2019-04-18 117 浏览
今日同友人過咗太子食晏,經過呢間「老街」就俾佢個名吸引到入去食啦呢一個位置既鋪頭每次經過都係唔同既食店,之前係日本野,再之前係茶記。入到去望到個裝修都唔錯!點餐紙,咁我同友人就嗌咗一人一個餐啦鹽酥雞肉燥便當 $41本身就無乜期待既,事關台灣食物 係香港就好少話做得好食既!不過呢一間有小小驚喜嫁,肉燥唔會做到好濕或者好乾,油唔算好勁。鹽酥雞亦做得幾外脆內軟,唔會話好老食物質素絕對對得住呢一個價錢!鹽酥雞乾拌麵 $46雞就上面講咗啦,麵條就有d硬 味道都可以既珍珠奶茶正常味道,冇乜特別養生蜂蜜紅棗茶 +5老實講有點甜,都係嗌翻其他好啲總結,路過食個lunch係可以既

點餐紙,咁我同友人就嗌咗一人一個餐啦

鹽酥雞肉燥便當 $41

鹽酥雞亦做得幾外脆內軟,唔會話好老
食物質素絕對對得住呢一個價錢!

鹽酥雞乾拌麵 $46
雞就上面講咗啦,麵條就有d硬 味道都可以既

珍珠奶茶
正常味道,冇乜特別

養生蜂蜜紅棗茶 +5
老實講有點甜,都係嗌翻其他好啲

總結,路過食個lunch係可以既
2019-04-18
  • 鹽酥雞
2019-04-15 106 浏览
本身喜歡老街的好友是日放假,當佢知道老街的午餐較晚上抵食,所以決定到此午餐(原來在九龍返工真係好方便去食野)本身以為台式係沖劑飲品的我點咗熱的檸檬紅茶,最後威迫好友跟我交換我飲開的胚芽奶茶今次我照舊食鹽酥雞肉燥便當,跟上次有少少唔同係雜豆變薯仔,對我來講係好事,因為我唔係太喜歡食雜豆式的紅蘿蔔和粟米~~~由於上次食得太飽,我帶備食物盒裝剩下的鹽酥雞肉粒~~~而好友就點了香酥排骨鹵肉便當,跟好友換了一件來食,感覺倒不錯,大塊得來又唔乾,好友覺得好食過鹽酥雞,我就覺得各有覺好食~~~午餐在呢個區食得價錢ok又好食已經不多,怪不得呢間店成日都咁多人排隊

由於上次食得太飽,我帶備食物盒裝剩下的鹽酥雞肉粒~~~

2019-04-12
2019-04-06 147 浏览
個人喜歡食豬軟⻣,見到一定要食。呢個豬軟骨醬汁唔算好濃,而且少左台式肉燥,有點美中不足。另外一個本來想食牛根腩,但係牛腩賣晒,唯有轉食牛肉面。一般台式牛肉面,都係類似牛𦟌既牛肉,都係預期之內,整體黎講唔錯,但係冇乜驚喜。
個人喜歡食豬軟⻣,見到一定要食。
呢個豬軟骨醬汁唔算好濃,而且少左台式肉燥,有點美中不足。

另外一個本來想食牛根腩,但係牛腩賣晒,
2019-04-03 90 浏览
之前食過另一間老街,印象中係唔錯架,今次尼到諗住唔會點差,但就有啲失望呀坐嘅環境都okay嘅,個設計都靚嘅,雖然舖頭唔大,但唔算好迫我今次叫左一個鹽酥雞肉燥乾拌麵($52)價錢尼講就其實好合理嘅,唔算貴,而且尼到個份量都夠飽嘅,唔係細份嘅但係!啲鹽酥雞就令到我好失望喇,真心鹽酥雞基本都應該會有啲椒鹽味,鹹鹹地,但佢係完全無味咁樣,細心咁睇個表面亦唔覺佢有啲調味係上面,食落去嘅雞肉都係好實,無雞味,亦都唔係滑嘅,實在失望!另外叫左個鹵水大腸($40) 不過不失

實在失望!

另外叫左個鹵水大腸($40) 不過不失
2019-04-03
2019-04-03 76 浏览
是日午餐又係自己一個人,尋日見到呢度好多人等位,今日見唔算多人,加上之前食過覺得好食,所以入去食~~~睇返午餐的優惠真係抵過晚上入去食,最平的$38可以埋單,學生仲可以減3蚊,怪不得有不少學生入內光顧~~~之前我每次去都食紅燒牛肉麵,今次我就點個平D的鹽酥雞肉燥便當,一上碟都覺得好豐富,鹽酥雞有7粒,真係多到不得了,個飯也足料,慢慢食才可清得曬,我見鄰座的大叔食唔曬D飯就去咗埋單~~~飲品我就點咗胚芽奶茶,唔加糖已經飲到胚芽的味道,由於個人太飽,我就將佢放在自携杯返office 慢慢飲~~~如果女仔3個人去可以考慮叫兩個餐加小食,因為呢度的食物份量真的不少😅

2019-04-03
午餐
2019-03-28 91 浏览
今日接男朋友收工,見時間仲早,就去食個Tea先,甘岩路過見到呢個店,就入去試下啦。。。因為我覺得餐牌,裝修都好特別,好有懷舊既感覺喔。。茶餐係點一個主菜加3種小食同飲品。。麻醬拌麵:好香既麻醬味,加左小小青瓜絲。麵底係凍食,麵都好q吾淋!肉燥拌麵:就係涼麵加肉燥,肉燥好入味吾咸。平時食肉燥飯多,今次係麵都好夾!好味台灣腸,豆腐,鹽酥雞:我一向好中意食台灣腸,好似臘腸甘,食到一粒粒既肉!口感好特別好食!豆腐好滑,粉漿薄薄一層吾會太厚。雞就吾夠滑,一粒雞胸肉去炸甘,吾好食。炸甘薯,豬耳,牛肚絲甘薯加上話梅粉,薯仔🍠炸到好淋身但我吾中意話梅粉味道。豬耳好入味,脆卜卜。牛肚絲好辣,切到好幼,一樣醃得好入味!呢間食物價錢吾貴,又可以一次過試到幾種小食。岩哂下午茶每樣都可以試小小。又可以食下台灣味,幾好。

茶餐係點一個主菜加3種小食同飲品。。

麻醬拌麵:
好香既麻醬味,加左小小青瓜絲。麵底係凍食,麵都好q吾淋!

肉燥拌麵:

台灣腸,豆腐,鹽酥雞:

炸甘薯,豬耳,牛肚絲

2019-03-26
呢日去左呢間食lunch:老街。因為見到門口好幾多人等呀, 應該好食吧?就試試。呢度有午餐, 有13款,有飯有麵。都送飲品, 有d飲品唔洗$, 有d要加$。而我就叫左招牌紅燒牛肉麵,配熱胚茅奶茶。招牌紅燒牛肉麵  ($53)湯底香濃,都算清澈, 唔太油。有棵小棠菜。但麵底唔太得..唔掛湯,食落冇咩味。牛肉就唔錯,有3舊, 係牛展來~林滑好食!但因為個麵唔多得,成個麵就減左分了。胚芽奶茶都幾好飲。加左胚芽令奶茶多左一陣香味同口感,胚芽又係健康食物來, 促進排毒。唔錯~
呢日去左呢間食lunch:老街。
因為見到門口好幾多人等呀,
應該好食吧?
就試試。

呢度有午餐,
有13款,
有飯有麵。
都送飲品,
有d飲品唔洗$, 有d要加$。

而我就叫左招牌紅燒牛肉麵,
配熱胚茅奶茶。

招牌紅燒牛肉麵  ($53)

湯底香濃,
都算清澈, 唔太油。
有棵小棠菜。
但麵底唔太得..
唔掛湯,
食落冇咩味。

牛肉就唔錯,
有3舊,
係牛展來~
林滑好食!

但因為個麵唔多得,
成個麵就減左分了。

胚芽奶茶

都幾好飲。
加左胚芽令奶茶多左一陣香味同口感,
胚芽又係健康食物來, 促進排毒。
唔錯~
2019-02-21
2019-02-10 271 浏览
新年期間好多食肆都仍然關門,剛好經過這餐廳就試一下。如大部分在太子的餐廳,地方細細,坐位較迫,但尚算整潔。我們二人點了最基本的小菜:鹽酥雞滷肉飯、牛肉麵、滷味豬耳。全部都意外地很好吃,且份量很大。唯一不足是飲料,味道一般。

,且份量很大。唯一不足是飲料,味道一般。
2019-02-10
2019-02-03 199 浏览
First time to this Taiwan restaurant !! 👍🤣i love the shop design is very cool!! and all of the food are very good, good taste good smell and good present !! I love their snack is very delicious !! as well , i will post the photos below👍👍👍 but i think the noodle should be improve , this time when we ate it, it look strange like over cook or something ( 面粉好似難唔似一條條)But overall is great !! love this restaurant

2019-02-03 152 浏览
本身我好鍾意食滷肉飯,但係香港好食嘅滷肉飯真係少之又少,見到好多人都話老街嘅嘢好食今日就嚟試下啦。今日係星期日, 下午茶時間等咗兩張就有位。星期日並冇下午茶餐供應, 喺餐牌上面揀麵食或飯,加8蚊有熱飲,$10有凍飲,$12有特飲。店舖好細間所以枱與枱之間都比較迫,下午茶時間全場爆滿,我哋order咗嘢食嘅時候,都被店員要求轉去另一張枱,畀一家三口既食客入座。朋友叫咗個蕃茄鹽酥雞麵, 我就叫咗個香腸滷肉飯,另加一杯凍珍珠奶茶。滷肉飯一上枱我就有少少失望個賣相太唔正宗..有紅蘿蔔粒粟米粒伴碟至於滷肉汁都好少, 滷肉只有兩三條,個汁好淡,唔好味。 至於個台式香腸其實切得好薄幾片,我諗加埋先得一條長嘅份量。至於珍珠奶茶正常,我order左少甜就真係有少甜。試左朋友嘅鹽酥雞, 個粉係薄嘅,雞肉係鞋嘅,個人認為豪大大會好食啲。埋單$121蚊,如果你問我,我會寧願食鐵牛或者小王。可能呢間嘅麵係好好食,我唔知我冇試過,不過滷肉飯就一定唔okay啦。
個賣相太唔正宗..有紅蘿蔔粒粟米粒伴碟
2019-01-31 146 浏览
鐵路雞扒滷肉飯 $58煎過既雞扒表皮略脆 但可能因為厚肉 食落只有照燒汁既味 唔夠入味 亦唔夠juicy 滷肉呈半肥瘦 令啲飯充滿油脂香 滷肉同飯既比例剛好 仲有啲粟米紅蘿蔔作解膩🤓.鹽酥雞滷肉飯 $50鹽酥雞有七粒 炸得酥脆 炸皮薄而且有鎖住肉汁 唔會乾鞋😋至於半隻既滷蛋既全熟蛋黃就唔太討好 如果轉做溏心蛋會更吸引🍳.百香果QQ綠茶 跟餐(+$12)無嗌少甜 味道自然唔會死甜 有椰果又有珍珠可以咬 不過唔比匙羹食有啲唔方便囉😂淨係用飲管好快飲哂啲茶淨低好多椰果珍珠
鐵路雞扒滷肉飯 $58
鹽酥雞滷肉飯 $50
百香果QQ綠茶 跟餐(+$12)
鐵路雞扒滷肉飯
鹽酥雞滷肉飯
2019-01-12 264 浏览
位於旺角的這家老街麵店主打台灣餐,一定要推薦給你的是這裡的牛肉麵。放工過後跟老公來到旺角逛街,剛好想吃台灣餐所以便選擇了這家餐廳。由於是七點幾八點的晚餐時間,餐廳外面已經出現了少少的人龍。結果不喜歡跟別人搭抬的我唯有和別人共用一桌。一進到餐廳,雖然面積不大,但是你可以感覺到這裡的裝修很用心,牆上掛著許多擁有濃濃復古味道的畫和擺設。為了配合懷舊的主題,這裡還播放了許多90年代的流行歌曲。食客可以在這裡享用美食之餘還可以聽到好聽的歌曲,是一種很好的享受。牛肉麵的藥材湯味道很濃郁,你可以感覺到它的用料很豐富,因為藥材味很重。牛肉的口感很好很有咬勁,亦好新鮮。而面除了有彈性之余,配菜白蘿蔔亦吸收了湯底的精華,吃起來味道很好很鮮甜。另外我们也点了猪软骨肉燥面,味道一般,所以也不详细介绍。所以大家有經過旺角記得一定要試一試这里的牛肉面。

另外我们也点了猪软骨肉燥面,味道一般,所以也不详细介绍。

所以大家有經過旺角記得一定要試一試这里的牛肉面。
2018-12-31 247 浏览
lunch time和同事到太子吃lunch,之前吃過一次老街覺得不錯,決定翻兜,結果中伏⋯⋯我們總共三人,去到的時候需要等位,但只需輪候一張,就等吧。大概五分鐘左右,侍應問我們可不可以搭檯,我們心想,三人搭檯的話,應該是和單獨吃的,或六人大檯那種搭檯吧?沒什麼所謂就跟了她進去。怎料,她竟然示意我們搭一張四人檯、而重點是已經有兩母女在席上⋯⋯侍應另外搬了一張椅子給我們,而我們示意侍應有其他大檯的話就幫我們轉檯,然後就百般無奈地坐下。母親看見我們坐下時塊面黑過墨斗,而我們是無辜的呀,店員這樣的安排真的令人感到不舒服,其實坐不下的話,我寧可再等一下⋯⋯說說餐廳的裝潢,內裡的裝修也算花心思,有台灣特式小食/建築的照片,也有一些帶有台灣風格的精美畫作。剛剛提到,今次是第二次到訪,第一次來的時候食物是不錯的,但今次所有食物都不合格!最基本的珍珠奶茶(跟餐+$5),珍珠內裡還是硬硬的,但外層卻過軟,珍珠常常幾粒黏成一塊卡住吸管,我想用手擠回珍珠,還弄得滿手奶茶⋯⋯不只我遇到這情況,同行朋友也點了珍珠奶茶,也是不停被珍珠卡住飲管,十分麻煩。「鹽酥雞肉燥便當」$41上次點了鹽酥雞肉燥湯麵,今次試試肉燥

我想用手擠回珍珠,還弄得滿手奶茶⋯⋯

「鹽酥雞肉燥便當」$41
上次點了鹽酥雞肉燥湯麵,今次試試肉燥飯。今次鹽酥雞比上次差了很多,炸粉裡頭還濕濕的,感覺很油。肉燥還可以,但我對肉燥一向要求不高,也無特別喜愛。那些粟米蘿蔔粒,頹得不敢直視⋯⋯這叫什麼便當,根本是茶記頹飯。

「招牌紅燒牛肉麵」$50
這是朋友的餐點,我沒有吃,但看見他們吃牛肉的時候,用了整整一分鐘也未能完全咬爛它,他們說韌得像擦子膠一樣。

服務不周,食物質素差,沒有再光顧的理由了~
2018-12-29 161 浏览
放工同左朋友去太子食飯,朋友想食台灣野就去左試呢間,叫左蕃茄排骨麵,朋友叫左牛肉麵,麵既份量好多,食唔晒,最驚喜係個蕃茄湯底,好濃蕃茄味但唔會酸,忍唔住飲飲下就飲晒,所以攪到麵反而食唔落,排骨炸得好脆,但有少少鹹,其實反而欣賞佢個蕃茄麵,朋友話牛肉都好”林”,湯底夠濃餐廳既環境乾淨,但坐得比較迫,今日著件厚褸都無位放,要迫住咁食,最慘係食食下個侍應姐姐仲要行過踢左我一腳,唔知佢講左句咩,好似係鬧左句,因為聽唔清我無應佢,但佢道歉都無句,態度真係麻麻😒

蕃茄排骨麵
蕃茄排骨麵
2018-12-22 140 浏览
香港有好多台灣餐廳 但又要平 又要抵食 足料既餐廳 可以試下呢間位於太子 魚街附近既台灣餐廳 星期六下午 餐廳叫老街 被餐廳入面既裝修佈置吸引 配合老台灣既設計 有種老台灣風味牆上貼滿好多唔同大小既懷舊海報同裝飾餐廳未坐滿客人 唔洗等位就入得 店員安排了我地坐二人位 對外街既吧枱 自成一格睇到老街餐牌 分為風味小吃 肉燥湯麵拌麵 飯類 招牌牛肉麵 麻辣麵 台式小菜和台式特飲 款式算幾多 而且價錢合理 於是我揀左招牌牛肉麵 係香港要搵一碗好食既牛肉麵唔易 首先味道好重牛肉湯味 牛肉炆煮夠耐 入口即熔另外叫肉燥飯 味道唔錯 由豬肉切粒配上醬油一齊煮 唔鹹味道剛剛好