餐厅: 逸東軒
资讯:

2021-11-16 391 浏览
期待已久,終於訂到枱,雖然不是晚飯,早午市相當出色,全場座無虛席,平凡食材,卻做出不平凡味道,食材新鮮,味道鮮美,只係冇位泊車,有點失色,來回只好選擇Uber. 下次再來,好多菜式好想一一品嚐,片皮雞會跟片皮鴨有什麼不同呢?好期待….
2021-11-14
庆祝纪念
生日
2021-11-15 353 浏览
今日同媽咪加老公去這間酒店中菜食點心,還是一樣好的環境及服務早早就網上訂了位,11:00到達,入場好快又順暢乾淨的用具及餐具,寬鬆的位置坐得舒服當然點了老公最愛(蝦餃)、好味的帶子燒賣同老公愛的蠔皇叉燒包,好滿意我同媽媽愛食的海鮮鹹水角,細細粒熱辣辣,外脆卜卜又唔會太油第一次食的瑤柱韮菜水晶棵,外皮好煙韌、內餡有蝦、韮菜同瑤柱,不錯!還點了老公愛的炸黃金豆腐,媽咪都讚外脆內軟;叉燒腸是我必點的,好多餡又香口的因為有媽媽一齊食,所以多點了叉燒芝麻黃橋酥及甜點(玫瑰小啤梨),叉燒芝麻黃橋酥好多叉燒同外面滿滿芝麻,都唔錯;玫瑰小啤梨好靚好可愛,酥皮鬆化內餡是豆沙,唔會太甜,值得一試

早早就網上訂了位,11:00到達,入場好快又順暢

乾淨的用具及餐具,寬鬆的位置坐得舒服

蝦餃、燒賣、叉燒飽

我同媽媽愛食的海鮮鹹水角,細細粒熱辣辣,外脆卜卜又唔會太油

海鮮鹹水角

水晶棵
炸豆腐、叉燒腸粉
叉燒芝麻黃橋燒餅、玫瑰啤梨酥
2021-11-14 424 浏览
得到朋友的推介,和爸爸試了這個蟹宴。第一道菜,蜜汁叉燒,話梅車厘茄和脆皮蟹肉竹笙卷。我還是推介話梅車厘茄,因為真的很開胃。脆皮蟹肉竹笙卷,炸得剛剛好,不會焦,挺鮮甜的。鮮蟹鉗:蛋白在底,清清的,伴上蟹肉,感覺很襯。那隻大蝦真的很彈牙哦!金湯花膠蟹肉燴燕窩 :宣傳圖片的花膠很大塊,現實中當然沒有那麼大塊,但是也吃得出是不錯的花膠。南瓜湯濃而不膩,我覺得與蟹挺相襯的。燕窩的texture 在這個湯反而沒有充分發揮。花雕雞油蒸蟹膏 : 我和爸爸都覺得太鹹了,蟹膏也不夠香,可能今天的蟹不太新鮮。蟹皇十頭鮑魚 :我覺得無可挑剔,正常鮑魚。蟹肉糯米脆皮乳豬 :乳豬真的很脆,有驚喜。和糯米真的挺配。冰花燉雪耳萬壽果杏汁金球配杞子桂花糕煎堆裏有杏汁,流心的。桂花糕不太甜,欣賞。木瓜燉雪耳,也不算太甜,為一餐畫上一個完美嘅句號。后記,如果有薑茶就更好了。總結,算是適合我這種不太懂拆蟹的人的選擇。
蟹皇十頭鮑魚 :我覺得無可挑剔,正常鮑魚。
蟹肉糯米脆皮乳豬 :乳豬真的很脆,有驚喜。和糯米真的挺配。
冰花燉雪耳萬壽果杏汁金球配杞子桂花糕
后記,如果有薑茶就更好了。
總結,算是適合我這種不太懂拆蟹的人的選擇。
叉燒 話梅車厘茄 脆皮蟹肉竹笙卷
金湯花膠蟹肉燴燕窩
花雕雞油蒸蟹膏
杏汁金球伴杞子桂花糕
2021-11-11 395 浏览
久聞大名,很難book到枱,結果得嘗所願,充滿期待…..中菜廳在酒店的basement,入口並不容易找得到!早到了10分鐘,要在門外等候,頗多人輪候,有點擔心「社交距離」!幸好準時開門…中菜廳地方不算少,佈置充滿中國色彩,全部喜氣洋洋的紅色….令人覺得心情愉快!蜜汁叉燒,估唔到甘好味,用料上乘,似乎係梅頭,肥瘦適中,每一片,都係柔軟嫩滑,好juicy ,迅速食清光羊鞍 ,稍為失色,羊鞍的肉很冧,但淡淡然,無咩味道,食落不知其味!另一精彩 - 煲仔咕嚕銀雪魚,咕嚕味道剛剛好,銀雪魚外層的皮香脆,內裏魚肉滑溜,食到停不了!大澳蝦醬炒唐生菜 - (個人喜好,較多份量的蝦醬),香味撲鼻,唐生菜新鮮爽脆,蝦醬夠香,不太咸…甜品 「忘記拍照」,香芒卷,4件,椰絲皮薄餡多,芒果肉夠甜⋯⋯好好味縂括,菜式頗精彩,下次再來!
久聞大名,很難book到枱,結果得嘗所願,充滿期待…..

縂括,菜式頗精彩,下次再來!

🔸帶子蒸燒賣豬肉味幾濃既燒賣,仲有冬菇粒,面頭既帶子增添左少少鮮味,都唔錯。🔸蜂巢海鮮芋角💯要襯熱食!外層好鬆脆,中間係芋頭蓉,食唔出有海鮮但味道係鹹香既。🔸原隻鮑魚京蔥和牛酥個酥底都幾鬆化,啲餡甜甜地咁,鮑魚都好彈牙!🔸燕窩瑤柱海皇灌湯餃灌湯餃饟左蝦,加埋瑤柱絲同燕窩,湯底好清甜😋🔸杏香蘿蔔絲卷同相象中的蘿蔔絲卷唔同,佢個樣平平無奇咁,但中間一絲絲既蘿蔔好清甜,好好味,連面頭既杏仁都烘得好脆。🔸脆皮流沙包外脆內軟的流沙包真係要襯熱食,炸過既包咬落去係脆口既,奶黃即刻流出黎,味道相當濃厚🥰🔸春風得意脆皮腸粉💯必點😚滑嫩的腸粉包住香脆鮮蝦春卷,唔油膩,咬落有層次感😋🔸XO醬煎腸粉 呢個相對遜色,煎得唔夠香,XO醬味可以再濃啲!

🔸帶子蒸燒賣

🔸蜂巢海鮮芋角💯

🔸原隻鮑魚京蔥和牛酥
個酥底都幾鬆化,啲餡甜甜地咁,鮑魚都好彈牙!

🔸燕窩瑤柱海皇灌湯餃
灌湯餃饟左蝦,加埋瑤柱絲同燕窩,湯底好清甜😋

🔸杏香蘿蔔絲卷

🔸脆皮流沙包

🔸春風得意脆皮腸粉💯
必點😚滑嫩的腸粉包住香脆鮮蝦春卷,唔油膩,咬落有層次感😋

🔸XO醬煎腸粉
呢個相對遜色,煎得唔夠香,XO醬味可以再濃啲!
2021-11-10 5204 浏览
一直好想試既米芝連中餐館經官網訂位都早左一個月先訂到閒日既午茶真係一位難求·午市做緊點心由$38-$78✿筍尖鮮蝦餃蝦餃粒粒飽滿·皮薄晶凝通透可以見到裡面既餡料蝦肉好彈牙一粒一啖岩岩好😉✿招牌叉燒腸腸粉口感軟滑帶點q彈感腸粉唔會一夾就散叉燒粒舖排得平均基本上啖啖都有叉燒粒腸粉醬油好明顯有花過心思唔會好咸 咸鮮咸鮮夠哂惹味🤤✿脆皮流沙包一個個金黃色外皮脆到好脆身好似圓版炸饅頭咬開少少個餡就湧出黎流沙餡好香咸蛋黃味超邪惡但超滿足✿燕窩海皇灌湯餃個湯好鮮·餃子大大隻但略嫌餃個配料好少似飲湯多過食緊灌湯餃✿紅油抄手個皮好滑身🤤食到有蝦肉·個餡幾足料個紅油醬唔似平時食醬同紅油會分開佢係mix埋好左 個辣岩岩好 ✿煎甜薄撐呢個係我飲茶最愛但唔係間間酒樓都有就算有都唔係間間好食呢度個薄撐既糯米餅皮煎到好薄而脆身裡面加花生碎/糖/芝麻外皮脆脆地煙煙韌韌但裡面甜甜地又咬落有一粒粒成個口感好rich真係好好食總括而言環境好典雅服務好週到雖然係米芝蓮既高級食府但整體感覺唔會好焗束
一直好想試既米芝連中餐館

但整體感覺唔會好焗束
炸奶皇包
煎甜薄撐
  • 脆皮流沙包
我之前試過行入去, 但不能.今次用一星期前訂了檯, 叫了:1.) 蠔皇叉燒飽,  飽皮有點稀, 不夠實.  豬肉味道不夠香.  一般叉燒飽㑹有味.2.) 筍尖鮮蝦餃.  這個皮太厚,  吃下去, 要用力才咬到內面.我一個人去飲茶, 要我坐一張長檯, 和另一對佃夫婦搭檯, 雖然是兩張檯並聯在一起.  不太好.3.)  普洱茶太濃, 茶不太好. 4.) 埋單: 港幣118.  要一星期前訂檯.     有點些兒貴.  可接受.  不過嘈.點心味道一般.  可以一試.
我之前試過行入去, 但不能.

今次用一星期前訂了檯, 叫了:

3.)  普洱茶太濃, 茶不太好.

4.) 埋單: 港幣118.  要一星期前訂檯.

有點些兒貴.  可接受.  不過嘈.

點心味道一般.  可以一試.
题外话/补充资料: 記得一定要一星期前訂檯.
2021-11-03
$120 (早餐)
庆祝纪念
生日
用餐优惠
試食活動
  • 焗叉燒飽
2021-11-01 609 浏览
今次是來食蟹宴的(不是大閘蟹),$880/位,共八道菜。最出色莫過於花雕雞油蒸膏蟹,膏蟹當然爆哂膏,但重點在於個汁,微微的花雕酒香混進了蟹汁的鮮味,加上雞油來蒸,實在令人回味無窮,要另外叫碗米粉撈汁食。蟠龍先蟹鉗係另一款我好喜歡嘅,蟹鉗大大隻,煮得剛好肉質幼嫩,蝦球則正常貨色,墊底的蒸蛋白十分滑,一碟實在唔夠食。另一道驚喜菜色,是乳豬皮下包著蟹肉糯米飯,香脆、煙韌兩種口感同時在口中出現,非常好食。甜品未算特別,較有印象是煎堆。煎堆內是液態狀的杏霜,有趣。#鐵飯碗 #鐵食評 #FoodieHK #HkRestaurant #hkfoodie #hkfoodblogger #foodreview #香港美食 #蟹宴 #逸東軒 #逸東酒店 #eatonhotel #crabfeast #佐敦美食 #佐敦餐廳 #金秋星級蟹宴 #yattungheen
今次是來食蟹宴的(不是大閘蟹),$880/位,共八道菜。
花雕雞油蒸膏蟹

花膠蟹肉燴燕窩
蟹黃十頭鮑魚

甜品未算特別,較有印象是煎堆。煎堆內是液態狀的杏霜,有趣。

2021-10-28
花雕雞油蒸膏蟹
2021-10-29 480 浏览
午市點心每樣三十零蚊起米芝蓮一星嚟講 好似幾抵內在環境 深色裝修現代中式風格叉燒腸粉覺得最好味嘅一樣點心個腸粉皮做得煙韌又有米香帶子燒賣魚荀蝦餃香煎黑魚籽粢飯脆皮流心奶黃包小籠包牛肉球肥肉同豬肉比例較少 無出面發到大大舊嘅樣食咗七樣點心茶芥連加一唔洗四百味道合格有餘,但講唔上好好味做緊依個價係值嘅不過服務就麻麻地點心上枱個樣有幾款都似打過風如果普通茶樓就算對酒店有多少少要求仲有就好準時問你last order仲有無嘢加幫我落完order後過幾分鐘又問我啲嘢嚟齊未(同一個人)感覺到好想快啲執枱咁下一轉人咁

午市點心每樣三十零蚊起

牛肉球
肥肉同豬肉比例較少 無出面發到大大舊嘅樣

食咗七樣點心
茶芥連加一唔洗四百
味道合格有餘,但講唔上好好味
做緊依個價係值嘅

不過服務就麻麻地
點心上枱個樣有幾款都似打過風
如果普通茶樓就算
對酒店有多少少要求

仲有就好準時問你last order仲有無嘢加
幫我落完order後
過幾分鐘又問我啲嘢嚟齊未(同一個人)
感覺到好想快啲執枱咁下一轉人咁
2021-10-29 436 浏览
_《逸東軒》.至今年年底 逸東軒單點晚市都享有7折優惠 喜歡生日食片皮鴨嘅我當然吾執輸啦 哈哈.-片皮雞(HKD598,二食)少見的片皮雞是逸東軒的名菜比一般的片皮鴨少了些油膩感雞味濃 而皮脆不油 皮肉各半 可以多包幾個來吃!.生菜包雞鬆生菜新鮮爽脆 雞鬆炒很乾爽 不加醬也很夠惹味 .-明爐蜜汁叉燒(HKD238)肉質鬆軟 邊位再多一點焦脆就更好 本人偏愛黑焦 蜜汁香甜惹味 肥瘦比例剛好 份量也不吝嗇 -蜂巢荔蓉鴨(HKD280)炸皮透薄 鴨肉香味稍微被芋泥掩蓋 但肉質還是很嫩的件數很多 多吃易膩 建議分吃.#北京填鴨 #中菜 #片皮鴨 #佐敦 #佐敦美食 #米芝蓮 #香港美食 #香港 #美食 #逸東軒 #吃貨 #相機食先 #hkfood #hkfoodie #foodporn #chinesefood #beijingfood #pekingduck #chinesefood #kowloon #kowloonfood #instafood #yattungheen
_
《逸東軒》
-片皮雞(HKD598,二食)
少見的片皮雞是逸東軒的名菜
比一般的片皮鴨少了些油膩感
雞味濃 而皮脆不油
皮肉各半 可以多包幾個來吃!
生菜包雞鬆
生菜新鮮爽脆 雞鬆炒很乾爽 不加醬也很夠惹味
-明爐蜜汁叉燒(HKD238)
肉質鬆軟 邊位再多一點焦脆就更好 本人偏愛黑焦
蜜汁香甜惹味 肥瘦比例剛好 份量也不吝嗇
蜂巢荔蓉鴨(HKD280)
炸皮透薄 鴨肉香味稍微被芋泥掩蓋 但肉質還是很嫩的
件數很多 多吃易膩 建議分吃
2021-10-27 456 浏览
逸東軒8/10👍🏻2017-2021米芝蓮1⭐️性格比好高,1990年開的逸東軒係2018年新裝修完仲留有上海豪華小酒館的特色❤️原隻鮑魚雞粒酥6/10👍🏻龍景軒係真係香好多的🤣係無比較之前可以試左逸東軒先,其實都唔差👍🏻陳皮牛肉球6/10👍🏻筋肉比例可以再調整一下叉燒腸粉7/10👍🏻腸粉滑又薄脆皮流沙酥7/10👍🏻酥皮唔錯叉燒焗餐包6/10👍🏻個包的表面可以在金黃啲蘆筍海蝦餃9/10👍🏻 海蝦鮮甜新鮮去逸東軒都可以去埋晚市,因為出名的菜式都係晚餐食,仲要有7折🥰環境:7/10👍🏻新裝修人均:$180,$38特價點心優惠要星期一至五中午去
逸東軒8/10👍🏻2017-2021米芝蓮1⭐️

蘆筍海蝦餃9/10👍🏻 海蝦鮮甜新鮮

環境:7/10👍🏻新裝修
人均:$180,$38特價點心優惠要星期一至五中午去
2021-10-23 4009 浏览
📍 逸東軒已經連續5年榮獲米芝蓮一星評級🎉食物質素有保證 而且價錢實惠用平民價嘅價錢 就可以享受到米芝蓮級食物星期一至五🔎 午市時段 有10幾款點心都做緊$38 選擇唔少中菜廳環境闊落 配合古色古香嘅裝修坐落相當舒服 茶具亦相當精緻 有蠟燭台保持茶水🌀春風得意脆皮腸粉春風得意腸 係用上鮮蝦春捲作為內餡就算淋上豉油 春捲依然非常香脆配上腸粉皮嫩滑口感 相當有層次 好考師傅手藝🌀帶子蒸燒賣 燒賣以蝦肉和豬肉混合而成 非常爽口表面仲放上一小片帶子提升鮮味🌀筍尖鮮蝦餃蝦餃足料 大大隻蝦肉 食得出蝦嘅鮮味但蝦餃皮略厚 略為失望🌀酥皮叉燒焗餐包呢款必點 叉燒包用上墨西哥包嘅做法本身逸東軒叉燒亦相當出名 叉燒蜜味濃 鹹甜適中麵包又夠鬆軟 值得再encore! 🌀酒煮鮑魚鮑魚初嘗未覺有酒味 酒香慢慢滲出頗有餘韻肉質唔韌唔會死實爽口彈牙 另有青瓜作配菜🌀蒜蓉鮮蝦春捲香脆蝦味濃 食到啖啖蝦肉雖然食唔出有蒜蓉香 但都好香口🌀XO醬炒蘿蔔糕平時逸東軒蘿蔔糕定價略高 所以呢個好抵食蘿蔔糕炒得相當惹味 微辣香口 而且食到蘿蔔絲午市分三個時段 入座限時1.5小時如果午市預約唔到 晚市堂食菜單都有7折優惠
📍

但蝦餃皮略厚 略為失望

🌀酥皮叉燒焗餐包
呢款必點 叉燒包用上墨西哥包嘅做法
本身逸東軒叉燒亦相當出名 叉燒蜜味濃 鹹甜適中
麵包又夠鬆軟 值得再encore!

🌀酒煮鮑魚

2021-09-28
午餐
  • 春風得意脆皮腸粉
  • 酥皮叉燒焗餐包
Dear,I walk in the Yat Tung Heen yesterday, the manager told me cannot walk in to enjoy Lunch even on weekday, It must book before at least 1 week.Wow, It is Wednesday yesterday, It cannot walk in  to have lunch just by one person.  I apply leave to specially to try this Chinese Restaurant. The manager told me to book a table at least One week before to have lunch.  It is the cheapest price on weekday, that is Monday to Friday.I may try next time by book an a table one week before.
Dear,

2021-10-20
2021-10-20 386 浏览
這是星期日的下午,街上有點秋涼,在佐敦彌敦道隨意選一間坐得舒服的酒樓,來到逸東軒。逸東軒,沒有一般酒樓的擠迫感、嘈吵。用餐比一般的酒樓寬敞及安靜。餐牌上最深刻印象的,是xo 醬蒸鮮魷。蝦餃燒賣叉燒包必定是每間酒樓餐牌上的選擇,蒸鮮魷反而比較少有,這籠點心,爽口入味有彈性。另外一籠要介紹的,是脆皮流沙包,有別於一般用蒸的傳統做法,此點心是用油炸,外表香脆,一口咬下去,奶黃餡香濃滿溢。若果有得填上意見調查表,我會填叉燒芝麻黃橋燒餅,此點心帶有少少甘苦味道,又比較硬身,不算是大眾口味。

1952 浏览
  • 脆皮流沙包
  • 原個馬拉糕
2021-10-18 535 浏览
位於佐敦Eaton Hotel嘅逸東軒係一間遠近馳名嘅粵菜餐廳,更連續數年獲得米芝蓮一星嘅美譽,因此一直都係我個foodlist上😋今次同朋友訂左枱,去品嚐下米芝蓮嘅星級粵菜係咪真係名副其實。環境對於用餐體驗黎講都係非常重要嘅一環,作為星級食府嘅逸東軒當然冇忽略呢點——餐廳裝修以較為沉實嘅木調為主,比人低調而優雅嘅感覺;與一般嘅茶樓唔同,呢度嘅桌與桌之間有一定嘅距離,比到食客一種空間感,可以係相對安靜嘅環境去用膳。當日我地係中午時段去到,主要都係叫點心同數款招牌中菜,整體黎講食物嘅味道大致上都above average ,下面係幾款我特別鍾意嘅菜式:✨脆皮片皮雞($598)一開始見到呢隻雞嘅價錢我哋都有少少卻步, 但最後都係決定要嚟試下,當然冇後悔到喇😋呢款菜式係有兩種食法,除左片皮雞外,仲可以再揀多一種以雞肉制成嘅菜餚,今次為左滿足朋友黑洞般嘅胃,我地就揀左雞鬆炒飯。餐廳先將成隻剛燒好嘅雞上枱比我地影相先,再即埸切片。 食法同平時嘅片皮鴨相差無幾,唯一嘅分別在於鴨肉變左雞肉;雞皮嘅口感一如想像中香脆,切成薄片後嘅雞肉嫩滑而雞味十足, 不論係就咁食定係包薄皮食都非常之唔錯。✨明爐蜜汁叉

✨脆皮片皮雞($598)

✨明爐蜜汁叉燒($238)
叉燒喺餐廳叫另一款招牌菜,就咁望落較平時嘅叉燒大塊,外層塗上咗厚厚嘅蜜汁,令人垂涎三尺🤤 叉燒牛落比想像中細滑,肥瘦度適中,係油膩感同嫩滑度中做到巧妙嘅平衡。

✨ 春風得意脆皮腸粉($68)
春風得意腸係其中一款我最愛嘅腸粉,但就唔係每間茶樓都有得食。 逸東軒嘅春風得意腸外層嘅腸粉口感細滑, 包裹住新鮮炸起嘅蝦春卷,軟滑同香脆嘅口感係口腔融為一體,我覺得唔洗點任何醬料已經非常好食。

✨ 帶子蒸燒賣($65)
呢款帶子蒸燒賣都幾比到驚喜我!燒賣嘅上層係原粒帶子,為成個味道增添左一點鮮味😋燒賣嘅豬肉並冇平時食到嘅果種油膩口感,混入左蝦肉令成個感覺更清爽。

✨ 脆皮流沙包($58)
流沙包算係我飲茶必點嘅點心之一,但脆皮流沙包我就第一次食到🤤廚師以炸饅頭嘅做法處理流沙包,食落口感外脆內軟,入面仲有流心嘅奶皇醬❤️非常好味。

逸東軒被評為米芝蓮星級食府絕對係有佢嘅原因,如果有機會嘅話都會想試下佢晚市嘅其他菜式🤤