2019-09-09 92 浏览
跟朋友聚會找地方吃晚飯,這次我們吃海鮮蒸氣石鍋位於新蒲崗的蟹仙海鮮蒸氣鍋,對於海鮮食材的質素很有要求,這次我們吃到的海鮮既新鮮又豐富,有充滿蟹膏的蟹、澳洲青年龍蝦、九孔鮑魚、元貝、蟶子、貴妃蚌、海蝦、龍躉片、及青口。當我們吃過龍蝦肉後,店員替我們把龍蝦頭放到鍋底泡粥,加進一股鮮味再吃過店內的甜品,發現店內已經座無虛席,即使是平日的晚上也客滿,看來食物的美味受到了很多粉絲的認同
跟朋友聚會找地方吃晚飯,這次我們吃海鮮蒸氣石鍋

2019-09-07 89 浏览
喜歡食蟹的同事,自從在新蒲崗蟹仙海鮮蒸氣鍋食過越南頂角膏蟹,常常讚口不絕,説蟹仙老闆是蟹批發商,每日入口都會先選最好的蟹留自己舖用,所以才可以有這頂級的膏蟹。我也很喜歡食蟹,今日佢就帶我去試下。食店地方雖然不大,座位也不會太迫,每枱都有一個蒸鍋,去到已經客滿,侍應正忙著為客人蒸海鮮,同事食慣一早就訂左枱,又訂埋海鮮套餐,老闆就會預留給我們。蟹仙主打2款蟹,有越南頂角膏蟹和罕有大黃奄蟹,店家會問二選一,我們喜歡前者,因為蟹膏比較實。新鮮生猛的頂角膏蟹都好大隻,蟹膏比蟹肉還要多,澳洲龍蝦雖然開了邊,身體還在輕微郁動。套餐海鮮還有:纽西蘭大蟶子、泰國海中蝦、翡翠九孔鮑、深海龍躉片,日本大元貝、韓國慶南蠔。老闆說餐單上的海鮮會因當天新鮮度和供應量决定,所以有機會調整,但都是最新鮮的海鮮。期待已久的膏蟹已經蒸熟,陣陣蟹香氣撲鼻,蟹膏爆多到跌出來,鮮甜甘香,真係好難買到甘好質素嘅蟹,蟹蚶又啖啖肉,好鮮味,真的是滋味無窮。野生瀨尿蝦王,好大隻啊!肉質鮮甜美味,老闆說因為是野生,所以比普通的瀨尿蝦鮮甜。龍蝦叫青年龍蝦,因為吾大吾細,肉質鮮嫩,不會靭,鮑魚、蟶子、都鮮味彈牙,龍躉片嫩滑,蠔肉飽滿冇腥味!
除了蒸海鮮原汁原味外,蒸蔬菜也可保持原味,清甜可口。
最後拎開蒸隔,便是一鍋粥,侍應在蒸海鮮之前已放入米、豬骨、粟米、南瓜粒、芋頭粒。讓蒸氣一邊蒸海鮮一邊煮粥,粥底夠綿,吸收海鮮的精華,味道十分鮮甜,加些蔥花更美味。
嘆埋碗甜品,真的是滋味無窮,令人滿足的海鮮餐。
2019-09-05 74 浏览
老公今午去新蒲崗見客,佢一早已叫我放工過去,一齊去蟹仙海鮮蒸氣鍋食海鮮,平時叫我食蟹我都怕麻煩,但一聽話去蟹仙就唔同,佢地D蟹真係極品中的極品,食過都會返尋味,今晚又可以品嚐美食了。店內座無虛席,個個食到津津有味,好在老公有訂位,好快我們就入座了。店家採用蒸氣石鍋蒸海鮮,原汁原味,最後重有粥食。枱旁有計時器,海鮮蒸好會有響聲,吾怕蒸過龍。我們選了海鮮的套餐。蟹有2種,有越南頂角膏蟹和罕有大黃奄蟹,店員會問客人要那種,我們比較喜歡食較實的膏,所以選了越南頂角膏蟹,其他還有澳洲青年龍蝦、野生瀨尿蝦皇、翡翠九孔鮑魚、紐西蘭大蟶子、泰國海中蝦、深海龍躉片、韓國慶南蠔、北海道大元貝,有機蔬菜籃。所有海鮮都由侍應替客人蒸,老闆也會為客人講解海鮮的出產地和名稱。吾洗我多講,睇相片都睇到,超多的蟹膏充滿整隻蟹,包括蟹蓋都爆曬膏,真的是頂角膏蟹!蟹膏略為硬身,十分甘甜,蟹肉也鮮味十足!野生瀨尿蝦皇:超大隻又厚肉,肉質鮮甜。澳洲青年龍蝦:龍蝦鮮嫩,肉質彈牙,好鮮味。纽西蘭大蟶子:肉質非爽口。翡翠九孔鮑魚:鮑魚肉厚,彈牙鮮美。泰國海中蝦:蝦味鮮甜,肉質爽口。日本大元貝,味道特别鮮美。韓國慶南蠔:蠔身雪白飽滿
纽西蘭大蟶子:肉質非爽口。翡翠九孔鮑魚:鮑魚肉厚,彈牙鮮美。泰國海中蝦:蝦味鮮甜,肉質爽口。日本大元貝,味道特别鮮美。韓國慶南蠔:蠔身雪白飽滿,鮮甜多汁。深海龍躉片,原片無骨,食起來啖淡肉,味道相當鮮甜。
因為食海鮮之前已將米、豬骨等材料放入蒸氣鍋下面,用蒸氣煮粥,所有海鮮的精華都有流入粥內,所以粥除了綿滑之外,還鮮味無窮。最後有甜品贈送。
2019-08-20
2019-09-03 79 浏览
🇭🇰#香港捐窿捐罅記 Instagram: foodkiller_dk蒸海鮮成為左近排嘅大熱 其實蒸海鮮好簡單只要材料夠新鮮 就一定唔會難食 今日就去咗新蒲崗一間蒸海鮮餐廳食嘢🤪 雖然地方比較淺窄 但係一間餐廳最緊要都係食物好食 咁就已經足夠🤫嗰日我哋叫咗10款海鮮套餐 ($398)咁多款海鮮入邊最好食嘅係蟹 我哋叫咗黃油蟹 入邊有好多膏 食落去好鮮甜 好滿足 最重要係全部都好新鮮 門口有個魚缸養住佢哋郁下郁下👍仲玩住口水嘅🤫聖子亦都好好食 好鬼新鮮 教吓大家一d海鮮嘅知識 其實聖子係只手指咁長嗰啲 而筷子咁長嗰啲應該叫海竹😂嗰日食落去都好新鮮 好有咬口 點多啲豉油就將佢嘅鮮味更提升👍龍蝦係另一種過覺得好食嘅 龍蝦肉好爽口 鮮甜而且肉都好飽滿 應該係新鮮殺🤤 記得食埋佢啲膏食完晒咁多海鮮最後仲會送個甜品俾你 包保你滿載而歸🤫
蒸海鮮成為左近排嘅大熱 其實蒸海鮮好簡單
嗰日我哋叫咗10款海鮮套餐 ($398)
仲玩住口水嘅🤫
龍蝦係另一種過覺得好食嘅 龍蝦肉好爽口 鮮甜
而且肉都好飽滿 應該係新鮮殺🤤 記得食埋佢啲膏
食完晒咁多海鮮最後仲會送個甜品俾你 包保你滿載而歸🤫

2019-08-28 50 浏览
近排鍾意食蒸氣海鮮,上網搵咗呢間,但地點唔多就腳,不過既然有人陪就去下,一試就不得了!!!!老細做開海鮮批發,所以因利成便開埋餐廳。海鮮攞上嚟嗰下仲係好生猛,然後員工幫我地跟次序落,我地乖乖等食就可以。最欣賞佢既龍蝦,肉質厚實又爽口,連條腸都乾乾淨淨。食完至發現佢有其他分店,下次都試下
最欣賞佢既龍蝦,肉質厚實又爽口,連條腸都乾乾淨淨。
食完至發現佢有其他分店,下次都試下
2019-08-20 82 浏览
今晚放工,和姐姐去了公司附近的蟹仙食蒸鍋。環境方面,餐廳不算太大。但老闆娘很好客,經常為客人逐一介紹海鮮!泰國海中蝦:蒸後既蝦依然好大隻,肉質很實肉及彈牙。蝦帶極濃的鮮甜味,如配合豉油會有另一種味道啊!日本大元貝:帶子同樣也很鮮味,甜度會比蝦更突出。即時蒸後,帶子再會縮得太細。翡翠九孔鮑魚:師傅已將鮑魚的污糟野清走,非常細心。蒸後鮑魚依然keep到大小適中,口感十足而鮮甜味也不少。韓國慶南蠔:蠔帶有蠔香味,可惜個人覺得略帶少少腥。紐西蘭大蟶子:蟶子真的很鮮味,而且師傅同樣清潔得好乾淨,愈食愈鮮味,無得彈!深海龍躉片:龍躉片已去骨,鮮味當然不少得。澳洲青年龍蝦:龍蝦帶有龍蝦膏,味道甘香!龍蝦肉為實肉,絕不是死的龍蝦,略帶鮮味。越南頂角膏蟹:蟹果然是餐廳的皇牌!未熟之前見到啲蟹膏已經多到掉出黎,非常吸引!蒸後蟹膏依然緊緊貼在蟹上,蟹膏既份量的確驚人,好似食極仲有甘。蟹膏好香口,略帶少少甘。而蟹肉刀吾輸蝕,肉質鮮味,吾系水蟹黎的。整體來說,蟹的確是最正的!東昇斑:因有些海鮮缺貨,所以改了為東昇斑。東昇斑肉質滑滑的,但會比較多骨,魚鮮味突出!有機蔬菜籃:蔬菜類甜甜地,食蒸鍋之餘也不少得健康。粥

今晚放工,和姐姐去了公司附近的蟹仙食蒸鍋。

韓國慶南蠔:蠔帶有蠔香味,可惜個人覺得略帶少少腥。

深海龍躉片:龍躉片已去骨,鮮味當然不少得。

有機蔬菜籃:蔬菜類甜甜地,食蒸鍋之餘也不少得健康。

粥底加入了蔥花,莞茜,菜莆滾埋一齊食用。因加了芫茜令粥底更加香口。由於粥底沒有添加味精,所以味道會更一般為淡,但自行加入豉油可調較咸味。

最後,餐廳送上木瓜雪耳燕窩的甜品
2019-08-20 45 浏览
市面食蟹真係愈黎愈貴, 閒閒地都要幾百蚊隻, 對於我呢個蟹迷真係好間唔中先捨得食一次!有同事介紹新蒲崗有間蒸海鮮餐廳, 超級推介呢間既蟹又正又抵食! 價錢唔係海鮮價, 而係明碼實價seafood set~踏入生日月, 同事們就揀左呢間為我慶祝食生日飯!餐廳面積不大, 座位唔算闊落, 平日晚已經坐滿8,9成, 所以建議預先book位, 免得久等~餐廳主打幾款seafood set, 以每位人頭計算, 老闆娘都好耐心詳細為我地講解推介, 最後我地就揀左HK$398呢個set,先送上豉油配料 (每位醬油HK$10)店員先倒入米飯等配料落煲做粥底,再送上海鮮併盤, 包括有蟶子、蝦、元貝、鮑魚、蠔、龍躉片海鮮款式會因應每日供貨而有調整, 但店方會以相距不大價錢既海鮮做取締,整個蒸煮過程, 都會由店員協助, 不用擔心海鮮蒸煮先後次序、蒸煮倒數時間, 爐set左計時器, 所以更唔擔心會蒸過龍蝦都幾大隻, 幾爽口鮮甜, 唔會痴殼元貝再額外點少少豉油帶出鮮味蟶子肥美爽口冇沙鮑魚內臟而被去掉, 清潔做得唔錯! 鮑魚都幾厚身, 食到原汁原味, 爽口彈牙龍躉片質地滑, 好易碎, 但都有鮮味蠔 看似肥美, 但個

踏入生日月, 同事們就揀左呢間為我慶祝食生日飯!

先送上豉油配料 (每位醬油HK$10)

店員先倒入米飯等配料落煲做粥底,

再送上海鮮併盤, 包括有蟶子、蝦、元貝、鮑魚、蠔、龍躉片

蝦都幾大隻, 幾爽口鮮甜, 唔會痴殼
元貝再額外點少少豉油帶出鮮味

蟶子肥美爽口冇沙
龍躉片質地滑, 好易碎, 但都有鮮味

蠔 看似肥美, 但個人唔太好蠔, 就比左朋友食, 但佢話食到少少腥

因為menu上第二項既海鮮當日沒有供應, 店方就以原條東星斑取締, 質地好嫩滑, 鮮魚甜味, 唔腥

全晚重點主角終於黎喇!!!
我地揀左膏蟹, 呢個set係每人半隻, 再加半隻龍蝦,
膏蟹開邊, 蟹膏豐富得超澎湃, 蒸後蟹膏為實淨, 充滿蛋黃香, 蟹膏佈滿了蟹蓋內側, 就連蟹身都幾乎佔了半隻, 超邪惡!!! 蟹肉同樣札實, 唔係水汪汪既死蟹, 真係令人讚口不絕!!!

龍蝦同樣多膏, 而龍蝦膏呈半固體狀態, 味道甘甜, 龍蝦肉質鮮甜彈牙, 夠哂新鮮!!!

蔬菜籃 - 清甜, 特別係粟米...

最後就到粥底環節, 店員額外再加上蔥、莞茜同埋甜菜莆, 攪均就食得
粥底唔可以話超鮮甜, 但莞茜香配粥, 確實唔錯, 加上爽脆甜甜地既菜莆粒增加口感層次, 唔錯!!!

四人以上會再送是日甜品, 今晚真係食到飽飽, 滿足!!!

2019-08-19
2019-08-13 50 浏览
今日我哋四閨蜜行行吓街,突然心血來潮想食海鮮蒸氣鍋,但食海鮮又點能缺靚蟹呢?於是我哋就去了蟹仙。我地點左個每位$318個餐有成10款海鮮,仲要每件新鮮大件😍首先店員幫我地落左個粥底先,有南瓜排骨同粟米。老闆好好人在等食物是送我哋一碟新鮮炸魚皮😍又脆又好味🤤登登登登😱新鮮又大隻的海鮮陸續出場啦!首先是鮑魚,海中蝦,貴妃蚌。先介紹鮑魚,超級新鮮仲識郁,爽口彈牙!海中蝦非常大隻肉質鮮嫩🤤貴妃旁肉質較硬,但鮮味十足🤤一大啖食落勁有口感😍第二碟就有蠔,龍躉,蟶子及大元貝😍蠔新鮮大隻,龍躉肉質紮實魚皮很重膠質膠原滿滿😍蟶子長又爽口點些辣椒豉油簡直無得輸🤤🤤大元貝鮮甜大粒啖啖肉😋第三碟琵琶龍蝦!我就第一次食外型特別但就冇我平時食啲龍蝦咁重味但味道同口感也不錯都是鮮甜爽口😋第四碟就係澳洲龍蝦!鮮甜又多汁又彈牙啲肉又而起而且啲龍蝦卵子好爽口蝦膏好鮮甜👍🏻第五碟就係頂角高蟹我地分別點左硬膏及軟膏但都各有千秋一樣咁好味🤤多膏不在話而且蟹膏先甜蟹肉多又大隻😍😍食完咁多肉當然要食返啲菜補充番營養啦!菜是有機的鮮味十足又爽囗最後就食埋個粥粥底全部是海鮮的精華唔使加調味料都好正😋

首先店員幫我地落左個粥底先,有南瓜排骨同粟米。

老闆好好人在等食物是送我哋一碟新鮮炸魚皮😍又脆又好味🤤

最後就食埋個粥粥底全部是海鮮的精華唔使加調味料都好正😋
同好友去新蒲崗做完野,正當想搵好野食醫下個肚,突然想起以前食到舔舔脷嘅蟹仙,於是四個為食怪又去食好西, 點左個$398套餐共有十款越南頂角蟹膏,一揭開已經見到厚厚的蟹膏,未食已經流口水,蒸熟了的蟹,咬落蟹膏香濃,蟹肉當然新鮮鮮甜澳洲龍蝦大大隻,很喜歡吃龍蝦的獨有鮮味野生琵琶蝦,外貌有趣,好像卡通片的生物,雖然第一次品嘗,但未食已經知道有番咁上下水準,一入口引不住大呼好味,鮮甜到不得了!翡翠九孔鮑魚,好大隻鮑魚,蒸完都不會縮水,煙韌有口感日本大元貝,雖然不是很大隻,但食落鮮甜美味,一點也不韌泰國海中蝦,蝦膏香,彈牙無比,蝦味濃韓國慶南蠔,經常食日本蠔、都是第一次食韓國慶南蠔,蠔味比較淡,但很甜美龍𧄌片,香滑無比,冇魚腥味,證明是上等貨來個有機雜菜,又健康又可以清清味蕾,最後食碗吸收海鮮精華的南瓜粥,呢餐食得健康又美味

澳洲龍蝦大大隻,很喜歡吃龍蝦的獨有鮮味

翡翠九孔鮑魚,好大隻鮑魚,蒸完都不會縮水,煙韌有口感

日本大元貝,雖然不是很大隻,但食落鮮甜美味,一點也不韌
泰國海中蝦,蝦膏香,彈牙無比,蝦味濃
龍𧄌片,香滑無比,冇魚腥味,證明是上等貨

2019-08-09 31 浏览
我同幾個朋友都好鍾意食蟹所以黎左呢間蟹仙海鮮蒸氣鍋試下見到個名就知道佢主打蟹類海鮮坐底先叫碟炸魚皮送下啤酒先魚皮唔會炸好油淋淋,仲好鬆脆有驚喜喔我地叫咗398果個餐有9款海鮮可以選擇及1個蔬菜盆 以呢個價錢,係絕對非常抵食岩曬鍾意食海鮮既我地等緊海鮮,店員會先擺左個粥底再逐層食蒸海鮮食到最後粥底吸曬所有海鮮的精華大家都好期待食最後的粥底鮑魚夠大隻,鮮蝦出到黎仲識郁可見材料十分新鮮有元貝,蟶子,蠔, 龍躉,材料十分豐富,而且海鮮份量十足,唔會將價就貨!重頭戲有龍蝦,蟹都出場了每人平均有半隻蟹及半隻龍蝦蟹頂角爆膏,未食已經流曬口水,我地揀左一款硬膏,一款淋膏,試曬兩款口味蒸完出黎,真係好正d 膏多到暈……硬膏好似食緊鹹蛋黃淋膏口感細滑鮮甜 龍蝦鮮甜,肉質十分彈牙隻隻都大過拳頭,入口啖啖肉,勁滿足!好少蒸海鮮的餐廳有琵琶蝦供應餐廳職員話我哋好好彩今次可以試到因為有時供應商缺貨所以不能提供最後仲有蔬菜,南瓜 粟米十分新鮮蒸蔬菜 夠原汁原味夠曬健康又可以保留蔬菜鮮甜多汁食埋個粥,所有海鮮精華都係粥入面唔使加任何調味已經好鮮甜 好入味食到最後我哋個個都捧住個肚走
我同幾個朋友都好鍾意食蟹
所以黎左呢間蟹仙海鮮蒸氣鍋試下
見到個名就知道佢主打蟹類海鮮

坐底先叫碟炸魚皮送下啤酒先
魚皮唔會炸好油淋淋,仲好鬆脆
有驚喜喔

我地叫咗398果個餐
有9款海鮮可以選擇及1個蔬菜盆
以呢個價錢,係絕對非常抵食
岩曬鍾意食海鮮既我地

等緊海鮮,店員會先擺左個粥底
再逐層食蒸海鮮
食到最後粥底吸曬所有海鮮的精華
大家都好期待食最後的粥底

鮑魚夠大隻,鮮蝦出到黎仲識郁
可見材料十分新鮮

重頭戲有龍蝦,蟹都出場了
每人平均有半隻蟹及半隻龍蝦

蒸完出黎,真係好正d 膏多到暈……
硬膏好似食緊鹹蛋黃
淋膏口感細滑鮮甜

龍蝦鮮甜,肉質十分彈牙
隻隻都大過拳頭,入口啖啖肉,勁滿足!

好少蒸海鮮的餐廳有琵琶蝦供應
餐廳職員話我哋好好彩今次可以試到
因為有時供應商缺貨所以不能提供

最後仲有蔬菜,南瓜 粟米十分新鮮
蒸蔬菜 夠原汁原味夠曬健康
又可以保留蔬菜鮮甜多汁

食埋個粥,所有海鮮精華都係粥入面
唔使加任何調味已經好鮮甜 好入味

食到最後我哋個個都捧住個肚走
2019-08-08 39 浏览
海鮮一向我都好鍾意食 尤其是係蟹 呢間餐廳叫做蟹仙 開宗明義係食蟹嘅好地方餐廳職員話呢度嘅老細做咗三十幾年蟹嘅生意 最識揀靚蟹 會留返啲靚蟹俾自己嘅餐廳 食客真係有口福 呢度嘅蟹真係冇得彈經餐廳職員細心介紹之下 我同朋友決定揀 $398/位 既蒸氣海鮮餐 海鮮種類選擇比較多 除咗海鮮之外仲有有機蔬菜籃及粥底非常奢華又豐富嘅海鮮陸續送上 大大隻嘅青蟹每人有半隻 龍蝦半隻 可選帆立貝/蟶子皇 龍躉片南蠔/青口 瀨尿蝦/象拔蚌刺身/琵琶蝦 貴妃蚌 海蝦及鮑魚就係鍾意呢個餐可以有選擇 選擇自己鍾意食嘅海鮮 可以試多啲唔同款式超級多膏嘅青蟹 分別來自菲律賓及越南 簡單啲嚟講分為軟膏及硬膏 鮮橙色嗰一種係硬膏 泥黃色嗰一種係軟膏 兩者口感完全不同 建議可以share食 鮮甜無比 肉結實而且飽滿 是絕頂靚蟹餐廳選用澳洲龍蝦 來貨價錢是比較貴的貨色 澳洲龍蝦生活在低水溫地帶 所以肉質爽脆 而且鮮甜 用咁嘅價錢食到澳洲龍蝦 確實化算 每人有一隻琵琶蝦 琵琶蝦好少地方可以食到 仲要係野生嘅 更加可貴 蝦膏非常軟熟 充滿鮮甜嘅海鮮味道 好新鮮這種貝類呈現鮮橙色的肉 時令當造 肉質清甜 而且富有海水味蒸製每款

這種貝類呈現鮮橙色的肉 時令當造 肉質清甜 而且富有海水味

蒸製每款海鮮都有餐廳職員幫忙 所以拿捏烹調海鮮嘅時間剛剛好 完全沒有過火

蝦鮮甜 非常彈牙 又夠大隻

龍躉片個皮充滿膠質 魚肉一啲都唔腥 仲好嫩滑
蟶子皇洗得好乾淨 一粒沙都食唔到 啖啖肉 真係覺得好幸福

最後仲有蒸蔬菜 蔬菜都好新鮮 翠綠色的
食到最尾個個都好期待個粥底 除左右海鮮嘅精華之外仲有南瓜及瘦肉 啖粥鮮甜到唔識得形容 非常好吃

2019-08-06 33 浏览
今日去到黃大仙新蒲崗既蟹仙,呢度係專門食蒸氣海鮮鍋既!我地兩位,不過都被安排左坐張大檯,非常闊落。店員介紹返有幾款既套餐,佢話佢地既老闆係海鮮入口既,所以啲海鮮又平又正!佢地既海鮮全部都係外國訂返黎,所以質素都比較好。我地揀左個最平既套餐,每位$298, 一共有九款食物。越南頂角膏蟹有膏蟹同奄仔兩款蟹可以揀,我地就揀左膏蟹。啲膏蟹真係頂角!爆哂膏!!鍾意食蟹膏既真係唔可以錯過。澳洲青年龍蝦非常鮮甜,而且一樣係有膏!翡翠九孔鮑魚夠爽口!其他食物整體質素都幾好最後食埋啲鮮甜嘅海鮮粥同甜品咁就係完美嘅一餐啦
今日去到黃大仙新蒲崗既蟹仙,呢度係專門食蒸氣海鮮鍋既!
我地兩位,不過都被安排左坐張大檯,非常闊落。

我地揀左個最平既套餐,每位$298, 一共有九款食物。
越南頂角膏蟹

澳洲青年龍蝦
非常鮮甜,而且一樣係有膏!

翡翠九孔鮑魚
夠爽口!

其他食物整體質素都幾好
最後食埋啲鮮甜嘅海鮮粥同甜品
咁就係完美嘅一餐啦
2019-08-05 50 浏览
海鮮新鮮,蟹很鮮甜,食到最後的海鮮粥亦很鮮甜,價錢合理。好評,有專人服侍,每一樣食物都有介紹,本人及家人都很喜歡海鮮。店主還主動留了車位給我們,地點亦很方便。會再去。
2019-08-05
庆祝纪念
生日
  • 澳洲青年龍蝦
  • 膏蟹
餐牌同平時一樣,但竟然星期五、六、日及公眾假期每位要額外要多收HK$28。又唔係有額外特別嘢供應,無端端收多HK$28,真係離晒大譜!我哋一行5個人,咁咪要俾多HK$154連加一?!?!真係好離譜,一肚氣!大家小心中伏!請睇餐牌最低部位!無論有幾好,都係唔應該!
2019-08-02 47 浏览
上星期放工,和同事去了九龍城的蟹仙食蒸鍋。環境較細,所以本人建議訂座啊!越南頂級膏蟹:餐廳名話明系蟹仙,果然蟹是最出色的海鮮。蟹膏差不多佈滿整隻蟹身上,蒸後蟹膏依然結實,味道甘香。而蟹肉依然鮮味無比又啖啖肉。澳洲青年龍蝦:蒸後龍蝦肉彈牙,味道同樣鮮味。而且蒸後沒有縮得太小的情況發生!翡翠七孔鮑魚:鮑魚口感彈牙,帶點點甜味。可惜可以未夠時間,所以中間位置的鮑魚比較凍的。紐西蘭大蟶子:蟶子口感彈牙,肉質鮮嫩,個人也十分愛吃這蟶子!越南貴妃蚌:貴妃蚌很大隻,肉質口感同樣地彈牙,而且味道更鮮味!越南海中蝦:海中蝦肉結實,絕不是死蝦。深海龍躉片:龍躉片可能蒸既時間不長,所以近邊位還是有點兒硬。紐西蘭青口:青口size幾大,帶點鮮味。有機蔬菜籃:蔬菜味道很甜,可為剛剛的海鮮清清味蕾。最後,還有豬肉粥底,粥底味道較淡,但很飽肚啊!

上星期放工,和同事去了九龍城的蟹仙食蒸鍋。

環境較細,所以本人建議訂座啊!

越南海中蝦:海中蝦肉結實,絕不是死蝦。

紐西蘭青口:青口size幾大,帶點鮮味。

有機蔬菜籃:蔬菜味道很甜,可為剛剛的海鮮清清味蕾。

最後,還有豬肉粥底,粥底味道較淡,但很飽肚啊!