花晨月夕

KUNO
位於尖沙咀赫德道既✨花晨月夕✨環境雅致、燈光柔和,搭配精緻裝潢及擺設,令整個用餐體驗更完美🥰🔹前菜👉🏻黑松露蟹肉忌廉多士鮮甜蟹肉配搭香濃黑松露、外脆內軟多士,每一啖都充滿層次感👉🏻柚子蘿蔔這道小菜清新可口,酸甜柚子配清脆蘿蔔,開胃又可口👉🏻豆腐蟹腳三文魚子細膩豆腐配鮮味蟹腳、鹹香三文魚子,層次分明👉🏻秋刀魚生薑煮秋刀魚味道濃郁,生薑香氣提升魚既鮮味,令魚肉更添風味另搭配👉🏻栗子、龍珠果、水雲醋,令整體味道更加豐富🔹鮫鰈魚薄切薄切鮫鰈魚新鮮無比,搭配北海道馬糞海膽同魚子醬,口感滑順,鮮香與清甜交織🔹岩手赤崎真蠔生蠔清甜可口,海水味鮮明,肉質細膩,大大隻肥美飽滿🔹白子新鮮白子搭配日本蔥、辣椒,令整道菜風味更加立體~與蘿蔔蓉、醋一同享用,口感平衡,夠哂creamy🔹北海道白象拔蚌白象拔蚌肉身鮮嫩蚌,加少許青檸汁作點綴,令味道更加清新🔹四國鰹魚魚味濃郁,搭配蔥花、蒜蓉,每一口都充滿香氣,口感滑順,令人滿足🔹松葉蟹棒天婦羅炸至外脆內嫩,鮮甜蟹棒與酥脆口感形成完美對比,搭配醬汁食用更是絕佳享受🔹蟹肉真醬以蝦膠及魚醬打成,口感滑順,鮮味十足🔹真鯛鯛魚新鮮得令人驚艷,肉質煙韌,口感扎實,搭配簡單調味已

🔹前菜
👉🏻黑松露蟹肉忌廉多士
鮮甜蟹肉配搭香濃黑松露、外脆內軟多士,每一啖都充滿層次感

👉🏻柚子蘿蔔
這道小菜清新可口,酸甜柚子配清脆蘿蔔,開胃又可口

👉🏻豆腐蟹腳三文魚子
細膩豆腐配鮮味蟹腳、鹹香三文魚子,層次分明

👉🏻秋刀魚生薑煮
秋刀魚味道濃郁,生薑香氣提升魚既鮮味,令魚肉更添風味

另搭配👉🏻栗子、龍珠果、水雲醋,令整體味道更加豐富
🔹鮫鰈魚薄切
🔹岩手赤崎真蠔
生蠔清甜可口,海水味鮮明,肉質細膩,大大隻肥美飽滿
🔹白子
🔹北海道白象拔蚌
白象拔蚌肉身鮮嫩蚌,加少許青檸汁作點綴,令味道更加清新
🔹四國鰹魚
🔹松葉蟹棒天婦羅
🔹蟹肉真醬
以蝦膠及魚醬打成,口感滑順,鮮味十足

🔹真鯛
鯛魚新鮮得令人驚艷,肉質煙韌,口感扎實,搭配簡單調味已經非常好食

🔹北海道養殖銀鱈魚
銀鱈魚肉質柔滑,配以香濃黑松露醬,味道相得益彰

🔹帆立貝
鮮甜可口,肉質彈牙,簡單調味令帆立貝鮮味發揮得更佳

🔹鹿兒島間八魚
魚肉鮮嫩,脂肪含量較低,口感滑順,肉質鮮甜結實
🔹秋刀魚
當造秋刀魚帶爽口及豐腴雙重口感,魚肉甘香鮮甜

🔹深海池魚
加入柚子胡椒增添微微辛辣感,令深海池魚味道更立體

🔹靜岡縣金目鯛
金目鯛肉質淡雅鮮甜、入口肥美細膩

🔹新鮮鯖魚
味道濃郁、油脂較多,帶宜人甜味
🔹大拖羅
脂肪相當多,分佈如雪花般,油香四溢,入口即溶

🔹北海道赤海膽
赤海膽鮮味濃郁,口感如奶油般滑順,帶來無比享受,令人回味無窮
🔹松葉蟹舞茸菇日本三葉清湯
湯頭清淡而不失鮮味,鮮甜松葉蟹與清香舞茸菇香氣相互輝映,啖啖暖心又暖胃
花晨月夕✨
📍尖沙咀赫德道2號金麟商業中心2樓
2024-12-13 284 浏览
今晚和喜愛打卡的同事去吃一頓豐富的Omakase。很久之前來過,念念不忘這裏的食物擺設、視覺和味覺的享受。甫一入座,我們當然不忘打卡。每一道菜都像藝術品一樣,我們忙於吃,又忙於拍照,影過不停。Omakase Sun 和 Omakase Moon先付1.黑松露蟹肉忌廉多士:黑松露味很香,蟹肉忌廉很滑,多士脆卜卜。2.秋刀魚生薑煮:十分鮮嫩,肉質帶有淡淡的脂香。3.糖漬栗子:香甜可口,口感軟綿。4.柚子蘿蔔:柚子蘿蔔給整道前菜增添了一絲清新的酸味,非常爽口。5.水雲:很特別的水雲,像是昆布一類,味道清爽。6.松葉蟹味噌豆腐:松葉蟹很鮮甜,豆腐配味噌,味道非常夾。禦料理松葉蟹棒天婦羅:有蟹鉗、蟹棒和真丈。真丈其實就是以蟹肉造成的丸子,軟軟糯糯的帶點彈性,為整個餐點增添了一絲清新的口感。蘸上蘿蔔蓉醬汁,很好味!壽司店員奉上一碟醬漬薑,薑醃製得非常好味!1. 真鯛:真鯛魚肉鮮嫩,味道鮮美,讓人回味無窮。2. 帆立貝:十分爽口彈牙。3. 金線鯛:真鯛魚肉鮮嫩,味道鮮美。4.富士山三文魚:沒有普通挪威三文魚的油脂味那麼重,三文魚的味較出。4.魷魚壽司:魷魚切了一絲絲,口感增加。上面的海膽亦有提鮮的作

Omakase Sun 和 Omakase Moon

先付
2.秋刀魚生薑煮:十分鮮嫩,肉質帶有淡淡的脂香。
3.糖漬栗子:香甜可口,口感軟綿。
5.水雲:很特別的水雲,像是昆布一類,味道清爽。
6.松葉蟹味噌豆腐:松葉蟹很鮮甜,豆腐配味噌,味道非常夾。

禦料理
蘸上蘿蔔蓉醬汁,很好味!

壽司
店員奉上一碟醬漬薑,薑醃製得非常好味!
1. 真鯛:真鯛魚肉鮮嫩,味道鮮美,讓人回味無窮。
2. 帆立貝:十分爽口彈牙。
3. 金線鯛:真鯛魚肉鮮嫩,味道鮮美。
4.魷魚壽司:魷魚切了一絲絲,口感增加。上面的海膽亦有提鮮的作用。
5.鰤魚:其實就是大種油甘魚,冬天最當造。鰤魚肉質鮮嫩,口感滑嫩,帶有淡淡的脂香,配上柚子醬,吃後在口中留有餘韻。
6.地金目鯛:來自靜岡縣,十分爽口順滑。
7.海膽:以紫菜包裹着海膽雙邊配上岩鹽和灑上食用金箔。視覺效果一流!海膽味道新鮮,入口即溶,吃後口內還有甜甜的餘香。

壽司全部都鮮甜味美,充滿油香和香氣,令人覺得吃後齒頰留香。

Omakase Sun
刺身
1.赤崎真蠔:來自岩手縣。很大隻,非常新鮮,很creamy ,鮮嫩多汁。
2. 馬糞海膽三文魚籽杯:三文魚子咬進口內「卜卜脆」,海膽味道鮮美。
3. 黑龍魚:來自神津島。魚肉厚實,鮮味突出。

Omakase Moon
刺身
1.依佐木:打卡度極高!店員倒入液態氮和食用肥皂泡,玻璃碗迅速被一個巨大的肥皂泡包着,極盡視覺享受。新鮮的依佐木魚魚肉鮮嫩多汁,白身魚,味道較淡。廚師建議我們加少少紫蘇花和酸汁一同吃,增加味道層次。
2.粒貝刺身:上面加了岩鹽和青檸汁,非常爽口順滑。
3.鱈魚白子:白子口感鮮嫩,軟軟糯糯的,味道獨特。
4.北海道毛蟹配海膽:北海道毛蟹很鮮甜,馬糞海膽入口順滑,有濃濃的甜味。
5.鰹魚刺身:外層較厚實,內裏口感幼滑。鮮美的魚肉散發著淡淡的海洋風味。廚師把它們擺放得像一幅圖畫一樣,極度吸睛。

吸物
松葉蟹柳清湯,以蟹柳為主要成分,有濃郁的蟹味。清湯清爽而不油膩,真

水果
北海道赤肉蜜瓜配香印提子
店員提醒我們先吃提子,後吃蜜瓜。提子很結實爽口,蜜瓜的甜度適中,口感極為滑嫩,帶來一絲清新的甜蜜。

這餐Omakase仍然保持水準!是一場視覺與味覺的享受,每道菜都像一件藝術品般精心擺設。絕對值得回頭再嚐!
  • Omakase Sun
  • 真鯛
  • 中拖羅
  • 赤貝
2024-12-07 257 浏览
第一次來到這麼有情調的日式餐廳食omakase 裝修用黑灰做主調 十分有格調晚餐有3款套餐 價錢由$980-$1580 這個價錢在尖沙咀地段的晚市應該屬於很抵食的omakase.🌜 𝙾𝚖𝚊𝚔𝚊𝚜𝚎 𝙼𝚘𝚘𝚗 🌛 $𝟷𝟻𝟾𝟶.《先付》賣相很精緻而且豐富的開胃菜 店員建議順次序品嘗 包括有黑松露蟹肉多士、柚子蘿蔔、松葉蟹三文魚籽豆腐、秋刀魚、龍珠果及水雲《刺身五款》🔸最吸睛的當然是真鯛魚薄切 可以配合埋紫蘇花一齊食 但係食之前店員會在器皿中加液態氮 然後師傅拉出大泡泡波 絕對是一大打卡點🔸三文魚籽海膽杯的三文魚子自家醃製 配搭埋海膽一齊食 鮮味倍增🔸而鱈魚白子是冬天當造 食落好Creamy 配埋下面酸汁食好夾🔸 粒貝刺身味道爽口清甜🔸鰤魚又是一個冬天當季適合食的魚類 師傅話越凍的時候會越肥美 鰤魚預先用醬油漬過 再煙熏才上碟 煙熏味好香 有驚喜!《御料理》松葉蟹天婦羅 有很大條蟹腳、蟹蚶、蟹真丈及青椒 天婦羅炸漿薄身酥脆 底下一點油都沒有 炸得很好《寿司十貫》伊佐木帆立貝靜岡縣產地金目鲷深海池魚·上面加了柚子皮 帶點清新感覺象拔蚌·好爽口彈牙鰹魚·魚味較為突出 銀鱈魚·頗香的油脂感 有驚

🌜 𝙾𝚖𝚊𝚔𝚊𝚜𝚎 𝙼𝚘𝚘𝚗 🌛 $𝟷𝟻𝟾𝟶

鰹魚·魚味較為突出
銀鱈魚·頗香的油脂感 有驚喜
鯖魚棒
大拖羅·入口即溶🥹
海膽·師傅先用紫菜包住海膽給我 然後好有型咁灑上淡雪鹽 再噴上金粉✨ 海膽甘甜幼滑🤤

最後用松葉蟹棒清湯及好清甜多汁的哈密瓜作結 是個開心的omakase體驗
  • 真鯛
2024-12-07 232 浏览
在年尾之際,我特意帶埋家人來到尖沙咀的人氣鮨店——花晨月夕,慶祝生日。呢到除咗bar枱可以近距離同師傅接觸仲可以提前約包廂餐前,店員先比咗麵豉湯、沙律同茶碗蒸。特別是茶碗蒸,加入了蟹肉,讓蒸蛋的鮮甜味道更加突出,令人食指大動鮨品真鯛配甜蝦他他這道菜以鮮甜的蝦肉和淡雅的真鯛完美結合,調味料和紫蘇葉的搭配,讓每一口都充滿層次感。海膽魚籽杯金黃的海膽與魚籽的搭配,視覺和味覺上都非常吸引,成為打卡的最佳選擇。粒貝口感極為爽脆,這款獨特的貝類刺身讓人印象深刻。鰤魚經過火灸的鰤魚,帶有Q彈的魚皮,魚味濃郁,回味無窮。金線鯛清淡柔軟,肉質結實,鮮甜的口感令人陶醉。帶子細嫩彈牙的帶子,搭配醋飯的微酸,呈現出絕佳的滋味平衡秋刀魚油香四溢,最能體現新鮮魚肉的風味- **醬油漬赤身**:秘製醬油輕醃的赤身,鮮香撲鼻拖羅肉質如雪花般的拖羅,富含天然魚油,入口即溶,令人回味赤海膽壽司海苔經輕炭火烤過,與冰涼的海膽形成強烈對比,鮮甜十足。最後熱辣辣嘅油揚烏冬暖番下,烏冬口感彈牙,油揚比較甜身;甜品係開心果雪糕,食到粒粒開中果碎,呢一餐真是讓人無比滿足,既有視覺的享受,也有味覺的饗宴。

鮨品
真鯛配甜蝦他他

海膽魚籽杯

粒貝
口感極為爽脆,這款獨特的貝類刺身讓人印象深刻。

鰤魚
經過火灸的鰤魚,帶有Q彈的魚皮,魚味濃郁,回味無窮。

金線鯛
清淡柔軟,肉質結實,鮮甜的口感令人陶醉。

帶子
細嫩彈牙的帶子,搭配醋飯的微酸,呈現出絕佳的滋味平衡

秋刀魚
油香四溢,最能體現新鮮魚肉的風味

- **醬油漬赤身**:
秘製醬油輕醃的赤身,鮮香撲鼻

拖羅
肉質如雪花般的拖羅,富含天然魚油,入口即溶,令人回味

赤海膽壽司
海苔經輕炭火烤過,與冰涼的海膽形成強烈對比,鮮甜十足。

• 大拖羅
2024-12-05 221 浏览
預約咗兩次先食到嘅Omakase,呢個價錢嚟講,食物質素真係唔錯❤️❤️❤️可以一試😀套餐食物多樣化,重點介紹我最鍾意嗰幾款😙前菜黑松露蟹肉忌廉多士柚子蘿蔔蟹肉麵豉豆腐生薑煮秋刀魚水雲真鯛甜蝦他他配魚子醬與紫蘇花真鯛與甜蝦的鮮甜,上面的魚子醬增添了鹹香與顆粒感,紫蘇花則帶來一絲香氣,提升整體的細膩層次感。北海道生蠔北海道生蠔鮮甜細膩,帶有濃郁的海洋風味,滑嫩的口感令人印象深刻,簡單的調味已經足以襯托其高級質感。鱈魚白子鱈魚白子入口即化,奶油般的質地讓人驚艷,滑嫩濃郁,帶有淡淡的海鮮甜味,是極具享受的一道料理。粒貝粒貝肉質彈牙鮮甜,保留了海鮮的純粹味道,簡單的處理突出了其天然的鮮美。醬油漬鰤魚鰤魚經醬油漬製後更加鮮香,魚肉的油脂與醬油的鹹香融合得恰到好處,既不過鹹又保留了魚肉的細膩口感。松葉蟹棒天婦羅外皮金黃酥脆,炸得恰到好處,不覺油膩。松葉蟹棒的鮮甜味道被充分保留壽司系列深海池魚魚肉的油脂分布均勻鮫鰈魚鮫鰈魚的口感柔嫩,帶有淡淡的清甜。帆立貝竹炭鹽甜味濃郁且富有彈性。搭配竹炭鹽後,鹽的微微鹹味提升了帆立貝的自然甜度象拔蚌質地脆脆金線鯛因為魚肉細膩,帶有一絲絲迷人的脂香。海膽魷魚海膽濃郁的奶油

前菜

壽司系列

深海池魚
魚肉的油脂分布均勻

鮫鰈魚
鮫鰈魚的口感柔嫩,帶有淡淡的清甜。

帆立貝竹炭鹽

象拔蚌
質地脆脆

金線鯛
因為魚肉細膩,帶有一絲絲迷人的脂香。

海膽魷魚
海膽濃郁的奶油質地與魷魚的Q彈

油脂在舌尖融化

銀鱈魚
輕微的炙燒處理帶來一絲微妙的焦香

龍蝦
龍蝦肉質細膩,入口有著絲絲的彈牙感。

金箔淡雪鹽海膽
這是一道視覺與味覺兼具的奢華之作。海膽的濃郁鮮甜與淡雪鹽的輕盈鹹味完美結合,再以金箔點綴,增添了一絲尊貴感

松葉蟹腳清湯
湯頭清澈鮮美,帶有自然的甜味
2024-12-05 254 浏览
在尖沙咀找到一家性價比高的Omakase,推薦大家品嚐以下美食:黑松露蟹肉忌廉多士,結合了濃郁的黑松露香氣與細膩的蟹肉忌廉。柚子蘿卜則搭配清新的柚子香氣和爽口的蘿卜薄片。蟹肉面豉豆腐以鮮甜蟹肉和濃郁面豉醬調味,生薑煮秋刀魚肉質柔嫩,搭配清涼的水雲海藻,開胃又解膩。真鯛與甜蝦他他,將新鮮食材切丁,搭配奢華的魚子醬與紫蘇花,增添層次感。來自北海道的生蠔保留天然鮮甜,鳕魚白子則如絲般嫩滑,口感細膩。新鮮的粒貝肉質脆爽。酱油腌制的鰤魚入口咸甜平衡,帶有獨特的醬香。松葉蟹棒天婦羅外脆內嫩,選用鮮甜的蟹棒炸至金黃。深海池魚壽司珍稀且肉質細膩,鮫鰈魚壽司柔嫩富有彈性,散發魚脂香。帆立貝竹炭鹽壽司搭配竹炭鹽提升鮮甜,而象拔蚌壽司則肉質脆爽,金線鯛壽司清甜細膩,入口豐富而不膩。這些美食絕對值得一試!還有其他都很值得一試的美食,例如天婦羅,金箔海膽壽司很值得來試一次

還有其他都很值得一試的美食,例如天婦羅,金箔海膽壽司

很值得來試一次
2024-12-05 258 浏览
最近同朋友搵omakase食,見依間餐廳lunch好似幾抵!最平$288 ,咁我哋叫咗$388。包12件壽司同卷物我哋叫咗$388之後,店員都會問吓有咩係唔食嘅。除此之外都完全零交流,只係會上嘢食嘅時候同你講係咩嚟,然後全程返工冇表情咁😂眼見佢哋原來會一次過準備晒12件要用嘅魚之後擺喺砧板上面…同埋唔知係咪佢喺中國都出名?我左右兩邊全部都係大陸人😂而且我哋都未食完,樓面嗰個已經想收走我哋隻碟…一開頭會有沙律茶碗蒸同埋麵豉湯~沙律就係普通嘢加麻醬,茶碗蒸都唔差,不過冇乜蛋味壽司都算新鮮嘅,同埋上碟都好靚打卡都唔錯!不過我同朋友都覺得每一件都冇乜記憶點,好似每一樣嘅魚都一樣味…令人有啲失望嘅係件靚拖羅,反而壽x郎極上嗰一隻仲好食過佢,起碼人哋真係做到入口即溶,呢一件我同我朋友都食咗成分幾鐘先吞到落去,仲要係有筋嘅!唯一覺得最好食嘅係差唔多林尾嘅海膽手卷!勁多海膽~鮮甜嘅!最後佢會配咗個開心果雪糕,不過覺得唔太濃

而且我哋都未食完,樓面嗰個已經想收走我哋隻碟…

唯一覺得最好食嘅係差唔多林尾嘅海膽手卷!勁多海膽~鮮甜嘅!

最後佢會配咗個開心果雪糕,不過覺得唔太濃
2024-12-05 193 浏览
☀️ Omakase Sun set 品每位$1380前菜有落花生、粟子渋谷煮和香魚,這個配搭很特別!而且花生同栗子都係甜甜地刺身-真調他他師傅的刀功很好呀,每塊薄切切得好平均再加上蝦蓉🦐 再點一點蘿蔔蔥醬汁鮮味更出-北寄貝平時食開嘅北寄貝係紅色,呢隻黑色北寄貝鮮甜十足,好爽口!-鏗魚油脂豐富,皮炙烤過是半生的旁邊的小碟是紫蘇葉花,可以拎嚟拌味-穴子豆腐天婦羅、茄子天婦羅🍤好香口,有個蟹肉芡汁嚟到壽司系列啦😍😍伊左目甜蝦他他金線調鮮魚腩銀鱈魚關池魚青魚扒拖羅每一款都新鮮肥美👍🏻最後有個海膽壽司面頭落咗岩鹽片,仲有一個好豪氣嘅畫面就是噴上了金箔粉🥰當然唔會少得湯同甜品啦個湯係蜆肉湯大大隻蜆肉鮮甜的甜品就係日本嘅蜜瓜🍈同香印提子
☀️ Omakase Sun set 品每位$1380

前菜
有落花生、粟子渋谷煮和香魚,這個配搭很特別!
而且花生同栗子都係甜甜地

-真調他他
師傅的刀功很好呀,每塊薄切切得好平均
再加上蝦蓉🦐 再點一點蘿蔔蔥醬汁鮮味更出

-北寄貝
平時食開嘅北寄貝係紅色,呢隻黑色北寄貝鮮甜十足,好爽口!

-鏗魚
油脂豐富,皮炙烤過是半生的
旁邊的小碟是紫蘇葉花,可以拎嚟拌味

-穴子豆腐天婦羅、茄子天婦羅🍤
好香口,有個蟹肉芡汁

嚟到壽司系列啦😍😍
關池魚
青魚扒
每一款都新鮮肥美👍🏻

最後有個海膽壽司
面頭落咗岩鹽片,仲有一個好豪氣嘅畫面
就是噴上了金箔粉🥰

當然唔會少得湯同甜品
個湯係蜆肉湯大大隻蜆肉鮮甜的
甜品就係日本嘅蜜瓜🍈同香印提子
2024-12-04 133 浏览
喺尖沙咀搵到一間食材新鮮高品質嘅廚師發板食物高質之餘擺盤十分精緻,一次過滿足晒視覺同味覺嘅享受Omakase Moon ($1580)《先付》黑松露蟹肉多士/松葉蟹麵豉豆腐/秋刀魚生薑煮/粟子/龍珠果/水雲/《刺身五款》1. 鮫鰈魚薄切 配甜蝦肉&魚子醬 :魚身灑上竹炭鹽,夾紫蘇花蕊食更有清新花香味。食之前店員會喺容器加入液態氮拉出泡泡,超級夢幻!2. 岩手縣生蠔 :肉質爽口 海水味重3. 三文魚籽海膽杯:北海道馬糞海膽+自家醃製三文魚籽;灑上柚子皮令味道更清新。4. 炙燒鱈魚白子:燒過嘅白子帶焦香,配葱花、辣椒蘿蔔蘸上柚子醋5. 四國鰹魚《御料理》松葉蟹天婦羅 《壽司十貫》真鯛 / 銀鱈魚配黑松露醬 / 帆立貝 / 間八魚 / 紋甲魷魚配北海道海膽 / 象拔蚌 / 靜岡縣白三文魚 / 金目鯛 / 中拖羅 / 北海道白海膽配淡雪鹽《湯品》松葉蟹清湯《甜品》 哈密瓜+提子(沒有用餐優惠)
喺尖沙咀搵到一間食材新鮮高品質嘅廚師發板
食物高質之餘擺盤十分精緻,一次過滿足晒視覺同味覺嘅享受

Omakase Moon ($1580)
刺身五款》
2. 岩手縣生蠔 :肉質爽口 海水味重
5. 四國鰹魚

松葉蟹天婦羅

壽司十貫》

《湯品》松葉蟹清湯

甜品》 哈密瓜+提子
(沒有用餐優惠)
题外话/补充资料: 沒有用餐優惠
1K
2024-12-04 158 浏览
出糧要食返餐好!今次嚟到尖沙咀的日本料理餐廳 — 「花晨月夕」🤩🤩餐廳主打高質廚師發辦,大部份食材都係日本直送🎌!店內裝修走黑色日式設計,設有吧枱同包廂房,環境舒適❤️❤️-🍣Omakase Moon Set $1580/位✨-🔅先付包括黑松露蟹肉多士、柚子蘿蔔、松葉蟹三文魚籽豆腐、秋刀魚、水雲、龍珠果等~~全部賣相精緻,味道由淺入深,作為開胃菜啱哂😋😋🔅刺身五款包括鮫鰈魚薄切、岩手縣生蠔、三文魚籽海膽杯、鱈魚白子同四國鰹魚~~我就最鍾意「鮫鰈魚薄切」!上枱時,師傅會用液態氮拉出大泡泡,打卡一流!!用鮫鰈魚包住甜蝦蓉,加上竹炭鹽同魚子醬,味道好豐富👍🏻👍🏻🔅御料理是日料理係松葉蟹天婦羅🦀,有蟹腳、蟹蚶、蟹真丈同青椒等~全部炸得金黃香脆,好香口!!🔅壽司十貫🔸真鯛🔸銀鱈魚🔸帆立貝🔸間八魚🔸紋甲魷魚🔸白象拔蚌🔸白三文魚🔸金目鯛🔸中拖羅🔸北海道赤海膽每款壽司都好新鮮,當中至愛「北海道赤海膽」!用紫菜包住滿滿的海膽,口感幼滑、味道濃郁甘香🤤🤤🔅吸物松葉蟹清湯味道清甜,鮮味十足!飲完可以暖暖胃♨♨🔅甜品甜品有巨峰提子🍇同哈密瓜🍈,兩者鮮甜多汁,作為今餐完結啱啱好😍😍
🍣Omakase Moon Set $1580/位✨
🔅先付
全部賣相精緻,味道由淺入深,作為開胃菜啱哂😋😋

🔅刺身五款

🔸金目鯛
🔸中拖羅
🔸北海道赤海膽

🔅吸物
松葉蟹清湯味道清甜,鮮味十足!飲完可以暖暖胃♨♨

🔅甜品
花晨月夕臨到年尾屋企人生日今日帶佢試咗呢一間位於尖沙咀人氣鮨店,花晨月夕,lunch叫咗呢款omalase Dusk:前菜分別有麵豉湯、沙律、茶碗蒸,茶碗蒸加入蟹肉,令蒸蛋更鮮甜。真鯛配甜蝦他他配酸汁蝦肉他他混合了豐富的調味料和紫蘇葉,每一口都充滿了蝦肉的鮮甜外更有真鯛淡雅海膽魚籽杯滿滿一杯金澄澄海膽魚籽魚杯絕對打卡之選粒貝粒貝以極為爽脆的口感見稱,係一款風格獨特鮮明的貝類刺身鰤魚連咗少少魚皮口感Q彈,經火灸後魚味特濃郁金線鯛金線鯛清淡柔軟的特色,味道更鮮甜,肉質結實有彈性帶子帶子肉質細嫩彈牙,搭配醋飯的微酸與糯軟口感,呈現出絕佳的滋味平衡秋刀魚秋刀魚油香滿腔的滋味,吃出最鮮的魚肉醬油漬赤身以秘製醬油輕醃,醬油的鮮香更能帶出赤身的鮮甜拖羅顏色偏白,脂肪分佈好像雪花般,富天然魚油脂的甘香,入口即溶赤海膽壽司金黃明澄赤海膽用輕炭火烤過紫菜包住冰涼赤海膽同微暖紫菜形成強烈對比,海膽鮮甜十足最後食埋熱辣辣油揚烏冬,同甜品有我最鐘意開心果雪糕,呢一餐真係好滿足真鯛甜蝦他他上枱賣相已經覺得非常吸睛,用肉質細緻有彈性嘅真鯛包住甜蝦他他吞拿魚赤身嘅位置,經過醬油醃製成為赤身醬油漬 花晨月夕KUNO尖沙

花晨月夕

真鯛配甜蝦他他配酸汁

海膽魚籽杯
滿滿一杯金澄澄海膽魚籽魚杯絕對打卡之選

粒貝
粒貝以極為爽脆的口感見稱,係一款風格獨特鮮明的貝類刺身

鰤魚
連咗少少魚皮口感Q彈,經火灸後魚味特濃郁

金線鯛
金線鯛清淡柔軟的特色,味道更鮮甜,肉質結實有彈性

帶子

秋刀魚
秋刀魚油香滿腔的滋味,吃出最鮮的魚肉

醬油漬赤身
以秘製醬油輕醃,醬油的鮮香更能帶出赤身的鮮甜

拖羅
顏色偏白,脂肪分佈好像雪花般,富天然魚油脂的甘香,入口即溶

赤海膽壽司

真鯛甜蝦他他

吞拿魚赤身嘅位置,經過醬油醃製成為赤身醬油漬

花晨月夕KUNO

尖沙咀赫德道2號金麟商業中心2樓
今日嚟到尖沙咀人氣打卡度好高嘅花晨月夕,享受咗一餐既華麗豐盛,又新鮮好食嘅廚師發辦。餐廳發深黑木系為裝修,入去有一種神秘感。座位分為吧枱及日式趟門嘅房間。我哋點咗2份omakase,「Sun」及「Moon」🌞Omakase Sun - $1380先付、刺身三款、御料理、壽司九貫、吸 物、甜品🌝Omakase Moon - $1580先付、刺身五款、御料理、壽司十貫、吸 物、甜品《先付》 以5道小吃作為開胃前菜,用上紅葉及葉脈作伴碟,配合現時秋天,非常有意境🍁前菜需按次序進食,黑松露蟹肉多士>菊花醋物>味噌蟹肉豆腐>鹽焗銀杏>生疆煮秋刀魚>龍珠果>水雲。黑松露香味濃郁撲鼻,入口鬆脆,充滿蟹肉香味。味噌蟹肉濃郁,豆腐香滑。鹽焗銀杏有驚喜,以往不喜歡食銀杏,怕有苦澀及腥味,這個銀杏一點苦澀味都冇,鹹香脆口,質感彈牙。最後的水雲,酸酸甜甜,醋味不會太搶,胃口大增。《刺身》⭐️深海池魚必須打卡嘅一道菜!刺身放在玻璃瓶容器中,上枱後,侍應裝瓶口變成泡泡嘅狀態,充滿仙氣🫧深海池魚肉質緊實而爽口,入口魚油甘香,魚肉捲起包著甜蝦他他,超甜蝦膏味道。魚身曬上竹
我哋點咗2份omakase,「Sun」及「Moon」

🌞Omakase Sun - $1380
先付、刺身三款、御料理、壽司九貫、吸 物、甜品

🌝Omakase Moon - $1580
先付、刺身五款、御料理、壽司十貫、吸 物、甜品

⭐️深海池魚
魚身曬上竹炭鹽及魚子醬提鮮,升上一個層次。

⭐ 北海道生蠔
肥大肉厚,淡淡海水鹹味,蠔肉甘甜鮮味及帶有奶味。

⭐️鯛魚
肉質緊緻富彈性,色澤光亮,入口微甜,可配上酸汁吊味。

⭐️象拔蚌
超級新鮮,味道鮮甜,充滿海水的味道,口感滑溜爽脆。

⭐️ 炙燒鱈魚白子
經過炙燒嘅白子,外酥內嫩,入口即溶,奶油咁幼滑,濃郁鮮甜,一啲腥味都冇!

⭐️鰤魚
肉質肥厚紮實,油脂豐腴,入口柔軟細緻,味道甘甜

⭐️金目鯛
刺身白裏透紅,經過火炙後,魚皮帶有微微燻香,入口香脆 ,充滿魚油香氣。魚肉鮮甜濃郁,口感細滑有嚼勁。

松葉蟹天婦羅🦀

松葉蟹被譽為日本「蟹后」,果然名不虛傳。肉味鮮而嫰滑,脆漿薄薄包裹住蟹腳,外酥內軟,保留到內裏蟹肉嘅肉汁同鮮味。蟹肉濃郁肉質飽滿,好鮮甜,超級滿足!

《寿司》
⭐️花魚
魚肉雅緻清甜,肉質有彈性,口感清爽

⭐️金線鯛
肉質結實有彈性,鮮甜味道,齒頰留香

⭐️帆立貝
超大粒勁肥厚,肉質厚實,爽甜嫩滑,灑上竹炭鹽,吊起鮮味,更加鮮甜

⭐️右口魚
超級香濃滑溜,充滿油脂味,面層經過炙燒,流出魚油,用紫蘇葉包住入口,平衡返整個油膩感。

⭐️鯖魚
肉質細緻嫩滑,清爽鮮味

⭐️鰈魚
肥大肉厚,加上黑松露提味。
咬下去有質感,油脂豐富,甘甜魚油滲出,層次豐富。

⭐️白魚
以有柚子胡椒提鮮,魚肉雪白清香,幼嫩鮮甜。

⭐️赤身
肉色鮮紅,肉質結實鮮嫩,口感細膩

⭐️拖羅
肉身佈滿精緻的魚油花紋,口感入口即溶,油香四溢而又鮮甜無比,一流!

⭐️秋山水產海膽
賣相精緻,超吸引,打卡是必須的。
紫菜上鋪滿鹽花,中間放上滿滿的海膽,再在上面灑上美味的金粉,豪華感level up 🔝
海膽金黃色,口感幼滑,味道鮮甜濃淆!簡直係極級嘅享受!

《吸 物》
松葉蟹清湯🦀
清甜鮮味,充滿蟹肉啖啖肉,仲有香菜及海帶做配料,好豐富。

甜品
哈密瓜香氣濃郁,入口爽甜又多汁🍈

2024-11-26 155 浏览
Omakase Sun🌞 ($1380)🔸 先付🔸 刺身三款🔸 御料理🔸 寿司九貫🔸 吸い物🔸 甜品Omakase Moon🌕 ($1580)🔸 先付🔸 刺身五款🔸 御料理🔸 寿司十貫🔸 吸い物🔸 甜品▫️【先付】.黑松露蟹肉多士·菊花醋物·味噌蟹肉豆腐·鹽焗銀杏·生疆煮秋刀魚·水雲.龍珠果👉🏻賣相精緻,好有秋天氣色🍁每一款都好出色,味道由淺入深,最欣賞係蟹肉多士,黑松露味突出之餘又唔會搶咗蟹肉嘅鮮味,多士外脆內軟.▫️【刺身】🐠.深海池魚.甜蝦他他.竹炭鹽.魚子醬👉🏻全晚最打卡able嘅菜式🥰用咗氮氣泡泡🔮仙氣十足同儀式感滿滿!深海池魚口感鮮嫩爽脆好有咬口.北海道生蠔🦪👉🏻肉質超級肥美,海水味都幾重,食落好鮮甜爽口.鯛魚👉🏻肉質細緻有彈性,味道清新淡雅,可以配埋酸汁一齊食.象拔蚌👉🏻有齊脆、軟、滑、嫩嘅口感,層次非常豐富.炙燒鱈魚白子👉🏻食落柔滑順口,入口即溶,唔會有太大腥味.鰤魚👉🏻非常厚切,油脂豐富,入口軟韌適中,味道甘甜.金目鯛👉🏻 肉質結實有彈性,燒過之後好香火炙味.▫️ 【御料理】🦀.松葉蟹天婦羅👉🏻非常High Class 嘅天婦羅😳有蟹腳、蟹蚶、蟹真丈同青椒,炸粉好薄同非常酥
Omakase Sun🌞 ($1380)
🔸 先付
🔸 刺身三款
🔸 御料理
🔸 寿司九貫
🔸 吸い物
🔸 甜品

Omakase Moon🌕 ($1580)
🔸 先付

▫️【先付】

▫️【刺身】🐠
.深海池魚.甜蝦他他.竹炭鹽.魚子醬
.北海道生蠔🦪
👉🏻肉質超級肥美,海水味都幾重,食落好鮮甜爽口
.鯛魚
👉🏻肉質細緻有彈性,味道清新淡雅,可以配埋酸汁一齊食
.象拔蚌
👉🏻有齊脆、軟、滑、嫩嘅口感,層次非常豐富
.炙燒鱈魚白子
👉🏻食落柔滑順口,入口即溶,唔會有太大腥味
.鰤魚
👉🏻非常厚切,油脂豐富,入口軟韌適中,味道甘甜
.金目鯛
👉🏻 肉質結實有彈性,燒過之後好香火炙味

▫️ 【御料理】🦀
.松葉蟹天婦羅
👉🏻非常High Class 嘅天婦羅😳有蟹腳、蟹蚶、蟹真丈同青椒,炸粉好薄同非常酥脆,保留咗蟹肉原有嘅鮮味

▫️【寿司】🍣
.花魚
👉🏻肉質Q彈有咬口,有魚油香氣,肥而不膩
.金線鯛
👉🏻味道比較清淡,所以更加突顯魚嘅鮮甜,肉質柔軟
.帆立貝
👉🏻肉質厚實,口感嫩滑,味道鮮甜,面頭加咗竹炭鹽提味
.右口魚
👉🏻膠質豐富,油花分佈均衡,食落淡淡甘甜,面頭有炙燒過嘅魚邊,香氣十足
.鯖魚
👉🏻食落清澈爽口,肉質細嫩香甜
.鰈魚
👉🏻 油脂滿滿,食落清新爽脆,面頭加咗黑松露提味
.白魚
👉🏻 質感滑溜又爽口,越咬越甜仲有回甘感,面頭有柚子胡椒提味
.赤身
👉🏻肉質結實鮮嫩,口感細膩醇厚
.拖羅
👉🏻屬於中拖羅,顏色粉嫩,油分恰到好處冇咩筋,做到入口即溶嘅感覺
.秋山水產海膽
👉🏻本身見到超多海膽同灑滿鹽,賣相已經好吸睛👀點知店員仲喺卷物噴上食用金箔,超級Bling Bling✨係另一道充滿儀式感菜式!海膽味道甘甜,質感Creamy,幾乎入口即溶真係冇得輸❤️

▫️【吸い物】🥣
.松葉蟹清湯
👉🏻呢個湯超級清甜,鮮味十足,入面仲有唔少蟹肉🫢

▫️【甜品】🍈🍇
.哈密瓜.巨峰提子
👉🏻哈密瓜果肉柔嫩咬落非常鮮甜,而巨峰提子圓潤飽滿,食落爽脆Juicy

——————
評分:9/10
平圴消費:~$1630
2024-11-25 121 浏览
記得以前同朋友食過呢度既晚餐好好食,就黎食下佢既午餐,佢lunch set有5個omakase set,價錢由$288-$888,我點左個中位數$588既Dust試下落左單好快就會上前菜沙律,麵豉湯,蒸蛋,湯同蒸蛋都熱辣辣好暖胃,蒸蛋上有啲蟹肉食落好滑捋捋然後就上4款刺身:鮫鰈魚刺身,每片上面都有甜蝦,有啲花做擺盤,師傅話可以夾埋花一齊食,會有清新花香味😍馬糞海膽+鮭魚子,鮭魚子係師傅自己醃既,食落甜甜地🤤仲有白象拔蚌同燒過既鰹魚之後就上6款壽司:真鯛配柚子、火炙養殖銀雪魚配黑松露醬、赤身醬油蹟配柚子胡椒、新鮮帆立貝、中拖羅、海膽,師傅每款唔同既魚都配左唔同既醬汁,提升左佢地本身個鮮味😋最後上埋熱烏冬&開心果雪糕,真係好飽呀

最後上埋熱烏冬&開心果雪糕,真係好飽呀

2024-11-25 197 浏览
香港真係越嚟越多食Omakase嘅餐廳,但係要搵一間可以屹立不倒嘅,呢間都應該係數一數二,原因好簡單,因為呢度嘅質素真係勁高,除咗打卡一流,款式亦都好有創意,價錢亦都相當抵食,加埋呢度交通方便,喺尖沙咀呢一區,所以我每次想食好啲嘅Omakase嘅時候都一定會嚟呢間。第一個食嘅就係打卡好靚嘅combo,有龍珠果、蟹肉toast配caviar、蟹肉玉子豆腐同sardine 魚。重點戲就係個交碟魚入面包住馬糞海膽,上面有魚子醬,本來已經好豪華,但原來師傅會整個泡泡魔術!北海道高木真蠔超大隻,肉質比較脆口,海水味剛剛好。鱈魚白子口感綿密柔滑,好出色。粒貝sashimi都好正。鰤魚燒香咗更香,口感彈牙清爽。松葉蟹天婦羅都係seasonal item之一,幾好食,天婦羅完全唔會有油溢味。壽司就當然好出色啦!食到最尾連個甜品都真係好正,雖然真係食得10分飽,但係個巨峰提子同melon都超甜!