螢火

Hotaru
生日月朋友特登揀咗食鐵板燒同我慶祝,最特別係可以喺iPad寫上祝福字句,投映天燈許願,好適合慶祝特別日子,另外喺訂座嘅時候註明慶祝生日,仲會有蛋糕送。今次揀左商務精選午餐($540/位)同埋商務特選午餐($640/位),《螢火清酒祭多重優惠》午市惠顧任何鐵板燒/Omakase套餐,附送一款Sake任飲90分鐘,仲可以優惠價$80換購日本海膽杯乙個。入面有鐵板燒房可以book,私隱度極高。沙律沙律蔬菜新鮮,口感脆嫩,搭配麻醬。拖羅刺身野生拖羅刺身炙燒過後油脂豐富,入口即化,口感鮮美。澳洲龍蝦用左龍蝦膏製作濃郁嘅醬汁,令龍蝦既鮮甜味道更加突出,煎過既龍蝦肉爽口鮮甜。南非鮑魚南非鮑魚肉質鮮美有嚼勁,搭配微鹹既海苔汁,可以點少少香氣濃郁既黑松露醬,上面加左三文魚籽,口感層次豐富。帆立貝煎香嘅帆立貝味道鮮甜,上面加咗魚子醬,增添奢華感。鵝肝多士鵝肝醇厚細膩,配合烘過既多士,上面加左柚子啫喱,柚子啫喱清新酸甜,解膩之餘提升了整道菜的層次感。清酒煮蜆蜆肉鮮甜,湯汁鮮美,帶有淡淡既酒香,每一口蜆肉都充滿住清新味道。美國牛肉薄燒/厚燒一次過試晒美國牛肉有薄燒同埋厚燒2種,搭配芥末醬和蒜片一齊食。牛肉肉質

沙律
沙律蔬菜新鮮,口感脆嫩,搭配麻醬。

拖羅刺身
野生拖羅刺身炙燒過後油脂豐富,入口即化,口感鮮美。

帆立貝
煎香嘅帆立貝味道鮮甜,上面加咗魚子醬,增添奢華感。

美國牛肉薄燒/厚燒
一次過試晒美國牛肉有薄燒同埋厚燒2種,搭配芥末醬和蒜片一齊食。牛肉肉質鮮嫩,薄燒口感細膩,厚燒咬感十足,微辣既芥未醬和香脆既蒜片為牛肉增色不少。

櫻花蝦炒飯
米飯粒粒分明,每一口都係櫻花蝦鮮香,炒飯火候恰到好處。

吸物
用澳洲龍蝦頭熬製,湯頭濃郁,充滿龍蝦既鮮美,每一口湯都能感受到龍蝦的精華,非常暖胃。

甜品
開心果雪糕香氣濃郁,仲有粒粒開心果,甜而不膩。

生日甜品
訂座嘅時候備注慶祝生日,是日生日甜品係伯爵茶蛋糕,口感綿密,茶香濃郁。
  • 開心果雪糕
  • 拖羅
生日慶祝活動停不了。鐵板燒teppanyaki 午市套餐(月)$380/位衝住清酒任飲而嚟,餐廳做緊全日指定清酒免費任飲 (午餐90分鐘,晚餐120分鐘)!呢個鐵板燒套餐價錢仲包清酒任飲,真係冇得彈!午餐我哋好早就嚟咗,所以餐廳未有好多人。職員俾咗一個手寫板我可以喺天燈牆度寫祝福字句,好得意好好玩👏🏻👏🏻👏🏻。🌟前菜新鮮沙律,估唔到冰菜都可以沙律凍食,原來都唔錯。🌟廣島蠔廣島蠔煎到香脆,用炒香的櫻花蝦同埋蔥煎炒作為調味,真係又香又脆!外脆內軟!🌟汁煮白鱈魚即炒洋蔥加上高湯煮汁,配上香煎白鱈魚,煎香的魚皮脆到好似食薯片咁,魚肉夾埋洋蔥食,特別香甜,好味道到一滴湯都要飲埋。🌟鵝肝多士廚師用咗少少焦糖香煎匈牙利鵝肝,減少油膩感,食落外脆內軟嘅對比非常之大,甜甜香香,回味無窮。配上柚子啫喱,可以解膩。🌟美國牛肉薄燒或厚燒 或 日本黑豚肉揀咗薄燒牛肉,可以包住香蔥同洋蔥粒,食落特別香。香炒羽衣甘藍作為伴碟,發現原來炒羽衣甘藍都好食!🌟漬物🌟吸物🌟櫻花蝦炒飯櫻花蝦炒到好香,揀咗煎荷包蛋,蛋黃汁撈埋炒飯食好滋味。🌟甜品或咖啡我揀咗咖啡,香味濃厚,完美作結。職員話每月都會有不同推廣活動,食鐵板燒晚餐,
生日慶祝活動停不了。

鐵板燒teppanyaki 午市套餐(月)$380/位

呢個鐵板燒套餐價錢仲包清酒任飲,真係冇得彈!

🌟前菜
新鮮沙律,估唔到冰菜都可以沙律凍食,原來都唔錯。

🌟廣島蠔

🌟汁煮白鱈魚

🌟鵝肝多士

🌟美國牛肉薄燒或厚燒 或 日本黑豚肉

🌟漬物
🌟吸物

🌟櫻花蝦炒飯
櫻花蝦炒到好香,揀咗煎荷包蛋,蛋黃汁撈埋炒飯食好滋味。

🌟甜品或咖啡
我揀咗咖啡,香味濃厚,完美作結。

職員話每月都會有不同推廣活動,食鐵板燒晚餐,每人即送日本海膽杯1個。(每日限量供應,送完即止)。
午市套餐可以優惠價$80換購日本海膽杯1個。

餐廳有幾間獨立房,大嘅鐵板燒房都有天燈許願,可以book。

呢間餐廳真係好適合朋友聚會、慶祝生日、紀念日。
2024-05-22
庆祝纪念
生日
  • 鵝肝多士
  • 櫻花蝦炒飯
  • 汁煮白鱈魚
  • 美國牛肉薄燒
2024-05-23 9540 浏览
【油尖旺區】【螢火】為慶祝 1amfoodie 成立四週年,去咗公司附近嘅呢間「鐵板燒+omakase」餐廳食晚飯。佢哋有個天燈許願設備,可以自己寫或者畫天燈內容,然後再播放動畫,我都有玩,非常有趣。佢哋仲做緊「螢火清酒祭多重優惠」,叫唔同嘅套餐就有唔同嘅優惠。我就試 $1380 嘅「晚市廚師發辦十六品」,優惠係「全日指定清酒免費任飲(午餐 90 分鐘,晚餐 120 分鐘)」,好抵呀,我都飲咗好多。講開優惠,呢個晚餐佢哋仲做埋「二人同行,一人免費」添,我同朋友兩個人去,都只係需要畀一個人價錢,平好多。先試「前菜」嘅螢光魷魚配柚子麵豉醬,好開胃好正。之後「刺身五品」有日本白象拔蚌、北海道海膽、銀鱈魚BB、深海池魚同埋肥拖羅,好新鮮,各有特色。然後到「煮物」,係煮鮑魚,肉厚得嚟唔靱,正。份「燒物」係黃金醬燒廣島蠔,食落勁邪惡。跟住係「壽司五品」,有北海道帶子壽司,灑咗柚子皮喺面更加出味。新鮮赤貝壽司加少少檸檬汁就新鮮咗咁,之後嘅金目鯛好鮮好軟熟。左口魚配左口魚邊就玩多重口感,燒肥拖羅就都係咁肥美咁強油脂感。沿途食啲伴碟嘅鹹菜、飲啖茶,油膩感盡消。呢個時候師傅畀埋「手卷」,係拖羅海膽魚子手卷

呢個時候師傅畀埋「手卷」,係拖羅海膽魚子手卷,味道同口感層次豐盈,好享受。到「吸物」就係個魚湯烏冬,魚湯好濃香,有驚喜。最後嘅「甜品」係開心果雪糕,好重開心果味好正,埋單加一先 $1518,下次可以試吓 book 鐵板燒房,我見幾好氣氛。。。

(地址:尖沙咀加連威老道96號希爾頓大廈LG樓1號舖)

@hotaru_teppanyaki_omakase

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #dessert #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am油尖旺區 #尖沙咀 #尖東 #紅磡 #1am紅館 #螢火 #hotaru_teppanyaki_omakase #hotaru #teppanyaki #omakase #鐵板燒 #晚市廚師發辦十六品 #廚師發辦 #螢光魷魚 #刺身 #日本白象拔蚌 #北海道海膽 #銀鱈魚BB #深海池魚 #肥拖羅 #煮物 #煮鮑魚 #燒物 #黃金醬蠔 #壽司五品 #北海道帶子 #新鮮赤貝 #金目鯛 #左口魚配左口魚邊 #燒肥拖羅 #手卷 #拖羅海膽魚子手卷 #吸物 #魚湯烏冬 #甜品 #開心果雪糕 #1am1394 #1ambackup
2024-05-22
  • 螢光魷魚
  • 開心果雪糕
  • 刺身五品
  • 壽司五品
暫走前又無時間飛轉日本,唯有喺香港食盡佢先!🥰上網搵到尖東呢間都幾出名嘅高級日本料理,見佢鐵板燒同廚師發辦嘅價格唔算太貴,晚餐千幾蚊位,仲做緊午餐90分鐘同晚餐120分鐘全日指定清酒免費任飲🥃,就去咗試試!一入到去環境比想像中大好多,環境好闊落,鐵板燒區有兩邊bar枱,每組客都有專門師傅主理,而且仲有3間獨立鐵板燒房,私人聚餐都好合適。❤️雖然同時有幾位師傅燒緊嘢食,但完全無油煙!🍲邊食邊睇住師傅煮,好似表演咁,👨‍🍳而且師傅都好talk得,同我分享咗好多旅遊同飲食嘅趣聞,真正感受到咩叫service!Bar枱旁邊仲有幅好似teamlab嗰啲互動投射嘅許願牆🏮,可以喺iPad寫祝福語喺天燈,之後放上許願牆🎈,如果係生日或者紀念日慶祝,應該好有驚喜呢!🎉今次揀咗$1190/位嘅龍蝦鐵板燒,有澳洲龍蝦、日本A5和牛薄燒、黑魚籽鵝肝蒸蛋等,用料都好高級,而且樣樣嘅調味同熟度都啱啱好,而家仲送日本海膽杯,值回票價!去到先知,原來母親節做緊鮑魚鐵板燒套餐優惠,只係$540/位,一樣有清酒免費任飲,差唔多半價咁制,超抵食!🍳黑魚籽鵝肝蒸蛋細細杯好精緻,上面放咗食用花擺得好靚靚,仲有充滿鹹香嘅黑魚籽,

🍳黑魚籽鵝肝蒸蛋
細細杯好精緻,上面放咗食用花擺得好靚靚,仲有充滿鹹香嘅黑魚籽,食落卜卜聲,配埋幼滑嘅蒸蛋同甘香嘅鵝肝粒,味道細膩有層次!

🦞澳洲龍蝦
澳洲龍蝦絕對係今餐嘅主角,睇住師傅燒龍蝦、拆肉,再將龍蝦肉撈埋蝦頭入面嘅蝦膏,真係愈炒愈香,粒粒炒到黃金,上碟嘅時候擺盤放埋龍蝦尾同海藻,睇到都流口水!龍蝦肉鹹香又彈牙,仲好鮮味,超正!之後仲將龍蝦頭煮麵豉湯,鹹中帶鮮甜,回味無窮!

🦪清酒煮蜆
煮蜆有淡淡嘅酒香,蜆肉粒粒都好大粒,飽滿有口感,湯底清甜中帶少少辣,非常開胃!

🐟汁煮鱈魚
鱈魚先煎過鎖住肉汁,之後放入由洋蔥煮成嘅湯,魚肉嫩滑,同清甜嘅洋蔥湯超夾,而魚皮師傅會分開煎,煎得好香脆,沾洋蔥湯食好香口!

🐮日本A5和牛薄燒
和牛揀咗5成熟,師傅控制火喉啱啱好,蔥花同蒜頭粒吸收晒和牛嘅油脂,配埋炸蒜片一齊食,啖啖都好滿足!旁邊仲有菇、青椒同豆腐,豆腐兩邊都煎得香脆,超好食!

🦐櫻花蝦炒飯
其實已經食到好飽,但呢個櫻花蝦炒飯炒得好香,加上上面嘅蘭王太陽蛋,點都要食多啖!炒飯炒得乾身,撈埋蛋汁一齊食,好惹味!

🥗沙律、漬物、吸物
除咗主食,一開始會先上沙律開開胃,中間都會有少少漬物同吸物,都係一啲爽口嘅小食,令人增加食慾,唔覺唔覺就食到好多嘢呢!

🍨紅豆雪糕
雪糕幾濃紅豆味,軟滑微甜,令呢餐好完滿!
2024-05-06
庆祝纪念
母亲节
  • 黑魚籽鵝肝蒸蛋
  • 澳洲龍蝦
  • 清酒煮蜆
  • 日本A5和牛薄燒
可能係尖沙咀區最好嘅日式料理餐廳🫣一間有齊鐵板燒和廚師發辦,而且CP 值超高!餐廳有魚缸養活海鮮,鐵板燒嘅海鮮係即席烹調,真係完全保存到海鮮嘅質素。而家惠顧晚市鐵板燒,每人送日本海膽杯🧡!仲有兩小時清酒免費任飲🍶食住日本野同朋友慢慢歎sake 真係好正!餐廳超有空間感,因為佔地5000呎,有間獨立鐵板燒包廂添,私隱度高,又啱晒一班朋友嚟聚餐。餐廳好特別有個天燈許願牆,可以將自己想放上天燈嘅內容寫喺平板上面,就會呈見到投影的螢光幕上,打卡一流📸,隨時可以俾驚喜身邊嘅朋友,好浪漫♥️.我哋點咗晚市鐵板燒,已經有齊澳洲龍蝦,鮑魚,仲有鹿兒島和牛真係大滿足🫶🏻前菜𓐎 黑魚子鵝肝蒸蛋,帶有鹹香味,蛋又好幼滑。鵝肝多士🪿𓐎 酥脆多士配香口鵝肝,鵝油完全可以滲透多士,入口香濃,大廚更以烤糖封面青檸解油膩。清酒煮蜆𓐎 大廚先點火將酒精揮發,再加入蜆肉烹煮,配上清甜湯底,慢慢品嚐粒粒飽滿嘅蜆肉。推介必食澳洲龍蝦🦞𓐎 燒好龍蝦肉之後,師傅會將蝦頭嘅蝦膏倒出嚟再一起炒,令到龍蝦肉更加濃郁美味。鹿兒島A5和牛💯𓐎 大廚會先詢問想要厚燒定係薄燒,小妹因為已經好飽就揀咗薄燒和牛! 大廚控制火喉技術好好,薄燒牛燒得生
可能係尖沙咀區最好嘅日式料理餐廳🫣
而家惠顧晚市鐵板燒,每人送日本海膽杯🧡!

前菜
𓐎 黑魚子鵝肝蒸蛋,帶有鹹香味,蛋又好幼滑。

鵝肝多士🪿

推介必食澳洲龍蝦🦞

鹿兒島A5和牛💯
𓐎 大廚會先詢問想要厚燒定係薄燒,小妹因為已經好飽就揀咗薄燒和牛! 大廚控制火喉技術好好,薄燒牛燒得生熟剛好,充滿油脂味又好Juicy, 入面仲包住蔥花和蒜頭粒,大滿足!

櫻花蝦炒飯
𓐎大廚好貼心,加咗煎得好美味蘭王蛋上面,而且炒飯炒得夠乾身,🦐櫻花蝦外皮香脆,真係好惹味。

𓐎最後奉上龍蝦麵豉湯,雪糕作結。
6天前 0 浏览
進入店內就睇被牆上的投射天燈吸引左。我一個人食午餐就坐吧枱,佢哋其實都有三個不同大小嘅房間。午市套餐(月)一人前沙律新鮮冰菜做沙律好爽脆,簡單配沙律醬都好開胃。鵝肝多士鵝肝上面嘅焦糖醬,入口有脆脆甜甜嘅味道,鵝肝入口即溶,再咬一口焦糖青檸,帶來口腔嘅清新,減低左油膩感。汁煮白鱈魚洋蔥飲落有洋蔥嘅清甜,魚片壓到脆卜卜,鱈魚肉質滑溜鮮甜。廣島蠔爆香櫻花蝦香氣撲鼻,蠔肉鮮甜飽滿,口感豐富。清炒羽衣甘藍味道似炒芥蘭,好有益高纖降脂。美國牛肉薄燒薄燒牛肉內有蒜葱,牛肉味濃而且蒜葱夠香,沾上芥末醬,加添層次感。櫻花蝦炒飯櫻花蝦洋蔥葱粒,飯香野味,滿足又飽肚。食中午都有清酒🍶任飲,我都唔飲得多,返工啊🥹
進入店內就睇被牆上的投射天燈吸引左。

我一個人食午餐就坐吧枱,佢哋其實都有三個不同大小嘅房間。

午市套餐(月)一人前
沙律
新鮮冰菜做沙律好爽脆,簡單配沙律醬都好開胃。

汁煮白鱈魚
洋蔥飲落有洋蔥嘅清甜,魚片壓到脆卜卜,鱈魚肉質滑溜鮮甜。

廣島蠔
爆香櫻花蝦香氣撲鼻,蠔肉鮮甜飽滿,口感豐富。

清炒羽衣甘藍
味道似炒芥蘭,好有益高纖降脂。

美國牛肉薄燒

櫻花蝦炒飯
櫻花蝦洋蔥葱粒,飯香野味,滿足又飽肚。

食中午都有清酒🍶任飲,我都唔飲得多,返工啊🥹

2024-09-14 0 浏览
一入到去,首先就被餐廳的環境吸引,設計得浪漫又美麗,特別係啲LED屏幕,仲可以用iPad寫下你嘅願望打卡用天燈許願!感覺好有趣同特別,為整個用餐經歷增添咗一份快樂!仲有免費清酒任飲!我地選左商務精選午餐($540)同商務特選午餐($640)~ 2個餐都真係好豐富!而且每一款套餐都包咗免費清酒任飲😍套餐包括野生拖羅刺身,用火燒好了表面!質地滑口又肥美!味道鮮美,配搭沙律,清新又開胃。最特別嘅係南非鮑魚,肉質鮮嫩,入口即化,仲有清酒煮蜆,味道濃郁,啖啖都係鮮味!美國牛肉薄燒&厚燒都好好味呀!肉質都好極品,絕對值得一試。另外,套餐仲有埋櫻花蝦炒飯!真係唔可以錯過,炒得香噴噴,加上荷包蛋,口感一級棒。仲有開心果雪糕!而商務特選午餐,內容更加豐富,包括沙律、澳洲龍蝦、帆立貝,清酒煮蜆,仲有美國牛肉薄燒&厚燒,真係好滿足。最重要嘅係,餐廳仲提供兩小時任飲清酒,對於鍾意酒嘅朋友來講,真係一大享受。可以配合美食,慢慢品味,享受一個悠閒嘅午餐時光。如果想要一個更私密嘅用餐空間,餐廳仲可以訂房,適合慶祝特別日子,或者同朋友聚會。
仲有免費清酒任飲!

套餐包括野生拖羅刺身,用火燒好了表面!質地滑口又肥美!

2024-09-08 98 浏览
出左嚟尖東站附近做嘢,見呢間裝修幾靚嘅「營火」日式鐵板燒餐廳門口有個平價版嘅Lunch Set,,有齊沙律,蒸蛋,湯,甜品或咖啡,決定就食佢啦!今次叫左「鐵板三文魚扒定食」:跟餐沙律好新鮮,加埋日式芝麻醬,唔錯!蒸蛋細細地好精緻,仲有個豆腐味噌湯,鹹味適中。因為唔想食咁飽甜品就冇試,改左要咖啡,杯即磨咖啡都好香!主角三文魚扒好大一份,師傅落足心機煎到幾好味。🥢螢火🌏尖沙咀加連威老道96號希爾頓大廈LG樓1號舖

今次叫左「鐵板三文魚扒定食」:
跟餐沙律好新鮮,加埋日式芝麻醬,唔錯!

主角三文魚扒好大一份,師傅落足心機煎到幾好味。

🥢螢火
🌏尖沙咀加連威老道96號希爾頓大廈LG樓1號舖
2024-09-02
之前食過螢火鐵板燒好高質見到有lunch menu忍唔住要去嘆下食餐好而家lunch套餐都係 百零蚊咋就有曬前菜 沙律 蒸蛋 麵豉湯 主菜 甜品/咖啡螢火好大,分左壽司bar位 鐵板燒 仲有幾間房可以同朋友舒舒服服享受美食當然仲有佢signature 既天燈許願啦今次終於許願成功啦😍預祝自己生日快樂天燈配櫻花飄落既background 都好靚架今次都係食我至愛嘅牛柳定食今次好好彩坐到bar枱 可以欣賞到師傅炒菜同煎牛扒沙律有我至愛嘅冰菜蒸蛋好滑之餘仲有啲蟹肉好好味紐西蘭牛扒份量勁多 食落軟淋好味 大滿足😌最後飲埋咖啡見到有《螢火清酒祭多重優惠》凡惠顧午市套餐,均可以優惠價$80換購日本日海膽杯乙個全日指定清酒免費任飲 (午餐90分鐘,晚餐120分鐘)(omakase鐵板餐)鐘意飲酒嘅真係好抵! 螢火地址: 尖沙咀尖沙咀東部加連威老道96號希爾頓大廈LG樓1號舖

之前食過螢火鐵板燒好高質

見到有lunch menu忍唔住要去嘆下食餐好
而家lunch套餐都係 百零蚊咋
就有曬前菜 沙律 蒸蛋 麵豉湯 主菜 甜品/咖啡

螢火好大,分左壽司bar位 鐵板燒

仲有幾間房可以同朋友舒舒服服享受美食

蒸蛋好滑之餘仲有啲蟹肉好好味

紐西蘭牛扒份量勁多 食落軟淋好味 大滿足😌

最後飲埋咖啡見到有《螢火清酒祭多重優惠》

凡惠顧午市套餐,均可以優惠價$80換購日本日海膽杯乙個

鐘意飲酒嘅真係好抵!

螢火
-d都吾抵食..二人同行晚餐每人$759並沒有鐵板燒食物尚算可以但唔飽肚. 不建議太肚餓去食態度仲要吾友善.比廣告呃咗去😅😅😅星期六去全場都冇乜人證明平時都冇乜生意,所以先做優惠但一啲都唔覺得優惠真心冇下次
-d都吾抵食..二人同行晚餐每人$759並沒有鐵板燒
食物尚算可以但唔飽肚. 不建議太肚餓去食
態度仲要吾友善.
比廣告呃咗去😅😅😅
星期六去全場都冇乜人
證明平時都冇乜生意,所以先做優惠
但一啲都唔覺得優惠
真心冇下次

2024-08-26 776 浏览
昨晚朋友帶我去嘗尖沙咀的人氣鐵板燒,一試難忘。負責主理鐵板燒的林師傅也非常健談,每道菜亦細心介紹,不但食物質素高,擺盤也細緻。當日剛好有《螢火清酒祭多重優惠》,食鐵板燒晚市套餐每人送海膽杯+免費清酒任飲120分鐘,正👍。是日晚餐選了鮑魚鐵板燒套餐($1,190):前菜有沙律、蒸蛋清酒煮蜆👍大蜆肉質飽滿,清酒煮的湯也很好喝,有海鮮甜味。南非鮑魚👍鮑魚非常新鮮,很重份量,這個價錢真的超值。煮得彈牙爽口,調味也不會蓋過鮑魚的鮮味。鵝肝多士👍(可另選汁煮白鱈魚)厚厚一塊,外皮脆香,內裡溶化,太香了。配上多士,剛好中和鵝肝的油膩感。日本黑豚肉👍(主菜可另選厚/薄燒A5和牛)師傅先將黑豚肉兩邊略煎鎖住肉汁,再用櫻花木加紅酒以煙燻逼入豚肉,豚肉不單鮮嫩,也特別juicy,味道也不單一,有陣陣果香。櫻花蝦炒飯炒飯炒得夠乾身,再配上燶邊蘭王雞蛋,飽了也要吃!套餐還有麵豉湯、漬物及綠茶雪糕。最後原來還有好玩環節,旁邊的客人慶祝生日,在iPad上寫上祝福就可投影到牆上的天燈牆許願,太有心思了。我也畫兩個心心玩一玩,哈哈。餐廳還有附鐵板燒枱的獨立包房,一班朋友玩得盡興,也不怕嘈到其他人👍。

是日晚餐選了鮑魚鐵板燒套餐($1,190):
前菜有沙律、蒸蛋

清酒煮蜆👍
大蜆肉質飽滿,清酒煮的湯也很好喝,有海鮮甜味。

南非鮑魚👍

鵝肝多士👍
(可另選汁煮白鱈魚)

日本黑豚肉👍
(主菜可另選厚/薄燒A5和牛)

櫻花蝦炒飯
炒飯炒得夠乾身,再配上燶邊蘭王雞蛋,飽了也要吃!

套餐還有麵豉湯、漬物及綠茶雪糕。

2024-08-23 899 浏览
晚餐成1000蚊一個人鐵板燒有其他更好選擇,完全冇surprise味道好一般,成千蚊食其他好過食完真係覺得好好唔抵 唔會再去燒酒好一般 海膽冇鮮甜味蜆肉湯酒味好濃,蜆肉有沙,飲左一啖就唔想飲和牛放室溫好耐先煎,除左油膩根本冇牛肉香味鵝肝都係勁肥 個柚子糕完全中和唔到 九唔搭八反正成餐飯都達唔到1000蚊一個人嘅水準 食完好後悔 仲要係生日慶祝黎食更加之後悔個生日蛋糕就勁細舊芝士蛋糕 隔離果個都生日就完全破壞曬驚喜
食完真係覺得好好唔抵 唔會再去
燒酒好一般 海膽冇鮮甜味
蜆肉湯酒味好濃,蜆肉有沙,飲左一啖就唔想飲
和牛放室溫好耐先煎,除左油膩根本冇牛肉香味
鵝肝都係勁肥 個柚子糕完全中和唔到 九唔搭八
個生日蛋糕就勁細舊芝士蛋糕 隔離果個都生日就完全破壞曬驚喜
2024-08-21 1251 浏览
終於首次在香港嚐到㕑師發辦, 第一次就奉獻給螢火 🤣 螢火現在正推出很多不同優惠, 包括16品Omasake買一送一優惠, 還有120分鐘指定清酒免費任飲, 最適合一班喜歡暢酒談天的朋友們 🤭 如果是晚市鐵板燒會額外送海膽杯 ☺️ 一進去分開了鐵板燒和壽司吧兩邊, 另外還有鐵板燒廂房, 鐵板燒旁有個大螢幕, 當時正顯示一個天燈夜景。 由於太遲訂房, 沒有機會坐在壽司吧枱, 坐在那邊較有㕑師發辦的感覺, 不過私隱度相對低 😗晚市十六品㕑師發辦16品 原價 $1,380十六品包括有前菜, 刺身5品, 壽司5品, 煮物, 燒物, 手卷, 吸物和甜品。 我們可以從九公格內選擇自己心目中想要的酒杯, 九公格裝滿酒杯份外美觀 ❤️ 清酒味道甘醇, 不會太濃烈, 容易入口, 適合不好烈酒的朋友與我 😊刺身5品包括有海膽, 拖羅, 象拔蚌, 鰤魚(可能有錯🤪) 等, 海膽超鮮甜!! 😍 味道可以與日本媲美, 雖然最好的始終在日本, 不過我認為已經非常美味 😋 拖羅十分厚身肥美! 象拔蚌爽口彈牙, 口感不會"滑潺潺"!壽司5品包括牡丹蝦加海膽, 池魚, 帆立貝, 和牛與拖羅, 牡丹蝦厚身大件, 口感嫩滑有咬

晚市十六品㕑師發辦16品 原價 $1,380

清酒

壽司5品
包括牡丹蝦加海膽, 池魚, 帆立貝, 和牛與拖羅, 牡丹蝦厚身大件, 口感嫩滑有咬口, 而且鮮味十足!! 上面加了海膽, 雖然這邊的海膽不及剛才刺身的出色, 但兩樣加起來就變成無敵好吃, 我朋友兩款都不太喜歡, 結果我吃了兩件 🤤 池魚出奇地好吃, 有火槍輕輕燒過的味道, 有種煙燻的感覺 😚 和牛好軟腍, 幾乎入口即溶, 牛味濃而不羶。拖羅比刺身油脂更豐富, 更加厚身, 比刺身好吃!

前菜螺肉
這次是我第一次這樣吃螺肉, 比我想像中容易吃 😆 口感有點像鮑魚, 煙韌中帶彈性, 味道甘甜。

螺肉

牛油果手卷
牛油果十分清新, 還有其他魚刺身, 不過牛油果味道太突出, 幾乎蓋過魚刺身的滋味 🤣 味不錯, 只是紫菜比較淋, 個人喜歡吃脆的紫菜。

三文魚籽龍蝦肉沙律
味噌湯烏冬

龍蝦肉切絲, 同樣很新鮮, 由於切絲就略欠口感 🙃 燒魚微微燶邊, 魚皮又乾又脆, 吃時會有咔嚓聲音, 加上豐滿的肉 🥰 雖然烏冬口感煙韌, 可惜跟前面菜式相比這款就變得普通了。

開心果雪糕
沒想到是開心果雪糕!!! 😍 開心果味道充足, 另外還加了開心果碎碎在雪糕裡, 可以說是雙重口感, 用這個甜品做結尾絕對是好頭好尾 😀

開心果雪糕

非常完滿的一餐, 無論食物味道, 服務跟環境都是高質的, 現在買一送一優惠下只用7百多, 可謂超值! 👏🏻👏🏻

2024-08-02
清酒
螺肉
開心果雪糕
閑日請假休息吓😌特登出去尖沙咀試吓呢間幾多人推介嘅日本餐廳😋 最近餐廳做緊《螢火清酒祭多重優惠》,Omakase 16品晚餐買一送一(原價$1380一位)🤩真係超吸抵呀👍🏻另外全日指定清酒免費任飲(午餐90分鐘,晚餐120分鐘)🍶啱晒同朋友暢談一番‼️餐廳分兩個區域,一邊係鐵板燒枱,一邊係壽司吧🍣呢到仲有個螢幕模擬天燈許願,職員會比平板你寫上祝福字句,之後會顯示喺螢幕天燈上面🤩感覺幾有氣氛,啱晒慶祝活動🥳另外可以book鐵板燒獨立房,適合一班朋友食飯又有私隱度🍽️💮前菜牛蒡雞肉💮刺身五點象拔蚌,肉質幾爽甜幾新鮮😍油甘魚腩,入口幾肥美,輕輕燒過逼出油脂香味🥰大拖羅,肥得嚟有少少筋,幾有嚼口銀鱈魚BB,肉質好鮮嫩🤤滑嘟嘟嘅感覺馬糞海膽,入口好清甜,好新鮮💮煮物雪場蟹配三文魚子蟹肉份量唔少,加入酸汁幾開胃😌播放三文魚子爆開嘅口感好正😙💮壽司五件+手卷帶子,肉質幾厚😆入口好有滿足感金目鯛,味道正常發揮石垣貝,肉質幾爽口😉有鮮甜味鯖魚,表面燒過,加上香蔥幾惹味赤鯥,輕輕燒過比較重魚香味☺️燒拖羅牛油果手卷,燒過嘅拖羅有油脂香,第一次試呢個組合🤣食落幾特別💮燒物燒銀鱈魚銀鱈魚肉質嫩滑,燒得啱啱好,點少少

💮前菜
牛蒡雞肉

💮刺身五點
象拔蚌,肉質幾爽甜幾新鮮😍
油甘魚腩,入口幾肥美,輕輕燒過逼出油脂香味🥰
大拖羅,肥得嚟有少少筋,幾有嚼口
銀鱈魚BB,肉質好鮮嫩🤤滑嘟嘟嘅感覺
馬糞海膽,入口好清甜,好新鮮

💮煮物
雪場蟹配三文魚子
蟹肉份量唔少,加入酸汁幾開胃😌播放三文魚子爆開嘅口感好正😙

💮壽司五件+手卷
帶子,肉質幾厚😆入口好有滿足感
金目鯛,味道正常發揮
石垣貝,肉質幾爽口😉有鮮甜味
鯖魚,表面燒過,加上香蔥幾惹味
赤鯥,輕輕燒過比較重魚香味☺️

💮燒物
燒銀鱈魚
銀鱈魚肉質嫩滑,燒得啱啱好,點少少蛋黃醬好滋味😋

💮吸物
魚湯味道香濃,湯入邊有昆布、豆腐同烏冬

💮甜品
開心果雪糕
雖然顏色有啲唔自然,但係食落都幾香開心果味🤩有啲驚喜👍🏻
2024-08-16 1233 浏览
不推薦呢間嘢。fb做曬廣告人均七百左右,咩海鮮omakase!去到menu同宣傳完全無關係!咁都算,揀咗兩set人均千五的鐵板燒,食完感覺價錢並不成正比咯。呢個價格,唔推薦食呢間。