2019-08-08 39 浏览
海鮮一向我都好鍾意食 尤其是係蟹 呢間餐廳叫做蟹仙 開宗明義係食蟹嘅好地方餐廳職員話呢度嘅老細做咗三十幾年蟹嘅生意 最識揀靚蟹 會留返啲靚蟹俾自己嘅餐廳 食客真係有口福 呢度嘅蟹真係冇得彈經餐廳職員細心介紹之下 我同朋友決定揀 $398/位 既蒸氣海鮮餐 海鮮種類選擇比較多 除咗海鮮之外仲有有機蔬菜籃及粥底非常奢華又豐富嘅海鮮陸續送上 大大隻嘅青蟹每人有半隻 龍蝦半隻 可選帆立貝/蟶子皇 龍躉片南蠔/青口 瀨尿蝦/象拔蚌刺身/琵琶蝦 貴妃蚌 海蝦及鮑魚就係鍾意呢個餐可以有選擇 選擇自己鍾意食嘅海鮮 可以試多啲唔同款式超級多膏嘅青蟹 分別來自菲律賓及越南 簡單啲嚟講分為軟膏及硬膏 鮮橙色嗰一種係硬膏 泥黃色嗰一種係軟膏 兩者口感完全不同 建議可以share食 鮮甜無比 肉結實而且飽滿 是絕頂靚蟹餐廳選用澳洲龍蝦 來貨價錢是比較貴的貨色 澳洲龍蝦生活在低水溫地帶 所以肉質爽脆 而且鮮甜 用咁嘅價錢食到澳洲龍蝦 確實化算 每人有一隻琵琶蝦 琵琶蝦好少地方可以食到 仲要係野生嘅 更加可貴 蝦膏非常軟熟 充滿鮮甜嘅海鮮味道 好新鮮這種貝類呈現鮮橙色的肉 時令當造 肉質清甜 而且富有海水味蒸製每款

這種貝類呈現鮮橙色的肉 時令當造 肉質清甜 而且富有海水味

蒸製每款海鮮都有餐廳職員幫忙 所以拿捏烹調海鮮嘅時間剛剛好 完全沒有過火

蝦鮮甜 非常彈牙 又夠大隻

龍躉片個皮充滿膠質 魚肉一啲都唔腥 仲好嫩滑
蟶子皇洗得好乾淨 一粒沙都食唔到 啖啖肉 真係覺得好幸福

最後仲有蒸蔬菜 蔬菜都好新鮮 翠綠色的
食到最尾個個都好期待個粥底 除左右海鮮嘅精華之外仲有南瓜及瘦肉 啖粥鮮甜到唔識得形容 非常好吃