2016-10-19 421 浏览
素菜款式都一般,或許因人而異吧,價格方面稍貴,未點餐前Waiter會同你講只可以用餐一小時左右,上菜速度很快,對於忙碌的香港人來講無疑係最好的選擇,口味方面比較清淡,對於素食者、愛美女性或想Keep fit的人非常適合。
2016-10-01 4354 浏览
今天同男友出了去旺角行金魚街,累了就行過隔離街食素菜,清下腸胃。因為之前同朋友食,覺得非常好食,所以今次再食。齋滷味併盤~有齋燒鵝,叉燒,酸齋,蠔油齋,非常入味,而且熱熱的非常之“正”,因為外面落緊雨有點涼,食點熱野,暖下身。紅燒野生竹笙素翅~有冬菇,竹笙,木耳切成絲,再加上素翅,與其肉食餐廳差不多。我最想知那個素翅用什麼做成,但無人知,因為太似及好食,又足料。鼓汁靈芝菇蒸蟠龍鱔~外觀九成似,食落味道也非常似鱔肉。用紫菜包住腐皮,食時有少少鯹味,而鯹味來自紫菜,似食鱔肉感覺,豆鼓加靈芝一齊蒸,好入味,靈芝菇又新鮮又爽口,效果非常之特出。旁邊仲有菜心,芫茜做襯托。松子黑松露炒飯~飯粒乾身,不需要用太多油也炒得好,因為怕炒飯食時太油膩。每粒米都有黑松碎包住。配料有粟米粒,紅蘿蔔粒,松子,菜心粒,色香味俱全。最後加了兩個甜品。薑茶菊花~原來菊花是用豆腐做的,做得好唔好就要睇廚師刀功勁唔勁啦,因為廚師要在水裡用幼細的刀功把豆腐切成菊花形,再用薑茶襯托出來,配上中國特色的茶杯,又睇得又食得。桂花圓玉雪耳羹~圓玉配雪耳碎,煮了個羹,用左乾的桂花加在面上,又好味又聞到陣陣桂花香。

最後加了兩個甜品

2016-09-27 499 浏览
   今日唔夠好彩,係星期六,變左冇set  lunch    食、要食貴野。  我散叫左個鰻魚炒飯同埋魚生,不過味道真係一般般。  鰻魚炒飯一上枱賣相已經不太討好,深啡色一碟…而且熱度好唔足夠、素鰻魚都冇咩幾粒,搞到我好似食淨炒飯咁。味道方面都冇咩特別,其實食唔出有幾日式…  素魚生有兩種顏色,相信係素三文魚同素吞拿魚。我起初以為味道會有唔同,原來其實係冇咩唔同架。不過值得一讚既地方係素食一家既魚生質感比其他素食店的魚生更逼真,事關一般素魚生都好硬,一食就知係蒟蒻。但呢度明顯係將其調較至更軟滑,更貼近真魚生。
   今日唔夠好彩,係星期六,變左冇set
  lunch
    食、要食貴野。

我散叫左個鰻魚炒飯同埋魚生,不過味道真係一般般。

鰻魚炒飯一上枱賣相已經不太討好

素魚生有兩種顏色

無肉晚餐,原來戒肉,可以好精彩惹味魚生刺身拼盤仿魚生(欠魚肉的質感和光澤),口感實左少少,但無魚的腥味,而且無肥膩的口感,不錯 一家齋滷味薄餅初以為齋滷味味道,唔夾薄餅,但配上濃厚拉絲芝士,味道好夾woowoo 芝士拉出絲,美味!酸齋,素雞,素叉燒(似真肉,少左肉的肥膩感)滿怖酸甜的蕃茄和濃郁芝士,令薄餅更可口美味,特別是用餅底(好似梳打餅般,香口)為薑茶菊花(到此店一試)外表好靚豆腐切出细緻菊花瓣,(用心造),中國風茶具,更突顯豆腐菊花的美,至於味道,豆腐好滑,配上勁辣的薑茶,胃立刻暖笠笠好滿足素啤酒(黑麥汁)好重麥芽糖味,有啤酒的香味(少左真啤酒的苦,啱女生飲)而且有氣(加左碳酸),更加好飲少見的山竹汁(泰國出品)100%用山竹,山竹皮造,味道酸咪咪(好解喝無奶無蛋(素雪糕)焦糖香蕉味用椰子,代替奶(口感一樣香滑,好重香蕉味,焦糖好sweet無肉的一餐,也很精彩和美味
無肉晚餐,原來戒肉,可以好精彩惹味
魚生刺身拼盤
一家齋滷味薄餅
woo 芝士拉出絲,美味!
為薑茶菊花(到此店一試)
外表好靚
素啤酒(黑麥汁)
少見的山竹汁(泰國出品)
100%用山竹,山竹皮造,味道酸咪咪(好解喝
無奶無蛋(素雪糕)
焦糖香蕉味
用椰子,代替奶(口感一樣香滑,好重香蕉味,焦糖好sweet
無肉的一餐,也很精彩和美味
2016-09-26
  • 薑茶菊花
  • 一家齋滷味薄餅
2016-09-21 2532 浏览
今天和友人行完街街突然想吃清清地又有特色的餐廳, 於是行到這間素食的餐廳, 看見餐牌裹的食物也很有特色.  哈哈素食也有魚生吃, 所以決定入去一試, 心想今天是星期三, 都只是六點半多, 餐廳已坐滿一大半了, 一定味道是不錯的,  所以我和友人急急腳入去找個位子先.店內位子也很多, 也有很多都是卡位的, 很舒適, I LIKE IT 一坐下來店員立刻沖了一壺靚茶給我們, 招呼周道 之後我們一打開餐牌再看, 嘩!! 很多東西也好想吃, 不過今天只得我和好友二人, 所以我們只點了四款, 下次要叫多D朋友一齊黎試多D其他野首先我們點了這款自家野生竹笙腐皮卷, 這款菜式也是這間餐廳的招牌菜哦大廚將腐皮炸得很脆口, 就算隔了一陣再吃也是脆的, 不會淋身, 讚裹面有些菇和木耳, 醬汁也很好味.呢款是松子黑松露炒飯, 也是這間餐廳的招牌菜, 果然無介紹錯, 味道很好, 不會太咸, 也有黑松露的味道.呢款日式芥苿龍蝦球很有特色, 雖然表面只係幾粒丸, 但口感與龍蝦丸一樣的, 外脆內彈最後呢款沙茶豆腐素球煲, 大廚放了一些香葉落去一齊炒, 令到這個餸有另一種味道, 不會像平常的平平無奇.食到最後很想試下

一坐下來店員立刻沖了一壺靚茶給我們, 招呼周道
裹面有些菇和木耳, 醬汁也很好味.
食到最後很想試下這款薑茶菊花, 但真的吃飽了, 為有下次再試, 因為這款菜色要用很多心機去做的, 好有心思. 還有沒點魚生, 下次一定要叫多D朋友仔來一齊食....
2016-09-21
  • 芥茉龍蝦丸
  • 自家野生竹笙腐皮卷
今日跟兩老去了覆診, 想健康一點, 跟他們去了食素個人其實不是一個素食者, 每次去寺廟食的素菜都覺得很難食很多汁, 腦海中素食=難食, 很難遇上佛家有心人可以煮出好味的菜色給人如素, 真的不能怪普世人們催樂避苦了 日式芥末龍蝦球廚師只要日本芥末的香味, 而不是它的辣味, 吃下去完全不辣, 反而creamy 跟香口, 龍蝦球的彷似道也很真, 差點忘記自己在吃素….是有彈牙口感的素菜, 做功很捧 香煎自家野生竹笙腐皮卷 可能菜來得有點快, 我們吃的時候, 腐皮卷有點冷了, 所以不太夠脆, 但味道是還好的, 內有很豐富的材料, 竹笙再一次扮演很重要的角色, 令這個腐皮卷內外都有咬感 松子黑松露炒飯 我爸不斷盛讚這道飯, 他說飯粒可以清晰每一粒都乾爽, 要隔夜的 ! 他還說每粒都包有黑松露, 炒得均衡而不油, 每食一口也在讚, 兩老笑了! 中間有很香的葵花籽, 西芹, 不同顏色的蔬菜, 增加食慾荷塘吐艷 很欣賞這間餐廳的細緻!以薄透的東瓜片包著每粒蓮子,再一粒一粒的砌成整齊的蓮子冬瓜花,現場效果很震撼!下面是翠綠的西蘭花,真的是健康一道薑茶菊花 巧奪天功的滑溜豆腐「花」切成3D的菊花!加上濃薑
今日跟兩老去了覆診, 想健康一點, 跟他們去了食素

薑茶菊花

巧奪天功的滑溜豆腐「花」切成3D的菊花!加上濃薑糖水做底,令每塊花瓣都入晒味!杯身更以很優雅的圖案點綴,令這糖水很古典雅緻
梅子果凍

這個果凍應是用了新鮮的梅子汁, 很清甜!!
2016-09-19
梅子果凍
旺角洗衣街,算是旺區中較靜的一條,卻隱藏不少美食。 素食一家算是新派素菜館,有很多令人驚喜的菜色。 荷塘吐艷 : 一看就知是手工先行的菜色,每粒蓮子都被冬瓜片包裹著,好像一朵朵的白菊花放在西蘭花上,非常賞心悅目。冬瓜蓮子好清甜,西蘭花亦很爽脆,好睇又好食。 籠仔雲耳靈芝菇蒸猴頭菇 : 絕對是驚喜之作,平時都是用猴頭菇煲湯,沒有想過猴頭菇 可以成為主食,而且完全吸收醬汁,口感有點似肉片,很得別。推介 脆味拼盤: 好似天婦羅,最特其中一種蔬菜是秋葵,沾少許醬油,很惹味。 ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️

旺角洗衣街,算是旺區中較靜的一條,卻隱藏不少美食。

素食一家算是新派素菜館,有很多令人驚喜的菜色。

2016-08-20
星期二的晚上, 我們大概都要等上15分鐘才有位, 還可以接受 , 這間餐廳環境也挺雅緻的, 有些木雕塑掛在牆上, 每張枱有足夠空間, 坐得是挺舒服的, 而我們點了幾道菜, 想不到上菜速度很快! 紅燒野生竹笙素翅 這個窩翅份量偏大, 一家四口分下來可以每人兩碗, 他們用了支竹, 竹笙, 彈牙的薯粉, 口感跟翅很像, 味道很彷真! 秘製一家蓮藕餅這是我家最喜歡的一道菜, 中間有芋泥, 炸得很香口! 外脆內軟, 家中兩老都覺得這道菜很出色 荷塘吐艷 兩老在門口等位時已經說要吃這個, 上菜時想不到是給他們相機食先 , 確實真的是心機煮的一道菜, 由一片片冬瓜片卷著每一粒蓮子堆成圓拱形的頂部, 底以西蘭花做根基, 真的堆砌得很美! 這道菜有賣相又美味, 冬瓜片的滑溜跟蓮子的粉構成很有層次的口感 自製XO醬炒金邊粉 這個也不是很辣, 有芽菜, 芝麻, 蔥所炒成 , 麵條炒得挺香, 中間有一間似咸肉的乾豆腐吊味, 很不錯 香煎芙蓉鮮竹 這個芙蓉鮮竹煎得很香, 就是有點難切….我怎麼都切得不漂亮 西檸焗猴頭菇 我妹當這個是薯片, 一人食了半碟 , 重口味的她很喜歡焗脆了猴頭菇, 而西檸汁都幾酸的, 酸

荷塘吐艷

堆成圓拱形的頂部, 底以西蘭花做根基, 真的堆砌得很美!

香煎芙蓉鮮竹
這個芙蓉鮮竹煎得很香, 就是有點難切….我怎麼都切得不漂亮
西檸焗猴頭菇

我妹當這個是薯片, 一人食了半碟 , 重口味的她很喜歡焗脆了猴頭菇, 而西檸汁都幾酸的, 酸酸甜甜很惹味
薑茶菊花

這個切功很驚人, 由軟身的豆腐切成菊米狀, 是考驗師父的刀功! 而薑茶很濃, 切開的豆腐每一瓣都入晒味
2016-09-06
2016-09-01 539 浏览
朋友最近改吃素一向對吃素避而遠之的我們也抱著試試看的心態菜單上很多仿肉的菜色看賣相也不錯說竹笙翅跟碗仔翅差不多味道一般豆粉水沒有香菇的味道 拼盤可以味道再濃一點更好咕嚕肉回感更像魚肉味道調得不錯黑松露福袋黑松露不夠香一般披薩夠芝士烤得很香
2016-08-31
2016-08-28 461 浏览
食物味道有待改善麻婆豆腐: 有麻辣香味 不過辣味就唔夠 食得出用左唔小嘅調味 可以加辣多小小 同用小啲調味料 魚生刺身: 有朋友話係有色嘅啫喱 不過我本人就覺得可以嘅 食得出有盡力模仿刺身竹苼翅: 仿真度高 調味濃 咖喱香薯海鮮煲: 無咖喱味 用左萄汁味 有待改善 不過啲魷魚仿真度尚高
食物味道有待改善

竹苼翅: 仿真度高 調味濃

2016-08-26 2050 浏览
向大眾提倡至少每星期一次食素, 減少破壞生態環境, 就係少少的進步🙋🙋 今日就輪到試試素食一家, 雖然我已經訂左位, 但鋪頭原來冇特別留位, 都等左3個字~ 頭盤係*涼拌海哲手撕雞* 配料有蘿蔔絲、青瓜、辣椒絲、菇類、素肉, 味道微辣! 用菇仿作海哲口感像真度滿分, 好煙韌! 相反素肉就唔夠嫩滑, 食落好“鞋”口.*香芋荔蓉卷* 配有酸甜汁. 芋蓉卷煎得十分鬆化又香脆, 咬落似炸餅. *紅燒野生竹笙素翅* 配料有百靈茹、竹笙、素翅、其他菇類. 起初以為味道會好清淡, 誰不知好鮮甜, 配料入口即溶~ 而且十分足料, 每一啖都有齊料入口.*菠蘿炒飯* 配料有雜豆、菇類切粒、菠蘿. 呢碟有D驚喜的炒飯, 望落普普通通, 但飯粒竟然炒得不乾不油, 水份啱啱好, 好難得!*梅菜蒸菜心* 帶有甜味、少辣. 可能因為一般梅菜都會用糖痷過, 除左菜心本身的鮮甜, 仲有一陣梅菜香!*椒鹽魷魚* 外型似炸薯圈, 實質都係椒鹽炸菇. 上菜時仲係熱辣辣, 新鮮炸起, 脆皮外面有黑椒鹽粒, 十足十真的炸物! 一啖咬落去就有香油浸出, 好香脆!!
涼拌海哲手撕雞
生日
菠蘿炒飯
梅菜蒸菜心
2016-08-15 477 浏览
今晚下班後,同朋友去試食呢間很潮既素食菜館,因為適逢農曆7月關係,多吃點素菜,祈求一點點褔芷。是日我們點了2個小菜及一碟米粉。芥末蝦球,淡淡既芥末包圍著剛炸好既素蝦球,既唔辣又有一陣陣既芥末味道湧進心頭。而金菇豆腐窩,是佐口菜之選。而豉油皇炒米粉,混入牙菜素肉絲,咬感十足。
2016-08-10 495 浏览
用餐日期 2016年5月16日近呢一年因為生活圈子有所改變,喺一位食素嘅屋企人帶領下喺街食飯多咗選擇素食。以前素菜對我而言就係不外乎係齋滷味 素雞 豆同菇類嘅不斷配搭。。 所以而家每次食新派素菜總係帶住期待嘅心情,因為菜式總係千變萬化。 新派素菜比傳統齋菜更吸引,因為食物款式新穎得來之餘大多數菜式都係用素食物原材料搭配製成,感覺更原汁原味。好耐之前就上網搵到呢間餐廳,喺素食嘅餐廳裏面有幾好嘅食評,所以一直想試。難得呢日離開呢頭,梗係要離食個晚餐啦之前試過嘅素食餐廳有日式料理同西式嘅,今次呢間居然有川味!眼前一亮不過可惜我哋都非食得辣之人,所以唔敢試我哋今次係以清淡為主涼拌雲耳淮山沙律睇餐牌時見到呢個小食就好想好想食!不過上到枱先發現我哋誤會咗。。以為佢係用酸酸地嘅汁涼拌嘅,點知原來係撈咗麻醬。淮山好粉,雲耳好軟身口感好"林",仲有少少杞子喺面,整體感覺麻醬同呢幾樣材料味道唔係好夾,有少少失望。蘆筍百合炒猴頭菇蘆筍鮮嫩爽口、百合鮮甜、仲有第一次食嘅炒猴頭菇,睇個樣好似好乾身,不過咬落去原來好juicy!鮮茄海鮮焗飯好大一碟啊!鋪滿茄汁同"海鮮" 主要材料其實係雜菇菌類同用蒟蒻整嘅素蝦素帶
用餐日期 2016年5月16日

不過可惜我哋都非食得辣之人,所以唔敢試
我哋今次係以清淡為主

涼拌雲耳淮山沙律
涼拌雲耳淮山沙律

鮮茄海鮮焗飯
好大一碟啊!鋪滿茄汁同"海鮮"
主要材料其實係雜菇菌類同用蒟蒻整嘅素蝦素帶子,好鮮甜!無疑呢個飯係好開胃,清晒

一家秘制蓮藕餅
見到隔離枱不停話呢個好好味,我見到又係廚師推介,忍唔住都嗌咗一碟
真係好好味!

兩塊蓮藕中間夾住芋頭蓉,芋蓉好香好濃好滑啊!爽脆嘅蓮藕加上香滑嘅芋蓉 個口感好特別!仲撒咗啲椒鹽喺面,食落多咗幾分香口

最後埋單要$37X,價錢略貴不過食物質素都唔差嘅,餐廳環境座位都坐得舒服。走嘅時候仲見到要排隊等位添。
似乎每次試一間新嘅素食餐廳都總有嘢係令人難忘嘅,而今次 蓮藕餅嘅味道真係令我好難忘!
2016-05-16
2016-07-30 410 浏览
The restaurant's atmosphere is nice, and the menu offers a wide range of vegetarian dishes. Not too expensive. Highly recommend the pineapple fried rice, for $65. They also offer take-away which is generally quite speedy.
2016-06-17 730 浏览
提早為爸爸慶幸父親節,今日就請他食一餐素食午餐。酸辣燴素翅,內有粉絲,筍絲,竹笙。竹笙的爽令湯有口感,味道好似上海酸辣湯,酸酸辣辣, 但清新淡雅。香煎自家野生竹笙腐皮卷:賣相不俗,金黃腐皮卷配青綠的菜,皮脆,包了竹笙,雲耳 ,筍,香菇,一點不油膩,不似仿間的素食餐館多油。一向有飲啤酒習慣的爸爸為他叫了樽黑麥汁,素啤酒,用啤酒花釀製但冇酒精,加了果糖,麥味濃,加入了果糖,甜甜的。薑茶菊花,將嫩滑的豆腐變成菊花瓣,盡顯大廚精湛刀法,配以薑茶,薑味濃郁,豆腐滑,味道香甜。製作需時,如趕時間,一早要落單。
提早為爸爸慶幸父親節,今日就請他食一餐素食午餐。

2016-06-11
  • 薑茶菊花