第一次食莆田是半推半就被友人K拉過來的對新加坡的福建菜沒有什麼概念,也不想中伏但意想不到水準如此高,自此就成為本人飯堂前菜小菜-菜脯 $9很爽脆,不辣一坐下便會放一碟隨機小食,通常有兩三款可選如果不想食可叫侍應拿走便可慳回$9芥錢蝦苗拌頭水紫菜 $52頭水紫菜是指初輪收割的紫菜,量少而珍貴入口幼滑,香醋的酸味令人很開胃水晶豬蹄凍 $59麻辣中的麻香味很突出,不算很辣不食辣的人士亦可接受,口感彈牙,本人頗喜歡百秒黃花魚 $69以一百秒煮熟一條黃花魚為噱頭,的確吸引魚肉很嫩滑,魚湯亦很鮮甜但黃花魚本身很多骨,不建議怕魚骨人士點金湯時蔬 $75冬季的時蔬為本人最愛的豆苗,不能不試豆苗幼嫩新鮮,鹹蛋黃完全融入上湯中,不會食到起沙食起連上湯一齊飲,陣陣蛋黃香便會在口徘徊興化米粉 $82米粉質感幼如絲,米粉乾爽度拿捏得剛好入口很軟綿,不會很乾愛辣人士建議加少許辣椒醬酸酸辣辣,為米粉添加清新的味道總括而言,其食物質素無愧米芝蓮一星的殊榮菜式別出心裁,百秒黃花魚和頭水紫菜都令人印象深刻服務方面,難得在尖沙咀的食肆,客似如雲的情況下侍應大姐也很好笑容,在看菜單時亦熱情地推介菜式點了三四道菜式後還溫馨提示
第一次食莆田是半推半就被友人K拉過來的
對新加坡的福建菜沒有什麼概念,也不想中伏
但意想不到水準如此高,自此就成為本人飯堂

前菜小菜-菜脯 $9
很爽脆,不辣
一坐下便會放一碟隨機小食,通常有兩三款可選
如果不想食可叫侍應拿走便可慳回$9芥錢
前菜小菜-菜脯

蝦苗拌頭水紫菜 $52
頭水紫菜是指初輪收割的紫菜,量少而珍貴
入口幼滑,香醋的酸味令人很開胃
蝦苗拌頭水紫菜

水晶豬蹄凍 $59
麻辣中的麻香味很突出,不算很辣
不食辣的人士亦可接受,口感彈牙,本人頗喜歡
水晶豬蹄凍
百秒黃花魚 $69
以一百秒煮熟一條黃花魚為噱頭,的確吸引
魚肉很嫩滑,魚湯亦很鮮甜
但黃花魚本身很多骨,不建議怕魚骨人士點
金湯時蔬 $75
冬季的時蔬為本人最愛的豆苗,不能不試
豆苗幼嫩新鮮,鹹蛋黃完全融入上湯中,不會食到起沙
食起連上湯一齊飲,陣陣蛋黃香便會在口徘徊
金湯時蔬

興化米粉 $82
米粉質感幼如絲,米粉乾爽度拿捏得剛好
入口很軟綿,不會很乾
愛辣人士建議加少許辣椒醬
酸酸辣辣,為米粉添加清新的味道
興化米粉
總括而言,其食物質素無愧米芝蓮一星的殊榮
菜式別出心裁,百秒黃花魚和頭水紫菜都令人印象深刻
服務方面,難得在尖沙咀的食肆,客似如雲的情況下
侍應大姐也很好笑容,在看菜單時亦熱情地推介菜式
點了三四道菜式後還溫馨提示「二人的話菜式數量差不多,點多道主食便夠了」
而且價錢合理,聚餐不錯選擇,本人一直鍾愛至今
前菜小菜-菜脯
蝦苗拌頭水紫菜
水晶豬蹄凍
金湯時蔬
興化米粉
  • 興化炒米粉
2019-01-21 59 浏览
已經唔係第一次食莆田,今次同朋友行完街,又想食小菜,經過見到有海蠣做熱賣菜,就再次甫一下! 前菜酸酸木耳,開胃小菜! 菊花茶,清甜解熱!百秒黃花魚,魚肉滑,有大骨同小骨,魚湯好清甜,飲多兩啖!今期見海蠣好人氣,養足300日,海水鹹度低,一來無咁腥,二來鮮甜d,就揀左$188 6選2!頭水紫菜海蠣煎蛋以為好咸,估唔到清楚食到海蠣鮮味,加上紫菜增加左蛋既層次!江口家鄉海蠣湯,朋友都讚好清甜!興化米粉(日曬過既米粉),呢種米粉同食開既唔同,口感鬆化軟綿綿咁,仲有大蝦、紫菜乾、花生粒,單單食米粉都好夠味,都聽到旁邊幾檯都有點呢款!甜甜的留到最後食,酥炒芋芯,外層經糖炒過甜甜脆,即使芋頭易飽,都忍唔住食多兩舊

前菜酸酸木耳,開胃小菜!

菊花茶,清甜解熱!

百秒黃花魚,魚肉滑,有大骨同小骨,魚湯好清甜,飲多兩啖!

江口家鄉海蠣湯,朋友都讚好清甜!

• 頭水紫菜海蠣煎蛋
2019-01-20 811 浏览
經過美麗華又未食晏,見到有個海蠣主題餐牌立即心癢癢,而且未食過莆田一路都想試下,機會黎喇。✨標榜養足300日,所以會更加肥美。飼養環境嘅海水鹹度比一般既低,海蠣腥味會少d, 肉質都會更甜,望落好似好勁。✨居然有菊花茶,啱晒我呢d 熱底人清下毒,個茶包仲要超大。✨百秒黃花魚:平時唔係好食魚,但黃花魚係我會食既其中一種。個魚超嫩滑同新鮮,食到魚既原汁原味。連個魚汁都好正,薑味重得黎好鮮甜。✨江口家鄉海蠣湯:個湯既配搭好得意,有蕃茄,椰菜花,蛋花。飲落酸酸地得黎又有d 薑味同蠔香。海蠣好鮮嫩,一d 腥味都無。✨酥炒芋芯:外皮用糖炒過脆卜卜,裏面既芋頭好香,呢個真係超好食,如果芋頭可以腍身d 就更加正。✨褔建特式海蠣煎蛋:海蠣超多,個蛋煎出黎唔會乾,加埋d 蔥花都幾香,不過個質感食落係會漿住個口咁。✨興化炒米粉:未食過d 米粉係咁幼,食落感覺好鬆化好軟綿,而且好入味。入面d 紫菜脆脆地勁香,材料仲有蝦,花生,蜆,瑤柱。平時唔鍾意食米粉既我都覺得好好味,一定要試。

✨居然有菊花茶,啱晒我呢d 熱底人清下毒,個茶包仲要超大。

炒芋芯

炒芋芯
2019-01-19 73 浏览
呢期莆田有呢個推廣:「莆田海蠣鮮 養足300天」$188可以自選2款海蠣菜色。第一味係九層塔香燜海蠣(原價$108)將海蠣炸香後,同蒜子、九層塔一齊燜,海蠣好入味,一粒又一粒咁食唔停口。第二味係頭水紫菜海蠣煎蛋(原價$98)好香蛋味,海蠣粒粒飽滿,好送飯呢!前菜小食:爽脆帶少少酒香嘅木耳酥炒芋芯($89)芋頭外酥內軟,又唔會太甜,食落脆卜卜,外皮帶少少甜味,做飯後甜點都不為過。百秒黃花魚($69)標榜用100秒煮好,魚肉鮮甜嫩滑,小朋友及老人家要注意魚骨比較幼。興化炒米粉($82)一定要搭莆田辣媽醬(可另買,$48),米粉幼細,濕潤度剛好,臨尾來點澱粉質更完美。
呢期莆田有呢個推廣:
「莆田海蠣鮮 養足300天」

$188可以自選2款海蠣菜色。

第一味係九層塔香燜海蠣(原價$108)

第二味係頭水紫菜海蠣煎蛋(原價$98)
好香蛋味,海蠣粒粒飽滿,好送飯呢!

前菜小食:爽脆帶少少酒香嘅木耳

酥炒芋芯($89)

百秒黃花魚($69)

興化炒米粉($82)

一定要搭莆田辣媽醬(可另買,$48),米粉
幼細,濕潤度剛好,臨尾來點澱粉質更完美。

係香港食閩菜(福建菜)中, 以「莆田」為數一數二!😋 12月季節限定推出了「莆田海蠣節」, 有六款不同風味嘅海蠣菜餚, 小編最鐘意食蠔, 梗係唔可以錯過啦!😏 季節限定嘅海蠣主題菜式, 以優惠價$188就可以任選兩款,幾抵食喎!☺️ 漁民鹽漬海蠣(原價$98) 話明鹽漬,鹹度確實比較高, 但鮮味也來得強烈, 海蠣個頭雖少,但勝在粒粒飽滿,裙邊爽脆,口感豐富, 送飯送粥一流!😆 福建特色海蠣煎(原價$108) 簡單的一道海蠣煎, 既有海蠣嘅嫩滑,又有雞蛋嘅香酥,喚來家的感覺~😌 每次黎「莆田」,都必定食百秒黃花魚($69) 顧名思義就係用左剛剛好100秒嘅時間燘煮呢條黃花魚, 黃花魚煮得剛好,魚肉超滑,魚香十足!😋 酥炒芋芯($89) 外層包着薄脆嘅糖衣, 外酥內糯, 喜歡芋頭嘅foodie不可錯過呀!😏 興化炒米粉($78) 唔好以為l只係一碟普通嘅炒米粉, 其實佢大有來頭,係經典福建菜, 仲被列入「非物質文化遺產」!😳 米粉炒得均匀,唔會太dry或太濕, 味濃鮮美,配料豐富, 有多款海鮮如干貝、蜆肉、蝦等, 仲有冬菇片、紫菜、花生、炸蒜得調味配料, 把所有配料拌起來一起
係香港食閩菜(福建菜)中,
以「莆田」為數一數二!😋
12月季節限定推出了「莆田海蠣節」,
有六款不同風味嘅海蠣菜餚,
小編最鐘意食蠔,
梗係唔可以錯過啦!😏
季節限定嘅海蠣主題菜式,
以優惠價$188就可以任選兩款,幾抵食喎!☺️
漁民鹽漬海蠣(原價$98)
話明鹽漬,鹹度確實比較高,
但鮮味也來得強烈,
海蠣個頭雖少,但勝在粒粒飽滿,裙邊爽脆,口感豐富,
送飯送粥一流!😆
漁民鹽漬海蠣
福建特色海蠣煎(原價$108)
簡單的一道海蠣煎,
既有海蠣嘅嫩滑,又有雞蛋嘅香酥,喚來家的感覺~😌
福建特色海蠣煎
每次黎「莆田」,都必定食百秒黃花魚($69)
顧名思義就係用左剛剛好100秒嘅時間燘煮呢條黃花魚,
黃花魚煮得剛好,魚肉超滑,魚香十足!😋
百秒黃花魚
酥炒芋芯($89)
外層包着薄脆嘅糖衣,
外酥內糯,
喜歡芋頭嘅foodie不可錯過呀!😏
酥炒芋芯
興化炒米粉($78)
唔好以為l只係一碟普通嘅炒米粉,
其實佢大有來頭,係經典福建菜,
仲被列入「非物質文化遺產」!😳
米粉炒得均匀,唔會太dry或太濕,
味濃鮮美,配料豐富,
有多款海鮮如干貝、蜆肉、蝦等,
仲有冬菇片、紫菜、花生、炸蒜得調味配料,
把所有配料拌起來一起吃,
味道和口感都相當有層次,
係小編食過最數一數二嘅炒米粉!推薦!👍🏾
2019-01-18 60 浏览
轉眼又到星期三 又同媽媽撐枱腳今晚同佢去食美麗華個間莆田 餐廳呢期做緊海蠣節 講明養足三百日我地㨂左九層塔香燜海蠣同埋特色海蠣煎先講香燜海蠣 一啲腥味都無喎而且好有咬口 配埋九層塔嘅味道 唔錯重有海蠣煎 呢個好好味 係唔炸嘅蠔餅啖啖海蠣 口咬豐富 黎得莆田 又點可以唔食佢地嘅興化米粉幼滑嘅米粉配埋頭水紫菜同埋肉片 味道一流百秒黃花魚 魚肉勁嫩滑 而且好鮮 連埋個湯飲 正最尾加左個酥炒芋芯 出面好少食到呢款野食芋芯被炒到帶點微脆 勁香芋頭味 媽媽大愛
轉眼又到星期三 又同媽媽撐枱腳

百秒黃花魚 魚肉勁嫩滑 而且好鮮 連埋個湯飲 正

最尾加左個酥炒芋芯 出面好少食到呢款野食
芋芯被炒到帶點微脆 勁香芋頭味 媽媽大愛
2019-01-17 70 浏览
年近歲晚,掃貨裝身大出血,跟朋友在尖沙咀血拼完畢,順道晚飯聊聊近況。莆田是我們喜愛餐廳收藏系列,而且總有一間在左近,實在沒有過門不入的理由。今期餐廳熱推海蠣餐,在小二姑娘力推下,我們點了頭水紫菜海蠣煎蛋 $98,紫菜煎蛋並不常見,因為紫菜比較適合煮湯,很意外這個頭水紫菜煎蛋,口感非常軟諗,配上合時的海蠣,有意外驚喜。另外要了個江口家鄉海蠣湯 $98,材料豐富,主角海蠣當然少不了,還有蛋花、蕃茄、椰菜花、白菜等等……,味道很好,有點像豪華版的蕃茄蛋花雜菜湯 😋😋粥粉麵飯則點了興化炒米粉 $82,興化米粉幼如絲,軟如綿;鮮蝦、紫菜、花生、小唐菜等,豐富了它的色彩跟味道,份量還不少啊~😁😁,一句到尾,抵食!酥炒芋芯 $89,外層炸得香脆,有糖衣吊味,芋心鬆化,熱食更佳。百秒黃花魚(1條) $69,莆田名菜,用100秒煮出一尾小黃魚,魚肉嫩滑,湯底鮮味,是個不錯選擇。

2019-01-16 78 浏览
放工約咗朋友去尖沙咀食晚飯,朋友介紹話呢一間都幾好味咁就入去試吓啦! ! !一坐低就俾咗花茶我哋飲, 好清新!(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)仲有小食酸酸地好開胃^_^見佢今期推廣係食豪仔,就叫左一個豪餅同九層塔豪。。。啲皓皓好鮮味好有咬感(≧▽≦),朋友想食魚就叫咗條黃花魚(◐‿◑),炒米粉(個炒米粉加埋佢啲秘製醬汁勁好味)(*¯︶¯*)同埋一個甜品叫酥炒芋芯,都幾特別(^O^)。兩個人食勁飽o(≧v≦)o
放工約咗朋友去尖沙咀食晚飯,朋友介紹話呢一間都幾好味
2019-01-15 55 浏览
莆田呢期潮什麼?潮海蠣,大勢宣傳的海蠣節,養足300天的海蠣,新鮮又大隻的海蠣整成唔同菜式。6種吃法,一次點倆,做緊188蚊,好似好抵,中午約左媽媽食飯,一坐低店員奉上餐前小食扁豆,醬香十足,很受媽媽歡迎。今次來食,感覺整個莆田都有新氣息,無論系店員的服務態度,還是餐枱既擺設,水平都有提高。服務態度比之前好左很多,態度親切。我地揀左人氣新秀酥炸椒鹽海蠣同頭水紫菜海蠣煎蛋兩款。我尤其鐘意酥炸椒鹽海蠣,香酥可口,好夠味。媽媽就特別喜歡呢款頭水紫菜海蠣煎蛋,話佢夠鮮美,海蠣好大粒。見到幾乎每枱客都食興化炒米粉,我地都點左一份,賣相不錯,米粉好鬆軟,上面鋪著脆紫菜,大大粒蝦仁,十分爽口。已經好夠味,唔用辣椒醬都已經好好食。百秒黃花魚同炒芋芯系每次來莆田必點的菜式,真系每次食都咁好食,百秒黃花魚好鮮嫩,炒芋芯好綿密!

2019-01-15
午餐
  • 百秒黃花魚
  • 酥炸椒鹽海蠣
今天經過美麗華商場,見到莆田做緊海蠣推介,只需$188,就可以選兩款不同烹調的海蠣,價錢都吾貴,而且一直想試莆田好耐,話哂都係新加坡過江龍及米之蓮餐廳,於是入去。我們兩人被安排坐一個四人座位,所以都好闊落。 先食前菜:酸菜花生都幾好味。旁邊的辣椒漿都好得意,不過我怕辣,所以冇試。我們叫了:~酥炒芋芯~炒得好香,面層金黃色,小小燶。食落面層有點脆,有點甜,應該用了少少糖漿包住嚟炒,好特別亦都好好味,我第一次食咁樣的芋頭。~百秒黃花魚~聽講是莆田的signature。上碟好靚呀。我和朋友都急不及待食,一人即夾了一邊來食。好滑,好滑,真係好滑啲魚肉。加埋湯底一齊食,好鮮甜。聽說話係將條魚煮100秒,所以叫百秒黃花魚。絕對推介!~興化炒米粉~估吾到咁好食,啲米粉好鬆、好鬆。食落去好似吾駛點咬。佢也好入味,伴住蝦、蜆,加埋菜、花生,好野味。由於好鬆軟,好似不用太要咀嚼,所以很快很快一口一口地食,有一陣子清了。到海蠣了,$188 兩款:我們選了:~福建特色海蠣煎~大概是我們平時識的蠔餅。煎得好香,而且是佈滿蠔的,密密的,好多也好鮮,連埋香蔥煎,好香好鮮甜。~江口家鄉海蠣湯~真係好想試吓蠔仔湯,平時

我們兩人被安排坐一個四人座位,所以都好闊落。 先食前菜:

我們叫了:

~酥炒芋芯~

~百秒黃花魚~

~興化炒米粉~

到海蠣了,$188 兩款:
我們選了:

~福建特色海蠣煎~

~江口家鄉海蠣湯~

真係好想試吓蠔仔湯,平時好少有得食。賣相已好靚,材料也好豐富,有蛋花、不同蔬菜、蕃茄,配上大大粒的蠔仔。食了之前咁多野,飲番個湯,食多幾好蔬菜,連埋這些先甜嘅蠔仔, 絕對係一個唔錯嘅選擇。

下次看看再有什麼promotion,再食。

2019-01-14
  • 百秒黃花魚
  • 福建特色海蠣煎
  • 興化米粉
  • 江口家鄉海蠣湯
2019-01-14 299 浏览
今期莆田又有新食材 - 莆田海蠣節!莆田的海蠣會養300日才推出市面, 而且係富有微生物及由山上流下的山泉水的海洋中養殖, 無污染! 仲會減少腥味添!今次莆田海蠣節有1個價錢食到2款不同的海蠣美食! 優惠價$188可以六選二! 我揀左福建特色海蠣煎 & 九層塔香燜海蠣.福建特色海蠣煎 - 用海蠣加蛋煎香, 十分似台式的柯仔煎, 海蠣有大有小的, 粒粒都飽滿脹卜卜, 海蠣先調味煎香, 再倒入蛋醬, 可以食到海蠣的原味, 好鮮甜, 蛋又岩小朋友食!九層塔香燜海蠣 - 十分香, 十分野味!!! 九層塔把海蠣帶到另一境界!! 海蠣用粉包好炸香, 再加入九層塔去燜, 味道濃郁, 海蠣更有口感! 食唔停口呀!!!除左海蠣, 仲有其他名菜:酥炸芋芯 - 睇落好似甜品, 外脆內軟, 口感特別, 只取芋芯部份黎做, 原來係莆田家鄉風味代表作之一!百秒黃花魚 - 黎莆田必食, 十分鮮滑, 魚肉滑不留口, 飲埋魚湯先識食, 精華所在!興化炒米粉 - 莆田米粉被譽為「白如雪,細如絲」, 極幼細的米粉, 有煙韌的口感, 再加上十分豐富的配料, 有蝦/蜆/肉/花生/蛋/菜/紫菜等等, 回味!
今期莆田又有新食材 - 莆田海蠣節!

九層塔香燜海蠣

除左海蠣, 仲有其他名菜:

酥炸芋芯

2019-01-09
九層塔香燜海蠣
酥炸芋芯
2019-01-14 296 浏览
莆田扁肉湯$19有八粒聲稱係用肉做皮既小雲吞。小雲吞皮食落煙煙韌韌,增加左口感肉餡好少,如果可以大粒啲就好啦~湯入面有啲紫菜,而湯味道有少少酸,可能落左醋,中和返食小雲吞既油膩感。第一次食覺得無論口感或者味道都幾得意,未至於超好食,但都唔差既。記得要趁熱食凍左之後湯既酸度同雲吞既口感都會改變,無咁好食嫁!酥炒芋芯$89哩道菜exactly就係反沙芋既走糖粉版芋頭切成小長方形,大約有15粒。芋頭條炸完之後,外脆內粉外皮脆,味道鹹鹹甜甜;芯係粉既芋頭,我中意食芋頭,所以覺得幾好食同平時食開既反沙芋唔同,少左糖粉食落冇咁易漏同較細條,食完唔會好重負擔。雖然係炸既,但唔知點解唔會覺得漏莆田滷麵$82一份可以分到五小碗咁上下。材料有蝦仁兩粒、蜆幾粒、豬肉片、少少豆卜同菜片。蝦仁唔係急凍蝦仁,係新鮮蝦。仲要去埋腸,值得一讚蝦仁尚算彈牙,應該新鮮既。蜆細細粒,無特別。豬肉片同豆卜都無食到。菜片都正常,菜既根部保留到爽脆。麵似米線,但係煮到好淋、無咩咬口;麵條既掛湯力都幾強,每啖都食到汁。整體味道屬清淡既燴麵,我同朋友都幾中意,不過重口味既人可能會覺得有啲寡。頭水紫菜海蠣煎蛋$98海蠣姐係蠔仔,蠔仔細
莆田扁肉湯

莆田扁肉湯$19
有八粒聲稱係用肉做皮既小雲吞。
小雲吞皮食落煙煙韌韌,增加左口感

肉餡好少,如果可以大粒啲就好啦~
湯入面有啲紫菜,
而湯味道有少少酸,可能落左醋,中和返食小雲吞既油膩感。
記得要趁熱食
凍左之後湯既酸度同雲吞既口感都會改變,無咁好食嫁!

酥炒芋芯$89
哩道菜exactly就係反沙芋既走糖粉版

芋頭切成小長方形,大約有15粒。
芋頭條炸完之後,外脆內粉

外皮脆,味道鹹鹹甜甜;
芯係粉既芋頭,我中意食芋頭,所以覺得幾好食

雖然係炸既,但唔知點解唔會覺得漏

莆田滷麵

莆田滷麵$82
一份可以分到五小碗咁上下。
材料有蝦仁兩粒、蜆幾粒、豬肉片、少少豆卜同菜片。
蝦仁唔係急凍蝦仁,係新鮮蝦。仲要去埋腸,值得一讚

蝦仁尚算彈牙,應該新鮮既。
蜆細細粒,無特別。
豬肉片同豆卜都無食到。
菜片都正常,菜既根部保留到爽脆。

麵似米線,但係煮到好淋、無咩咬口;
麵條既掛湯力都幾強,每啖都食到汁。

頭水紫菜海蠣煎蛋

頭水紫菜海蠣煎蛋$98
海蠣姐係蠔仔,蠔仔細細粒,雖然食唔到鮮甜味,但唔會腥;
質地仲保留到嫩,食材應該係新鮮既;
蠔仔唔算多,分佈得有啲唔平均。

紫菜就每一啖都有,不過佢係哩道菜存在感偏低,有啲可有可無,無左可能個煎蛋仲會乾身啲添。
調味方面,鹹淡適中。
哩味紫菜蠔仔煎蛋屬於一個正常既煎蛋,唔算好特別。

朋友話食左幾啖開始覺得有油膩感
食完之後發覺碟底有啲油,如果少油些少就好啦!
閩香洋燒排

閩香洋燒排$149
肉排有六條,每一條都幾大。
肉既部份瘦肉多、帶少少肥,可以接受。
肉排煮到一咬就可以⻣肉分離,好正!
又唔會食到好污漕
肉質軟淋不失咀嚼感,少部份全瘦既肉略嫌有啲鞋口。

醬汁味道酸酸甜甜,甜多酸少;
酸味似黑醋既味道,但醬汁無黑醋汁咁稠身同顏色無咁黑。

整體黎講,閩香洋燒排味道幾好,酸酸甜甜好開胃解膩,肉質亦軟淋,可以一戰

前菜

前菜有兩碟,分別係小雲耳同香菇豆。
小雲耳爽既,食到醋酸味同少少酒味,應該用左醋、泡椒同酒去浸,正常味道,可以係未食飯前充飢。
香菇豆無任何調味,單純煮熟。不過,每粒豆都好大,個芯食落粉糯。
前菜一碟盛惠$9,個人認為性價比低。

茶芥$9一位,係菊花茶包,但飲落帶茶既清香,幾好!

服務方面,侍應多數為中年女士,見每台客人落單果陣,佢地都會推薦下菜式同講下份量咁,幾主動同親切。
我地加左好幾次茶,侍應都無話黑面,應得亦好快。
因為係週末既關係,book位果陣話會分頭輪同尾輪,我地食頭輪,本身話7:30就要交台,但無人排隊,我地坐耐左都無人黎趕我地走

整體黎講,食物質素唔錯,份量睇落去唔多,但都夠食。
雖然味道唔會超有驚喜,但每個出品都有一定既質素,唔會好參差,性價比高。
服務唔錯,環境亦乾淨企理、坐得舒服。
值得一試

我會encore!試埋招牌既百秒黃花魚、咕嚕荔枝肉同甜品
莆田扁肉湯
莆田滷麵
閩香洋燒排
2019-01-14 87 浏览
朋友相約於尖沙咀吃飯, 這次我們選擇了一家米芝蓮餐廳,莆田,餐廳主打福建菜,這次我們一定要好好品嚐。餐廳裝潢方面,坐得還算舒服,加上燈光充足, 完全沒有壓力。剛好碰上了莆田海蠣節, 當然一定要一嘗。前菜, 冰冰凍凍嘅雲耳,配合酸酸辣辣嘅味道,口感一流,爽口彈牙。漁民鹽漬海蠣, 這是凍食的, 少少咸多多趣,口感不錯,這是一個送走的好東西。 加上份量十足,價錢又唔貴,還是一個不錯的選擇。酥炒芋芯,甜甜脆脆,味道不錯。芋芯綿綿,口感特別。興化米粉, 分量十足,超出想像,米粉口感極佳,加上配搭眾多,值得選擇。還算不錯,兩個人吃起來,價錢不貴,份量又夠, 有機會再食過。

餐廳裝潢方面,坐得還算舒服,加上燈光充足, 完全沒有壓力。
剛好碰上了莆田海蠣節, 當然一定要一嘗。

酥炒芋芯,甜甜脆脆,味道不錯。芋芯綿綿,口感特別。

2019-01-13 67 浏览
朋友話帶我吃新菜,約在尖沙咀等。 點知去到是帶我去莆田,我心諗莆田我食過啦!而且食過幾次添。 不過去到原來係做緊$188由6款海蠣菜選兩選,款式好似傳統中平時又好少見到。 我之前又冇食過,都算係新菜。 6款中選咗漁民鹽漬海蠣及頭水紫菜海蠣煎蛋,另外加碟酥炒芋心。 漁民鹽漬味道好似海蠣浸在䶢海水中,不過咀嚼時又有浸出鮮味。 之前未食過頭水紫菜,原來味道幾凊新,再加上海蠣味道出來效果幾好味。 最後就是我喜愛酥炒芋心,之前吃過好味,今天再食水準仍然ok。

Have been to Putien before and the food is of a good standard. Tried to make a booking for a Fri evening and was told that they don't take bookings for Fri evenings, walk in only. Arrived at the restaurant at 7:15pm and the restaurant was only 1/4 occupied. Asked for a table for 2 and was told that had to return the table at 8pm. Only 45 mins to have dinner! Told receptionist that my friend couldn't arrive until around 7:30pm, her response was that I can still have a table but had to return it at 8pm. Remember the restaurant is only 1/4 occupied with no bookings and no queue. Surprised by her attitude but my friend really wanted to try this restaurant so I said I'll come back when my friend has arrived. Friend arrived at 7:35pm so went to ask for a table. Restaurant still only around 1/4 occupied but was told that I have to return table for 8pm still. 25 mins to have a meal! Are they being serious!! 😡😡😡 Highlighted this point to the receptionist and told them that was unacceptable. A local HK Cha Chaan Teng maybe but we're talking about a Michelin recommended restuarant here! Told them we're going elsewhere as the level of service just wasn't acceptable. Receptionist then suddenly said that it was okay and we didn't have to adhere to the 8pm return! Thought common sense had finally got to her but she then told me that we had to return the table at 8:15pm instead! What a joke of a restaurant!! Declined and walked away from a 1/4 full restaurant. You may have a Michelin recommendation but don't take your customers for fools! Your food ain't that good where you can give attitude to customers!! There are plenty of other places to eat in HK with much better customer service and the same level of food quality. SORT YOUR STAFF OUT OR LOSE CUSTOMERS!!! 👎🏼👎🏼👎🏼
2019-01-11