2018-04-13 770 浏览
今日相約同事encore 這間燒鵝店食下set lunch ,點知今曰的用餐經驗認真麻麻。今日落單等了又等,遲遲都無得食。由於是撘枱的關係,店員多次送錯餐又下錯餐,枱上的八個食客人人都給店員弄得團團轉。我們都點左同樣的叉燒燒鵝瀬$80-看似好正,但其實所有燒鵝都是皮包骨。燒鵝皮有點韌,加上無乜肉,有少少食柴的感覺,真的覺得是快餐店水準,或許有些快餐店比他更好;叉焼就比較正常,是偏瘦的。肉質唔韌,亦都唔乾,有蜜味,中規中矩;但瀨粉有點碎,十分難夾。眼見同枱散點的客人的鵝件同叉燒不太一様,他們的叉燒相對地比較肥美,難道食set lunch 就有分別?或是我和同事都運氣差,只能吃皮包骨的燒鵝?$80一點也不平宜。估唔到開業時唔錯,現在水準下滑. 埋單時希望店員幫忙分單,他們又說不能;下單又錯漏百出,加上食品水準同價錢唔係正比,有點兒失望。

我們都點左同樣的叉燒燒鵝瀬$80-

2018-04-13
以前成日聽人講話食燒鵝去深井啦🤗但一知道佢踏出深井係尖沙咀亞士厘道,開左間「裕。鵝莊」之後即刻去試試🌟遠近馳名左咁耐✌🏻終於一嘗心願🤩夠竟被冠以「深井燒鵝」美譽既鵝係咩味既呢☺️入面用左酒吧風格同深井個間格調非常唔同呢😛唔似傳統中菜館淨係有方枱和大圓枱仲有不少卡位,路線年輕了!今日有d心機決定影靚少少d相😂✌🏻唔睇餐牌叫左個⋯⋯⋯👉🏻深井燒鵝-例牌上庄 (HKD150)先•例牌,可以揀上庄或下庄,成個份量夠晒我地3個人食😌呢度既燒鵝係用清遠的黑鬃鵝!食落特別嫩口同鵝味濃郁👍🏻鵝胸既肉質會比較結實,脂肪都算少🙂燒到個色澤係深赤紅色個皮脆卜卜食落又真係可以嗦嗦聲😂好食一路食一路多汁到流出嚟枱上仲有一個桶仔比你lur骨落去😌然後慢慢咁點埋其他⋯⋯👉🏻松露鯪魚球(HKD108)呢碟一放低個店員就話一定要趁熱食因為凍左無咁脆口同會縮少少🤔我地聽話就即刻食啦,外皮香口內裡肉質彈牙但我嫌唔夠脆口因該有點硬硬的個外皮👀但松露香氣十足!👉🏻懷舊炸鮮奶(HKD78)呢款係新推出的菜式!我好鐘意食炸鮮奶架😍😍😍選用北海道3.6牛乳製作,奶羶味突出之餘薄薄地既脆皮包住牛奶,真心我覺得呢間整得幾好食 外脆內暖👍🏻

唔睇餐牌叫左個⋯⋯⋯
👉🏻深井燒鵝-例牌上庄 (HKD150)先

枱上仲有一個桶仔比你lur骨落去😌

然後慢慢咁點埋其他⋯⋯
👉🏻松露鯪魚球(HKD108)
松露鯪魚球
松露鯪魚球

👉🏻懷舊炸鮮奶[北海道3.6牛乳](HKD78)
呢款係新推出的菜式!我好鐘意食炸鮮奶架😍😍😍選用北海道3.6牛乳製作,奶羶味突出之餘薄薄地既脆皮包住牛奶,真心我覺得呢間整得幾好食 外脆內暖👍🏻👍🏻
懷舊炸鮮奶

最後一款
👉🏻雪耳鮮奶燉雞(HKD78)
聽個名都覺好潤!開蓋就聞到清香嘅杏仁味,雪耳有咬口而隻雞都算嫩滑好滋補啊☺️☺️
做endιng 都滿足呢✨
雪耳鮮奶燉雞

會再encore!!😊нaнa
2018-03-24
懷舊炸鮮奶
雪耳鮮奶燉雞
2018-04-04 681 浏览
新開young line既裕記,梗係要試下啦。仲要午市有lunch set.$80到$90個,有飯有湯,唔使諗簡餐啦。燒鵝午餐燒鵝份量都多,幾個人分都okay,鵝肉算香,但皮唔脆較為失色。仲配例湯,花生同鵝亦。性價比都okay.豉椒味菜鵝腸味菜好味,甜酸度okay, 鵝腸爽口,豉椒味都燶,重口味既人岩曬。干炒安格斯牛河河粉俾想像中幼身,但都算滑。牛肉淋身唔鞋口。炒得干身,碟底無油都算交足功課。係差左少少鑊氣扣左d 分。

燒鵝午餐

豉椒味菜鵝腸

干炒安格斯牛河

2018-04-04
2018-04-02 524 浏览
昨天星期日一心想去試下Lee間新野,等左半小時終於有位。叫左個例牌燒鵝,因為人多等左十幾分鐘就黎,個樣睇上去好吸引,但係食落去係完全咬唔開食物認真麻麻加上價錢又貴只有服務態度好。去開飯食物質素一定係最緊要所以就算態度好都唔會再光顧啦。
,但係食落去係完全咬唔開
食物認真麻麻
加上價錢又貴
2018-04-01
2018-03-05 958 浏览
一聽說在公司附近開了,便急不及待在午市來試。午餐有set可選,一大碟鵝配以湯和飯/麵,盛惠90元。個人認為份量挺夠,燒鵝也啖啖肉很好吃,回想某次在米芝蓮燒鵝店的,咬下去有骨碎,而且切的很細,不太滿足; 這家完全沒有此問題,配上醬汁很滋味。瀨粉湯比較淡,如果濃一點會更好。隨餐的湯挺足料,由於不能改為飲料,如果是配飯的話配搭似乎完美一些。見到鄰枱3個人叫了半隻鵝一起吃,這好像是個不錯的選擇,他們有叫半隻/整隻鵝的套餐供選擇。

午餐
2018-03-01 950 浏览
2018/3/1中午一支公出尖沙咀辦事,又要搵食。見到有間「裕.鵝莊」,是深井裕記辦理,就走入去一試。叫咗燒鵝瀨套餐,連加一收88元,不算便宜。店內裝修簡潔,套餐上枱總算齊全。可惜的是,鵝肉一半是骨連皮,只有小半有點肉食,到最後真的要花生餸瀨,下次搵食都會諗第二間。
燒鵝瀨套餐
2018-03-01
2018-02-21 852 浏览
平時食燒鵝都唔覺咁好食😂lunch time 點左燒鵝叉燒雙拼飯🍚($80)好好食啊!啖啖肉🐦點埋甜酸醬😍好想再食 但入深井食成隻鵝又覺得好肥好漏🤣呢個lunch 岩岩好!!另外個湯都唔錯啊 一d都唔例湯😂😂
另外個湯都唔錯啊 一d都唔例湯😂😂
2018-02-10 1174 浏览
新年前一家人去食團年飯,就試下新野,呢間餐廳主要食鵝,所以好多道菜都有鵝既成份。餐枱整齊清潔,環境舒適,碟有兩隻色design(藍色和啡色),店員會梅花間竹咁擺,枱上仲有一個桶仔for你lur骨,好細心!我地9個人,叫左十幾道菜(但有啲冇影相),份量適中,價值中等,有啲太貴。但綜合味道都唔錯,特別係炸鮮奶,用左3.6牛乳整,口感好滑,十分推薦。當然唔少得招牌燒鵝,多汁厚切,啖啖肉。整體唔錯,服務態度都好好,如果家庭聚餐不防黎試下!

炸鮮奶

當然唔少得招牌燒鵝,多汁厚切,啖啖肉

招牌燒鵝

整體唔錯,服務態度都好好,如果家庭聚餐不防黎試下!
糯米飯

2018-02-10
庆祝纪念
团年饭
炸鮮奶
招牌燒鵝
2018-02-08 869 浏览
Lunch時間,突然想燒鵝就諗起尖沙咀開咗裕。鵝莊,由深井開到出九龍~當然要走去試試啦~食飯時間超多人又冬,一埋去有個男侍應即刻話入嚟等啦!外面凍,的確有service 而且好快按排了座位比我哋,一坐低即刻遞上熱玄米茶🍵好香夠濃又暖身然後點咗個燒鵝飯套餐(lunch set)好好彩有隻脾位,唔肥唔瘦剛剛好配瀨粉一流,仲有個蓮藕湯下火🔥的確唔錯再嚟個燒鵝拼腩仔(lunch set)個腩皮夠香夠脆~可惜今次個燒鵝就太肥。。。膩所以要睇手神啦⋯⋯

然後點咗個燒鵝飯套餐(lunch set)
好好彩有隻脾位,唔肥唔瘦剛剛好
配瀨粉一流,仲有個蓮藕湯下火🔥的確唔錯

再嚟個燒鵝拼腩仔(lunch set)
個腩皮夠香夠脆~可惜今次個燒鵝就太肥。。。膩
所以要睇手神啦⋯⋯
2018-02-06
2018-02-05 774 浏览
午市套餐: 燒鵝飯 ($80)(套餐包埋例湯同小食) (另加錢有飲品)首先講下隻燒鵝,味道其實好好,好夠味,仲好入味,但可惜嘅係我運氣唔係幾好,無乜肉食,但我見對面個碟就啖啖肉,而我就真係差不多啖啖骨,我掉嘅骨係人地嘅一倍有多,真心嬲嬲豬😤(點解要咁對我?早知嗌雙拼😫) (勁想夾對面個碟食囉😭) 。。。。。。。。。。。。。。。。。凍奶茶真心好好飲,好滑,有茶味得黎又唔澀,茶同奶比例岩岩好,完全值得另加$10,好有驚喜👍🏻。。。。。。。。。。。。。。。。。例湯都不錯,而小食就普通啦,但我見唔係個個一樣,可能又係隨機😂
午市套餐: 燒鵝飯 ($80)
(套餐包埋例湯同小食) (另加錢有飲品)
。。。。。。。。。。。。。。。。。
。。。。。。。。。。。。。。。。。
2018-02-02 5438 浏览
Some say the best roast goose in Hong Kong can only be found in Central (Kam's Goose, Yung Kee and Yat Lok came to mind) and Sham Tseng (深井) but that is about to change as the folks behind Yue Kee (裕記大飯店) has just opened a contemporary Chinese restaurant in the heart of Tsim Sha Tsui. Goose Manor, a new concept by the famed roast goose specialist in Sham Tseng, offers a food menu that focuses not only on goose but traditional flavors of the Old Hong Kong. Apart from their patented roast goose, there are also a number of signature dishes with or without the goose theme, including goose intestine with supreme soy sauce (豉油皇鵝腸), marinated goose liver (鹵水鵝肝), prawn toast with salted egg (黃金蝦多士) and deep fried shrimp balls (百花石榴蝦球).
I was in a hurry to get back home after getting my hair done so I didn't get to sample anything other than their signature roast goose ($80 with rice). But it was already enough to send home with a very happy tummy.
Roast goose with rice
The roasted goose was really nicely done. The dark roasted skin was wonderfully crispy while the meat was so incredibly tender and juicy. Perfect to go with their homemade plum sauce.
That thin layer of fat underneath the crispy skin, just perfect!
If my memory serves me correctly, this place on Ashley Road used to be Jimmy's Kitchen so it should be pretty easy to locate...
2018-01-31
Roast goose with rice
2018-01-24 1057 浏览
內地有親友來香港,夜晚帶親友出尖沙咀去睇下香港夜景,未睇夜景前就先去食晚飯先,原先打算去酒樓食,但經過廣東道見到店鋪的廣告牌,才知道深井出名燒鵝已經開左分店。食晚飯時間,門口已經好多人在等候,等了大約半小時,終於有位,坐低後就叫左幾個小菜,當然唔少得燒鵝。燒鵝(例牌),燒得好靚,熱辣辣所以聞到燒鵝香味,但食落鵝肉就有點實,比起以前係深井店食較遜色咕魯肉味道唔錯,酸酸地好開胃,連埋菠蘿,合桃一齊炒,加上全部啖啖肉,好啱用來餸飯一齊食小炒王我最喜愛,有魷魚,蝦乾,腰果等炒埋一碟,鑊氣夠,有少少辣十分惹味,差不多成碟我食晒蛋白帶子炒飯,有好多細細粒帶子,炒飯炒得夠乾身,味道淡淡地,配番較濃味的燒鵝,好適合好夾。以後可以唔駛入深井就可以食到燒鵝,真係方便左好多。

2018-01-20 800 浏览
一行三人到食晚飯 叫咗 鵝下庄, 肉質比較實沒有鬆化的感覺, 絕對唔會直一百八十元 。咕嚕肉味道一般 乾扁肉碎四季豆可以接受,糯米飯都ok . 但係每一碟 餸菜份量比較少。 晚飯可以有其他更多選擇。
2018-01-14
2018-01-18 679 浏览
一心諗住嚟食好嘢,點知超失望。。。叫咗個燒鵝叉燒飯,叉燒仲可以但係個燒鵝就非常之咁「鞋」,同嫩多汁完全扯唔上關係! $80一個雙併飯,貴唔貴就見人見誌,但係要好食囉。。。不過服務同環境就ok 嘅。
叉燒燒鵝飯
經朋友介紹得知深井燒鵝家族最近喺尖沙咀開咗間新一代燒鵝鋪~好多人覺得深井燒鵝比較遠,要特登揸車入去食嘅選擇⋯⋯估唔到而家喺尖沙咀都食到啦!頭盤,海蜇係最值得嗌嘅,佢個調味做得好好,另外海蜇夠爽!黃金蝦多士。見個個都有嗌,我哋都唔執輸佢唔會太油又夠咬口,用料幾好四季豆。肉多過豆~都唔錯豆腐拼蒜香骨重點黎啦!燒鵝上莊~味道好好,感覺冇深井燒鵝燒得咁窿,原來係因為佢依家係用電爐,唔係佢哋唔想用炭爐而係冇得再批呢個牌出黎不過我個人反而鍾意唔好燒得咁窿,所以呢碟燒鵝嘅味道係啱啱好㗎我哋仲配合埋𡃤粉,嗌咗兩碗4個人share總結覺得呢揀地理位置又方便,加上食物品質好好,重點係四個人埋單每人都係$168~~如果大家想去時記得要預早book位啊
經朋友介紹得知深井燒鵝家族最近喺尖沙咀開咗間新一代燒鵝鋪~

頭盤,海蜇係最值得嗌嘅,佢個調味做得好好,另外海蜇夠爽!

黃金蝦多士。見個個都有嗌,我哋都唔執輸
佢唔會太油又夠咬口,用料幾好

四季豆。肉多過豆~都唔錯

豆腐拼蒜香骨

我哋仲配合埋𡃤粉,嗌咗兩碗4個人share