2019-02-05 68 浏览
喺大陸行街成日成日都見到呢間野寫住係米之蓮拎獎今日同朋友嚟香港分店試吓佢音色嗰啲小食配菜非常之好食好味到停唔到口呀酸酸甜甜佢係偏甜小小嘅福建酸菜氫化米粉超級好味同一般米粉好唔同架佢比較粉色比較再有新少少光少少但係加埋啲紫菜同黑加埋花生個口感都幾豐富仲有一啲特別嘅菜蘇炒芋頭外表甜甜地入邊咸咸地,同普通潮州嗰種就頭有啲唔同味道,幾好味而且佢個外皮俾一般嘅咋芋頭厚小小,所以你會比較食到佢個甜嘅皮跟住就係佢呢一間店最出名嘅海麗煎,係唔係同平時食開嗰啲有少少唔同幾新鮮而且份量好多黃花魚係幫朋友叫佢話幾鮮
黃花魚係幫朋友叫佢話幾鮮
2019-02-04 467 浏览
每次莆田出新主題都心思思想黎,海蠣節感覺幾岩屋企人口味,就帶佢地黎見識下米芝連推介餐廳既新作。酥炸椒鹽海蠣 ($188/2) 六選二海蠣比想像中細粒,酥炸方式有少少似鹽酥雞既整法,甘香酥脆又難得地唔會好厚粉,仲隱約透出蠔仔既鮮味。 太香口既關係,一口接一口好快就清碟。頭水紫菜海蠣煎蛋 ($188/2)上次到訪對頭水紫菜既冷盤一試難諗,今次混入蛋漿中煎熟,紫菜香味反而唔太鮮明,只有淡淡香氣。 反而幾鐘意僅僅熟既煎蛋同蠔仔呢個組合,兩者都軟糯香甜又濕潤,口感同味道都好夾,係簡樸既美味。福建特色海蠣煎 ($188/2)台式蚵仔煎就食得多,福建整法賣相似普通煎蛋,原來內裡好似蚵仔煎咁落左生粉黎黏合蠔仔,口感有點奇妙,家鄉野特色野我唔係咁識欣賞,但材料係新鮮既。九層塔香燜海蠣 ($188/2)九層塔既香味經煲仔燜煮過後完全發揮到出黎,海蠣炸完拌入醬汁同香料猛火快炒,每一啖都係九層塔既香氣。 香就夠香喇,但燜煮做法令炸皮都吸哂汁淋哂,個人鐘意酥炸版本多d。酥炒芋芯 ($89)依然保持到水準,芋芯夠鬆化軟熟,外皮半煎炸至微脆帶甜,食極都唔厭。百秒黃花魚 ($69)雖然屋企食開細條黃花魚,見到king
酥炸椒鹽海蠣
酥炸椒鹽海蠣 ($188/2) 六選二
頭水紫菜海蠣煎蛋
頭水紫菜海蠣煎蛋 ($188/2)
福建特色海蠣煎
福建特色海蠣煎 ($188/2)
九層塔香燜海蠣
九層塔香燜海蠣 ($188/2)
酥炒芋芯
酥炒芋芯 ($89)
百秒黃花魚
百秒黃花魚 ($69)
雖然屋企食開細條黃花魚,見到king size百秒黃花魚依然係爭住食,唔知點解比平時食開既更加鮮味,咁大條都整得好滑,連薑一齊熬出既湯汁都飲埋。
興化炒米粉
興化炒米粉 ($82)
本來只係填肚之選,原來比平時食開既米粉幼身同鬆軟,感覺似軟身粉絲多d,重點係炒出黎完全唔油好乾身。 蝦、蜆仔、紫菜、芹菜等口感同香味都好豐富,幾有驚喜。
今晚屋企人都幾滿意,佈置幾有新年氣氛亦夠體面,提早食個開年飯感覺不錯。
酥炸椒鹽海蠣
2019-02-03 247 浏览
來莆田,已止一次,米芝蓮一粒星以福建菜稱霸的莆田,不論環境、食物質素及侍應的服務都是令食交客拍案叫絶及回味無窮……今次腳步又停在店舖面前,誠懇的侍應展現四萬的笑容,極力推介新年套餐,好,一於旺一旺自己及同行隊友,看莆田如何俘虜衆食客的心……1.鴻運發財撈起: 一大盤有紅蘿蔔絲、花生粒、薄脆、紫菜及青瓜絲,連同醋及醬料一併由侍應帶領下,一起用筷撈起(大兜亂),好有意頭氣氛,侍應口中念念有詞地說盡祝福語,就是為這道菜加持,一夾入口中,又脆又有爽感,特別好味,為2019年運勢打嚮頭炮!2.椒鹽豬手: 生平吃很少豬手,外邊的豬手不是過稔,就是肉感偏硬; 這兒的豬手外脆內爽滑,肉感堪稱可以入口即融,脆皮有卜一聲迎新歲,厨師,你是苦心經營的!3.黃金荷葉: 兩塊超脆口的半西式麵包,用刀切開一半,再將汁味濃的牛柳絲塞進去,一口咬下,鬆化的包皮已被牛柳絲汁攻破了,好惹味,口裡的多重味覺馬上浮現,一試傾情!4.酥炒芋芯: 用芋頭搓成芋磚,再一塊又一塊下鍋炸,面鋪上綿密的白沙糖,甜中帶芋粉感,甜品做到極緻便是藝術了!5.媽組麵線: 蛋絲鋪在麵線上,提昇了一個層次,那層次就會令順滑的麵線更多變,更有味道感

5.媽組麵線: 蛋絲鋪在麵線上,提昇了一個層次,那層次就會令順滑的麵線更多變,更有味道感!

同行的朋友已飽到落海龍皇宮,份量之大,真的可以容納過千萬的海洋生物,吃多幾次莆田也絶對合情合理合法!!
2019-02-03 75 浏览
呢排諸事不順,所以決定同女友食返餐新年飯,以此一洗頹風。上網發現莆田好似唔錯,又係米之蓮一星,又係未食過嘅福建菜。我哋前一日book左時間,今日去到嘅時候發覺餐廳已經滿晒人,好彩我預早book定skrskr🤙🏻。一坐低侍應就送咗碟小食,鹹鹹地幾特別。新年餐點少得撈起,全名叫鴻運發財撈氣,有七種不同顏色既絲,另外有一碟三文魚片。待應會先幫我地加曬所有材料,每加一道材料就講相關祝福説話,例如甜甜蜜蜜、身體健康、紫氣東來、遍地黃金。然後我哋就一齊撈晒所有材料一齊,最緊要撈得均勻。新春套餐除咗撈起之外,仲有椒鹽豬手。上菜時聞到一陣陣鹹香味,非常吸引。外皮脆卜卜,入面有豐富骨膠原,難免有少少痴牙,另外絲毫沒有肥膩感覺。我之前食過嘅荷葉包都係蒸既荷葉包,今次黃金荷葉包炸成金黃色,夾上充滿蔥香嘅肉絲,可謂色香味俱全。職員非常貼心俾咗手套我地。酥炒芋芯口感粉綿,外皮酥脆,鹹中帶甜既味道非常特別,甜味只限於外皮,所以整體並不太膩。最後一道菜就係媽祖麵缐,女友係福建人,佢話母親每逢佢生日嘅時候就會煮麵線俾佢,女友讚莆田嘅媽祖麵線非常出色,吸引之處在於線條均勻嘅麵線配搭新鮮嘅海鮮。睇嚟之後每一年女朋友生日,

一坐低侍應就送咗碟小食,鹹鹹地幾特別。

睇嚟之後每一年女朋友生日,我都要去莆田買媽祖麵線禮盒,然後返屋企煮比女友食。

由我今次揀莆田食新年飯既一刻,我就知道來年一定順順利利,無論食物,服務,環境都係有讚冇彈。
2019-01-31
  • 酥炒芋芯
  • 鴻運發財撈起
  • 黃金荷葉包
2019-02-03 78 浏览
香港食中菜選擇真係比較少,同深圳比較,當地有好多唔同地區既菜,江浙、湖南、新疆等等。莆田就係主打食福建菜,自己就未食過,既然莆田係米之蓮一星餐廳,一於試一試佢!《鴻運發財撈起》(小) $168蘿蔔絲 青瓜絲 薑絲 煙三文魚 脆脆 紫菜 芝麻 侍應一路加配料一路同你講新年祝賀語句,一齊撈到風生水起 食落口好清新不覺膩,加埋啲脆卜卜,口感同味道都好豐富!《黃金荷葉包》$29/個荷包好軟熟,芝麻都好香,夾埋d肉絲同洋蔥,好似食緊漢堡包咁!讚!《媽粗麵線》相對味道一般,面身太淋(可能放耐左先食),唔夠爽口彈牙,岩老人家同小朋友食。《椒鹽豬手》$39/件本身唔太食炸野,今次見佢原隻豬手上,就試下啦,皮好脆口,唔會過於油膩,膠質好重😍😍,好好味!《酥炒芋芯》$89 成餐飯既完美總結,面頭有層糖衣,算是甜吃之一,雖然平時好少食芋頭,但新年點都要有新嘗試既,估唔到食落去又唔會好粉,外皮炒至脆口,口感好好!推薦!!

《鴻運發財撈起》(小) $168

《黃金荷葉包》$29/個

《媽粗麵線》

《椒鹽豬手》$39/件

《酥炒芋芯》$89
2019-02-02 59 浏览
之前食過莆田下午茶,覺得幾好味!今次行過尖沙咀見到美麗華廣場門口有莆田嘅招牌咁就想去試吓晚餐。😌入面都幾大,有卡位、二人枱,圓枱等等適合一家大細。👍🏻原來而家做緊新年菜式鴻運發財撈起第一次食撈起,顏色鮮艷奪目,有好多爽脆嘅蔬菜,紅白蘿蔔絲、青瓜絲、紫菜乾、三文魚。仲加埋卜卜脆塊,味道清新又好夾,好味!😋👍🏻黃金荷葉包包皮炸得脆口鬆軟,入面熱辣辣👍🏻,味道香甜!上面可以自己鋪啲洋蔥絲同豬肉絲夾埋食,一樣好好味!椒鹽豬手,外皮又係炸得好脆,椒鹽唔會太咸,入面咩肉,全部都係骨膠原,好黏口!媽祖麵線,材料豐富,有聖子、蝦仁、豬肉、紫菜等等,味道濃郁!😊👍🏻麵線粗幼適中,質地軟滑,容易入口,加埋湯汁精華好好味!最後叫埋酥炒芋芯,外層炸過,少少甜甜地,芋頭肉鬆化,好濃芋頭味!😋

入面都幾大,有卡位、二人枱,圓枱等等適合一家大細。👍🏻

原來而家做緊新年菜式

鴻運發財撈起
仲加埋卜卜脆塊,味道清新又好夾,好味!😋👍🏻

2019-01-31 72 浏览
新年將近跟家人出外吃飯,去左一間位於尖沙咀美麗華第二期的 一星級米芝蓮《莆田》! 這裡餸菜以福建融合星加坡特式為主!👍🏻鴻運發財撈起又食又玩! 職員把餸菜及各自有寓意的未拆包裝配料一一灑上主菜上,更邀請客人一起撈!餸菜有蘿白絲、脆片、口感清爽。 椒鹽豬手如手掌搬大的豬手,共四大隻!每啖地方都充滿骨膠原! 黃金荷包葉金黃色炸鰻頭,香脆可口。伴碟有肉及洋蔥好入味。連包或不連也好味! 酥炒芋芯細細過芋頭多佔上糖! 而呢到的酥炒芋頭多粉而外層味道甜甜,可作為甜品! 媽祖麵線麵線超軟,很快便滑進口嚨。 有紫菜、爽滑大蝦及煎蛋,而湯底也是濃濃的。

椒鹽豬手
如手掌搬大的豬手,共四大隻!每啖地方都充滿骨膠原!

黃金荷包葉

2019-01-31 53 浏览
同媽媽行街,到晚餐佢又指定食莆田。尖沙咀美麗華呢間莆田係我去過最多人既分店,門口非常多人等位,餐廳內都非常繁忙,可見佢既受歡迎程度十分高。因為剛剛走左幾台客,我一影完呢張就即刻又入滿座了原來現在推出左新年菜牌,這個鴻運發財撈起好似好得意咁,阿媽即刻壓要試。鴻運發財撈起這是由不同的蔬菜切絲,配上三文魚片、炸頭水紫菜、薄脆等等唔同口感既食材,加上桂末粉等食材撈埋一齊。最得意既係侍應會一邊幫客人整理食材,一邊講吉祥說話,非常有新年氣氛!椒鹽豬手呢個豬手燜到連筋都入口即融,但外皮卻炸到非常香脆,好好食,完全顛覆我對中式豬手既印象!黃金荷葉包炸過的中式包內裡架上香口既肉絲,好難唔好食酥炒芋心外皮用糖炒到十分香脆,內裏十分軟糯,好食媽祖麵線麵線的口感十分順滑,感覺幼兒都可以食呢!配料非常足,有鮮蝦、帶子、聖子等等,味道很不錯但我覺得莆田滷麵更好食另外想提餐廳的餐前小食好好食鹹香十足

黃金荷葉包
炸過的中式包內裡架上香口既肉絲,好難唔好食

酥炒芋心
外皮用糖炒到十分香脆,內裏十分軟糯,好食

另外想提餐廳的餐前小食好好食
鹹香十足
2019-01-31 62 浏览
星期六得閒就出老尖同友人行下街順便食個LUNCH友人係莆田粉絲 話LUNCH SET幾抵食就試下2人套餐有$198包茶芥加一服務3個前菜 主食湯品同甜品就各選1款蝦苗拌頭水紫菜酸酸地 作為前菜又幾開胃百秒黃花魚魚肉係幾嫩滑 可惜黃花魚真係太多細骨對於唔識食魚既我簡直係大災難唯有飲下個湯 都幾鮮甜 唔錯的閩香洋燒排 (2條)肉質炆得好嫩好腍 味道酸酸甜甜一人一條份量剛剛好大白菜燉軟豆腐軟豆腐係豆卜黎 索晒D湯黎食都幾正個湯飲落幾清甜 冇乜味精興化粉米粉米粉好似絲咁幼炒完出黎唔油又唔乾 係幾出色唔怪得友人咁鍾意食呢個炒米粉白果芋泥芋泥幾幼滑幾香 而且唔算好甜食完個甜品都唔會覺得膩每人一百蚊都唔洗就食到咁多野 又真係幾抵食 食物質素又高 侍應大姐態度都幾好 連我都要入粉絲谷了
星期六得閒就出老尖同友人行下街

酸酸地 作為前菜又幾開胃

魚肉係幾嫩滑 可惜黃花魚真係太多細骨
對於唔識食魚既我簡直係大災難
唯有飲下個湯 都幾鮮甜 唔錯的

閩香洋燒排 (2條)
肉質炆得好嫩好腍

每人一百蚊都唔洗就食到咁多野
又真係幾抵食 食物質素又高
侍應大姐態度都幾好 連我都要入粉絲谷了

2019-01-30 41 浏览
莆田是近期好出名的福建菜餐廳,好多旺區都見到佢的蹤影。今日趁放假就同朋友一齊來食下,中午時間都頗满座,建議都打電話訂座先。餐廳新推咗多款新春賀年的特式菜,我地叫咗個小的鴻運發財撈起,$168,份量十分多,有甜的紅蘿蔔絲,白蘿蔔絲,沙律菜,脆片等,再淋上幾款唔同的甜酸醬,食落爽脆清甜,係開胃之選。黃金荷葉包,熱辣辣,炸得金黃脆口,𥚃面軟熟,中間夾上炒熟的洋蔥牛肉絲,味道好夾。椒鹽豬手,皮脆肉滑,面上的椒鹽好惹味,燒得入味,肉質咬落嫩滑鮮甜,有豐富⻣膠原,煮得軟稔。酥炒芋芯,外皮有一層好脆的糖衣,芋頭入面結實鮮甜,有口感。媽祖麵線,米線煮得軟稔入味,配菜有蛋絲,扁豆,蝦肉等,湯底鮮甜美味。
酥炒芋芯,外皮有一層好脆的糖衣,芋頭入面結實鮮甜,有口感。
2019-01-30 1060 浏览
好耐以前當莆田仲未成為米之蓮一星餐廳嘅時候,我同過一班同事喺另一分店食過團年飯。當時已經覺得呢間餐廳嘅食物有別於一般中菜廳,幾特別今日經過尖沙咀呢一間莆田,發現佢哋竟然有喺新加坡食過嘅撈喜餐,趁新年前要預祝下自己來年撈到風生水起七點幾成間餐廳已經爆滿人,侍應們忙到不可開交都仍然面帶笑容一坐低就俾咗碟餐前小食黑木耳俾我哋,酸酸地好開胃呢碟撈喜比到好大驚喜我哋,超級多料起入邊 仲有我最愛嘅三文魚 侍應起上碟之後叫我地拎定筷子 佢一路講啲祝福說話一路將所有材料撈埋一齊 非常過癮重點係真係幾好食乜嘢味都有黃金荷葉包非常好味 仲非常體貼俾埋手套我哋好似炸饅頭咁好食同酥脆嘅包面鋪滿白芝麻 再放啲勁香嘅洋蔥同肉絲入去 成個感覺其實係一個完美嘅洋蔥豬肉絲包酥炒芋芯又係莆田必點菜之一 脆脆地甜甜地嘅外皮 加上糯香味十足嘅芋芯 趁熱食好好味椒鹽豬手完全係骨膠原蛋白爆錶之作 餐牌寫到明佢地用八個鐘蒸到豬手嘅肥肉肥油揮發哂 所以剩返係入面嘅全部都係膠原蛋白!外皮係勁好味嘅椒鹽脆皮 裡面就係豐富嘅骨膠原 女仔真係絕不能錯過!最後新年當然要食返碗媽祖麵線啦 寓意長壽吉祥保平安成碗都非常鮮味 麵線偏稔 材料好充足其

七點幾成間餐廳已經爆滿人,侍應們忙到不可開交都仍然面帶笑容

黑木耳
一坐低就俾咗碟餐前小食黑木耳俾我哋,酸酸地好開胃
重點係真係幾好食乜嘢味都有

黃金荷葉包非常好味 仲非常體貼俾埋手套我哋
成個感覺其實係一個完美嘅洋蔥豬肉絲包

最後新年當然要食返碗媽祖麵線啦 寓意長壽吉祥保平安

成碗都非常鮮味 麵線偏稔 材料好充足

其實仲有好多菜式想試 下次再食過

黑木耳
2019-01-26 1047 浏览
莆田近年多了很多分店,之前吃過都很不錯,今晚Happy Friday,與兩位友人決去試試尖沙咀美麗華分店。看到最新推介「莆田海蠣節」,$188可選兩款海蠣菜色,友人們都很有興趣。海蠣原來是類似台灣的「蚵仔」,莆田的海蠣是養足300天的,冬天至三月是時令季節,正所謂不時不食,就食這個吧!「九層塔香燜海蠣」味道像中式的燜蠔,口感像蚵仔但更Q彈肥美,十分惹味,很適合送飯~「福建特色海蠣煎」就像台灣蚵仔煎,不過比較乾爽,不像台灣的那種黏口。海蠣煎比想像中要來得大塊,而且海蠣分量很多,每一口都有肥美的海蠣,香脆可口,個人覺得煎的時間如果短一點就更好,因為太燶的話吃得太多會很熱氣LOL之前吃過「酥炒芋芯」覺得很好吃,今次都再點了,外面是薄薄的甜脆感覺,裡面是芋頭芯,所以特別鬆化軟綿,是「莆田十醉」之一。「百秒黃花魚」也是必食菜色,顧名思義100秒便煮熟,剛熟的鮮魚口感好嫩滑!黃花魚出名鮮甜,真的是每次吃都沒令人失望!最後來的「興化炒米粉」,據說是已有千年歷史的「非物質遺產」,利用黃尖米製作及生曬,比一般米粉幼很多,但綿密而帶點彈牙,口感很特別,沒吃過的很值得一試啊。最欣賞莆田提供的不是茶水,而是杞

興化炒米粉

最欣賞莆田提供的不是茶水,而是杞子菊花水,吃完小菜再喝可以清熱明目,又清清味蕾,真是滿足的Happy Friday~

By alvahana
2019-01-18
2019-01-25 98 浏览
好野唔怕多多食, 上次黎莆田食完之後感覺非常好!! 今日又再encore幫襯咯上次做緊海蠣節推廣, 今次就到新春套餐喇!!每個套餐都可以按人數選擇~人多人少都冇問題丫~~先黎個餐前小食先...涼拌雲耳個酸微微汁真係超好味!!食完晒爽口既雲耳都係咁點D汁黎食, 哈哈鴻運發財撈起就快到新年, 食撈起非常應節~撈起一上枱就又大碟又豐富!!! 好多種不同既材料, 五顏六色, 色彩繽紛~~店員會逐碟落, 每落一樣就會講一句恭喜賀說話, 認真有意思添加既材料有魚, 紫菜, 檸檬等等... 好多料喔, 成座山咁一齊撈起黃金荷葉包真心...係我食過最好食既荷葉包!!荷葉包金黃色既外皮非常脆口, 而且外脆內軟!!真係超超超好味再配埋惹味洋蔥肉絲, 口感好豐富, 冇得頂丫!!!必食之選!!椒鹽豬手熱辣辣上枱, 大大隻既豬手感覺好澎湃!!外皮卜卜脆好鬆軟, 豬手肉質嫩滑, 啖啖都滿滿骨膠原又係巧巧巧味丫!!酥炒芋芯呢道既招牌菜~~只用芋頭芯炒製....外酥內糯!!熱辣辣時食最正媽祖麵線好特別既煮法...平時好少食到, 充滿新鮮感!!內有唔少配料, 例如大蝦, 蜆肉, 聖子等等...幼幼既麵線食多都唔覺膩想食

上次做緊海蠣節推廣, 今次就到新春套餐喇!!
每個套餐都可以按人數選擇~
人多人少都冇問題丫~~
先黎個餐前小食先...涼拌雲耳
個酸微微汁真係超好味!!

食完晒爽口既雲耳都係咁點D汁黎食, 哈哈

鴻運發財撈起

就快到新年, 食撈起非常應節~
撈起一上枱就又大碟又豐富!!!
好多種不同既材料, 五顏六色, 色彩繽紛~~
店員會逐碟落, 每落一樣就會講一句恭喜賀說話, 認真有意思

添加既材料有魚, 紫菜, 檸檬等等...

好多料喔, 成座山咁

一齊撈起

黃金荷葉包
真心...係我食過最好食既荷葉包!!
荷葉包金黃色既外皮非常脆口, 而且外脆內軟!!
真係超超超好味

再配埋惹味洋蔥肉絲, 口感好豐富, 冇得頂丫!!!
必食之選!!

椒鹽豬手
熱辣辣上枱, 大大隻既豬手感覺好澎湃!!
外皮卜卜脆好鬆軟, 豬手肉質嫩滑, 啖啖都滿滿骨膠原

又係巧巧巧味丫!!
酥炒芋芯
呢道既招牌菜~~
只用芋頭芯炒製....外酥內糯!!
熱辣辣時食最正

媽祖麵線
好特別既煮法...平時好少食到, 充滿新鮮感!!
內有唔少配料, 例如大蝦, 蜆肉, 聖子等等...
幼幼既麵線食多都唔覺膩

想食到有質素既菜式一定要黎食丫!!
呢道每碟送都好好味, 睇得出廚師既巧手心思!!
真係食過你就知
  • 椒鹽豬手
  • 黃金荷葉包
2019-01-24 53 浏览
今日同個朋友去開尖沙咀, 四圍都係人, 又唔想食譚仔, 有人提意去食中餐野~ 我即時醒起去食美麗華個間莆田~ 今晚就一於去試下~ 星期三晚8點~ 去到莆田, 都幾FULL~ 9成入座, 可能臨近新年關係啦~ 好好彩我地WALK IN 都有2人位~ 實在係太好了~ 坐底睇下個餐牌又唔貴喎~ 我地叫咗百秒黃花魚--黃花魚當晚我地落order後無幾耐就話賣晒。砂鍋上枱外型已經吸引。同埋薑蔥好香,有飲左少少「湯」,都好夠魚味! 不過好多細骨⋯食得唔夠爽!興化炒米粉 ----特色家鄉菜,料好多,最好落辣醬伴食,有菜有蝦炒得剛剛好,唔油唔乾唔爛好好味,酸酸辣辣勁好食。酥炒芋芯---哩個都值得推介,唔會太甜,個外層又脆脆地 真係要試,好食海蠣煎蛋,蛋味好香,蠔仔就鮮甜,仲要有好多蠔仔九層塔燜海蠣-----喜歡九層塔的人一定要點這道燘海蠣!(當然你本身討厭這味道就沒辦法😂)龍龍的九層塔味道,有點像台式三杯雞的煮法,送飯一流!同樣是整鍋都滿滿的海蠣,蠔肉飽滿,熱騰騰的上菜,非常入味! 值得推介~ GOOD~
海蠣煎蛋,蛋味好香,蠔仔就鮮甜,仲要有好多蠔仔
值得推介~ GOOD~
2019-01-23
2019-01-23 856 浏览
年近新年,掃貨裝身大出血,跟朋友在尖沙咀血拼完畢,順道晚飯聊聊近況。莆田是我們喜愛餐廳收藏系列,而且總有一間在左近,實在沒有過門不入的理由。先上杞子菊花茶,要多浸一會更出味,清清的茶香。前菜是香菇豆,很少見的豆,質地是淋身粉粉的,味道像瓜子。而開胃菜係酸酸地既黑木耳,唔太酸,係幾好味既開胃菜。餐牌話用養足300日嘅海蠣,每日產地直送到港,仲有6款煮法,只系$188,就可以任選2款菜式,當然試試佢啦!係店員推介下,我們點了最出名既必選: 酥炒芋芯,百秒黃花魚(1條),興化炒米粉同埋自選2款: 1. 九層塔香燜海蠣2. 江口家鄉海蠣湯3. 酥炸椒鹽海蠣4. 頭水紫菜海蠣煎蛋5. 福建特色海蠣煎興化炒米粉: 興化米粉幼如絲,軟如綿;鮮蝦、紫菜、花生、小唐菜等,豐富了它的色彩跟味道,份量還不少啊,一句到尾,抵食!炒米粉足料,乾身嘅米粉,又唔滯而且仲有大蝦同蜆,絕對夠食!福建特色海蠣煎: 有好多海蠣、蔥和蛋。與潮洲式的蠔餅很不一樣,個質感食落係會漿住個口咁。百秒黃花魚: 莆田名菜,用100秒煮出一尾小黃魚,魚肉嫩滑,湯底鮮味,沒有魚腥味,加分!另外叫了個江口家鄉海蠣湯 :材料豐富,主角海蠣當然少

而開胃菜係酸酸地既黑木耳,唔太酸,係幾好味既開胃菜。

自選2款:
1. 九層塔香燜海蠣
2. 江口家鄉海蠣湯
3. 酥炸椒鹽海蠣
4. 頭水紫菜海蠣煎蛋
5. 福建特色海蠣煎

福建特色海蠣煎蛋

百秒黃花魚

另外叫了個江口家鄉海蠣湯 :材料豐富,主角海蠣當然少不了,還有蛋花、蕃茄、椰菜花、白菜等等……,味道很好,有點像豪華版的蕃茄蛋花雜菜湯

酥炒芋芯

酥炒芋芯 :外層炸得香脆,有糖衣吊味,芋心鬆化,熱食更佳。

佢Menu上面介紹咗要配佢哋嘅《莆田辣媽醬》,呢款莆田辣媽醬既味道好似沾泰國生蝦果隻辣汁,酸酸地,辣就唔太辣既配米粉食一流!
2019-01-22
福建特色海蠣煎蛋