2021-04-26 283 浏览
講飲講食還是銅鑼灣係美食嘅集中地,特色餐廳總有一間喺附近。工作夥伴誠意邀請我一齊打邊爐,特別推介 銅鑼灣 胡爐,喜歡店裏高質素的食物、細心的服務、抗疫措施好、空間感夠大。四人一台也有獨立小房間,嚟緊母親節可以帶埋媽咪嚟食龍蝦呀!火焰龍蝦海鮮鍋 $398店長推介這裏的招牌湯底,特色終於店員會喺我哋面前炒龍蝦,龍蝦非常生猛,然後灑上小量酒再點火,鎖住龍蝦的鮮味,火焰效果更加是 *打咭able *,火焰非常有氣勢。一邊炒一邊聞到香噴噴,再倒入超濃郁的龍蝦湯,真材實料 ,嘆為觀止。工作夥伴最喜歡飲龍蝦湯,佢話睇見都流口水,打邊爐之前先飲兩大碗金黃色的龍蝦湯,海鮮的甜唔好錯過呀!龍蝦肉好嫩滑又有彈性,大大隻鉗好新鮮。店員等我哋飲完龍蝦湯之後,原來會加入香濃蕃茄湯,今晚即叫即製的湯底真的有很大驚喜。紫菜炸響鈴 $88響鈴係我自己打邊爐必食的推介,尤其是店長話係新鮮即炸,更加要食,入口熱辣辣香脆非常,浸龍蝦湯食別有一番風味。自家製新鮮出爐果然係唔同啲,特色紫菜響鈴就更加惹味啦!手切頂級安格斯肥牛 $228鮮嫩的牛肉,肉色充滿亮澤,雪花脂肪分布平均,入口即溶,口感鬆軟!高質素肉質柔軟,牛味濃郁。黑松露
講飲講食還是銅鑼灣係美食嘅集中地,特色餐廳總有一間喺附近。

火焰龍蝦海鮮鍋 $398

紫菜炸響鈴 $88

手切頂級安格斯肥牛 $228

黑松露芝士手打牛丸 $52
店長推薦之一,手打牛丸非常之爽口彈牙,一啖咬落去小心爆汁,裏面嘅黑松露芝士好似岩漿咁慢慢流出來,味道極之濃郁,口感特別,牛魔王必食!

黑松露蟹肉餃 $68
現場自家包製,特別新鮮,皮薄餡靚,好香的黑松露,咬開食到一絲絲的蟹肉,不錯吧。

竹蔗茅根水 $68
自家製比較健康,甜度適中,打邊爐清熱氣就最啱飲啦!

總括而言,餐廳裝修高格調,古典優雅,私隱度高,位置方便,食物質素又好,很快便會再來幫襯。
  • 火焰龍蝦海鮮鍋
  • 紫菜炸響鈴
  • 黑松露蟹肉餃
2021-04-23 68 浏览
又過一星期,為咗迎接週末嘅嚟臨我同朋友去咗銅鑼灣嘅「胡爐」打邊爐,原來已經重開返!呢度有好多款湯底揀,我哋就揀咗個威嘅。招牌鮮椰青雞湯鍋 $298叫呢個鍋代表有一碟雞包埋,超級抵。首先店員會用牛油同酒炒一炒香啲雞,之後再加入椰青同埋椰汁湯底。加酒炒中途仲有啲火,超級型!好濃好豐富嘅湯底,我同朋友都飲咗幾碗。手切頂級安格斯肥牛 大 $338(佢嘅簡介:口感鬆軟,入口即溶。)打邊爐一定要食肉,我哋即管睇吓係咪真係咁好食先。好大份同埋都切得幾厚,都幾重肉味,油花都夠。XO鮑魚蝦餃王 半份$58呢份有四粒,好味道。入面啲肉同鮑魚好夾又有層次,夠曬味。我地仲叫咗呢啲嘢,質素都唔錯:花膠筒$138唐生菜$48紅薯粉$48自家製響鈴 $68餐前小食(黑木耳) $28茗茶$8/位醬芥$28/位

招牌鮮椰青雞湯鍋 $298

手切頂級安格斯肥牛 大 $338

XO鮑魚蝦餃王 半份$58
呢份有四粒,好味道。入面啲肉同鮑魚好夾又有層次,夠曬味。

我地仲叫咗呢啲嘢,質素都唔錯:
花膠筒$138
唐生菜$48
紅薯粉$48
自家製響鈴 $68
餐前小食(黑木耳) $28
茗茶$8/位
醬芥$28/位
2021-04-22 23 浏览
Awesome coconut chicken potLove how they show you all the ingredients and cook in front of youThe chicken is not those tender and smooth fillet but those with bonesWhich gives you a stronger chicken flavou in the soupThe overall texture of the soup is really soothing that you will easily drink up a few bowlsNew Zealand clams is my favourite with really fresh and spongy mid size flesh inside those beautiful shells
Awesome coconut chicken pot
2021-04-22 51 浏览
其實我真係好鍾意打邊爐,所以今晚又同朋友打邊爐啦。今次就趁呢間胡爐重開左,就去試下佢嘅椰子雞湯底。招牌鮮椰青雞湯鍋$298店員首先上一個牛油雞鍋,先炒一炒,聞到勁香牛肉味,食指大動。然後就會再加入酒去再炒香啲。炒完之後再加入椰奶同椰青,好似睇左場表演咁。呢個湯底真係好濃郁嘅椰子味,又好清甜,我地飲左好多碗,搞到店員好快又要幫我地加湯。手切頂級安格斯肥牛(大)$338肥牛啲雪花好靚,食落啖啖油香,味道香濃。份量都唔少。養生花膠筒$138花膠有11大片,食落好香花膠味,充滿膠質,感覺好養顏。XO鮑魚蝦餃王 (半份)$58半份有四粒,皮薄餡靚,口感彈牙,好食。唐生菜$48份量唔少。紅薯粉$48都幾快就可以煮得淋,幾掛湯,兩個人share都夠食。

招牌鮮椰青雞湯鍋$298

手切頂級安格斯肥牛(大)$338
肥牛啲雪花好靚,食落啖啖油香,味道香濃。份量都唔少。

養生花膠筒$138
花膠有11大片,食落好香花膠味,充滿膠質,感覺好養顏。

XO鮑魚蝦餃王 (半份)$58
半份有四粒,皮薄餡靚,口感彈牙,好食。

唐生菜$48
份量唔少。

紅薯粉$48
都幾快就可以煮得淋,幾掛湯,兩個人share都夠食。

2021-04-22
2021-04-21 306 浏览
朋友説這間火鍋湯底好多款,知道我係四季火鍋,大家一拍即合,齊齊去試吓未嚐過的湯底。打邊爐又點可以少得醬芥,這裡收費每位$28,而餐前小食($28) 就有木耳。火焰龍蝦海鮮湯($398)我哋兩位也未試過這個湯底,就一致通過要這款。首先店員在我們面前炒龍蝦、硯和其他配料,👀見龍蝦還在生蝦咁跳,跟着就灑上酒,再用火槍點起🔥,眼前熊熊烈火,真的没改錯名!最後再加上蕃茄濃湯,提意未開始火鍋就先飲碗湯,龍蝦味道非常濃郁,唔覺意就飲了幾碗!海鮮拼盤餐($128)x 2人份量店員説今晚 promotion 有海鮮拼盤,拼盤有多種款式如卜卜硯、刀背硯、鮑魚、蝦、蟶子,非常低食,果然冇介紹錯,樣樣都新鮮好味道!💯本地肉眼邊爪($398)主角當然最後出埸,別看牛肉只是薄薄一片,但油脂分佈均勻,喜歡牛肉味濃一定要試,兼且有咬口添。😋😋其餘我哋也要了油麥菜($48)和雲吞($48)(半份),這裡的店員除咗有好介紹,也非常落力幫我們換碟呢!

火焰龍蝦海鮮湯($398)

海鮮拼盤餐($128)x 2人份量

本地肉眼邊爪($398)

2021-04-19
  • 火焰龍蝦海鮮鍋
  • 本地肉眼邊爪
雖然已經回暖咗,但冇阻繼續食火鍋,今晚去胡爐,因為鍾意佢啲鍋底,點了火焰龍蝦海鮮鍋 $398。原隻龍蝦仔在面前用牛油煮,煮之後,落酒點火,熊熊烈火,真令人流晒口水,香噴噴,然後加茄蓉湯,煮多一會,湯可以飲得。龍蝦不要煮過時,先吃,好好用,湯底酸酸甜甜好好味。我們兩個今晚食得精不要多,點了海鮮拼盤 (每位$168),抵,有鮑魚、蟶子、蝦各一只,卜卜蜆及刀貝各兩只,平日點一只蟶子已經$55,全部都好新鮮。另外有本地肉眼邊爪,很有肉味,咬口,份量唔少,切得薄好易灼。最後食大大粒手打雲吞及油麥菜,飽飽了。今日又是大滿足嘅一餐。

龍蝦不要煮過時,先吃,好好用,湯底酸酸甜甜好好味。

最後食大大粒手打雲吞及油麥菜,飽飽了。

今日又是大滿足嘅一餐。

2021-04-18 67 浏览
銅鑼灣既胡爐終於開返啦,今日一於決定四個人去吹水打邊爐😂。入到黎餐廳,係一如既往既古典中國既特色,位置吾會擠迫,坐得好舒服,而且每枱之間會有屏風隔間,有自己既私隱度。。湯底就叫鮮豔椰子雞鍋,湯底由店員親自即場炮製,落酒點火個一刻記得要把握機會打卡😎。酒既香味滲入雞肉入面揮發完之後,再加入椰奶同椰子汁煮,隔離聞到味已經流晒口水,滾左之後一打開蓋第一時間飲碗湯先,勁好飲😆。。推薦必點黑松露芝士牛筋丸和黑松露蟹肉餃,黑松露芝士餡放入牛肉丸入面,一次過滿足兩個願望😚。而蟹肉餃不單止皮薄餡靚,而且蟹味十足,好足料👍🏻。。最後當然仲有肥牛🤣,手切肥牛每一塊都吾薄架,而目脂肪分布均勻,雪花就甘望已經好靚,而且食落好有牛味🤩。

2021-04-18 65 浏览
好耐無去打邊爐喇,今日相約朋友去銅鑼灣食,餐廳環境長廊設計,檯興檯之間隔得幾好有8款調味料比你自己混醬,仲會有餐前小食,係爽口嘅香辣雲耳湯底係椰子雞鍋,會由侍應即場炒雞件,炒到5成熟又香再加入清湯及新鮮椰青水滾起就可以先飲湯底,雞湯清甜得嚟仲有淡淡椰子香,雞件都好嫩滑一定要先講脆脘骨腩,非常新鮮仲要好爽口脆身,每個位都食到脆脆口感,同埋好有魚鮮味首切頂級安格斯肥牛,雪花紋理分布均勻,肉質口感鬆軟入口即溶,牛油都相當突出另外都推介西洋菜墨魚丸,清香獨特嘅西洋菜味,原來配上爽口彈牙墨魚丸係咁夾黑牛柏葉同樣新鮮爽口,比白色好食好多仲有叫咗雲吞及魚皮餃最緊要食多啲菜,有油麥菜及水溶性纖維好高嘅芋絲

有8款調味料比你自己混醬,仲會有餐前小食,係爽口嘅香辣雲耳

黑牛柏葉同樣新鮮爽口,比白色好食好多

仲有叫咗雲吞及魚皮餃

最緊要食多啲菜,有油麥菜及水溶性纖維好高嘅芋絲
2021-04-13
朋友生日 想揀間好啲嘅餐廳同佢慶祝諗起早排食過間火鍋幾好 就諗住再去啦就番朋友位置 今次去銅鑼灣店打電話book位時 提左句慶祝生日結果 竟然有vip房😍多謝餐廳嘅安排笑得癲啲都唔會嘈親其他人上次食過椰子雞煲覺得好正今次再叫 同樣係喺客人面前用牛油炒一炒啲雞再加酒 椰青 雞湯無比清甜 係咁飲湯😂手切安格斯牛雪花紋靚 牛味重得嚟油脂又香西班牙黑毛豬豚肉雞牛豬都齊喇今餐一上枱時諗緊 有啲厚喎會唔會好鞋好難食?我錯喇 仲正過碟牛一個牛魔王講出呢句簡直係至高無上嘅讚美就係因為有厚度 更加爽口 豬味濃又冇豬臊味黑松露蟹肉餃之前食過 念念不忘 西洋菜洗得乾淨 俾最嫩嘅位置 食落冇渣椒鹽雞脆骨小食同樣出色 好香口 食唔停價錢唔平 但食物質素同服務都一流係同朋友聚會嘅好選擇
朋友生日 想揀間好啲嘅餐廳同佢慶祝

雪花紋靚 牛味重得嚟油脂又香

西班牙黑毛豬豚肉
雞牛豬都齊喇今餐
一上枱時諗緊 有啲厚喎
會唔會好鞋好難食?
我錯喇 仲正過碟牛

小食同樣出色 好香口 食唔停

價錢唔平 但食物質素同服務都一流
係同朋友聚會嘅好選擇

2021-04-17 23 浏览
最喜歡還是火鍋要趁夏天前多吃幾次今天到了銅鑼灣的胡爐之前已經去過同集團的另一間火鍋店印象很不錯枱與枱之間一樣用屏風分隔私隱度不錯 可以自己調配醬料朋友很喜歡芫茜 店員還另外給她一整碗 加分!餐前小食 口水雲耳蒜香和辣度都剛剛好很好的開胃前菜椰青雞鍋原個椰青加雞湯加下去一起煮雞肉嫩滑 湯底清甜 黑毛豬豚肉肉質彈牙爽口 豬肉味濃餃類丸類都可以點半份方便可以多吃幾款香菇韮黃帶子餃黑松露芝心牛丸黑松露的味道比較淡吃的時候要小心芝士爆漿黑松露蟹肉餃推薦給喜歡黑松露的朋友這個味道真的好重如果不是太飽 真想點全份鮮淮山
最喜歡還是火鍋要趁夏天前多吃幾次
今天到了銅鑼灣的胡爐
之前已經去過同集團的另一間火鍋
印象很不錯
枱與枱之間一樣用屏風分隔
私隱度不錯

可以自己調配醬料
朋友很喜歡芫茜 店員還另外給她一整碗 加分!
餐前小食 口水雲耳

這個味道真的好重
如果不是太飽 真想點全份

鮮淮山
2021-04-16 70 浏览
睇完openrice 有好多好評, 價錢又中上, 應該有一定質素點知中伏了。 如果同一般火煱比正兩百蚊既話, 佢食物質素係過得去。兩個人平均食左接近四百蚊per head, 好似百幾蚊一個人果d放題甘既食物除左中伏唔知有咩字可形容中肯地講佢地牛肉係正常兩百蚊貨仔既野, 但響鈴, 魚皮同丸類完全over price. 菜就好正常。好彩openrice 有一蚊湯底, 唔係的話佢地湯底成三百幾蚊, 最後中伏價就過千了。全店樓面得兩個員工, 辛苦了他們。

全店樓面得兩個員工, 辛苦了他們。

2021-04-13 59 浏览
今日天氣微微轉涼,好明顯就係去打邊爐嘅好日子啦😎,今日黎到銅鑼灣嘅胡爐食好西。入到黎餐廳見到裝修非常之有格調,好有古典嘅風格,環境相當優雅☺️,啱晒啱晒小編同朋友嚟一邊食好嘢一邊吹水傾偈。。湯底方面,揀咗椰子雞煲。會有店員喺面前處理個雞煲,尤其是中間店員落走然後點火嗰一刻,絕對係打卡嘅好時候🤩,到最後椰奶同椰汁倒落個鍋度煮,仲未食已經流晒口水🤤。。食得火鍋當然要叫肥牛啦,呢度嘅手切肥牛雪花分布均勻,每一塊都好鮮嫩😋,牛味十足之餘,經過椰子湯底淥過之後,一放落口椰子味同牛味即刻爆發出嚟,勁好食👍🏻。。另外,仲有叫左鵝腸同廣島蠔,鵝腸非常之爽口。最驚喜嘅係廣島蠔,勁新鮮,一啲腥味都冇,而且每一隻都非常之肥美😍。。除此之外,不得不提嘅係,呢度係有黑松露嘅手打丸同埋餃子可以食😝。推薦大家食黑松露芝士手打牛丸👍🏻,手打嘅牛丸包住黑松露芝士,一啖咬落去中間,啲黑松露芝士爆出出嚟🤩,味道非常之濃郁,而且牛丸本身非常之爽口彈牙,必食😆。

• 皇帝菜
2021-04-12 210 浏览
wulu 同朋友都一段時間無見喇,要見梗係去打個邊爐啦🤣一齊坐喺邊爐前面烚吓烚吓,一邊食一邊傾😚打邊爐又點少得呢間胡爐🧡望一望個餐牌其實都唔平㗎,但係食落肚係值得㗎🤣。🥘湯底方面就叫咗鮮椰青雞鍋🥥店員會先幫你將雞件係個電磁爐上面炒香,跟住就會淋上酒,然後重頭戲就嚟啦,會點火,衝擊左個視覺效果,呢個做法仲可以癖除雞嘅腥味同埋鎖住雞嘅肉汁😚跟住再加上鮮甜嘅椰青水,湯滾左之後記得試飲啖先,然後先至落料打邊爐🌟。🥩手切安格斯肥牛賣相滿分,牛味鮮甜,肥瘦均勻,厚薄適中,肉感鮮嫩,同個價錢成正比🌟🧡。🦪廣島蠔廣島號淥幾分鐘,鮮甜😝。🥟XO鮑魚蝦餃王淡淡鮑魚同蝦肉,私心推薦💛💛。🥟黑松露蟹肉餃嫌黑松露味唔夠,可以話係無黑松露味,失望😞。🧆皇帝柱貝墨魚丸淡淡柱貝,墨魚丸爽口彈牙🤣。🧆黑松露芝心牛丸對於鍾意食黑松露嘅朋友嚟講,會有啲失望,但係牛丸有肉汁,過得去啦🤔。🦆鴨血鴨血爽口嫩滑,個個都爭住食🌟。🍜稻庭烏冬一開二,等你續啲續啲落🤣。🥬皇帝菜食咗咁多蛋白質同脂肪,梗係要叫返啲青菜嚟中和下,打邊爐一定係食皇帝菜,無得輸。🍋青檸梳打青檸味唔夠,梳打水冰太多,無哂梳打味,失望😞。
wulu

🥘湯底方面就叫咗鮮椰青雞鍋🥥

🥩手切安格斯肥牛

🦪廣島蠔
廣島號淥幾分鐘,鮮甜😝

🥟XO鮑魚蝦餃王
淡淡鮑魚同蝦肉,私心推薦💛💛

🥟黑松露蟹肉餃
嫌黑松露味唔夠,可以話係無黑松露味,失望😞

🧆皇帝柱貝墨魚丸
淡淡柱貝,墨魚丸爽口彈牙🤣

🧆黑松露芝心牛丸

🦆鴨血
鴨血爽口嫩滑,個個都爭住食🌟

🍜稻庭烏冬
一開二,等你續啲續啲落🤣

🥬皇帝菜

🍋青檸梳打
青檸味唔夠,梳打水冰太多,無哂梳打味,失望😞

鮮椰青雞鍋
手切安格斯肥牛
皇帝柱貝墨魚丸
廣島蠔
2021-04-09 63 浏览
呢排餐廳限聚令放寬少少,可以一家三口夜晚打邊爐。之前我禁晚市或者限兩人,真係唔可以全家齊齊出街食。幾鍾意去銅鑼灣耀華街嘅胡爐食火鍋,座位坐得幾舒服,慢慢食,食物夠新鮮。今次試咗佢哋嘅招牌椰子雞湯底,用上原隻椰子, 湯底好清甜,之後配料都索曬香濃嘅椰子雞味, 鍾意食椰子嘅朋友唔好錯過呀 😍🐂頂級安格斯牛肉,牛肉味濃郁,而且肉質嫩滑,超快清曬。脆肉鯇同白鱔片都好肥美,肉質新鮮。嗌咗揸菊花蜜,好清新,甜度剛剛好,打邊爐必備❤️

🐂頂級安格斯牛肉,牛肉味濃郁,而且肉質嫩滑,超快清曬。

2021-04-08 41 浏览
今日同屋企人嚟胡爐打邊爐,揀呢間火鍋店一來位置方便, 二來以前嚟過,坐得舒服,食物質素又好。湯底幾多選擇,而且有特色,今次我哋試咗招牌椰子雞湯,店員會喺我哋面前炒雞同埋淋上酒再點火,火焰嘅效果好有氣勢。之後再倒入原隻椰青,足料。打邊爐之前先飲一碗湯,好清甜,啲雞肉都好嫩滑有彈性,好新鮮。火鍋配料一定要叫牛,叫咗細份嘅安格斯牛肉,再叫兩碟魚,因為屋企人鍾意食。脆骨腩超爽脆,另外仲叫左牛丸,似係餐廳新鮮製造,好有誠意。

脆骨腩超爽脆,另外仲叫左牛丸,似係餐廳新鮮製造,好有誠意。

2021-04-08