2023-11-06 14 浏览
好耐無食日本菜, 想食好小小, 便預約這間樓上居酒屋, 地點方便, 近地鐵站.這裡環境好寬敞, 座椅舒服, 很適合慶生或一班朋友聚會飲酒的好地方, 去到已經見到兩枱客係到開懷暢飲, 食得好開心! *冷飽魚配松露醬~ 頭盤揀選了冷飽魚, 冷飽魚食落爽滑, 再配以濃郁的黑松露醬, 層次豐富, 好味 *軟殼蟹沙律~ 軟殼蟹炸到脆脆的, 微暖, 加埋新鮮的沙律菜一起吃, 去除了油膩感, 感覺清新美味, 是我最喜歡的沙律配搭 *精選刺身拼盤 (五種)~ 間八, 真鯛, 赤蝦, 帶子, 拖羅, 拖羅厚身肥美, 兩種魚生和帶子新鮮鮮甜, 赤蝦口感細緻,而且肉質彈牙 *精選壽司拼盤(六種)拖羅, 蟹膏松葉蟹肉, 海膽, 帶子, 真鯛, 深池, 海膽量多足料, 鮮, 蟹膏松葉蟹肉壽司, 蟹膏香濃, 食落蟹肉多過飯, 好味, 有驚喜, 其他刺身壽司新鮮好食 串燒 ~*特選牛舌 - 牛舌厚身香軟, 味道濃郁 *鹽燒活鰻 – 魚皮燒至香脆,鰻魚新鮮肉嫩、肥美香脆 整體味蕾享受了一餐很美味的日本菜, 很開心

*冷飽魚配松露醬

*軟殼蟹沙律

*精選刺身拼盤 (五種)

*精選壽司拼盤(六種)

串燒 ~
*特選牛舌 - 牛舌厚身香軟, 味道濃郁

*鹽燒活鰻 – 魚皮燒至香脆,鰻魚新鮮肉嫩、肥美香脆

整體味蕾享受了一餐很美味的日本菜, 很開心
2023-10-30
豪華日料講講究用料,調味,服務,擺盤,每項都一絲不苟有師傅發板的上桌,也有日料的下桌,裝潢帶些日料氣牆出品🍱特上壽司拼盤$588蝦蛄 帆立貝 松葉蟹肉蟹膏 中拖羅 大拖羅 鮑魚 等等矜貴食材都在桌上蝦蛄肉汁夠多 非常鮮美中拖大拖肥美無筋,質素直逼師傅發板鮑魚連同肝醬一同奉桌,很有特色🐮A5和牛壽喜燒$588和牛滑嫩至極,加上生食用雞蛋跟麻醬,入口即滑至喉嚨,壽喜燒湯底不過甜,配水晶粉口味剛好,驚喜連連🍣三色吞拿魚丼$388拖羅魚蓉 中拖 大拖質素令人驚喜,油香滿溢無筋腱,醋飯調配得宜,蒽粒帶來額外口感,毫無腥味,非常出色🍡串燒:牛舌$78 厚切,全牛舌芯相當彈牙雞腎$48 雞腎爽脆鮮甜,難以想像的內臟香雞翼$48 外脆內軟,也是不俗用料上乘,令人相當滿意輝 (銅鑼灣)銅鑼灣渣甸街66號亨環3樓推介指數:8.5/10食物質數:9/10

豪華日料講講究用料,調味,服務,擺盤,每項都一絲不苟

有師傅發板的上桌,也有日料的下桌,裝潢帶些日料氣牆

出品

🍱特上壽司拼盤$588

蝦蛄肉汁夠多 非常鮮美
中拖大拖肥美無筋,質素直逼師傅發板

鮑魚連同肝醬一同奉桌,很有特色

🐮A5和牛壽喜燒$588

🍣三色吞拿魚丼$388

🍡串燒:
牛舌$78 厚切,全牛舌芯相當彈牙
雞腎$48 雞腎爽脆鮮甜,難以想像的內臟香
雞翼$48 外脆內軟,也是不俗

用料上乘,令人相當滿意

輝 (銅鑼灣)
銅鑼灣渣甸街66號亨環3樓

推介指數:8.5/10
食物質數:9/10

今次同朋友慶祝生日🎂,我揀咗位於銅鑼灣嘅「輝」,呢度係專食onakase嘅餐廳,所以食物來源同廚師質素都相當有保證㗎🥰~ 今次我哋食午餐,仲有lunch set選擇🍱,每個餐都有前菜、麵豉湯、飲品、甜品㗎🍧☕️!🍣 Hika丼 ($438)Hika丼超豐富~有火炙A5和牛,仲有好多種海鮮🦞,包括呑拿魚腩、海膽、三文魚籽同松葉蟹肉😍 火炙和牛超香!佢係薄切嘅,但都食到個牛味好濃郁,同時亦不失油脂感💓 吞拿魚腩就好厚身,夠晒肥美!海膽份量都幾多,又好creamy,海膽迷很滿意👍! 三文魚籽同松葉蟹肉用嚟撈埋個丼飯食就啱啱好喇😌🥰🐥 照燒雞丼 ($168)照燒雞丼都好吸引🤩!除咗雞嘅份量好夠多,仲有隻温泉蛋!燒汁係另上嘅,鍾意加幾多都得,好細心💓 雞肉燒得好香,同時唔會鞋🥳最後嘅甜品係雪糕,可以揀豆腐、芝麻或開心果味,店員仲寫咗個happy birthday字喺隻碟度比埋我哋,好驚喜😍

🍣 Hika丼 ($438)

🐥 照燒雞丼 ($168)

2023-11-05 15 浏览
今日同老婆去咗-間打卡有情調,日本料理店(簡單為大家介紹吓)裝修和風!環境簡潔明亮舒適擺盤精緻!服務好非常適合影相!同老婆約會首選😆簡單點咗二份套餐🥢🥩日本A5和牛套餐包括:【前菜】【煙熏芝士配牛舌】【A5和牛蒸籠鍋】【迷你和牛素麵】【和牛壽司】【刺身】【大根A5和牛TaTaKi】【雪糕】套餐搭配超豐富!品嚐到不一樣的口感牛舌厚切好嫩滑!入味和牛蒸籠鍋很特別!雪花好靚!看著就食慾大增蒸三分鈡左右蘸上秘制料好滿足😋🫕天草鷄鍋【前菜】【特色玉子鰻魚卷】【茶碗蒸】【免治鷄肉軟骨棒配玉子】【天草大王鷄百味噌鍋】【玉子烏冬】【雪糕】吃完前菜小食,最後上來是大王鷄百味噌鍋🫕一大盤鷄肉好吸睛🤩色澤鮮艷肉質特別鮮嫩!美味🥗松葉蟹肉飛魚仔沙律➕$98清脆爽口!魚籽夠多👍👍
裝修和風!環境簡潔明亮舒適

【迷你和牛素麵】【和牛壽司】【刺身
【大根A5和牛TaTaKi】【雪糕】
套餐搭配超豐富!品嚐到不一樣的口感
牛舌厚切好嫩滑!入味
和牛蒸籠鍋很特別!
雪花好靚!看著就食慾大增
蒸三分鈡左右
蘸上秘制料
好滿足😋

🫕天草鷄鍋
【前菜】【特色玉子鰻魚卷】
【茶碗蒸】【免治鷄肉軟骨棒配玉子】
【天草大王鷄百味噌鍋】【玉子烏冬】【雪糕】
吃完前菜小食,最後上來是大王鷄百味噌鍋🫕
一大盤鷄肉好吸睛🤩色澤鮮艷
肉質特別鮮嫩!美味

🥗松葉蟹肉飛魚仔沙律➕$98
清脆爽口!魚籽夠多👍👍

2023-11-05 16 浏览
最近造訪了一家以日本料理為主題的高級餐廳,品嚐了他們的蟹籽沙律、壽司十件和極上鰻魚飯。蟹籽沙律,以新鮮的蟹籽為亮點,搭配脆爽的瓜菜和甜甜的沙拉醬,口感豐富多樣。每一口都充滿了鮮美的海洋風味,蟹籽的鮮甜爆發在口中。壽司,驚艷的壽司拼盤。展現出精湛的製作工藝,新鮮的魚片蓋在鬆軟的壽司飯上,每一口都充滿了鮮嫩的口感和豐富的風味。鮪魚和鰻魚到創意壽司,每一種壽司都帶來了不同的驚喜。極上鰻魚飯,鰻魚經過精心燒烤,肉質鮮嫩多汁,配上日本米飯和濃郁鰻魚醬汁,每一口都充滿了鮮甜的味道和口感。

鮨店像雨後春筍一樣冒現。對日本餐有所要求的我在銅鑼灣找到一家高質素的日本餐廳,落地玻璃窗讓食客可以享受銅鑼灣的市景,也提供omakase 以及a la cart menu !這次選擇了單點美食,滿足我們同時吃壽喜燒以及壽司的願望!△ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽△ ▽ ·鱈魚乾 微脆有焦香!質地好似薯片! 配合蛋黃醬更有風味!·壽司10貫 🔹◉蟹肉蟹膏壽司最近好當造,蟹肉蟹膏雙重濃郁!🔹◉赤蝦壽司黏稠 ,有彈性,鮮甜至極!🔹◉金目雕壽司味道鮮甜清新!食得出好新鮮🔹◉池魚味道較淡,但清新有彈性🔹◉帶子 抹上柚子醋,令帶子甜中帶酸,整個口腔都洋溢這清甜的幸福感🔹◉拖羅充滿油香、無筋,滑溜香嫩🔹◉赤身微酸、筋唔算多,魚味濃郁但不腥🔹◉平政有嚼勁!肉質肥嫩,油脂豐潤!🔹◉鮑魚 有嚼勁 仲配埋紫菜壽司飯!🔹◉玉子卷🔹◉海膽·A5和牛壽喜燒A5 和牛堪稱最高級和牛,肉質極滑,有豐富脂肪紋理,使肉質更加鮮嫩多汁!烤熟的時候,脂肪融化,使肉質更鮮嫩,每一口都充滿了肉汁和脂肪的香氣!鍋內還有大蔥、香菇、豆腐和醬油等!和牛熟後更可沾生雞蛋胡麻醬!·雞皮餃子58以雞皮代替餃子皮,雞皮煎得好香!

△ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽△ ▽

·鱈魚乾
微脆有焦香!質地好似薯片! 配合蛋黃醬更有風味!

·壽司10貫
🔹◉蟹肉蟹膏壽司
最近好當造,蟹肉蟹膏雙重濃郁!
🔹◉赤蝦壽司
黏稠 ,有彈性,鮮甜至極!
🔹◉金目雕壽司
味道鮮甜清新!食得出好新鮮
🔹◉池魚
味道較淡,但清新有彈性
🔹◉帶子
抹上柚子醋,令帶子甜中帶酸,整個口腔都洋溢這清甜的幸福感
🔹◉拖羅
充滿油香、無筋,滑溜香嫩
🔹◉赤身
微酸、筋唔算多,魚味濃郁但不腥
🔹◉平政
有嚼勁!肉質肥嫩,油脂豐潤!
🔹◉鮑魚
有嚼勁 仲配埋紫菜壽司飯!
🔹◉玉子卷
🔹◉海膽

·A5和牛壽喜燒

·雞皮餃子58
以雞皮代替餃子皮,雞皮煎得好香!內裡的餡料飽滿,將雞肉、白菜打成蓉,真心有驚喜

·雞胸三角骨58
脆口,有點像在吃雞軟骨,同時帶點膠質!以黑椒調味更能帶出肉香

·大葉豚肉卷48
用紫蘇葉包著豚肉,葷中有肉,加上黑椒調味,別有一番風味

·宮崎五花肉68
脂肪層同埋肉層層分明,入口豐富、比起普通的五花肉,豚肉味道更為突出

·免治雞肉軟骨48
幾軟骨混合雞肉,入口夠脆,加上燒汁使其味道更為濃郁!

2023-11-03 25 浏览
呢日同朋友慶祝生日,約咗佢去銅鑼灣呢間日本餐廳食lunch。打開餐牌,見到呢度啲嘢食都幾抵食。我哋點左北海道午市套餐 ,入邊有前菜兩款、特選北海丼、三串串燒、茶碗蒸、麵豉湯、甜品同埋飲品,非常豐富。北海丼有好新鮮嘅吞拿魚、海膽、赤海蝦、蟹肉同埋三文魚籽,超滿足。串燒新鮮熱辣,夠晒惹味!另外仲點左個lunch set,係刺身3款伴吞拿魚迷你飯,呢個set啱晒鍾意食吞拿魚嘅朋友,丼飯上面有滿滿既吞拿魚蓉。
打開餐牌,見到呢度啲嘢食都幾抵食。

--來到銅鑼灣吃日本料理, 總會想起小時候和家人到訪駱克道的老店, 這次來到銅鑼灣渣甸街亨環Hika 輝餐廳主打高級日本料理, 特別適合家人及朋友, 以至商務客戶。-餐廳是由前權八總廚主理, 擁有多年入廚經驗, 室內設計也特別以日式木系陳設和柔和的燈光營造出高貴而不俗套的氛圍。-品嚐的「Hika Deluxe Omakase 」, 以當季新鮮海產入饌,-九道菜之中已經包括了精選刺身、壽司、卷物、燒物 、蒸物和炸物等等,一嚐秋天新鮮食材,-前菜三點有白緩貝、蝦和鮑魚,以海帶煮過的鮑魚食落鮮甜。-三款刺身赤蝦、帆立貝、拖羅都色澤美美的, -池魚薄切肉質爽甜帶油,--個人特別喜歡鰻魚蛋沙律明太子pancake卷物,-有創意之餘亦見大廚的心思, 口感豐富一流。-蒸物的帶子蒸蛋除了有蛋香, 帶子和其他食材也豐富了蒸蛋的層次。-和牛粒咬落肉汁滿滿-炸物--湯品-另外主廚十分推薦我們品嚐當季的招牌菜式 - 日式天草大王雞鍋廚師發辦套餐前菜有白緩貝和水雲髮菜,刺身有來自日本飼養眞鯛和金鱒, 後者肉質鮮美,前者清淡優雅--壽司分別有海膽壽司的甘香豐腴和松葉蟹肉壽司的鮮甜也讓人印象深刻, -燒物的免冶雞

來到銅鑼灣吃日本料理,

總會想起小時候和家人到訪駱克道的老店,
這次來到銅鑼灣渣甸街亨環Hika 輝
餐廳是由前權八總廚主理, 擁有多年入廚經驗,

九道菜之中已經包括了精選刺身壽司、卷物、燒物 、蒸物和炸物等等,
一嚐秋天新鮮食材,
前菜三點有白緩貝、蝦和鮑魚,

以海帶煮過的鮑魚食落鮮甜。-

三款刺身赤蝦、帆立貝、拖羅都色澤美美的,
池魚薄切肉質爽甜帶油,

個人特別喜歡鰻魚蛋沙律明太子pancake卷物,

有創意之餘亦見大廚的心思, 口感豐富一流。

和牛粒咬落肉汁滿滿
炸物
湯品

前菜有白緩貝和水雲髮菜,
刺身有來自日本飼養眞鯛和金鱒, 後者肉質鮮美,前者清淡優雅

壽司分別有

海膽壽司的甘香豐腴和松葉蟹肉壽司的鮮甜也讓人印象深刻,
燒物的免冶雞肉串燒燒得微焦也好吃~~

不過個人還是最喜歡天草大王雞鍋,可以吃到天草大王雞鮮味

加上新鮮蔬菜及豆腐香菇等等,簡單以白味噌鍋已很美味, 必試!
Hika 輝

銅鑼灣渣甸街66號亨環3樓
2023-10-30 46 浏览
上星期約朋友食晚飯交換手信🥳試咗間好正嘅日本餐廳😍🌟 Hika 丼餐廳嘅招牌菜之一😍有炙燒和牛、拖羅、蟹肉、海膽同三文魚籽😍和牛同拖羅都非常肥美🤤,海膽同蟹肉好鮮甜🥹最鍾意佢哋加咗啲酸酸地嘅醃海藻,減低油膩感😍🌟 五色刺身分別有帶子、真鯛、赤蝦、深海池魚同吞拿魚五款刺身☺️每一款都配有獨特嘅調味料/醬汁,各有風味,而且刺身非常新鮮,食落唔會有腥味😍我最鍾意就係帶子,因爲好爽口鮮甜😉🌟 和牛壽喜燒配雜錦野菜呢個真心正😍一共有三大塊和牛🙀另外配有金菇、春雨、大白菜、豆腐等配菜🫶個壽喜燒湯底好好味,唔會太甜,啱我胃口☺️和牛入口即溶,非常出色,食到最尾春雨同豆腐係精髓,因爲索曬啲湯超入味😍另外值得一讚係和牛沾咗生雞蛋同芝麻醬之後,口感更加軟滑🥹超好味!餐廳環境好靚好舒服,服務質素又好,真心強推!😍
上星期約朋友食晚飯交換手信🥳
試咗間好正嘅日本餐廳😍

🌟 Hika 丼

🌟 五色刺身

🌟 和牛壽喜燒配雜錦野菜

餐廳環境好靚好舒服,服務質素又好,真心強推!😍

2023-10-27
  • Hika丼
2023-10-25 50 浏览
走上亨環三樓的輝日式餐廳,精緻的料理和和諧的空間設計,加上細緻的服務,像帶您走入日本一轉。大推HIKA北海道午市套餐, 性價比極高, 特選北海丼的新鮮度令人驚艷,每一口都能感受到海鮮的鮮甜與彈性,特別係海膽,十分鮮甜,魚子魚肉鮮嫩多汁,配合新鮮海藻蔬菜,帶來絕妙的口感和滿足的味覺享受。三色燒物又係一絕,剛新鮮燒出黎的A5和牛外脆多汀,牛味香濃, 豬肉和雞翼都燒得好正😋特上壽司定食呈現出非常鮮美的口感和味道,壽司用上最優質的海鮮,新鮮刺身搭配精緻的壽司飯,每一口都帶來迷人的鮮味和豐富的海洋風味,讓人愛不釋手,令人回味無窮。 一定要試一次非筆墨才能形容出黎既新鮮。 跟餐仲有雪糕同咖啡, 教我如何可以不愛它。

跟餐仲有雪糕同咖啡, 教我如何可以不愛它。
2023-10-24 40 浏览
海鮮茶碗蒸❤口感勁勁勁滑嫩無比,入口啖啖都超濃厚鮮甜味美,絕對係開胃小食之一玉子燒 ❤唔係一般出面街食到死實,死甜既口感同味道,入口蓬鬆美味,濃郁既蛋香味,配上蘿蔔蓉,再淋小小醬油,完全將玉子燒既味道同口感提升到另一個層次,必點!土佐豆腐😍外皮酥脆內裡滑軟嫩既土佐豆腐,炸得岩岩好。裹上柴魚片,酥脆香氣十足,豆腐豆味濃郁,再配上微甜既木魚醬汁,香濃美味。太卷❤素壽司,材料有 玉子 黃瓜 青瓜 漬冬菇 紫蘇葉 等等,卷卷都咁實在,口感好清新,中意食素既你必點,係我既大愛!松葉蟹柳卷☺新鮮松葉蟹肉,啖啖飽滿滑嫩,細嫩甘甜鐵火卷😋似燒紅鐵塊既吞拿魚,香脆可口既紫菜,一放入口鮮甜味大葉豚肉卷😀油脂感較重既豚肉,包住清新帶點香草既紫蘇葉,燒過之後入口好香,絕配! 三色吞拿魚丼飯❤拖羅脂香馥郁油脂豐富入口即溶!!! 吞拿魚食落鮮甜味美!! 勁有咬口,而且份量十足,堆積如山既吞拿魚蓉再配上香口惹味既香蔥 海帶絲 蘿蔔等配料,口感同味道層次豐富,小小Wasabi同醬油 完全將成碗既刺身味道昇華。宮崎豚肉涮涮鍋❤湯頭冇味精,一鍋份量2個人食都岩岩好,宮崎豚肉切得薄片,肥瘦適中,肉質細緻。肉質甘甜帶點豬油香

松葉蟹柳卷☺新鮮松葉蟹肉,啖啖飽滿滑嫩,細嫩甘甜

鐵火卷😋似燒紅鐵塊既吞拿魚,香脆可口既紫菜,一放入口鮮甜味

宮崎豚肉涮涮鍋❤湯頭冇味精,一鍋份量2個人食都岩岩好,宮崎豚肉切得薄片,肥瘦適中,肉質細緻。肉質甘甜帶點豬油香,肉味香而不膻,零臊味。沾上口感滑順既蘿蔔蓉醬油,帶出豚肉既香味,仲降低豚肉既油脂感。而且仲有多款蔬菜,食起黎零罪惡感,仲越食越滋味
2023-10-23 26 浏览
辛苦搵來志在食,所以呢日又同朋友去Omakase,最正點了一個$688 「日本A5和牛廚師發辦」極具質素又大份,配上10貫特上壽司,極具驚喜,令人眼前一亮🤩🤩首先我們點了一個「日本A5和牛廚師發辦」,每位$688。包括前菜、精選刺身、燒物、壽司、蒸物、麵食與甜品。🐮🐮前菜🥗🥗包括有水雲蝦及菇類兩款。水雲擁有獨特的黏滑口感,味道清爽,搭配蝦及菇類食用,非常清爽開胃,十分清涼,又有鮮味。精選刺身🐟🐟🐟刺身有金鱒魚和鯛魚。金鱒魚的肉質緊密細膩,脂肪含量較高,帶有淡淡的甜味。鯛魚則是肉質細嫩,味道鮮美,帶有一絲甜味,展現出優雅的口感。至於A5和牛TaTaki,和牛肉質優良,脂肪分佈均勻,肉質嫩滑多汁,非常味美,具有牛肉的豐潤和鮮香。🐂🐂燒物🧆🧆煙燻芝士配牛舌具有濃郁的煙燻風味,搭配嫩滑的牛舌可以帶來豐富的口感和味道。壽司🍣🍣A5和牛壽司:將高級的A5和牛搭配在壽司上的豪華選擇。A5和牛肉質嫩滑、脂肪分佈均勻,帶有豐富的油花,口感極度鮮嫩。蒸物🍲🍲A5和牛蒸籠鍋:利用蒸籠鍋蒸煮A5和牛,在蒸煮過程中可以保持和牛肉質的鮮嫩和汁水,搭配蔬菜一同蒸煮,味道鮮美,飽滿而豐富。麵食🍜🍜迷你和牛素麵;和牛搭

前菜🥗🥗

精選刺身🐟🐟🐟

燒物🧆🧆

壽司🍣🍣

蒸物🍲🍲

麵食🍜🍜
迷你和牛素麵;和牛搭配素麵條形成一道美味的麵食。肉質鮮嫩的和牛口感豐富,與麵條的搭配帶來不同的口味層次和風味。

甜品🍮🍮
南瓜圓子口感軟綿且有一點點嚼勁,並帶有南瓜的香甜味道。豆腐雪糕則口感滑順,帶有豆腐的清香。

另外,我們亦點了特上壽司拼盤(10貫),收$588,有海膽、松葉蟹、金木鯛等等。海膽具有濃郁的海味和奶油般的口感。松葉蟹則具有鮮甜的肉質和豐富的蟹味。至訴金木鯛肉質緊密、口感鮮嫩,而拖羅則肉與厚實,口感豐富。🦐🐙🐟

豚肉年糕卷($58)🍡🍢
一道結合了豬肉和年糕的美食。年糕的嚼勁和豬肉的鮮嫩口感相互融合,給人帶來了豐富的口感體驗。年糕的甜味和豬肉的鹹香味道相輔相成,平衡得很好。

明太子鰻魚卷($168)
以pancake皮包裹鰻魚和明太子,口感新穎,不油不膩,十分清新。

免治雞肉軟骨($58)🐤🐤
給人一種嚼勁十足的口感,軟骨的彈性和雞肉的嫩滑相結合,帶來了獨特的口感享受。雞肉的鮮味和軟骨的脆爽口感相襯,具有豐富的層次感。

輝 (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣渣甸街66號亨環3樓
2023-10-23 34 浏览
銅鑼灣嘅輝 Hika Sushi Grill & Bar,主打高檔次嘅日式料理!餐廳設有吧枱區、卡座、仲有和式嘅座位,係聚會同埋宴客嘅好地方!日本A5和牛Omakase $688前菜2點水雲真鯛 - 水雲酸爽開胃而真鯛清甜可口!白梅貝 - 煮到腍身兼啖啖肉,連下面嘅昆布同埋雞冦草都同樣可口!季節刺身兩款赤貝 - 爽口甜美,極為新鮮!金鱒魚 - 肉質帶彈性,魚味濃厚,鮮甜味勁出!大根A5和牛TatakiA5和牛輕輕烤過再切薄片,充滿油光,入口柔軟肉味濃!下面嘅大根絲同埋洋蔥絲處理得宜,夾和牛食會提升口感,齋食爽口又開胃!煙燻芝士配牛舌厚切嘅牛舌十分惹味,配煙燻芝士,具極特色!A5和牛壽司大大片A5和牛卷住壽司飯,以鰻魚汁調味,肥美嘅和牛同壽司飯美美結合!A5和牛蒸籠鍋由店員操件,將A5和牛蒸到啱啱好,而A5和牛嘅肉汁同埋精華就由底下嘅豆腐、娃娃菜、金菇等吸收!配勁爆惹味嘅蛋黃+芝麻脆蒜醬+胡麻醬,真係滋味十足!迷你和牛素麵和牛片以熱湯燙至僅熟,和牛吸收咗高湯嘅鮮味,更為軟嫩美味!素麵多咗和牛嘅油脂加持,亦份外可口!南瓜圓子伴豆腐雪糕自家製嘅南瓜蓉,瓜甜味十分怡人!配合豆腐雪糕、紅豆、杏仁

日本A5和牛Omakase $688
前菜2點
水雲真鯛 - 水雲酸爽開胃而真鯛清甜可口!

季節刺身兩款
赤貝 - 爽口甜美,極為新鮮!

金鱒魚 - 肉質帶彈性,魚味濃厚,鮮甜味勁出!

大根A5和牛Tataki

煙燻芝士配牛舌
厚切嘅牛舌十分惹味,配煙燻芝士,具極特色!

A5和牛壽司

A5和牛蒸籠鍋

迷你和牛素麵

南瓜圓子伴豆腐雪糕
自家製嘅南瓜蓉,瓜甜味十分怡人!配合豆腐雪糕、紅豆、杏仁、圓子,真係一個好好嘅Ending!

YEBISU Draft $88
食日本嘢,飲日本生啤,爽!
2023-10-23 20 浏览
琴日試咗一間位於銅鑼灣渣甸街嘅日本料理,一上到去就覺得裝修好日式侘寂風,環境好舒服闊落,我同男朋友叫咗兩個前菜,一個刺身拼盤、卷物、串燒,最先上個冷盤鮑魚配黑松露醬,鮑魚幾有咬口,仲有個唐陽炸雞幾酥脆,之後就係主角刺身拼盤,佢有帶子、拖羅、赤身、金目鯛、赤蝦,整體都幾新鮮,拖羅幾厚身,我哋叫咗個松葉蟹炸蝦卷同幾樣串燒,要讚下佢個燒牛舌,外脆內軟又幾juicy,如果大家係cwb想靜靜地同朋友傾計或者情侶約會可以試下呢間Hika3/F Aura on Pennington, 66 Jardine's Bazaar, Causeway Bay

Hika

2023-10-22 36 浏览
前菜先有南瓜和豚肉,兩款搭配絕對是一個絕妙的組合。南瓜的甜味和豚肉的鮮嫩口感相輔相成,絕對能夠帶給你一種豐富的味覺體驗。「Sea Urchin with Snow Crab and Salmon Roe Rice Bowl」(松葉蟹肉海膽三文魚籽丼)更是廚師推介菜式,丼飯以新鮮的海膽、松葉蟹肉和三文魚籽為主要配料,每一口都充滿了豐富的海鮮風味和口感,食材新鮮使人用餐心情歡愉。想要享受更多種類的壽司,Premium Assorted Sushi Set」(特上壽司定食)絕對是我不二之選。套餐包括了10貫的精選壽司,其中包括海膽、松葉蟹、深海魚、金目鯛、赤蝦、帆立貝、平靜魚、拖羅、明太子蛋卷和鮑魚飯。每一款壽司都是精心製作,新鮮美味,造型精緻,令人賞心悅目。另外有煙葱拖羅蓉手卷,絕對能夠一次過滿足你對壽司的所有幻想。以上各款定食及丼物均附送前菜、沙律、味噌湯、甜品及咖啡或紅茶