2017-04-27 139 浏览
今晚朋友話帶我去食肉餅飯,我第一個反應😳唔係掛?朋友話: 帶得你去食,都唔敢馬虎啦~~好!又睇吓你有幾出色😑用貴價食材配平凡嘅家常菜色,真正嘅"大才小用",但絶對無痴心錯配👍🏻鮑魚煎肉餅菜飯肉餅可揀蒸或者煎,煎比較香口配返個菜飯無咁滯胃👍🏻鲍魚一食已經知唔係死貨👍🏻足三兩花膠肉餅菜飯花膠軟身得嚟又唔會太冧,個人嚟講幾喜歡食落嗰種質地👍🏻總括嚟講: 讚!有種返屋企食飯嘅感覺,好似呀媽煲貴湯嘅湯料,放上肉餅飯喥食咁!😂但如果份量多返啲啲就更加好。
好!又睇吓你有幾出色😑
鮑魚煎肉餅菜飯
肉餅可揀蒸或者煎,煎比較香口配返個菜飯無咁滯胃👍🏻
鲍魚一食已經知唔係死貨👍🏻
足三兩花膠肉餅菜飯
花膠軟身得嚟又唔會太冧,個人嚟講幾喜歡食落嗰種質地👍🏻
2017-04-27 111 浏览
聞名不如見面,想去很久的肉餅哥,我終於有時間入荃灣可以去試!咁大個人都無咩補過,見到佢個原條花膠肉餅完全心心眼!肉餅可以選蒸或煎,健康人生的我當然要蒸,喂成條拉起食真係好爽~口感好滑,煙煙靱靱好有咬口,重點係咩?當然係骨膠原!我從來都不相信什麼collegian drink可以補足到,因為食物吸收一定係最快最真實,今晚就吸收個夠。上枱是汁不多,剛好不會搶掉花膠的鮮味,不過真心好大份好飽!朋友叫了流心芝士肉餅,長方形好可愛~芝士味超足~望隔離先知原來可以叫黃薑飯,早知試埋啦。味道很不錯,但流心不算太貼題。佢實在仲有太多肉餅的好想食喇~要再plan下荃灣行程先得

花膠蒸肉餅飯

流心芝士肉餅飯

味道很不錯,但流心不算太貼題。

佢實在仲有太多肉餅的好想食喇~要再plan下荃灣行程先得
花膠蒸肉餅飯
流心芝士肉餅飯
肉餅從來都是最平凡的家常小菜, 而小時候的我最愛❤️吃外婆自家製梅菜蒸肉餅, 後來長大了,外婆不在了, 就沒有在別處吃過。😢 不過有次荃灣地膽帶我去「肉餅哥小炒料理」(下稱「肉餅哥」), 令我重新回憶起外婆家肉餅的味道。🙈 從來都以為肉餅的世界只有梅菜或鹹魚, 但「肉餅哥」卻打破肉餅配搭的界限,👏🏻 提供超過30多款從傳統到Fusion的肉餅, 連老干媽、冬蔭功、流心芝士、果醬肉餅都有~ 和地膽正值晚飯時候前來, 有不少食客捧場,全院差不多滿座,😯 證明「肉餅哥」吸引力不淺呢!😏 餐廳分別有提供午市和晚市套餐, 邊個話肉餅只可配飯?! 除了普通的白飯外,🍚 還有白粥、米粉、秘製油飯、出前一丁、辛辣麵等可選擇, 喜歡健康的小編當然吃菜飯啦~😂🙈 食客還可按個人口味挑選肉餅的烹調方法, 既可蒸,又可煎。😏 套餐即送是日老火靚湯一碗~ 足 3 兩花膠肉餅(配菜飯)($98) 肉餅飯以原個小砂鍋上桌, 一看花膠覆蓋了整個肉餅,好大堆頭呢~😍 未食已讓人流晒口水。😌 小編無磅,花膠足唔足 3 兩真係唔知,🙈😂 不過夾起花膠,有成3 塊之多, 而且塊塊size都有半個手掌之大✋🏻,真
肉餅從來都是最平凡的家常小菜,

而小時候的我最愛❤️吃外婆自家製梅菜蒸肉餅,

後來長大了,外婆不在了,

就沒有在別處吃過。😢

令我重新回憶起外婆家肉餅的味道。🙈

從來都以為肉餅的世界只有梅菜或鹹魚,

但「肉餅哥」卻打破肉餅配搭的界限,👏🏻

提供超過30多款從傳統到Fusion的肉餅,

連老干媽、冬蔭功、流心芝士、果醬肉餅都有~

和地膽正值晚飯時候前來,

有不少食客捧場,全院差不多滿座,😯

證明「肉餅哥」吸引力不淺呢!😏

餐廳分別有提供午市和晚市套餐,

邊個話肉餅只可配飯?!

除了普通的白飯外,🍚

還有白粥、米粉、秘製油飯、出前一丁、辛辣麵等可選擇,

喜歡健康的小編當然吃菜飯啦~😂🙈

食客還可按個人口味挑選肉餅的烹調方法,

既可蒸,又可煎。😏

套餐即送是日老火靚湯一碗~

老火靚湯
足 3 兩花膠肉餅(配菜飯)($98)

肉餅飯以原個小砂鍋上桌,

一看花膠覆蓋了整個肉餅,好大堆頭呢~😍

未食已讓人流晒口水。😌

小編無磅,花膠足唔足 3 兩真係唔知,🙈😂

不過夾起花膠,有成3 塊之多,

而且塊塊size都有半個手掌之大✋🏻,真的很真材實料呢!😎👍🏻

花膠炆得剛好,軟腍滑溜又不失口感,😋

加上有成2cm厚的蒸肉餅,

肉質彈牙結實,肥瘦比例剛好,肉味濃郁,好味道!☺️

足 3 兩花膠肉餅
菜飯乾爽又健康,配肉餅一起吃就岩晒啦,

可以中和一下肉餅的膩感。😏

而且份量十足,男士絕對夠晒飽,

唔怪得「肉餅哥」咁受附近工業大廈的男士歡迎啦!🙈

芝士炸薯波(6粒)($28)

薯波即叫即炸,熱辣辣,

咬落口感就如薯餅的迷你版,

芝士炸薯波
但又唧出芝味十足的芝士,🧀

芝士控不可錯過!👍🏻😏

總括來說,

「肉餅哥」肉餅花款多,味道亦相當有水準,

只看足 3 兩的花膠便知道店家真材實料。😏

而且晚市套餐也只是$59起,

原隻龍蝦肉餅、鮑魚肉餅等矜貴食材套餐也只需$99,價錢大眾化,性價比很高呢!😎
2017-04-26 174 浏览
去剪頭髮,順便看看荃灣有咩好食的地方,結果決定去試新派肉餅。店鋪出面好多人排隊,入面坐位好少,好迫,您當食過快餐。我試左個花膠肉餅和泰式肉餅。花膠煮的時間會耐d,我朋友差吾多食完個泰式肉餅,花膠肉餅才到。先講泰式肉餅,得酸味,無咩特別,而花膠肉餅因都價值成$100,份糧都幾多,我覺得兩個肉餅都覺得麻麻。仲有肉餅係可以選擇炸定濕,我兩個都選炸。之後仲加左個湯,蟲草花湯,都ok,仲有餐湯送,餐湯都ok,整體吾難食,但無咩驚喜
2017-03-20
2017-04-26 189 浏览
駕車到荃灣購物,途經早前爆紅的肉餅哥,咦?不用排隊等位,所以二話不說便停車進店一試~早前爆紅還要大排長龍,可能熱潮稍退,加上是平日,所以可以直接入座,但店內都座滿9成半客人了~肉餅哥的肉餅款式多達30幾種,而且配搭創新,非常吸引~還有少量小食供客人選擇~我們一坐下,店員便即時奉上兩碗老火湯,可以嘆着老火湯來看餐牌😋一場來到,當然要一試紅爆的足三両花膠肉餅飯,店員一送來真的忍不住嘩一聲😂打開花膠size大到可以當面膜敷面🤤,飯可以選擇+$2配菜飯、油飯,我配了菜飯,肉餅也可以選擇蒸或煎,我選了煎,一上枱就透出陣陣肉餅香氣~蟹粉肉餅飯,配白飯及蒸製,明顯地蒸製香味不及煎,相對亦清淡,但肉汁較多和嫩滑,各有千秋,且看你喜歡香口還是juicy~我們還點了炸餃子,餃子迷你炸得香脆可口~+12可以選鮮榨果汁整體味道甚佳,選擇多又創新,價錢合理,肉餅質素高水準之作,確實在其他餐廳也吃不到呢!
肉餅哥的肉餅款式多達30幾種,而且配搭創新,非常吸引~
還有少量小食供客人選擇~
我們還點了炸餃子,餃子迷你炸得香脆可口~
+12可以選鮮榨果汁
2017-04-18
2017-04-25 137 浏览
今日去左荃灣行街,有啲肚餓就去左近楊屋道附近個間肉餅好出名食店,試過假期去食要等超過二十分鐘,但今日可能有小小雨所以好快有位,一坐低就睇見有新野食,原來竟然有花膠蒸肉餅呢款正野食,即刻叫左一客食,花膠真係有足三兩重, 花膠好香好入味,價錢只是$99加$2蚊仲可轉菜飯。
花膠蒸肉餅
花膠蒸肉餅
2017-04-25 71 浏览
今日係荃灣做野,同事就問有冇興趣一齊食個飯,我問佢有咩介紹,佢就話帶我食家常便飯,原來佢帶去食肉餅,哈哈,果然是家常小菜去到都幾爆滿,要等一陣,都有好多街坊黎買外賣。等左一陣就入座,一坐底就有一碗湯老火湯送上黎,等你飲住湯睇餐牌,係木瓜湯,飲落唔味精,亦唔咸,不錯👍睇睇餐牌,佢地d肉餅餐好多選擇,好有創意,我地望下隔離枱,都幾多人點足三兩花膠蒸肉餅同秘制金沙蛋黃煎肉餅,咁我地就唔洗咁煩惱,就食呢2款,我地仲加左芥香木耳小食。先上枱係秘制金沙蛋黃煎肉餅加菜飯,咸蛋黃香味四溢,加埋煎過既肉餅,呵呵!跟住黎埋足三兩花膠蒸肉餅,其實見到都真介係呆左一呆,堅係大大煲,花膠都真係足三兩,絕無欺場,色香俱全。我跟同事已經急不及食指大動,煎肉餅好香,加埋咸蛋黃堅係絕配,超正!出去食飯食花膠,一般都唔會比大大舊同厚既,呢個花膠肉餅套餐,有4-5舊大大塊既花膠,食完都覺得自己好養身兼養顏!肉餅哥既套餐份量都幾大份,夠晒飽,讚讚讚!
肉餅哥既套餐份量都幾大份,夠晒飽,讚讚讚!
  • 秘制金沙蛋黃肉餅
2017-04-25 93 浏览
一直素聞肉餅哥的肉餅款式衆多又創新,而且味道不錯。於是這天便和朋友來肉餅個吃晚餐。本來以爲人流會很多,可能當天下雨的緣故,所以店内客人算不多,也不用和別人搭座之類。拿起餐牌一看,肉餅的款式果然很多,看得人花多眼亂。有些更是玩味十足,雖然很好奇是什麽味道,但最後我們還是挑選了味道比較穩當的金沙蛋黃肉餅和花膠肉餅。點餐不久,店員便送來了是日老火湯- 西洋菜煲豬骨。值得一讚的是喝得出這碗老火湯並沒有加味精,感覺很健康。不過湯内沒有多少湯渣,喜歡吃西洋菜的我不禁有些可惜。另外我們還加$12點了新鮮西柚汁。本來我還以爲果汁是餐廳自己親手鮮榨的,沒想到原來是現成果汁。不過幸好這款牌子的果汁也不錯,西柚汁感覺可以清清肉餅的油膩感。沒等多久,我們的肉餅便陸續來了。先來了金沙蛋黃肉餅。看到肉餅黃澄澄的顔色已教人食欲大振,上面還有一小顆鹹蛋黃。肉餅方面可以選蒸或煎,我們選了煎肉餅。煎肉餅果然和金沙蛋黃配搭得天衣無縫,鹹蛋黃的味道非常突出,香口得不得了。而且蛋黃的鹹香也沒有蓋過肉餅的鮮味。一口肉餅配一口菜飯實在很滿足呢。另一份肉餅-足三兩花膠肉餅。沒想到花膠的分量竟然這麽多,比想象中還要多。而且每一塊花膠也
一直素聞肉餅哥的肉餅款式衆多又創新,而且味道不錯。

於是這天便和朋友來肉餅個吃晚餐。

拿起餐牌一看,肉餅的款式果然很多,看得人花多眼亂。

點餐不久,店員便送來了是日老火湯- 西洋菜煲豬骨
值得一讚的是喝得出這碗老火湯並沒有加味精,感覺很健康。

不過湯内沒有多少湯渣,喜歡吃西洋菜的我不禁有些可惜。

另外我們還加$12點了新鮮西柚汁

沒等多久,我們的肉餅便陸續來了。

先來了金沙蛋黃肉餅
看到肉餅黃澄澄的顔色已教人食欲大振,上面還有一小顆鹹蛋黃。

肉餅方面可以選蒸或煎,我們選了煎肉餅。

另一份肉餅-足三兩花膠肉餅
沒想到花膠的分量竟然這麽多,比想象中還要多。

而且每一塊花膠也有一定的厚度,可以感覺到骨膠原。

下面放著一塊肉餅,我們同樣也是選了煎肉餅,花膠的鮮味都滲透進肉餅裏了。

而且特別喜歡肉餅上的醬汁,味道惹味又鮮甜,拌飯吃十分開胃。

整體來説,這裏的肉餅果然有驚喜,而且也很足料。

這個價錢來説絕對稱得上是經濟,難怪這裏有一定的人氣。

不過店員的服務態度方面則有待改善。
  • 花膠肉餅
  • 金沙蛋黃肉餅
2017-04-25 90 浏览
自從搬咗出嚟住之後,就好少食到肉餅飯因為以前媽咪成日煮但自己出嚟住之後,收工放工返去都冇乜時間番去煮所以知道有間專食肉餅既餐廳依日收工過左黎食真係花多眼亂鍾意食蛋既朋友點左「秘制金沙蛋黃肉餅」 $69不愧係金沙,肉餅上面鋪滿鹹蛋蓉見到都流口水,上面再放原粒蛋黃整個肉餅拌飯食一流所以我朋友點了淨白飯已經好夠味白飯都好大碗,整體份量都多我就點左「足三兩花膠肉餅」 $99出黎住之後好少飲滋補湯水估唔到肉餅可以配花膠肉餅經煎過,上面鋪了極大塊既花膠肉餅及飯都放置在煲仔內可以保存溫度,花膠炆到好入面好似平時屋企食到炆冬菇嗰種醬汁之後再加 $12 飲奇異果汁及芒果汁
自從搬咗出嚟住之後,就好少食到肉餅飯
因為以前媽咪成日煮
但自己出嚟住之後,收工放工返去都冇乜時間番去煮
所以知道有間專食肉餅既餐廳
依日收工過左黎食
真係花多眼亂
鍾意食蛋既朋友點左
「秘制金沙蛋黃肉餅」 $69
不愧係金沙,肉餅上面鋪滿鹹蛋蓉
見到都流口水,上面再放原粒蛋黃
整個肉餅拌飯食一流
所以我朋友點了淨白飯已經好夠味
白飯都好大碗,整體份量都多
我就點左「足三兩花膠肉餅」 $99
出黎住之後好少飲滋補湯水
估唔到肉餅可以配花膠
肉餅經煎過,上面鋪了極大塊既花膠
肉餅及飯都放置在煲仔內
可以保存溫度,花膠炆到好入面
好似平時屋企食到炆冬菇嗰種醬汁
之後再加 $12 飲奇異果汁及芒果汁

2017-04-25 97 浏览
好耐冇食肉餅哥, 突然間好掛住佢, 雖然路程不太順路,都特登走去探下佢,既然得自己一個人,外賣攞返屋企食吧,依舊係食我最鍾意嘅“金沙蛋黃煎肉餅配菜飯”, 急不及待跑回家。打開個飯盒, 未食已經香噴噴,一啖咬落去,鹹蛋黃依然起曬沙,味道香口,份量十足 ,而肉餅仍然厚身, 分量不減, 帶點肥肉,煎得香脆,味道非常惹味, 菜飯的菜粒依然沒有減少份量,值得一讚, 我自己覺得,吃整個飯都不需要落豉油, 因為配咗鹹蛋黃已經好夠味。例湯雖然凍咗,味道仍然不錯, 我…………我可能有少少鍾意咗佢。
金沙蛋黃
2017-04-24
15 分钟 (外卖自取)
金沙蛋黃
  • 秘制金沙蛋黃肉餅
聽人講哩間有特色肉餅食,行完荃灣廣場就同妹子食左哩間。 位置有dd遠。。睇住開飯搵,都行左一陣。。跟餐湯,粟米湯普通啦。花膠肉餅套餐真係好正!從來未食過咁大塊花膠!@@食落質感都好正好軟腍腍。肉餅都好入味,唔太肥同埋女生1個人都未必食得晒,可以同fd 子share 幾樣小食1齊嗌。
聽人講哩間有特色肉餅食,行完荃灣廣場就同妹子食左哩間。
位置有dd遠。。睇住開飯搵,都行左一陣。。

跟餐湯,粟米湯普通啦。
花膠肉餅套餐真係好正!

從來未食過咁大塊花膠!@@
食落質感都好正好軟腍腍。
肉餅都好入味,唔太肥

聽聞早前有間以肉餅做主題的餐廳大排長龍,媒體雜誌都廣泛報導。“胃食”靚太和家人當然要來朝聖啦!一翻開餐牌,唔洗睇,來個招牌的龍蝦肉餅和足3兩花膠肉餅套餐啦。先上花膠肉餅,無誇張,件花膠真係堅過石堅,大塊到呢...活像一塊“被墊”。最欣賞它是原件上。(沒有鬼鬼鼠鼠的切細件)知道您準會說,「車,大塊有啥用?我見過有很大塊的,但是薄得似披薩!」那您可以放心了,那花膠不但肉質夠肉厚,而且很夠彈性,軟腍腍的、彈彈的,迫我整塊都吃乾淨了。至於肉餅,肉是肥肉適中的,而且夠入味。龍蝦肉餅都不能小看!巨型的龍蝦頭和龍蝦拑十分夠氣勢!那龍蝦身的肉呢?放心,沒偷工減料喲,都跑到這裡。肉餅裡好多紅白色的“堅”龍蝦肉。令肉餅口感超豐富。配搭菜飯,菜絲都算多,令營養更均衡。建議可以試煎的肉餅,微脆的外皮好香口呢。小食點了一口餃子。相信圖片都看得出好脆,味道不錯啦。
聽聞早前有間以肉餅做主題的餐廳大排長龍,

媒體雜誌都廣泛報導。

“胃食”靚太和家人當然要來朝聖啦!
一翻開餐牌,唔洗睇,
來個招牌的龍蝦肉餅和足3兩花膠肉餅套餐啦。
先上花膠肉餅,無誇張,
件花膠真係堅過石堅,大塊到呢...活像一塊“被墊”。
最欣賞它是原件上。(沒有鬼鬼鼠鼠的切細件)
知道您準會說,

「車,大塊有啥用?我見過有很大塊的,但是薄得似披薩!」

那您可以放心了,那花膠不但肉質夠肉厚,

而且很夠彈性,軟腍腍的、彈彈的,迫我整塊都吃乾淨了。
至於肉餅,肉是肥肉適中的,而且夠入味。
龍蝦肉餅都不能小看!巨型的龍蝦頭和龍蝦拑十分夠氣勢!
那龍蝦身的肉呢?

放心,沒偷工減料喲,都跑到這裡。

肉餅裡好多紅白色的“堅”龍蝦肉。令肉餅口感超豐富。
配搭菜飯,菜絲都算多,令營養更均衡。
建議可以試煎的肉餅,微脆的外皮好香口呢。
小食點了一口餃子。相信圖片都看得出好脆,味道不錯啦。
2017-04-23 104 浏览
之前已經聽過荃灣有間肉餅哥係良心企業、價錢平民得黎又足料,甘岩呢排同朋友唔知係咪因爲轉天氣所以成日都好好胃口所以去試下呢個足料餐廳之前instagram睇到已經好想試既花膠肉餅一定要叫另外一個叫左蓮藕肉餅落完單之後先送上一碗老火靚湯,飲落應該係冇味精嘅花膠肉餅,真係好多花膠好似成座山咁今次可以好好地補下啲骨膠原女人最愛蓮藕肉餅配菜飯,好有住家味道芝士薯蓉波波,比我想像中好食好多入面嘅芝士唔會太膩,好味港式奶茶真係好岩我口味
所以去試下呢個足料餐廳
之前instagram睇到已經好想試既花膠肉餅一定要叫
另外一個叫左蓮藕肉餅
落完單之後先送上一碗老火靚湯,飲落應該係冇味精嘅
花膠肉餅,真係好多花膠
好似成座山咁
今次可以好好地補下啲骨膠原
女人最愛
蓮藕肉餅配菜飯,好有住家味道
芝士薯蓉波波,比我想像中好食好多
入面嘅芝士唔會太膩,好味
港式奶茶真係好岩我口味
2017-04-22 141 浏览
平日晚市黎到都坐滿哂,到我走果一刻都係滿座。不過要等都唔耐,五分鐘左右就有位。未落order已經上左中湯,幾夠味,無味精,飲完都唔會覺得口渴!呢度叫得肉餅哥,緊係只做肉餅 (當然仲有其他小食),就係肉餅我諗已經有三四十款。今次試左其中兩款足三両花膠肉餅 (蒸,配米粉) $99花膠緊係蒸啦。花膠分量好多亦好厚身,同塊肉餅一樣咁大!肉餅肥瘦比例適中,夠滑得黎又唔會成口油!估唔到花膠呢d貴價野配埋肉餅又夾喎!Good!原隻龍蝦肉餅 (煎,配菜飯) $99+$2其實一上枱我係諗,“個龍蝦身呢?唔係原隻咩?”之後發現原來d龍蝦肉係個肉餅入面!呢個肉餅係用煎既,比蒸既香口同乾身!入面既龍蝦肉唔係一絲絲而係一粒粒,所以連埋肉餅都分別得到!食完肉餅當然要食埋個龍蝦鉗同頭啦!蝦頭有膏,龍蝦鉗既肉好嫩滑!呢個係驚喜既!唔夠喉叫多個炸雞脾配沙律,炸脾非常非常大隻(可以同把餐刀比較下)炸粉唔算太厚,雞肉保持嫩滑!樽裝番石榴同奇異果汁,雖然餐飲轉要加錢,不過好過飲汽水啦!

足三両花膠肉餅 (蒸,配米粉) $99
原隻龍蝦肉餅 (煎,配菜飯) $99+$2

樽裝番石榴同奇異果汁,雖然餐飲轉要加錢,不過好過飲汽水啦!
2017-04-13
  • 原隻新鮮龍蝦肉餅
2017-04-22 170 浏览
肉餅飯一直是最得人心的家常菜之一。看見這間餐廳作招牌及餐廳名,也心癢癢想去吃。六點三到達時,已有短短的人龍。可幸等了五個籌號已有位子。綜合了網友的意見,心裏早已準備在這裡受氣。但這次除了收銀的長期黑面外,其他員工的態度也可以,只是詢問有關食物內容時,只有2個員工懂得對答。點了推介的花膠蟲草湯。比想像更好喝!比肉餅更出色!而肉餅則點了最基本的蒸馬蹄肉餅及煎黃金蛋黃肉餅。煎肉飯的油太多了,每口也是油味多於蛋黃肉餅。甜豉油配蒸肉餅則還可以。這裡的肉餅種類很多,大多以花巧取勝,但基本的肉餅也做得普普通通,且價錢比外面貴得多。吃完後覺得自家的肉餅可能也可拿出來賣

六點三到達時,已有短短的人龍。可幸等了五個籌號已有位子。

點了推介的花膠蟲草湯。比想像更好喝!比肉餅更出色!