2018-11-06 30 浏览
早收工約左朋友傾心事,想搵間靜靜地既餐廳邊食邊傾。路經天文台道,見到棟大廈有幾間餐廳可選擇,睇落都唔錯😃。朋友睇到3樓間日本餐廳-花木係岩岩新開,話想試下,咁就毫不猶豫上去搵位先,驚星期日好full。上到去,好好彩仲有少量坐位,快快手點野食先,種類好多,有燒物、刺身、壽喜燒等等...😆我地見天氣凍左,都係點熟食。竟然見到日本和牛😋,大愛日本和牛既我點都要試下。我地點左網燒日本和牛,清酒煮大蜆,炎燒六式珍味蠔,鰻魚炒飯。上左個頭盤,隻蟹仔🦀都唔似炸左,好味,同埋蟹仔都有膏。日本和牛唔會衰,五成熟剛剛好,係日本味道。清酒煮大蜆係好鮮甜味,完全無沙,正。六味蠔,有海膽芝士,芝士,清酒煮,蒜味,昆布,天婦羅🍤,最推介海膽芝士蠔膽蒜味,好好味。鰻魚炒飯好揼本,好多鰻魚,炒飯又夠味。食到好飽,食唔落甜品。環境靜,食物好,要再encore👍🏼

上左個頭盤,隻蟹仔🦀都唔似炸左,好味,同埋蟹仔都有膏。

食到好飽,食唔落甜品。環境靜,食物好,要再encore👍🏼
2018-11-06 54 浏览
※本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。-Happy Friday,與他來到尖沙咀的花木食晚餐。餐廳是一貫日本菜的木系裝潢,中間有屏風隔著感覺上會私隱一點。而我們坐的附近更有兩個半開放式的六人座位置,旁邊放置了一棵仿櫻花樹點綴,頗美的。新開幕每枱都送了Welcome Food,有脆口可愛的炸澤蟹、明太子沙律和銀魚豆腐,擺盤都很用心。輕燒和牛配酸汁 228輕燒過的和牛整齊的鋪在白蘿絲絲上,面頭還加了點蘿蔔蓉和蔥花提味;入口軟嫩的和牛,咀嚼中牛味很突出,配上酸汁超開胃。海膽大葉天婦羅 $168用小籃子盛著的天婦羅,大葉即是紫蘇葉,所以這客係紫蘇葉海膽天婦羅,天婦羅裡面填滿海膽,雖然海膽未至於很鮮甜,不過配搭有獨特香氣的大葉也不錯吃。平成30花木慶典寶盒 $588小妹愛吃海膽又愛三文魚籽和吞拿魚腩蓉,當然還有被它所呈現的樣子吸引便點了這個寶盒。這寶盒包括有海膽、吞拿魚腩、三文魚籽、蟹肉和帶子;一旁附有紫菜和芥末等,可以按個人喜好用紫菜包來食。這數款中最愛係粒粒飽滿,面頭還添加了金箔的三文魚籽,粒粒落爆料味鮮,又沒有過鹹的問題,好食!吞拿魚腩蓉和海膽也不錯

輕燒和牛配酸汁

輕燒和牛配酸汁 228

海膽大葉天婦羅 $168

平成30花木慶典寶盒 $588

吞拿魚腩蓉和海膽也不錯,海膽沒有那種不新鮮的味道,就是帶子不夠鮮甜。

飯後甜品,自家製黑糖水信玄餅和抹茶布甸,份量較的骰,味道也算不錯。
輕燒和牛配酸汁
  • 炸澤蟹
  • 平成30花木慶典寶盒
2018-11-04 41 浏览
朋友最鐘意食日本菜,同佢食飯要花心機搵啲質素好既日式餐廳,早早做定功課上網搵啲資料,地點選擇左「花木」。環境又大又靚,木系設計夠哂日本風味,而且座位夠寬闊舒適,岩哂朋友既要求啦!我地先叫深海池魚壽司和左口魚壽司,池魚入口魚味濃郁突出,飯粒加入赤醋帶點酸香,刺身味濃新鮮入口非常爽口。左口魚先燒香,入口即溶魚味極香極重!花木卷賣相夠哂吸引,粉色系好靚,中間是吞拿魚蓉,外層好似棉花糖香甜特別,我地食得好滋味!之後我地叫左燒鱈場蟹腳,蟹肉鮮甜香味濃香,蟹肉夠新鮮每口充滿鮮甜蟹肉味!主食叫左和牛炒飯,粒粒炒飯咸香有咬口,炒飯炒到乾身完全唔油膩,和牛牛味濃香軟腍,大大滿足!朋友食到好滋味好滿意,相信我地仲會再黎架!

兩個月前碰巧黎到天文臺道一間有名氣既酒吧,係大堂等緊升降機期間見到呢間日本餐廳,一直都好想黎試一試...今日襯住同男朋友既週年紀念就決定預約呢間餐廳黎個豪華慶祝。【花木日本料理】係一間高級且大受好評既高質素日本料理餐廳,位置係天文臺道8號既3樓...順帶一提既係呢棟大廈大部份既餐廳好評都唔差喔,有機會可以黎試下。升降機到達3樓往右行就可以見到餐廳既入口大門至reception打造了一條小石徑,加上旁邊既屏風及水墨畫完美咁呈左一幅日本和風既完美畫面,夠精緻,我鐘意😝...內面則以簡單木系既餐桌,配合屏風、水墨畫、日本紙為裝飾點綴,既不俗氣又添和諧感,柔和既燈光底下坐得幾舒服,唔錯。有料呀~~~~happy~~~前菜三小點落單前不仿試試餐廳奉送既餐前三小點,分別係「花子魚豆腐、水雲長、明太子,先係水雲長,由山藥以及海藻組成」味道淡淡地,但口感幾特別,有點像水冷麵既感覺花子魚經過醃製後味道較為濃味偏鹹一點與清淡既豆腐相輔相成,明太子係我最喜歡的,明太子方塊一粒粒爆開好正,加上沙律醬味道唔錯。再食完前菜堂然陸續有來,呢度可以食到既菜式...刺身食材選擇相當多而且好多都非常吸引,但始終兩個人食量
今日襯住同男朋友既週年紀念就決定預約呢間餐廳黎個豪華慶祝。

升降機到達3樓往右行就可以見到餐廳既入口

完美咁呈左一幅日本和風既完美畫面,夠精緻,我鐘意😝...

前菜三小點
有料呀~~~~happy~~~

前菜三小點

與清淡既豆腐相輔相成,明太子係我最喜歡的,明太子方塊一粒粒爆開好正,加上沙律醬味道唔錯。再食完前菜堂然陸續有來,呢度可以食到既菜式...刺身食材選擇相當多而且好多都非常吸引,但始終兩個人食量有限,花了不小時間才能夠取捨🤔

$388淨係計單點刺身足足有10款咁多,一定揀到岩你心水...
梅刺身(四點)
但如果心大心細揀唔到的話都她建議選擇由廚師發板既刺身盛...
左口魚邊壽司

分為梅(四點)、竹(六點)、松(八點)三款,視乎你想食幾多而決定」,每日由廚師挑選最新鮮合口味既活魚刺身

我就揀左刺身(四點)
四款刺身分別是「真鯛、深海池魚、赤貝及赤身」...

唔可以唔讚無幾多間日式料理店既刺身特別好食,呢間係可以話係高質素,刺身超厚切,食起上黎口感自然唔同,魚肉既味道更加突岀,刀功細膩,咁厚身都唔會覺得難咬開,特別深海池魚,魚肉味鮮甜,一層一層魚肉有帶黎彈牙既口感,加一點點既芥辣已經好足夠,另外新鮮即開既赤貝非常爽口。

左口魚邊壽司 $68
除感刺身盛之外...

仲多點了一份我最愛既左口魚邊壽司🍣,之所以咁愛左口魚,係因為佢既口感細膩,個種柔軟既感覺係其他刺身搵唔到,而且仲增添了一份魚油既味道。

黑松露鰻魚卷 $168
如果要我比分,全晚最高分一定非佢莫屬🏆
呢份黑松露鰻魚用足全條既醬汁燒鰻魚,型造成一條長龍既外貌,加上黑松露既松茸味令鰻魚既濃厚感有增無減,飯團混合鰻魚汁調和
經調味既卷特無須加上任何調味,滲岀既鰻魚油脂一滴不漏滲透到飯團入面

又好睇又好食,真心大力推薦💯。
燒物白鱔 $88
白鱔🐟最呢幾年多左岀現係串燒店或者曰本餐廳,因為經常食到,所以個人不抱太大期望,但事實有驚喜,連魚皮燒既鱔肉非常厚身,微微燒焦既魚皮燒得鬆脆香口連同魚肉一啖咬開,外脆內跳彈,價錢可能係貴小小,勝在有質素。

牛舌岩鹽燒 $108
爐燒既牛舌😛表面微微燒焦,毫不苦澀,反而帶一種焦香,食起黎幾香口,裏面肉汁充足,帶點爽口既感覺...
加上檸檬汁,更加能帶起牛舌香濃既肉味,而且脂肪量不高,多食一件都唔怕肥

我覺得一般般吧!
鵝肝釀雞翼 $68
鵝肝🦆釀雞翼好簡單就係將鵝肝釀入去骨既雞翼入面,鵝肝本身就係超邪惡既食物,不加調味已經夠濃郁,個種肥美既油脂食過都覺得樂而忘返,無骨既雞翼食落一點壓力都沒
有每一口都係雞肉,加上半溶既鵝肝輕輕流岀,味道可想而知有幾咁正,高質之餘多體面。

抹茶豆腐 $88

無論係味道、配合,還是賣相設計都一絲不苟,精緻且有質素既理念自然令人食得開心。
絕對係以質取勝...
左口魚邊壽司
  • 抹茶豆腐
  • 黑松露鰻魚卷
想找一間餐廳慶祝週年紀念👫今次揀左呢間日式餐廳🤤環境真的超舒適有五個獨立房間,想有私人空間/慶祝生日的就適合你了😎而且食物質素有保證😆價錢來說CP值高👍🏻入口已經睇到裝潢的心思空間感也很高感覺柔和又高級餐具亦係另一個加分位整體十分滿意首先,店員會送上前菜 👍🏻最特別係脆卜卜的即炸日本澤蟹😆另有蟹籽蘿蔔沙律,擺放得非常精美店員仲比我地睇原來真係日本新鮮直送的🐚海膽醬芝士焗蠔 (六本) $228焗蠔擺盤非常精美😍相機食先係必須💓每隻蠔舖滿厚厚的芝士,肉質肥美又飽滿,海膽味唔會搶去蠔的鮮味!再加上蕃茄、火腿等配料令整體層次更豐富👍🏻 必食推介🤤 建議2-3人share 🍱花木仲買人特選壽司拼盤 (十本) $398一客十貫壽司排得好靚😍每件質素拍得上omakase👍🏻全部係上等食材💓 深海八爪魚、左口魚、深海池魚、三文魚、真鯛、拖羅、赤身帆立貝、甜蝦、呑拿魚、醋青魚。最正一定係拖羅,入口即融💋 深海八爪魚係我second choice,好新鮮好爽口🍣蔥呑拿魚腩 $88 得兩件其實真係幾矜貴🤤好豐富的口感☺️可以食到呢種綿密鮮嫩的感覺都係值得既!蔥更加提升整個壽司的層次🍢串燒拼盤 (八本) $26
想找一間餐廳慶祝週年紀念👫
今次揀左呢間日式餐廳🤤環境真的超舒適
有五個獨立房間,想有私人空間/慶祝生日的就適合你了😎
而且食物質素有保證😆價錢來說CP值高👍🏻
入口已經睇到裝潢的心思
空間感也很高
感覺柔和又高級

餐具亦係另一個加分位
整體十分滿意

首先,店員會送上前菜 👍🏻
最特別係脆卜卜的即炸日本澤蟹😆
另有蟹籽蘿蔔沙律,擺放得非常精美

店員仲比我地睇原來真係日本新鮮直送的

🐚海膽醬芝士焗蠔 (六本) $228

焗蠔擺盤非常精美😍相機食先係必須💓
每隻蠔舖滿厚厚的芝士,肉質肥美又飽滿,
海膽味唔會搶去蠔的鮮味!
再加上蕃茄、火腿等配料令整體層次更豐富👍🏻
必食推介🤤 建議2-3人share

🍱花木仲買人特選壽司拼盤 (十本) $398
一客十貫壽司排得好靚😍
每件質素拍得上omakase👍🏻全部係上等食材💓
最正一定係拖羅,入口即融💋
深海八爪魚係我second choice,好新鮮好爽口

🍣蔥呑拿魚腩 $88
得兩件其實真係幾矜貴🤤好豐富的口感☺️
可以食到呢種綿密鮮嫩的感覺都係值得既!
蔥更加提升整個壽司的層次

🍢串燒拼盤 (八本) $268
大蔥、露筍、雞肝、雞腎、雞軟骨、雞翼、蒜香牛柳串、鵪鶉蛋。
唧少少檸檬汁係必須的

蒜香牛柳係最正!重口味之選😍
雞肉肉味嫩滑又香濃👍🏻

🐷昆布豚肉炒飯 $118
炒飯粒粒分明,油膩感不重,無負擔

為晚餐畫上完美句號😊
可惜是太飽了😭無法食得落甜品😭😭😭
2018-10-29
  • 花木仲買人特選壽司拼盤
  • 串燒拼盤八本
2018-10-29 415 浏览
是日同男朋友仔紀念日男朋友仔就帶左我來依間尖沙咀既日式料理餐廳餐廳不論裝潢、擺設、用色都別出心裁踏入門口黑色既地板 下面鋪滿石塊而餐廳內用屏風分隔座位充滿日本風情 又可保障客人私隱屏風上畫著花枝 配合中國詩句望到都覺得浪漫坐低之後餐廳侍應就送左個前菜比我地而前菜十分精緻、可愛同特別前菜包含左三樣食物螢光魷魚、銀魚豆腐同埋蟹仔海草我地望住個前菜就覺得十分可愛因為體型好細~好似玩具仔甘一度懷疑係玩具定食物~特別係隻蟹仔點知食落口脆卜卜~帶海水既咸香味而下面既海草兩隻顏色的味道各有不同綠色較重海水鮮味,紫色較重鹽味,各有各特色難得紀念日又來到甘高級既餐廳一生人難得一次當然要揀特別同鋪頭獨有同當季既野食我地就揀左4樣野食.花木激安刺身盛 $398餐廳選用左8種時令既刺身選料高質不在話下~仲要擺盤十分用心好似魚缸中放滿不同既魚一樣8種既刺身包括左吞拿魚、帶子、海膽、池魚、真鯛、三文魚、八爪魚、蝦當中池魚、真鯛係香港相對難食到魚刺身一來對於香港人對比較陌生二來香港人喜歡肥美既三文魚或吞拿魚所以池魚、真鯛就相對不常係香港食到但依兩種魚既口感相對清新同口感脆身魚味十分濃郁~絕對是不可以錯過!.炎燒六式
是日同男朋友仔紀念日
男朋友仔就帶左我來
依間尖沙咀既日式料理餐廳

餐廳不論裝潢、擺設、用色都別出心裁
踏入門口黑色既地板 下面鋪滿石塊
而餐廳內用屏風分隔座位
充滿日本風情 又可保障客人私隱
屏風上畫著花枝 配合中國詩句
望到都覺得浪漫

坐低之後餐廳侍應就送左個前菜比我地
而前菜十分精緻、可愛同特別
前菜包含左三樣食物
螢光魷魚、銀魚豆腐同埋蟹仔海草
我地望住個前菜就覺得十分可愛
因為體型好細~好似玩具仔甘
一度懷疑係玩具定食物~特別係隻蟹仔
點知食落口脆卜卜~帶海水既咸香味
而下面既海草兩隻顏色的味道各有不同
綠色較重海水鮮味,紫色較重鹽味,各有各特色

難得紀念日又來到甘高級既餐廳
餐廳選用左8種時令既刺身
選料高質不在話下~仲要擺盤十分用心

好似魚缸中放滿不同既魚一樣
8種既刺身包括左
吞拿魚、帶子、海膽、池魚、真鯛、三文魚、八爪魚、蝦
當中池魚、真鯛係香港相對難食到魚刺身
一來對於香港人對比較陌生
二來香港人喜歡肥美既三文魚或吞拿魚
所以池魚、真鯛就相對不常係香港食到
但依兩種魚既口感相對清新同口感脆身
魚味十分濃郁~絕對是不可以錯過!
炎燒六式珍味蠔 $248
珍味蠔係用日本廣島直送既新鮮蠔
而依道菜係芸芸既菜式中最需要時間去烹調
因為六種口味都需要分開去煮
調料亦各有不同
六種味道分別係:
一、蘿蔔蓉配天婦羅炸蠔
二、昆布汁煮蠔

而芝士同蠔不嬲是好朋友
再加上選料好~就大大加分

而將蠔加入清酒去烹調
可以將酒香煮入蠔之中
又可以辟走腥味~
仲又可以提昇蠔鮮味~值得一讚!
花木仲買人特選壽司 $398
餐廳既壽司飯絕對係別出心裁
同平時食到白身既壽司飯並不一樣
選用既醋、味醂都是有花心思
所以味道亦相當細膩!
加上花木仲買人特選壽司既組合中可以比貪心既我地
食晒不同種類既刺身
當中最得意既係玉子~玉子一洗我地以往既印象同口感
而依個玉子係雞蛋糕~!
十分香口~同鬆軟

花木卷 $168
花木卷當然一聽就知係餐廳
主打自創料理
但聽到個名完全R晒頭係咩來
所以就問下店員~
店員介紹下就知係辣味吞拿魚蓉卷

花木卷來到既時候 相當有驚喜
花木卷表層鋪滿淡粉紅色的肉鬆~
再鋪上炸香既乾蔥
而吞拿魚蓉帶微辣
相當有趣既菜式~一個菜式滿足幾種味覺享受
2018-10-15
2018-10-26 427 浏览
幾個月前已經食過呢間位於天文台道的花木日本料理,覺得質素好好,所以今次帶媽咪黎食多次!最近仲加左期間限定Menu,主售時令新鮮剌身盛同海膽杯,品質有所保証!由於媽媽唔太喜愛食生冷野,所以當晚點熱食為主三文魚剌身三文魚比較瘦,唔夠肥美,好彩三文魚鮮味搭夠花木玉子燒軍艦軍艦既底部同表面都各有一塊玉子燒的,玉子都幾嫩滑,沒加入太多調味,只係食到蛋香築地精選壽司8本分別有三文魚腩、拖羅、帆立貝等等,每款都好新鮮,魚肉類的都夠鮮甜!特別欣賞佢舊飯細細粒,唔會太飽肚,飯裡加左調味的所以呈深褐色,已調味的壽司飯更能帶出魚鮮味!黑松露鰻魚卷賣相非常誘人,鰻魚長得有尾巴,肥美厚厚的鰻魚放在卷物面上,卷物內包了牛油果同青瓜減低左鰻魚既膩感,味覺同視覺都一流,鰻魚控必點的哦!煎餃子上次黎已經食過呢個,好欣賞呢度既煎餃子,肉餡塞得滿滿的都幾juicy,餃子皮薄,煎得金黃又唔油膩,真正的皮薄餡靚!大推薦!自家製免治雞肉棒由於係自家製既關係,所以仲食到粒粒的雞肉碎,雞肉棒調味唔會太濃,沾上新鮮日本生雞蛋一同食用增添滑溜口感牛舌岩鹽燒呢個真係不得了!厚薄適中的牛舌燒得剛剛好,只撒上岩鹽去燒,所以吃到牛舌的原汁厚味,

三文魚剌身
三文魚比較瘦,唔夠肥美,好彩三文魚鮮味搭夠
三文魚剌身

花木玉子燒軍艦
花木玉子燒軍艦

築地精選壽司8本
築地精選壽司8本

牛舌岩鹽燒
呢個真係不得了!厚薄適中的牛舌燒得剛剛好,只撒上岩鹽去燒,所以吃到牛舌的原汁厚味,好油潤,有牛肉脂香,好味道啊

鹽燒鱈場蟹腳
廚房已經貼心地把蟹腳切半,方便客人起肉食,蟹腳肉質豐厚,都幾鮮甜,味道唔錯
2018-10-24 125 浏览
見到Openrice咁多人點好評故意去一試,好失望,去到只有兩枱人,但服務人員冇笑容,落單叫左沙律、壽喜燒、炒飯、海膽,食物質素不錯可惜價錢定價太貴,自己都是做日本餐廳,如果以質素唔係頂級,但價錢賺3成有多,結論是食評應該都是買回來結帳$12xx/一人唔飽尖沙咀有好幾間這類型日本餐廳食物質素差不多但別人出色得多如果這個價錢做下去應該很快結業老闆應該是有錢人,不明白價比性相信要賠很多錢祝好運沒有影相,因為食物應該是第一時間食可惜上菜很慢
見到Openrice咁多人點好評
故意去一試,
好失望,
去到只有兩枱人,
但服務人員冇笑容,
落單叫左沙律、壽喜燒、炒飯、海膽,
食物質素不錯可惜價錢定價太貴,
自己都是做日本餐廳,
如果以質素唔係頂級,
但價錢賺3成有多,
結論是食評應該都是買回來
結帳$12xx/一人
唔飽
尖沙咀有好幾間這類型日本餐廳
食物質素差不多但別人出色得多
如果這個價錢做下去應該很快結業
老闆應該是有錢人,不明白價比性
相信要賠很多錢
祝好運

沒有影相,因為食物應該是第一時間食
可惜上菜很慢
2018-10-08
2018-10-24 55 浏览
尖沙咀天文台道8號這座大廈有不同的食肆,今晚和太太在這裏共度周年紀念,餐廳是日本料理,環境優雅脫俗,不落俗套。一貫的日式 木系裝修感覺很舒服,我們被安排坐在餐廳一角,看到現場食客閒談說笑自得其樂,但又唔會太嘈吵,果真是很適合傾計的地方。服務員捧上一個正方形玻璃碟, 有三款精緻的食物,但不是我所order的,服務員說是頭盤,是送給食客的。位於碟中間的蟹,放在口中一咬而碎,很脆。而豆腐面放著魚仔的小食也很特別,豆腐嫩滑而魚仔咸香,不錯。花木的激安刺身盛一個圓形大盤盛載著各類的刺身,服務員捧來並逐一介紹,大概有十幾款,每款刺身也很鮮味,當中我最愛吃海膽,微微帶的海水口感不錯,而魚生慢慢細嚼當中有少許啃勁,蘸上醬油提升層次口感。鹽燒六式真味蠔每一款蠔都用了不同的製法,有烤的有燒的有焗的,各適其適,當中我覺得芝士焗蠔有濃郁口感啱我心水,太太話海帶煮的鮮味也很不錯。雜錦天婦羅天婦羅炸得爽脆不會太多粉䊢,證明了師傅的功力,太太說海蝦炸得香口蘸上抹茶粉微微帶了抹茶香很特別。鰻魚炒飯鰻魚再加上蛋絲及甘筍粒等, 米炒得爽香,每一口也有鰻魚在內,十分滿足。這餐週年紀念食得很開心,雖然荷包輕了,不過覺得滿意,

花木的激安刺身
一個圓形大盤盛載著各類的刺身服務員捧來並逐一介紹,大概有十幾款,每款刺身也很鮮味,當中我最愛吃海膽,微微帶的海水口感不錯,而魚生慢慢細嚼當中有少許啃勁,蘸上醬油提升層次口感。

鹽燒六式真味蠔

雜錦天婦羅

鰻魚炒飯

這餐週年紀念食得很開心,雖然荷包輕了,不過覺得滿意,除了是食物質素外,服務員態度也很nice,整體來說,這裏適合三五知己或情侶傾計吹吹水,我和太太hea足兩個幾小時完全沒受到干擾,是一次很好的體驗,等下次再有什麼慶祝便再來品嚐。

:kiss
2018-10-23
庆祝纪念
纪念日
  • 鰻魚炒飯
2018-10-23 63 浏览
同朋友慶祝生日緊系要去食好野。入面裝修好日式,華貴得黎又有溫馨既感覺,系咁既環境傾計最舒服。佢每枱都有一個前菜送,擺碟勁靚,個芥末蟹籽好特別又好食。叫左花木仲買人特選壽司,d魚生好新鮮,最特別系佢d壽司飯系醬油飯,令到d壽司更鮮味,最鍾意系佢玉子壽司,勁滑。燒物都不錯,牛肉露筍卷好juicy。十分推薦銀鱈魚西京燒,佢燒得岩岩好,魚肉好滑,銀鱈魚又多魚油,一食成個口都系魚油香味,好正。什錦天婦羅,炸粉唔厚又脆,南瓜同蕃薯都好甜,大蝦都好好食。雪場蟹腳日式雲吞配海膽醬得,個雲吞勁多蟹腳,海膽又要多,蟹腳肉配海膽又幾夾,不錯。
同朋友慶祝生日緊系要去食好野。
佢每枱都有一個前菜送,擺碟勁靚,個芥末蟹籽好特別又好食。

燒物都不錯,牛肉露筍卷好juicy。
什錦天婦羅,炸粉唔厚又脆,南瓜同蕃薯都好甜,大蝦都好好食。
雪場蟹腳日式雲吞配海膽醬得
,個雲吞勁多蟹腳,海膽又要多,蟹腳肉配海膽又幾夾,不錯。
2018-10-19 542 浏览
好朋友生日,講左想食日本野所以我都好識做咁,上網做吓資料搜集,最後搵到呢間評語唔錯嘅花木呢到地方大,而且空間感十足!如果唔介意坐bar 枱,仲可以睇到廚師係你面前整壽司,都幾過癮先嚟個岩鹽燒牛舌$108,火候啱啱好,食落惹味又爽口,加少少青檸汁調起個味,味道更好!送酒一流呀之後係牛肉露筍卷$58,金針肥牛卷就食得多,但包露筍食都係第一次估唔到口感又幾好!好鍾意露筍嗰種鮮味又爽口嘅口感,正食日本野又點少得壽司啦,朋友鍾意食鰻魚,所以就特意叫左呢個黑松露鰻魚卷$168鰻魚超肥美!夾埋黑松露同青瓜一齊食,高貴又有口感另外仲叫左帆立貝壽司$68同花木玉子軍艦壽司$68!帆立貝夠晒大粒,玉子就夠晒厚身,水準唔錯呢個豚肉野菜炒麵$118 炒得唔錯,豚肉唔會韌之餘,麵條軟硬度適中,而且份量唔細,啱晒大家開心Sharee最後當然唔少得甜品啦,我地分別叫咗抹茶豆腐$88,同蜜桃雪葩$98!最驚喜係個雪葩,竟然係成個蜜桃打卡一流 !
好朋友生日,講左想食日本野

估唔到口感又幾好!好鍾意露筍嗰種鮮味又爽口嘅口感,正

鰻魚超肥美!夾埋黑松露同青瓜一齊食,高貴又有口感

打卡一流 !

2018-10-16 380 浏览
天文台道新商廈,原來有一間新嘅日本菜,睇門面幾好又幾精緻,就入去試試。好鍾意佢嘅門口設計,所以特意影咗。另外,亦我好鍾意個筷子托,係紙鶴型,好靚又好有日式意景。還記得去年日本時住民宿時,屋主送上幾隻自己摺嘅紙鶴。其實餐廳內都有好多細緻嘅嘢,例如bar枱上放置咗個日式芥辣同埋個磨。仲有日本紅蟹仔,仲好生猛周圍爬。好喇,到美食了。首先係御前盛合,好日式,有小紅蟹係炸咗、紅酒浸蕎頭、白蘿蔔。梅刺身4點,有吞拿魚、池魚、左口魚、帆立貝,4款都好鮮甜。北寄貝刺身,好新鮮,食落好爽口。拖羅同油金魚壽司,加上海膽蟹肉飯。海膽蟹肉飯雖然小小碗飯,味道好好又鮮甜,所以好難忘。大蝦無花果伴生菜沙律,有大蝦又有無花果乾中和一下味覺。串燒先有沖繩黑豚,三分一肥肉,覺得呢個比例剛好,而且又燒到有少少燶邊,正。牛舌岩鹽墝,好林身又好香口。炸沖繩苦瓜,炸得好乾身,好脆。第一次咁食苦瓜。沖繩豚肉野菜炒麵,呢個日式炒麵味道幾好,甜甜地啲麵又好彈牙,我幾鍾意。最後係日式甜點紅豆小丸子,上碟已經好靚,由其係小丸子用咗小竹枝串住,紅豆大大粒又會起沙,少甜配上小丸子食剛剛好,小丸子亦好,傍邊配上兩片士多啤梨,清新一下。
好鍾意佢嘅門口設計,所以特意影咗。
仲有日本紅蟹仔,仲好生猛周圍爬。
刺身4點,有吞拿魚、池魚、左口魚、帆立貝,4款都好鮮甜。
北寄貝刺身,好新鮮,食落好爽口。
拖羅同油金魚壽司,加上海膽蟹肉飯。
海膽蟹肉飯雖然小小碗飯,味道好好又鮮甜,所以好難忘。
大蝦無花果伴生菜沙律,有大蝦又有無花果乾中和一下味覺。
牛舌岩鹽墝,好林身又好香口。
炸沖繩苦瓜,炸得好乾身,好脆。第一次咁食苦瓜。
2018-07-26
1K
2018-10-16 86 浏览
朋友生日,來到他最愛的日本餐廳 久違的聚會,當然要吃餐好 餐廳座很舒適,環境寧靜 座下來不久,服務生就送上前菜炸澤蟹,炸得非常香口中間的是花子魚豆腐,鹹鹹的魚仔配香滑豆腐最後的牛舌也很入味三鹿海膽杯拖羅蓉,帆立貝,海膽,三文魚籽以匙羹慢慢舀出來吃海膽新鮮至極,每口也是鹹鮮帆立貝厚身,留下的只有迷人餘韻網燒和牛點了五成熟和牛色澤不錯,而且油花分布也很均勻配了炸蒜片跟燒汁肉質軟腍,吃一點也不柴有嚼勁而肉汁豐富黑松露鰻魚卷鰻魚肥美且厚身,面上更有黑松露作伴更添滋味不過鰻魚略帶有骨,要小心點吃!炎燒六式珍珠蠔芝士海膽焗蠔,芝士焗蠔、蒜蓉蠔、、昆布煮蠔、清酒酒糟煮蠔,天婦羅炸蠔最討我歡喜的是蒜蓉蠔,更能帶出蠔的鮮味帶著原汁的大生蠔.烤的有點半熟.但又不會太生沒有腥味芝士海膽焗蠔配著能牽絲的半溶芝士 尖沙咀天文台道8號3樓2號舖
朋友生日,來到他最愛的日本餐廳 久違的聚會,當然要吃餐好
餐廳座很舒適,環境寧靜
座下來不久,服務生就送上前菜
炸澤蟹,炸得非常香口

中間的是花子魚豆腐,鹹鹹的魚仔配香滑豆腐
最後的牛舌也很入味
三鹿海膽杯
拖羅蓉,帆立貝,海膽,三文魚籽
以匙羹慢慢舀出來吃
海膽新鮮至極,每口也是鹹鮮

帆立貝厚身,留下的只有迷人餘韻
網燒和牛

點了五成熟
和牛色澤不錯,而且油花分布也很均勻
配了炸蒜片跟燒汁
肉質軟腍,吃一點也不柴
有嚼勁而肉汁豐富
黑松露鰻魚卷

鰻魚肥美且厚身,面上更有黑松露作伴
更添滋味
不過鰻魚略帶有骨,要小心點吃!
炎燒六式珍珠蠔

最討我歡喜的是蒜蓉蠔,更能帶出蠔的鮮味
帶著原汁的大生蠔.烤的有點半熟.但又不會太生
沒有腥味
芝士海膽焗蠔
配著能牽絲的半溶芝士
尖沙咀天文台道8號3樓2號舖
2018-10-14
  • 網燒和牛
2018-10-15 52 浏览
好朋友30歲牛一,壽星女鍾意食日本菜,所以我都揀咗一間高水準嘅日本餐廳黎同佢慶祝生日去到餐廳,覺得裝修好新,同埋座位與座位之間嘅距離好多,唔會話聽到隔離位講嘢,感覺好高級前菜方面,特別鍾意餐廳安排既呢兩隻蟹,感覺好脆口而且好香,正玉子係我其中一樣最喜愛既日本食物,呢間餐廳嘅玉子整得好香,而且蛋味好濃郁,而且份量算幾多魚生算好新鮮,而且壽司份量算大主角嚟喇,由於壽星女鍾意食蠔,所以我哋選擇咗呢個炎燒六式珍寶蠔,擺設得好靚,而且每一款號都用唔同嘅煮法去煮,由鮮味到濃味,完全符合晒壽星女既要求銀雪魚煎得剛剛好,油香味突出由於有蛋糕,所以我哋只係叫咗兩款甜品,但已經食到好飽,壽星女好滿意,覺得佢哋嘅製作好有心思

魚生算好新鮮,而且壽司份量算大

銀雪魚煎得剛剛好,油香味突出

• 銀雪魚西京燒
三文魚刺身$78三文魚十分之肥美 件件厚實!蟹膏軍艦 $78松葉蟹腳壽司 $68帆立貝壽司 $68帆立貝壽司 $68不賣弄大細,只賣美味!肉質鮮甜!體積剛好蓋住壽司飯~松葉蟹腳壽司 $68起初以為係成條蟹腳上~原來係手撕咗嘅~ 松葉蟹獨特嘅蟹味深深咁吸引住我!!Good! 蟹膏軍艦 $78我最喜歡呢個蟹膏軍艦!!!滿分!因為蟹膏味道濃郁!引起我食慾!黑松露鰻魚卷 $168第一次食到鰻魚同黑松露crossover 效果幾好喎 !飯卷裡面有青瓜同埋牛油果感覺都幾refresh~酥炸軟殼蟹$148 又估唔到呢個價錢會有兩隻軟殼蟹喎!一隻大少少一隻細少少兩隻都有厚厚嘅蟹膏!!!而且剛剛炸好,不用太多調味料,反而蟹味更突出~日式蒜蓉燒蠔四本$168 每隻燒蠔嘅份量真係十足 最足料係佢嘅蒜蓉,超香不過蒜蓉醬偏鹹咗少少同油左少少燒白鱔 $88燒雞皮$38 燒白鱔同燒雞皮嘅份量比我想像中嘅小兩者都係冇乜點調味,主要都係食佢原味雞皮就較硬,加上冇咩味就有同想像中有距離昆布豚肉炒飯$118 呢個炒飯有大量昆布同埋冬菇兩者預先浸泡調味所以不錯相反豚肉嘅份量好少鵝肝釀雞翼 $68隻雞全翼普通size 而鵝肝嘅

前菜
炸蟹

三文魚刺身$78
三文魚十分之肥美 件件厚實!

蟹膏軍艦, 松葉蟹腳壽司, 帆立貝壽司

帆立貝壽司 $68
不賣弄大細,只賣美味!
肉質鮮甜!體積剛好蓋住壽司飯~

松葉蟹腳壽司 $68
起初以為係成條蟹腳上~

蟹膏軍艦 $78
我最喜歡呢個蟹膏軍艦!!!
滿分!
因為蟹膏味道濃郁!引起我食慾!

第一次食到鰻魚同黑松露crossover
效果幾好喎 !
飯卷裡面有青瓜同埋牛油果
感覺都幾refresh~

酥炸軟殼蟹$148
又估唔到呢個價錢會有兩隻軟殼蟹喎!
一隻大少少一隻細少少
酥炸軟殼蟹$148
兩隻都有厚厚嘅蟹膏!!!
而且剛剛炸好,不用太多調味料,反而蟹味更突出~

每隻燒蠔嘅份量真係十足
最足料係佢嘅蒜蓉,超香
不過蒜蓉醬偏鹹咗少少同油左少少

燒白鱔 $88
燒雞皮$38
燒白鱔 $88 燒雞皮$38
燒白鱔同燒雞皮嘅份量比我想像中嘅小
兩者都係冇乜點調味,主要都係食佢原味
雞皮就較硬,加上冇咩味就有同想像中有距離

呢個炒飯有大量昆布同埋冬菇
兩者預先浸泡調味所以不錯
相反豚肉嘅份量好少

隻雞全翼普通size
而鵝肝嘅味道唔係好突出
真係要認真啲好仔細咁一望先至望到裏面嘅鵝肝
總拾刺身壽司炸物都很不錯!!!用料很是新鮮!!!

前菜
炸蟹