花晨月夕

KUNO
餓媽家姐選擇甚多,中伏機會不大,皆因通常收得貴,食材質素有保證,但性價比欠奉,令人卻步。適逢開關,想食日本菜而又高消費的,一般都會到日本直接食用,所以一向有人群恐懼症的我決定把握機會覓食。在開飯,谷歌上遍尋良久,不是過千圓就是排隊店,或是評價兩極的餐廳,最後經過不專業的篩選下搵到呢間餓媽家姐,一見價錢唔洗五舊就有15道壽司,包前菜三道,甜品,毫不猶豫就訂了座。一入座只得一台客,甚冷清,但接待員,廚師未有怠慢,上菜積極,服務態度好,環境如其他圖片所示走高冷簡約風。人不多,好坐。前菜三道包括沙律,湯及茶碗蒸,沙律和湯一般,茶碗蒸中上。見前菜三道有點公式化,開始有些許擔心接著下來的壽司質素會否也是不值五舊的貨色。廚師教你甚麼叫用作品說話,所有白身魚,貝類食材新鮮,唔腥,不會側重過多調味,偶爾火炙,壽司味道已經令人驚艷。當以為完結之時,廚師一手剷起一整列的海膽放在壽司飯上,用紫菜包好,真係未試過一次食咁多海膽嘅手卷,用過後才明白真正的性價比真味。最後以港女最愛開心果雪糕作結,大滿足!看到價錢較低的餓媽家姐,一般都會心有驚驚,但呢間絕對穩陣,冇中毒問題,價錢抵仲要好食,易訂座,位置方便,仲可以去

看到價錢較低的餓媽家姐,一般都會心有驚驚,但呢間絕對穩陣,冇中毒問題,價錢抵仲要好食,易訂座,位置方便,仲可以去邊搵。最後井多小小,佢人少真係好坐,但人少難免令人擔心佢做唔住,寫食評亦只是希望好的餐廳不會被過多整色整水的打手給掩蓋,希望餐廳能夠專心烹調而非考慮任何公關。直至收筆仍對海膽手卷未能釋懷,好食!
2024-11-02
2024-10-31 319 浏览
今日約咗朋友食好西,揀咗我哋最鍾意食嘅廚師發辦餐廳,lunch menu性價比好高,Omakase Dusk包左刺身四品、壽司六貫、烏冬($588/位)。餐廳設計簡約而不失細節,柔和的燈光營造出一種寧靜既氛圍,用餐過程感到放鬆。🥗前菜分別有麵豉湯、沙律、茶碗蒸,茶碗蒸加入蟹肉,令蒸蛋更鮮甜。🍣刺身四品🔸真鯛魚配甜蝦他他:真鯛魚肉質細膩而富有彈性,甜蝦他他鮮甜。🔹 日本德島縣生蠔:口感爽口,生蠔新鮮鮮甜。🔸 三文魚籽海膽:三文魚籽咬落口爆開,鹹香味十足,海膽入口鮮甜。🔹鱈魚白子:口感柔滑,入口即化,味道豐厚。🍣壽司六貫🔸 伊佐目:口感細膩,味道甘香。🔹地甲 :口感爽脆,富有彈性。🔸金目鯛:魚肉油脂豐富,帶有淡淡的甜味。🔹鯖魚:帶有獨特的油香,上面加左蔥花提鮮。🔸拖羅:油脂在口中慢慢化開,帶來極致的享受。🔹海膽:口感鮮甜細膩。🍜烏冬:加左腐皮,麵條彈牙幼滑。🍨甜品:綠茶雪糕香味濃郁。

🥗前菜
分別有麵豉湯、沙律、茶碗蒸,茶碗蒸加入蟹肉,令蒸蛋更鮮甜。

🍣刺身四品
三文魚籽海膽

🔹 日本德島縣生蠔:口感爽口,生蠔新鮮鮮甜。
茶碗蒸

🔹鱈魚白子:口感柔滑,入口即化,味道豐厚。
真鯛魚配甜蝦他他

🍣壽司六貫
🔸 伊佐目:口感細膩,味道甘香。
伊佐目

🔹地甲 :口感爽脆,富有彈性。
地甲

🔸金目鯛:魚肉油脂豐富,帶有淡淡的甜味。
金目鯛

🔹鯖魚:帶有獨特的油香,上面加左蔥花提鮮。
鯖魚

🔸拖羅:油脂在口中慢慢化開,帶來極致的享受。
拖羅

🔹海膽:口感鮮甜細膩。
海膽

🍜烏冬:加左腐皮,麵條彈牙幼滑。
烏冬

🍨甜品:綠茶雪糕香味濃郁。
三文魚籽海膽
拖羅
海膽
烏冬
2024-10-30 342 浏览
上網一搵omakase就見到好多人推薦尖沙咀花晨月夕kuno,見到佢地嘅食物擺盤都好精緻,所以就搵日夜晚試咗佢地 $1580 Omakase Moon套餐!❥先付🔸鹽焗銀杏好香口,龍珠果清甜多汁,比較少見🔸三文魚籽水雲酸酸甜甜,海草微爽🔸海鱸魚甘露煮肉質較結實,而且飽滿嘅魚卵增加口感❥刺身🔸鮫碟魚賣相好好睇,首先會有泡泡,爆開後會有煙霧,好適合打卡!入面包咗甜蝦他他+魚子醬,食落好鮮🤤🔸德島縣生蠔口感爽口,味道清甜,蠔味濃👍🏻🔸三文魚籽海膽杯嘅三文魚籽醃製過,所以味道甜啲,海膽都好清甜,加咗柚子皮味道更清新!🔸鱈魚白子口感creamy,加咗洋蔥,蘿蔔,醋,味道酸酸甜甜,唔會腥🔸鰹魚嘅口感同吞拿魚差唔多,魚味較濃❥御料理🔸鰻魚天婦羅蟹肉煮茄子,鰻魚天婦羅好好食,外層好脆,入面好肥美,好軟嫩🤤❥壽司🔸鯛魚🔸金目雕🔸帆立貝🔸間八🔸深海池魚🔸八佐🔸黑陸魚🔸喜之次🔸中拖羅🔸海膽每款魚都好新鮮,最鍾意嘅係喜之次同海膽!海膽份量超多超足料,超鮮甜,而且仲有食用金粉噴上去,有儀式感得來又好食👍🏻❥吸物清酒煮蜆蜆肉乾淨冇沙,食落飽滿~清酒湯清清地,配海苔飲都幾好🥰❥甜品甜品係提子+蜜瓜!要食咗提子先食蜜

❥先付

🔸鹽焗銀杏好香口,龍珠果清甜多汁,比較少見
🔸三文魚籽水雲酸酸甜甜,海草微爽
🔸海鱸魚甘露煮肉質較結實,而且飽滿嘅魚卵增加口感

刺身

🔸德島縣生蠔口感爽口,味道清甜,蠔味濃👍🏻

🔸鰹魚嘅口感同吞拿魚差唔多,魚味較濃

❥御料理

❥吸物

甜品

甜品係提子+蜜瓜!要食咗提子先食蜜瓜~🍈
2024-10-29 207 浏览
品嘗Omakase不但可以能一邊欣賞師傅烹調的手藝,還可以好像盲盒般充滿驚喜。今次我還鼓起勇氣吃了我一直不敢吃的刺身… 😅午餐Menu Omakase Dusk有刺身四品、壽司六貫及烏冬。選完餐點,先送上味噌湯、茶碗蒸及沙律,茶碗蒸的蛋非常細嫩,又有蟹肉點綴,見微知著。四款刺身都非常精緻,先來白身魚刺身,配火炙鰈魚邊,鰈魚邊入口即溶。粒貝刺身,爽口彈牙。鱈魚白子,真心是第一次食,而且也有一點點害怕,但見師傅非常用心準備,另外旁邊食客也吃得津津有味,所以也放膽嘗試,果然發現新大陸,白子綿軟細滑,很creamy的質感。最後是黑鯥魚厚切刺身,稍微炙燒魚皮,帶出魚香,肉質彈牙有口感。刺身後就是六款壽司,有爽甜的帆立貝、象拔蚌。經過醋和鹽醃製的小鰶魚,像沙甸魚的質感,比較結實,小鰶魚是代表江戶前壽司的壽司食材之一。毛蟹壽司配海膽及魚子,美味非常。當然不少得大拖羅,入口即溶。最後是非常澎湃的北海道海膽手卷,超級滿足。

粒貝刺身,爽口彈牙。

刺身後就是六款壽司,有爽甜的帆立貝、象拔蚌。

經過醋和鹽醃製的小鰶魚,像沙甸魚的質感,比較結實,小鰶魚是代表江戶前壽司壽司食材之一。

毛蟹壽司配海膽及魚子,美味非常。

當然不少得大拖羅,入口即溶。

最後是非常澎湃的北海道海膽手卷,超級滿足。
🌼花晨月夕🌙Omakase Dusk $588前菜.刺身四品.壽司六貫.甜品🐟刺身四品🐟1️⃣鮫鰈魚切片,放上甜蝦蓉,噴上金粉、竹炭鹽、紫蘇花、柚子醋,風味極致奢華。2️⃣德島縣鳴門蠔🦪,肉質清甜,柱位爽脆,檸檬汁帶起鮮味。3️⃣自家漬三文魚籽,醬油味道帶甜,柚子清香,北海道馬糞海膽入口即溶,大愛。4️⃣鱈魚白子,口感綿密,配自家漬蘿蔔絲同紫蘇葉,味道豐富。🍣壽司六貫🍣壽司選用赤醋飯🐟由淡味至濃味1️⃣真鯛魚,獨特淡雅風味,肉質緊致。2️⃣右口魚裙邊,油脂豐富。3️⃣北海道象拔蚌,青檸醬油提鮮。4️⃣秋刀魚,藏有芝麻,香味突出。5️⃣吞拿魚魚鮫,肉質鮮嫩,色澤誘人,非常肥美油香。6️⃣北海道馬糞海膽,撒少少淡鹽花,甜味同海洋氣息融合,大🈵足😍🥗沙律🫕麵豉湯🥚蟹肉茶碗蒸🦀🍜鰹魚湯底烏冬🍨綠茶雪糕食Omakse 靜靜地觀賞師傅嘅手勢,師傅又會介紹海產嘅產地同配搭,真正細味品嚐美食,除咗儀式感仲有幸福感❣️是日消費加一後💰$647

🌼花晨月夕🌙
Omakase Dusk $588
前菜.刺身四品.壽司六貫.甜品

🐟刺身四品🐟
2️⃣德島縣鳴門蠔🦪,肉質清甜,柱位爽脆,檸檬汁帶起鮮味。

🍣壽司六貫🍣
壽司選用赤醋飯
🐟由淡味至濃味
1️⃣真鯛魚,獨特淡雅風味,肉質緊致。
2️⃣右口魚裙邊,油脂豐富。
3️⃣北海道象拔蚌,青檸醬油提鮮。
4️⃣秋刀魚,藏有芝麻,香味突出。
5️⃣吞拿魚魚鮫,肉質鮮嫩,色澤誘人,非常肥美油香。

🥗沙律
🫕麵豉湯
🥚蟹肉茶碗蒸🦀
🍜鰹魚湯底烏冬
🍨綠茶雪糕

是日消費加一後💰$647
2024-10-23 612 浏览
午餐我媽卡些$1000一個人連加一,嘢食嚟講係合格嘅,環境日本高級餐廳嚟講有啲揦鮓,服務態度唔得,師傅長期黑口黑面,應該係唔想做嗰隻。個場午餐已經得我哋兩個人,唔算忙,唔知點解都係好唔開心咁佢。嘢食其實係OK嘅,海膽同其他魚都好新鮮,配搭亦都係有心思。$1000澳媽卡些嘅熟食就稍為Hea咗少少,得碗牛肉烏冬麵,平時正常我媽卡姐應該都係包埋。侍應姐姐服務態度就very good,但係都補償唔到壽司師傅俾我哋嗰種態度差嘅感覺。唔係有態度嗰種壽司師傅嘅氣場,係冇禮貌。不會再光顧啦。
2024-10-23 599 浏览
經朋友介紹,上星期晚上專程拜訪「花晨月夕」品嚐Omakase😍位於尖沙咀商廈內的「花晨月夕」門口設計作風低調,很有神秘感🎏。店內設計裝潢感覺舒適,除設置吧枱座位,還設有2間廂房,啱晒三五知己一邊傾偈一邊品嚐美食🥰而可以一邊享受食物一邊欣賞到廚師👨‍🍳的烹調手藝的吧枱座位只有10個,所以都非常難book位🤭今日滿座呢🙂‍↕️想來的朋友一定要book枱❗️師傅好專業地介紹每道菜的食材及食法,十分享受這一餐晚飯,好開心舒服👍 Omakase Moon $1,580/人晚餐Omakase包括先付、刺身五款、御料理、壽司十貫、吸物及甜品🤩 🔹️先付1️⃣鹽焗銀杏 味道帶甘甜,龍珠果 清甜多汁,落花生 是連殼花生🥜,味道濃郁。2️⃣三文魚籽水雲黏滑的水雲伴上少許醋汁,面頭放有三文魚籽作點綴及平衡酸味😊3️⃣香魚甘露煮香魚骨酥肉嫰,咬落去還有飽滿的魚卵,鹹甜的醬汁濃稠,yummy👍🏻🔹️刺身五款1️⃣真鯛薄切真鯛中間卷住甜蝦蝦肉🦐,再係上面放左魚子醬及紫蘇花,蘸一蘸酸汁,包裹起來一齊食好鮮甜,魚油味重。2️⃣北海道象拔蚌師傅將白象拔蚌切成條狀,不僅入口時嚼口更好,比起切成片狀更耐吃。象拔蚌味道濃厚鮮甜,口感爽脆利落,加上清新青

Omakase Moon $1,580/人
🔹️先付
2️⃣三文魚籽水雲
黏滑的水雲伴上少許醋汁,面頭放有三文魚籽作點綴及平衡酸味😊
3️⃣香魚甘露煮
先付
🔹️刺身五款
1️⃣真鯛薄切
2️⃣北海道象拔蚌
師傅將白象拔蚌切成條狀,不僅入口時嚼口更好,比起切成片狀更耐吃。象拔蚌味道濃厚鮮甜,口感爽脆利落,加上清新青檸汁點綴🍋‍🟩,入口後便慢慢嘗到象拔蚌的甜味。
北海道象拔蚌
3️⃣鱈魚白子
因為我唔食得蠔,所以師傅將日本德島縣生蠔轉為鱈魚白子😊
鱈魚白子是魚的精巢,輕輕燒過的白子外皮焦香,口感綿密柔滑,就像是鮮嫩的豆腐,配搭醬油同食,入口即融,味道濃郁,好惹味呢❗️
4️⃣北海道毛蟹・北海道海膽
師傅拆左一絲絲的毛蟹蟹肉出來🦀,將紫菜包裹住蟹肉及海膽一齊食,鮮味濃郁,口感豐富。
5️⃣鰤魚
就是體型較大的油甘魚,冬季時會較肥美,口感滑身又帶爽口,油脂散發甘腴,細膩鮮甜🤤
鰤魚
🔹️御料理
穴子天婦羅煮茄子
穴子是一種體型較小的鰻魚,口感實身,油炸後油脂度增加😊配埋茄子一齊食🍆,可以清清口中的味道也可解膩,準備品嚐接下來的壽司
穴子天婦羅煮茄子
壽司前送上一碟自家醃製的味噌木魚蒜頭漬🧄及壽司薑🫚送口。
🔹️壽司十貫
1️⃣ 伊左木
伊佐木口感爽口而不油膩,油脂散發甘腴,細膩鮮甜🤤
伊左木
2️⃣ 帆立貝
帆立貝厚身又細密,味道濃郁鮮甜,加上清新甘橘檸檬皮碎點綴🍋,鮮味好突出。
3️⃣ 深海池魚
深海池魚充滿魚香,魚肉肉質綿密肥美,入口魚油甘香細膩,加上清新柚子皮碎點綴🍊,可以平衡膩感。
深海池魚
4️⃣ 靜岡縣地金目鯛
屬於金目鯛中的頂級,脂肪豐腴,魚皮輕微灸燒過🔥,將皮下脂肪和油份迫出,又不會使肉質過熟,魚肉口感軟熟,肉質細嫩甘甜,魚味相當濃厚🤩
靜岡縣地金目鯛
5️⃣ 新鮮北寄貝
貝肉既香且鮮甜多汁🦪,在面頭塗抹了青檸汁🍋‍🟩,貝味更突出,師傅拍一拍左個貝身,令肉質更爽口🤗
6️⃣ 筋子
筋子即是仍被卵巢膜包覆筋膜的三文魚籽,連同薄膜一起以麵豉醬淹漬的筋子,色澤暗紅,彈牙飽滿 ,加上清新柚子皮碎點綴🍊,更為鮮甜。
筋子
7️⃣ 喜之次
是日本深海魚,魚皮輕微灸燒過🔥,將皮下脂肪和油份迫出,魚肉口感軟熟,肉質嫩滑🤩
喜之次
8️⃣ 鮟鱇魚肝
慢煮後再造成慕絲的效果,製造出綿密軟滑的口感,連同帶有微酸的西瓜奈良漬一齊食,可以平衡膩感,驚喜感滿分‼️👍🏻
✨️西瓜奈良漬是小玉西瓜皮使用上等酒粕來醃漬🍶。
鮟鱇魚肝
9️⃣ 中拖羅
色澤鮮嫩的中拖羅佈滿精緻的魚油花紋,富天然魚油脂的甘香,入口即溶,完全不膩,鮮甜無比‼️
中拖羅
🔟 北海道海膽
師傅用上北海道海膽,師傅灑上淡雪鹽點綴🧂,再灑上金粉,賣相已相當吸晴🤩😍北海道海膽色澤為淺橙黃色而飽滿挺身,味道濃厚甘甜,回甘強,口感幼滑又creamy😍
🔹️吸物
蜆清湯 味道很清甜。
蜆清湯
🔹️甜品
1️⃣葡萄
葡萄🫒食落是無籽的,清甜多汁 。
2️⃣赤肉蜜瓜
赤肉蜜瓜果皮薄🍈,橙紅色果肉清甜多汁。
葡萄,赤肉蜜瓜
⭐️整體食物質素高又新鮮,也看得出廚師在設計菜式和安排上的心思。
2024-10-15
中拖羅
蜆清湯
葡萄,赤肉蜜瓜
2024-10-20 4893 浏览
放假最愛食好西,到尖沙咀的花月晨夕餐廳,我享受了一次無與倫比的美味體驗,這裡的 DUSK 套餐 ($588) 絕對值得推薦!套餐包括四款精緻的刺身、六款壽司,以及一碗香滑的烏冬,讓人忍不住想要再來。選擇午市用餐非常明智,因為晚市人潮洶湧,我們得以在舒適的環境中慢慢品味每一道菜。餐點剛點完,服務生便送上三款開胃小菜:熱騰騰的味噌湯、滑嫩的茶碗蒸,以及清新的沙律。特別推薦那碗茶碗蒸,雞蛋滑得如絲般細膩,搭配鮮甜的蟹肉,真是令人陶醉。接下來上桌的是四款刺身,每一口都如同藝術品般精緻。首先是魚刺身,上面點綴著甜蝦的蝦蓉,搭配清新的紫蘇花和柚子醬,讓魚生的鮮甜在口中迸發。北海道的白象拔蚌,淋上青檸汁和芥辣,瞬間感受到海洋的鮮活。然後是馬糞海膽與三文魚子,口感濃郁,幸福感隨之而來。最後是經過火炙處理的獅魚刺身,油香四溢,令人忍不住一口接一口。壽司的搭配同樣驚艷,鹿兒島的間白魚(章紅魚)清新又細膩;火炙鮫鰈魚,濃郁的油香撲鼻而來;火炙北寄貝配上青檸汁和柚子皮,帶出貝類的香氣,令人食慾大開;鮟鱇魚肝經過三款日本清酒蒸制,上面還放上溫室西瓜奈良漬,獨特的搭配令人驚喜;大拖羅的脂肪感更是口腔中的幸福;最後

壽司的搭配同樣驚艷,鹿兒島的間白魚(章紅魚)清新又細膩;火炙鮫鰈魚,濃郁的油香撲鼻而來;火炙北寄貝配上青檸汁和柚子皮,帶出貝類的香氣,令人食慾大開;鮟鱇魚肝經過三款日本清酒蒸制,上面還放上溫室西瓜奈良漬,獨特的搭配令人驚喜;大拖羅的脂肪感更是口腔中的幸福;最後的北海道馬糞海膽,刨上的淡雪鹽更是令其鮮甜味豐富至極,讓人感到無比滿足。

餐後,我們享用了碗腐皮烏冬,湯底清甜,令人心滿意足,搭配綠茶雪糕,更是為這頓美食畫上完美的句號。

這次的用餐體驗不僅是味蕾的享受,更是一場視覺和感官的盛宴,絕對是來尖沙咀必試的美食之地!
2024-10-16
  • 海膽
2024-10-19 493 浏览
花晨月夕 @kuno_hk 📍尖沙咀赫德道2號金麟商業中心2樓━「花」晨月夕果然名不虛傳 每道菜的精緻程度都與花朵不相上下 華麗的菜品背後亦有獨特的味覺盛宴這次晚餐時段到訪 選擇了Omakase Moon $1580 +10% 每道都超精致 感受得到餐廳的用心❤️ps是日到訪意外吃了一餐海膽盛宴!? 最後海膽手卷師傅直接疊一整排海膽 超爆滿足~━🍱 先付▶︎ 完全是極度豐富且有心機的前菜 從淺入深 從淡到濃▶︎ 鹽焗銀杏 落花生 龍珠果享受食食材本味 ▶︎ 三文魚籽水雲口感滑溜 酸爽開胃 ▶︎ 香魚甘露煮鹹香十足 還有不少魚籽呢好味指數:●●●●◐━🐟 鮫鰈魚·甜蝦他他▶︎ 鮫鰈魚薄切卷上甜蝦碎 再搭配魚子醬和紫蘇花 ~ 最為特別的就是igable的氮氣泡泡了!好味指數:●●●●◯━🦪 生蠔▶︎ 第一次吃到德島縣名門生蠔 鮮味濃郁 且頗為爽口!好味指數:●●●●◐━🐟 海膽三文魚籽杯▶︎ 北海道馬糞海膽搭配自家漬三文魚籽 鮮與甜層層交疊 ▶︎海膽的creamy與爆汁三文魚籽形成口感對比 層次很豐富 兩者是不同層次的鮮甜!好味指數:●●●●●━ 🐟 鱈魚白子▶︎ 先煮成半生熟狀態 再加以炙燒 搭配了少許辣蘿

花晨月夕 @kuno_hk

▶︎ 三文魚籽水雲口感滑溜 酸爽開胃
▶︎ 香魚甘露煮鹹香十足 還有不少魚籽呢

🐟 鮫鰈魚·甜蝦他他

🦪 生蠔
▶︎ 第一次吃到德島縣名門生蠔 鮮味濃郁 且頗為爽口!

🐟 海膽三文魚籽杯
▶︎ 北海道馬糞海膽搭配自家漬三文魚籽 鮮與甜層層交疊

🐟 鱈魚白子
▶︎ 先煮成半生熟狀態 再加以炙燒 搭配了少許辣蘿蔔蓉和酸汁
▶︎ 口感creamy非常! 入口咬下即爆汁 不會很膩口~

🦀 毛蟹·海膽
▶︎ 北海道毛蟹與蟹膏搭配北海道馬糞海膽 可以搭配紫菜一起吃~
▶︎ 毛蟹蒸熟後不失鮮甜 海膽亦有甜香 兩者很融合 一口大滿足!

🐟 穴子天婦羅·蟹肉煮茄子
▶︎ 是日熟食深得我心🫶🏻 超酥脆天婦羅穴子搭配甜醬油 油香中帶有鹹甜感 很是滿足
▶︎ 底部隱藏了超多料 蟹肉高湯勾芡搭配天婦羅茄子與湯葉 還有一個超可愛的茄子圖案魚糕
▶︎ ps湯葉極度柔軟豆味超濃 有驚喜!

🍣 真鯛
▶︎ 第一貫是軟糯的真鯛 搭配柚子皮很清爽!

🍣 銀鱈魚
▶︎ 炙燒過的銀鱈魚皮的部分油脂香濃郁 肉則很是細膩

🍣 帆立貝
▶︎ 近期吃過品質最好的帆立貝! 鮮美之下是微微緊實的口感~

🍣 間八
▶︎ 鹿兒島間八口感脆中帶些許軟糯 正常發揮!

🍣 深海池魚
▶︎ 深海池魚油脂香豐富 是微微爽口的口感!

🍣 地蛤
▶︎ 蜆汁煮過的 因此味道很是鹹鮮 微帶嚼口彈牙感

🍣 喜知次
▶︎ 北海道網走喜知次輕微炙燒表皮 表面油分很足 下面仍有魚肉綿軟感 咀嚼之下很有魚香!

🍙 鯖棒
▶︎ 口感大滿足! 聽信了師傅一口吞的我嚼了超久OuO 一口下去鹹鮮油脂香味道皆有 口感味道都很豐富

🍣 大拖羅
▶︎ 拖羅油香十足 咀嚼之下在嘴裡迸發

🍙 海膽
▶︎ 超超超澎湃海膽 師傅還會在手上撒金粉 吃完這餐飯手blink blink的~
▶︎ 一整排海膽的手卷不用多說了吧 creamy鮮甜的海膽人人都很愛!

🫕 蜆清湯
▶︎ 到最後來一碗暖胃蜆清湯最佳!

🍈 甜品
▶︎ 超甜提子與蜜瓜為這餐Omakase作完美ending~
好味指數:●●●●◐
難得朋友由英國返香港,我要盡地主之誼,同佢去尖沙咀食飯,今次我帶佢去食佢最愛的日本菜,所以同佢去隱世於尖沙咀之中的優質Omakase~花晨月夕,呢度的裝修至每道菜的擺盤,都充滿簡潔又高雅的感覺,最多人喜愛的煙霧泡泡,真係好有睇頭,岩晒愛打卡影相的朋友🌟先付(前菜)✅黑松露煮鮑魚✅銀杏✅龍珠果✅落花生🌟刺身5款✅金目鯛+蝦:配紫蘇花蕊一齊食,味道好強烈✅鱈魚白子 :口感比較ceamy,入口即溶✅粒貝刺身(海螺):口感爽口有咬感,可配紫葉一齊食✅北海道毛蟹肉+海膽:蟹肉味道鮮甜,配上嫩滑的海膽✅油甘魚:大型的油甘魚,油脂分布比較多,口感甘香🌟御料理✅穴子天婦羅:超輕薄酥脆,蟹肉茄子,腐皮口感幼滑🌟寿司十貫✅依佐木✅帆立貝✅深海池魚(配青柚子皮)✅左口魚✅秋刀魚✅地金目鯛✅吞拿魚✅安康魚肝(配奈良漬物)✅大拖羅✅海膽金箔壽司滿滿的儀式感✅米蜆肉清湯

🌟先付(前菜)
✅黑松露煮鮑魚
✅銀杏
✅龍珠果
✅落花生

🌟刺身5款
✅金目鯛+蝦:
配紫蘇花蕊一齊食,味道好強烈
✅鱈魚白子 :
口感比較ceamy,入口即溶
✅粒貝刺身(海螺):
口感爽口有咬感,可配紫葉一齊食
✅北海道毛蟹肉+海膽:
蟹肉味道鮮甜,配上嫩滑的海膽
✅油甘魚:
大型的油甘魚,油脂分布比較多,口感甘香

🌟御料理
✅穴子天婦羅:
超輕薄酥脆,蟹肉茄子,腐皮口感幼滑

🌟寿司十貫
✅依佐木
✅帆立貝
✅深海池魚(配青柚子皮)
✅左口魚
✅秋刀魚
✅地金目鯛
✅吞拿魚
✅安康魚肝(配奈良漬物)
✅大拖羅
✅海膽金箔壽司
滿滿的儀式感
✅米蜆肉清湯
2024-10-17
2024-10-12 340 浏览
位於尖沙咀嘅高質Omakase《花晨月夕》食材新鮮,環境舒適,服務令人滿意同朋友食完都對佢讚不絕口ღ Omakase Dusk ღ $588〰️刺身四品〰️▪️真鯛薄切薄切柔軟可口加上面頭鮮甜蝦肉,增添鮮味▫️北海道仙鳳趾生蠔生蠔肉身肥厚,口感嫩滑,海水味濃郁▪️北海道海膽配三文魚籽鮮甜海膽配粒粒飽滿嘅三文魚籽,衝擊味蕾🤤入口即溶▫️鰤魚煙燻咗嘅鰤魚加上醬油漬,食落魚香味重帶有陣陣煙燻味道〰️寿司六貫〰️▪️活北寄貝-肉呈紫色,口感爽脆又鮮甜▫️深海池魚-魚油甘香細膩,加上青檸🍋‍🟩同醬汁,入口好清爽▪️秋刀魚-加入薑葱同醬油,唔會有腥味,食落鮮甜甘香▫️黑龍魚-帶點爽口又帶點黏黏嘅口感▪️拖羅-油香四溢,食落鮮甜無比▫️海膽好鮮甜,入口即溶😍ღ 烏冬|甜品-抹茶雪糕還附送前菜,有沙律、茶碗蒸同味噌湯
位於尖沙咀嘅高質Omakase《花晨月夕》
食材新鮮,環境舒適,服務令人滿意
同朋友食完都對佢讚不絕口

ღ Omakase Dusk ღ $588

〰️刺身四品〰️

▪️真鯛薄切
薄切柔軟可口
加上面頭鮮甜蝦肉,增添鮮味

▫️北海道仙鳳趾生蠔
生蠔肉身肥厚,口感嫩滑,海水味濃郁

▪️北海道海膽配三文魚籽
鮮甜海膽配粒粒飽滿嘅三文魚籽,衝擊味蕾🤤入口即溶

▫️鰤魚
煙燻咗嘅鰤魚加上醬油漬,食落魚香味重
帶有陣陣煙燻味道

〰️寿司六貫〰️

▪️活北寄貝-肉呈紫色,口感爽脆又鮮甜

▪️秋刀魚-加入薑葱同醬油,唔會有腥味,食落鮮甜甘香

▫️黑龍魚-帶點爽口又帶點黏黏嘅口感

▪️拖羅-油香四溢,食落鮮甜無比

▫️海膽好鮮甜,入口即溶😍

ღ 烏冬|甜品-抹茶雪糕

還附送前菜,有沙律、茶碗蒸同味噌湯
滿足視覺與味蕾嘅𝓸𝓶𝓪𝓴𝓪𝓼𝓮 ( ˘ ³˘)擺盤賞心悅目 成餐都係滿滿嘅儀式感最有睇頭一定係用液態氮製作嘅煙霧泡泡 好夢幻~套餐配搭豐富 魚生種類亦好獨特 每道都超正壽司有鰤魚腩、金目鯛、喜知次、鯖魚扒等等刺身有極肥美嘅仙鳳趾真蠔、粒貝、黑陸魚更有多道海膽菜式 仲誇張地用魚子醬 金箔襯托絕對係大手筆嘅奢華盛宴 一定要擺入慶祝餐廳𝗅𝗂𝗌𝗍啊.𝑶𝒎𝒂𝒌𝒂𝒔𝒆 𝑴𝒐𝒐𝒏 $①⑤⑧⓪✿ 先付|栗子澀皮煮 // 落花生 // 香魚甘露煮.✿ 刺身五款.✿ 御料理|穴子天婦羅 配 蟹肉羹.✿ 壽司十貫.✿ 湯品|蜆肉昆布湯✿ 甜品|赤肉蜜瓜 // 香印提子

滿足視覺與味蕾嘅𝓸𝓶𝓪𝓴𝓪𝓼𝓮 ( ˘ ³˘)
擺盤賞心悅目 成餐都係滿滿嘅儀式感
最有睇頭一定係用液態氮製作嘅煙霧泡泡 好夢幻~

套餐配搭豐富 魚生種類亦好獨特 每道都超正
壽司有鰤魚腩、金目鯛、喜知次、鯖魚扒等等
刺身有極肥美嘅仙鳳趾真蠔、粒貝、黑陸魚

更有多道海膽菜式 仲誇張地用魚子醬 金箔襯托

壽司十貫

✿ 湯品|蜆肉昆布湯

甜品|赤肉蜜瓜 // 香印提子
2024-10-10 312 浏览
今次黎到尖沙咀赫德道2樓, 試下很喜愛的Omakase,我都好喜歡食日本菜! 聽聞呢間餐廳食材十分新鮮和服務好,所以一定要黎試下啦! 呢到裝潢都係行簡約路線, 可以坐係吧枱近距離欣賞師傅親手做料理, 都係一種享受!套餐 ~ <Omakase Dusk>*前菜有沙律, 味噌湯和蟹肉蒸蛋, 蒸蛋好滑*刺身四品:真鲷鱼配甜蝦 ~ 兩者好夾, 各自有自己的鮮味甘甜, 可以配紫蘇花一起吃北海道生蠔 ~ 季節性的, 食落類似法國生蠔, 好creamy, 有海水味粒貝刺身 ~ 類似響螺,口感爽脆, 小小青檸味, 好味秋刀魚刺身 ~ 熟既食得多, 生既第一次食, 有股獨特甘甜的魚油芳香,肥美鮮嫩,「秋の味覺」*壽司六貫帆立貝壽司 ~ 十分鮮甜, 食到刀功, 我很喜歡鮫鰈魚的壽司 ~上面係魚邊位, 用火燒過, 很香, 下面魚肉滑嫩細緻,入口散發魚特有的淡雅清香加巴魚壽司 ~ 來自鹿兒島, 口感比較煙靭金目標壽司 ~ 靜岡原地產, 用火焰燒過,  香而鮮嫩拖羅壽司 ~ 好肥美, 油金香口海膽壽司 ~ 海膽很多, 非常新鮮美味*烏冬 ~ 很滑呀*甜品: 開心果雪糕, 也是我很喜愛的雪糕味道之
套餐 ~ <Omakase Dusk>
*前菜有沙律, 味噌湯和蟹肉蒸蛋, 蒸蛋好滑
*刺身四品:
粒貝刺身 ~ 類似響螺,口感爽脆, 小小青檸味, 好味
*壽司六貫

帆立貝壽司 ~ 十分鮮甜, 食到刀功, 我很喜歡

加巴魚壽司 ~ 來自鹿兒島, 口感比較煙靭

金目標壽司 ~ 靜岡原地產, 用火焰燒過,  香而鮮嫩

拖羅壽司 ~ 好肥美, 油金香口

海膽壽司 ~ 海膽很多, 非常新鮮美味
*烏冬 ~ 很滑呀
*甜品: 開心果雪糕, 也是我很喜愛的雪糕味道之一, 小碗還特意雪過, 讚!
很開心, 享受了一頓十分美味的Omakase!
2024-10-03
午餐
尖沙咀隱藏著呢間高質Omakase配上灰黑色裝潢.充滿神秘感店內座位唔算多所以一早 Book定位同朋友嚟品嚐一下前菜有沙律.茶碗蒸.味噌湯配上4款刺身.6件壽司仲有烏冬同甜品✨真鯛真鯛薄切顯得通透添上蝦肉 同紫蘇葉味道份外鮮甜✨日本北海道仙鳳趾生蠔即開生蠔好新鮮口感爽彈.滲出啖啖海水味✨北海道海膽杯粒粒晶瑩剔透嘅三文魚籽連同海膽一齊食.味道又唔會太鹹✨鰤魚經過煙燻.加上醬油漬味道與別不同✨活北寄貝口感又鮮又爽彈指定動作...師傅"啪"一下.更顯生猛✨深海池魚油膩豐富.肥美而不膩✨秋刀魚秋季最合宜食秋刀魚輕輕掃上醬汁更顯肉嫩鮮味✨黑龍由神津島出產嘅黑龍魚帶點黏黏嘅質感✨拖羅鮮味又帶魚油香油膩非常豐富難怪咁多師傅都會將佢成為壓軸出場嘅壽司✨海膽手卷滿滿嘅海膽被米飯同紫菜包圍著齒縫都滲滿著鮮甜味道✨烏東烏東上面加添腐皮同蔥花份外香甜幼滑✨甜品最後送上抺茶雪糕作結超滿足的精緻午餐
尖沙咀隱藏著呢間高質Omakase

2024-10-08
庆祝纪念
生日
2024-10-07 287 浏览
呢一間omakase,有幾項item卡效果100分,女仔嚟到一定鍾意,Omakase Moon ($1580/pp)前菜鹽焗銀,小香芋,落花生,龍珠果三文魚子水雲 ,適中嘅酸道勁開胃真鯛魚薄切甜蝦配魚子醬超級超級靚,水晶球咁🔮,相信大部份人都係為咗呢個菜式而嚟,視覺效果好夢幻北海道蠔🦪好大隻,鮮味十足鱈魚白子Creamy鰹魚會比較濃味北海道毛蟹肉配馬糞海膽兩者嘅配搭令鮮味更加突出穴子天婦羅蟹肉煮茄子好香脆壽司伊佐木帆立貝用呢一個切法令到帆立貝嘅口感更有層次八角魚產自北海道配上少少胡椒,油份重,魚味濃味深海池魚配青柚子 呢個配搭會感覺清新右口魚右口魚Duo,一塊經過係輕輕灸燒塊係刺身,感覺到有右口魚油香氣滲入成個口腔,好好食姬魚經過鹽醋醃,味道會比較濃烈,質感結實銀鱈魚油油滿滿,好滑溜鮟鱇魚乾大拖羅入口即溶海膽手卷海膽山😍😍😍,灑上鹽同金粉,出黎個效果好靚大蜆湯香印提子配赤肉蜜瓜🍈水果甜度好高,日本水果特別好食

前菜
鹽焗銀,小香芋,落花生,龍珠果
三文魚子水雲 ,適中嘅酸道勁開胃

真鯛魚薄切甜蝦配魚子醬

壽司
伊佐木

用呢一個切法令到帆立貝嘅口感更有層次

八角魚
產自北海道配上少少胡椒,油份重,魚味濃味

深海池魚配青柚子
呢個配搭會感覺清新

右口魚

姬魚
經過鹽醋醃,味道會比較濃烈,質感結實

銀鱈魚
油油滿滿,好滑溜

鮟鱇魚乾

大拖羅
入口即溶

海膽手卷
海膽山😍😍😍,灑上鹽同金粉,出黎個效果好靚

大蜆湯

香印提子配赤肉蜜瓜🍈
水果甜度好高,日本水果特別好食