2023-02-23 48 浏览
📍 蝦蝦燒 (佐敦)佐敦白加士街10-24號永富大廈1樓鍾意食海鮮嘅朋友唔可以錯過喔~呢間好多人食完都讚好正架 👍🏻邊食邊玩好有去旅行嘅感覺🥰餐廳設有多個魚缸,即夾即燒~隻隻🦐🦐都勁生猛 🤟🏻夠哂新鮮,夾起仲跳跳紮 🥢🥢食落肉質彈牙 勁厚肉好食👍 加入蒜蓉牛油燒一燒 好惹味喔🧄而每位都會有肥美嘅鱔串 魚油脂豐富 🐟燒到外皮脆卜卜勁正 ‼️餐廳仲有自助區 入面有 調味料區, 熟食區, 海鮮區, 串燒區, 飲品區及甜品區選擇超級多,海鮮我最愛鮑魚、帶子、魚都好新鮮 🐟每一款都係必試‼️ 無得輸🤤另外仲有串燒區 翠玉瓜、一口薯、 菠蘿、 雞軟骨 、蒜蓉包呢D 都一定要食 幾有驚喜😛 最後當然唔少得有 雪糕及飲品 , 超多選擇 多種口味 ✨✨
📍 蝦蝦燒 (佐敦)
佐敦白加士街10-24號永富大廈1樓

鍾意食海鮮嘅朋友唔可以錯過喔~
呢間好多人食完都讚好正架 👍🏻
邊食邊玩好有去旅行嘅感覺🥰

餐廳設有多個魚缸,即夾即燒~
隻隻🦐🦐都勁生猛 🤟🏻
夠哂新鮮,夾起仲跳跳紮 🥢🥢
食落肉質彈牙 勁厚肉好食👍
加入蒜蓉牛油燒一燒 好惹味喔🧄

而每位都會有肥美嘅鱔串 魚油脂豐富 🐟
燒到外皮脆卜卜勁正 ‼️

餐廳仲有自助區 入面有 調味料區, 熟食區,
海鮮區, 串燒區, 飲品區及甜品

選擇超級多,海鮮我最愛鮑魚、帶子、魚都好新鮮 🐟
每一款都係必試‼️ 無得輸🤤

另外仲有串燒區 翠玉瓜、一口薯、 菠蘿、 雞軟骨 、蒜蓉包
呢D 都一定要食 幾有驚喜😛

最後當然唔少得有 雪糕及飲品 , 超多選擇 多種口味 ✨✨
2023-02-20 108 浏览
第一次去食流水蝦蝦燒-直期待已久好想去 謝謝朋友二話不說就陪我齊齊去食我哋去咗方便大家交通嘅佐敦店 出咗地鐵站行約3鐘就到達。餐廳地方寬敞 坐位旁邊都有流水蝦池方便捉流水蝦 燒黎食。店員都會耐心講解捉蝦燒蝦流程 捉起蝦後放落冰水凍暈佢就可以放上爐燒 蝦燒起鮮甜美味 即夾即燒係唔同啲既。自助海鮮區取海鮮區好似街市嘅海鮮檔咁。🈶️店員不斷清洗同refill 海鮮。海鮮總類多 只係魚都有幾款魷魚 蟹 鮑魚 蜆 各款貝類。真係海鮮粉絲嘅大滿足 自助肉食蔬菜都好多款揀 肉類燒起黎都好香口無乜雪味 可以加上桌上嘅孜然粉去燒特別入味想食燒菠蘿 可惜當晚太受歡迎 慢一步唯有下次再來食 重有啲熟食區可取 但當晚太飽未試到都係等下次再㴝try 飲品方面 三個大雪櫃各款飲品可供選擇連真露都有 😍 最後食返杯雪糕所完美嘅一餐完結總結好玩又好食😋 2.5小時 剛好店員會溫馨提示時間到平日到來$348 1位再加一Cp值高@hk.cookinghaha #hkfoodig#hkfoodblogger #hkfood #hkfoodie #hkfoodsnap #蝦蝦燒#海鮮#流水蝦#佐敦美食#海鮮控#真露#鮑魚#大
第一次去食流水蝦蝦燒
-直期待已久好想去 謝謝朋友二話不說
就陪我齊齊去食
我哋去咗方便大家交通嘅佐敦店 出咗地鐵站行約3鐘就到達。
餐廳地方寬敞 坐位旁邊都有流水蝦池
方便捉流水蝦 燒黎食。店員都會耐心講解
捉蝦燒蝦流程 捉起蝦後放落冰水凍暈佢
就可以放上爐燒 蝦燒起鮮甜美味 即夾即燒
係唔同啲既。

自助海鮮區
魷魚 蟹 鮑魚 蜆 各款貝類。真係海鮮粉絲嘅大滿足

自助肉食蔬菜都好多款揀 肉類燒起黎都好香口

#hkfoodsnap #蝦蝦燒#海鮮#流水蝦#佐敦美食
#海鮮控#真露#鮑魚#大眼雞#魷魚#帶子#生蠔
#海鮮放題#任飲任飲#雪糕
2023-02-20 61 浏览
上次聖誕節嘅時候walk in黎過,等咗個半鐘先有位,今次我哋就醒咗,星期六日過嚟,一早就book好😆其實燒嘢食都可以好輕鬆,呢度海鮮種類較多,目測都至少有十幾款,貴價嘅鮑魚、帶子、扇貝、蠔任食,調味料都非常齊全。~牛油、蒜蓉、醬油、泰式辣醬、辣椒醬汁都有,燒海鮮都可以整出唔同口味,好方便!肉類全部都醃好晒,好夠味道👍🏻今次我哋主攻海鮮,蝦肉入口爽彈,令人越食越想食!個爐分上下兩層,上面擺海鮮,下面擺肉類,一齊燒,都幾快🙌🏻見到好多枱都有帶小朋友嚟,餐廳充滿歡樂氣氛!

肉類全部都醃好晒,好夠味道👍🏻
今次我哋主攻海鮮,蝦肉入口爽彈,令人越食越想食!

個爐分上下兩層,上面擺海鮮,下面擺肉類,一齊燒,都幾快🙌🏻

見到好多枱都有帶小朋友嚟,餐廳充滿歡樂氣氛!
放寬社交距離後,平日嚟到都好旺場呀!餐廳地方好大,一入座店員已經幫我哋擺好啲鹽燒蝦,趁燒緊嘅moment,我哋就已經出去攞嘢食。外面嘅熟食都唔少㗎,咖喱魚蛋入口彈牙,醉蝦凍冰冰,非常入味!仲有韭菜豬紅、大蝦炒西蘭花等,唔洗驚要餓住燒,自助區海鮮都勁多款,帶子、鮑魚、扇貝、燒魚、蜆、蠔🦪等放喺冰上面,食幾多夾幾多,全部都好新鮮。鮑魚彈牙又飽滿,我哋encore咗好多round🙌🏻我哋最愛嘅流水蝦,見到真係好療癒,啲蝦游得飛快,夾蝦都需要少少技術,有成功感😄
放寬社交距離後,平日嚟到都好旺場呀!

仲有韭菜豬紅、大蝦炒西蘭花等,唔洗驚要餓住燒,
自助區海鮮都勁多款,帶子、鮑魚、扇貝、燒魚、蜆、蠔🦪等

2023-02-17 66 浏览
之前上網見到呢間蝦蝦燒,可以自己直接響水箱夾d生嘅大頭蝦就即燒,終於朋友仔得閒一齊去食啦~😋餐廳有好幾個長嘅水箱放蝦,接駁到每一張枱旁邊,好方便就即夾即燒👍🏻 d蝦真係好生猛!因為一夾隻蝦,佢就不停郁黎郁去🤣d蝦好多膏,肉質爽口彈牙😋每枱都會送上每人一串白鱔,白鱔燒到好香,入口即化,口腔充滿淡淡嘅油脂香,肥而不膩,真係好好味~~😍另外,仲有其他款嘅海鮮,職員不停咁開殼refill,所以保證新鮮!同埋d牛油、蒜蓉一齊燒好好味😋因為鮑魚唔可以連殼一齊燒,所以我哋將佢剪咗出嚟放喺扇貝嘅殼上面燒,避免乾身,食落口好淋又鮮甜😋👍🏻我最驚喜嘅係有原隻蟹,好多膏,食落口淡淡海水味,好鮮甜,所以完全唔需要加任何調味料😋😍除咗海鮮之外,我最愛嘅係羊架,燒到啲油脂出嚟,好香羊肉味,肉又淋,加埋孜然粉超香又惹味😍😋蒜蓉包真係好好食😋燒到卜卜脆,又好香蒜味,真係食唔停口呀😍我哋實在太飽啦,食唔落雪糕,所以就食燒菠蘿,真係好甜,一咬d汁就噴出嚟啦~

蒜蓉包真係好好食😋燒到卜卜脆,又好香蒜味,真係食唔停口呀😍

曾於大半年前去過「蝦蝦燒」荃灣分店,震撼嘅海鮮冰檯依然歷歷在目🥹今次去埋佐敦分店,完美實現海鮮自由,任食唔嬲😆.餐廳主要分為用餐區及自助區✨先講用餐區,所有座位旁邊都有個流水缸,即捉即燒夠晒新鮮🦐自助區有熟食、串燒、海鮮、飲品、甜品等,超多選擇🤪.🌟2.5小時流水蝦海鮮串燒放題💰$348.🦐流水蝦流水缸嘅蝦隻隻勁生猛,捉完要立即放入冰桶凍暈,再放上爐端燒🔥新鮮關係,肉質非常爽彈鮮甜😚仲有好多蝦膏添🤤除咗流水缸,自助區都有啲熟食麻辣流水蝦,可以試吓唔同口味😙.🐟海鮮自助區嘅海鮮選擇直頭同街市嘅冰枱一樣,豐富到花多眼亂🤪有鮑魚、沙白、扇貝、花蟹、蠔等,什至連魚類都有好幾種😆每人都有一條限定蜜汁白鱔,爐端燒後外皮香脆,魚油豐盛,肉質非常爽彈,每口油香🤤另外燒扇貝記得要加牛油&蒜蓉,非常香口😚.🥩肉類、🥬蔬菜豬、牛、雞、羊款款都有勁多選擇😙當中牛仔骨同牛肉粒都唔錯,啖啖肉😌燒番薯仔好香甜🍠蒜蓉牛油多士輕輕烘一烘,香脆可口😋.🧃飲品、🍦甜品汽水、果汁、茶類大路款式都有😉甜品主要係雪糕杯🍨.瘋狂2.5小時任玩任食任飲,非常充實嘅晚餐😂鍾意食海鮮嘅,嚟到一定好興奮🤪

🌟2.5小時流水蝦海鮮串燒放題
💰$348
🦐流水蝦

🐟海鮮

🥩肉類、🥬蔬菜

🧃飲品、🍦甜品
汽水、果汁、茶類大路款式都有😉甜品主要係雪糕杯🍨
2023-02-16 63 浏览
之前已經食過,近排又心思思想食蝦蝦燒😆襯天氣仲係涼涼地就去食先~一坐低,已經見到職員將d蝦放上爐度燒緊,咁我地可以慳返時間🉑️以即刻出去拎其他食物👍🏻而每位客人都有一串白鱔,肉質肥美仲好鮮甜😍海鮮方面,我哋拎咗生蠔🦪扇貝、大蜆等。每款海鮮都好鮮甜‼️好新鮮‼️我地仲放咗d蒜一齊燒,別有一番風味😋大蝦嘅蝦頭好多膏肉質夠爽‼️而蠔又夠飽滿👍🏻我哋都有拎啲唔同嘅肉串,丸類同蔬菜菇類。我最鍾意嘅係羊肉串同豬踭肉。羊肉串加啲孜然粉同椒鹽嚟燒真係超正🤤而豬踭肉比較厚身,所以我哋界左兩刀,咁會比較易燒熟🔥肉質好淋,真係好好味‼️另外呢度都有好款小食,例如涼拌魚皮,好爽口辣辣哋好開胃,真係食唔停口😋😋最後梗係要食埋個甜品啦🍨有雪糕、雪條、吱吱冰,好滿足呀~~~😆😆

2023-02-10 84 浏览
蝦蝦燒佐敦白加士街10-24號永富大廈1樓1/F, Ever Rich Mansion, 10-24 Parkes Street, Jordan男朋友超愛食海鮮, 之前同佢去夾活蝦兼燒蝦, 即變成小朋友一樣玩得不知幾高興。新年我地唔洗點拜年又無出國玩, 又BOOK了”蝦蝦燒”食飯兼滿足夾蝦的樂趣。以任食BBQ 同有得夾活蝦做賣點,大人一位 可燒足150分鐘。除了游水活蝦, 眼見有很多不同海鮮, refill 速度很快, 次次出去都是舖得滿滿的。當天見有扇貝、鮑魚、蠔等貝類海鮮。還有原條魚哦!活蝦夾到有好多膏, 亦有蝦籽的, 燒完香噴噴, 可利用調味料自行添加風味。串燒方面有我喜愛吃的雞軟骨、雞腎等。人氣之選是雞翼、各式丸類腸類好快熟岩沒什麼耐的人。五花腩、羊架、牛肉串放上爐架燒, bbq中想吃的基本上都有。甜品雪糕同汽水、花茶、啤酒、清酒也是任飲哦, 有我喜歡ANSON LO 代言架無糖汽水, 飲多兩罐支持教主。地方大又好玩, 客人多氣氛一流。食飽又夾得盡興。
蝦蝦燒
佐敦白加士街10-24號永富大廈1樓

之前食過其他分店,今次就試吓佐敦呢間~一入到去就覺得座位非常闊落,坐得好舒服👍🏻自己出去夾嘅嘢食除咗有唔少海鮮之外,仲有唔同嘅蔬菜同肉類。特別要讚一讚海鮮例如貝殼類(沙白),非常大隻同非常鮮甜!我自己至少食咗一打😂❤️燒緊鮑魚嗰陣侍應哥哥都非常好人幫我哋整走鮑魚內臟,燒完之後就可以好方便咁食🥰👍🏻另外非常鍾意食佢嘅雞軟骨,笑完之後加少少孜然粉,肥美彈牙又脆卜卜,好食!牛仔骨醃得好入味,唔會咬唔開,肉質都幾嫩滑~主打嘅流水蝦都非常生猛,夾佢哋上嚟嗰陣都要用少少力😂每隻蝦都非常大隻,蝦膏多到瀉出嚟又非常鮮甜👍🏻我同朋友每人至少食咗10隻😂😂野飲區除左有一般飲品之外,仲有啤酒任飲!最啱燒住嘢食同朋友啤啤佢😂👏🏻而甜品都有好多唔同雪糕任君選擇,我自己食咗芋頭味同海鹽味,非常滿足👍🏻👍🏻下次一定會再嚟~
之前食過其他分店,今次就試吓佐敦呢間~
一入到去就覺得座位非常闊落,坐得好舒服👍🏻
自己出去夾嘅嘢食除咗有唔少海鮮之外,仲有唔同嘅蔬菜同肉類。

2023-01-20
2023-01-28 153 浏览
新年冇乜特別嘢做,周圍搵吓有咩放題可以食,阿爸阿媽食得好開心,餐廳座無虛席,好在我哋book咗位,每位$348 加一,座位比較窄而且人流多坐得唔算太舒服。食物種類選擇非常多,例如有羊扒、雞肉串燒、牛肉串燒、雞軟骨、紅腸、粟米、日本番薯、茄子、漢堡扒、雞翼、腸仔、多春魚,原條魚都有幾種;例如:黃腳立、大眼雞、䱽魚等等……海鮮類;扇貝、鮑魚、蜆等等……甜品有;窩夫、多款雪糕、雪條,更有多種飲品種類選擇;啤酒、汽水、茶。性價比高。
性價比高。
2023-01-27 5711 浏览
同朋友食飯去了這裡,這裡最突別就係可以活捉生蝦,再即時燒熟,除此之外還有一個海鮮吧,上面放滿了不同海鮮選擇,如果你喜歡燒海鮮,這裡一定滿足到你的需要!當然一個價錢不單捉蝦同燒海鮮,還有不同款式嘅食物選擇來燒,你食得到就已經可以由入座開始一路燒到佢截單時間😘!入座後,店員就送上了一份鰻魚串燒,按人頭計數,自己燒,燒得皮脆肉香,鰻魚肉肉質十分彈牙爽口,好有口感!當然一開始就先來個海鮮燒,有大大隻嘅彈牙扇貝,肥美生蠔,彈牙活鮑魚,一齊放在爐上燒,加埋蒜蓉同牛油一齊燒,真係十分惹美!另外嘅新鮮活蝦都十分大隻肥美,燒完蝦殼十分脆身容易搣開,蝦肉結實鮮味,蝦肉味道濃郁,蝦頭還充滿蝦膏,入口啖啖肉真係忙過不停!而其他燒烤食物選擇亦十分之多選擇,有最愛嘅台式腸仔、紅腸,當然必燒選擇!還有多汁鮮甜嘅菠蘿,同埋塗滿了蒜蓉牛油嘅法包,燒完十分香脆入味!整晚都十分忙碌地燒同食,當然在全自助取食物情況下,都要按自己能力去取食物!自己的當然要食完啦!甜品就係雪糕櫃自取!食埋甜品就夠晒圓滿!
同朋友食飯去了這裡,

一大班人最啱就係去任食,又嚟到佐敦嘅蝦蝦燒,又平,又新鮮既任食,最緊要酒任飲,啤酒,黑啤同埋燒酒任你拎。海鮮全部即開,有蠔,大蜆,大眼雞,扇貝,好新鮮,新鮮既海鮮就一定鮮甜,得閒睇返啲相都想再去砌過肉類串燒都係你講得出既種類都有,豬牛雞,雞翼,雞軟骨,雞皮,魷魚乾,廚師腸,粟米,蒜蓉包等等,全部都refill得好快,好大方任你食。當中最happy 就係自己燒雞皮,平時食都廿幾蚊串,明明好像都唔敢食咁多,因為又貴又唔飽肚。依家可以食個夠,但就記住燒完一定要rest先會脆皮。而當中唯一一樣冇得refill既串燒大鱔真係成晚都記得佢,因為你可以燒到佢塊魚皮脆卜卜,而佢嘅魚肉都仲係好Juicy,一啖咬落去嘅時候魚皮嘅焦香魚油再加埋白鱔嘅魚肉q彈口感,真係冇得彈當然,去任食回本既,一定係揀返啲食材本身有貴,但係食完又唔飽嘅嘢不停燒不停食啦,我覺得一定隊海鮮加酒,雖然有啲怕痛風,不過今晚一定係要豁出去。

2023-01-21 111 浏览
之前食過好味,新年前決定再嚟多一次蝦蝦燒!任飲任食來講,首先佢任飲嘅種類真心多,韓式燒酒,啤酒,汽水,無糖茶咩都有,又夠凍。食物方面,首先佢有一個櫃專用嚟放新鮮嘅海鮮,有魚,扇貝,螺,大蜆等等。全部海鮮都係即場開,絕對新鮮。另外,佢亦都有幾個位放熟食,佢嘅醉蝦都係首推。肉類方面亦都有兩大個雪櫃,放一啲已經穿好晒嘅肉,例如有快食嘅腸仔丸類,又或者一啲要燒耐啲嘅雞軟骨,雞皮,雞翼,豬扒牛肉等等燒雞皮,魷魚乾,俾少少貼士大家,燒完唔好即刻食,一定要俾佢rest 返一兩分鐘先會脆另外我覺得食元貝,鮑魚同埋大蜆嗰啲海鮮先係最回本,又新鮮,只要簡單加一啲牛油蒜頭辣椒就已經夠晒惹味蝦嘅話,我都係推薦魚缸裏面的,即夾即燒。因為嗰啲蝦蝦膏特別多同埋鮮味,店舖仲會不定時refill ,可以保證揀到一啲最新鮮嘅蝦黎燒
之前食過好味,新年前決定再嚟多一次蝦蝦燒!

另外,佢亦都有幾個位放熟食,佢嘅醉蝦都係首推。

2023-01-21 105 浏览
天寒地凍,最好都係開個爐係隔離燒個野食啦,黎到佐敦蝦蝦燒,燒返夠本先得!一去到就已經有一輪蝦可以燒,第一輪我偏愛食海鮮,除左蝦,仲拎左手板咁大隻既扇貝,蠔,鮑魚,樣樣都即開即拎黎燒,記住燒既時候要好似我咁加蒜加辣椒同牛油一齊燒先會夠味。我最鐘意食就係燒魷魚乾同雞皮。今次我就知道燒完就唔好即刻食,好似牛扒咁rest 返一兩分鐘先食就會勁脆!自己燒既鱔又係好鮮味,D皮仲脆脆地有啲焦香先好食!蒜蓉包又係驚喜,簡單烤幾分鐘已經好脆,又夠重口味流水蝦就唔少得啦,大部分坐位隔離就係魚缸,全部都可以即夾但唔好即燒,太生猛,記住去拎定冰,冰暈左先好上網燒蝦,唔係實跳晒落網出面仲有勁多燒烤料 海鮮多款 凍肉串串都大量呢度有樣野最爽既就係任飲,又有燒酒,啤酒,涼茶汽水,一班朋友平平地黎燒烤暢飲都唔洗300蚊,唔洗話就住荷包咁食

自己燒既鱔又係好鮮味,D皮仲脆脆地有啲焦香先好食!

蒜蓉包又係驚喜,簡單烤幾分鐘已經好脆,又夠重口味

出面仲有勁多燒烤料 海鮮多款 凍肉串串都大量

2023-01-15 161 浏览
蝦蝦燒- 超多海鮮食🦐🐟🦑🦀座位旁邊有個瑕池, 好多大頭蝦游來游去, 大家可以體驗下捉蝦嘅樂趣🤣 啲蝦真係好生猛, 嗰日朋友俾隔籬枱整夾蝦嘅人整濕咗幾次😂 大家仲可以叫店員加多啲蝦入瑕池添✌️今次平日夜晚去, 海鮮都算新鮮, 款式都唔少, 有鮑魚, 扇貝,魚,蟹,同其他貝殼類海鮮👍仲有肉類, 菜類, 菠蘿, 雪糕, 窩夫,飲品同其他熟食😆食得七七八八, 大家仲可以攞一兩件迷你窩夫🧇, 微微燒過後, 配上雪糕, 自製甜品😙提提大家錫紙盤可以問店員攞, 咁樣就可以一次過燒多啲野食啦💕大家仲要記得攞冰水, 捉蝦之後, 要即刻放入冰水, 咁燒嘅時候, 蝦先唔會扎扎跳🤪
蝦蝦燒- 超多海鮮食🦐🐟🦑🦀

仲有肉類, 菜類, 菠蘿, 雪糕, 窩夫,飲品同其他熟食😆