2020-12-13 187 浏览
呢排天氣凍,出親街都想打邊爐咁啱放假同朋友行開銅鑼灣,就去咗位於耀華街3號百樂中心3樓嘅胡爐到恰下恰下餐廳位置寬敞,每一台之間都有隔音板,保障私人空間,食得自在先黎個前菜,酸酸辣辣嘅木耳,十分開胃火鍋配料自行添加店員推介嘅新鍋底,名為金翅瓜蟲草花花膠雞鍋用料十分上盛,有魚翅,蟲草,花膠同雞等,直情成個鍋底都可以當湯飲,滋補養顏打邊爐又點可以冇海鮮食呢,叫咗一份馬刀貝同一份廣島蠔,份量十足,大大粒牛又係打邊爐必備,叫咗個胡爐牛拼盤,入面有我最愛嘅牛頸脊,雪花牛柳粒同肥牛片等,一個拼盤滿足曬食牛嘅慾望仲有個黑松露芝心牛丸,係人手打架,滿口黑松露味之餘仲十分彈牙入味總括而言,食咗咁多嘢兩個人埋單都唔使一千蚊,重點係個湯底睇得出十分用心制作,真材實料去煲,當湯飲完再打邊爐,雙重享受
呢排天氣凍,出親街都想打邊爐

餐廳位置寬敞,每一台之間都有隔音板,保障私人空間,食得自在

先黎個前菜,酸酸辣辣嘅木耳,十分開胃

火鍋配料自行添加

店員推介嘅新鍋底,名為金翅瓜蟲草花花膠雞鍋

,當湯飲完再打邊爐,雙重享受

喺Office忙咗成日,夜晚約咗朋友傾少少嘢,順便慰勞一下自己,揀完一輪,我哋決定咗去打邊爐,烚吓烚吓慢慢傾🥘一坐低見到個餐牌其實大家都打咗個突,覺得有少少貴,但當開始食嘢之後,就發現呢個價錢絕對值得😋🍲濃湯佛跳牆雞翅鍋 $398個湯底非常足料,大家一致認同淨係嚟食佢個湯,唔叫其他嘢食都值得,個湯非常濃郁,入面有花膠、海蔘、鮑魚、翅、螺片、柱貝、金華火腿、鮮雞件同埋大量娃娃菜,娃娃菜吸收晒個湯同材料嘅精華,喺味覺層面來講絕對係絕佳享受,但略嫌有少少洗得唔乾淨。👑 養生花膠筒 ($138)除咗湯底之外,朋友一致認同全晚CP值最高就係呢個花膠筒,份量出乎意料地多,放落個湯度吸收晒所有精華,再加埋彈牙嘅口感,大家都讚不絕口👍🏻🇳🇿 紐西蘭草飼羊肉片 ($138)食得出質素唔差,不過感覺可能喺室溫拖咗一陣先上菜,顏色有啲唔新鮮,朋友覺得太羶,不過我自己就幾鍾意🥩🥟 XO鮑魚蝦餃王($58)鮮味十足,咬開清楚見到各樣材料,有蝦米、瑤柱、鮑魚片、鮮蝦肉、少少蔥,真係足料到一個令人驚訝嘅地步!🦑 皇帝柱貝墨魚丸($58)墨魚丸爽滑彈牙,加上青蔥嘅香味,柱貝嘅鮮香,非常美味😋🍜 稻庭烏冬 ($38)有

🍲濃湯佛跳牆雞翅鍋 $398
濃湯佛跳牆雞翅鍋

👑 養生花膠筒 ($138)

🇳🇿 紐西蘭草飼羊肉片 ($138)

🥟 XO鮑魚蝦餃王($58)

🦑 皇帝柱貝墨魚丸($58)
墨魚丸爽滑彈牙,加上青蔥嘅香味,柱貝嘅鮮香,非常美味😋

🍜 稻庭烏冬 ($38)
有個咁正嘅湯底,有乜理由唔叫個烏冬一齊食?烏冬爽滑彈牙,配埋個湯底簡直無敵,幾飽都一定要食返碗,唔好嘥咗個湯底😍

另外值得一提嘅就係佢嘅醬料盆,個麻醬係我喺火鍋店見過最濃最杰身嘅麻醬,另外沙茶醬亦都非常香濃,絕對冇揸流攤🥣

2020-12-04 53 浏览
終於feel 到冬意,又點少得打邊爐呢!今日同閨蜜喺銅鑼灣行街,行下行下就黎到耀華街,食肆, 酒吧,coffee shop都一應俱全,只係冇咗以前果種熱鬧。友人介紹我黎呢間樓上舖打邊爐。佢知我首要餐廳乾淨、企理,食物質素高,但話呢度可以滿足我呢幾個願望喎!湯底方面我哋點左個鮮椰青雞鍋,上枱時銅爐煱入面係雞件、蘿蔔片、椰子條,侍應先用牛油起鑊,炒左陣,倒入酒,之後再放入原個椰青水同一壼秘製雞湯,成件事好賞心悅目。呢個時候湯底比較清、同冇有好香甜嘅椰青味,我地都忍唔住飲左兩碗湯先😆之後到最期待嘅A5 飛驒和牛肉喇,和牛賣相精緻、油花分佈比例均勻,入口先係牛味,繼而係油脂香,入口即溶。蔬菜方面我哋嗌咗鮮淮山,淮山本身好靚,睇得出好粗壯,顏色雪白,好鍾意食落去嗰種爽口又唔淋身嘅感覺,又冇渣。配料雞件都好好食,浸左係個湯底咁耐,索晒啲椰青香甜味,而且雞肉仲保持嫩滑。下次一定要多啲人黎share,咁先可以食多啲,試多啲😊
終於feel 到冬意,又點少得打邊爐呢!

2020-11-30 69 浏览
佛跳牆湯底😍有鮑魚、雞、魚翅、花膠、海參、金華火腿聽到都覺得惹味😝D娃娃菜淥到最尾食吸晒味就最正先飲兩碗就開始打邊爐🍲卜卜蜆~~隻隻都超大隻放左落個鍋到真係瘋狂傳出卜卜叫油炸鬼墨魚膠~已經唔記得左佢本身叫咩味不過係snacks黎,可以即食當然覺得熱氣的話可以放一放落湯到呢個係餐前小食涼伴雲耳~超惹味仲點左打邊爐必食既雲吞推介個麻辣醬(左上)真係會將所有食物既味道提升ga😌仲點左蔬菜籃同埋炸枝竹~~仲有日本版出前一丁🤣🤣
佛跳牆湯底😍
有鮑魚、雞、魚翅、花膠、海參、金華火腿

聽到都覺得惹味😝

D娃娃菜淥到最尾食吸晒味就最正
先飲兩碗就開始打邊爐🍲

卜卜蜆~~隻隻都超大隻

放左落個鍋到真係瘋狂傳出卜卜叫

油炸鬼墨魚膠~已經唔記得左佢本身叫咩味

不過係snacks黎,可以即食

當然覺得熱氣的話可以放一放落湯到

呢個係餐前小食

涼伴雲耳~超惹味

仲點左打邊爐必食既雲吞

推介個麻辣醬(左上)

真係會將所有食物既味道提升ga😌

仲點左蔬菜籃同埋炸枝竹~~仲有日本版出前一丁🤣🤣
2020-11-26 72 浏览
呢星期都keep 住有疫情上升嘅消息,唔知係咪會爆第四波,大家都要格外小心,做好自己,避免聚集。我同朋友成個月前已約定今晚,食埋呢餐,都要好好閉關。今晚黎胡爐打邊爐,呢度環境唔係好大,中式裝修典雅配埋皇室餐具好有氣派。 食物選擇種類多,鍋底我哋揀咗椰子雞,有成個椰青配合埋秘製雞湯、椰子肉、杞子,湯底好清香嘅椰子味,雞件嫩滑。食物方面,點左冰豆腐,佢同打邊爐係絕配,整舊豆腐索滿晒湯底,咬嗰下爆湯好正!蟶子皇新鮮爽口、厚肉得黎又大大隻,食出原食材嘅鮮味桂花蚌一樣爽口彈牙,要好好控制蛤嘅時間,否則好容易韌,會嘥咗啲桂花蚌飲品就叫咗渣竹蔗茅根,材料夠多,真材實料,夠凍又可以下火清熱,真係打邊爐嘅好選擇。今晚同朋友烚下傾吓食下...呢度食物質素高,服務又好,下次一定會再encore😊嘅好選擇。烚下傾吓食下...呢度食物質素高,服務又好,下次一定會再encore😊

蟶子皇新鮮爽口、厚肉得黎又大大隻,食出原食材嘅鮮味

嘅好選擇。

2020-11-26 49 浏览
冬天黎到就想打邊爐 除左麻辣之外椰子雞煲都係我嘅最愛 跟住去咗銅鑼灣人氣邊爐店-胡爐.其實佢有好多款湯底 但今次就點左佢嘅招牌鮮椰青雞鍋HK$298 湯底首先用酒爆香新鮮雞件 再加上新鮮椰青水 滾左之後可以飲碗湯先 非常鮮甜而且雞件係十分嫩滑 .點左小食風沙椒鹽粟米條HK$78 非常特別而且惹味嘅前菜 冇諗過粟米椒鹽炒係咁好味 一定要試😋.食完雞就開始打邊爐 點左特大蟶子王HK$55/隻 新鮮爽口 黑松露蟹肉餃HK$68半份 手打墨魚丸HK$55半份 厚切萵筍片HK$58 同埋娃娃菜HK$48 推介手打丸同埋蟹肉餃 比較特別 彈牙 皮薄餡靚👍🏻👍🏻

2020-11-26 823 浏览
寒冷天氣準備殺到,今年率先到火鍋店吃一頓火鍋,連鎖式的火鍋店常到,已經生厭,所以嘗嘗上樓的火鍋店吧入座後,率先奉上小吃,麻辣木耳,刺激一下味蕾主角要出場濃湯佛跳牆雞翅鍋,第一次吃到這麼多材料的湯底,絕對足料,有鮑魚,花膠,素翅,雞肉,金華火腿,蔬菜等等店員告知先喝湯後火鍋,一口氣,喝了兩碗湯,濃但湯清甜不膩配料方面,有的配料可以點半份,方便人數少的客人,XO鮑魚蝦餃皇,外層同樣是水餃皮,但餡料脹卜卜,塞了滿滿的蝦肉,每一口都好鮮甜另一款是西洋菜墨魚丸,手打墨魚丸混上西洋菜,別具一格,口感彈牙,還吃到一粒粒墨魚粒由於友人不吃牛肉,所以點了西班牙黑毛豬豚肉,豚肉份量挺多的,有厚度,看下去不是一般的豬豚肉入口果然出色,感覺像吃著牛肉口感的豚肉,有點油脂,很香鴨血,雖然不是麻辣火鍋,但是鴨血完全地吸收晒鍋中精華,絕對是另一番風味火鍋可以吃豬潤的地方不多,把它灼熱,時間要控制得剛剛好才美味,每塊豬潤不厚,入口夠爽萵筍,是近年愛吃的蔬菜,口感夠爽,色澤鮮綠,吸晴最後,來一杯麒麟生啤,真是人生一大樂事

入座後,率先奉上小吃,麻辣木耳,刺激一下味蕾

主角要出場

店員告知先喝湯後火鍋,一口氣,喝了兩碗湯,濃但湯清甜不膩

配料方面,有的配料可以點半份,方便人數少的客人,

另一款是

由於友人不吃牛肉,所以點了

入口果然出色,感覺像吃著牛肉口感的豚肉,有點油脂,很香

萵筍,是近年愛吃的蔬菜,口感夠爽,色澤鮮綠,吸晴

最後,來一杯麒麟生啤,真是人生一大樂事

• 西班牙黑毛豬豚肉
2020-11-24 53 浏览
今日天氣轉涼了,即同朋友一行3人去銅鑼灣胡爐打邊爐,好耐冇出街十下十下,之前朋友介紹里間一直都未有時間去食,今日大家心血來潮一於去試下。約左7點半,去到不用等位,應該疫情關係餐廳唔算多人。我地經商討後決定要鮮椰青雞鍋。侍應首先將雞件放系鍋入面抄一陣,然後倒入椰青水同椰汁,再加點酒,最後點火煮滾,即時聞到濃烈清香的椰子🥥味,食落雞滑香甜😋😋再飲碗椰子湯,成件事好滿足😚開左味蕾當然不可以比佢停1胡爐牛拼盤(小)包括牛頸脊、牛胸爽、牛舌芯、手切肥牛、霜降牛粒,食落勁有新鮮牛肉的鮮味,牛舌唔會切得太厚,入口完全唔會鞋口👍2廣島蠔蠔粒粒飽滿☺️新鮮唔腥👍3皇帝柱貝墨魚丸(半份)4黑松露芝心牛丸(半份)5XO鮑魚蝦餃王(半份)6黑松露蟹肉餃(半份)墨魚丸、芝心丸非常可口彈牙🤗蝦餃王蝦味十足,新鮮蝦的口感,黑松露蟹肉餃我最鍾意❤️香濃的黑松露味充滿口腔👍👍7手打鮮帶子滑一样彈牙美味😋8蔬菜拼盤香甜的湯底,令到蔬菜更加鮮甜☺️另外叫了一扎酸梅柑桔🍊蜜样样都十分滿意,好多謝朋友的好介紹,下次再黎食過☺️☺️
我地經商討後決定要鮮椰青雞鍋。

1胡爐牛拼盤(小)

2廣島蠔

蠔粒粒飽滿☺️新鮮唔腥👍
3皇帝柱貝墨魚丸(半份)
4黑松露芝心牛丸(半份)
5XO鮑魚蝦餃王(半份)
6黑松露蟹肉餃(半份)

7手打鮮帶子滑

一样彈牙美味😋
8蔬菜拼盤

香甜的湯底,令到蔬菜更加鮮甜☺️另外叫了一扎酸梅柑桔🍊蜜

样样都十分滿意,好多謝朋友的好介紹,下次再黎食過☺️☺️
2020-11-23
  • 鮮椰青雞鍋
  • 黑松露蟹肉餃
2020-11-23 39 浏览
疫情開始舒緩,終於可以和朋友飯聚了眼見胡爐重開,朋友一早就Book 好枱為我們幾個月不見的聚餐做好準備😂.火鍋店的裝修十分古色古香每張枱都有一大扇門相隔相對彷間的透明膠板,無疑感覺上更加放心款式分為九大類湯底,海鮮,小食,刺身,肉類,丸類餃類,蔬菜類還有其他.火鍋湯底共有十一款,款款都頗俱特色一時之間,選擇困難症發作😂最後,在我們的精挑細選之下選擇了鮮椰青雞鍋由於臨近冬天,雞鍋既可保暖又有養生之用!店員會先上足料雞鍋,有雞塊,椰肉,杞子等在我們面前炒香材料而紹興酒的加入更可以突出鮮味👍最後再倒入整個椰青水和雞湯~湯頭味道清甜,濃郁嘅雞湯帶點椰青的甜香令我們不知不覺之間喝上了好幾碗😂.手切與機切的分別,在於口感前者厚薄適中,口感更佳帶嚼勁又嫩滑而頂級安格斯肥牛,雪花分佈均勻沒有過多的油脂,味道濃厚,肉質結實而不嚡口在鍋中涮幾秒,充分吸收濃湯後即可😋.手打墨魚丸,入口富彈牙,還食到墨魚肉呢!而中間的濃濃蛋黃令口感添加層次感👍.厚切 + 香炸是午餐肉最完美的食法😂選用頂級午餐肉,火腿肉分佈其中香炸後,肉厚又酥脆,極為邪惡😈.選用芋頭中間口感最佳的位置芋香味濃,口感最綿密最軟糯香炸後,外層酥脆
疫情開始舒緩,終於可以和朋友飯聚了
眼見胡爐重開,朋友一早就Book 好枱
為我們幾個月不見的聚餐做好準備😂
火鍋店的裝修十分古色古香
每張枱都有一大扇門相隔
相對彷間的透明膠板,無疑感覺上更加放心
款式分為九大類
湯底,海鮮,小食,刺身,肉類,丸類
餃類,蔬菜類還有其他

火鍋湯底共有十一款,款款都頗俱特色
一時之間,選擇困難症發作😂
最後,在我們的精挑細選之下選擇了鮮椰青雞鍋
由於臨近冬天,雞鍋既可保暖又有養生之用!
店員會先上足料雞鍋,有雞塊,椰肉,杞子等
在我們面前炒香材料
而紹興酒的加入更可以突出鮮味👍
最後再倒入整個椰青水和雞湯~
湯頭味道清甜,濃郁嘅雞湯帶點椰青的甜香
令我們不知不覺之間喝上了好幾碗😂
🥢手切頂級安格斯肥牛 $228

手切與機切的分別,在於口感
前者厚薄適中,口感更佳帶嚼勁又嫩滑
而頂級安格斯肥牛,雪花分佈均勻
沒有過多的油脂,味道濃厚,肉質結實而不嚡口
在鍋中涮幾秒,充分吸收濃湯後即可😋
🥢黃金墨魚丸 $52

手打墨魚丸,入口富彈牙,還食到墨魚肉呢!
而中間的濃濃蛋黃令口感添加層次感👍
🥢酥炸午餐肉 $68

厚切 + 香炸是午餐肉最完美的食法😂
選用頂級午餐肉,火腿肉分佈其中
香炸後,肉厚又酥脆,極為邪惡😈
🥢炸芋頭 $58

選用芋頭中間口感最佳的位置
芋香味濃,口感最綿密最軟糯
香炸後,外層酥脆內裡鬆軟😋

椰青雞濃湯 X 日本版出前一丁
日牌比港牌的麵質更彈牙,掛湯力強勁
盡吸濃厚雞湯,真是不錯🥳
2020-11-20
2020-11-22 43 浏览
現在疫情穩定 ,銅鑼灣百樂中心的葫蘆經已重開,所以今日來到銅鑼灣,就選擇了食葫蘆火鍋。餐廳裝修差不多將每枱都間格格開,或用房間開2枱一房,所以令人食得放心。濃湯佛跳牆雞翅鍋$398要了個最貴的湯底,濃湯佛跳牆雞翅鍋,裏面有雞件、海參、響螺片、群翅邊及娃娃菜,我們都先飲湯後食火鍋,每人都飲了兩碗濃湯,湯底很清甜又滋補!廣島蠔$88廣島蠔份量都算多,有8隻,隻隻都很飽滿,脹卜卜,又軟又滑,又有蠔味,很鮮味。脆鯇腩$138脆鯇腩的份量也不少,最愛食腩的部份,又脆又油香,美味也!!牛骨牛汁丸$48平時很少點丸類,不過見到這個牛骨牛汁丸名字夠特別,價錢又平民,所以要了半份試嚇。牛骨牛汁丸非常特別,真是爽口彈牙 又多汁,口感還食到一粒粒又彈又煙韌的牛筋,非常好味,讚!!還要了魚皮餃、油麥菜、稻庭烏冬及可樂, 食得當真好味又開心!!😋😋

濃湯佛跳牆雞翅鍋$398

廣島蠔$88

脆鯇腩$138
脆鯇腩的份量也不少,最愛食腩的部份,又脆又油香,美味也!!

牛骨牛汁丸$48

2020-11-21 40 浏览
環境:👍👍👍👍👍服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道:😍😍😍😍😍影相:📸📸📸📸📸Encore:99%📝進入前要度體溫 ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖6月,同肥🐑自第一次食過呢間高質火鍋後好快就忍吾住Book左第二次諗住帶埋我嘅大Boos - 老媽子黎品嘗下🙈結果因為Covid-19嘅關係Booking唯有先擱置直到今個月,「胡爐」再次重開先可以再臨🥳.🔸招牌鮮椰青雞鍋 $298帶得老媽黎食緊係要揀個自己都滿意嘅先出得手啦🙈呢個椰青雞鍋,清熱香甜,仲非常eyes catching!店員落左少少紹興酒入鍋中一開火槍,紅火圍繞住鍋邊,影相呃like 最岩🤩再倒入原隻椰青水落去,火滾就可以飲湯啦!雞湯鮮美濃郁,陣陣嘅椰香帶出清甜建議打邊爐前飲多碗,補補身😂.🔸卜卜蜆 $98卜卜蜆大大份,可見份量夠足加入去雞湯一齊再煲多陣,湯頭更為鮮甜💕.🔸鱈場蟹棒 $68呢款啡鱈場蟹棒,肉質飽滿又緊實,口感極佳!只需要係鍋中煮幾秒就食得🥰.🔸黑松露蟹肉餃($68)。XO鮑魚蝦餃王($108)松露餃:餃餡係滿滿嘅黑松露粒,好似食緊燕餃咁口感滑溜,仲有好濃郁嘅黑松露香蝦餃王:每隻都有好足料嘅蝦肉,肉質彈牙鮮嫩加入XO醬同鮑魚片,
環境:👍👍👍👍👍
好快就忍吾住Book左第二次
諗住帶埋我嘅大Boos - 老媽子黎品嘗下🙈
結果因為Covid-19嘅關係
Booking唯有先擱置
直到今個月,「胡爐」再次重開先可以再臨🥳

🔸招牌鮮椰青雞鍋 $298
帶得老媽黎食
緊係要揀個自己都滿意嘅先出得手啦🙈
呢個椰青雞鍋,清熱香甜,仲非常eyes catching!
店員落左少少紹興酒入鍋中
一開火槍,紅火圍繞住鍋邊,影相呃like 最岩🤩
再倒入原隻椰青水落去,火滾就可以飲湯啦!
雞湯鮮美濃郁,陣陣嘅椰香帶出清甜
建議打邊爐前飲多碗,補補身😂

🔸卜卜蜆 $98
卜卜蜆大大份,可見份量夠足
加入去雞湯一齊再煲多陣,湯頭更為鮮甜💕

🔸鱈場蟹棒 $68
呢款啡鱈場蟹棒,肉質飽滿又緊實,口感極佳!
只需要係鍋中煮幾秒就食得🥰

🔸黑松露蟹肉餃($68)。XO鮑魚蝦餃王($108)
松露餃:餃餡係滿滿嘅黑松露粒,好似食緊燕餃咁
口感滑溜,仲有好濃郁嘅黑松露香

蝦餃王:每隻都有好足料嘅蝦肉,肉質彈牙鮮嫩
加入XO醬同鮑魚片,添加口感,入口更惹味😘

🔸荔枝梳打 $78
荔枝味好突出,飲落清新好Fresh~
冰涼透頂,邊打邊爐邊飲,真係一流👍
底下仲有荔枝肉添架🥳
2020-11-19
2020-11-19 44 浏览
聽講呢間樓上火鍋店嘅湯底好正,用料高質,今次適逢佢有呢個$1湯底優惠。就梗係要同朋友去試吓啦。一嚟到就已經俾咗唔同嘅配料我哋跟住就嚟到呢個湯底啦佛跳牆鮑魚嘅湯底,其實個湯底已經有好多料,又有雞又有菜而且重點真係有鮑魚㗎雖然好似剩係得一粒跟住仲有小食送上添,就係呢個麻辣木耳,雖然唔係咩特別菜式,但係爽口彈牙嘅青嘅木耳都幾好。料方面我哋就叫咗一份牛肉豬肉同埋最鍾意食嘅脆鯇腩,真係估唔到價錢同出邊相若,但係份量勁多個魚腩幾十蚊竟然數到有10舊以上,真係幾多而且味道都好正 爽口彈牙。好彩我我哋冇一次過叫晒所有嘢,如果唔係真係食唔晒除咗呢三種之外仲有呢個黑松露魚丸因為係手工嘅關係,佢個黑松露味超級香而且仲好貼心咁有半份選擇就算兩個人嚟都可以每樣嗌少少唔怕食唔晒,真係估唔到呢度咁抵食而且食物嘅份量都幾多,值得再黎嘅高質邊爐

一嚟到就已經俾咗唔同嘅配料我哋
跟住就嚟到呢個湯底啦
雖然好似剩係得一粒

料方面我哋就叫咗一份牛肉
好彩我我哋冇一次過叫晒所有嘢,如果唔係真係食唔晒
除咗呢三種之外仲有呢個黑松露魚丸
2020-09-16
2020-11-06 67 浏览
2020年真係好少同朋友聚會,最近疫情好轉,係時候趁機同朋友相聚啦。踏入十一月,秋風起,又係打邊爐嘅好時候啦。香港嘅火鍋店真係好多,港式、麻辣、椰子雞、雞煲樣樣齊,各有特色。「胡爐」屬於較新派嘅火鍋店,鍋底選擇多,食材用料新鮮,又點可以唔試下?「胡爐」係尖沙咀同銅鑼灣各有分店, 由於放工後同朋友相聚,所以就揀左方便大家嘅銅鑼灣分店啦。餐廳環境寬敞,抽風唔錯,打完邊爐個身都唔會好大陣味。坐低後,店員即刻為我哋送上餐前小食,「麻辣木耳」一碟,入口麻辣爽脆,非常開胃。食火鍋第一時間就梗係揀左湯底先啦,餐牌選擇豐富,湯底約15款,定價由$88-368不等。除了矜貴嘅龍蝦海鮮鍋之外,仲有佛跳牆燉湯鍋、四格鍋,藥膳雞鍋,同杏汁豬肺鍋等滋補選擇。 我地揀左「金翅瓜蟲草花花膠雞窩」。金翅瓜蟲草花花膠雞窩:湯底出奇地足料,除咗有大約六片花膠之外,仲有雞,金翅,瓜同蟲草花。湯底到後,我地係未落火鍋料前先試一啖,味道真係鮮甜,雞味相當香濃,非常滋潤。餐廳有大量醬油配料供應:辣椒、炸蒜、蒜蓉、芝麻醬、芫荽、蔥等等真係講得出嘅都有架。叫左湯底後,係時候揀配料啦。配料有海鮮、肉類、丸類、滑類、蔬菜等,價格中上。除

踏入十一月,秋風起,又係打邊爐嘅好時候啦。

餐廳環境寬敞,抽風唔錯,打完邊爐個身都唔會好大陣味。

我地揀左「金翅瓜蟲草花花膠雞窩」。

金翅瓜蟲草花花膠雞窩:

叫左湯底後,係時候揀配料啦。

配料有海鮮、肉類、丸類、滑類、蔬菜等,價格中上。除左火鍋料之外,呢度仲有刺身同多款小食選擇。

厚切萵筍片:
厚切後顏色翠綠,煮熟後變得晶凝通透,口感爽脆,清甜多汁。

西班牙黑毛豬豚肉:
黑毛豬豚肉一客有成十幾片,擺盤好靚,豚肉色澤好靚,賣相有啲似牛肉,紋理鮮明,肉質嫩滑,煮得耐都唔會有鞋口嘅感覺。

「胡爐」咁出名手工餃,又點可以唔試下呀!呢度嘅餃同丸都可以叫半份或一份,絕對適合想試多d唔同款式嘅我地。

自家製韭菜餃:
韭菜餃皮薄多菜少肉,最值得一讚嘅係佢個餃皮做得好好,淥得耐個皮都唔會爛。

黑松露墨魚丸 :
呢度嘅丸全部都係新鮮手造,粒粒大細平均,入口新鮮好味而且彈牙。墨魚丸咬落去有少少墨魚粒,食落仲帶香濃嘅黑松露味,非常特別。

XO鮑魚蝦餃王:
乒乓波大細嘅餃,裡面包住大大小小嘅鮮蝦同鮑魚,非常飽滿,餃皮夠薄之餘質感仲好紮實,咬落去真係有一粒粒嘅鮑魚同埋蝦,彈牙之餘仲好好味添。
2020-11-02 74 浏览
🇨🇳 胡爐🇨🇳招牌鮮椰青雞鍋 $298⭐️⭐️⭐️⭐️雞鍋真材實料 有半隻雞 仲配埋一個新鮮椰青加左好多次湯都仲食到好清甜既椰青味👍🏼西班牙黑毛豬豚肉 $168⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️依個豬豚肉片仲好食過手切肥牛💯切得夠厚身 豬肉脂肪比例平均 嫩滑有咬口食完仲想叫多碟 不過怕眼闊肚窄桂花蚌 $138⭐️⭐️⭐️⭐️桂花蚌又大舊又厚肉 味道非常之鮮甜已經分唔出係個湯底夠清甜定係因為個桂花蚌太新鮮手打蝦滑 $98⭐️⭐️⭐️⭐️蝦滑好足料好多蝦 口感彈牙
🇨🇳 胡爐🇨🇳

桂花蚌又大舊又厚肉 味道非常之鮮甜
已經分唔出係個湯底夠清甜定係因為個桂花蚌太新鮮

手打蝦滑 $98
蝦滑好足料好多蝦 口感彈牙

秋風起有少少凍凍地,去打個靚邊爐先🤓同屋企人去呢間火鍋店,出名火鍋底夠足料豐富,我地嗌呢個招牌鮮椰青雞鍋🐔($298)係即開新鮮椰青即開即倒落去整架🥥,而且雞湯都係新鮮熬製,勁多雞塊而且雞湯飲落好鮮甜呀😍-胡爐豚拼盤( 豬頸肉,西班牙黑毛豬豚肉)$168啲豬肉勁蘇勁好味我覺得,個厚薄都好適中,而且砌到玫瑰咁賣相好靚😍🌹本身以為佢一得好少但上到其實都幾多下🤪-手切頂級安格斯肥牛(小)$228個擺盤好靚😍😍牛肉好高汁,冇雪味❄️肉味濃,而且唔會話好肥,d雪花好靚呀!😋
秋風起有少少凍凍地,去打個靚邊爐先🤓
胡爐豚拼盤( 豬頸肉,西班牙黑毛豬豚肉)$168

手切頂級安格斯肥牛(小)$228