2016-06-17 6502 浏览
每月總會抽幾天跟外公外婆嘆嘆茶,聽他們細說當年,哄哄老人家歡喜。今次攪攪新意思,帶他們吃素,知道他們有吃開一兩家素食餐館,每月都會光顧幾次,那些都是一些傳統的素食店。今次這間對他們來說是比較新式的,他們邊吃邊讚,似乎十分滿意,我們也很安慰菠蘿咕嚕肉 $78素肉鬆軟,外皮很香脆,加上三色椒和酸酸甜甜的醬汁,由外觀,口感,到食味,跟真的咕嚕肉真的很像!也是兩老極欣賞的一道菜式。松子黑松露炒飯 $88飯炒得乾身不油,粒粒分明,黑松露下得很足,菌香撲鼻,加入了炒香的松子增加口感,原來沒有肉的炒飯也可以這麼香口涼伴海折手撕雞 $45幸好點菜時店員提醒這比辣,建議我們點少辣,不過小辣都幾刺激的,這個醬汁甜甜酸酸辣辣的,每人吃少少作為開胃小食是不錯的意式田園薄餅 10寸 $108薄底脆卜卜,餡料很足,主要是三色椒,菇,茄,大量芝士鋪面,能做到牽絲效果,絕不比平時吃開的有肉pizza差,而且感覺更清新健康,很多也不會口喝及飽濟。薑茶菊花 $38豆腐變身的菊花,很嫩滑,伴以薑茶同吃,食落似薑汁豆花Happy cow 雪糕 $38/杯無奶無蛋的雪糕,而且不很甜,罪惡感立時減輕不少!黑白芝麻味-黑芝麻原粒混

菠蘿咕嚕肉 $78
松子黑松露炒飯 $88
涼伴海折手撕雞 $45
意式田園薄餅 10寸 $108
薑茶菊花 $38
豆腐變身的菊花,很嫩滑,伴以薑茶同吃,食落似薑汁豆花
Happy cow 雪糕 $38/杯
無奶無蛋的雪糕,而且不很甜,罪惡感立時減輕不少!
黑白芝麻味-黑芝麻原粒混入,味道香濃但口感較粗糙
杏仁車厘子味-一入口杏仁味十分香濃,再慢慢散發出車厘子味,兩者味道出奇的夾,公婆也大愛

2016-06-16 4500 浏览
今日放工之後同飯伴在太子處理一些事務之後,已經8:30pm喇,因為最後我地都會去旺角先達搭小巴,所以就喺附近搵野食喇~咁岩見到呢間食素食的食店,入面又幾多人幫襯wo,所以我地就試下佢喇!等左一小陣位都有得入座了=]店內環境不算擠迫, 不過就有一點熱。我們先叫左4款食物~最先黎到嘅係「齋拼盤」, 但係大家係咪覺得個「拼盤」好唔「拼盤」呢...嗱, 其實個「齋拼盤」原本係有3款齋:酸齋、齋叉燒、蠔油齋。咁因為我地唔食蠔油齋, 幫我地落單個姐姐話可以走蠔油齋, 咁張單都係咁寫喇~點知黎到3個碟都係酸齋又係咩玩法呢??於是我地就問下姐姐喇, 呀姐姐就話:係呀齋叉燒賣哂呀唔記得同你地講...嗱...其實呢, 我就覺得正常都有D不滿嘅,不過佢地咁好彩因為係我中意食酸齋而飯伴中意食齋叉燒...所以全部都係酸齋我就冇咩問題ge...呀飯伴先生就一向都零脾氣, 所以我地就食左個只得酸齋嘅「拼盤」喇...好, 講番個酸齋, 只係好一般, 個汁唔酸, 味道偏淡...之後就係紅燒野生竹笙素翅 (碗), 加左紅醋之後個咪唔錯,都有少少似平時食嘅"翅"嘅味道,入面D竹笙同素翅都幾好咪~西檸焗猴頭菇 - 呢個係我呢
今日放工之後同飯伴在太子處理一些事務之後,
已經8:30pm喇,
因為最後我地都會去旺角先達搭小巴,
所以就喺附近搵野食喇~

咁岩見到呢間食素食的食店,
入面又幾多人幫襯wo,
所以我地就試下佢喇!

等左一小陣位都有得入座了=]
店內環境不算擠迫, 不過就有一點熱。
我們先叫左4款食物~
齋''拼盤''

嗱, 其實個「齋拼盤」原本係有3款齋:
酸齋、齋叉燒、蠔油齋

點知黎到3個碟都係酸齋又係咩玩法呢??

嗱...其實呢, 我就覺得正常都有D不滿嘅,
不過佢地咁好彩因為係我中意食酸齋而飯伴中意食齋叉燒...
所以全部都係酸齋我就冇咩問題ge...

之後就係
紅燒野生竹笙素翅 (碗)
, 加左紅醋之後個咪唔錯,
都有少少似平時食嘅"翅"嘅味道,
入面D竹笙同素翅都幾好咪~
西檸焗猴頭菇
西檸焗猴頭菇
- 呢個係我呢餐飯入面最驚喜嘅一味餸!
開頭我地以為係會把西檸汁撈埋入去, 估唔到佢係分開上,
個猴頭菇炸得好好味! 佢又唔會好油, 食到個菇肉又有番菇軟綿綿嘅質感,
個西檸汁其實都OK, 不過我地2個就寧願就咁食個炸猴頭菇已經夠好味!
黑松露炒麵
最後黎到嘅主食(因為之後又加左甜品) 係
黑松露炒麵
, 以呢個價位比我想像中頹左少少,
個味都有少少黑松露咪, 只可以叫不過不失。
最後我地一人叫左一款甜品。大家估下我地叫左咩呢???
開估-->
黑糖果凍
- 呢個都好食~ 個果凍都幾大個, 而且黑糖咪好濃郁, 唔會話好「淡戊戊」咁~
Happy Cow 雪糕
Happy Cow 雪糕
- 佢係話呢個係無蛋無奶嘅雪糕。我叫左薄荷朱古力味, 跟手一打開: 咦?! 白色嘅?
原來呢個係Mint Chocolate Chips, 即係係薄荷雪糕加朱古力粒...

佢個menu 呃左我囉....仲一心想食朱古力...
其實佢個薄荷雪糕個味道都唔錯...不過就唔係我想叫嘅野食囉...

好~總結係, 我覺得有D素食都幾有心思同有特式嘅, 好似我見到有人食緊pizza...不過呢就要咁好彩揀到佢整得好食嗁食物, 唔係有D都係一般般...下次...如果經過佢都可以係一個選擇, 但你叫我特登黎食我就唔會喇~

2016-06-15
2016-06-15 2890 浏览
平時吃得太多肉類,有時也想吃點清淡健康的素菜,朋友推介這間位於旺角洗衣街的素菜館給我,就當然要來一試!餐廳裝潢都幾雅致,配上牆上的特色掛畫,是新派素菜館的格局~ 我們被安排坐上舒適的卡座,更添寧靜氣氛.午市時段,餐廳供應多款午市套餐,已包括指定飲品,還免收茶芥及加一,定價都幾合理.涼拌海蜇手撕雞 (單點)($45)素海蜇爽口彈牙,配上雞絲及爽甜的青瓜絲等,麻中帶辣的涼拌手撕雞惹味非常,令人食欲大增.素湯 (跟餐)一直都很喜歡喝以蔬菜來煲的湯水,喜歡它的香甜. 素湯熱度十足,內裡有粟米、胡蘿蔔及雪耳等,火喉十足,湯水清甜.黑松露松子炒飯 (午市套餐 $68) 即叫即炒的黑松露松子炒飯,香氣四溢,充滿濃濃的黑松露香氣! 香口的松子加上爽甜的菜粒及粟米等,再加上炒得夠乾身,惹味好吃!蠔皇鮑魚帶子脆麵 (午市套餐 $68) 大量素海鮮再加上雜菌鋪面,底下是炸得香脆乾身的脆麵,香口美味. 最喜歡吃煙韌有咬口的鮑魚,小小一隻,一啖一口,幾可亂真~菠蘿咕嚕猴頭菇 (單點) ($88)個人很喜歡吃猴頭菇這款菇菌,所以見到以咕嚕方式來煮的猴頭菇,當然不會錯過. 猴頭菇很吸汁,亦相當煙韌有嚼勁,很不錯~芝
涼拌海蜇手撕雞 (單點)($45)

素湯 (跟餐)

黑松露松子炒飯 (午市套餐 $68)

蠔皇鮑魚帶子脆麵 (午市套餐 $68)

菠蘿咕嚕猴頭菇 (單點) ($88)

芝麻糊 ($29)

友人喜歡吃熱糖水,點來了一碗石磨芝麻糊. 試了少許,芝麻糊相當幼滑,而且充滿芝麻香,甜度亦適中,水準都不錯.
Happy Cow 黑白芝麻雪糕 ($38)

至於非常喜歡吃雪糕的我,飯後當然要吃一杯la! 這店用上本土雪糕品牌Happy Cow的天然純素雪糕,而且不含蛋奶,素食人士可放心食用. 用上椰子製作的雪糕,充滿椰香,當中亦滲出淡淡芝麻香氣,而且一款已可吃到黑芝麻& 白芝麻,個人相當滿足.

如果來到旺角區,又想吃健康的素菜,素食一家是不錯的選擇呢!

旺角洗衣街145號正華大廈地下

2393 8012

2016-06-13 645 浏览
岩岩過了端午節,婆婆為我們親手包了咸肉粽去應節所以係時候我們同佢地去食餐飯,孝順下佢地,今次我揀了位於旺角的素食一家,因為感覺同倆老食素,會較適合同健康這裡的裝飾中西交集,好特別,而我們就選擇坐卡位這度菠蘿咕嚕肉 ,對喜歡煮食的婆婆也讚不絕口,無論口感,調味,賣相倆位也相當滿意松子黑松露炒飯,炒飯就到我喜歡,食落每粒飯口感鮮明唔會太乾或太濕,飯中又充滿黑松露的香靈芝菇肉鬆豆腐,味道做得還好,只是伴碟菜芯,就像煮不透,有點兒過硬涼拌海蜇手撕雞,用作做海蜇和雞絲的食材口感像真度很高,只是味道輕微偏辣,整體也覺開胃意式田園薄餅,意外點錯,原先想點齋滷味薄餅,但餅烤得香脆,面頭芝士也重量,已有80分,如果是我心中所選(齋滷味)相信一定更好豉汁靈芝菇蒸蟠龍鱔,紫菜令這度菜帶有海鮮/魚味,相當趣味點菜時看到這幅相,被佢吸引住,薑茶菊花刀工一絕,味道一點似薑汁豆花而公公這位大小孩很喜歡食雪糕,所以我們都無錯過這裡為素食者而設的雪糕(無蛋無奶)味道有4款,而最令我人留心的是杏仁車里子軟糖雪糕杏仁味濃,口感滑,與車里子味也配合得好好。飯後我們依然坐在餐廳傾計,倆老一直話當年,看見佢地笑得很高興,真係推使
岩岩過了端午節,婆婆為我們親手包了咸肉粽去應節
這裡的裝飾中西交集,好特別,而我們就選擇坐卡位
豉汁靈芝菇蒸蟠龍鱔,紫菜令這度菜帶有海鮮/魚味,相當趣味
杏仁味濃,口感滑,與車里子味也配合得好好。
飯後我們依然坐在餐廳傾計,倆老一直話當年,看見佢地笑得很高興,真係推使我很多點陪佢地飯聚又好,茶聊
2016-06-13 620 浏览
素食一家喺洗衣街開業多年, 本來無什麼印象. 最近有好友提起, 原來餐牌大改革, 有更多新式素菜, 可以一試. 結果相約平日中午品嚐.來到素食餐廳環境十分恬靜, 與洗衣街人來人往完全不同.好友負責叫菜. 兩個凉拌頭盤各有特色. 雲耳淮山爽口味淡, 但加上沙律醬後甜滑易入口.凉拌海蜇手撕雞, 海蜇同手撕雞口感幾乎同肉食差不多一樣, 加上少少辣味作為頭盤十分合適.香煎竹笙腐皮卷腐皮十分之薄, 煎起非常酥脆, 內裡包裹材料不多不少剛剛好, 除竹笙外尚有其他素菜, 食落爽口鮮甜.松子黑松露炒飯黑松露香氣撲鼻, 松子有咬口又有松子油香味, 加上其他配菜如粟米菜頭令炒飯入口爽口又味香.薑茶菊花將嫩豆腐切成一朵花模樣, 浸在薑茶中. 賣相非常吸引, 食味就好似薑汁豆腐花, 但份量比豆腐花少. 如果價錢便宜一點就更加吸引.

來到素食餐廳環境十分恬靜, 與洗衣街人來人往完全不同.
2016-06-10
2016-06-11 626 浏览
一向是食肉獸的男友居然主動提出要吃清淡一點,還說可以嘗試吃素。不是吧! 這個究竟是不是我的男友呀。我叫他從openrice上選,結果我們便吃「素食一家」。位於洗衣街的食店,人流比我想像中的多,侍應安排我們坐二人卡位,都不算迫。我決定讓第一次嚐素的男友點菜。菜式有很多不同種類,始終兩個人較難點菜,可以嚐的不多。他點了魚生、咕嚕肉和葡國雞飯。魚生的質感很特別,但其實兩款魚生只是造型上有所不同,是有淡淡的海鮮味的,頗爽口的。有魚生應有的厚度,造型是不錯的。葡汁香而不濃,吃下去沒太大感覺,嗅起來反而更香。最值得欣賞的是咕嚕肉,男友說這個像真度很高,口感與真的肉類很相似,加上甜甜酸酸的醬汁,分外惹味飲品方面,店舖所提供的都較為天然。而我選了白麥汁,但我喝了第一口就後悔了。因為真的有99%啤酒的感覺,而我是不喝啤酒的。不過喜歡啤酒的人,又不想那麼傷身的話,都不妨一試,說不定你會愛上他。
他點了魚生、咕嚕肉和葡國雞飯。

魚生的質感很特別,但其實兩款魚生只是造型上有所不同,
葡汁香而不濃,吃下去沒太大感覺,嗅起來反而更香。

最值得欣賞的是咕嚕肉,男友說這個像真度很高,
口感與真的肉類很相似,加上甜甜酸酸的醬汁,分外惹味
2016-06-03
2016-06-03 847 浏览
屋企人生日嘅時候,去咗呢間新派嘅素食餐廳,本身已經book咗位,但去到依然好多人喺度等,等左15分鐘,終於入到去。我地3個人叫左魚生片、青檸猴頭菇、鰻魚炒飯、竹笙翅同生菜包,仲有個好特別的有機可樂。有機可樂係我好奇心之下叫嘅,好想知可樂點樣有機法,原來佢係用蔗汁加梳打做,好搞笑, 飲落其實同真嘅可樂冇咩大分別,只係多咗蔗汁味,有趣!魚生片夠凍,爽口,同真嘅魚生係有啲似嘅。青檸猴頭菇係我呢餐嘅至愛,猴頭菇切成薄片,炸到脆卜卜,但一啲都唔油膩,沾少少青檸汁,超fresh, 微酸醒胃,好味新食法!鰻魚炒飯飯粒好大, 素鰻魚好有咬口,味道剛好,讚! 竹笙翅味道較淡,生菜包則有太多向日葵瓜子。總括來講,佢係新式嘅素菜餐廳,雖然我係食肉獸,但都要俾個讚佢!

魚生片夠凍,爽口,同真嘅魚生係有啲似嘅。

鰻魚炒飯飯粒好大, 素鰻魚好有咬口,味道剛好,讚!

竹笙翅味道較淡,生菜包則有太多向日葵瓜子。

魚生片
青檸猴頭菇
青檸猴頭菇
2016-05-31 2040 浏览
早排跟男朋友談起,原來作為食肉獸的他從未到過素菜館,反正夜晚要到酒樓跟婆婆賀壽,到時定必大魚大肉,所以午餐便決定帶男朋友去初嚐素菜了。打開餐牌第一頁,上面將餐廳的理念清晰表達,如此心思,看來這裡的出品會有別於普通的素菜店吧。先上的菜是小食涼拌海蜇手撕雞$45,第一啖入口的感覺是這個真的有夠透心涼,食材冰凍十分適合在大熱天享用,醬汁帶點酸味刺激食慾,而辣味是屬於輕微的級數。素海蜇其實是條狀蒟蒻,配合師傅細膩刀工在面頭切上小格,額外增添口感。至於素雞實在太像雞肉了,不說也真的會忘記自己在吃素。菠蘿咕嚕肉$78是我經常在外會點的菜,單看賣相其實與一般咕嚕肉無異,色澤鮮艷奪目,素咕嚕肉的外皮金黃香脆,內裡的仿豬肉肉質彈牙,幾可亂真。掛醬濃稠度精準,每件咕嚕肉都被酸甜醬汁完全包裹著,香甜味美。此店熱門菜式松子黑松露炒飯$88,整碟炒飯加入大量被譽為『食中鑽石』的黑松露,使香氣四溢令人對此炒飯不能抗拒,松子的口感居然有點像鹹蛋黃,不過卻省卻了油膩感,食落乾身爽口,炒飯的調味略為清淡,竟可使黑松露的味美更為出眾,令人難以忘懷。香草焗稻庭烏冬$88在先前幾個出色菜式中就顯得有點平凡了,烏冬未有想像中般
菠蘿咕嚕肉
香草焗稻庭烏冬
香草焗稻庭烏冬$88在先前幾個出色菜式中就顯得有點平凡了,烏冬未有想像中般煙韌彈牙,不過選料上的青椒倒能為單一口感加添一份爽脆,面頭焗至少許焦黑使烏冬帶點香口,令整個烏冬未至於過份膩口。
薑茶菊花
薑茶菊花$38是我看到餐牌上的照片而指定要點的,滑豆腐經師傅一雙巧手雕琢過後成了一朵燦爛菊花,想必定是各位女生的呃Like首選
 但不要以為如此精細的刀工只屬徒有其貌之輩,實質薑茶勁度十足,喝一口足以令全身都頓時暖和起來,為這一頓素菜盛宴作個強而有力的結尾。
素食一家有別於一般傳統素菜館,打破了素菜必定滿口油膩的定律,香港人生活繁忙應酬又多,久不久食素瘦身,讓腸胃都稍作休息一下。
2016-05-29
菠蘿咕嚕肉
香草焗稻庭烏冬
2016-05-29 1595 浏览
雖然明白到素食在人道立場或自身健康立場都有益處,但一直都甚少光顧素食店。一來是因為不少齋菜店的餸菜都比較多油,感覺比吃肉還不健康,二來個人亦非常討厭虛偽的齋口唔齋心,所以尤其不喜歡素菜製成肉類,外表越像真感覺越虛假,因為吃素應是心甘情願的,如果心中其實想吃肉,只礙於種種原因需要茹素,就把素菜製食魚肉、雞肉、豬肉......的模樣,那茹素還有甚麼意思呢?但最近到洗衣街的美術用品店,路經以素菜為主題的素食一家,就令我一改對素食店的印像,因為從門面面相片可見,餸菜款式都屬於新派,賣相也比平常討喜得多,於是就決定入內一試。******************************素食一家位於旺角道和洗衣街交界附近,距離旺角站也只有五分鐘路程。店內裝潢簡單,以四人卡座為主,比一般茶餐廳感覺較為乾淨整潔。 全天然山竹汁($22)山竹汁比較少見,所以見到這裡有提供,就點一瓶來試。山竹汁用玻璃瓶盛載,一瓶有180ml,份量不算多,但見山竹汁質感頗為黏稠,入口酸酸甜甜,味道不錯。據餐牌所寫,此山竹汁是由新鮮山竹和山竹皮壓搾,含高纖維及豐富維他命C。 有機可樂($16)有機可樂也是頭一次見,包裝很特

全天然山竹汁($22)

全天然山竹汁
有機可樂($16)

有機可樂也是頭一次見,包裝很特別。雖然入口跟一般可樂味道差不多,但據餐牌介紹,此可樂獲得美國有機認証,成份中沒有加入白糖、咖啡因、防腐劑、甜味精和糖精甜味都是來自有機原蔗糖,雖然價錢較普通可樂貴一倍有多,但換來的是健康也算值回票價。
有機可樂
涼拌海蜇手撕雞($45)

碟內堆得如小山高,細看下有青瓜絲、蘿蔔絲、素海蜇和素雞,上面再灑上大量芝麻。
涼拌海蜇手撕雞
素海蜇口感當然不能跟真海蜇的爽口嚼勁相比,不過由麵根所製的素海蜇口感都帶點微彈,素雞口感則跟雞肉差不多,微辣中帶點麻勁,吃到最後碟底有不少辣油,不過油量都算可接受。
涼拌海蜇手撕雞
松子黑松露炒飯($88)

炒飯份量不少,大約可分到四碗。炒飯內均勻地夾雜了松子、蘿蔔粒、芥蘭粒和黑松露
松子黑松露炒飯
炒飯炒得頗為乾身,軟硬適中,驟眼看油量不多,入口帶黑松露的鹹香味,夾雜富咬口的松子和芥蘭,健康得來口感也非常豐富,難怪是店內其中一道招牌菜式。
松子黑松露炒飯
酸辣燴素翅($35)

素翅可整鍋或單碗點,由於我們人數不多,就只叫了一碗分吃。一碗份量都不少,都可分到兩飯碗,奉上時連同胡椒少上桌。
酸辣燴素翅
素翅有牙纖粗幼,晶營剔透,外表就跟真翅差不多。
酸辣燴素翅
除了素翅,碗內還有木耳絲、花生和素蛋絲。湯羹濃稠適中,酸酸辣辣,味道跟酸辣湯差不多,多喝幾口,辣勁就開始發揮作用,所以怕辣的人就不建議點了。素翅帶點微彈,口感著實跟真翅分別不大,配上夾口的木耳絲,味道不錯。
酸辣燴素翅
一家齋滷味薄餅($108)
薄餅直徑約十吋,分成八塊,雖然是薄底,但每件都堆滿如小山高的餡料,有酸齋、素雞和素叉燒,上面再鋪上半融芝士。薄餅口感有點像餅乾,都頗香脆,但就略嫌較為乾身。餡料份量十足,所以即使是薄底,都頗為飽肚。半融芝士拉絲效果不錯兼芝士味香濃,但個人覺得酸齋跟薄餅的味道就不太搭配,所以整體味道一般。
一家齋滷味薄餅
杏仁車厘子軟糖雪糕($38)

Happy Cow是一個有機雪糕牌子,之前在有機食品店都見過有售,但在食店就是第一次見到。Happy Cow都標榜自家的雪糕不含奶類、麩質、大豆成份、人工色素、人工香料及防腐劑。一杯有125ml,比D記小杯裝雪糕大一點。
杏仁車厘子軟糖雪糕
店內提供四款不同口味的雪糕選擇,侍應說款式會定時更換,而部份口味都是街外沒有出售的。雪糕口感幼滑,跟一般含奶類的雪糕差不多,能嚐到車厘子味,一但入口,不但能吃到杏仁碎,還有車厘子肉,味道非常不錯。
杏仁車厘子軟糖雪糕
素食一家雖然有素肉,但餸菜款式沒有刻意裝成肉類模樣,油鹽量也比一般齋菜店少,真正做到健康和天然美味,而且除了素菜,還引入有機食品,讓素食不單局限在宗教層面,而是擴展到對動物和環境的愛護和珍惜上,絕對值得素食和肉食者一試。

附上餐牌以供參考:

餐牌菜式除了標明辣度外,還會注明含奶、食肉獸之選和招牌菜,非常貼心。
除了天竹汁、可樂和雪糕,店內還有其他有機食品和飲品。
Happy Cow雪糕都不是常見的口味。
题外话/补充资料: 茶位$5/位
2016-05-21
全天然山竹汁
2016-05-25 491 浏览
天天都是雜扒飯,咖哩飯的,但吃一下素菜也是不錯的選擇。咕嚕肉。茄汁味濃,完完全全的把菜味蓋過了,就真的是像在吃肉一般。肉粒是用豆腐做的,但十分有咬口,不細心一點品嚐還以為是真肉。芙蓉蛋。當然,吃素菜也是不會有蛋的。這碟芙蓉蛋用了枝竹把芽菜痴在一起,十分有創意。芽菜爽甜,枝竹軟滑,餸飯一流。美中不足的地方是煎枝竹的話常常會吃到燶味。鰻魚炒飯。有一點失望的,雖然已經知道是不會有鰻魚的出現,但我還是期待著香噴噴的蒲燒汁炒飯。可以這一碟味道較淡,只是單單用上了仿鰻魚作少飯,略帶點咸味。餸料是足夠,而且是好味的,只是與自己的期望有點分別。
天天都是雜扒飯,咖哩飯的,但吃一下素菜也是不錯的選擇。
2016-05-23 1740 浏览
今日想食清清地 ,同屋企人去左旺角 行街 順便 食下齋 ,朋友介紹都係第一次泥。入到去 燈光柔和 舒服, 牆上掛滿 一幅幅 水墨畫,書卷味甚濃, 地方乾淨 舒適, 店員 安排我地坐左係卡位。炒麥米茶 麥味好重 茶味回甘第一次飲有機可樂, 比可口可樂較清一點冇咁甜 ,飲完 都唔會覺得野痰,而且都 一樣有咁多汽腐竹皮 煎到剛好 ,香口野味,而且食落唔會覺得油膩,恰 到好處 ,裡面滿滿的 都是鮮竹笙 同雲耳, 口感爽脆, 伴碟菜心也很鮮甜 翠嫩松仔黑松露炒飯炒得非常出色 ,配料 有 雜豆, 菜心,黑松露,松子… 鑊氣夠,而且炒得很乾身, 煙韌。 黑松露份量亦好多 ,香味四溢。pizza 配料 份量好多 ,薄脆餅底 上面鋪滿 不同款式既齋鹵味,成吋咁厚, 我個人最愛 佢超多 香濃芝士 , 番茄味比較重 ,味道屬於係少偏甜 。菊花用豆腐雕成,師傅手工精細 ,有一雙巧手 ,豆腐好滑, 一條條食落口感 ,與別不同,有別於 過往。薑茶散發著陣陣菊花味, 香味怡人。
炒麥米茶 麥味好重 茶味回甘
香煎竹笙腐皮卷
松子黑松露抄飯
鑊氣夠,而且炒得很乾身, 煙韌。
黑松露份量亦好多 ,香味四溢。
一家 齋鹵味
薑茶菊花
薑茶散發著陣陣菊花味, 香味怡人。
2016-05-22
香煎竹笙腐皮卷
松子黑松露抄飯
一家 齋鹵味
  • 香煎自家野生竹笙腐皮卷
2016-05-23 787 浏览
It's been a while!I used to go to this restaurant frequently that I had this VIP card many years ago that it has turned yellow.Veggie Family is a famous vegetarian restaurant that has been opened since 2001.The logo is slightly different and more modern and there is so much variety on the menu with a healthier less artificial twist.There is English on the menu which is helpful and the new seating is much more comfortable.Here was what I ordered:It was so good they had these noodles because I lov
It's been a while!
Here was what I ordered:
It was so good they had these noodles because I love these noodles.
The vegetarian version is so much healthier since it is not drenched in meat oils after steaming.
The Sichuan dish was delicious and flavourful especially the monkey head mushrooms which are so tasty and meaty in texture.
The fermented beancurd noodles were great but I would have loved the fermented beancurd to be stronger.
The vegetarian sharks fin looked a bit different from the picture but I love the beanshoots and pinenuts because the pinenuts gave it a lovely nutty taste while the beanshoots made the dish appetizing because the beanshoots were juicy.
I can't wait to come back again because there are so many other dishes I want to try and the new menu has so much to offer other than sweet and sour taro fish!!
2016-05-20 382 浏览
早幾日同同事講起食齋, 我之前食過2次感覺都係好差印象中係好油, 環境灰灰黃黃, 食物得D味精味....佢極力推介話哩間一定要試下, 於是今日就特登黎試下裝橫感覺幾好, 好乾淨, 明淨既木雕裝飾點左個是日老火湯同幾個小菜老火湯都幾足料, 我以為冇肉既湯會淡某某, 或者好重味精味, 但唔會喎湯料有栗米蘿蔔等, 清清地好甜, 好夠味前菜青瓜素海蜇, 冇咩辣味, 酸酸地帶少少麻香, 好開胃咕嚕雞都好正, 雞球好有質感, 同真既肉都幾似, 而且個皮脆脆地, 又唔會太硬, 好正個芡汁收得啱啱好, 酸度適中, 仲帶D菠蘿既香甜最鍾意最鍾意既真係哩個, 松籽松露炒飯, 超級好食飯粒炒得粒粒分明, 仲好煙韌滿滿既松露香, 加埋香口既松籽絕對係我人生食過好食既炒飯TOP3之一好多中菜館都未必做到哩個質素最後有梅菜蒸茄子, 梅菜好香又唔會太咸, 啱啱好有簿簿既薑粒喺面頭, 所以仲帶少少生薑既香味茄子又夠林, 好有層次哩間野完全改變左我對素食既睇法~下次經開要再返黎回味下
早幾日同同事講起食齋, 我之前食過2次感覺都係好差
印象中係好油, 環境灰灰黃黃, 食物得D味精味....
佢極力推介話哩間一定要試下, 於是今日就特登黎試下

裝橫感覺幾好, 好乾淨, 明淨既木雕裝飾
點左個是日老火湯同幾個小菜

湯料有栗米蘿蔔等, 清清地好甜, 好夠味
前菜青瓜素海蜇, 冇咩辣味, 酸酸地帶少少麻香, 好開胃
咕嚕雞都好正, 雞球好有質感, 同真既肉都幾似,
而且個皮脆脆地, 又唔會太硬, 好正
個芡汁收得啱啱好, 酸度適中, 仲帶D菠蘿既香甜
最鍾意最鍾意既真係哩個, 松籽松露炒飯, 超級好食
飯粒炒得粒粒分明, 仲好煙韌
滿滿既松露香, 加埋香口既松籽
絕對係我人生食過好食既炒飯TOP3之一
好多中菜館都未必做到哩個質素
最後有梅菜蒸茄子, 梅菜好香又唔會太咸, 啱啱好
有簿簿既薑粒喺面頭, 所以仲帶少少生薑既香味
茄子又夠林, 好有層次
哩間野完全改變左我對素食既睇法~下次經開要再返黎回味下
2016-05-18 525 浏览
素食一家今日午餐清清地去食素調理下身體叫左幾款不同菜式試一試,先黎個開胃小菜,涼拌海蜇手撕雞。呢個小食非常野味,呢個“海蜇”唔似真,不過都好滑好彈牙,而個雞絲唔講你食落都唔知係素,辣辣地好開胃。然後呢個係是日例湯,就咁睇都足料,飲落個湯好甜,唔覺有味精。跟住就試呢個菠蘿咕嚕肉,個汁較得啱啱好,唔會太酸,亦唔會大甜;三包椒好爽脆,好有新鮮蔬果味;而戲肉係個“咕嚕肉”,非常之推薦食呢樣餸,個皮脆脆地,裏面軟淋淋但又有咬口,配埋個汁冇得輸,做得好過好多“堅”既咕嚕肉。再黎就呢個籠仔梅菜蒸茄子,呢樣係最清淡既一樣餸,但亦相當唔錯,因為個茄子蒸出黎好多汁喺裏面,好鮮甜既味道,加上有D梅菜同薑粒豐富個味道,但又搶走茄子淡淡既鮮味,唔錯!最後係呢個黑松露松子炒飯,就咁睇賣相都好靚,D飯炒到一粒粒,好乾身唔會油淋淋;另外黑松露既香味,無論嗅覺同味覺都好享受,令你好想食完再食。總括而言,我好中意呢間素食餐廳,食物味道好,質數好高,值得推薦!
素食一家

2016-05-18
午餐
菠蘿咕噜肉
2016-05-18 312 浏览
呢排食得太多肉,唔係太健康,於是想食下素食而素食一家我食過幾次都算唔錯,於是就介紹我朋友大家一齊去食以為素食冇肉,食黎食去都係個d,但係呢間既選擇真係好多,連pizza都有有茶飲,個feel有d似中式茶樓栗米菜粒豆腐羹 (細)$32味道唔算濃但勝在清淡夠健康佢都幾足料,唔係淨係得水一粒粒栗米份外清甜紅燒野生竹笙素翅 $38有腐皮絲,粉絲,冬菇絲,木耳絲,紅蘿蔔絲等等配料都幾掛汁加左醋酸酸地,非常開胃西蘭花竹笙素球 $88竹笙幾爽口而且惹味得黎唔會用太多油同鹽去炒靈芝菇松子桂花翅 $108涼拌海蜇手撕雞 $45一開始以為好辣但係原來唔係,少少辣反而更開胃添最驚喜係佢用蒟蒻整海蜇但不失海蜇原有既爽口桂花圓玉雪耳羹 (細)$29雪耳爽口,紅棗清甜冰涼感覺入心夏天食呢個甜品消暑又健康咁既價錢食到咁多健康又好味既食物,真係唔錯
呢排食得太多肉,唔係太健康,於是想食下素食
而素食一家我食過幾次都算唔錯,於是就介紹我朋友大家一齊去食
有茶飲,個feel有d似中式茶樓
栗米菜粒豆腐羹 (細)$32
味道唔算濃
但勝在清淡夠健康
佢都幾足料,唔係淨係得水
一粒粒栗米份外清甜
紅燒野生竹笙素翅 $38
有腐皮絲,粉絲,冬菇絲,木耳絲,紅蘿蔔絲等等
配料都幾掛汁
加左醋酸酸地,非常開胃
西蘭花竹笙素球 $88
竹笙幾爽口
而且惹味得黎唔會用太多油同鹽去炒
靈芝菇松子桂花翅 $108
涼拌海蜇手撕雞 $45
一開始以為好辣
但係原來唔係,少少辣反而更開胃添
最驚喜係佢用蒟蒻整海蜇
但不失海蜇原有既爽口
桂花圓玉雪耳羹 (細)$29
雪耳爽口,紅棗清甜
冰涼感覺入心
夏天食呢個甜品消暑又健康
咁既價錢食到咁多健康又好味既食物,真係唔錯