2022-01-08 1128 浏览
12月15號同班同事一行11人食呢間東北菜,有個同事話呢間好食,所以就揀左呢到同同事一齊興祝聖誕本人總結呢間性價比超高,11個人食叫左十幾道餸每人埋單150都唔洗,仲要食剩好多野建議大家要book定位,我地係openrice book左位都要係出面等一陣先入到, 同埋夜晚都幾多人但位置係比較偏僻,個個位置基本上唔係去食野都應該唔會行過去, 係奧運站行過去係最近大約5-10分鐘. 因為食左太多野, 有D好似都無影到相, 所以我會講我覺得最好食同唔好食既餸好食:1. 炸饅頭(圖2)上左一定要即刻食, 凍左會唔好食, 點埋煉奶一流, 人間邪惡美食2. 紅燒肉燉粉絲煲(圖3)我覺得個肉係煮到岩岩好, 加埋個汁同埋我最中意既粉絲, 因為唔只我話好食,其他同事覺得係咁多樣最好食既餸3. 雞絲粉皮(圖4)唔知係咪佢個麻醬撈埋左一齊所以比其他好食, 我本身唔係好食麻醬既人4. 唔知咩咩排骨(唔係粳排骨, 唔見menu有好似嘟code叫先有)- 圖5我諗中意食肉既人應該會好中意食呢個, 個肉質感好好,我淨係食左淨番既一舊,因為其他同事食匙 賣相一流既甜品:拔絲蘋果

12月15號

好食:
1. 炸饅頭(圖2)
2. 紅燒肉燉粉絲煲(圖3)
3. 雞絲粉皮(圖4)

賣相一流既甜品:
拔絲蘋果(圖6)
我自己就無食,因為唔中意食熱既生果, 不過見佢幾得意, 拎起要立即放入水, 如果唔係會拉左好長既絲出黎,整到周圍都係XD

唔建議叫
1. 回鍋肉(圖7)
可能比想象中無咁好多, 係幾辣, 但味道一般
2. 老虎菜(圖8)
係另一個無去既同事推薦,但我覺得有D伏
中意食溝埋一齊既菜可以叫下
3. 餡餅(除羊肉外) -圖7
可能因為我凍左先食,可能熱D食會好D? 但係真心一舨, 反而個羊肉餡餅我係覺得凍左食都唔差

其他野食不過不失, 一大班人食會抵食好多,同埋可以試到好多唔同餸

以上純屬個人意見
2021-12-15
庆祝纪念
圣诞节
  • 燉紅燒肉粉絲煲
  • 炸饅頭
2022-01-05 808 浏览
今日午餐去咗公司附近嘅一間中式川菜食,午市都幾多人呢到lunch set $40-$50 都好抵,炒飯炒麵好大碟口水雞唔太辣,雞好滑,好惹味排骨好有鑊氣,排骨同薯仔都好入味,好好送飯肉都易係骨都甩出嚟,易食糖醋魚魚塊係炸過嘅,脆口魚肉滑,最滋味係糖醋汁酸酸甜甜,平時唔食飯都可以食咗一大碗,一樣好夠鑊氣好好食好香口片皮鴨呢間係暫時食過最唔油嘅片皮鴨,附上青瓜葱,燒鴨醬一齊食,唔錯,半隻可以4-5人share,肉都幾多,皮都香脆以上可+$3 轉菜飯呢間好抵食,可以再encore
今日午餐去咗公司附近嘅一間中式川菜食,午市都幾多人

口水雞
唔太辣,雞好滑,好惹味

排骨
好有鑊氣,排骨同薯仔都好入味,好好送飯
肉都易係骨都甩出嚟,易食

糖醋魚

以上可+$3 轉菜飯
呢間好抵食,可以再encore
1914 浏览
2058 浏览
2022-01-05
  • 北京填鴨(半隻)
  • 北京填鴨
  • 片皮鴨
🤩 大角咀|老掌櫃東北菜館 #丁丁香港探店地址:嘉善街18號利奧坊.凱岸地下G708-G709號舖- 北京烤鴨 yyds我們四個人吃了一整只😅说是半只的分量和城中鸭子一只差不多但是价格只有城中鸭子的一半性价比高而且还好吃!- 香椿炒蛋 炒蛋也是超級棒!

🤩 大角咀|老掌櫃東北菜館 #丁丁香港探店
地址:嘉善街18號利奧坊.凱岸地下G708-G709號舖
北京烤鴨
yyds
我們四個人吃了一整只😅
说是半只的分量和城中鸭子一只差不多
但是价格只有城中鸭子的一半
性价比高而且还好吃!
香椿炒蛋
炒蛋也是超級棒!
2021-12-20
  • 片皮鴨
  • 香椿炒蛋
我好鍾意食佢嘅片皮鴨㗎!咁啱尋日同男朋友去大角咀搵吓有咩新嘢試嘅時候….Surprised 佢lunch hour多人到插針都爭啲插唔入😳好彩最後兩個位俾我哋入埋!.冇食成年…而家有得scan QR code落單喇! 進步咗😹Lunch menu 都好多選擇!不過我最期待嘅<<老壇酸菜魚>>($52)實在太令我失望喇😩邊有人整酸菜魚係用龍利柳㗎😓滑呀…腍呀…但冇口感可言囉🙅🏻‍♀️啲酸菜仲酸到有啲澀🤦🏻‍♀️唯一欣賞係佢有寬粉喺底咋!嗦晒啲味好正!! 不過得好少!!💁🏻‍♂️男士們唔使擔心唔夠飽! 因為落單嗰陣有得揀「多飯」㗎👍🏻<<白菜豬肉餃>>($40)有十隻淨餃子~應該都夠夠哋飽嘅🤔因為佢真係嗰啲北方餃子! 厚皮嘅!肉餡份量正常,overall 冇話特別有驚喜! (我搶咗一隻之後,冇打算encore😂)P.S. 我哋最唔鍾意嘅係舖內通風系統有問題! 出面經過會覺得好香!! 但我哋短短逗留半個鐘就臭足我哋半日💩
我好鍾意食佢嘅片皮鴨㗎!
咁啱尋日同男朋友去大角咀搵吓有咩新嘢試嘅時候….
好彩最後兩個位俾我哋入埋!
Lunch menu 都好多選擇!
老壇酸菜魚

邊有人整酸菜魚係用龍利柳㗎😓
滑呀…腍呀…但冇口感可言囉🙅🏻‍♀️
啲酸菜仲酸到有啲澀🤦🏻‍♀️
唯一欣賞係佢有寬粉喺底咋!
嗦晒啲味好正!! 不過得好少!!
老壇酸菜魚

<<白菜豬肉餃>>($40)有十隻淨餃子~
應該都夠夠哋飽嘅🤔
因為佢真係嗰啲北方餃子! 厚皮嘅!
白菜豬肉餃

2021-12-29
2021-12-20 460 浏览
第一次食東北菜,同同學一齊聚餐,感覺還可以,沒有特別驚艷,但係都有踩雷,鍋包肉係好明顯嘅酸味,大家都冇點食,同埋我個人覺得比較硬,唔係咁好咬。酸菜餃子都冇特別嘅酸菜味,可能酸菜汆白肉會更有東北特色?以後有機會可以試一試。唔知係今日降溫嘅緣故定係菜嘅緣故,感覺都唔係啱啱出爐咁熱。片皮鴨四個人食半隻鴨就足夠嘅,但餅皮感覺偏乾硬同埋比較少。豆沙鍋餅感覺唔錯,但餅好飽,個人感覺唔會好甜,其中一位同學覺得好甜。中午一點幾冇訂位去到唔需要等位,直接有位坐,但係都有好多人去食。餐廳信號較差,冇free Wi-Fi,但係要掃QR code網上點餐,感覺些許不便。點咗醬骨架,但係等我地食曬其他問服務員時先知道已經冇曬,但係點餐時完全冇顯示過售罄😥如果有同學提到嘅鐵鍋燉,可能更吸引🤔有機會的話,試下其他菜式或者會唔錯,人均95都算係抵食啦
2021-12-20
  • 北京填鴨(半隻)
  • 豆沙鍋餅
2021-12-14 836 浏览
提做同屋企人做冬 好似又太早😂😂過節就一定要食中菜 呢間餐廳唔係我地第一次食 基本上做節我地都會去食因為屋企人太鐘意食片皮鴨同埋次次黎 食黎食去都係個幾味 哈哈 片皮鴨最好係卜位個時訂定因為有時太晏黎可能會冇左啲皮真係燒到岩岩好 好脆皮真係一上菜就再趁熱食 應該係我食過最好食既片皮鴨(可能之前食個啲太難食姐😂)另一款屋企人好鐘意食既就係京燒羊肉 話有少少騷味好好味喎 個皮又燒到脆脆地然後仲有上湯浸娃娃菜 蔥油海蜇麻辣土豆絲最後當然要有甜品啦 就係高力豆沙 基本上阿媽係因為呢個甜品先黎食😂熱辣辣整起一定要即食 唔會太甜
提做同屋企人做冬
因為有時太晏黎可能會冇左
啲皮真係燒到岩岩好
好脆皮
真係一上菜就再趁熱食
應該係我食過最好食既片皮鴨(可能之前食個啲太難食姐😂)

另一款屋企人好鐘意食既就係京燒羊肉

京燒羊肉
上湯浸娃娃菜
高力豆沙
2021-12-14 569 浏览
12月13日在此店食冬至飯,人氣食店果然名不虚傳,細仔仔要提早幾天訂位,而店内擺位係枱貼枱,若拍拖唻諗住撑枱腳,傾吓計就吾好唻此店,細仔仔訂位時,預訂埋此店譽滿食評界名物,北京填鴨,而此味填鴨亦是當晚,第一道上枱菜色,面對名氣菜當然搶先品嚐,真係吾講得笑,呢碟填鴨嘅好味程度,有A++水準,全枱人對此名物都讚不绝口,其望跟住來嘅菜式,都有佳餚水準,原來希望越大,失望越大,呢句說話係真嘅,其後上枱嘅菜,隨咗個糖醋桂花魚,及拨絲蘋菓有B-水評外,其他嘅菜可以講全部,都作劣食衹值E級評分,有D仲咸到,食完要洗腎嗰隻,總結此店嗰北京填鴨真係堅得,除此名物,就冇樣好食,還幸此店侍應姐姐,報務殷勤,對客有禮,值得一讚。
2021-12-06 4226 浏览
☆老掌櫃東北菜館 🥢𝘓𝘢𝘰 𝘡𝘩𝘢𝘯𝘨 𝘎𝘶𝘪 𝘋𝘰𝘯𝘨𝘣𝘦𝘪 𝘙𝘦𝘴𝘵𝘢𝘶𝘳𝘢𝘯𝘵正在尋找價錢親民又抵食的中菜館?可以到訪這間位於大角咀的人氣餐館,除了有鎮店之寶的馳名片皮鴨,其他食物選擇也頗多~雖然店舖環境不大,枱與枱之間的距離較窄,但也算乾淨舒適-🦆 北京填鴨(半隻) ($168)𝘽𝙚𝙞𝙟𝙞𝙣𝙜 𝙍𝙤𝙖𝙨𝙩 𝘿𝙪𝙘𝙠 (𝙝𝙖𝙡𝙛)餐廳招牌*必點*菜,半隻片皮鴨絕對足夠二至三人吃,每塊鴨肉厚度適中,皮脆肉滑而且有鴨油香,性價比高🤤半隻鴨包括12塊餅皮,而且青瓜和香蔥份量不足的話也可以免費添加,不過皮比較薄所以很快變涼變乾,真的需要趁熱吃!(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 8/10.🍜 四川擔擔麵($40)午市湯麵餐之一,經典的擔擔麵的麵底煮得軟硬適中,湯底濃厚,食到粒粒花生如果不能吃辣也有走辣的選擇,份量適中,性價比算高,值得一試👍🏻(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 8/10.🦴 秘製杭州骨客飯($47)午市客飯來說價錢相宜,喜歡他們的菜飯堆得滿滿的,一定夠飽肚不過排骨略嫌肉質較乾,雖然頗足醬汁,但整體味道不過不失(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)整體指數: 7/10

老掌櫃東北菜館 🥢
雖然店舖環境不大,枱與枱之間的距離較窄,但也算乾淨舒適
🦆 北京填鴨(半隻) ($168)
𝘽𝙚𝙞𝙟𝙞𝙣𝙜 𝙍𝙤𝙖𝙨𝙩 𝘿𝙪𝙘𝙠 (𝙝𝙖𝙡𝙛)
(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 8/10
北京填鴨(半隻)

🍜 四川擔擔麵($40)
(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 8/10
四川擔擔麵

🦴 秘製杭州骨客飯($47)
午市客飯來說價錢相宜,喜歡他們的菜飯堆得滿滿的,一定夠飽肚
不過排骨略嫌肉質較乾,雖然頗足醬汁,但整體味道不過不失
(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)整體指數: 7/10
秘製杭州骨客飯
2021-12-06 313 浏览
第一次喺大角咀試呢間餐廳老掌櫃。呢間嘢都好多人排隊不過好都可以入到入去坐。今次好簡單就咁嗌咗一碗秘製牛犇麵,佢哋上菜速度都算快,只係等咗十分鐘左右。碗面上咗嚟睇落去其實份量就中中挺挺,唔似佢個名咁有特別多牛,不過其實份量都算合格嘅。碗面上枱就聞到特別香嘅牛肉味,好好奇佢哋既湯底究竟淆咗幾耐。飲一啖湯特別香濃,但係又唔會特別咸,唔會話飲完就覺得好口渴。佢啲牛腩都好淋,唔會話特別難咬,裏面鎖住曬啲肉汁,咬落去好有牛香味。啲面爽口彈牙,食落去都好滑,一啖湯一啖麵,簡直係絕配。喺大角咀44蚊食到呢碗麵其實都算係咁,整體嚟講都算有質素嘅平價餐廳。
啲面爽口彈牙,食落去都好滑,一啖湯一啖麵,簡直係絕配。
2021-12-06
2021-11-21 344 浏览
之前食過一次覺得呢間真係好抵同幾好食,所以呢日特登帶埋屋企人去食😙-👀冇立場資訊-🦆北京填鴨(半隻$168)皮脆肉嫩,鴨肉幾大塊同夠厚,啲餑餑皮夠薄,以呢個價錢來講幾抵食,啲汁都俾得好多,青瓜同京蔥嗰啲如果唔夠可以再加,呢個真係大推😋-🐂孜然大蔥牛肉 ($78)孜然味夠濃,蔥味亦冇俾孜然味蓋過,美中不足嘅係牛肉可以再嫩多少少🧐-🐷千層醬豬耳 ($68)呢碟餸食落口幾有驚喜,豬耳口感幾爽唔會太淋,調味好夠香而且夠入味😛-🐟酸菜桂花魚 ($228)魚肉滑嫩,酸菜味好夠,食落夠酸同香,同埋拎上嚟嗰時真係嚇親因為真係好大碟😂入邊仲有好多薯粉,薯粉都好入味,而且口感啱啱好,唔會好難咬斷或者太淋🥰-🥬上湯娃娃菜 ($68)本身以為呢碟嘅味道會偏淡,點知上湯好香好濃,娃娃菜好夠味,而且上面仲有少少炸蒜,食落口感幾豐富🥸食過好多間嘅上湯娃娃菜,娃娃菜都唔夠呢間咁入味🥰-🥔酸辣土豆絲 ($58)土豆絲嘅味道夠酸同埋微辣,花椒味夠濃,少少麻不過啱啱好,食落好惹味夠晒鑊氣😋-呢間成日都大排長龍,所以如果想去食嘅話記住要訂位喇🧐整體來講味道幾好,而且價錢唔貴,個人嚟講真係幾鍾意呢間東北菜!!🥰
👀冇立場資訊
🦆北京填鴨(半隻$168)
🐂孜然大蔥牛肉 ($78)
🐷千層醬豬耳 ($68)
🐟酸菜桂花魚 ($228)
🥬上湯娃娃菜 ($68)
🥔酸辣土豆絲 ($58)
2021-11-15 427 浏览
很喜歡吃北京片皮鴨但常常覺得太肥太多脂肪太油膩令到吃的時候總有非常內疚的感覺,不過今次終於找到一家不肥的北京片皮鴨而且非常美味,值得一試。這家的片皮鴨跟平常吃到的很不同,除了鴨子偏瘦之外,另一特點是厚切,所以每一口片皮鴨都有很充實的感覺,唯一美中不足的就是其蒸皮不好吃,所以吃到中途我決定放棄蒸皮,直接吃鴨、京蔥和青瓜絲。除了片皮鴨之外,我們還點了山東燒雞、羊肉餃子與及油潑麵。山東燒雞點了秘製汁醬,份外好吃。羊肉餃子略嫌羊肉不夠羶,如果不喜歡太羶的朋友應該會喜愛這羊肉餃。油潑麵看似很辣,因為好像堆滿了辣椒粒,不過吃的時候又發現辣味有恰到好處,就是剛剛好的感覺,很好味很有特色。
北京片皮鴨

除了片皮鴨之外,我們還點了山東燒雞、羊肉餃子與及油潑麵。
山東燒雞
山東燒雞點了秘製汁醬,份外好吃。
羊肉餃子
油潑麵
2021-11-08
為左食片皮鴨而去既~4個人預訂左1隻,但真係太多啦,如果想試多d其他菜式,應該叫半隻就夠,再叫左松子魚,其中京燒羊肉超級好食,好脆口,味道亦好夠,仲有個甜品-拔絲蘋果,係將蘋果放入焦糖再放入凍水,好新奇既食法。
為左食片皮鴨而去既~
4個人預訂左1隻,
但真係太多啦,
如果想試多d其他菜式,
應該叫半隻就夠,
再叫左松子魚,其中京燒羊肉超級好食,
好脆口,味道亦好夠,
仲有個甜品-拔絲蘋果,
係將蘋果放入焦糖再放入凍水,
好新奇既食法。
喺閒日夜晚都坐爆哂都應該知係唔簡單😌但座位之間真係好近 可以同隔離位手拖手🙃👐🏻✨北京填鴨(半隻) ✨ $168🦆幾足料半隻都有好多塊☺️每塊都幾厚切下皮下有少少🤏🏻脂肪所以都幾香口鴨肉都幾結實肉味濃以呢個價錢尼講都幾唔錯👍🏻✨酸菜桂花魚✨ $268🐟個湯好香湯底比平時食開嘅酸菜魚杰身好似打左個”獻”甘😂桂花魚好嫩滑但其實份量唔多酸菜就好多🤣入面仲有少量幼薯粉🍜今次叫左少辣係完全唔辣🌶但食完之後口喝左成晚🥵以$268尼講唔會再食😌😌同價位有更好選擇

喺閒日夜晚都坐爆哂

以$268尼講唔會再食😌😌
同價位有更好選擇
  • 北京填鴨
2021-10-07 418 浏览
夜晚同兩個朋友嚟食,係其中一個朋友介紹嘅,佢話性價比好高。我哋叫咗招牌片皮鴨雞絲粉皮,辣子雞丁,高力豆沙。片皮鴨我覺得一般,唔係特別好食,其他就幾高質嘅,勝在性價比真係高。黎大角咀可以試吓!
夜晚同兩個朋友嚟食,係其中一個朋友介紹嘅,佢話性價比好高。
我哋叫咗招牌片皮鴨雞絲粉皮,辣子雞丁,高力豆沙。
2021-09-30 364 浏览
大角嘴呢個地方暗藏勁多平靚正餐廳,包括呢間北京填鴨🦆新舖搬左去利奥坊地下,好大好新淨👍🏻👅 北京填鴨 半隻 呢個價錢真係非常親民,份量亦好夠,鴨切得好厚,皮肉比例非常好,食落口啖啖肉。個皮還好,有12塊,唔會太厚,另外當然仲有蔥醬。其實呢個價錢真係無得輸,大件夾抵食,兩個人食都可以超飽💁🏻‍♀️題外話,呢間舖頭除左片皮鴨,佢既午市客飯都又抵又好食,下次再同大家分享🤤

👅 北京填鴨 半隻