螢火

Hotaru
2022-08-10 148 浏览
同朋友午餐慶祝生日,一路感覺好正,打咭影相,食物質素和擺碟都非常好,直至最後侍應生問揀咖啡或甜品時,只是問咖啡可否跟豆奶,侍應生便去問了一個穿便服装經理,他站在我後面說:同佢講要就要,吾要就算!嘩!聽到完全非常反感,客人多便有这種唔優做既態度,吾會再幫襯!
2022-08-09
2022-08-07 166 浏览
鐵板燒梗係睇住燒嘅好由於疫情,無左晚市,唯有中午做慶祝飯。前菜冷盤,一段野無特別。上菜前都會俾食材客人睇睇,係好新鮮ga龍蝦加夠全隻,上盤好靚仔。味道都好鮮,肉質爽口。A5和牛🐮厚燒,加埋蒜片食,好香口。蒸蛋鮑魚配上2個醬,各有口味。清酒煮蜆,清香鮮甜,啲湯飲晒嚕😋。汁煮白鱈魚🐠,真心好食,片魚皮才是重點。龍蝦湯配埋最後櫻花炒飯,加埋隻蛋🥚,其實食到炒飯前已勁飽,但真係身體卻很誠實,太好味,都食晒😚$1190/位, 午市7折,另加龍蝦好似加200
鐵板燒梗係睇住燒嘅好
由於疫情,無左晚市,唯有中午做慶祝飯。

前菜冷盤,一段野無特別。

上菜前都會俾食材客人睇睇,係好新鮮ga

龍蝦加夠全隻,上盤好靚仔。味道都好鮮,肉質爽口。

A5和牛🐮厚燒,加埋蒜片食,好香口。

蒸蛋

鮑魚配上2個醬,各有口味。

清酒煮蜆,清香鮮甜,啲湯飲晒嚕😋。

汁煮白鱈魚🐠,真心好食,片魚皮才是重點。

龍蝦湯

$1190/位, 午市7折,另加龍蝦好似加200
2022-01-26
庆祝纪念
生日
2022-08-05 185 浏览
上次嚟尖東螢火品嚐過Omakase 有高評價嘅體驗,今晚約埋朋友試下鐵板燒餐🤗,約有十多款選擇,我哋order咗瀨尿蝦鐵板套餐同龍蝦鐵板套餐 $𝟭,𝟭𝟵𝟬/𝟭位,鐵板燒有VIP房可以book㗎前菜沙律同蒸蛋🥗沙律簡單配搭新鮮蔬菜,加入柚子醋味道清新開胃🥚蒸蛋最考廚師時間控制,滑溜嘅蒸蛋上面加上黑魚子,鹹香味濃🥰澳洲龍蝦🦞🧑‍🍳大廚將龍蝦頭嘅膏整成龍蝦醬汁,再撈埋龍蝦肉去燒,食到原隻龍蝦嘅味道,剩低嘅龍蝦頭再煮成味增湯瀨尿蝦瀨尿蝦好大隻調味比較香口,蝦膏亦都唔少🐟汁煮白鱈魚洋蔥湯用上大量洋蔥煮成醬汁,味道清甜鱈魚肉嫩滑,用佢裝飾嘅魚皮煎得好香脆清酒煮蜆🍶嚴選過嘅清酒煮出嚟嘅湯超鮮甜,蜆幾大隻鮮味十足法國鵝肝多士先用牛油煎香多士,鵝肝燒至微微金黃色,上碟後配埋啫喱同焦糖醬食,微微嘅甜香可以咁夾日本A5和牛厚燒選用鹿兒島和牛,牛脂比例均匀,熟度由廚師發板,和牛油脂滿滿食落入口即溶,另外伴碟有用牛油炒嘅羽衣甘藍,完全無草青味👍日本A5和牛薄燒鹿兒島縣A5薄燒和牛🐮裡面包滿爆香咗蔥同蒜,配埋炸蒜片唔蘸任何醬汁都已經好正🥰,碟邊有Wasabi沙律醬櫻花蝦炒飯用上超多櫻花蝦同蔥花炒,飯面舖上日本蘭王

前菜
沙律同蒸蛋
🥗沙律簡單配搭新鮮蔬菜,加入柚子醋味道清新開胃

澳洲龍蝦🦞

瀨尿蝦
瀨尿蝦好大隻調味比較香口,蝦膏亦都唔少

🐟汁煮白鱈魚
洋蔥湯用上大量洋蔥煮成醬汁,味道清甜
鱈魚肉嫩滑,用佢裝飾嘅魚皮煎得好香脆
清酒煮蜆🍶
嚴選過嘅清酒煮出嚟嘅湯超鮮甜,蜆幾大隻鮮味十足

法國鵝肝多士

日本A5和牛厚燒

日本A5和牛薄燒

櫻花蝦炒飯
用上超多櫻花蝦同蔥花炒,飯面舖上日本蘭王蛋,蛋黃光亮呈橙紅色,蛋香味突出,撈飯一流

漬物+龍蝦麪豉湯
比一般麪豉湯帶多點鮮味,鹹度適中

甜品
抹茶布甸配紅豆,抹茶味香濃,布甸軟滑

餐廳內仲有大螢幕比客人放電子天燈🏮歡迎寫祝福語添

🎈螢火🎈
尖沙咀尖沙咀東部加連威老道96號希爾頓大廈LG樓1號舖

2022-08-03 170 浏览
🎈螢火尖東希爾頓中心地庫螢火高質 Teppanyaki 同Omakase 鐵板燒位置比較多,而且仲有廂房雅坐平日午飯時份來到,兩邊都座無虛席, 用鼎盛去形容餐廳絕對不為過!-今次一個人me time 時光享受左十貫壽司Omakase只見師傅同助手兩個人面對滿座的情況下仍然不慌不忙, 徐徐有條處理魚生刺身壽司,食Omakase 當然要睇師傅表演啦~-先付粟米海葡萄沙律海葡萄夠咸香,清新爽口-三文魚籽蟹肉蟹子茶碗蒸然後是暖胃的茶碗蒸三文魚籽粒粒都 晶瑩通透, 蟹肉帶鹹香配搭蒸得嫰滑的茶碗蒸超好味。-然後重頭戲來了先由淡身的魚開始吧~-蜜柑鯛上面掃了少少紫蘇花碎食時果真有點點蜜柑味散發出來, 魚肉本身清爽, 十分易入口.-北海道帶子北海道帶子的肉身富彈性,配以夏天柚子皮,更帶出帶子味道的濃郁鮮甜,😍-拖羅色澤超靚吧!勁新鮮,入口有魚香又有吞拿魚的濃味。-新鮮北寄貝新鮮貝肉鮮甜之中口感爽脆,彈牙美味🤤-太刀魚(牙帶魚)夏天必食的食材吧~本身已經肉質肥美,經火炙後,入口的魚皮魚肉更富油香。🐟-金目鯛 配北海道小川海膽肉質細緻鮮美,少油份飽滿又肥美配上北海道小川海膽讓味道厚感更加上一個層次啊~-牡
🎈螢火
尖東希爾頓中心地庫螢火
高質 Teppanyaki 同Omakase

鐵板燒位置比較多,而且仲有廂房雅坐

平日午飯時份來到,
兩邊都座無虛席, 用鼎盛去形容餐廳絕對不為過!

今次一個人me time 時光享受左十貫壽司Omakase

只見師傅同助手兩個人面對滿座的情況下仍然不慌不忙,

先付粟米海葡萄沙律

海葡萄夠咸香,清新爽口
三文魚籽蟹肉蟹子茶碗蒸

然後是暖胃的茶碗蒸
三文魚籽粒粒都 晶瑩通透, 蟹肉帶鹹香
配搭蒸得嫰滑的茶碗蒸超好味。
然後重頭戲來了
先由淡身的魚開始吧~
蜜柑鯛

上面掃了少少紫蘇花碎

北海道帶子

拖羅

色澤超靚吧!勁新鮮,入口有魚香又有吞拿魚的濃味。
新鮮北寄貝

新鮮貝肉鮮甜之中口感爽脆,彈牙美味🤤
太刀魚(牙帶魚)

夏天必食的食材吧~

本身已經肉質肥美,經火炙後,入口的魚皮魚肉更富油香。🐟
金目鯛 配北海道小川海膽

肉質細緻鮮美,少油份飽滿又肥美

配上北海道小川海膽讓味道厚感更加上一個層次啊~
牡丹蝦頭膏淡雪鹽🦐

牡丹蝦肉充滿彈性,入口勁鮮甜,
點點淡雪鹽更能帶出蝦頭蝦膏的濃郁,

餘味悠長。
赤睦

火炙過的赤睦肉質鮮甜無比

脂肪充足,入口帶自身的香甜味
燒拖羅

拖羅無筋肥美香滑,而且燒過的拖羅更帶有油腴而細膩口感,不得不提紫菜有燈照住,食落keep 住脆😍
小川海膽

最後還有來自北海道的小川海膽,
色澤鮮黃飽滿挺身, 味道鮮甜而且帶有回甘

魚湯烏冬

吃過 壽司,再用魚湯暖胃就最好
這裏的魚湯勁濃郁,鮮甜又矜貴。

最後就以 抹茶布甸 配紅豆蓉作結
香甜不膩帶回甘,滿足。
琴晚去咗尖沙咀食鐵板燒,先介紹返間餐廳,全吧檯設計分為兩個主題區,日式鐵板燒 / 廚師發板壽司吧檯。吧檯嘅設計可以讓每位食客都可以欣賞到師傅嘅精湛演技。餐廳都幾大寬敝舒適,仲有幾間獨立包房,可以容納6位/12位食客。今次我哋食鐵板燒呢部分。同朋友分別點咗兩個唔同套餐,龍蝦鐵板燒和瀨尿蝦鐵板燒,每位 $1190/位主要分別就係龍蝦同瀨尿蝦,其他食嘅嘢都係一樣。以下就係順序出餐嘅次序。▪️沙律有蕃茄、粟米、海葡萄、新鮮生菜等⋯⋯柚子沙律汁酸酸地,作為第一道開胃菜非常合適。▪️蒸蛋蛋蒸嘅時間師父控制得啱啱好,蛋香嫩滑,黑魚籽帶點鹹香,連埋蛋一齊食會更惹味。▪️澳洲龍蝦龍蝦肉鮮甜又彈牙,加埋牛油嘅香味,好好食。😍▪️瀨尿蝦瀨尿蝦又係好新鮮,煮嘅過程仲見佢不斷掙扎㗎🙈厚厚結實嘅賴尿蝦蝦膏同鮮甜嘅瀨尿蝦肉一齊食好正😍▪️汁煮白鱈魚師傅功力深厚,可以將魚肉,魚皮分開煮,鱈魚肉嫩滑,塊魚皮煎得勁香脆。洋蔥湯好清甜仲好多洋蔥,撈埋一齊食好味😋結果我全部清晒😆▪️清酒煮蜆平時我係唔會飲清酒煮蜆嘅清酒㗎,呢度選用嘅清酒味道帶甜味,我接受到呢個酒味,我都忍唔住飲多幾啖。蜆大大隻厚肉,味道都鮮甜,清酒連蜆肉一齊食甜上加甜👍

今次我哋食鐵板燒呢部分。同朋友分別點咗兩個唔同套餐,
龍蝦鐵板燒和瀨尿蝦鐵板燒,每位 $1190/位
主要分別就係龍蝦同瀨尿蝦,其他食嘅嘢都係一樣。
以下就係順序出餐嘅次序。

▪️沙律
有蕃茄、粟米、海葡萄、新鮮生菜等⋯⋯
柚子沙律汁酸酸地,作為第一道開胃菜非常合適。

▪️蒸蛋

▪️澳洲龍蝦
龍蝦肉鮮甜又彈牙,加埋牛油嘅香味,好好食。😍
澳洲龍蝦

▪️瀨尿蝦
瀨尿蝦又係好新鮮,煮嘅過程仲見佢不斷掙扎㗎🙈
厚厚結實嘅賴尿蝦蝦膏同鮮甜嘅瀨尿蝦肉一齊食好正😍

▪️汁煮白鱈魚
汁煮白鱈魚

▪️清酒煮蜆
清酒煮蜆

▪️鵝肝多士
師傅會建議先將旁邊嘅透明嘅啫喱,放係鵝肝上面,可以中和返鵝肝嘅油膩感。待啫喱溶咗之後就可以用將鵝肝多士點埋碟上嘅焦糖醬一齊食,perfect match。😍

▪️日本A5 和牛厚燒
選用日本鹿兒島嘅和牛,牛脂肪分布比例均勻,和牛油脂特別濃,非常嫩滑入口即溶,連埋蒜片芥末醬一齊食,可以中和返個油膩感😋
拌碟仲有羽衣甘藍,梗係要食埋佢啦,除咗可以中和油膩之外,仲有益健康,可幫助降低膽固醇😍
日本A5 和牛厚燒

▪️日本A5 和牛薄燒
都係同樣選用日本鹿兒島嘅和牛,和牛都係一樣入口即溶,入面會包住蒜蔥粒,連埋蒜蔥粒蒜片芥末醬一齊食,薄燒仲充滿層次感,薄燒一樣咁好味😋
日本A5 和牛薄燒

▪️櫻花蝦荷包蛋炒飯
將荷包蛋蛋黃篤穿,讓蛋汁慢慢流入炒飯入面撈埋一齊食😍
香濃嘅蛋味,櫻花蝦炒飯嘅鹹香味道結合為一,都不禁想叫一聲好好味呀😍
櫻花蝦荷包蛋炒飯

▪️漬物
醃漬小黃瓜+ 牛膀醬油漬味道酸酸地夠爽口👍

▪️吸物
吸物係龍蝦麵豉湯,我地食完龍蝦肉,會將龍蝦頭放入麵豉湯一齊煮,提升鮮甜嘅味道。😋
漬物+ 吸物

▪️甜品
抹茶布甸好嫩滑,抺茶唔會有苦澀味,又唔會太甜,甜度啱啱好。😋
食埋呢度甜品之後,呢餐食得大滿足。

📢餐廳仲可以放天燈許願📢
透過用平板電腦,手寫自己嘅心願或者祝福語,寫完按發送,就可以透過餐廳嘅特大投射螢幕投射出嚟,個畫面好正好療癒,好似去咗台灣放天燈咁😍

💬另外都想讚一讚鐵板燒嘅張師傅,張師傅都有多年嘅鐵板燒經驗,生熟程度都控制得好好,每個擺盤都好靚,功架十足,下次再嚟都要搵返佢👍
2022-08-02
日本A5 和牛薄燒
櫻花蝦荷包蛋炒飯
漬物+ 吸物
2022-07-31 1291 浏览
Monday blue要食返個chilled lunch依間餐廳分開咗鐵板燒同omakase 今日我就去咗sushi bar嗰邊食壽司等食嘅節奏師傅好後生好有型沙律同前菜蒸蛋上面放咗三文魚籽同埋魚子醬口感豐富咗 而且味道好鮮平時嘅漬物配菜可能只有一樣 依度就有齊咁多款最鍾意佢個醃蘿蔔酸酸甜甜好清新午餐壽司定食 $328壽司十貫 🍣-蜜甘鯛聽聞用咗橙嚟做飼料😲食落去真係有橙嘅味道 又幾fun-北海道帶子唔會令人失望嘅帶子 加少少柚子皮點綴-鱸魚-油甘魚-金目鯛-太刀魚-大拖羅真係my all time favourite -象拔蚌醬油漬完再加七味粉-牡丹蝦面頭嘅蝦頭膏係神來之筆-鹽水海膽🤤烏冬呈奶白色嘅魚湯好鮮好甜好濃好好飲甜品食完仲可以去放電子版天燈
Monday blue要食返個chilled lunch

食完仲可以去放電子版天燈
2022-07-25
午餐
2022-07-29 124 浏览
帆立貝帆立貝大隻厚身,味道鮮爽帶甜,配上魚子醬,簡直是味蕾上的享受。大蝦大蝦肉厚鮮甜,擺盤十分精緻,一路睇住廚師煎,一路見到蝦頭既蝦膏爆曬出黎,真令人興奮!洋蔥汁煮白鱈魚魚皮煎得好香脆,魚肉非常嫩滑,洋蔥汁好香甜,洋蔥煮得好軟腍。美國牛肉薄燒牛肉捲住洋蔥、蒜等做調味,令到牛肉更加香濃,配上羽衣甘藍可以中和油膩感。沙律用料新鮮,配柚子汁酸酸地幾開胃。櫻花蝦炒飯鐵板炒飯炒得粒粒分明,非常夠鑊氣,仲有麵豉湯、漬物搽茶布甸,布甸非常幼滑,抹茶味香濃最後,餐廳會俾個IPAD你,你可以打上自己想要的名字或句字,轉眼就會顯示在餐廳內的天燈牆上,天燈牆設計真係好特別,個個都玩得好開心!

帆立貝

大蝦

洋蔥汁煮白鱈魚

美國牛肉薄燒

沙律
用料新鮮,配柚子汁酸酸地幾開胃。

櫻花蝦炒飯
鐵板炒飯炒得粒粒分明,非常夠鑊氣,仲有麵豉湯、漬物

搽茶布甸,布甸非常幼滑,抹茶味香濃

2022-07-25 153 浏览
🎂友人生日飯。鐵板燒☺️朋友生日,要諗食咩好知道朋友未食過鐵板燒,就一於我發板靜雞雞book位俾surprise 🤭當日order午市套餐(星) (月) 各一大家試,一人前$380位,另加一沙律🥗無特別,普通雜菜加芝麻醬(星)帆立貝,好大粒,一開二都啖啖肉,食到鮮甜味👍🏻(月)鵝肝多士,鵝肝外脆內軟,配合蘋果醬,解膩感覺😋好好食(星)(月)汁煮白鱈魚睇到師傅功架十足,可以系魚同魚皮分開,然後用心煎脆塊魚皮😵煎到我一咬以為食緊餅乾咁脆,利害利害🤗🤗魚好滑,值得一讚,佢個魚湯好香洋蔥味,我連湯一滴不留全清🤣(星)大蝦,好大隻蝦,蝦肉彈牙爽口,連蝦頭膏都啜埋🤭(月)廣島蠔,蠔🦪好飽滿,用櫻花蝦裝飾,黑椒調味,唔腥美國牛肉薄燒,厚燒各一薄燒就係捲着啲羽衣甘藍葱,食落好清新厚燒一口牛,有口感,會比較食得出牛味薄厚都兩隻有特色👍🏻👍🏻櫻花蝦炒飯,師傅用大量嘅櫻花蝦,另到碗飯好鮮蝦味,配上蛋汁,好juice ,食到最尾我都宣佈投降,好飽了🤰🏻到最尾抹茶/海鹽雪糕抹茶好甘,好正,解膩,抹茶控最啱食💁🏻‍♀️海鹽雪糕比較特別,朋友生日,店家幫佢提字🥰最尾會有ipad俾你許願,登上天燈,投影機會顯示到你天燈燈
🎂友人生日飯。鐵板燒☺️
朋友生日,要諗食咩好
知道朋友未食過鐵板燒,就一於我
發板靜雞雞book位俾surprise 🤭

沙律🥗無特別,普通雜菜加芝麻醬

(星)帆立貝,好大粒,一開二都啖啖肉,食到鮮甜味👍🏻
(月)鵝肝多士,鵝肝外脆內軟,配合蘋果醬,解膩感覺😋好好食

(星)(月)汁煮白鱈魚
睇到師傅功架十足,可以系魚同魚皮分開,然後用心煎脆塊魚皮😵
煎到我一咬以為食緊餅乾咁脆,利害利害🤗🤗
魚好滑,值得一讚,佢個魚湯好香洋蔥味,我連湯一滴不留全清🤣

(星)大蝦,好大隻蝦,蝦肉彈牙爽口,連蝦頭膏都啜埋🤭

(月)廣島蠔,蠔🦪好飽滿,用櫻花蝦裝飾,黑椒調味,唔腥

美國牛肉薄燒,厚燒各一
薄燒就係捲着啲羽衣甘藍葱,食落好清新
厚燒一口牛,有口感,會比較食得出牛味
薄厚都兩隻有特色👍🏻👍🏻

到最尾抹茶/海鹽雪糕
抹茶好甘,好正,解膩,抹茶控最啱食💁🏻‍♀️
海鹽雪糕比較特別,朋友生日,店家幫佢提字🥰

最尾會有ipad俾你許願,登上天燈,投影機會顯示到你天燈燈願望,好搞笑💕💕
2022-07-23 161 浏览
今次去到尖沙咀食高質鐵板餐,午餐價錢係$380位,一入到去已經俾個天燈幕牆吸引住,餐廳環境寬敞舒適,如果想私隱度高d,可以book 鐵板燒房。呢到除鐵板燒外,仲有Omakase,下次一定要再黎試埋。沙律配柚子汁酸酸地幾開胃。鵝肝多士鵝肝煎到外脆內軟,口感綿滑,入口即溶,多士十分鬆脆,配上柚子啫喱可以中和油膩感。洋蔥汁煮白鱈魚魚皮煎得好香脆,一口咬下去,真係聽得出有幾脆,魚肉非常嫩滑,洋蔥汁好香甜,洋蔥煮得好軟腍。廣島蠔配上櫻花蝦廣島蠔好肥好飽滿,入口濃濃既鮮甜味,再加上海量既櫻花蝦,口感層次更豐富。美國牛肉厚燒牛肉肉質軟嫩,入口juicy,肉味濃郁,配上羽衣甘藍可以中和油膩感。櫻花蝦炒飯鐵板炒飯炒得粒粒分明,非常夠鑊氣,配上濃邊日本蛋更加吸引。仲有麵豉湯、漬物、吸物同咖啡或甜品,我簡左甜品,甜品係搽茶布甸,布甸非常幼滑,抹茶味香濃,十分滿足。

沙律
配柚子汁酸酸地幾開胃。

洋蔥汁煮白鱈魚

廣島蠔配上櫻花蝦

美國牛肉厚燒

櫻花蝦炒飯
鐵板炒飯炒得粒粒分明,非常夠鑊氣,配上濃邊日本蛋更加吸引。

仲有麵豉湯、漬物、吸物同咖啡或甜品,我簡左甜品甜品係搽茶布甸,布甸非常幼滑,抹茶味香濃,十分滿足。
2022-07-23 118 浏览
呢間位於尖沙咀希爾頓大廈嘅🔸螢火🔸,裝修得好有特色,係一間有齊鐵板燒同omakase嘅日式餐廳,設有許願天燈屏幕,客人可以寫啲願望或祝福語句投影到天燈上,當日去到見到好多人喺度同朋友慶祝生日,另外想私隱度高啲可以book佢哋嘅鐵板燒VIP房,方便一大班人邊玩邊食今次我就揀咗鐵板燒🔥商務精選午餐(一人前)$540▪️拖羅刺身▫️沙律▪️》厚切拖羅刺身,入口即溶,油脂甘香》沙律菜新鮮爽口配上沙律汁好開胃▫️南非鮑魚▪️ 清酒煮蜆▫️》鮑魚好新鮮,大隻勁厚肉,配上黑松露醬或自家製嘅飽魚肝醬,啖啖鮮味》蜆肉大粒又肥美,酒味唔會重👍🏻入口好鮮甜▪️ 鵝肝多士▫️美國牛肉薄燒▪️》鵝肝煎得外脆內軟,充滿油香🤩配上面頭嘅柚子啫喱,食落豐美多汁,但入口一啲油膩感都無,簡直完美配搭》薄燒牛肉熟度剛好,再加入洋蔥、蔥粒同蒜粒,口感層次豐富,伴菜仲有羽衣甘藍🥬蒜片同自家製芥末醬▫️櫻花蝦炒飯◾️炒飯炒得夠乾身而且粒粒分明,加入蛋、蔥、櫻花蝦同泡菜….最後面頭再加上燶邊太陽蛋,撈埋蛋汁食,邪惡十足!▫️潰物◾️麵豉湯▫️甜品▪️最後唔少得漬物、麵豉湯同甜品大滿足!食物擺盤好精緻🥰環境闊落又舒適!可以諗定下次嚟食過🤭
呢間位於尖沙咀希爾頓大廈嘅🔸螢火🔸,

今次我就揀咗鐵板燒🔥
商務精選午餐(一人前)$540

▪️拖羅刺身▫️沙律▪️
》厚切拖羅刺身,入口即溶,油脂甘香

》沙律菜新鮮爽口配上沙律汁好開胃

▫️南非鮑魚▪️ 清酒煮蜆▫️

》蜆肉大粒又肥美,酒味唔會重👍🏻入口好鮮甜

▪️ 鵝肝多士▫️美國牛肉薄燒▪️

▫️櫻花蝦炒飯◾️

▫️潰物◾️麵豉湯▫️甜品▪️
最後唔少得漬物、麵豉湯同甜品
大滿足!

食物擺盤好精緻🥰環境闊落又舒適!
可以諗定下次嚟食過🤭
2022-07-22 110 浏览
今日出嚟尖沙咀行街,搵到尖沙咀呢間餐廳, 食完忍唔住要book定下次再Dinner.店內環境好舒適,仲有天燈許願背景...好有Feel.原來仲可以book鐵板燒嘅房間,下次一定要試下。Lunch時段嘅一人套餐食物好有質數,揀咗(星)一人前($380/位)物有所值。「沙律」沙律菜新鮮嫩綠,有海葡萄、蕃茄仔、粟米🌽等..配上沙律汁,十分開胃「帆立貝」原粒帆立貝厚肉好有口感,搭配魚子醬,鮮甜肥美「汁煮白鱈魚」白鱈魚好嫩滑,最鍾意啖啖肉,配上洋蔥湯令味道更豐富。「大蝦」大蝦擺盤精緻,蝦肉爽口彈牙「美國牛肉厚燒」口感軟腍,完全唔靭,加上豐富肉汁,肉味夠濃郁「櫻花蝦炒飯」金黃色嘅珍珠米,加入櫻花蝦.蔥花.雞蛋同泡菜,每粒米飯都入味,好香口「麵豉湯.漬物」日本菜式唔少得麵豉湯同漬物,湯嘅味道恰好,唔會太鹹「甜品」芝麻雪糕好香好滑,為今餐劃上完美句號。

店內環境好舒適,仲有天燈許願背景...好有Feel.

原來仲可以book鐵板燒嘅房間,下次一定要試下。

Lunch時段嘅一人套餐食物好有質數,揀咗(星)一人前
($380/位)物有所值。

「沙律」

「帆立貝」
原粒帆立貝厚肉好有口感,搭配魚子醬,鮮甜肥美

「汁煮白鱈魚」
白鱈魚好嫩滑,最鍾意啖啖肉,配上洋蔥湯令味道更豐富。

「大蝦」
大蝦擺盤精緻,蝦肉爽口彈牙

「美國牛肉厚燒」
口感軟腍,完全唔靭,加上豐富肉汁,肉味夠濃郁

「櫻花蝦炒飯」

「麵豉湯.漬物」
日本菜式唔少得麵豉湯同漬物,湯嘅味道恰好,唔會太鹹

甜品
芝麻雪糕好香好滑,為今餐劃上完美句號。

無嘢比食餐好更加能夠安慰身心,呢度仲可以睇住廚師席前煮鐵板燒,近距離看著料理過程真的很治癒!環境同抽風都好好,唔逼人又唔會好大陣味,仲可以用電子天燈許願,在平板電腦上輸入願望,願望就會在牆上的天燈緩緩升起~有得玩又有得食😋而且食物質素都好有驚喜呀!擺盤又好靚,整個體驗加埋覺得都幾食得過😋呢度有唔同價位的午市套餐,今次我食嘅呢個係商務特選午餐($640+10%),望menu唔算好多嘢但食落真係好多,超飽的!料理質素真心比我想像中好!🦞澳洲龍蝦火喉控制真係啱啱好,廚師還會起埋肉,用返龍蝦膏調味,真係超嫩又勁香!🌊帆立貝好大粒燒完都無縮水!口感嫩滑,配上份量慷慨的咸鮮魚子醬,熱辣辣食特別好吃。🍶清酒煮蜆呢道係會令我回頭的菜色!酒味好香,湯頭入口清澈鮮甜還有酒辣,大蜆大粒好肉兼極級嫩滑,同平時一般日本料理店食到的有不同呢。🥩燒美國牛肉厚切其實我見好多人會加錢轉和牛,本來看見這件美國牛柳沒甚麼油脂雪花其實無咩期望,嘩點知好有驚喜喎!鐵板夠熱真係煮食重點,牛肉入口都係軟林林的,又有肉汁,又有牛味,配埋花形的脆炸蒜片和芥末漿,yummy yummy!舖底的是蒜蓉羽衣甘藍,都係廚師在席前炒的😋🍚 櫻花
無嘢比食餐好更加能夠安慰身心,
呢度仲可以睇住廚師席前煮鐵板燒,

近距離看著料理過程真的很治癒!
環境同抽風都好好,唔逼人又唔會好大陣味,

仲可以用電子天燈許願,
在平板電腦上輸入願望,
願望就會在牆上的天燈緩緩升起~
有得玩又有得食😋
而且食物質素都好有驚喜呀!
擺盤又好靚,整個體驗加埋覺得都幾食得過😋

呢度有唔同價位的午市套餐,
今次我食嘅呢個係商務特選午餐($640+10%),
望menu唔算好多嘢但食落真係好多,超飽的!
料理質素真心比我想像中好!

🦞澳洲龍蝦

🌊帆立貝

🍶清酒煮蜆
呢道係會令我回頭的菜色!
酒味好香,湯頭入口清澈鮮甜還有酒辣,

🥩燒美國牛肉厚切
其實我見好多人會加錢轉和牛,
鐵板夠熱真係煮食重點,
牛肉入口都係軟林林的,又有肉汁,又有牛味,
配埋花形的脆炸蒜片和芥末漿,yummy yummy!
舖底的是蒜蓉羽衣甘藍,
都係廚師在席前炒的😋

🍚 櫻花蝦炒飯
食完個牛已經好飽,但仲有好大個炒飯!!
多蔥多櫻花蝦多蛋多飯,勁足料😂
炒飯粒粒分明鑊氣足,
最後仲整隻脆邊流心蛋,好靚😂😂好飽!!

🎊漬物、吸物、甜品
最最後仲有湯、漬物和甜品🥹🥹

呢日係日式龍蝦湯和抹茶布甸,
抹茶布甸食得出係店家自製,
好濃茶味,口感奶滑。

呢度仲有三間VIP房,
真係好啱同客食飯或者私人聚會😋😋
2022-07-17 136 浏览
尖東隱世高質omakase,平時其實成日經過,不過以為得鐵板燒,估唔到仲有高質omakase,lunch set都幾抵,$488已經有12件壽司同手卷,飽到連烏冬都差啲食唔落😆首先係漬物好豐富,紅白蘿蔔、酸姜、牛蒡、紫蔥頭,全部都好好味,尤其係蔥頭,好啱夏天食。前菜柚子汁魷魚,酸酸甜甜,非常醒胃。壽司魴鮄,上面加咗紫蘇,好香,呢隻魚比較少食,魚肉有咬口。帶子,本身已經好鮮甜,加入柚子青檸,充滿夏天嘅味道。深海池魚,好肥美,加啲蔥,食落冇咁油膩而且更加香口。油甘魚,比平時食開嘅肥美好多,加上本身嘅香味同口感,好味。之後上咗蒸蛋,加入三文魚子同魚子醬,好鮮甜,賣相都好吸引。之後繼續係壽司🍣😍金木鯛,好香口,口感好好,比之前食過嘅一間更香。吞拿魚,好香口,上面嘅汁好特別,同魚好夾。七味粉燒北極貝,先食到少少辣味,之後係新鮮北極貝嘅鮮甜,口感嫩滑。赤鯥,深海魚嘅一種,比較肥美,所以燒一燒啲油份出嚟,上面加啲酸蘿蔔,油而不膩,好好味。牡丹蝦,上面加咗燒過嚟嘅蝦膏,突顯蝦嘅香味,蝦膏嘅鹹香加上本身蝦嘅鮮甜,真係好正。大拖羅,勁香呀,師傅微微燒過,加少少蔥,少少鹹味,用紫菜包住,加塊紫蘇葉,好好味呀

前菜

柚子汁魷魚,酸酸甜甜,非常醒胃。

壽司

魴鮄,上面加咗紫蘇,好香,呢隻魚比較少食,魚肉有咬口。

帶子,本身已經好鮮甜,加入柚子青檸,充滿夏天嘅味道。

深海池魚,好肥美,加啲蔥,食落冇咁油膩而且更加香口。

油甘魚,比平時食開嘅肥美好多,加上本身嘅香味同口感,好味。

之後上咗蒸蛋,加入三文魚子同魚子醬,好鮮甜,賣相都好吸引。

之後繼續係壽司🍣😍

金木鯛,好香口,口感好好,比之前食過嘅一間更香。

吞拿魚,好香口,上面嘅汁好特別,同魚好夾。

大拖羅,勁香呀,師傅微微燒過,加少少蔥,少少鹹味,用紫菜包住,加塊紫蘇葉,好好味呀,好想問師傳可唔可以嚟多件😆

海膽勁鮮甜,而且份量多到😍😍勁滿足

拖羅蓉手卷,大大件手卷入面有一半以上係拖羅蓉,好軟滑,加入蘿蔔碎,有啲脆脆嘅口感,非常夾。

最後仲有碗烏冬同甜品,好彩唔係好大碗,真係好飽,不過甜品係抹茶布甸,所以再飽我都會食晒🤣🤣

值得一讚,飯用咗赤醋飯,口感同酸度都啱啱好,而且魚全部都厚切,師傅嘅調味都整得好好,每種魚都食得出分別,非常滿足。食嘅時候聽到隔離鐵板燒嘅聲,好吸引,下次要過嚟試埋鐵板燒😍
2022-07-09 179 浏览
520跟一大班好友聚會晚餐包了個房間,環境乾淨。有天燈背景,還可以要求寫朋友名字。好有熱鬧的氣氛,有那麼一點日本feel。好生猛的龍蝦,好新鮮爽口。但好可憐,就在我面前掙扎著。。。這裡服務員和廚師都好熱情好有禮貌。牛肉配kales羽衣甘藍不錯。很香也多汁,剛剛好。我的可樂是不是很特別?😂因為我朋友們都喝紅酒呢,我就健康一點😆不喝酒喝可樂我就用來碰杯但造型還是要到位呀!這鵝肝也是OK。但大家都知道吃了鵝肝就很快飽。到底是不是幫助減肥之後吃少一點呢?哈哈哈哈
520跟一大班好友聚會晚餐
包了個房間,環境乾淨。

有天燈背景,還可以要求寫朋友名字。
好有熱鬧的氣氛,有那麼一點日本feel。
好生猛的龍蝦,好新鮮爽口。
但好可憐,就在我面前掙扎著。。。

這裡服務員廚師都好熱情好有禮貌。

牛肉配kales羽衣甘藍不錯。
很香也多汁,剛剛好。
我的可樂是不是很特別?😂
因為我朋友們都喝紅酒呢,
我就健康一點😆不喝酒喝可樂
我就用來碰杯但造型還是要到位呀!

2022-05-20
  • 美國牛肉厚燒
  • 龍蝦
  • 鵝肝多士
2022-07-08 1828 浏览
今日黎到螢火🔥,今次為大家介紹商務精選午餐,位於尖沙咀希爾頓中心,環境優美,地方寬敞,最特別之處,有一個天燈牆😻😻,天燈可以畀大家許愿、影相🌟💫大家可以用iPads 寫底自己的願望,之後天燈就會慢慢出現係螢幕上啦,小編覺得好特別呀🤡最後如果大家想要一個獨立空間,可以book鐵板燒房,大家可以一班朋友聚會😎😎😎。。沙律及拖羅刺身用上新鮮蔬菜🥬🥒、大粒蕃茄仔,同埋有特別的海葡萄配上柚子沙律汁🍊,係一個餐前十分開胃的沙律😋,之後厚切拖羅刺身,亦都十分新鮮,入口即溶🐟。。南非鮑魚新鮮的南非鮑魚,好大隻好厚肉,廚師好細心會同你講解如何食用,配上黑松露醬、海藻醬及鮑魚乾醬,更加突出鮑魚的鮮味,三種醬汁三種口感,帶給你不同的感覺🤤🤤。。清酒煮蜆及鵝肝多士好重酒味嘅清酒煮蜆,好大隻好juice,個湯亦都好清甜,好好味呀,而鵝肝煎到好香口,多士薄薄好脆配上焦糖汁和菊花花瓣,有種甜甜清新的感覺🌼🌼。。日本黑豚肉煎香的黑豚肉🐷,肉質彈性美味,不會太硬亦不會太軟,油花脂肪比例平均,不會有一種油膩的感覺,加上炒香的羽衣甘藍🥬和脆脆的蒜片,還有芥茉醬,回味無窮呀🤤。。櫻花蝦炒飯用上熱呼呼的日本飯,加上蛋、洋蔥、甘

沙律及拖羅刺身

南非鮑魚

清酒煮蜆及鵝肝多士

日本黑豚肉

櫻花蝦炒飯
用上熱呼呼的日本飯,加上蛋、洋蔥、甘荀、蔥炒香,加上櫻花蝦和太陽蛋,完美配搭,令你會想食完一碗又一碗呀😻😻。

最後有麵豉湯及漬物,還有綠茶布甸和咖啡,給你選擇,但係小編選擇了咖啡作為一個總結,簡直就是完美。
2022-07-07
  • 櫻花蝦炒飯