KUNO
2024-09-08 389 浏览
花晨月夕位於尖沙咀K11附近,餐廳主打高級Omakase,今日慶祝周年紀念,特別提早訂檯來體驗這間擁有高評價的廚師發辦。晚市餐牌有三種套餐,今天選擇了最高等級1580+10%的Omakase Moon🍣先付由一尾碩大車海老開啟是日的晚餐,一旁搭配的還有鮑魚與菇類。海老鮮甜可口,擺盤一流。🍣鯛魚卷在透明的容器中放上兩片晶瑩的鯛魚片,外面放上新鮮魚子醬。接下來是廚師的表演時間:先噴上液態氮氣,再用毛巾沾上泡泡液,給容器口鋪上一層外皮,隨著氣壓緩緩地吹出一個大泡泡,儀式感滿分。隨著氣泡最終破開,氮氣釋出,化成一縷絲煙,美不勝收。最後品嚐鯛魚,口感彈牙味道鮮美,與魚子醬相得益彰,整道菜的呈現與味道讓人陶醉難忘。🍣象拔蚌刺身頂級且稀有的象拔蚌,厚切成塊狀華麗上桌。口感相當清爽,很有脆度。🍣日本北海道毛蟹配馬糞海膽高級的馬糞海膽,給的非常豪邁。夾起一旁口感清新的毛蟹肉,與海膽一齊包進海苔片裡,吃進嘴裡的一刻,無與倫比的味覺衝擊與幸福滋味,來自大海的精華在嘴裡翻騰,讓人捨不得吞下。🍣生蠔當場現開的生蠔,外觀晶瑩滑順,讓人垂涎欲滴。一口吞下,味道非常新鮮出眾。讓人誤以為自己在清晨北海道的海鮮市場享用開

🍣先付

🍣鯛魚卷

🍣象拔蚌刺身
象拔蚌刺身

🍣日本北海道毛蟹配馬糞海膽
日本北海道毛蟹配馬糞海膽

🍣生蠔
當場現開的生蠔,外觀晶瑩滑順,讓人垂涎欲滴。一口吞下,味道非常新鮮出眾。讓人誤以為自己在清晨北海道的海鮮市場享用開捕獲的生蠔。
生蠔

🍣御料理
這道是以炙燒穴子為主角,搭配底下冬瓜的清爽組合。穴子綿密,入口即化。
御料理

接著是10貫握壽司,每一貫都出色,其中最吸睛的一定是這道北海道赤海膽。

🍣北海道赤海膽
只見師傅準備了一袋鹽,一片海苔,以及一大盒北海道空運來的海膽。接著拿起筷子,直接夾起一整排海膽往海苔裡放上去。一轉眼就有近1/5盒的海膽放在手上,迎接我們的是另一次的驚喜。師傅在空中撒上雪花鹽,飄落在手中的海膽上,最後噴灑出金箔粉,慶祝今天最後一樣壽司的完美ending。這輩子吃過不少海膽,但也從沒經歷過如此豪邁的吃法,不論味道、新鮮度或是爽度也都是難忘的體驗。
北海道赤海膽

🍣吸い物
蜆肉新鮮肉質甘甜,湯很清澈味道清爽天然,潤喉又暖胃。

🍣甜品
清甜脆口的蜜瓜搭上清新的西瓜為整晚劃下完美的完結。

總體而言,食材水準一流,每一道都不馬虎。Omakase Moon Set可以嚐到19道菜式,除了味覺上的饗宴外視覺上都好享受,餐廳設計了吹泡泡、噴金箔的環節都增添了飲食中的趣味,若預算足夠絕對是慶祝特別日子的好地方,推薦給大家。
生蠔
北海道赤海膽
2024-09-08 319 浏览
踏出𨋢門,看到餐廳門口是全黑的,木門是關上的,好神秘。幸好看見掛上「營業中」的牌,拉開木門去,就好似走進日本的壽司小店,望見吧枱,坐下的客人可以望住2位師傅在切魚、整壽司及與客人介紹壽司。餐廳另外有2間小房,可以私人包廂。Omakase Moon (HK$1580/ 一人)每一道料理是根據當季的食材與特定主題,用滿藝術感與季節的靈感,美美的呈現出來,讓我嘆為觀止😍˚✧₊⁎ 先付 ⁎⁺˳✧༚ 🦐 鮑汁啫喱、鮑魚、粟米、蒓菜及車海老. 好特別的鮑汁啫喱,下面隱藏着鮑魚,軟腍,鮮味十足. 蒓菜,睡蓮科的嫩芽和嫩葉,外表覆蓋著一層厚厚的似寒天的膠質,鮮美嫩滑. 車海老,鮮甜爽彈,原汁原味😋˚✧₊⁎ 刺身五款 ⁎⁺˳✧༚ 🦪 仙鳳趾生蠔. 來自北海道厚岸灣,該區孕育出較大的生蠔,比拳頭手掌更大隻,肉身肥厚、質地嫩滑. 最初入口味道是鮮甜、creamy口感,最後是海水鹹味,好新鮮🦐 伊左木魚與甜蝦. 展出液態氮煙和氣球泡泡,豐富嘅視覺效果,好有驚喜,非常打卡able!. 薄切伊左木魚剌身配甜蝦刺身,師傅建議與紫色嘅紫蘇花和點些特別醬油一齊食,又真係味道鮮甜、口感彈牙,好好味呀!.
Omakase Moon (HK$1580/ 一人)

˚✧₊⁎ 先付 ⁎⁺˳✧༚

🦐 鮑汁啫喱、鮑魚、粟米、蒓菜及車海老
. 好特別的鮑汁啫喱,下面隱藏着鮑魚,軟腍,鮮味十足
. 車海老,鮮甜爽彈,原汁原味😋
鮑汁啫喱、鮑魚、粟米、蒓菜及車海老
˚✧₊⁎ 刺身五款 ⁎⁺˳✧༚

🦪 仙鳳趾生蠔
仙鳳趾生蠔
🦐 伊左木魚與甜蝦
. 紫蘇花與紫蘇葉一樣都有紫蘇味,但花冧個味道會清淳啲,少了葉嘅草青味
🐚 粒貝刺身
. 口感非常爽脆,灑了一些玫瑰岩鹽和青檸汁,自加少少芥末,令鮮甜更出眾,正👍🏼
粒貝刺身
🦀 北海道毛蟹肉和馬糞海膽
. 兩款刺身,可以單獨或溝埋一齊,夾落紫菜,加少少紫蘇花,卷起一齊食
. 毛蟹肉,鮮甜嫩滑,馬糞海膽,好新鮮,零腥味,只有鮮甜味,勁正呀👏🏼
🐟 炙燒地金目鯛魚
. 靜岡縣產的金目鯛魚,是金目鯛中的頂級的
. 看得見好厚切、好肥美,魚肉的味道好濃厚,魚皮薄身香脆
炙燒地金目鯛魚
˚✧₊⁎ 御料理 ⁎⁺˳✧༚

🍲 穴子燒冬瓜煮
. 風味醇厚,蒲燒後的穴子味道鮮甜美味
. 穴子本身脂肪少,肉質是爽口的,食多幾件都唔怕肥
. 冬瓜,一大舊,軟腍又軟滑,清甜美味
· 底下件腐皮,豆味香濃
. 芡汁都好味,飲晒😋
穴子燒冬瓜煮
˚✧₊⁎ 寿司十貫 ⁎⁺˳✧༚

呢度嘅壽司係大大件魚包住少少壽司醋飯,令我完全品嘗到魚的原本鮮甜味😋

🍣 真鯛
. 華麗的粉紅體色,肉質細緻,有脆彈口感,味道清新,仍有本身原有的甘甜味
真鯛
🍣 深海池魚配青柚子皮
. 肉質鮮嫩、肥美,滿油脂香
深海池魚配青柚子皮
🍣帆立貝
. 肉質鮮甜、厚切
帆立貝
🍣 鹿兒島間八魚
. 口感有些少脆感,好特別
鹿兒島間八魚
🍣 筋子
. 用新鮮三文魚籽用麵豉醬醃製配柚子皮
. 初次嘗試,口感爽脆,滲出一點點嘅甜香,零腥味!
筋子
🍣 銀雪魚
. 炙燒魚皮香脆的,魚肉肉質肥美,入口細嫩滑溜
銀雪魚
🍣 鯖魚
. 新鮮的鯖魚好清甜!
🍣 喜知次魚
. 油脂相對豐富,口感細緻鮮美
. 盛產於日本北部
喜知次魚
🍣 中拖羅
. 粉紅色的肥美,魚油脂非常甘香,好好食😋
🍣 赤海膽
. 睇住師傅從雪櫃攞出嚟切咗一大舊赤海膽放喺紫菜𥚃,然後師傅叫我攞住,俾師傅灑上淡雪鹽和金箔,好好的視覺享受!
. 咬一啖,好鮮甜濃郁的赤海膽湧入口!都食咗好多啖先食完❤️
赤海膽
˚✧₊⁎ 吸い物 ⁎⁺˳✧༚

🐚 蜆肉清湯配麵筋
. 湯清晰,鮮味濃郁
. 蜆肉大隻、爽彈口感
. 白色波子係麵筋,無味的
蜆肉清湯配麵筋
˚✧₊⁎ 甜品 ⁎⁺˳✧༚

🍷🍉紅酒啫喱、西瓜、赤肉蜜瓜
. 紅酒啫喱伴西瓜好夾,軟滑與清爽嘅口感,2樣同樣清甜美味
. 赤肉蜜瓜,香甜濃郁,口感細緻,軟滑
紅酒啫喱、西瓜、赤肉蜜瓜
好豐盛的視覺藝術和味蕾的體驗,不知不覺食咗2小時,大滿足❤️👍🏼
2024-08-27
赤海膽
蜆肉清湯配麵筋
紅酒啫喱、西瓜、赤肉蜜瓜
2024-09-06 332 浏览
酒友相聚日式料理店,來一趟廚師發辦飲飽食醉餐廳環境舒適,有壽司吧位置,也有獨立房間裝修高雅,偌大空間帶有一種自然又有現代感的感覺兩位師傅經驗極老到,採用日本直運新鮮時令食材先付鮑魚九節蝦配溫室粟米及蒓菜啫喱,酸甜開胃鯛魚刺身灑上金箔、竹炭鹽,配搭魚子醬,注入液態氮形成一大泡泡鯛魚切成薄片鮮甜美味,加上紫蘇花,層次豐富生蠔蠔肉飽滿,爽口鮮甜,海水味鹹度適中北寄貝切左薄片,口感鮮爽,沒有過多調味 北海道紫海膽配三文魚籽入口清新,帶有淡淡的甘甜味象拔蚌厚度十足,口感滑溜爽脆,非常新鮮用紫菜包著毛蟹肉加海膽,口感幼滑,鮮甜滿足
酒友相聚日式料理店,來一趟廚師發辦飲飽食醉
餐廳環境舒適,有壽司吧位置,也有獨立房間
裝修高雅,偌大空間帶有一種自然又有現代感的感覺
兩位師傅經驗極老到,採用日本直運新鮮時令食材
先付鮑魚九節蝦配溫室粟米及蒓菜啫喱,酸甜開胃
刺身
鯛魚切成薄片鮮甜美味,加上紫蘇花,層次豐富
刺身
生蠔蠔肉飽滿,爽口鮮甜,海水味鹹度適中
刺身
北寄貝切左薄片,口感鮮爽,沒有過多調味
北海道紫海膽配三文魚籽入口清新,帶有淡淡的甘甜味
象拔蚌厚度十足,口感滑溜爽脆,非常新鮮
刺身
用紫菜包著毛蟹肉加海膽,口感幼滑,鮮甜滿足

2024-09-03
2024-09-05 163 浏览
花晨月夕尖沙咀赫德道2號金麟商業中心2樓前菜九節蝦 鮑魚秋葵 粟米 醋啫喱蝦肉味道鮮甜 肉質彈牙 蝦膏豐富鮫碟魚儀式感十足透明器皿上變出一個泡泡配上海膽 竹炭鹽 魚子醬鮮味爆燈北海道白象拔蚌味道鮮甜口感爽脆利落北海道 仙鳳趾生蠔充滿海水的味道三文魚子海膽杯採用北海道紫海膽賣相吸引活北寄貝 燒過後味道較突出加了青檸汁配wasabi更鮮甜鰤魚魚味香濃 肉質緊實 體肥脂豐北海道毛蟹用紫菜夾埋海膽一齊食入口即溶嘅感覺熟食燒穴子 冬瓜煮魚皮煙韌微帶焦脆肉質爽彈壽司真鯛魚銀鱈魚-黑松露醬帆立貝-檸檬汁章紅魚深海池魚-柚子胡椒金線鯛金目鯛鯖魚中拖羅甜品紅酒啫哩配西瓜靜岡縣蜜瓜香甜多汁

九節蝦 鮑魚

紅酒啫哩配西瓜
靜岡縣蜜瓜
香甜多汁
2024-09-05 206 浏览
好朋友回來香港 同佢食餐好預先Book左呢間Omakase環境好有情調 傾計一流😎- Omakase Sun $1380+10%-先付🔸飽汁啫喱有好鮮甜鮑魚味鮑魚都好爽口 仲配有樽菜 粟米 蝦🔸先黎一個儀式感爆分🫧睇到我地哇哇聲😂係花雕魚薄切 配有魚子醬 同埋個紫蘇花一起食 再沾酸汁 不同口感-刺身🔸三文魚籽海膽杯 三文魚籽係師傅自己醃 所以比出邊會甜D 加咗柚子皮 提出個鮮味🔸粒貝刺身 比較爽口 加咗鹽 青檸 可以加Wasabi食 唔夠先再加豉油🔸獅魚刺身即係大條油甘魚 油度比較豐富-御料理🔸燒月子冬瓜煮 月子即係海饅 有麵根 日本腐竹-寿司🔸象拔蚌壽司🔸日本鹿兒島間八壽司🔸交牒魚壽司 上面係燒咗嘅魚邊位 爆曬油脂😬🔸青魚壽司 魚味比較濃郁🔸中拖羅壽司 入口溶化😍🔸海膽!超有儀式感 師傅交到我地手上後才加淡雪鹽和金箔巨厚海膽好味到暈左!幸福感滿滿🫶🏻-吸い物🔸清甜蜆湯 加麵筋 味覺沖擊-甜品(デザート)🔸先食紅酒啫喱西瓜 紅酒味唔會太濃 啱晒我地再食赤肉蜜竹瓜 爆汁 甜到黐線🙆🏻‍♀️-📍花晨月夕📌尖沙咀赫德道2號金麟商業中心2樓
好朋友回來香港 同佢食餐好
師傅交到我地手上後才加淡雪鹽和金箔
巨厚海膽好味到暈左!幸福感滿滿🫶🏻
吸い物
🔸清甜蜆湯 加麵筋 味覺沖擊
甜品(デザート)
🔸先食紅酒啫喱西瓜 紅酒味唔會太濃 啱晒我地
再食赤肉蜜竹瓜 爆汁 甜到黐線🙆🏻‍♀️
📍花晨月夕
📌尖沙咀赫德道2號金麟商業中心2樓
2024-08-31 1594 浏览
一向都愛食日本菜,朋友介紹尖沙嘴一間食Omakase 日本菜食物質素不錯,今日下午有空book 位試吓餐廳入口比較隱閉,餐廳內座位不多有兩間貴賓房,坐在bar 枱前欣賞師傅席前料理,享受主廚精心炮製的美食Omakase Sun包括先付、刺身三款、御料理、壽司9貫、湯及甜品先付 (前菜): 北海道昆布森 ,鮑魚加入鮑魚汁啫喱,口感滑溜,車老海味鮮甜,蒓菜嫩滑質感更添加層次感鯛魚卷甘老海師傅預先告知有心理準備,是美美的打卡環節,先將魚子醬放在鯛魚卷上,也灑上竹炭鹽同金粉,旁邊還有食用紫蘇花,師傅提議可一併食,果然有不同味道,之後用液態氮整成一個大泡沐,慢慢地漲大,隨之而爆破,整個過程好有自癒感,令人睇到心花怒放🦪北海道三重縣真蠔(季節限定)比手掌更大的真蠔,肉身飽滿,味道清甜,奶味較重,海水味濃郁北海道馬糞海膽 鮮魚子自家醃製北海道馬糞海膽好鮮甜, 入口creamy 配埋自家醃製鮮魚子,更有無限層次感,魚子咬落卜卜脆,好juicy 像飲緊果汁一樣,好滿足刺身:神稻島白身魚真鯛(魶魚)是白身魚一種、肉質爽口鮮味,有淡淡甘甜,輕微燒灸過味更豐富御料理燒穴子冬瓜蓉穴子燒到有微微鰻魚香加入腐皮冬瓜

Omakase Sun
包括先付、刺身三款、御料理、壽司9貫、湯及甜品

鯛魚卷甘老海

🦪北海道三重縣真蠔(季節限定)
比手掌更大的真蠔,肉身飽滿,味道清甜,奶味較重,海水味濃郁

北海道馬糞海膽 鮮魚子自家醃製

刺身:神稻島白身魚

燒穴子冬瓜蓉
穴子燒到有微微鰻魚香
加入腐皮冬瓜蓉好軟腍,味道清甜

壽司9貫
🍣鱈魚加松露醬燒炙
口感嫩滑,入口即溶,加入松露味道及微微燒灸好特別
🍣北海道象拔蚌
味道爽甜,肉質有彈性
🍣車老海壽司
味道甘甜,蝦味濃同爽口
🍣中拖羅
食落滿口甘口,滿有油脂甘香
🍣銀鱈魚
肉質柔滑,清爽甘甜
🍣帆立貝
鮮甜肥美,口感非常順滑
🍣赤貝
味道爽口鮮甜
🍣池魚
集滑鮮於一身,味道不錯
🍣北海道馬糞紫海膽配淡雪
入口好Creamy, 海水味較濃郁,配合紫菜一齊食,簡直大滿足

吸物 (湯)
完成了以上壽司盛宴,之後就來一碗暖暖蜆肉湯,蚬肉大大粒好清甜

赤肉蜜瓜紅酒啫喱西瓜
赤肉蜜瓜清甜多汁,西瓜紅酒啫喱,西瓜味濃郁好突出,為這頓Omakase 劃上完美句號

🏠:花晨夕月
  • 海膽
  • 中拖羅
  • 甜品
2024-08-31 251 浏览
(*˘︶˘*).。..花晨月夕KUNO.:*♡最近吃過不少客人回頭率很高的餐廳 其中一間是尖沙咀的【花晨月夕】,旁邊的客人跟朋友與師傅有講有笑,幾近肯定是常客來了不只數遍。這次品嚐的是 【花晨月夕】Omakase Dinner Moon set包括先付、刺身五款、御料理、壽司十貫、吸物及甜品。食材上乘有水準,師傅亦功架十足不在話下單是先付與刺身就看得出滿滿的誠意。先付鮑汁啫喱 配鮑魚及車海老鮑魚軟淋入味、鮑汁啫喱涼快的很開胃。-個人超喜愛五款刺身左口魚卷甜蝦配魚子醬,師傅在席前把魚切好再捲入甜蝦, 再噴點食用金粉再加上氮氣,整個作品也非常Ig-able。-三文魚籽海膽杯也是誠意之作,北海道馬糞海膽配上三文魚籽自家醃, 帶點柚子香。-北海道白象拔蚌也新鮮爽口,當季北海道仙鳳指生蠔, 味道Creamy濃郁,口感嫩滑,貝也很鮮甜,帶點點礦物味。-海膽‧毛蟹‧蟹膏夾著脆脆的紫菜一口放到口裡, 蟹膏的咸香更突顯海膽和毛蟹的鮮甜。-御料理是燒穴子冬瓜煮醬燒穴子外脆內嫩, 鮮甜冬瓜加上腐皮湯底的濃郁香醇, 好棒。--壽司十貫也各有特色真鯛魚: 肉質細緻有彈性,味道清新淡雅-銀鱈魚: 師傅在席前用火槍
(*˘︶˘*).。..花晨月夕KUNO.:*♡

最近吃過不少客人回頭率很高的餐廳
其中一間是尖沙咀的【花晨月夕】,
旁邊的客人跟朋友與師傅有講有笑,
幾近肯定是常客來了不只數遍。

包括先付、刺身五款、御料理、壽司十貫、吸物及甜品
食材上乘有水準,師傅亦功架十足不在話下

單是先付與刺身就看得出滿滿的誠意。

先付鮑汁啫喱 配鮑魚及車海老

鮑魚軟淋入味、鮑汁啫喱涼快的很開胃。

個人超喜愛五款刺身

左口魚卷甜蝦配魚子醬,

師傅在席前把魚切好再捲入甜蝦, 再噴點食用金粉再加上氮氣,

整個作品也非常Ig-able。
三文魚籽海膽杯也是誠意之作,

北海道馬糞海膽配上三文魚籽自家醃, 帶點柚子香。
北海道白象拔蚌也新鮮爽口,

當季北海道仙鳳指生蠔,

味道Creamy濃郁,口感嫩滑,貝也很鮮甜,
帶點點礦物味。
海膽‧毛蟹‧蟹膏夾著脆脆的紫菜

一口放到口裡,
蟹膏的咸香更突顯海膽和毛蟹的鮮甜。
御料理是燒穴子冬瓜煮

醬燒穴子外脆內嫩,

鮮甜冬瓜加上腐皮湯底的濃郁香醇, 好棒。
壽司十貫也各有特色

真鯛魚: 肉質細緻有彈性,味道清新淡雅
銀鱈魚:

師傅在席前用火槍燒香銀鱈魚後,再手握為壽司

逼出油脂, 口感肥美甘香, 配上黑松露醬更有風味
活帆立貝

盛夏當造,鮮甜肥美,
配柚子皮提香, 突顯帆立貝鮮香原味
鹿兒島間八

入口魚肉肥美爽滑, 個人好喜歡吃
深海池魚

刺身質地纖細柔軟,口感順滑鮮甜
池魚
入口魚油甘香細膩

手握飯裡添了芝麻,食落會香口一點
金目鯛

個人超愛這款白肉魚,
鮮味肉嫩,脂肪豐厚,味道濃厚
車海老

想不到車海老裡頭蝦膏豐富, 食落肉質也很彈牙
奄美群島 中拖羅

肉質肥美魚油味重, 食落非常甘香
北海道海膽

海膽份量超級多、加上淡雪鹽,

入口Creamy同鮮甜。
最後湯品和甜品都是相對簡單,
但也是誠意之作
櫻花蝦海老真丈清湯, 海帶湯帶出海老真丈鮮甜好吃

甜品紅酒啫喱配西瓜赤肉蜜瓜,

越簡單的清甜味越能把剛才的美味留住。

#花晨月夕
#尖沙咀 #尖沙咀美食 #尖沙咀日本菜 #omakase #廚師發板
#日本菜 #sashimi #sushi #海膽 #拖羅
2024-08-22 288 浏览
今日嚟慶祝週年紀念,發現呢間omakase都好啱打卡,由前菜到壽司擺盤都色彩繽紛,啱哂我呢啲中意影靚相嘅人,而且食物質素都幾高,真係打得又食得🤣鮑魚配鮑魚肝醬配水煮蝦鮑魚煮得拾到好處,口感保持彈性唔會太腍,而且隻蝦一啲都唔求其,肉質爽口,非常唔錯!深海池魚呢個係打卡一流💯深海池魚喺個泡泡度爆出嚟仲有啲煙燻嘅煙霧,魚生本身夠鮮味,油脂足夠,仲有子醬嘅鹹鮮味,非常好!紫海膽原隻開俾你,最新鮮嘅食法莫過於此,係我今晚嘅最愛🤤鰹魚有稻草燒過嘅香味,食落層次豐富咗,魚肉食得出新鮮!香煎帶子配新鮮紫菜醬煎得非常香,而且裏面係半熟狀態,紫菜醬汁亦幾特別,配住一齊食估唔到又幾夾😲壽司: 伊佐魚獅魚腩帶子配柚子胡椒左口魚邊配碟魚黑陸銀雪魚配魚子醬拖羅店員會好細心咁講咗邊樣食先,幾欣賞佢哋嘅備料冇乜重複,而且安排嘅次序亦都正確👍除咗一般嘅壽司之外,會配合其他唔同嘅食法,例如柚子胡椒等,個人最喜歡嘅係銀鱈魚配魚子醬,光身魚平時我都唔會點食,但係呢度完全冇腥味,有驚喜👍海膽手卷呢個海膽手卷嘅份量驚人,海膽本身質素唔差,份量好似三文治咁厚,簡直係大滿足!🤩🤩🤩

紫海膽
原隻開俾你,最新鮮嘅食法莫過於此,係我今晚嘅最愛🤤

鰹魚
有稻草燒過嘅香味,食落層次豐富咗,魚肉食得出新鮮!

香煎帶子配新鮮紫菜醬

2024-08-06
  • OmakaseSun
  • Omakase Moon
2024-08-22 298 浏览
.忙左幾個月搞搬屋野‼️而家忙完😌真係要好好對待自己🥰一早約咗同朋友嚟尖嘴食呢間隱世嘅Omakase🍣《花晨月夕》‼️真係好夠食飽到上心口😆食完正野之後就乖乖再落中環做嘢💪🏻先付前菜🥢鮑汁jelly 車海老,毛茄,粟米,津菜好鮮甜既車海老😋🐠左口魚薄刺身魚子醬 紫蘇葉 口感特別..柔軟黏口🐠北海道粒海刺身 響螺肉爽口 有青檸汁🐠三文魚子北海道馬糞海膽醃製過 味道甜甜地 柚子綠色淋上面冇咁腥🐠鏗魚口感同吞拿魚差唔多 配埋蔥同生蒜 而邊位熟熟地 不過我覺得味道一般🐠燒穴子(星鰻)冬瓜煮 味道甜甜地 有一塊似芋圓既口感煙煙韌韌🐠真調魚 上面配柚子汁 鮮甜🐠北海道網酒喜之次 肉質爽口🍣象拔蚌壽司 鮮甜爽口🍣車海露壽司 重蝦味🍣鹿兒島中拖攞 入口即溶🍣北海道赤海膽 淡雪鹽 第一次食咸咸地既海膽又唔錯喎🍉紅酒啫喱西瓜配赤肉蜜瓜甜品 好特別第一次食jelly配西瓜📍花晨月夕 (尖沙咀)尖沙咀赫德道2號金麟商業中心2樓#性質高 #隱世日本料理 #omakase #foodie

🐠左口魚薄刺身

🍣象拔蚌壽司 鮮甜爽口
🍣車海露壽司 重蝦味
🍣鹿兒島中拖攞 入口即溶

🍣北海道赤海膽 淡雪鹽 第一次食咸咸地既海膽又唔錯喎

📍花晨月夕 (尖沙咀)

#性質高 #隱世日本料理 #omakase #foodie
ʀᴇꜱᴛᴀᴜʀᴀɴᴛ ʀᴇᴠɪᴇᴡ花晨月夕餐廳位於尖沙咀赫德道的商業中心門外黑色格調入口進店亦選用簡單的黑色格調一眼看清的廚師檯師傅專注於席前準備食材有時簡單一點反而會比較舒服ᴏᴍᴀᴋᴀꜱᴇ ᴍᴏᴏɴ $1580🔶先付🔸鮑魚鮑汁啫喱配車海老肉質彈牙,配上清甜日本粟米,秋葵🔶刺身五款🔸真鯛魚配甜蝦配魚子醬上碟時會用液態氮營造波波效果伊佐木真鯛卷住甜蝦上面配上魚籽醬刺身可以沾上酸汁食用非常配合可以配上的紫蘇花亦可食用🔸粒貝刺身非常爽口🔸北海道真蠔配上酸汁及青檸汁入口清新🔸原隻北海道海膽配醬漬三文魚子全晚最愛三文魚子粒粒爆汁醬漬後帶有輕甜非常好食海膽亦清甜🔸鰤魚刺身輕輕火灸逼出油甘魚油脂香味🔶御料理🔸燒穴子冬瓜煮燒穴子入口微微燶香配上冬爪 腐皮 蟹肉🔶壽司十貫🔸伊左佐木魚壽司🔸帆立貝壽司🔸真名鰹壽司🔸鮫鰈魚壽司🔸北海道白象拔蚌壽司🔸銀鱈魚壽司🔸北海道毛蟹壽司加海膽🔸北海道喜知次壽司🔸大拖羅壽司🔸赤海膽壽司灑上淡雪鹽再噴金箔粉🔶吸い物🔸大蜆昆布清湯🔶甜品🔸紅酒啫喱配西瓜🔸赤肉蜜瓜📍ᴋᴜɴᴏ (ᴛꜱɪᴍ ꜱʜᴀ ᴛꜱᴜɪ)2/ꜰ, ᴋᴀᴍ ʟᴜɴɢ ᴄᴏᴍᴍᴇʀᴄɪᴀʟ ᴄᴇɴᴛʀᴇ, 2 ʜᴀ
ʀᴇꜱᴛᴀᴜʀᴀɴᴛ ʀᴇᴠɪᴇᴡ

有時簡單一點反而會比較舒服

ᴏᴍᴀᴋᴀꜱᴇ ᴍᴏᴏɴ $1580

🔶先付
🔸鮑魚鮑汁啫喱配車海老
肉質彈牙,配上清甜日本粟米,秋葵

🔶刺身五款

🔸大蜆昆布清湯

🔶甜品
🔸紅酒啫喱配西瓜
🔸赤肉蜜瓜

📍ᴋᴜɴᴏ (ᴛꜱɪᴍ ꜱʜᴀ ᴛꜱᴜɪ)
2/ꜰ, ᴋᴀᴍ ʟᴜɴɢ ᴄᴏᴍᴍᴇʀᴄɪᴀʟ ᴄᴇɴᴛʀᴇ, 2 ʜᴀʀᴛ ᴀᴠᴇɴᴜᴇ, ᴛꜱᴛ
2024-08-17 214 浏览
今日搵咗間Omakase嚟食位於喺尖沙咀,地點十分便利餐廳已經開業多年,主打唔同時令嘅日式菜式,今日食咗晚餐中間價錢嘅套餐鮑魚配鮑魚肝醬配水煮蝦豐富的海鮮風味和口感。而且鮑魚煮得啱啱好非常之腍。刺身: 深海池魚油香味幾好,唔錯👌🏻紫海膽濃郁奶油質地和海洋風味,正!鰹魚鰹魚刺身都幾香,而且配上薑蓉,幾特別😋一品料理香煎帶子配新鮮紫菜醬煎帶子搭配新鮮紫菜醬,結合了海鮮的鮮甜和紫菜的清爽風味。壽司:伊佐魚肉質細緻軟嫩,帶有些許的彈性。😏獅魚腩即係後生嘅油甘魚,肉質軟嫩,口感滑順。😀帶子配柚子胡椒帶子的肉質鮮嫩,味道清甜,柚子胡椒帶來一絲微辣和清新的柑橘香氣☺️左口魚邊配碟魚燒過,所以又香味十足😎😎黑陸黑陸的肉質緊實,口感較為彈牙味道鮮美銀雪魚配魚子醬銀雪魚油香味十足,搭配魚子醬的鮮味和鹹味,帶來豐富的層次感。🔥🔥拖羅肉質軟嫩,口感滑順。 海膽手卷大量海膽,份量絕不手軟✌🏻
今日搵咗間Omakase嚟食位於喺尖沙咀,地點十分便利

鮑魚配鮑魚肝醬配水煮蝦

豐富的海鮮風味和口感。而且鮑魚煮得啱啱好非常之腍。

刺身:

深海池魚

油香味幾好,唔錯👌🏻

紫海膽
濃郁奶油質地和海洋風味,正!

鰹魚
鰹魚刺身都幾香,而且配上薑蓉,幾特別😋

一品料理

香煎帶子配新鮮紫菜醬
煎帶子搭配新鮮紫菜醬,結合了海鮮的鮮甜和紫菜的清爽風味。

壽司:
伊佐魚
肉質細緻軟嫩,帶有些許的彈性。😏

獅魚腩
即係後生嘅油甘魚,肉質軟嫩,口感滑順。😀

帶子配柚子胡椒

左口魚邊配碟魚
燒過,所以又香味十足😎😎

黑陸
黑陸的肉質緊實,口感較為彈牙
味道鮮美

銀雪魚配魚子醬

拖羅
肉質軟嫩,口感滑順。

海膽手卷

大量海膽,份量絕不手軟✌🏻
餐廳裝修幾有高雅,環境都好舒服。師傅用心講解,食物精緻,上菜速度適中,非常享受呢一餐。今次食月 Moon,包先付、五品、御料理、十貫、湯加甜品。🍥先付:鮑魚啫喱🥢刺身五款🎈蟉蝶魚刺身配魚子醬好食又岩打卡😍好似藝術品一樣👍🦪北海道厚岸蠔creamy同海水味偏咸少少🌊原隻海膽配三文魚籽三文魚籽自家醃製,甜少少,我鍾意呢個味道!最愛呢道菜,好邪惡又滿足😈🦀北海道毛蟹肉配馬糞海膽海膽好甜,同蟹肉蟹膏包住紫菜食好creamy🐟黑木魚刺身油脂好豐富!🔸御料理燒月子冬瓜煮:炙燒過的月子好香,冬瓜煮到軟熟。🍣十貫壽司食落更滿足😌🐟真鯛魚:肉質有彈性。🐟銀鱈魚:加上黑松露醬,油脂豐富。🐟活北極貝:爽口鮮甜。🐟鹿兒島間八魚🐟深海池魚:有咬口。🐟帆立貝:大粒軟綿綿。🐟喜之次🐟大拖羅:肥美色澤紅潤。🐟新鮮靖魚🐟北海道紫海膽:鮮甜海膽加淡雪鹽,中和油膩感,估唔到超夾!🥣蜆肉清湯鮮甜🍉紅酒啫喱配西瓜、赤肉蜜瓜蜜瓜入口即溶的感覺,作完美結尾,滿足👍總體而言,料理都好花心機!一定會再訪♥
今次食月 Moon,包先付、五品、御料理、十貫、湯加甜品
🍥先付:鮑魚啫喱
🥢刺身五款
🎈蟉蝶魚刺身配魚子醬
好食又岩打卡😍好似藝術品一樣👍
🦪北海道厚岸蠔
creamy同海水味偏咸少少
🌊原隻海膽配三文魚籽
🦀北海道毛蟹肉配馬糞海膽
海膽好甜,同蟹肉蟹膏包住紫菜食好creamy
🐟黑木魚刺身
油脂好豐富!
🔸御料理
燒月子冬瓜煮:炙燒過的月子好香,冬瓜煮到軟熟。
🍣十貫壽司
食落更滿足😌
🐟真鯛魚:肉質有彈性。
🐟銀鱈魚:加上黑松露醬,油脂豐富。
🐟活北極貝:爽口鮮甜。
🐟鹿兒島間八魚
🐟深海池魚:有咬口。
🐟帆立貝:大粒軟綿綿。
🐟喜之次
🐟大拖羅:肥美色澤紅潤。
🐟新鮮靖魚
🐟北海道紫海膽:鮮甜海膽加淡雪鹽,中和油膩感,估唔到超夾!

🥣蜆肉清湯
鮮甜
🍉紅酒啫喱配西瓜、赤肉蜜瓜
蜜瓜入口即溶的感覺,作完美結尾,滿足👍
總體而言,料理都好花心機!一定會再訪♥
2024-08-13
2024-08-16 170 浏览
花晨月夕呢個名字好有意境,享受着靜靜的環境,欣賞廚師嘅手藝,細心製作每度料理,都係一種享受。我自己鐘意坐吧枱睇住廚師手藝,另外都有包廂房間。前菜鮑魚鮑汁啫喱、粟米、車海老(又名:九節蝦)入口軟綿綿的鮑汁啫喱,彈牙嘅鮑魚味道鮮甜,海老肉質爽口。間白魚薄切(配柚子酸汁)間白魚捲着甜蝦嘅蝦蓉,放上魚子醬,配上紫蘇花,望住都已經覺得好靚。再用上液態氮做出一個波波效果,眼前就好像仙境一樣出現了。間白魚肉質爽口,配蝦蓉味道更鮮甜,沾上柚子酸汁,我更喜歡微微帶酸這味道。真蠔(季節食材)真蠔肉身飽滿,質感爽脆,蠔味濃郁,再加入一點檸檬汁,好滋味。凹貝(又名:響螺)凹貝螺切成薄片,口感彈牙,用岩鹽、青檸汁調味,更添清爽口感。黑鯥魚係油脂豐富嘅深海魚,厚厚一片燒香左嘅表皮(釋出油脂)香氣再配上蒜蓉,食落亦少咗油膩嘅感覺。燒穴子東瓜煮(穴子又名:海鰻)穴子膠原蛋白豐富,肉質細嫩味道清淡,燒過之後入口更香亦冇咁膩,伴隨滑溜嘅蟹肉,味道更感鮮甜。伊佐木(白身魚)魚肉味清淡、味甜,配上日本香葱同辣椒蘿蔔蓉,沾上醬油,令肉味更提鮮。活北寄貝北寄貝切左薄片,加入柚子皮同青檸汁,口感爽脆味道更鮮。北海道毛蟹蒸熟嘅毛蟹顏
我自己鐘意坐吧枱睇住廚師手藝,另外都有包廂房間。

前菜
鮑魚鮑汁啫喱、粟米、車海老(又名:九節蝦)
入口軟綿綿的鮑汁啫喱,彈牙嘅鮑魚味道鮮甜,海老肉質爽口。

間白魚薄切(配柚子酸汁)
再用上液態氮做出一個波波效果,眼前就好像仙境一樣出現了。

真蠔(季節食材)

凹貝(又名:響螺)

黑鯥魚

燒穴子東瓜煮(穴子又名:海鰻)

伊佐木(白身魚)

活北寄貝
北寄貝切左薄片,加入柚子皮同青檸汁,口感爽脆味道更鮮。

北海道毛蟹
蒸熟嘅毛蟹顏色鮮艷,蟹味鮮甜肉嫩,放上海膽,魚子醬,口感豐富,令人回味無窮。

銀鱈魚(刺身級)
我見識少,刺身級都係第一次食,雖然肉質油脂比較重,但味道非常鮮味而且肉質細緻爽滑 ,亦冇魚腥味。

中拖羅(奄美群島)
厚切嘅中拖羅,入口有油香,味道鮮甜而不膩。

馬糞海膽
廚師一d都唔吝嗇嘅馬糞海膽,我望住已流口水,放上淡雪鹽,而且似雪花一樣,再噴灑食用金箔,海膽鮮甜,在口中溶化,簡直係視覺同味覺嘅享受。

蜆肉清湯
蜆肉厚,飲落鮮甜。

甜品
紅酒啫喱西瓜,赤玉蜜瓜
我唔飲紅酒,但做成啫喱就唔同,好味好多,襯托出西瓜嘅清甜,赤玉蜜瓜顏色靚,多汁且香甜,令呢一餐劃上完美嘅句號。
2024-08-16 175 浏览
慶祝生日去咗食omakase😆 花晨月夕CP值極高😍又可以打卡IG able,真係雙重享受💕Omakase Sun Dinner Set $1380前菜青海老配日本溫室粟米、鮑魚加上日本津菜口感似啫喱幾特別刺身三款深海池魚 質地爽口可以捲埋紫蘇葉花一齊食更香海膽配三文魚子 馬糞海膽超鮮甜配上三文魚子鹹香係絕配😍黑鯪魚 輕輕炙燒過魚皮油脂更香,肉質肥美御料理北海道燒帶子超大隻,面頭仲有火炙海膽,好鮮甜壽司十貫伊左目 肥美夠鮮鰤魚腩 油脂滿溢,食落甘香鮫鰈魚魚邊 油香滿滿石坦貝(夏季限定拍一拍佢會彈起😍) 入口質地爽口金目鯛 魚肉嫩滑味道濃郁鯖魚 配左薑蓉,鮮味十足醬油漬赤身 用咗醬油醃製,面頭有五色芝麻更加提鮮中拖羅 有魚油香味又肥美北海道馬糞海膽 配淡雪鹽極鮮甜!配上金粉襯托返💯吸物大蜆湯,蜆肉淡淡清甜味,熱湯暖暖胃甜品紅酒啫喱西瓜🍉配靜岡蜜瓜🍈兩款都好甜超滿足

Omakase Sun Dinner Set $1380
前菜
青海老配日本溫室粟米、鮑魚加上日本津菜口感似啫喱幾特別

刺身三款
深海池魚 質地爽口可以捲埋紫蘇葉花一齊食更香
海膽配三文魚子 馬糞海膽超鮮甜配上三文魚子鹹香係絕配😍
黑鯪魚 輕輕炙燒過魚皮油脂更香,肉質肥美

御料理
北海道燒帶子超大隻,面頭仲有火炙海膽,好鮮甜

壽司十貫
伊左目 肥美夠鮮
鰤魚腩 油脂滿溢,食落甘香
鮫鰈魚魚邊 油香滿滿
石坦貝(夏季限定拍一拍佢會彈起😍) 入口質地爽口
金目鯛 魚肉嫩滑味道濃郁
鯖魚 配左薑蓉,鮮味十足
醬油漬赤身 用咗醬油醃製,面頭有五色芝麻更加提鮮
中拖羅 有魚油香味又肥美
北海道馬糞海膽 配淡雪鹽極鮮甜!配上金粉襯托返💯
吸物
大蜆湯,蜆肉淡淡清甜味,熱湯暖暖胃

紅酒啫喱西瓜🍉配靜岡蜜瓜🍈兩款都好甜超滿足

2024-08-15 1575 浏览
已經好耐無食Omakase同去日本啦,所以為左解下癮最近就去左尖沙咀【花晨月夕】食omakase dinner啦。餐廳唔算好大、總共大概可以坐18-20日(有兩間房)。難得食一次、當然就叫左最貴既Moon set,包括先付、刺身五款、御料理、壽司十貫、吸い物(湯)同甜品。先付(前菜):鮑汁啫喱 鮑魚 車海老 蒓菜鮑魚非常軟霖、鮑汁啫喱濃郁,而車海老鮮甜。另外蒓菜(睡蓮科嫩芽)好特別、滑滑地有層透明膠質,鮮美嫩滑。刺身五款:一、真鯛卷甜蝦 魚子醬會係你面前加液態氮同泡泡、視覺享受、打卡able。真鯛魚入面加左甜蝦碎,真鯛味鮮甜加左甜蝦更加鮮甜 。二、粒貝刺身 岩鹽 青檸汁非常脆口同鮮甜、有濃郁海水味三、鰤魚刺身 鰤魚姐係大條既油甘魚、肉質肥美魚油味重、炙燒左外皮非常香四、原隻北海道紫海膽 三文魚籽 青柚子皮北海道紫海膽非常鮮甜 creamy 、三文魚籽完全唔會腥同行過鹹再加青柚子好清新五、トロ一片炙燒一片生、トロ超級肥美、魚油味濃、魚味香,加左紫蘇香氣十足御料理:燒穴子冬瓜煮醬燒穴子甜甜地、加左山椒帶出個鮮味。冬瓜清新、湯底濃郁香醇、腐皮豆味超級濃郁。壽司十貫:伊佐木:味道偏淡 反而wa

先付(前菜):鮑汁啫喱 鮑魚 車海老 蒓菜
刺身五款:

一、真鯛卷甜蝦 魚子醬

二、粒貝刺身 岩鹽 青檸汁
非常脆口同鮮甜、有濃郁海水味

三、鰤魚刺身
鰤魚姐係大條既油甘魚、肉質肥美魚油味重、炙燒左外皮非常香

四、原隻北海道紫海膽 三文魚籽 青柚子皮

五、トロ

御料理:燒穴子冬瓜煮

壽司十貫:
伊佐木:味道偏淡 反而wasabi味比較突出
帆立貝:肉質鮮甜、加左青檸好清新
深海池魚:肉質比較脆口、有甜味同creamy ,加左青柚子皮好清新,個人最鍾意呢款
北寄貝:上臺前師傅會拍一拍佢、之後仲會郁。非常脆口、海水味比較濃
鮫鰈魚:上面一塊係炙燒魚邊、下面係生既。魚油味濃、幾鮮甜、炙燒好香口
鹿兒島間八魚:肉質爽口、味道比較清爽
鯖魚:魚味比較濃但完全無腥味、魚肉比較軟
喜知次:油脂較濃、但肉質會比較爽口同香濃
中トロ:肉質軟霖、魚同血味濃

海膽壽司:超級多海膽、會係你面前加上淡雪鹽同金粉、好好既experience。海膽好creamy同鮮甜。

吸い物:蜆肉清湯,非常清甜、蜆肉爽口

甜品:紅酒啫喱配西瓜 紅肉蜜瓜
紅酒啫喱同西瓜意外好match、清甜爽口。