2019-04-15 70 浏览
今晚為左好好招待台灣黎的未來表妹夫,我地5個人約埋去觀塘試新野,帶佢見識下雞煲!上到去都幾特別,一半地方食西式,一半地方食雞煲,心諗d雞煲味唔會傳左過隔離咩?Anyway,最緊要好食!一坐低就有個醬料盤俾我地自己混醬,混完就收走,汁料就無咩特別,但d服務幾好,好有禮貌,笑容十足入戲肉!5個人就貪心d,叫左個2樣野!一個鍋,一個煲🥘一上場就係皮蛋芫茜鍋,夠下火,平衡下身心,料好足,有豆腐有粟米!粟米夠哂金黃色,一睇就知粒粒飽滿鮮甜,試左啖湯幾好飲,正打邊鍋點可以無送,我地叫左兩種牛!有牛頸肉同肥牛!牛花都唔錯,食落無咩渣,軟身易入口,好食,價錢有少少貴,但質素幾好特別推薦牛頸🙋🏻‍♀️我地仲叫左午餐肉,係好食款既午餐肉,厚切,喜歡打邊爐食午餐肉既朋友仔就岩哂!😚蘿白,手打牛丸,鵝腸,魚皮餃,餃子,冰豆腐,新鮮炸響鈴都好好食!特別推薦哈哈蝦中寶!好大粒,入面有蝦,大大舊,雖然d蟹籽一放落鍋就無哂,但無損佢啖啖肉好爽口當中有少少芹菜,個人覺得不太夾,但無損口感!另外仲叫左個火焰麻辣(大),雖然好想試芝士,但驚食芝士會快飽,唯有食返傳統口味,試試佢!鑊氣十足,入面有火架,陣陣香辣味刺激住味蕾,口

入戲肉!5個人就貪心d,叫左個2樣野!一個鍋,一個煲🥘

打邊鍋點可以無送,我地叫左兩種牛!
有牛頸肉同肥牛!

特別推薦牛頸🙋🏻‍♀️

當中有少少芹菜,個人覺得不太夾,但無損口感!

鑊氣十足,入面有火架,陣陣香辣味刺激住味蕾,口水係咁吞,雞肉份量十足,滑嫩無比🤤🤤🤤🤤,每人食到起碼3雞件!因為我唔太食得辣,所以叫左最少辣,但愈食愈滋味。。。。愈食愈辣,但停唔到口呀!!

叫到成枱野都唔夠擺,隔離枱既人望到好似覺得我地好大食!但真係好好食,食到好滿足,起碼清左9成半野食,你都咪話唔勁抽😂😂

2019-04-15 73 浏览
原來都有一段時間無食雞煲,朋友話依間雞煲出名,咁岩又黎開觀塘依頭,所以就朋友帶我地黎依度搵食。 服務員介紹依度出名係芝士雞煲同埋麻辣雞煲,芝士雞煲好似唔係周圍都有得食,所以我地一行四人都決定揀大芝士雞煲,仲要激量芝士。 因為我地揀左激量芝士既關係,真係好多芝士好邪惡,芝士雞煲黎到之後要再煲,見證住佢d 芝士溶哂。芝士雞確實係幾正,雞肉嫩滑,又好多芝士,確實值得一試。 食完個芝士雞之後就落湯打邊爐。揀左打邊爐必備既雪花肥牛,豚肉,仲有廣島蠔,丸拼盤等。而且有叫響鈴,大大件又係即炸。最後食反個出前一丁,滿足哂。 除左食方面滿足之外,原來佢每日都有live band,今日位歌手不停咁唱左d 舊歌,都幾好聽,依一餐生色不少。

因為我地揀左激量芝士既關係,
真係好多芝士好邪惡,芝士雞煲黎到之後要再煲,
見證住佢d 芝士溶哂。芝士雞確實係幾正,雞肉嫩滑,
又好多芝士,確實值得一試。

食完個芝士雞之後就落湯打邊爐。揀左打邊爐必備既雪花肥牛,
豚肉,
仲有廣島蠔,
丸拼盤等。而且有叫
響鈴,大大件又係即炸。
最後食反個出前一丁,滿足哂。

2019-04-15 48 浏览
呢到黎過多次,每次都有驚喜,本人很懶,每次朋友生日都唔想攞住個蛋糕走來走去,所以特別喜歡有甜品又可以寫名嘅,偏偏咪走雞每次都幫到手,特別感謝有位經理諾哥,次次都唔厭麻煩配合我,所以每次帶親朋友黎都收到驚喜。這晚亦不例外,雞煲好食不過就甜左少少,可以作改善,其他食材都好新鮮多款色,牛頸脊係值很推薦仲有自家制響鈴,環境舒適,服務態度更唔洗講又有live band,確係我地首選,最緊要係有時我地會太嘈,仲可以訂房,人多又嘈又唔想騷擾到人,係好嘅選擇,當然有最低消費啦
仲有自家制響鈴,環境舒適,服務態度更唔洗講
火焰雪山
  • 鮮炸響鈴
  • 竹笙墨魚滑
  • 手切新鮮牛頸脊
2019-04-15 198 浏览
今晚打比賽前先同一班隊友去食定野先,今日去左米走雞食.上到去好快就被安排好座位唔使講野,大家一致黃金芝士大雞煲仲要加激量芝士碎野食未到先混下醬先仲有歌聽下,唱得都幾好聽呀黃金芝士大雞煲-每一口都充滿了芝士,真心正呀.雞都入晒味再叫下其他野食特級雪花肥牛,美國桶蠔,手打五寶拼盤,西班牙黑豚肉,鮮炸響鈴,蜂巢冰豆腐,翡翠苗,出前一丁,竹蔗茅根特級雪花肥牛-牛的脂肪分佈平均,牛味十足美國桶蠔-大大隻的蠔,好香鮮蠔味道.手打五寶拼盤-手打丸都好好食,每一粒都充滿了料.西班牙黑豚肉-少少肥但非常香口,豚味十足.鮮炸響鈴-響鈴脆口,入湯加埋芝士味更加好味蜂巢冰豆腐-吸收了芝士湯底一口咬下更加好味道翡翠苗-非常新鮮好味道出前一丁-點都要食D麵先夠飽竹蔗茅根-食完野就當然要飲野啦,清甜可口.
今晚打比賽前先同一班隊友去食定野先,今日去左米走雞食.

上到去好快就被安排好座位
唔使講野,大家一致黃金芝士大雞煲仲要加激量芝士碎
野食未到先混下醬先
仲有歌聽下,唱得都幾好聽呀
黃金芝士大雞煲
黃金芝士大雞煲-每一口都充滿了芝士,真心正呀.雞都入晒味
再叫下其他野食
特級雪花肥牛
特級雪花肥牛-牛的脂肪分佈平均,牛味十足
美國桶蠔
美國桶蠔-大大隻的蠔,好香鮮蠔味道.
手打五寶拼盤
手打五寶拼盤-手打丸都好好食,每一粒都充滿了料.
西班牙黑豚肉
西班牙黑豚肉-少少肥但非常香口,豚味十足.
鮮炸響鈴
鮮炸響鈴-響鈴脆口,入湯加埋芝士味更加好味
蜂巢冰豆腐
蜂巢冰豆腐-吸收了芝士湯底一口咬下更加好味道
翡翠苗
翡翠苗-非常新鮮好味道
出前一丁
出前一丁-點都要食D麵先夠飽
竹蔗茅根
竹蔗茅根-食完野就當然要飲野啦,清甜可口.
2019-04-11
蜂巢冰豆腐
翡翠苗
出前一丁
2019-04-12 176 浏览
麻辣雞煲就食得多喇不過都係百食不厭嘅。但朋友唔食辣就試下新野:黃金芝士雞煲!本來以為會好「漏」,但呢個黃金芝士厚薄度適中,唔知係咪因為呢個做發,D雞特別嫩口,好滑好好味!芝士味唔算太濃,所以唔會覺得好膩的感覺!特別抵食又好食一定要選手切新鮮牛頸脊,我們兩個人叫了細份,黎到以為俾錯大份(不過真係咁大份㗎)超爽吖!而且牛肉好新鮮,雪花分佈好均勻,一睇就知好野啦,比去出面呢個真係超抵食!加埋個鮮炸響鈴係個芝士面碌碌下超過癮,哈哈!呢D時刻竹蔗茅根唔少得(份量多超抵飲)下次一定要食麻辣雞煲+牛頸脊,勝價比超高
2019-04-12 228 浏览
今日去觀塘整指甲,約咗男朋友夜晚喺觀塘食晚飯。男朋友話想捉緊冬天嘅尾巴食多最後一次雞煲,所以就上網睇吓觀塘有咩正雞煲選擇。見到原來觀塘都有咪走雞,不過佢就唔同啲叫做咪走雞live,咁之前食過佢其他分店質素都幾高,所以就冇諗咁多直接去食。 今日我哋就揀咗一個細嘅麻辣雞煲,之後嗌左咗幾樣配料打邊爐。落左單之後,侍應好快上左個雞煲同一杯醬汁,煲左一陣之後佢將醬汁倒入雞煲然後點火,再煮多陣佢就同我地講可以食得啦。雞煲好足料,每件雞都啖啖肉好入味,份量多到我地食完啲雞都飽左一半。 食晒啲雞之後,侍應好快就幫我地加湯,湯底仲有麻辣或清湯揀,我地費事太重口味,所以揀左清湯。配料方面,我哋叫咗一個細嘅手切新鮮牛頸脊,睇相都見到啲牛有幾新鮮,每片都好厚身,食落好重牛味。之後仲叫咗日本廣島蠔六隻、半分蟹柳、一份竹笙墨魚滑同埋烏冬。  廣島蠔好新鮮好肥美,$88六隻算係幾抵。 竹笙墨魚滑亦都唔錯,佢地將墨魚滑釀係竹笙裏面,竹笙吸晒啲湯汁,配埋墨魚滑,估唔到又幾夾。食食吓突然聽到歌聲, 原來餐廳每晚都有安排歌手係度唱歌, 所以咪走雞live既’live’係有live music聽咁解。整體來講食物分量超足,質

今日我哋就揀咗一個細嘅麻辣雞煲,之後嗌左咗幾樣配料打邊爐。

麻辣雞煲

手切新鮮牛頸脊

廣島蠔好新鮮好肥美,$88六隻算係幾抵。
日本廣島蠔六隻

整體來講食物分量超足,質素亦都好高, 下次打邊爐都會考慮嚟呢度食。
2019-04-02
麻辣雞煲
日本廣島蠔六隻
  • 日本廣島蠔
  • 竹笙墨魚滑
2019-04-08 2284 浏览
Flaming Chicken casserole with Live band@Kung TongMy family and I went to a restaurant called “Live Running Chicken Live” (Live 米走雞)located in 3/F, The Wave, 4 Hing Yip Street, Kwun Tong觀塘興業街4號The Wave 3 樓.The restaurant has musicians to perform live music at night.Marshmallow like cloud shaped lamps are hanging down from the ceiling.There is a cool, eye catching neon light at the end on the restaurantWe ordered “Flaming spicy chicken casserole “火焰麻辣雞煲‘’HKD$228 (whole bird) (全隻)Can be shared by
觀塘興業街4號The Wave 3 樓.
HKD$228 (whole bird) (全隻)
Can be shared by 4 ppl.

All the cut is meaty, juicy thigh!!!
The casserole is cooked before the customer. It lit on fire in front of my eyes.

The flavours are soooooooo rich, intense and tantalising!!!

Highly recommended!!!

“Fresh Japanese scallops” (前)
日本鮮帶子 (front)
HKD$118

The scallops are sweet, succulent and tender!!

Yummmmmm!!!Highly recommended!!

“Tofu skin” (half)(back)
鮮腐竹 (半份)(後)
HKD$17

‘Inanwai Udon” (front)
稻庭烏冬

Generous portion!! Value for money!!

“Crystal noodles” (back)
紅薯粉
HKD$16

The flaming spicy chicken is the must order item!!

• “Flaming spicy chicken casserole “火焰麻辣雞煲‘’
  • “Fresh Japanese scallops” 日本鮮帶子
2019-04-07 59 浏览
阿媽的生日,大過天,阿媽特定要食打邊爐,愛是樣樣都可以食,食得放鬆點。心知,阿媽特別喜愛食雞,又是阿媽指定的地方,當然要順著她的心意啦!又愛聽音樂的她,找一個坐的舒服又輕鬆的好地方,必是想到了米走雞,又有現場音樂表演,正合她的心情。她又不喜歡去得太遠的地方,這離我家不太遠,位於觀塘的工廠區,不遠處,就有小巴回到家,真是好方便。調味架都好齊整、夠衛生,難怪在星期日晚上都十分滿座,平時我想必定是常滿,放工的好去處。阿媽選左麻辣雞煲,好嫌芝士味太濃,至終都是愛辣味的,我都是喜歡這煲,味道香濃,加上香菜做配搭,香味滲透入雞肉內,陣陣鮮甜散發出來,雞肉肉質嫩滑又大件頭,啖啖肉,美味無窮,口裡食不停。食火鍋,又點可以少的叫碟肥牛呢?特級雪地肥牛,新鮮又夠嫩紅色,未食,見到都流口水,雪花分佈均勻,不肥,正好。只要淥一淥,入口,即溶化,鮮甜味香,肉質嫩滑,口感一流。即炸響鈴,脆卜卜上檯,又是淥一淥,沾滿了雞湯的湯頭,滲入了腐竹內,一口內充滿了兩個口感,美味可口。手打鮮肉丸、自製雲吞,都是我們火鍋配料,肉丸鮮肉味濃、夠彈牙爽口,肉汁爆出。雲吞,又大隻,蝦肉大大隻,不是一口,而需二口,才可以食得晒,餡料的

只要淥一淥,入口,即溶化,鮮甜味香,肉質嫩滑,口感一流。

雲吞,又大隻,蝦肉大大隻,不是一口,而需二口,才可以食得晒,餡料的份量分配適宜,味鮮爽口。
2019-04-06 60 浏览
這個月是我的生日,家人提議在外為我慶祝生日,要找個食得開心又坐得舒適的好地方。家人知道我喜歡熱熱鬧鬧,鍾意聽音樂,想起有一處好地方,有現場唱歌、又可點唱的,正合我地慶生的飯局的餐廳。走進餐廳,已見到不少客人,正在享用晚餐,正是雞煲的熱潮未減退,不久,全場差不多座滿了。食到一半,現場響起了音樂,氣氛十分溫馨。這主要是食雞煲,有二種味道、火焰麻辣雞煲、都有分為幾種辣、還有是芝士雞煲。我地都是喜歡食火焰雞煲,只是叫了小辣,但越食越辣,因為辣椒開始發揮了辣的味道,一邊煮,一邊火焰🔥在燃燒,香味散發出來,口水直流。大大件的雞件,多是選用雞腿肉,愛它是啖啖肉,有口感,肉質鮮嫩多汁,吸收了麻辣的醬汁,美味可口。特級雪花肥牛,肉質鮮嫩、雪花肥瘦適中,分佈均勻,只需淥淥,即可入口,入口鮮甜又嫩滑即溶。手打豬肉丸,新鮮豬肉手打,夠肉汁,一口咬落,肉汁流出,彈牙爽口,肉味鮮甜。魚皮餃、鮮牛肉水餃都是我地食火鍋的配搭,隻隻都是大大粒,有口感,肉汁多,鮮甜美多汁,不可缺少的食材。

食到一半,現場響起了音樂,氣氛十分溫馨。

2019-04-03 94 浏览
這天是放假的日子,到了晚間的時間,我和家人一起外出用膳,經過網上的一番搜尋,發現人們對這間雞煲火鍋的評價相當不錯,我們決定來到這間餐廳試一試,看見店內環境非常寬敞,餐牌上的選擇很多,而店內的客人比我想像的多,畢竟餐廳位置比較偏僻,因此證明食物的質素應該非常不錯,還有無線上網給客人使用和現場樂隊的表演,令我感覺十分放鬆細芝士雞煲($178)非常多的芝士碎,芝士味非常濃郁,雞肉十分嫩滑細密,十分新鮮,份量非常多,賣相延吸引,還有大量的配料包括洋蔥,中芹,芫茜和乾蔥,十分豐富,非常抵食特級雪花肥牛 ($158)肥牛的油脂分泌很平均,質素很高,十分新鮮,份量很多,賣相很吸引,價錢可以接受鮮炸響鈴($52)自家製的響鈴,每日新鮮製造,響鈴份量大得非常誇張,口感煙韌,十分特別,十分抵食半份油麥菜($24)油麥菜十分新鮮和爽口,份量延多,價錢可以接受竹蔗茅根($68)清甜的栗米,竹蔗茅根十分清甜,有消暑清熱的作用整體來說,食物的質素很不錯,食物的選擇延多,食物的份量非常多,食物的用料很新鮮,因此我認為食物的定價相對合理,是可以接受的,而店員亦有良好的服務態度,所以我認為這間餐廳是值得再去惠顧

細芝士雞煲($178)

特級雪花肥牛 ($158)

鮮炸響鈴($52)

半份油麥菜($24)
油麥菜十分新鮮和爽口,份量延多,價錢可以接受

竹蔗茅根($68)
清甜的栗米,竹蔗茅根十分清甜,有消暑清熱的作用

半份油麥菜
細芝士雞煲
2019-03-31
半份油麥菜
細芝士雞煲
  • 黃金芝士雞煲
2019-03-30 36 浏览
太子嗰間 嘅芝士雞煲好好食 但係觀塘嗰間唔好食!!!!!!!!!!!!! 好多皮冇乜肉 雞啲肉又唔夠入味 洋蔥好大塊 又唔入味觀塘個間環境就大啲 有人唱歌下次我都會去返太子食
觀塘個間環境就大啲 有人唱歌
下次我都會去返太子食
2019-03-27 138 浏览
一直聽聞米走雞芝士雞煲出名,今日終於帶女朋友去試下。枱面好貼心咁寫名芝士雞煲的食法和推介的食材,和姐姐熱情的介紹,終於係花多眼亂的選項下揀了配料。一坐下姐姐就送上醬料,可以自行調配,每位醬料費$14芝士雞煲可以揀激量芝士碎而唔洗加錢,緊係即揀啦:)雞煲一打開好吸睛,好多芝士碎,熱既時候可以做到輕微拉絲。一吃湯底果然有濃厚芝士咸香。雞件很多,也很入味。混合芝士湯底。邪惡又很滋味。配料就揀左響鈴,好似係自家製既,好多層,所以浸一浸,外淋內脆。不過比較飽肚。仲有蜂巢豆腐,係吸湯之選,口感好特別。仲叫左大路既芝士腸同魚皮鮫,鍾意芝士既我地,仲叫左全份既芝心丸,內裡可以拉絲。最後叫左個辛辣麵,辛辣麵彈牙好掛芝士汁,真係好滿足。食物可以叫半份同全份,兩個人來食又可以試多d 款,好貼心。現場有live show, 歌手聲線不錯。打邊爐來講,第一次有咁既氣氛。

一坐下姐姐就送上醬料,可以自行調配,每位醬料費$14

響鈴、芝心丸

蜂巢豆腐、芝士腸、魚皮鮫

最後叫左個辛辣麵,辛辣麵彈牙好掛芝士汁,真係好滿足。

食物可以叫半份同全份,兩個人來食又可以試多d 款,好貼心。

2019-03-19
響鈴、芝心丸
蜂巢豆腐、芝士腸、魚皮鮫
2019-03-18 108 浏览
今晚到了這間火鍋專門店點了店鋪自創的芝士雞煲,芝士碎份量多少可選,我們二人選了小量,另外點了幾樣食物。侍應先送來芝士雞煲説焗6-8分鐘,之後不用搞拌,直接夾芝士滑雞吃,由於芝士是一直加熱中,令浸在芝士𥚃的滑雞吃來很香囗,芝士碎牽絲,芝士迷必愛,加上雞煲內的雞肉份量足,完成了雞煲後已有六、七成飽肚。吃完雞肉之後,鍋裏芝士作湯底,首次這樣吃火鍋。侍應替我們加上清湯後,鍋內變了芝士清湯,其他食物放入淥熟後基本上都不用特別加鼓油等配料,已經滲入了芝士味,這個一鍋兩食很不錯。進入餐廳時見差不多每枱都有點炸響鈴,當然也點了一份,響鈴放入芝士鍋之後,吃時不單止脆囗,沒有油腥味,連同已經滲入的芝士味,吃來味道一流,配搭得很好。此外,我們還點了鮮牛肉及手打丸,鮮腐竹及蘿蔔。鮮牛鮮嫩,手打丸彈牙。另外,餐廳有即場樂隊註場表演,不會太吵耳,吃飯之餘還有表演欣賞,這餐吃很滿足。

吃完雞肉之後,鍋裏芝士作湯底,首次這樣吃火鍋侍應替我們加上清湯後,鍋內變了芝士清湯,其他食物放入淥熟後基本上都不用特別加鼓油等配料,已經滲入了芝士味,這個一鍋兩食很不錯。

2019-03-17 179 浏览
大佬吹雞請食雞就真係米走雞啊!時間 6:00 😅使唔使咁早,地點觀塘 The Wave 的 「米走雞」。🐓🐓🐓此店馳名芝士雞煲當然要整煲試試!邪惡的芝士混入大大件的雞脾中,芝香惹味的滋味令我感到非常有罪惡感,不過美食同減肥我認為都係食了再算!🤣大大煲芝士雞煲,這個叫(細)煲,(大)煲夠應該四至五人食,在加熱時內裡的雞脾、洋蔥及芝士滾起散發出陣陣濃香,入口更是嫩滑回味!🥢我們點了一客滑牛,牛味不錯,肉質香軟!🥢夠薑雞滑都幾特別第一次食,口感軟彈有薑味又有雞肉鮮味,整體來說不錯👍。🥢鮮炸響鈴我至愛,大大條盡吸芝士湯汁,入口豆香同芝香夾到一絕。👍👍🥢翡翠苗清甜爽嫩,生根用來吸芝士汁就最正點。🤣開胃酸梅湯幫助消化。卡位雅座坐得舒適又有私人空間感。這晚實在完全滿足我愛食肉獸的大佬!
🐓🐓🐓

此店馳名芝士雞煲當然要整煲試試!
黃金芝士雞煲

🥢我們點了一客滑牛,牛味不錯,肉質香軟!
五香鮮牛肉

夠薑雞滑

鮮炸響鈴

🥢翡翠苗清甜爽嫩,生根用來吸芝士汁就最正點。🤣
生根同翡翠苗

開胃酸梅湯幫助消化。
酸梅湯

卡位雅座坐得舒適又有私人空間感。
這晚實在完全滿足我愛食肉獸的大佬!
2019-02-14
2019-03-07 174 浏览
豬仔今日約左朋友們係觀塘食飯揀左依間係The Wave三樓既米走雞之前係銅鑼灣試完覺得唔錯今日黎試埋觀塘依一間一出電梯右邊就係 環境氣氛唔錯仲有Live Music聽 讚上次試左火焰麻辣雞煲所以今次就揀左芝士雞煲芝士量我地揀左普通 但都芝味十足配上大大件滑嫩雞肉 好邪惡呀同朋友話咁快就清晒加湯打邊爐日本廣島蠔有六隻 唔算大隻亦都唔細隻蠔味濃濃 食落去仲新鮮 好味道娃娃菜有半份亦有一份點 依到係一份份量娃娃菜清甜 加落芝士湯底 感覺似奶油津白花膠有四大條 膠質豐富煮完後彈形可口 唔會有魚腥味 五寶手打丸包括鯪魚丸 牛丸 墨魚丸 豬肉丸 蝦丸每款兩粒 十分彈牙 豬仔最鍾意係蝦丸
豬仔今日約左朋友們係觀塘食飯
揀左依間係The Wave三樓既米走雞