2018-12-11 154 浏览
昨天到了老街食午餐!!這裡環境唔錯,地方很乾淨,充滿懷舊的裝飾很有台灣小店的感覺餐牌很多元化,而且種類很多,而且指示很清晰點了一杯奶茶,味道唔錯,飲落很有奶香味,如果太怕太甜的話,可以點小甜小食方面,點了兩款不同的美食,這一款的味道不錯另外點了碟鹽酥雞,還有台灣腸仔可一同併上,鹽酥雞調味做得好好,雞肉很鲜嫰至於腸仔皮很薄,腸衣唔會過份厚皮,好好味最後當然唔少得要一碗牛肉麵,這碗麵好快就比我食晒,牛肉好多汁,咬下去有陣陣湯汁漏出,好好味!整體好好,小食同牛肉麵做得好出色,下次有空,我也要再黎食過!!
昨天到了老街食午餐!!

這裡環境唔錯,地方很乾淨,充滿懷舊的裝飾很有台灣小店的感覺

餐牌很多元化,而且種類很多,而且指示很清晰

小食方面,點了兩款不同的美食,這一款的味道不錯

另外點了碟鹽酥雞,還有台灣腸仔可一同併上,
鹽酥雞調味做得好好,雞肉很鲜嫰

至於腸仔皮很薄,腸衣唔會過份厚皮,好好味

咬下去有陣陣湯汁漏出,好好味!

2018-12-07 159 浏览
又到lunch 時間,今次同同事們食台式嘢,試下佢d鹽酥雞先黎個小食一碟[鹽酥雞],佢唔係想像中咁多粉,所以值得一試到main course 就左個[香酥排骨乾拌麵],個麵可以爾濃味少少,要加豆瓣醬撈先略為夠味另外叫左個[蕃茄豬軟骨麵],個湯底夠味,豬軟骨份量可以多少少,咁就perfect 池啦呢排個個都燥燥地又要養生,所以特登叫左個熱[胚芽奶茶],有胚芽就梗係健康,奶茶好有台式奶香味,令小編好想去台灣走一轉
又到lunch 時間,今次同同事們食台式嘢,試下佢d鹽酥雞

先黎個小食一碟[鹽酥雞],佢唔係想像中咁多粉,所以值得一試

2018-11-20 116 浏览
老街呢間台灣牛肉麵店喺始創中心對面,位置非常方便,距離太子地鐵站只係幾分鐘嘅路程。小編有一段時間冇食台灣牛肉麵了,今日就同同事一齊嚟呢間小店試吓台灣野。午飯時間小店都幾多人幫襯,我哋都等咗十幾分鐘先入到去。小編今次就試咗招牌紅燒牛肉麵,仲同同事share左幾個小食。個紅燒牛肉麵d牛肉係筋腩煮得好腍,又好入味,個湯都好濃。牛肉份量都算多,我一個人都食唔晒。小食我哋試咗鹽酥雞、滷水豬耳同酥炸花枝丸。鹽酥雞有啲似麥當當嘅麥樂雞。

午飯時間小店都幾多人幫襯,我哋都等咗十幾分鐘先入到去。

2018-11-15 88 浏览
每年都去至少一次台灣,就係因為台灣野好好食!一見到呢間細細間,裝修又精緻的台灣餐廳老街,就立即想試下!望下個午市餐牌,覺得更加吸引,由$38至$59,仲可以加$20加我至愛的台式小食!我一睇就想吃H蒜香豬軟骨肉燥乾拌麵!豬軟骨份糧好多,好滿足!麵的質地好爽口,也好適合乾拌!醬汁有點甜,加少少辣醬更美味!友人叫左老街麻辣牛肉麵,個湯底好香喔!少少麻,少少辣!仲叫左蕃茄牛筋牛腩湯面!加左3個小食,全部都新鮮出爐,熱辣辣,加分!花技丸個皮有台灣的風味!鹽酥雞好鬆化!豬耳也好香好吃!反而珍珠奶茶就一般啦!
每年都去至少一次台灣,就係因為台灣野好好食!

一見到呢間細細間,裝修又精緻的台灣餐廳
老街
,就立即想試下!

友人叫左老街麻辣牛肉麵,個湯底好香喔!少少麻,少少辣!

仲叫左蕃茄牛筋牛腩湯面!

加左3個小食,全部都新鮮出爐,熱辣辣,加分
!花技丸個皮有台灣的風味!鹽酥雞好鬆化!豬耳也好香好吃!

反而珍珠奶茶就一般啦!

2018-11-14
2018-11-14 53 浏览
今日同事提議食台灣野,所以就行到黎呢間老街。午飯時間人多,一行七人大約等左15分鐘就有位,以寶貴o既午飯時間黎講尚可接受。午餐選擇多,飯、湯麵拌麵均可選擇,加$5便有珍珠奶茶好吸引啊,最後我點左蕃茄牛筋牛腩麵+珍珠奶茶(走甜走冰)。蕃茄味夠,麵身軟硬適中,牛腩牛筋都夠軟身入味但我份牛腩就比較多肥肉,同事就叫左紅燒牛肉麵。另外,我地仲加$20追加左小食- 酥炸花枝丸同鹽酥雞,香脆可口,亦不會太鹹太油膩,無追加錯啊😋唔記得影個充滿懷舊氣氛o既裝修,唯有下次再黎啦😆
今日同事提議食台灣野,所以就行到黎呢間老街。

唔記得影個充滿懷舊氣氛o既裝修,唯有下次再黎啦😆
2018-11-14 59 浏览
放工同朋友喺旺角食飯,想試新野就隨便找這間台灣料理-老街但服務態度同食物質素都令我哋覺得好失望。一入到店內本身仲覺得裝修幾好同坐得幾舒服,點知野食一上枱即刻大失所望!點左涼拌小黃瓜,是到台式食店必選,準備起筷時見到有條人體毛髮喺上面,咩胃口都無晒!仲要店員無講過一句唔好意思或者對唔住,只係大聲嬉笑!服務態度差勁!至於冇service就唔係第一日嘅事。第一次去到以為可能啲人新乜都未熟就算啦,但隔咗幾星期之後再去,都係嗰幾個人,都係冇service。落單冇人理,埋單冇人理,一個二個喺後面吹水,啲客人等完再等...

2018-11-05 61 浏览
今日喺太子工作,同同事兩個人唔知食咩好,求其入左呢間台式餐廳食個午飯,質素都算唔錯我叫左個鹽酥雞肉燥飯+一杯台式凍奶茶,都只係$44咋😍😍奶茶味道不會太甜、不會太淡,好飲的🤩🤩下次可以再食😋

我叫左個鹽酥雞肉燥飯+一杯台式凍奶茶,都只係$44咋😍😍
奶茶味道不會太甜、不會太淡,好飲的🤩🤩
下次可以再食😋
2018-11-05
2018-10-21 50 浏览
琴日同個friend出太子有野搞,佢話想食台灣野,話呢間正,咁咪試下囉。😂間野叫老街,係始創附近,唔難搵。我同個friend都叫左個蕃茄鹽酥雞麵($57),好鬼正。 D麵食落好彈牙,湯底酸酸地好開胃。最尾我都忍唔住口飲左好多湯,我真係好鍾意蕃茄湯!正😊鹽穌雞我最怕就係皮太厚,但呢個又唔會太厚皮,唔會翻炸比你,係新鮮炸出黎。我覺得好正。份量岩岩好又唔算太少!總既黎講,呢間餐廳值得一試。佢唔算太貴,但都高質過好多連鎖餐廳呀!下次經過太子都會繼續食呢間野,又多個新選擇啦!😊😊

蕃茄鹽酥雞麵

2018-10-20
蕃茄鹽酥雞麵
2018-10-10 53 浏览
小編又嚟到太子搵食喇~ 行過見到間幾特別嘅台灣菜開咗,咁啱又想飲吓台灣蜂蜜綠茶加珍珠嘅QQ感覺,就走入去試吓喇~~ 一行入去就俾懷舊嘅台灣味裝修吸引住喇~ 叫咗個涼拌青瓜做前菜,味道好好又醒胃。另外,就叫咗紅燒牛腩牛筋麵,牛腩及牛筋味道好香好味,麵都煮得適中。而香酥排骨鹵肉便當,排骨鹵肉煮都唔錯,仲有粟米及紅蘿蔔粒,有少少蔬菜加分。之後,小編見到隔離檯兩位美女,叫咗個五味小茄子個賣相幾正,忍唔住就問佢哋好唔好食,於是就再加咗個五味小茄子,味道真係好好,不過,啲汁醬另上唔放喺茄子到會好啲…最後,飲埋杯蜂蜜綠茶加珍珠,同埋巨蜂QQ綠茶就完滿了~ 😋

最後,飲埋杯蜂蜜綠茶加珍珠,同埋巨蜂QQ綠茶就完滿了~ 😋
2018-06-27
2018-10-09 44 浏览
香港有好多間台式飯店,要講到好食既當然有,但要講到有水準既,我會選擇近近地既老街😊可能比起其他台灣人主理既台店黎講,老街有多一份香港風,野食唔算台灣地道口味,但講到岩口味既,我就覺得真心唔錯,入流👍🏻今次叫左鹽酥雞鹵肉飯,飯來大大碟,好多料,有粟米紅蘿蔔粒伴碟,又有鹵肉仲有菜,賣相一流😁鹵肉汁撈埋落飯到食令到成個飯都好香,真係超級好味❗️鹽酥雞大大粒,炸粉唔算厚,食落外層夠脆,平民價錢,高汁享受😋
2018-10-03 71 浏览
嚟太子做嘢,未食晏,路過呢間「老街」招牌幾有趣,懷舊嘅感覺,就入咗去試一試。兩點半啱啱有下午茶餐,$32可揀一款主食,3款小食,1款飲品。揀咗麻辣干拌麵,鹽酥炸雞,涼拌青瓜,夜市腸仔,所謂嘅特飲要加$5,珍珠等等亦要再加錢,以一家台灣食店嚟講有點兒小氣,所以就只試試佢熱嘅「台式奶茶」。細細碗嘅干拌麵好快上枱,但就得汁,麵同蔥&青瓜絲,無餸就咁食確係古怪,所以搭枱嘅姐姐亦係成碗肉燥飯擺喺度等埋啲餸嚟.... 其實我唔介意等埋啲餸一齊先上枱,起碼個麵唔會凍咗。麻辣拌麵嘅汁都可以,有麻麻嘴脣嘅感覺,但麵嘅質地就怪怪地,好黏牙🤨 鹽酥炸雞係好食嘅,夠熱,個脆漿係台式沙沙嘅感覺👍🏻 夜市腸仔就有蜜糖面,中和一下我個辣麵確唔錯😆 熱嘅台式奶茶都幾有趣,自己加糖就變咗街邊台式飲品嘅風味,但落幾多糖自己控制確不錯!職員有制服風褸,但有啲著裙有啲著褲,感覺唔整齊,有啲頭髮沒有完全束起,唔精神同驚啲頭髮會跌落啲食物度.... 所以整體就不過不失啦。
下午茶餐
2018-09-28 94 浏览
近來沉迷煲劇, 放LUNCH都唔例外。為左可以舒舒服服煲劇, 我會搵D可以好好地坐到夠鐘既地方食野。呢間就係我近來周不時都會去嘅一間。午飯時間, 人其實都多。 店面細細, 但好彩我1個人, 通常都唔洗等。LUNCH SET嘅選擇其實都唔少, 但我咁多次都係叫招牌紅燒牛肉麵, 因為我中意食牛肉麵招牌紅燒牛肉麵呢個牛肉麵, 通常有3-4舊牛展, 味道很好的! 係間唔時可以再淋DD!但味道好! 我中意食!佢仲有D酸菜! 我好中意! 每啖麵, 連住D酸菜同湯一齊入口, 好味!肧芽奶茶餐飲我揀左呢個. 之前我飲過一次呢度嘅珍珠奶茶, 一般般。反而呢個, 我中意飲, 我覺我味道好好! 之後我次次都叫呢個牛肉都肉同根間住間住, 好味!湯底濃厚! 唔肥!埋單$53, 我覺得很不錯, 牛肉麵來講, 佢算平了。 雖然我食過比仍好食的, 但呢個價$, 呢個味道, 值得去食!
近來沉迷煲劇, 放LUNCH都唔例外。
呢間就係我近來周不時都會去嘅一間。

招牌紅燒牛肉麵

但味道好! 我中意食!

肧芽奶茶

餐飲我揀左呢個. 之前我飲過一次呢度嘅珍珠奶茶, 一般般。

牛肉都肉同根間住間住, 好味!

湯底濃厚! 唔肥!

2018-09-28
2018-09-16 45 浏览
一向鍾意食牛肉麵,今日食lunch時行過好似好吸引,就入去食再幫同事買外賣。午餐款式都算多,有牛肉麵、肉燥飯等。牛肉麵控嘅我當然食牛肉麵。平時牛肉麵我鍾意食粗麵,因為比較有咬口,彈牙,點知呢間嘅幼麵都幾有驚喜,都幾彈牙,牛肉湯底亦都好濃郁,牛肉亦都林滑,但可能我比較大食,分量唔算多,都啱啱好飽,但好快又餓。另外配一杯餐飲,可以加錢轉特飲,我加$5轉左珍珠奶茶,都算抵。朋友食咗豬軟骨肉燥麵,都話味道不錯之後幫同事叫咗個外賣,鹽酥雞肉燥面,偷食佢一舊炸雞,都幾驚喜,好少餐廳做到炸粉好薄,雞肉好嫩嘅效果,下次再試下整體黎講,呢間味道不錯,價錢中等,都可一試

整體黎講,呢間味道不錯,價錢中等,都可一試
2018-09-13 87 浏览
其實旺角太子區嘅食肆真係變得好快, 可能租金貴、又或者生意好唔好。一排冇去, 嗰就會發現有一啲新嘅食肆開咗, 而係自己未食過嘅。 今次呢間老街麵店, 就係無意中嘅發現。市咗個主題先: 真係好味, 而且價錢合理, 分量非常充足。( 食一碗麵, 飽住走, 今時今日好難㗎啦。)午市可謂「高朋滿座」, 都要等咗2分鐘。被編排嘅座位可以話係全店最差嘅, 不過唔緊要啦。<香酥排骨肉燥拌麵>香酥排骨好味, 肉夠厚, 好嫩好多汁, 烹調時間啱啱好。麵是主角, 麵質好好, 拌麵嘅汁味道剛剛好, 而且「質感」好好: 剛剛好包圍住每一條麵條嘅每一個部分, 碗底唔會太多汁剩餘落嚟。配料嘅份量控制得恰到好處。<鹽酥雞肉燥拌麵>鹽酥雞肉做得幾地道, 亦都是烹調時間控制得啱啱好。唯一少少缺點就係淡咗啲。<熱台灣奶茶> 冇得彈。<凍台灣奶茶> 非常好, 而且夠曬大杯。一定會再來幫襯。我依家已經有少少掛住個拌麵喇!

午市可謂「高朋滿座」, 都要等咗2分鐘。

被編排嘅座位可以話係全店最差嘅, 不過唔緊要啦。

<香酥排骨肉燥拌麵>
香酥排骨好味, 肉夠厚, 好嫩好多汁, 烹調時間啱啱好。

<鹽酥雞肉燥拌麵>

<熱台灣奶茶> 冇得彈。

<凍台灣奶茶> 非常好, 而且夠曬大杯。

一定會再來幫襯。我依家已經有少少掛住個拌麵喇!
香酥排骨肉燥拌麵
熱台灣奶茶
鹽酥雞肉燥拌麵
香酥排骨
肉燥拌麵
鹽酥雞
2018-09-10
$47.5 (午餐)
香酥排骨肉燥拌麵
熱台灣奶茶
鹽酥雞肉燥拌麵
香酥排骨
肉燥拌麵
鹽酥雞
一開始睇佢個場幾旺,就入左去試,點知就試出一團火黎。明明一開頭都覺得佢幾好服務。 一黎到帶我坐左落位,叫佢比杯水我,比足十分鐘都比吾到,我明你忙啊,你做吾到可以叫人攞,但吾好miss左客人需求囉。我自己都系做飲食,我吾相信野食黎哂而你杯水仲未到囉。分享呢樣已經夠死,我系到發洩完就算,只系我吾會再過黎食姐麻酱干拌面干拌面嘅麵系最有惊喜,干到撈吾到完全系同我男朋友煮d野一模一樣食吾落口...似系有比厨師無過冷河之后直接撈醬所以面質真系食吾落口,見佢忙到成隻蟹甘我都吾想多講你野食吾好,幾平都無用;你服務吾好,請我都吾會再黎。
一開始睇佢個場幾旺,就入左去試,點知就試出一團火黎。
我自己都系做飲食,我吾相信野食黎哂而你杯水仲未到囉。
分享呢樣已經夠死,我系到發洩完就算,只系我吾會再過黎食姐

麻酱干拌面
干拌面嘅麵系最有惊喜,干到撈吾到
完全系同我男朋友煮d野一模一樣
食吾落口...似系有比厨師無過冷河之后直接撈醬
所以面質真系食吾落口,見佢忙到成隻蟹甘我都吾想多講

你野食吾好,幾平都無用;你服務吾好,請我都吾會再黎。
2018-08-23