2020-04-13 611 浏览
// Delectable GOOSEbumps 🦃 //.As a meat addict, siu mei has always been one of my best eats to satisfy my meat cravings. And Goose Manor would certainly be a perfect choice for their delightful roasted goose & crispy roasted pork!🥢😋.▪Sham Tseng Roast Goose (Quarter)▪A signature dish for its flavorful skin & tender meat. The meat itself was unexpectedly soft, and that crispy skin with a thin layer of fat is a big WIN for the dish!😋Lip smacking and savory combination when eating with a bowl of noo
// Delectable GOOSEbumps 🦃 //
▪Sham Tseng Roast Goose (Quarter)▪[HK$160]
Lip smacking and savory combination when eating with a bowl of noodles.🍲
▪Abalone & Goose Web Casserole▪[HK$328]
A traditional and luxurious dish that composed with abalone, goose web, mushrooms & vegetables.🤩
Both abalone & goose web were undeniably delightful; perfectly cooked with a rich and savory sauce that I wished I had a bowl of rice to pour over and mix with!😋
▪Roast Pork Belly▪[HK$118]
Even though it wasn't too appealing for the way they served, but the crispy skin and tender meat still makes it a mouthful of satisfaction tho.👌🏻
I love how it wasn't too salty to savor, and quite flavorful that you could eat it without the mustard.😜
▪Prawn Toast w/ Salted Egg▪[HK$78]
These were no doubt to be the best savory bites to enjoy with a mug of beer.🍺🤤
Crispy prawn toast that topped with a meaty shrimp; and covered in a layer of salted egg sauce. I'm sure these bad boys would win everyone's heart!👅
▪Deep Fried Milk▪[HK$88]
A childhood memory dish that fell in my must-order list again!🤭 They were crispy on the outside and with creamy Hokkaido 3.6 milk fillings.🤤 Nothing's beating this reminiscent dish for sure!😍😍
▪Citrus Red Bean w/ Cherry Blossom Tree Extract▪[HK$48]
A nutritious bowl of hot red bean sweet soup as they added some cherry blossom tree extract. Quite soothing after the meaty and dainty dinner.😋
// 10% Service Charge 💕 //
深井燒鵝 Sham Tseng Roast Goose (Quarter)
乾鮑魚掌翼煲 Abalone & Goose Web Casserole
脆皮燒腩 Roast Pork Belly
黃金蝦多士 Prawn Toast w/ Salted Egg
懷舊炸鮮奶 Deep Fried Milk
陳皮桃膠紅豆沙 Citrus Red Bean w/ Cherry Blossom Tree Extract
脆皮燒腩 Roast Pork Belly
懷舊炸鮮奶 Deep Fried Milk
  • Citrus Red Bean w/ Cherry Blossom Tree Extract
  • 陳皮桃膠紅豆沙
  • Deep Fried Milk
  • 懷舊炸鮮奶
  • Prawn Toast w/ Salted Egg
  • 黃金蝦多士
  • Roast Pork Belly
  • 脆皮燒腩
  • Abalone & Goose Web Casserole
  • 乾鮑魚掌翼煲
  • Sham Tseng Roast Goose (Quarter)
  • 深井燒鵝
  • 燒鵝
  • 炸鮮奶
2020-03-14 710 浏览
成日聽深井燒鵝呢個名 一路都好想去試下 耐何佢真係有啲遠🙊一路都無機會 直至我上次同中同去行元荃古道終於第一次去左深井😂😂但係佢地話行完山無cap食燒鵝😭😭所以最後都係無食到 傷心💔不過比我發現尖沙咀原來有間餐廳係佢地既第三代開既 我終於有機會試下深井既燒鵝😍😍😍·深井燒鵝(下庄)$190見唔見到佢個燒鵝個光澤感😍😍一上枱係完全好似發光咁 真係超靚 佢個皮係真係燒得好脆 中間冇好多脂肪 而且下庄有燒鵝髀😈真係啖啖肉🤤🤤食落大滿足·叉燒燒腩雙拼$138佢個叉燒又係超好食 🤤🤤佢個調味做得好好 而且個叉燒係真係半肥瘦 每一舊咬落去肉質都好好 我自己超鍾意😍相對黎講個燒腩仔就無咁驚艷啦 因為佢個皮無超脆 唔知係咪因為少啲人食呢🤔·豉油王灼鵝腸$128呢一個係嗰度既staff推介我地食嘅招牌🤩🤩佢啲鵝腸食落個口感真係好爽口 而且佢清潔得好乾淨 真係幾唔錯 不過我自己就覺得佢個調味單調左少少🙊我會鍾意個口感豐富啲 但係我男朋友就話佢覺得個調味剛剛好 話如果多啲調味會ruin左個菜 所以都係睇大家自己嘅口味😂·鮮菠蘿咕嚕肉$98呢一個我又係勁鍾意 佢個咕嚕肉係即刻炸出黎 一上枱嘅時候熱辣辣 而且每
深井燒鵝(下庄)$190
深井燒鵝(下庄)

叉燒燒腩雙拼$138
豉油王灼鵝腸$128
鮮菠蘿咕嚕肉$98
鮮菠蘿咕嚕肉

呢一個我又係勁鍾意 佢個咕嚕肉係即刻炸出黎 一上枱嘅時候熱辣辣 而且每一粒都係包住曬啲醬汁 勁好食😋之後佢個合桃都係啱啱炸起既 勁bok bok脆 但係就油左少少 但係真係超有誠意🤤
松露鯪魚球$108
松露鯪魚球

呢一個見網上面好多人推介 所以我哋都跟風嗌左 果然真係好好食🤤佢個鯪魚完全唔會腥 而且佢係真係手打 勁彈牙 之後中間一咬開係會有啲爆漿嘅松露醬 口感真係幾正😈
懷舊炸鮮奶$88
懷舊炸鮮奶

呢一個我都超推介 佢係真係外脆內軟 一咬落去啲牛奶係勁smooth 而且係真係有一食入口就溶開嘅感覺🥰佢出邊又唔會炸到好厚粉咁樣 係真係一個出乎意料幾高質嘅小甜品😍😍😍
#rbyeat
#rby港式
#rby灣仔
📍尖沙咀亞士厘道37號九龍中心地下C號舖
紅豆沙桃膠
深井燒鵝(下庄)
鮮菠蘿咕嚕肉
懷舊炸鮮奶
紅豆沙桃膠
2020-03-06 481 浏览
夜晚黎食,星期五晚七點幾間舖都接近全空,開頭諗住係因為肺炎少左人出黎食野先咁,再加上睇左有youtuber讚好食所以有信心,點知就係咁中左大伏。入到去叫左個下庄同碗白飯,本身想叫埋鵝肝但咁岩冇。燒鵝既皮完全唔脆,應該擺左好耐,而且肉唔多,好多都係骨。白飯就好離譜,成碗有一半都係粥狀既,根本唔食得。服務方面就正常既,都有得閒黎倒水,正正常常不過不失啦。不過咁既食物質素咁既價錢(埋單二百幾)真係好唔抵,一定冇下次!

2020-01-15 602 浏览
大約3個月前食過,覺得好味所以經開依邊再黎食,點知好失望首先企門口個職員態度已經吾好,點知入面果d仲差,仲要今次d野食差左好多,燒鵝d肉又乾又硬,鵝油炒菜心上次食好香的,今次得個油字,總括而言,唔會再幫襯
大約3個月前食過,覺得好味所以經開依邊再黎食,點知好失望

2019-12-16 655 浏览
晚餐收工突然心思思想食燒鵝就去左尖沙咀開餐!兩個人叫左一份下庄燒鵝 加碟鵝油炒時菜心!滿心期望諗住老字號應該好食 但實在令人失望!成碟燒鵝真係好多油 同鹹到傻!送飯麵搞唔掂 最大問題係成碟都無乜肉食大部分都係骨同皮咁就盛惠$190!下次真係不了但碟菜就都炒蒜頭都炒得幾香 幫佢加番少少分!不過都應該唔會再黎食
晚餐收工突然心思思想食燒鵝

大部分都係骨同皮
咁就盛惠$190!下次真係不了
但碟菜就都炒蒜頭都炒得幾香 幫佢加番少少分!
不過都應該唔會再黎食
2019-09-08 1452 浏览
Roast Goose and Honey BBQ Pork Lunch Set 🤤😋.The BBQ pork is so soft 😊 it melts in your mouth.And of course we need to try the roast goose which is the signature dish of the shop, yummy 😋 .Who want to join me for lunch?

2019-09-07 1127 浏览
深井裕記衝出尖沙咀係附近番工咁耐都未食過,今日終於一試.  裕.鵝莊lunch既燒味雙拼套餐$80(拼燒鵝都係同一個價錢🤩)包小食及例湯(個湯絕對唔係茶記果D味精水) 其實個份量都唔少WO燒鵝個皮雖然唔算脆但勝在肉味濃郁,肉質好嫩好juicy😋而燒肉皮勁脆可惜味道偏鹹咗少少. 另外一份叫左叉燒拼油雞佢地既叉燒有驚喜肥瘦適中,帶有點焦香,肉質好嫰,好食~講真係尖沙咀區以$80呢個價錢食LUNCH來講絕對唔算貴. 而且真係好大份 會再有下次呀
深井裕記衝出尖沙咀

係附近番工咁耐都未食過,今日終於一試.

其實個份量都唔少WO

燒鵝個皮雖然唔算脆但勝在肉味濃郁,肉質好嫩好juicy😋
而燒肉皮勁脆可惜味道偏鹹咗少少.
另外一份叫左叉燒拼油雞
佢地既叉燒有驚喜

肥瘦適中,帶有點焦香,肉質好嫰,好食~

會再有下次呀
2019-08-05
2019-08-05 1418 浏览
深井裕記燒鵝就聽得多,但深井哩個位置都幾偏僻,為左食燒鵝而入去的確唔太方便。不過好在原來佢地係尖沙咀設有分店,要食「深井燒鵝」就變得容易得多喇。大概12點餐廳已經有一半座位坐滿人,大多數都係自遊行嘅朋友。食物價錢都偏貴,不過明白咁出名價錢實有番咁上下嘅。一場黎到當然係食燒鵝,貪心嘅小妹今次就嗌左雙拼—叉燒燒鵝飯餐($80)Lunch set包例湯一碗、鹽焗花生、冷盤小食、白飯同燒味。例湯算大碗,飲落冇咩味精味,清清地。鹽焗花生好脆口,冷盤小食唔吸引無食到。第一啖燒味梗係要試吓佢嘅燒鵝,望上去鵝肶位比較多油脂,皮就厚喇,不過就無咩肉。食落無鵝香,肉質仲有啲鞋,同我想像中好出名嘅裕記燒鵝有啲出入...試埋佢嘅叉燒,反而令人喜出望外!叉燒外皮燒到微焦,邊邊位特別脆同甜,蜜汁好豐富咁沾滿左舊肉,肉質好嫩滑,未食過咁嫩嘅叉燒,為哩餐飯挽回唔少分數近睇見到入面舊肉真係好嫩午餐另有收加一($88),以哩個價錢同裕記嘅名氣黎講,我期待佢嘅燒鵝質素會更好,今次可以話係小失望

叉燒燒鵝飯

叉燒燒鵝

近睇見到入面舊肉真係好嫩

2019-08-01 992 浏览
是日dinner去左食深井燒鵝~燒鵝髀就無得食喇 叫左個例牌加白飯皮脆唔多肥膏配自制酸梅醬正正子食落唔太油膩 又有茶奉上~蒜蓉蝦干蒸節瓜:好大粒蝦乾 節瓜薄切唔咸,餸飯一流香煎蓮藕餅:上菜好驚喜 都有8塊咁多好吸引 唔係平時食到既蓮藕餅樣好足料,有蝦米 冬菇 豬肉 最特別係蓮藕切絲唔係粒狀* 咬落脆邊 蓮藕絲蓮咁離不斷食落似天然調味 唔多似有好重味精點埋喼汁真係味道再出啲~不過餐廳冷氣就弱左少少服務員整體都好態度而且都會不停幫你加茶
是日dinner去左食深井燒鵝~

燒鵝髀就無得食喇 叫左個例牌加白飯
皮脆唔多肥膏配自制酸梅醬正正子
食落唔太油膩 又有茶奉上~
蒜蓉蝦干蒸節瓜:
好大粒蝦乾 節瓜薄切
唔咸,餸飯一流

香煎蓮藕餅:
上菜好驚喜 都有8塊咁多
好吸引 唔係平時食到既蓮藕餅樣
好足料,有蝦米 冬菇 豬肉 最特別係蓮藕切絲
唔係粒狀* 咬落脆邊 蓮藕絲蓮咁離不斷
食落似天然調味 唔多似有好重味精
點埋喼汁真係味道再出啲~
不過餐廳冷氣就弱左少少
香煎蓮藕餅
蒜蓉蝦干蒸節瓜
燒鵝
2019-07-14 684 浏览
下午點了一個燒鵝飯,看來份量不錯,還分開碟上鵝、飯另外一碗,可惜燒鵝皮不脆甚至像番熱過,近骨位置太鹹、多肉位置如鵝胸不算鹹、卻連鵝肉鮮味也沒有,以這價位來說實在令人失望旁邊客人叫了四份一隻餓,外觀比我所點的新鮮,懷疑是叫普通飯的就配不新鮮的燒鵝

2019-07-02 747 浏览
位置很好找,隔壁就是天天排長隊旺記茶餐廳,我晚市去的,裡面人很多,但是還是有兩三個空位,所以不用等位。我點了「深井燒鵝」 鵝下莊部位,燒鵝的味道是我喜歡的味道,就是那種甜甜鹹鹹的,還有搭配的這個酸梅醬,我覺得很不錯!但是,燒鵝真的很肥很肥很油很油。我一個人吃其實算多了,所以吃到後來有點膩。感覺兩三個人來,再點點別的應該會更好。話是這麼說,其實事實上,我一個人是都吃完了。不過,單是鵝下莊就$190,這味道這價錢,隨便找個茶餐廳點個燒味也不會差太多,我個人覺得性價比不高。

2019-06-23
2019-05-25 1123 浏览
一早知道裕記開了副線在尖沙咀,之前有睇過個menu,但價錢令我卻步,比太興還貴的價錢。朋友說試過很不錯那叉燒跟燒鵝。作為燒味die hard fans 的我就試一次吧。周末下午茶來到,他們本身是沒有下午茶的,午餐星期一至五才有還要只是跟散叫同樣價錢但同一碗例湯,不用茶位費。 叫了肥叉燒鵝飯$80,叉燒肉質普通,唔算juicy ,如果師傅俾唔中梅頭最中間個部分你,除非落左鬆肉粉或食粉,juicy既都有限,味道係有味既,同坊間既叉燒差不多,冇我最愛的焦邊有點傷心。燒鵝一半背一半胸位,again同坊間普遍既燒鵝差不多,皮不脆,肉質正常,食鵝味冇乜其他味。特地叫了個薑蓉,明明係蔥+油既蔥油,薑在那,同我上次$30在街邊買的燒味飯送的冇薑的薑蓉一樣,味道也一樣,咸。酸梅醬偏甜,少少酸,雖然唔係重點。賣單$97,我唔敢想像一個普通叉鵝飯食左$97,即使加埋環境地段,都係有史以來最低性價比既一次。裝修係靚既,young line 來說除了食物質素也不錯,但這就是裕記應有的質素?唔講裕記其實食唔出係裕記。不過講真,深井總店而家既質素都係咁上下太興咁連鎖都做得好過佢,其實大部分燒味鋪都差過太興,邊個話小

酸梅醬偏甜,少少酸,雖然唔係重點。

太興咁連鎖都做得好過佢,其實大部分燒味鋪都差過太興,邊個話小店一定好過連鎖?先至聲明佢係好食嘅我唔介意俾$97,可惜佢唔係。

2019-04-17 1590 浏览
上次食過叉燒米,覺得食物同環境唔錯,今日再試下其他菜式深井燒鵝(例牌)例牌比想像中份量多,我本身好怕燒鵝有層厚厚肥膏,不過呢度啲燒鵝唔肥,皮脆肉嫩,好味!要試!蜜汁叉燒第二次食叉燒,水準一致,叉燒肥瘦適中,而且軟身,推介!上湯浸時蔬(菜心)正常,冇特別,純粹驚食得太多肉,好油膩,所以點碟菜炸鮮奶即點即炸,好熱!( 食嘅時候要小心)奶醬做得好好,有啲酒樓會做得好硬,但係呢度嘅奶醬係半固體狀態,所以好滑。奶醬應該係用北海道3.6牛乳同椰漿做,好香。外層好脆,不過有少少油一定要趁熱食,凍左個皮會淋,會打折扣Overall, 推介!而家好少地方有炸鮮奶食,而呢間係比較做得好嘅一間生炒臘味糯米飯分量大概兩碗左右,飯炒得乾身,飯粒粒分明,但係臘味美唔算多,味道唔錯松露鯪魚球即點即咋!第一次食爆漿鯪魚球,有驚喜,黑松露醬可以再濃d,鯪魚球彈牙,炸得好香!推介!朋友滿意推介,當然價錢唔平,不過係回頭之選。上菜速度:6/10 - 燒味上得好快,小菜( 特別係要炸)相對比較慢每人平均消費:240服務:7/10環境:7/10 - 乾淨,唔太迫
上次食過叉燒米,覺得食物同環境唔錯,今日再試下其他菜式

深井燒鵝(例牌)
深井燒鵝

蜜汁叉燒
第二次食叉燒,水準一致,叉燒肥瘦適中,而且軟身,推介!
蜜汁叉燒

上湯浸時蔬(菜心)
正常,冇特別,純粹驚食得太多肉,好油膩,所以點碟菜
上湯浸時蔬

炸鮮奶
即點即炸,好熱!( 食嘅時候要小心)
外層好脆,不過有少少油
一定要趁熱食,凍左個皮會淋,會打折扣

松露鯪魚球

朋友滿意推介,當然價錢唔平,不過係回頭之選。

每人平均消費:240

服務:7/10

環境:7/10 - 乾淨,唔太迫
2019-04-13
深井燒鵝
  • 燒鵝
2019-04-08 455 浏览
上次行過,見乾乾淨淨,嘢食好似幾好味,今日做完Facial就行過嚟食叉燒米粉:上菜時,有啲驚喜,因為叉燒份量好多,而且叉燒好似唔係好肥。一食落去,有OMG,因為叉燒好淋好軟,又好入味,叉燒汁唔會太咸,比我預期中好食,值得一試值得一題 ,d茶好好飲,係玄米茶,好香,不過要收茶錢印象好好,好乾淨,服務態度好好,我坐得耐少少都唔會趕我走消費:$91- 價錢比起普通茶餐廳貴一倍,但係質素好好,會再嚟試燒鵝及其他小菜

叉燒米粉:

值得一題 ,d茶好好飲,係玄米茶,好香,不過要收茶錢

印象好好,好乾淨,服務態度好好,我坐得耐少少都唔會趕我走

2019-04-07
  • 义燒
2019-04-02 911 浏览
裕.鵝莊是一家老字號的燒鵝叉燒店。前幾天有事要經過他們附近,就順便去吃了。點了一例燒鵝。挺香的,就是有點肥。一份鮑汁焗飯,很大一碗,還有一個鮑魚在飯上面。甜品點了一碗紅豆桃膠,沒有特別好吃,中規中矩吧。奶茶不錯要趁熱喝!冷了就不香了。可能是期望大,所以沒有太驚喜。服務也還可以吧。店裡有三四十個座位,空間都不大,衛生間也小的可憐。整體還可以吧。