噔噔噔,又要分享美食了這家東北菜已經吃了好多年了,從舊店吃到新店,再吃到它開分店,必須要誇爆它。真的超級好吃,吃了無數遍了,怎麼點都不踩雷。1.片皮鴨。這個是必點的,超級好吃,份量很足,半只鴨就夠了。配上大蒜黃瓜,在加上醬料,卷在麵粉皮里,真的超好吃。價格:半只168hkd 一隻298hkd2.酸菜餃子🥟。東北菜里怎麼能少了餃子🥟,這餃子超好吃,很爽口,麵粉和餡的比例拿捏的剛剛好。3.孜然大蔥羊肉。天啊,這個炒的不要太好吃了,好入味。價格:88hkd4..疙瘩湯。真的好香好好喝啊,之前沒點過,今天試了試太驚艷了,大人小朋友都愛。簡單的番茄🍅雞蛋里加了麵粉,太好喝了,味道剛剛好,一定要試試。價格:48hkd
噔噔噔,又要分享美食了[偷笑R]
價格:半只168hkd 一隻298hkd
價格:48hkd
2022-07-27 631 浏览
幫襯過好多次,都仲係水準之內,片皮鴨亦係我食過咁多之中覺得性價比最高,一隻都係三百蚊左右。除咗鴨之外,其他野都一樣咗好食,非常推介.片皮鴨 - 一定要order,皮夠晒薄,而且份量都多,鍾意佢唔係剩得皮,會有少少肉,顏色睇落已經燒得好靚,食落香脆又juicy.麻辣皮蛋/海蜇/粉皮 - 佢個麻辣唔會超辣,好香口又惹味。.炸饅頭 / 銀絲卷 - 又係好推介!炸到勁脆身,熱辣辣,非常好食。.松鼠魚柳 - 原條魚要兩百約,呢個係魚柳$98,但絕對唔少肉食,而且味道係一樣,抵食好多

麻辣皮蛋/海蜇/粉皮 - 佢個麻辣唔會超辣,好香口又惹味。

2022-07-26
2022-06-18 1208 浏览
這間是在大角咀的一間東北菜館,朋友專登帶我來吃,我來到看到門口很多一堆堆的客人在等候,不過我也只是等了20分鐘左右就有位了👏🏻,第一次來到先點了麻辣海蜇頭,半隻片皮鴨,水煮原條桂花魚😋,呢度既片皮鴨都幾出名,眼看很多枱客都會點上,所以我也必試這個片皮鴨,吃過我也認同真的好味而且抵食呀!平民價錢但厚肉皮脆,海蜇頭比我想像中多,配上很香的麻辣汁食不停口,水煮魚ok, 魚很滑,但我嫌味道不夠濃,可能酸菜魚會好味一點,這裡有很多菜式,下次再下次都試不完吧
,海蜇頭比我想像中多,配上很香的麻辣汁食不停口
半隻片皮鴨
水煮桂花魚
2022-06-17
半隻片皮鴨
  • 片皮鴨
叫左京蔥牛肉、鍋包肉同炒飯、高力豆沙京蔥牛肉鹹到阿媽都唔認得鍋包肉粉漿好厚炒飯正常味豆沙包叫左即起但到食完都未來,問左下個戴眼鏡齊陰店員距叫我等陣。再等多十幾分鐘問多次距話:幫你叫左上啦!等陣啦!我話我叫左即起(有cap圖無屈距)距話你叫左一陣上!咪整緊卑你咯🙄最後問左另外一位店員原來當然係無高力豆沙🙄咁你又同我講整緊🙄仲要態度咁差講真味道麻麻地,但服務態度難以接受😑
叫左京蔥牛肉、鍋包肉同炒飯、高力豆沙
京蔥牛肉鹹到阿媽都唔認得
鍋包肉粉漿好厚
炒飯正常味
距話:幫你叫左上啦!等陣啦!
我話我叫左即起(有cap圖無屈距)
距話你叫左一陣上!咪整緊卑你咯🙄
最後問左另外一位店員原來當然係無高力豆沙🙄
咁你又同我講整緊🙄仲要態度咁差
講真味道麻麻地,但服務態度難以接受😑
2022-06-10 881 浏览
老掌櫃東北菜館 (利奧坊)地址: 大角咀嘉善街18號利奧坊.凱岸地下G708-G709號今日呢去到呢個奧運站呢度 行咗10分鐘左右啦 就到左呢間呢食東北菜嘅餐廳 好多人排隊 一入到去呢 好似返咗大陸咁 再食佢嘅嘢呢 會諗起以前喺大陸食嘅味道麻辣皮蛋🥢- 涼拌嘅菜式必食- 佢嘅麻辣味呢 好上癮茴香豬肉餃子🥢🥟🥟🥟- 平時出邊好少食到 幾特別- 大大粒好多料回鍋肉🥢🍖- 佢都有好多辣椒- 食落呢就唔太辣嘅- 都係我最愛食嘅東北菜至一- 炒得好有鑊氣小雞燉蘑菇🥢🥘🍗- 俾個名吸引咗,第一次食- 係好濃味既湯- 好多雞件 粉絲- 最好攞嚟送飯 人均消費:150
老掌櫃東北菜館 (利奧坊)

麻辣皮蛋🥢

- 食落呢就唔太辣嘅
- 都係我最愛食嘅東北菜至一
- 炒得好有鑊氣

小雞燉蘑菇🥢🥘🍗
- 俾個名吸引咗,第一次食
- 係好濃味既湯
- 好多雞件 粉絲
- 最好攞嚟送飯

人均消費:150
2022-06-05 852 浏览
好食到要出vol2嘅東北菜🥰-👀沒有立場資訊-🦆北京填鴨(半隻$168)呢個真係每次必叫🤍一樣咁皮脆肉嫩,鴨皮好有光澤,鴨肉厚得嚟食落夠軟嫩多汁,充滿油香🥰今次啲餑餑皮超薄,連埋鴨肉同青瓜一齊食可以中和油膩,食落仲好滿足🥹同埋每次食都覺得真係好抵食~-🐏孜然大蔥羊肉 ($88)本身小編唔算特別鍾意食羊,但呢碟美食已經聞到好香羊肉味,食落唔會有小編最怕嘅羊騷味,俾孜然調味蓋過咗,食落好惹味好夠鑊氣!同埋雖然切得好薄,但其實份量都比望落多🥰-🥗乾煸四季豆 ($68)一樣好夠鑊氣,但又唔會太乾身,四季豆夠汁,同炒香嘅肉碎真係好夾🥹味道有少少麻,但唔辣,食落好香☺️-🐽東北肉皮凍 ($58)份量都幾多,同埋俾咗超多蒜🤣食落好滑,完全唔膩,入口即化,好過癮😛-本身仲想同朋友叫埋高力豆沙,因為好似每枱都有叫,點知賣晒🥲下次再去食完同大家分享hehe~呢間真係一如既往咁價廉物美,所以都好多人食,如果想食記住訂位啦🤍同埋淨係收現金同八達通!-味道 9/10服務 8/10環境 8/10回頭率 10/10總評 8.75/10😋🤍人均消費 $210💰-📍老掌櫃東北菜館大角咀嘉善街18號利澳坊•凱岸地下G708
好食到要出vol2嘅東北菜🥰
👀沒有立場資訊
🦆北京填鴨(半隻$168)
🐏孜然大蔥羊肉 ($88)
🥗乾煸四季豆 ($68)
🐽東北肉皮凍 ($58)
味道 9/10
大角咀嘉善街18號利澳坊•凱岸地下
G708至G709號舖
(其他分店:
荃灣大河道100號海之戀商場2樓2006號舖
元朗西菁街23號富達廣場地下19-24號舖)

#米食東北菜 #米食中菜 #米食京川滬 #米食大角咀 #米食荃灣 #米食元朗 #hkfood #hkfoodie #hkig #香港美食 #香港餐廳 #食評 #thefoodieinitiative #internationalfoodiesunite #foodadmirersoftheworld #globaleats #internattionalcuisinefamily
記得以前同朋友去既係老掌櫃舊店 同樣都係大角嘴 不過舊店就復古好多 當時覺得幾有風味 當然都唔小得 因為真係抵食喇!老掌櫃既片皮鴨以$168半隻既價錢 真係可以話香港最抵食既片皮鴨 當然啦 除左片皮鴨 老掌櫃仲有好多款式既食物 種類夠多 😍片皮鴨肉質唔會好粗 唯一美中不足就係我覺得嬤嬤皮可以再薄d 不過$168黎講 的確係物有所值 另外一個我覺得特別既就係拔絲蘋果首先落到枱 記得要即刻夾個拔絲蘋果去冰水度! 跟住入口 d糖漿就會變脆♥️♥️♥️好得意
片皮鴨肉質唔會好粗 唯一美中不足就係我覺得嬤嬤皮可以再薄d
片皮鴨  半隻
黃金南瓜
拔絲蘋果
  • 片皮鴨
  • 北京填鴨(半隻)
2022-06-02 425 浏览
太耐無去食老掌櫃,原來已經裝修完。久違既北京填鴨,肥瘦適中,雖然鴨香未算好出,但口感良好,勝在性價比高!糖醋里脊,酸甜中偏酸,食完好有胃口,炸皮皮薄,不過肥肉都算多,鍾意食瘦肉未必鍾意。送到上黎都仲熱辣辣👍🏻👍🏻地三鮮薯仔、茄子同青椒,覺得好有煎釀三寶感覺。十分惹味,送飯一流
太耐無去食老掌櫃,原來已經裝修完。

地三鮮
薯仔、茄子同青椒,覺得好有煎釀三寶感覺。十分惹味,送飯一流
2022-05-31 521 浏览
餐廳位置喺大角咀為免大熱天時排隊我哋預約咗夜晚8:30入到店舖非常多位置而且好熱鬧好多人喺度聚餐越多人食就可以試多啲唔同嘅菜式首先叫咗個$48嘅紅油抄手10粒都好足料 食落去啖啖肉之後叫咗個酸菜魚加埋牛肉$128嘅價錢 真係非常抵食味道絕不遜色然後見到台台都有點到東北亂燉我哋都忍唔住試吓呢個係全日最推薦嘅菜式排骨燉到好軟身入口即溶最後嚟到重頭戲片皮鴨比想像中失望係因為佢冇乜油香而且肉比較多皮好快硬 有啲小失望
餐廳位置喺大角咀

比想像中失望係因為佢冇乜油香
而且肉比較多
皮好快硬 有啲小失望
2022-05-22 655 浏览
最近好想食北京片皮鴨,上OpenRice 搵到呢間,都幾多好評, 價錢合理, 於是訂位及預訂片皮鴨。 訂咗6:00, 5:50去到未開門, 但門前已有一條廿人嘅隊在等開門,不過我訂咗位就唔洗排優先入坐, 一開門已坐滿客, 今時今日難得一見。我一行二人, 叫咗片皮鴨: 雖然凍咗都皮脆, 但我還是喜歡熱啲嘅片皮鴨老虎菜:其實係以黑醋汁涼拌菜色,清爽口感青瓜粉皮 : 麻醬可以多啲啲更好孜然大蔥羊肉 : 好味但有啲喊埋單齊頭$400

我一行二人, 叫咗

片皮鴨: 雖然凍咗都皮脆, 但我還是喜歡熱啲嘅片皮鴨

老虎菜:其實係以黑醋汁涼拌菜色,清爽口感

青瓜粉皮 : 麻醬可以多啲啲更好

孜然大蔥羊肉 : 好味但有啲喊

埋單齊頭$400

片皮鴨
老父菜
孜然大蔥羊肉
2022-05-18 396 浏览
性價比高東北菜,北京填鴨必食,砂窩雲吞雞湯底好,松鼠魚,糖醋里脊,東北農家炒飯一般,菜式擺設不夠賣相,起菜較快,服務員友善;枱與枱空間較窄,裝修平實,與朋友聚餐是理想地方,全部方枱長枱沒有圓枱,6人以上聚餐不方便。
2022-05-11
  • 北京填鴨
2022-05-13 491 浏览
餃子🥟扎實,我老公摯愛茴香豬肉餡。酸辣土豆絲係每次外賣必點。必須推薦宮保雞丁,味道好驚艷!下次會繼續叫!以前試過幾次燉菜,我覺得都一般,可能佢地比較拿手都係餃子同炒菜呱
2022-05-13
外卖自取
  • 宮保雞丁
  • 酸辣土豆絲
2022-04-04 1015 浏览
紅燈籠-勁抵食東北菜水煮牛係個午市套餐,係包埋碗飯嘅, 仲可以揀加$2 要菜飯,因為水煮牛之前朋友都話食過,都真係份量太大,2個人食都唔會食得曬!結果系真 🤣🤣而味道方面有辣🥵辣得幾過癮😆牛肉都有好多! 系會令人想添飯😂以東北菜嚟講Cp值的確幾高! 所以都值得大家一試~(個水餃超出色)不過大家記得book枱啦/ 一早黎排隊!🌟建議: book枱🌟午市免加一,,而且客飯SET 同價錢,但小菜既質素同份量🤩🤩勁抵食🏠老掌櫃東北菜館 (利奧坊) (大角咀)大地址:大角咀大角咀道63號牡丹大廈地下(與福澤街交界)分店:荃灣大河道100號海之戀商場2樓2006號舖。
紅燈籠-勁抵食東北菜

🌟建議: book枱

🏠老掌櫃東北菜館 (利奧坊) (大角咀)
大地址:
大角咀大角咀道63號牡丹大廈地下(與福澤街交界)
分店:荃灣大河道100號海之戀商場2樓2006號舖。
🍴Dongbei feast with Peking Duck 💕Visited Lao Zheng Gui for a peking duck treat that required its own reservation💕—————————𝑴𝒚 𝑯𝒐𝒏𝒆𝒔𝒕 𝑹𝒆𝒗𝒊𝒆𝒘 🍽 𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲 :▐ Hoof Aspic東北肉皮凍 $58▐Quite similar to 鎮江餚肉, without mixing shredded pork but keeping the jelly pork skin on top layer. With a splash of Zhenjiang vinegar and garlic, it accented the freshness and brothy of broth jelly. ▐Pork, leek & shrimp dumpling 肉三鮮$44▐The dumplings are juicy and savoury wrapped by silky dumpling wrapper, and best served with vin
—————————
𝑴𝒚 𝑯𝒐𝒏𝒆𝒔𝒕 𝑹𝒆𝒗𝒊𝒆𝒘
🍽 𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲 :

▐ Hoof Aspic東北肉皮凍 $58▐

The dumplings are juicy and savoury wrapped by silky dumpling wrapper, and best served with vinegar.

▐ Beijing roast duck(Peking duck) 北京填鴨(半隻)$168▐

The moist roasted duck was sliced properly paired with incredibly thin pancakes, sliced leeks, cucumber and hoisin sauce. This combination of textures and flavours was definitely the highlight of the meal.

🌐𝗔𝘁𝗺𝗼𝘀𝗽𝗵𝗲𝗿𝗲 : Fully furnished with traditional Chinese interiors. Not much space between tables.

🤵‍♂️ 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 : Fast and polite

💰 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 : Totally see why there is a ridiculously long wait for this spot! The crispy duck and all savoury dishes are absolutely the reasons!
  • 北京填鴨(半隻)
老掌櫃真係其中一間小編覺得抵食又好食嘅餐廳☺️每碟餸份量都好足夠,最岩一大班朋友一齊去😉不過佢距離奧運站都唔算近,想去嘅朋友真係要預啲時間行過去北京填鴨 半隻$168一黎到望到真係相當足料,就算係半隻都有12件肉,包保人人都有得食肉🤣佢地嘅鴨唔會好油膩好騷,塊鴨皮亦都燒得幾香脆👍🏻至於塊皮就正正常常,唔會話太大塊搞到你淨係食皮都食濟🤣蒜蓉秋葵 $66呢一個真係出乎意料咁好食喎!可能因為小編好中意食蒜蓉😋中意食蒜嘅朋友呢一碟真係好推薦您!佢地嘅蒜蓉炒得好香,再配埋佢地嘅秋葵同醬汁真係好惹味☺️麻辣青瓜涼皮 $56中意食麻辣嘅朋友要試吓呢款😉煙煙韌韌嘅涼皮再配埋清瓜,本身就已經係好清新惹味嘅配搭!再加上佢地嘅麻辣醬油嘅麻香味真係幾香,真係愈食愈辣愈惹味😂砂鍋雲吞雞 半隻 $138雲吞雞嘅湯好有鮮味好好味!就算係飲埋佢個湯都唔會怕太重味精味😉👍🏻雲吞有大約六粒左右,再配埋啲娃娃菜,就算嗌半份都真係好抵食!總結嚟講,呢間老掌櫃真係一間幾抵食嘅餐廳😉無論係佢哋嘅招牌北京填鴨,定係其他小食前菜,都做得頗有水準😊有機會黎嘅話都會再試吓佢其他小食~

北京填鴨  (半隻)

北京填鴨 半隻$168

蒜蓉秋葵

蒜蓉秋葵 $66

麻辣青瓜涼皮

麻辣青瓜涼皮 $56

砂鍋雲吞雞(半隻)

砂鍋雲吞雞 半隻 $138

北京填鴨  (半隻)
蒜蓉秋葵
麻辣青瓜涼皮
砂鍋雲吞雞(半隻)