2019-08-05 1418 浏览
深井裕記燒鵝就聽得多,但深井哩個位置都幾偏僻,為左食燒鵝而入去的確唔太方便。不過好在原來佢地係尖沙咀設有分店,要食「深井燒鵝」就變得容易得多喇。大概12點餐廳已經有一半座位坐滿人,大多數都係自遊行嘅朋友。食物價錢都偏貴,不過明白咁出名價錢實有番咁上下嘅。一場黎到當然係食燒鵝,貪心嘅小妹今次就嗌左雙拼—叉燒燒鵝飯餐($80)Lunch set包例湯一碗、鹽焗花生、冷盤小食、白飯同燒味。例湯算大碗,飲落冇咩味精味,清清地。鹽焗花生好脆口,冷盤小食唔吸引無食到。第一啖燒味梗係要試吓佢嘅燒鵝,望上去鵝肶位比較多油脂,皮就厚喇,不過就無咩肉。食落無鵝香,肉質仲有啲鞋,同我想像中好出名嘅裕記燒鵝有啲出入...試埋佢嘅叉燒,反而令人喜出望外!叉燒外皮燒到微焦,邊邊位特別脆同甜,蜜汁好豐富咁沾滿左舊肉,肉質好嫩滑,未食過咁嫩嘅叉燒,為哩餐飯挽回唔少分數近睇見到入面舊肉真係好嫩午餐另有收加一($88),以哩個價錢同裕記嘅名氣黎講,我期待佢嘅燒鵝質素會更好,今次可以話係小失望

叉燒燒鵝飯

叉燒燒鵝