2019-10-31 28 浏览
趁有d秋涼同朋友去左銅鑼灣依間台式火鍋店打邊爐,台式火鍋湯底好重要,諗左好耐揀美白鍋定麻辣鍋好,但係大家都好想食辣野,所以最尾都係叫左麻辣鍋👻老鍋秘製麻辣鍋($158)湯底好足料有鴨血同凍豆腐,我地叫左小辣,辣味比麻味重,但辣度岩岩好特級美國安格斯雪花肥牛($158)食打邊爐點可以無肥牛😛肥牛雪花分佈均勻而且牛味濃郁,入口嫩滑咸蛋黃炸魚皮($68)依個好推薦!!魚皮好香脆,上面沾上滿滿既咸蛋黃醬好正啊🥰我個人比較鍾意就咁食吾放湯,味道香口d黑白雙滑($88)食落去彈牙有嚼勁,墨魚味重,比起平時食墨魚丸口感豐富好多千張豆葉紙($48)一開始見佢個名幾特別所以就叫黎試下,見到個賣相都味知係咩,放左湯先知原來係腐皮😝食落去吸收哂湯底既精華所以好入味杞子杭菊露($56)味道清涼解渴,飲完感覺無咁熱氣😝出面仲有個自助醬料區,不過我個人覺得湯底味道已經好夠吾洗再額外點醬料😆

老鍋秘製麻辣鍋($158)
特級美國安格斯雪花肥牛($158)
咸蛋黃炸魚皮($68)
黑白雙滑($88)
食落去彈牙有嚼勁,墨魚味重,比起平時食墨魚丸口感豐富好多
千張豆葉紙($48)
杞子杭菊露($56)
味道清涼解渴,飲完感覺無咁熱氣😝
2019-10-28
2019-10-30 12 浏览
天氣又涼了一點最適合去吃火鍋了,我好友選了這間在銅鑼灣的台式火鍋店看一看餐牌 叫了個尙膳養生鍋 $228 份量非常足夠呢 有蜂巢豆腐數磈 冬菇 粟米 和人蔘 湯底是濃濃的人蔘味 感覺非常的健康 其實吃下配料都已經半飽呢醬汁則可以自由配搭 自助取的 有蔥蒜豉油可謂應有盡有食物上菜之前叫了個鹹蛋黃炸魚皮 鹹蛋黃味十足 魚皮非常脆 又滿足又邪惡的小吃叫了很多配料 特別要推介的是安格斯雪花肥牛 ,不太肥 一客有好多塊 不錯!黑白雙滑$88 賣相非常可愛 墨魚味的 非常有墨魚味及彈牙!紅柿白玉雙拼 $58 吃一吃蔬菜健康一點 蘿蔔和番茄的配搭 非常新鮮!豆皮 一放下熱鍋就變成了好像腐竹的感覺 好吃有趣也叫了兩杯飲品 烏梅汁和杭菊露 烏梅酸酸甜甜10分開胃 杭菊露清熱解毒非常滿足的一個晚上呢!
天氣又涼了一點
最適合去吃火鍋了,我好友選了這間在銅鑼灣的台式火鍋

醬汁則可以自由配搭 自助取的 有蔥蒜豉油可謂應有盡有

叫了很多配料 特別要推介的是
安格斯雪花肥牛 ,不太肥 一客有好多塊 不錯!

豆皮 一放下熱鍋就變成了好像腐竹的感覺 好吃有趣

非常滿足的一個晚上呢!

沒假期去不了台灣、但又想念台式邊爐。誤打誤撞比我搵到銅鑼灣呢間老鍋好地道既台式火鍋店選了一酸菜白肉鍋$158湯底酸香很吸引,鍋裡的極品豬黃花腩肉質爽脆,柔嫩,配上寛粉條,風味獨特,酸香醒胃精選手切牛肩肉$218肉質較堅實,滿佈油花且肉質嫩,牛魔王必點,打邊爐超好吃😋甜不辣$38台灣最常吃到的甜不辣,口感煙煙unit,很大片,這個抵食魚湯小湯包當中魚湯味道極為鮮甜響鈴卷是即炸的響鈴卷,一點甜酸醬,入口鬆脆惹味,浸一浸湯另類滋味唐生菜好新鮮好爽口充滿水份。新竹米粉杭菊露~味道清甜冬瓜茶

選了一酸菜白肉鍋$158

精選手切牛肩肉$218
肉質較堅實,滿佈油花且肉質嫩,牛魔王必點,打邊爐超好吃😋

甜不辣$38
台灣最常吃到的甜不辣,口感煙煙unit,
很大片,這個抵食

魚湯小湯包
當中魚湯味道極為鮮甜

響鈴卷
是即炸的響鈴卷,一點甜酸醬,入口鬆脆惹味,浸一浸湯另類滋味

唐生菜
好新鮮好爽口充滿水份。

新竹米粉

杭菊露~味道清甜

冬瓜茶
  • 甜不辣
  • 精選手切牛肩肉
  • 杞子杭菊露
2019-10-26 1436 浏览
收工打邊爐,見台式火鍋幾得意就走上黎試試。檯都幾大,而且有木枱俾你裝菜(萬一多得滯)(係相嘅右下角),都幾貼心。杭菊露,菊花茶溝少少潤喉嘅嘢,我唔知係咩,但係覺得飲完好爽,拍得住飲可樂。烏梅汁,微酸,勁開胃。酸菜白肉鍋,一望就知足料。白肉最少十塊,酸肉一堆。仲有蕃茄,菇等,真係開胃得黎未落嘢都有嘢食。等緊水滾時叫咗夜市炸臭豆腐,唔算好臭,但真係勁脆!脆到好似食餅乾咁,然後裏面超級腍,真係相當有趣。個醬超夾,令成碟菜再升一個層次。安格斯雪花肥牛,香菇貢丸同埋蕃薯苗。肥牛必點,呢隻更有料,除咗個名之外,佢唔似坊間一般食肥牛無味無質感,好似食緊一舊唔知咩咁,正!貢丸勁彈牙,又濃味,數一數二!蕃薯苗幾襟食,唔會縮太多又少見,而且佢都幾大碟。火鍋湯咁濃,食埋響鈴就更夾。索哂啲湯,再配埋佢獨特嘅口感,真係超級正!佢呢個響鈴比坊間見嘅更大,所以食起上黎更滋味。除咗響鈴另一個吸湯嘅係新竹米粉,佢俾埋個茜你裝住,真係勁貼心,唔駛驚啲粉夾唔番。粉幾爽,最正都係稍掛湯,所以幾正,又可填肚。叫落以為好少,食落原來好飽,我仲覺得叫多咗,但要我揀唔要邊樣又真係難啲揀落手...
收工打邊爐,見台式火鍋幾得意就走上黎試試。

烏梅汁,微酸,勁開胃。

2019-10-25 33 浏览
今日黎到銅鑼灣分店安排左卡位比我地服務好好我地等左半個鐘先齊人由我地坐仲比茶我地飲我地叫左一半麻辣一半美人鍋麻辣好香又唔太辣仲有豆腐同豬紅可以比錢再加好食,值得再追加美人鍋就清少少但都多料湯底黎講絕對幾好牛肉好好食3 個女仔食呢份量岩岩好牛肉好新鮮好香唔算太貴份量夠既口感一流 好快食晒啦 仲有既響鈴都好唔錯好新鮮 脆口既又唔會太油利丸類一大讚好彈牙架 仲係手打正好多架手打丸 餃類都十分唔錯 好大粒又多料 服務係最讚 提醒我地唔同既優惠 仲好清楚解釋唔同既食物好值得再黎一次
今日黎到銅鑼灣分店
服務係最讚 提醒我地唔同既優惠
仲好清楚解釋唔同既食物
好值得再黎一次
2019-10-23 27 浏览
Lift門一打開,馬上見到好有台式風味嘅天燈裝飾🥰食火鍋最開心梗係一班人一齊食,可以叫多幾款野食,食多啲唔同花款🥳今次我地一行4人,真係叫到成枱都係😅😅餐調味料有好多種類,除左有一般醬油、指天椒、香蔥、芫茜、炸蒜外,仲有秘製沙茶醬,味道比一般香,而且仲有好特別嘅香醋同蒜水。香醋可以消膩,啱晒用黎減輕食火鍋時啖啖肉嘅油膩感。至於蒜水真係好特別,我第一次見到咁嘅火鍋調味料,而且比蒜粒方便又香😍甜不辣有淡淡嘅魚嘅味道,但有點兒糯米的口感,好味。尤期點埋泰式辣醬,更加惹味夜市炸臭豆腐台灣臭豆腐出名,相信我唔使多介紹。我個人就好鐘意呢款小食,餐廳新鮮炸起、熱辣辣、好好味,不過會較飽肚,如果一人一件份量就剛剛好,因為食埋第左2件后會有點膩😂酸菜白肉鍋醃製后嘅大白菜酸酸地好開胃,配埋極品豬肉花腩,又入味又爽口,當中仲有少量寬粉條,由於寬粉條主要由紅薯製成,較健康,煮熟后顏色透明、口感爽滑,因不易煮爛所以火鍋食最啱👍🏻安格斯雪花肥牛牛肉味香,脂肪紋理好靚🤩極品黑毛豬梅肉黑毛豬肉味香得黎,口感爽滑、有𡁻頭😋墨魚丸 (4粒)爽口彈牙,墨魚味頗香香菇貢丸 (4粒)香菇味濃,肉丸肉味香響鈴卷 (4條)響鈴豆味
Lift門一打開,馬上見到好有台式風味嘅天燈裝飾🥰

今次我地一行4人,真係叫到成枱都係😅😅

安格斯雪花肥牛
牛肉味香,脂肪紋理好靚🤩

極品黑毛豬梅肉
黑毛豬肉味香得黎,口感爽滑、有𡁻頭😋

墨魚丸 (4粒)
爽口彈牙,墨魚味頗香

香菇貢丸 (4粒)
香菇味濃,肉丸肉味香

響鈴卷 (4條)
響鈴豆味濃沃,不過很飽肚,但又忍唔住再食😂😂

咸蛋炸魚皮
炸魚皮好香脆、咸蛋份量好多,好惹味,Yummy😋😋😋

蕃薯苗,高山娃娃菜
新鮮,最啱平衡下肉食嘅火鍋

寬粉條
好味,所以encore,再食到最后就后悔了,因為食唔晒😔

烏冬
烏冬彈牙,正👍🏻

烏梅汁
烏梅汁味濃,同火鍋最夾,可以消濟解渴😙

杭菊露
杭菊露,味道清香,可以清熱,唔怕食火鍋而上火🤗

今餐我地都食到滿載而歸,差啲行唔郁🤗🤗🤗
2019-10-16
  • 鹹蛋黃炸魚皮
2019-10-21 39 浏览
喺銅鑼灣行完街突然間好想食火鍋 ,上網search咗台式火鍋就諗住嚟試下, 因為時間早, 我哋好快就入咗去, 唔使點等位。 睇完menu 都幾正宗係一間台式嘅火鍋店, 好多台灣先有嘅火鍋料佢呢度都有。 食火鍋最重要當然係湯底,我同朋友都食辣,所以就揀咗台式火鍋最出名嘅麻辣湯底。同中式火鍋唔同佢嘅麻辣火鍋除咗好多辣椒仲放咗好多藥材落去, 成個湯底有濃郁嘅藥材味。 而且除湯底之外,仲落咗好多鴨血同冰豆腐,十分入味。因為朋友唔太喜歡食肉,所以我地只係叫咗碟牛肩肉, 牛肩肉切到好薄, 十分嫩口。響玲係即炸,十分脆口。我地叫咗個甜不辣,佢係即炸,配甜酸醬,又脆又好食。另外叫咗個魚皮餃,大大隻,好好食。菜方面,我地叫左娃娃菜,好新鮮。最後,當然唔少得同麻辣火鍋最配嘅寬粉。飲品我地每人叫咗枝蜂蜜綠茶,都 ok。

響玲係即炸,十分脆口。

我地叫咗個甜不辣,佢係即炸,配甜酸醬,又脆又好食。

另外叫咗個魚皮餃,大大隻,好好食。

菜方面,我地叫左娃娃菜,好新鮮。

最後,當然唔少得同麻辣火鍋最配嘅寬粉。

飲品我地每人叫咗枝蜂蜜綠茶,都 ok。

2019-10-20 65 浏览
在OpenRice看到宣傳單張指晚上9時半後會有半價,便打去預約,可是店員告訴我星期五六不會享用這個優惠,但是會有八折。與友人一同到達後,與一店員確認收費後,便開始點選食物。可是另一店員走來知會我們,今天什麼優惠也沒有!聽後我晴天霹靂,為何每個職員說的話也不同?!?!但由於一行多人,時間又夜了,又是朋友的生日飯,我們也硬着頭皮繼續在此吃生日飯。在等待食物期間,一店員走來說,你放在我們雪櫃的蛋糕⋯他前來的重點是說要收取切餅費用 我第二次晴天霹靂!我們特意在晚餐前悄悄把蛋糕放進店內,就是想給友人一個驚喜,可是不識趣的店員把這驚喜破壞了。後來食物陸續來到,食物不是不好味,只是用正價來說,這個價錢和份量,就不是太成正比!我們不是叫了很多食物,結帳也須300多元啊~還是有半價來吃會好一點。

我第二次晴天霹靂!

2019-10-19 44 浏览
朋友去完台灣旅行,約咗今日出嚟飯聚兼且派手信,於是揀咗呢間食台式火鍋店應吓景酸菜白肉鍋湯底選用秘方醃製東方大白菜,酸香清甜,配埋爽滑極品豬王花腩肉, 加上Q彈的寬粉條,風味獨特,酸香醒胃魚皮餃/皮蛋貢丸魚皮餃,以魚肉打成漿製作成皮,再以鮮肉作餡料,皮薄而彈滑,鮮味彈牙皮蛋貢丸,以鮮肉製作貢丸,再用薑末混和切碎的皮蛋作餡料,小心一咬爆漿精選手切牛肩肉牛肩肉油花細緻肉味濃郁,肉汁豐富,入口滑嫩響鈴卷響鈴即炸上枱,熱辣香脆,建議輕灼幾秒即可,保持外軟脆內脆的口感高山娃娃菜娃娃菜清甜又無渣,是火鍋首選蕃薯苗蕃薯苗口感幼嫩軟滑,味道獨特烏龍麵/寬粉條烏龍麵即烏冬,絕無烏龍茶味,口感彈滑寬粉條,雖然酸菜白肉鍋已有,但因為太好味,所以再加單夜市炸臭豆腐與港式臭豆腐不同,臭味不濃,相對易於入口,豆腐炸至金黃香脆,質感綿密似蜂巢,配以甜醬同食,又是另一番風味甜不辣甜不辣名字原來取自Tempura (天婦羅)的譯音,味道跟甜和辣都無關,是一種將魚肉混合麵粉做成魚漿再油炸而成的台灣小食,外皮酥香,內層Q軟,蘸埋泰式甜辣醬吃,口感更佳台灣蒜香腸香腸切片後半煎炸過味道更出更惹味蜂蜜綠茶綠茶順滑唔澀配搭天然蜂蜜清

魚皮餃/皮蛋貢丸

精選手切牛肩肉

牛肩肉油花細緻肉味濃郁,肉汁豐富,入口滑嫩

高山娃娃菜

娃娃菜清甜又無渣,是火鍋首選

蕃薯苗

蕃薯苗口感幼嫩軟滑,味道獨特

烏龍麵/寬粉條

烏龍麵即烏冬,絕無烏龍茶味,口感彈滑
寬粉條,雖然酸菜白肉鍋已有,但因為太好味,所以再加單

台灣蒜香腸

香腸切片後半煎炸過味道更出更惹味

蜂蜜綠茶

綠茶順滑唔澀配搭天然蜂蜜清甜而不膩
2019-10-08
  • 精選手切牛肩肉
2019-10-19 69 浏览
朋友慶祝生日 上openrice睇 呢間都幾多好評又見到9點後有半價 就打電話book 位喇 原來星期五六日食係無半價 電話中個位女士就話無半價都有8折仲免切餅費 覺得都ok呀 可以試下點知去到 同職員確認多次 佢就話從來都唔會有8折 只會有85折 仲係咁問係唔係我答你架 你俾返個電話我確認一下 🙄大佬呀 鬼知係唔係你呀 樣都未見過🙄仲要大大聲講免左你切餅費 我慶祝朋友生日架 咩驚喜都無曬啦 態度極度惡劣食物質素尚可。order 左個鴛鴦鍋 有麻辣同美人鍋 但加湯只加普湯清湯溝淡原味 配料實屬一般貨色老實講 呢到既質素同價錢 好多地方都做到 唔需要黎呢間態度咁差既火鍋店希望係個別事件 但再次光臨 不了

食物質素尚可。
鴛鴦鍋
配料實屬一般貨色

希望係個別事件
但再次光臨 不了
2019-10-18
2019-10-18 973 浏览
好耐無約埋班朋友打邊爐,今日就去左銅鑼灣老鍋台式半鍋聚一聚,傾下計。老鍋所提供嘅調味料都好多選擇,最與別不同嘅係佢哋有香醋同蒜泥汁。無睇錯,唔係生蒜泥,係蒜泥汁,夠哂特別😲😲。喺個鍋未滾嘅時候,最好就叫返d小食食下喇。夜市炸臭豆腐,果然係台灣風味嘅臭豆腐,點埋海鮮醬,好好食。甜不辣,係一塊大大塊嘅魚餅,好香魚味,點埋個炸雞醬,即刻明哂點解會叫甜不辣🤔🤔。時下最hit嘅咸蛋黃炸魚皮,脆卜卜、咸蛋味香。老鍋即叫即整,所以份外好食。而且份量都唔少,好抵食。三秒炸響鈴卷就無即刻食喇,響鈴都係即叫即炸,大大條,同樣脆卜卜。落鍋滾兩下就食得。👍🏻👍🏻先講下個鍋底先,我哋叫咗老饕酸菜白肉鍋。湯好好味,雖然有好多酸菜,但又唔會話好酸。鍋底仲有番茄,粟米,冬菇,豬花腩同寬粉條。要點名介紹嘅係個豬花腩,腩肉片大大塊得嚟,仲有用花鵰酒淹過,入口酒香滲透整個口腔,勁正😋😋。打邊爐點可以少咗肥牛同豚肉,依個特級美國安格斯雪花肥牛同埋極品黑毛豬梅肉我就推介一定要點喇。特級美國安格斯雪花肥牛淥耐咗都唔會唔好食。牛肉鮮嫩帶油香,一啲都唔肥膩。極品黑毛豬梅肉有命你叫,肉係梅頭肉,所以淥幾耐都咁淋,豬肉味好香濃。👍🏻👍🏻

夜市炸臭豆腐、甜不辣

三秒響鈴、咸蛋黃炸魚皮

老饕酸菜白肉鍋

格斯雪花肥牛、極品黑毛豬梅肉

丸丸方面,因為驚食唔哂,所以只係叫左半份墨魚丸同香菇貢丸。墨魚丸未食都知好蛋呀,因為夾落鍋時,墨魚丸起膠起到黏住隻碟。而入口確係好QQ彈牙,而且有好鮮甜嘅墨魚味。香菇貢丸亦不俗,肉汁豐富。😊😊
香菇貢丸、墨魚丸

除咗肉,我哋都點咗高山娃娃菜同蕃薯苗,有菜有肉平衡返嘛。另外仲叫埋烏龍麵同寬粉條,仲飲埋烏梅汁同杭菊露,個個食到飽一飽咁走。🤣🤣
蕃薯苗、高山娃娃菜

烏梅汁、杭菊露
  • 鹹蛋黃炸魚皮
  • 極品黑毛豬梅肉
2019-10-14 34 浏览
秋涼天氣最啱就係打邊爐所以最近約埋朋友去左老鍋位於銅鑼灣駱克道嘅旗艦店餐廳設有電子天燈螢幕可以透過平板電腦許願祈福酸菜白肉鍋極品豬王花腩肉質軟嫩而且肥瘦均勻油脂甘香配搭自家秘方醃製東方大白菜酸香溫和同時消膩醒胃精選手切牛肩肉牛肩肉質細緻緊密而且脂肪含量較少肉鮮濃香;手切牛肉厚薄恰宜稍微輕灼已經熟透甜不辣魚肉以及麵粉混合製成魚漿然後油炸口感類似魚肉燒賣配搭泰式酸辣蘸醬唔錯台灣蒜香腸台灣蒜香腸切片然後半煎炸蒜香惹味佐酒啱哂夜市炸臭豆腐炸臭豆腐味道相較港式輕柔而且經過高溫油炸金黃酥脆同時質感綿密魚皮餃/皮蛋貢丸魚肉打膠搓漿製成魚皮質感皮薄柔韌配搭豬肉餡料飽滿紮實;豬肉貢丸內餡選用皮蛋切碎揉合薑末製成醬爆而且創新響鈴卷響鈴即點即炸保證上枱嗰時依然新鮮熱辣;建議浸入火鍋湯底三秒左右外軟內鬆口感仲正蕃薯苗/高山娃娃菜蕃薯苗翠綠幼嫩而且膳食纖維以及鐵質含量豐富健脾寬腸;高山娃娃菜清甜而且完全吸收湯汁好正寬粉條酸菜白肉鍋本身已經包括寬粉但係因為晶瑩剔透而且口感軟滑煙韌真心好食所以額外再點左份烏龍麵基本等同日本烏冬;口感順滑且富彈性蜂蜜綠茶茶香清新圓潤而且採用天然蜂密甜而不膩

餐廳設有電子天燈螢幕可以透過平板電腦許願祈福

• 手切牛肩肉
  • 台灣蒜香腸
  • 皮蛋貢丸
  • 寬粉條
今餐嚟cwb 食台式精品火鍋,一出電梯就見到傳說中嘅電子天燈,客人可以係個ipad 自訂訊息入個天燈到,然後係個大電視到顯示返出黎。入面有一個自助醬汁corner,有豉油,香醋,芫茜,蒜茸汁,辣椒,沙茶醬,炸蒜同蔥。我地點左個膠原蛋白美人鍋丶美國安格斯雪花肥牛丶夜市炸臭豆腐丶墨魚丸丶鹹蛋炸魚皮丶番薯苗丶稻庭烏龍麵丶烏梅汁及杭菊露。膠原蛋白美人鍋有一烏雞斬開兩半,桃膠丶紅棗丶黑棗丶金華火腿丶香菇等。 個湯好清香,冇乜味精,好滋補,試完一啖之後即刻再倒多碗飲,好味到差啲唔記得留湯打邊爐。 隻烏雞都算大隻,個侍應好好,主動offer幫我地剪細舊啲,方便食用。雞肉好滑,再吸埋啲湯水味又再昇華到另一個層次。雪花肥牛卷埋一卷,未食就已經贏左個plating 。牛肉肉質好林,肥瘦均稱,淥完之後都冇縮,點一點醬汁食,十分好味。臭豆腐臭味十足,外皮炸得好脆香口,配上甜醬,真係有幾分似台灣夜市臭豆腐。墨魚丸自家手打出黎,大細適中,淥完之後仍然保留住淡淡嘅墨魚味,好軟滑,唔痴牙。咸蛋炸魚皮幾大碟,廚房應該用左好多鹹蛋黃,鹹蛋味好濃外,魚皮好脆,不過個人鐘意淥到半軟半熟食。番薯苗新鮮冇草青澀味,食咁多肉食啲菜

番薯苗新鮮冇草青澀味,食咁多肉食啲菜,係幫助消化嘅好選擇。
烏龍麵一份好大盤,我地兩個人可以每人食兩碗,未飽都即刻食到飽。麵條粗幼啱啱好,軟滑得黎又易咬,吸埋湯嘅精華之後更加好味。

烏梅汁酸酸甜甜,食得咁濃味飲返可以refresh 下,又或者飲菊露降下火又得,依方面餐廳都諗得幾周到。

最後食左七百幾蚊,不過我覺得食物質素值依個價,加上員工服務態度幾好,會主動加湯,令用餐體驗更加舒服。台式精品單點火鍋,不用飛台灣也吃到啊!

2019-10-03 61 浏览
依家天氣很熱,好耐無食邊爐,約埋中學同學去聚聚舊,台式邊爐出名在個湯底呢個係原個椰青三黃雞鍋,佢幫我地落哂個椰青同一半嘅雞,再等佢煲一陣,試咗一啖頭啖湯,係真係好鮮甜,之後仲可以食啲椰青肉,啲雞都好滑甜不辣真係食親台灣野都會叫,好有口感,配上泰式辣醬,酸甜酸甜安格斯雪花肥牛好正,油脂分佈得好靚,唔會有根,牛味好重,10塊啱啱好2個人食啦鮮炸響鈴得4舊唔夠喉!不過唔會好油,加上椰青嘅清甜,正!驚唔夠食就叫多咗個寬粉條,不過覺得有啲散臨走見到有放天燈,幾得意

鮮炸響鈴得4舊唔夠喉!不過唔會好油,加上椰青嘅清甜,正!

驚唔夠食就叫多咗個寬粉條,不過覺得有啲散

臨走見到有放天燈,幾得意
2019-10-01 1827 浏览
之前聽過朋友介紹哩間台式火鍋店既美人鍋好正,今日收工見得閒就約左朋友一齊試一試。一出lift門就見到數十盞燈籠掛左係門口左邊,好有台灣既色彩,好靚,啱哂女仔打卡。安排入座之後,先點左個美人鍋,女生養顏之選,果然冇令我地失望🤩。成個鍋有超過十種既材料煲成,紅棗,杞子,桃膠,龍眼肉,黨參,准山,蔥頭,冬菇,粟米,重有烏雞一隻。足料之餘,飲落個湯勁鮮甜,隻烏雞雖然一路煲住,但啲肉都唔老,食落重好滑添,必試。😋醬料方面,選擇都唔少,係自助形式,有炸蒜,蔥,沙茶醬,辣椒,莞茜,蒜泥汁,醋。食到咁上下其他野食同飲品都黎埋。安格斯雪花肥牛,啲雪花分佈均勻,烚一烚就食得,入口嫩滑,幾高質呢墨魚丸,食落彈牙唔粉,仲有d墨魚係入面,推介!🥰娃娃菜,新鮮,份量多,配上美人鍋湯底更鮮甜咸蛋炸魚皮,油左啲,不過咸蛋味都幾重😊最後係寬粉條,係食火鍋必點,份量多,食落彈牙,吸哂湯底精華,好好食!除左火鍋料之外,仲有小食,我地點左甜不辣,大大塊,煙煙韌韌,有咬口,好香口。飲品方面,點左杞子杭菊露,清清地又唔會太甜,可以去油膩,推介。整體來說,食物質量高,上菜快,環境舒服,啱哂一班朋友黎食,性價比高👍🏻

食到咁上下其他野食同飲品都黎埋。

墨魚丸,食落彈牙唔粉,仲有d墨魚係入面,推介!🥰

娃娃菜,新鮮,份量多,配上美人鍋湯底更鮮甜

咸蛋炸魚皮,油左啲,不過咸蛋味都幾重😊

2019-09-25