2021-12-29 66 浏览
肉蒲團是清朝著名章回小說,寫的是未央生盡享美色後遁入空門,終其一生的故事,也是因果報應的故事。這裡取名肉浦團,大概也是指食色性也,蒲團,指安坐在舒服的環境下,享受美食佳餚。火鍋吃過不少,這裡的環境舒適,選擇良多,食材上乘新鮮,是火鍋放題最首選。入座二話不說便選了 團 餐,湯底和牛肉拼盤很快奉上,試過各款牛肉,喜歡的才再點,很聰明又避免浪費的做法,值得點讚👍。特別喜歡牛板腱,封門柳,虎蝦,蝦滑,鮮蠔,最鮮甜的是澳洲和牛肩胛😍,有不能停的感覺。還有各種新鮮蔬菜豆腐,連紫薯,炸魚皮都有。這裡的無糖洛神花🌼茶,一定要試,配火鍋一流。吃得差不多時,職員送上精美蛋糕🎂,成就完美無缺。吃一次就上癮,下次再來再接再厲,再享人間美食。

2021-12-28 106 浏览
呢間火鍋店有超多款牛肉揀完全唔係hea 嘅放題🐂安格斯牛小排🐂澳洲M5和牛牛肩胛🐂牛頸脊 呢個重要係大大塊🐂牛肉滑🦐蝦滑真係必食估唔到用$298可以有咁多唔同款嘅牛肉選擇除左牛,打邊爐最重要就係湯底我叫左藥膳醉雞湯底酒味唔會搶曬藥膳底濃得黎唔會鹹利申 無用過豉油呢個價錢真係抵加埋佢有花茶 呢d無糖飲品係特別嘅 唔一定淨係飲汽水一定要留肚食佢嘅甜品係韓國直送嘅蛋糕千祈唔好飽到食唔落總括而言 呢個價錢 真係有驚喜
呢間火鍋店有超多款牛肉揀
🦐蝦滑
真係必食
估唔到用$298
可以有咁多唔同款嘅牛肉選擇
除左牛,打邊爐最重要就係湯底
我叫左藥膳醉雞湯底
一定要留肚食佢嘅甜品
係韓國直送嘅蛋糕
千祈唔好飽到食唔落
總括而言 呢個價錢 真係有驚喜
這間是新開的火鍋,名字十分搞鬼🤪肉浦團,以3個字分了不同種類的肉類,而我們便選了團$198(午市),包了3款海鮮,不過因為前一天太多人的關係,賣光了😢餐廳分了2 part,有很多卡位,還要大張,絕對不用沒有位置擺放食物😚😚餐廳提供自助吧,飲品和火鍋材料也是任取.飲飲品有自家製的飲品,健康左有消熱氣😉餐廳希望不會浪費食飯,每人有一個大碗去取食物.而且食剩過多會收取額外費用.火鍋材料有很多,有不同款式的丸子,連香芋貢丸也有🤩🤩醬料是可自行調配,而且選擇也有很多,而我選擇了柚子醋加蒜茸.湯底有幾款選擇,職員强烈推介藥膳酒雞湯,說要釀3x小時,藥味不會很重,清清地,絕對不怕熱氣😚Order 以QR code 下單,為了不必要的浪費,每次只可以落4樣,不過在下單前會先來了一盤肉,盤上一上會不斷的霧煙,超有feel,一定要去打卡🤩每款肉也有一牌木牌寫明種類,十分細心☺️肉類真心高質,每款也好食、所以分不了那款還是那款😆肉質新鮮又滑嫩,絕對可以大滿足☺️食到最後還有甜品送,當天有忌廉卷和芝士蛋糕😍😍忌廉卷的cream很有雪糕的感覺,而芝士蛋糕味也很香濃,真是超好食😝😝

2021-12-28 163 浏览
這天和朋友一同前往旺角,這家餐廳主打的當然就是火鍋,任飲任食的火鍋在旺角有很多的選擇,而這天朋友推薦的這一間,全因為內裏的裝潢,充滿了香港的特色,這就是港漫的味道,但使用了一個風趣幽默的表現方法。但食物方面,最重要的當然就是味道,湯底方面,選擇還算多,款式方面,同樣也是包羅萬有,可以挑選的食物種類繁多,當然我最欣賞的除了他的肉類,還有任食的款式,同樣地多元化,十分豐富,另外,蔬菜方面,包括營養價值豐富的superfood羽衣甘藍,但是這個已經令我十分喜愛。

2021-12-28 54 浏览
星期六放工先生又嚟接放工拍下拖,今次揀咗呢間潮味十足嘅任食火鍋,連店名都充滿玩味。午市任食非常化算,有四個價位,我哋揀嘅「團」,每位二百鬆少少就有安格斯牛同澳洲M5和牛任食,作為食肉獸嘅先生當然無法抗拒。肉類同海鮮係用手機落單,其它食材例如丸類同蔬菜就需要自己出去拎,食材擺放整齊,感覺乾淨衛生,選擇亦非常豐富。另外仲有鹽酥雞同炸魚皮等熟食可以選擇,望落都非常新鮮。飲品方面除咗常見嘅汽水,仲有自家製嘅茶飲,特別係桂花烏龍,非常搶手。湯底方面我哋揀咗藥膳醉雞湯,湯同雞肉係分開上,非常細心,湯底好重酒香,最適合冬天暖身。送上湯底之後侍應為我哋送上非常精緻嘅牛肉拼盤,可以一次過試勻五款優質靚牛,牛肉嘅質素非常好,特別係澳洲M5和牛肩胛同安格斯牛小排,肥瘦適中,入口充滿牛香。另外值得一讚嘅係叫多幾轉之後牛肉嘅質素依然咁好,最怕有啲餐廳食食下食物嘅質素會漸漸下降。海鮮方面質素亦唔錯,特別係越南虎蝦,好大隻,肉質彈牙,非常新鮮。蝦滑同牛滑都係自家手打,零舍彈牙,特別係牛滑,比較少見,入口牛味重,而且又滑又爽口。自助吧嘅火鍋料花多眼亂,最推薦薑汁皮蛋貢丸同辛辣脆牛丸,本身唔係特別鍾意食丸類,但呢度嘅丸

另外仲有鹽酥雞同炸魚皮等熟食可以選擇,望落都非常新鮮。

自助吧嘅火鍋料花多眼亂,最推薦薑汁皮蛋貢丸同辛辣脆牛丸,本身唔係特別鍾意食丸類,但呢度嘅丸係會令我想encore,除咗因為質素好之餘仲因為款式特別多,有啲仲唔係度度都有,令人樣樣都想試下。
餐廳嘅食物質素唔錯,選擇豐富,而且價錢非常合理,仲有服務亦非常好,侍應好有禮貌,上菜同收碟都好快手,值得推薦!

2021-12-27 76 浏览
今日天氣咁凍,天文台仲發出左入冬以來第一個寒冷天氣警告,梗係打邊爐暖一暖位啦!同朋友揀左「團」set, 每位$198,嗌左麻辣牛肉湯底,食落去非常麻,辣度唔會好多,岩晒中意食麻而唔食辣嘅朋友最特色係有安格斯牛食一坐低,侍應就俾左個牛肉拼盤我地,仲係每份牛上面放左個牌,方便食客分辨到邊款牛,個人比較中意係牛小排、封門柳、M5和牛牛肩胛!因為牛小排脂肪肥瘦均勻,食落去有少少入口即融感覺,牛味十足而封門柳都好有𡁻口,呢個部位本身係有少少偏韌,食落去唔會覺得鞋恰恰,而且牛肉味依然都好香濃!而和牛牛肩胛,姐係牛嘅膊頭位,食落去唔會太多脂肪,而且肥瘦均勻,呢款牛係必食!另外仲嗌左個蝦滑、虎蝦、廣島蠔,但魷魚今日無貨,呢個有啲可惜不過唔緊要,其他海鮮的確好足料!蝦滑方面,的確食到粒粒蝦滑,而且爽口彈牙,真材實料架!而虎蝦亦都好新鮮食落去蝦肉好爽口,唔會食到啲雪藏味廣島蠔反正係覺得最抵食呀!因為好難得呢個價錢,會食到蠔,而且非常新鮮,食落去唔會覺得有苦澀味/雪藏味本人都食左6-7隻回本添呀出面啲配菜亦都好多,而且都有台灣丸/腸選擇!小食方面,有炸魚皮+鹽酥雞飲品方面,較為好飲嘅係自家製洛神花茶,飲落去
最特色係有安格斯牛食

食落去蝦肉好爽口,唔會食到啲雪藏味
本人都食左6-7隻回本添呀

飲品方面,較為好飲嘅係自家製洛神花茶,飲落去酸酸甜甜,完全可以解辣解膩添呀

最尾,一開始以為無甜品供應,覺得失望而回,但原來唔係!因為佢係每人一份架,唔係雪糕黎,而係一份cheesecake 同忌廉蛋捲!個cheesecake食落去可能有啲漏,但佢都整得幾出色,因為好香芝士味,而且又唔會好甜。忌廉蛋捲都充滿左忌廉,真係好滿足呀

總括依然,呢間火鍋餐廳的確做得幾出色,尤其係呢個價錢食到有海鮮,而且係新鮮嘅食材,性價比的確好高!有興趣打邊爐嘅朋友一定要黎呢間呀
2021-12-27
2021-12-25 91 浏览
今天是聖誕節,個個人都去晒西餐廳,唔通我都要去西餐廳?朋友有好介紹,聖誕節不如打邊爐。這裏因為是通菜街,能見度頗低,門面會比排檔的帆布遮住,所以要認得這個Deli的門面。我們特登唔食早餐就來,好彩有一些熟食可以等着邊爐入邊食。蔬菜自己夾,有我最鍾意的冰菜和羽衣甘藍。原來這裏有很多爆漿魚蛋,比起其他舖頭特別好多首先來到是介紹不同肉類的set!這個一定要打卡,啲乾冰係咁出嚟。我哋叫咗個鴛鴦鍋,一邊是芫荽皮蛋,令一邊是蕃茄豬骨湯,真的是很入味哦,飲返兩啖當堂很滋補。我們喜歡這裏有提供涼茶,解解熱氣,這個菊花杞子飲落清香,而且沒有加很甜的糖水,飲落去沒有罪惡咁, 10分舒服。我們叫了的套餐有海鮮,魷魚一定要必叫,食落去食得出是新鮮魷魚, 10分彈牙,就算淥咗好耐,魷魚依然不會鞋口。廣島蠔我們叫了再叫, 10分鮮味,將廣島蠔放入蕃茄湯,還有新鮮的蔬菜味。竟然有得叫雞子喔,是久違了的味道哦!不同部位的肉類有不同的脂肪分布,我們每一口都食得出不同的肉質不同的口感,難怪這裏叫肉蒲團。花腩比較入口即溶,肩肉比較上厚實,安格斯食落有西餐的感覺。這個大蝦食得出是新鮮貨,蝦肉彈牙,沒有起粉的感覺。每個女仔都有
今天是聖誕節,個個人都去晒西餐廳,唔通我都要去西餐廳?

朋友有好介紹,聖誕節不如打邊爐。

我們特登唔食早餐就來,好彩有一些熟食可以等着邊爐入邊食。

蔬菜自己夾,有我最鍾意的冰菜和羽衣甘藍。

原來這裏有很多爆漿魚蛋,比起其他舖頭特別好多

竟然有得叫雞子喔,是久違了的味道哦!

這個大蝦食得出是新鮮貨,蝦肉彈牙,沒有起粉的感覺。

每個女仔都有甜品胃,原來埋單的時候,就會有甜品給我們,今次的雖然望落去似忌廉卷,但是中間的忌廉很有雪糕的感覺。聖誕節真的10分滿足。
2021-12-23 284 浏览
冬天緊係要打邊爐啦,係旺角行完街,見到有間火鍋放題新開叫肉浦團幾得意,一於去試下~店內環境座位寬敞,牆身有圍繞打邊爐主題二次創作既經典電影海報,岩曬我呢啲港女打卡!任食套餐方面有4款,我揀左第三個$298既套餐,價錢合理,豬牛雞海鮮等都好多選擇。配菜方面都好多選擇,好多特別既丸,例如芫荽雞肉丸、辣牛丸等等,而菜方面竟然有冰菜、羽衣甘藍!醬料方面,黑蒜豉油同埋花椒油係出面都比較小見。一坐低揀左湯底時候就會有個乾冰牛肉拼盤比你,每樣肉都試下。湯底我揀左麻辣拼卜卜蜆,麻辣略嫌唔係好夠辣,如果可以揀辣度就更好,另外卜卜蜆既蜆冇沙,值得一讚係打到一半加湯既時候,店員好有心會幫你加埋酒係湯底入面,咁就keep住咁濃味!澳洲M5和牛肩胛好大塊,而且食落冇筋。厚切封門柳放題好小有既特別部位,肉質鬆軟,牛味濃郁!牛五花腩雖然望落油脂偏多,但食落完全冇平價肥牛feel安格斯牛小排本人最鍾意係呢款!!!食落油脂同肉既比例岩岩好,軟熟得黎又有牛味,瘋狂encore啊!到海鮮喇~~~~蝦同埋廣島蠔好都新鮮好大隻~有啲蝦仲有膏,而廣島蠔就夠大隻厚肉,冇腥味,正!牛滑/蝦滑牛滑同蝦滑食落有驚喜,牛滑初初以為食落會好

牛肉拼盤

一坐低揀左湯底時候就會有個乾冰牛肉拼盤比你,每樣肉都試下。

澳洲M5和牛肩胛
好大塊,而且食落冇筋。

厚切封門柳
放題好小有既特別部位,肉質鬆軟,牛味濃郁!

牛五花腩
雖然望落油脂偏多,但食落完全冇平價肥牛feel

廣島蠔
到海鮮喇~~~~

蝦滑

牛滑/蝦滑
牛滑同蝦滑食落有驚喜,牛滑初初以為食落會好似牛丸咁,點知好似牛肉球咁,好得意好特別。
而蝦滑就有粒粒蝦肉係入面,食落好爽口。

芝士蛋糕

最後食飽仲有甜品食🤣當日就有cheese cake、蛋捲同埋甜薯蛋糕,咁岩我同兩個朋友三個一人一款。最鍾意係cheese cake,係newyork cheese cake黎食落去好實正~而蛋捲個cream就好滑,都好好食。

總括黎講,今次食新開既餐廳係超出我想像,同以往放題既感覺好唔同,feel到佢地好有heart,無論食材,配料,湯底等等都有比心機,唔會因為放題就hea你,而且好多特別食材,質素完全係可以媲美單點火鍋餐廳,cp值竟高,一定會瘋狂再黎食🤣🤣
2021-12-12
廣島蠔
蝦滑
芝士蛋糕
2021-12-20 259 浏览
今次係我第三次寫食評,頭兩次點解寫呢?因為係劣評!今次寫食評因爲我覺得值得一寫,呢間食肆開張到僅僅一個月左右,我已經同老婆嚟左食兩次,老婆同佢阿妹又嚟咗一次。第一次大概兩點鐘左右,同老婆喺旺角附近搵嘢食,遇到一個極度積極嘅年青人喺度派傳單同介紹,睇見佢咁認真嘅工作態度,就同老婆走咗上去試下,去到呢間新鋪員工招待友善,店鋪裝修新淨光鮮整潔,跟住我哋兩公婆只係叫咗兩份平價定食嘅火鍋,佢哋嘅員工冇因爲我哋只係食價錢平嘅定食,而對我哋有任何不善態度,相反員工JACKY認真地對我哋介紹佢哋公司嘅食材及理念,態度友善。講返食材,雖然只係叫定食,但係定食份量足夠,至於放題自取區嘅食品都好特別,有好少見嘅冰菜牛柏葉同土魷魚,以呢個價錢同埋食材我係非常滿意。就係咁所以係好短嘅時間我都唔介意由元朗出嚟旺角再次享用呢度嘅食品,整體而言這間食肆係值得一試。
2021-12-02
終於係旺角搵到新開高質打邊爐! 今日免費搭車,出旺角買聖誕抽獎禮物,然後朋友聖誕前聚會,網上訂左呢間打邊爐,見佢價錢唔貴又放題任食,適合一班喜歡食肉的朋友。 去到餐廳,環境闊落坐得舒服,打卡位多,油煙系統齊全。餐牌上有4個價錢揀,由200至400幾,新開張有88折,任食任飲,共7種湯底選擇,最後選擇了248價錢。 叫左藥膳醉雞湯,湯底一來,聞到醉雞味,店員介紹用花雕酒經過36個鐘烹調,雞件超肥美嫩滑,就算煲耐左仲keep到唔鞋,係值得一讚!藥膳味濃郁又唔會苦,滋潤補身,而且加湯時,會加埋花雕酒,服務細心。甜品仲有韓國直送cheese cake或忌廉蛋卷,整體超有誠意。 火鍋料特別推介安格斯牛板腱和牛滑。牛板腱肥瘦比例好,食落有咬口。牛滑口感爽口彈牙,牛味濃郁。另加$28食蝦滑,超新鮮彈牙 😇 = “浦” 晚餐  $248/位  任食:美國安格斯牛板腱  👈推介!英國牛肋骨條牛五花腩牛滑  👈推介!俄羅斯豬梅肉俄羅斯豬五花腩特選雞脾肉雞腰子自助吧任選(丸類菜類魚皮飲品等等)

= “浦” 晚餐  $248/位  任食:
美國安格斯牛板腱  👈推介!
英國牛肋骨條
牛五花腩
牛滑  👈推介!
俄羅斯豬梅肉
俄羅斯豬五花腩
特選雞脾肉
雞腰子
自助吧任選(丸類菜類魚皮飲品等等)

2021-12-19
  • 藥膳醉雞鍋
2021-12-18 149 浏览
同哥哥慶祝生日所以帶左佢食火鍋放題☺️間放題真心高質呀!好多野食揀呀,仲有醬料都一大堆可以任加!菜同埋,肉,肉丸都好多種類可以選擇~ 選擇真係多到嚇親我!居然仲有冰菜!好正呀係街市買都好貴!魷魚都好爽口彈牙!肉丸有成10幾款😃好正呀雞肉西芹丸好好味牛肉盤係冰盤上~ 除咗睇起嚟靚仲好新鮮!放題用干冰盤上真心好高質呀!個牛肉盤有封門柳,澳洲牛小排,牛五花腩等5款比人試左中諗邊款之前再落單追加!我地要左298套餐~ 自行選擇有蝦滑,牛滑,日本小魷魚,新鮮生蠔,唔同部分既牛肉都可以自己用QR code 落,我就中意食澳洲牛小排!因為非常香滑,油脂均勻!生蠔真係非常新鮮! 一咬落個口感好香生蠔味牛滑食落好似蒸點心牛肉球咁,非常新穎!蝦滑超甜超陣牙!蝦量好足!日本小魷魚都非常彈牙!好好味!不得不提湯底有好多選擇,我地選左藥膳雞湯配花雕酒~ 個藥膳雞湯超級足料~ 先上湯底再分開上滑雞~ 職員仲會加埋花雕酒落去~ 連加湯都會加埋花雕酒落去、職員話因為酒精會揮發所以加湯都一定要加埋,足料又細心!熱食我好鍾意嘅日本小番薯,鹽酥雞同埋酥炸生蠔🦪樣樣都好好味😋係新鮮炸出嚟,唔係好係外面其他餐廳預先做好好耐放係到

魷魚都好爽口彈牙!肉丸有成10幾款😃好正呀
雞肉西芹丸好好味

生蠔真係非常新鮮! 一咬落個口感好香生蠔味

牛滑食落好似蒸點心牛肉球咁,非常新穎!
蝦滑超甜超陣牙!蝦量好足!
日本小魷魚都非常彈牙!好好味!

熱食我好鍾意嘅日本小番薯,鹽酥雞同埋酥炸生蠔🦪

樣樣都好好味😋係新鮮炸出嚟,唔係好係外面其他餐廳預先做好好耐放係到個d淋曬既炸物

餐廳設計寬躺,好多卡位!餐桌之間嘅距離好寬闊,兩人枱大大張好夠放好多拎返嚟嘅嘢野!餐廳仲好有香港特色,玩曬食字!
2021-12-17 90 浏览
۞•高水準高質火鍋♡︎肉蒲團•۞最近天氣凉咗~我又咁鍾意打邊爐😆今日就係介紹呢間我掛在口邊,食完秒Post咗群組嘅「肉蒲團」首先佢價錢唔貴!性比價超高!牛肉好高質!出邊一般食到嘅都係好薄切嘅牛肉,甚至根本分唔到係咩牛肉打咩牛肉,噴曬煙嗰點係頭盤😂去食記得預備手機打卡😆而喺呢度老闆真係好高質,牛肉分美國英國俄羅斯不同國家入手因為每個地方嘅牛牛都會有佢優勝之處地方闊落,聽聞係都想大家有個空間好好嘆下~認真講款款牛肉都好好食😋不過我特別鐘意呢兩款❤️👍🏻🐂薄切封門柳、澳洲M5和牛肩胛︎而湯底都十分出色,我揀咗藥膳醉雞湯佢哋啲雞醃咗超過多小時醃製,配上濃郁嘅藥膳湯🤩唔係講笑我偷飲咗勁多碗湯🙈火鍋竟然仲有甜品送,而Menu係無寫到會有甜品送😂好有驚喜💖而且走嘅時候我已經book咗下一次去!真心去咗話唔正可以搵我算帳😆!我就真係讚不絕口😋💗正!第一次比咁高分😆◡̈⃝◡̈⃝◡̈⃝◡̈⃝◡̈⃝◡̈⃝◡̈⃝◡̈⃝◡̈⃝◡̈⃝◡̈⃝😋味道:9.5/10🍽環境:9/10🎖推薦:10/10💰抵食:10/10🍄總括:💖💖💖💖💖◡̈⃝◡̈⃝◡̈⃝◡̈⃝◡̈⃝◡̈⃝◡̈⃝◡̈⃝◡̈⃝◡̈⃝◡̈⃝
۞•高水準高質火鍋♡︎肉蒲團•۞

最近天氣凉咗~我又咁鍾意打邊爐😆
今日就係介紹呢間我掛在口邊,
食完秒Post咗群組嘅「肉蒲團」

首先佢價錢唔貴!性比價超高!牛肉好高質!
出邊一般食到嘅都係好薄切嘅牛肉,
甚至根本分唔到係咩牛肉打咩牛肉,
噴曬煙嗰點係頭盤😂去食記得預備手機打卡😆

而喺呢度老闆真係好高質,
牛肉分美國英國俄羅斯不同國家入手
因為每個地方嘅牛牛都會有佢優勝之處
地方闊落,聽聞係都想大家有個空間好好嘆下~

認真講款款牛肉都好好食😋
不過我特別鐘意呢兩款❤️👍🏻
🐂薄切封門柳、澳洲M5和牛肩胛

︎而湯底都十分出色,我揀咗藥膳醉雞湯
佢哋啲雞醃咗超過多小時醃製,
配上濃郁嘅藥膳湯🤩
唔係講笑我偷飲咗勁多碗湯🙈

火鍋竟然仲有甜品送,
而Menu係無寫到會有甜品送😂好有驚喜💖

而且走嘅時候我已經book咗下一次去!

真心去咗話唔正可以搵我算帳😆!
我就真係讚不絕口😋💗正!

第一次比咁高分😆
😋味道:9.5/10
🍽環境:9/10
🎖推薦:10/10
💰抵食:10/10
🍄總括:💖💖💖💖💖
2021-12-17 31 浏览
媽咪嘅生日點可以停 當然要全日都食飽飽🌝近日發現咗好多新開嘅餐廳 要慢慢一一食哂佢🤩打邊爐時間又到啦 真係比依間鋪名吸引咗😂「肉蒲團火鍋放題」🍲身為食肉獸既我地點會唔去試下🤤打邊爐最怕逼同埋唔乾淨 呢度令我放心 坐得好舒服😌今日湯底揀咗昆布湯🍲湯底唔會好鹹淡淡既海帶味 唔會搶咗食物既原味道👍🏻肉肉一上枱已經震撼左我眼球😝好霸氣放左乾冰係底 一定要相機食先🤣而且每款肉都放咗肉既名牌 好細心!肉質真係好嫩滑 好新鮮 雪花亦都好靚 一睇就知好食😋野食既話肉類海鮮等等會用電話落單 而其他菜類丸類都係自助形式自己出去拎😋$198套餐放題已經好滿足到我 每樣食材都真係好新鮮 唔馬虎!另外要特別講📢炸雞熱辣辣勁脆😚同埋一定要食蝦滑同牛滑!放入爐好快就食得 仲要口感係好滑又入味☺️最後仲送咗甜品俾我哋食😍外型靚味道好 好彩食甜品係用第二個胃!兩個胃都好滿足同好飽💯

打邊爐最怕逼同埋唔乾淨 呢度令我放心 坐得好舒服😌

趁天氣開始轉涼,決定叫返個麻辣牛肉湯底,一上檯望落辣到十足,好厚一層辣油,同埋好多辣椒🌶️聞落仲有少少藥膳嘅味,另外見到有幾塊牛肉同牛筋喺入面滾緊~令到食落嘅牛同牛油味十分香濃👍🏻等嘢食嘅熟嘅途中試咗佢少少炸物,鹽酥雞細細粒完全冇油易味,肉質又唔柴,調味剛好,值得一試👍🏻另外魚皮就咁食都覺得幾好味,唔會有擺太耐嗰種感覺,鹹度適中。頭盤先有幾款最出色嘅牛肉,上碟幾精緻,細細塊,目的係想先比客人試暈晒啲味,方便容後再落單挑選~當中包括安格斯牛板腱、牛小排、薄切封門柳、澳洲M5和牛肩胛、同埋牛五花腩。每一款都好有牛味,全部都正中口味!完全唔會過韌,師傅手勢幾好,每款都切得好薄身,全部涮幾秒就食得🤣一啖接一啖忍唔住不斷encore~同時,估唔到除咗牛之外,豬肉都好高質,特別推薦豬面頰肉同埋鹿兒島黑豚肉,前者有少少似豬頸肉咁,幾有趙頭,肥瘦相間;後者豬味濃郁,大大塊薄切放入口好滿足~至於全晚重點,我會話係海鮮!魷魚同蝦滑都好出色,勁快就賣完,要及早叫定啦!越南虎蝦超級大條啖啖肉,勁新鮮爽口彈牙,兩個人食咗一打有多;廣島蠔好大粒勁肥美,滾完之後入口爆汁,仲有少少海水味,大讚!另外,丸類小食款式好多,

另外,丸類小食款式好多,仲要唔係普通口味,睇到我全部都好想試!最後喺能力範圍內盡試,特別想介紹幾款較少見同有印象嘅:獨家小龍水餃,店員介紹吓先知係小籠包同水餃嘅混合體,外面睇落似餃子,食落竟然係小籠包嘅薑蓉豬肉餡料,用嚟打邊爐幾特別;芫荽豬肉丸食落有啲似泰式魚餅,幾特別,係略嫌芫荽味唔夠🤣;蔥味貢丸比坊間嘅更有風味;台灣腸一貫地道,必食;流心魚蛋集芝士丸同魚蛋一身,魚蛋彈牙芝士偏甜,咬開超爆漿。有機會真係想再試埋其他!

最後餐廳仲附送甜品,今次分別叫咗份芝士蛋糕同埋甜薯蛋糕,上碟已經覺得唔似普通邊爐舖頭會有嘅甜品,食落更加有驚喜!黃色餡料部份打得好滑身,係淡淡甜薯味道,配埋鬆軟嘅海綿蛋糕,好夾;而芝士蛋糕好實心,芝士味極香濃,完全拍得上cafe質素,好綿密,超級推薦👍🏻用佢哋來作結真係大滿足!
📍肉浦團火鍋放題📮旺角通菜街1A-1L號威達商業大廈2樓A號舖.老實講人大左無細個果陣咁鐘意食任食火鍋, 以前追求飽肚, 而家更注重質素🤭.🙎🏽‍♂️話旺角開左間高質火鍋放題, 見地點方便就腳就即管試下有幾高質先.餐廳剛剛開業, 人流唔算好多, 環境乾淨整齊, 驟眼睇大部分配料同飲品都係自己出去拎😌.湯底有7款選擇, 有中式有日式, 有辣有唔辣, 亦有鴛鴦鍋 +HKD50, 最後我地揀左壽喜燒🍲湯底比較濃味, 睇晒啲重口味既人, 食物放左落呢個湯底入面, 吸收左醬油味醂既精華, 唔點豉油都夠味.牛肉種類好多, 有成9款, 我地試左6款, 介紹下啦~1️⃣安格斯牛小排咁多款牛肉入面最好味, 油脂好夠, 入口即溶2️⃣簿切封門柳切到好簿比較細片, 肉味最濃3️⃣澳洲M5和牛牛肩胛牛肉味濃, 可惜比較瘦, 入口榎身啲4️⃣美國安格斯牛板腱肥瘦平均, 肉味唔算濃, 相對無咩特色5️⃣牛腱肉牛肉肉味重, 口感有啲似牛展6️⃣牛五花腩肥既部分比較多, 食落感覺似雪花肥牛.除左牛肉, 呢個set仲有好多配料都好出色, 北吉廣島蠔好肥美, 越南虎蝦大大隻新鮮爽口, 雞腰子脹卜卜😈.自助吧亦有好多高質item, 包括台灣腸, 蟹
📍肉浦團火鍋放題
📮旺角通菜街1A-1L號威達商業大廈2樓A號舖

牛肉種類好多, 有成9款, 我地試左6款, 介紹下啦~

1️⃣安格斯牛小排
咁多款牛肉入面最好味, 油脂好夠, 入口即溶

2️⃣簿切封門柳
切到好簿比較細片, 肉味最濃

3️⃣澳洲M5和牛牛肩胛
牛肉味濃, 可惜比較瘦, 入口榎身啲

4️⃣美國安格斯牛板腱
肥瘦平均, 肉味唔算濃, 相對無咩特色

5️⃣牛腱肉
牛肉肉味重, 口感有啲似牛展

6️⃣牛五花腩
肥既部分比較多, 食落感覺似雪花肥牛

自助吧亦有好多高質item, 包括台灣腸, 蟹棒, 滑豆腐, 牛柏葉, 土魷, 蔬菜選擇多達10款, 實有一款岩你口味👏🏻

正想埋單既時間, 店員話有甜品, 本身已經100%既我地面對店員誠懇既眼神決定要1件cheese cake🍰點知店員再推介忌廉卷, 好啦括出去試埋佢, 誰不知2款都好好味, 俾我地極速清晒🤫
芝士蛋糕芝士味濃郁好厚實, 忌廉卷蛋糕部分好綿滑, 忌廉打到好soft甜度適中唔會好膩😏

整個放題質素好高, 岩晒一班朋友去, 自己鐘意食咩就叫咩, 聖誕gathering未諗到食咩好又有啲大食朋友既話就好拿拿聲book定位喇📞

整體環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
食物味道:🤤🤤🤤🤤