2019-09-18 5711 浏览
今年中秋節一家人再來米走雞慶祝下,上年嚟過芝士雞煲,今年就轉轉食下牛腩鍋喇,以想不到個鍋好多材料啊!當然有主角牛腩啦,配料仲有粟米呀蘿蔔呀雞腳呀等等,仲有特別嘅竹蔗添或者可能有竹蔗嘅甜帶起咗成個牛腩好入味,牛腩唔係一舊舊嘅!係一片片好似牛扒咁,但係又唔係好肥嘅!食完成個牛腩煲個湯仲響度,所以我哋就叫啲配料繼續火鍋啦。當然唔少得繼續食牛啦🍖特級雪花肥牛必食,入口即溶化,仲有澳洲牛舌👅 味道好特別條脷都可以咁諗嘅,食兩塊已經好足夠。鮮製四拼餃和脆肉鯇腩,鯇腩好大嚿又爽口。娃娃菜,鮮腐竹,雜菇拼盤,稻庭烏冬和牛柏葉。女女就必叫嘅,靚女都係喜歡鍾意食菜。蟹柳和手打五寶拼盤亞仔就必食嘅!邊爐完,還叫咗一個好特別嘅飲品清清味蕾,檸檬梳打(XL Jar) 送來時有檸檬圖案對住我哋笑就好似今晚追月咁🌕哈哈😂😂為咗要襯埋個月光,幻想喺沙灘上望住月光,再叫多杯焦糖咖啡沙冰,咖啡味濃不太甜清清地,哈哈,配合追月喺沙灘上吖馬😂😂😂總結~ 追月人月兩團圓,開心餐😍

鮮製四拼餃和脆肉鯇腩,鯇腩好大嚿又爽口。

蟹柳和手打五寶拼盤亞仔就必食嘅!

總結~ 追月人月兩團圓,開心餐😍

2019-09-15
  • 牛柏葉
  • 特級雪花肥牛
  • 稻庭烏冬
2019-09-16 180 浏览
朋友心情不好,要傾心事,當然打邊爐就可以慢慢食慢慢傾,即時搵下觀塘區,原因當然係方便啦,叫了蕃茄薯仔湯底,簡簡單單,再點了肥牛,大大碟,雪花平均,碌了十秒左右,嘩,肉汁多,淋,好脆肉魚片,碌時間唔駛太耐,新鮮,卜卜脆,果然店員無介紹錯羅白,要一開始就放。時間要耐先可以吸收晒所有精華,淋淋的,甜甜的。好味手打烏冬,再配上肥牛一起吃,簡直一流烏冬彈牙,原不錯響鈴新鮮即炸,但只雖幾秒,咬口翠翠👍🏻👍🏻🤦‍♀️👍🏻醬料款式差不多👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
朋友心情不好,要傾心事,當然打邊爐就
可以慢慢食慢慢傾,即時搵下觀塘區,原因當然係方便啦,
脆肉魚片,碌時間唔駛太耐,新鮮,卜卜脆,果然店員無介紹錯
手打烏冬,再配上肥牛一起吃,簡直一流烏冬彈牙,原
不錯
響鈴新鮮即炸,但只雖幾秒,咬口翠翠👍🏻👍🏻🤦‍♀️👍🏻
醬料款式差不多👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2019-08-20
2019-09-14 237 浏览
很久沒有打邊爐,今晚約了朋友去了工廈打邊爐。餐廳其中一個賣點是食雞煲,但比起雞煲,我們更愛打邊爐,於是點了個蕃茄粟米湯底。湯底非常足料,除了蕃茄、粟米,還有薯仔。餐廳另一個賣點是有live 樂隊表演,大概8點左右開始,令氣氛更高漲。小的雪花牛肉一點也不少,厚切,更有口感。竹笙墨魚滑感覺爽滑,而四拼餃子有四隻口味,皮薄滑,料夠足,最喜歡蝦肉餃子,很爽口。鮮冬菇夠厚夠滑,生根夠漲卜卜,入口即溶。最後來個滑溜烏冬,十分飽足。
湯底非常足料,除了蕃茄、粟米,還有薯仔。

小的雪花牛肉
一點也不少,厚切,更有口感。
竹笙墨魚滑
感覺爽滑,而四拼餃子
有四隻口味,皮薄滑,料夠足,最喜歡蝦肉餃子,很爽口。

鮮冬菇
夠厚夠滑,生根
夠漲卜卜,入口即溶。
最後來個滑溜烏冬
,十分飽足。

2019-09-13 164 浏览
今晚跟家人團圓慶中秋,媽媽沒去過米走雞Live,所以選了觀塘這間可以一邊打邊爐,一邊聽音樂。今晚不選火焰雞煲,也不選邪惡的芝士雞煲,試試新口味,選擇了番茄玉米湯底打邊爐,一看湯底的顏色就知道料足,湯底的薯仔吸收的精華之後,又入味又粉,非常好吃。雪花牛肉:紅中帶白,形成一片片美美的紅雪花,煮完之後一樣大大塊,可見牛肉的新鮮程度,不過要注意煮的時間,否則會太硬,大火快煮之後口感會很嫩。竹笙墨魚:上次試過覺得口感很棒,吃到有墨魚塊,所以真材實料,這次必點給家人試試,大家都給Like。另外,還是嘗試了鮮腐竹,煮完之後不會散開,爽口和有豆的味道。今晚大家在輕鬆的環境下享受了慶中秋晚飯。

另外,還是嘗試了鮮腐竹,煮完之後不會散開,爽口和有豆的味道

今晚大家在輕鬆的環境下享受了慶中秋晚飯。

2019-09-06 318 浏览
第二次來到米走雞,這間分店請了歌手在現場即席表演,今天是位男士,他拿着結他自彈自唱,聲音都幾悅耳,而且很多歌都是我熟悉的廣東歌,環境氣氛十分好!火焰麻辣雞煲今次不是吃芝士雞煲,嘗試了火焰麻辣雞煲,有得睇又有得食!個視角效果很好,店員一點火,整個雞煲被藍色火焰覆蓋,一直燃燒!味道都不錯,醬汁夠香,小辣剛好。蜂巢冰豆腐最能夠吸盡精華,而且口感一流,一咬就爆汁。手打五寶拼盤牛丸和墨魚丸好味道,其他丸有點咸,全部都很彈牙,是手打丸的特色。

蜂巢冰豆腐
最能夠吸盡精華,而且口感一流,一咬就爆汁。

芝心丸
紅薯粉
2019-08-25
芝心丸
紅薯粉
2019-08-28 4164 浏览
朋友心情唔好約我食晚飯, 但公司多嘢做無得準時放工,在附近米走雞訂了枱,大家都方便。工廈全層租用,地方寬敞, 宇宙星空和朵朵雲燈式主題設計,好有太空感覺😁😁近門口處有個小型舞台,晚上有歌唱表演助慶, 在寸金尺土的香港 實在是少有😀😀火焰麻辣雞煲 2-3人份量麻辣醬分開, 份量可以自己調教 ,有專人服務烹調雞煲,大開眼界🤗🤗 因為怕太辣,麻辣醬只放了三分之一, 雞煲用了花椒、八角 洋蔥、芫茜…等香料,香氣四溢,全部雞髀肉, 骨小肉厚, 索盡醬汁, 味道在口內久久不散,口唇仲有麻麻的感覺, 好刺激😋😋調味盤基本的蔥、 芫茜、 麻醬、蒜蓉…… 任君選用銀菊露一渣入口冰涼, 可以消暑解熱 食完雞煲,加了上湯, 就開始下半部的火鍋了☺😚手打五寶拼盤墨魚丸、牛丸、蝦丸、 鯪魚球丸和豬肉丸各2粒,大粒彈牙,最喜歡食鯪魚球丸, 加了蝦米碎,更覺香口五香鮮牛肉 98元冇諗過會咁多,而且件件 size 唔細,肉質鮮嫩,質素和貴價牛不遑多讓, 但價錢就差得遠了,抵食豬皮洗得好乾淨, 不用滾太耐已經好軟熟新鮮豬潤大件厚切, 滾的時間難掌握,時間多了肉質變硬, 美中不足, 建議可以薄切較易控制雜菇拼盤和朋友邊打

火焰麻辣雞煲 2-3人份量

調味盤

基本的蔥、 芫茜、 麻醬、蒜蓉…… 任君選用

銀菊露一渣

入口冰涼, 可以消暑解熱

食完雞煲,加了上湯, 就開始下半部的火鍋了☺😚

五香鮮牛肉 98元

豬皮

洗得好乾淨, 不用滾太耐已經好軟熟

新鮮豬潤

雜菇拼盤

和朋友邊打邊傾, 讓他吐苦水, 加上美食當前,食完這餐心情暢快多了

• 手打五寶拼盤
  • 麻辣雞煲
  • 五香鮮牛肉
2019-08-27 252 浏览
其實大大話話我都食過4,5次米走雞,但係每次都係食芝士雞煲,今次終於試下火焰麻辣雞煲。店員係雞煲差唔多ready嘅時候,用火槍點出火焰效果再炒香。雖然叫嘅雞煲係細size,不過其實對於兩個人來講份量都幾多。難肉用左雞脾肉所以食落啖啖肉又嫩滑。每款手打丸都想試所以就叫咗個手打五寶拼盤,有齊墨丸,蝦丸,豬肉丸,牛丸同鯪魚丸。每款都有2粒,我個人最鍾意就係墨丸,彈牙得嚟仲可以食到墨魚粒。當然唔少得打邊爐或者雞煲必備嘅炸魚皮,份量都幾多,而且大大塊好完整。一見到Menu上有牛舌諗都唔使諗即刻order左,一份都有十幾塊,而且有D厚度,唔會好似食咗陣風咁。

炸魚皮

澳洲牛舌

朋友剛去完外國旅行回來, 想吃些香港特色美食, 但又不想吃中餐. 思前想後便選了麻辣雞煲. 這裡的主力火鍋湯底是火熖麻辣雞煲及黃金芝士雞煲, 今晚只有2人, 點火熖麻辣雞煲較適合. 難得朋友又吃得辣. 之前去過米走雞的其他分店, 這裡觀塘分店的特色是有LIVE BAND表演. 上雞煲前送上的醬料, 基本應有的都齊全, 但這裡的麻辣雞煲味道十足, 雖然調了醬料但最後只用了一點.  上桌時的雞煲, 已加了料酒, 先行點火加強香味, 然後加上麻辣醬去炒. 大辣的香辣風味十分過癮. 我這個朋友嗜辣, 問我辣度時, 我便選了大辣, 誰不知原來選了大辣之上的魔鬼辣. 幸好店員有覆單, 不然後果嚴重... 這裡的麻辣雞煲, 小, 中, 大都試過, 但必須說是大辣的口味最為恰當. 加熱後的雞煲, 滿佈麻辣蔥芫茜等香味, 而主角的雞件則每件啖啖肉, 入口滑嫩非常. 論雞肉的滑嫩程度及麻辣醬的複雜風味, 米走雞暫時是吃過最出色的. 吃了2件雞件, 咀裡的麻辣感覺令人需要一杯凍飲, 這時喝上一杯1664白啤實在是最高享受. 這晚只有2人, 不想消費太高. 捨棄了肥牛而選了牛坑腩. 這裡的牛坑腩看顏色不是全生

火熖麻辣雞煲 (小)

幸好店員有覆單, 不然後果嚴重...

1664 白啤

秘製牛坑腩
這晚只有2人, 不想消費太高. 捨棄了肥牛而選了牛坑腩.
這裡的牛坑腩看顏色不是全生的, 賣相好像不是很好.
但吃入口的牛肉, 既有爽脆的牛筋, 油份十足軟淋的肥肉, 還有肉味十足的瘦肉部位.
以這個價格吃到的牛相信是吃過最高的質素. 而且與麻辣湯底配合非常!
哈哈蝦中寶
這個哈哈蝦中寶是蝦膠混合蝦肉的組合. 口感上有著蝦膠的彈性與原隻蝦的咬感, 兩重樂趣,
黑松露蟹子魚麵

魚肉麵裡混入了黑松露及蟹子, 稍稍灼過後再沾上旁邊小碗內的松露醬及蟹子, 又有松露的香味, 魚麵的彈性又有蟹子的脆感.
若不計算啤酒, 加一後的價錢大約是$300/位, 包括了雞煲及3款配料, 價格是十分超值又好吃.
2019-08-18
1664 白啤
秘製牛坑腩
哈哈蝦中寶
黑松露蟹子魚麵
  • 火熖麻辣雞煲
2019-08-24 234 浏览
難得好友黎觀塘食飯,搵左依間好多好評既餐廳,Book定位就米走雞~餐廳環境比想像中大,好多位,枱同枱之間空間充裕,坐落幾舒服~因為朋友係個芝士控😅😅黎依度主要係食過佢地既芝士雞煲,覺得正,所以叫我都要試下~芝士仲可以選擇多/小,我地選左:激量🤤🤤🤤聽到都興奮!賣相好掂!面頭佈滿芝士碎,半溶咁蓋過d雞仲有d洋蔥陪襯。首先食左雞先,連埋d芝士一齊食食落芝士味好濃~D雞好滑呀!仲幾彈牙啖啖肉配埋芝士底&熟晒既洋蔥,我地食到停唔到😆😆😆唔洗10分鐘,食晒d雞喇~每件size適中,食起上黎都方便鮮炸響鈴 必食!估唔到係咁大舊,同埋咁脆!我會建議係加湯前,同加湯後都要食兩種唔同既享受~只要浸3-5秒,夾返上黎正! 中間都仲係脆!因為大舊,有好多摺,所以特別脆又可以掛多d芝士汁🔥🔥🔥唔會油林林,神奇👍🏼👍🏼另外,我地仲叫左牛柏葉、魚肚、午餐肉、粟米、辛辣麵等等。牛柏葉👍🏼👍🏼唔韌,幾爽口午餐肉同辛辣麵,配芝士湯底,又係無得輸!味道好夾~一路食仲有live band唱歌,同平時食雞煲真係好唔同成餐飯係relaxing d,食得開懷d😊😊😊
難得好友黎觀塘食飯,
搵左依間好多好評既餐廳,
Book定位就米走雞~

餐廳環境比想像中大,
好多位,枱同枱之間空間充裕,
坐落幾舒服~

因為朋友係個芝士控😅😅
黎依度主要係食過佢地既芝士雞煲,覺得正,所以叫我都要試下~

芝士雞煲(小)

芝士仲可以選擇多/小,
我地選左:激量🤤🤤🤤
聽到都興奮!

賣相好掂!
面頭佈滿芝士碎,
半溶咁蓋過d雞
仲有d洋蔥陪襯。

首先食左雞先,
連埋d芝士一齊食
食落芝士味好濃~
D雞好滑呀!仲幾彈牙
啖啖肉配埋芝士底&熟晒既洋蔥,
我地食到停唔到😆😆😆
唔洗10分鐘,食晒d雞喇~

每件size適中,
食起上黎都方便

響鈴
牛柏葉

鮮炸響鈴 必食!
估唔到係咁大舊,同埋咁脆!
我會建議係加湯前,同加湯後都要食
兩種唔同既享受~
只要浸3-5秒,夾返上黎
正! 中間都仲係脆!
因為大舊,有好多摺,所以特別脆
又可以掛多d芝士汁🔥🔥🔥
唔會油林林,神奇👍🏼👍🏼

辛辣麵

另外,我地仲叫左牛柏葉、魚肚、午餐肉、粟米、辛辣麵等等。
牛柏葉👍🏼👍🏼唔韌,幾爽口
午餐肉同辛辣麵,配芝士湯底,又係無得輸!味道好夾~

一路食仲有live band唱歌,
同平時食雞煲真係好唔同
成餐飯係relaxing d,食得開懷d😊😊😊
芝士雞煲(小)
2019-08-21 88 浏览
再次經過觀塘搵食,今次就同朋友試左間雞煲不過仲有LIVE MUSIC聽既餐廳 - 米走雞LIVE.7點多入到去,已經有駐場歌手係度唱哥,氣氛幾好! 入返正題 - 雞煲,兩個人叫左一個細Size既麻辣雞煲少麻辣。5分鐘之後就到,加熱3分鐘左右,waiter會幫你點火再炒炒佢,咁就食得!! 雞件好大件,主要係雞腿為主,麻辣都幾香,不過下次黎可以叫中/大麻辣。食下食下,原來份量都唔少,其實食完都飽飽地。不過我地都叫左其他火鍋配料,有本地肥牛﹑手打五色丸﹑讚岐烏冬同埋菜。最主力推介手打肉丸,佢有包括蝦丸﹑牛丸﹑鯪魚丸﹑墨丸同豬肉丸,每一粒都好大粒又彈牙,大家黎到一定要試!! 其他火鍋料都幾好,配埋麻辣湯都好好味,特別係烏冬

7點多入到去,已經有駐場歌手係度唱哥,氣氛幾好!

2019-08-17 122 浏览
今天與女友前來慶祝一週年紀念,點了個芝士雞煲,芝士的份量挺滿意,就是等候時間有一點點久,慶好有駐場歌手表演可以充實一下時間 要吐嘈一下就是今天的歌手唱的太大聲了,別說樓面的員工,根本連坐在對面的女友說的話也聽不到,今晚這頓飯是一句說話都沒跟女友聊過 其他的也挺滿意,食物跟飲品的品質,在這個地區也算是中上等級,價錢一般可以接受 員工大多數態度就一般,還沒去到黑臉,但最少就沒禮貌而已,特別是那位疑似經理的,這就是本人今晚的用餐感受
今天與女友前來慶祝一週年紀念
,點了個芝士雞煲,芝士的份量挺滿意
,就是等候時間有一點點久
,慶好有駐場歌手表演可以充實一下時間

2019-08-17
庆祝纪念
纪念日
  • 鮮炸響鈴
  • 黃金芝士雞煲
2019-08-16 80 浏览
平時比較少吃雞煲但今次在大熱天時吃了一餐重口味的芝士餐廳地點不算方便地鐵站大約步行10分鐘幸好入口易找, 而且也有易拉架迎賓雞煲與西餐share一半場環境偏暗, 每張枱有Downlight頗有情調Order 紙十分清楚, 店員也NICE 的介紹叫餐和用餐方法上菜時間等了挺久但環境舒適, 又沒用餐時間限制等等就好了既然有意吃芝士, 我們嘗試了"黃金芝士雞煲"的激量芝士碎一開煲蓋, OM"芝"視覺和嗅覺也有很大衝擊芝士的芬香籠罩了整個氛圍芝士湯覆蓋了每一件雞件雞件大小很方便進食芝士調味也很配合但當然不喜歡重口味的可能就偏咸雞煲過後叫了火鍋了但始終, 芝士才是主角PS 用餐同時間有歌手表演, 自彈自唱係有氣氛
平時比較少吃雞煲
但今次在大熱天時
吃了一餐重口味的芝士

餐廳地點不算方便
地鐵站大約步行10分鐘
幸好入口易找, 而且也有易拉架迎賓

雞煲與西餐share一半場
環境偏暗, 每張枱有Downlight
頗有情調

Order 紙十分清楚,
店員也NICE 的介紹叫餐和用餐方法
上菜時間等了挺久
但環境舒適, 又沒用餐時間限制
等等就好了

既然有意吃芝士,
我們嘗試了"黃金芝士雞煲"的激量芝士碎
一開煲蓋, OM"芝"
視覺和嗅覺也有很大衝擊
芝士的芬香籠罩了整個氛圍
芝士湯覆蓋了每一件雞件

雞件大小很方便進食
芝士調味也很配合
但當然不喜歡重口味的可能就偏咸

雞煲過後叫了火鍋

但始終, 芝士才是主角

PS 用餐同時間有歌手表演, 自彈自唱
係有氣氛
2019-07-28 198 浏览
話呢道係最有情調既雞煲應該都唔會有錯氣氛像吃西餐,橫裝有格調,天花既雲好靚還有live聽,食雞煲都可以變得很浪漫位於觀塘The wave三樓,地鐵站行8分鐘左右,十分便利!除左最出名既辣雞煲同芝士雞煲外,重有不少其他煲底選擇下次想試一下冬蔭公海鮮煲,應該都好正🤤🤤配料都有好多選擇,部份重可以叫半份火焰雞煲(小辣)$168小辣都好夠辣,而且越煲越辣,超級!啖啖肉,份量足,非常足料抵食必點鮮炸響鈴$52大大件,非常外脆鬆化基本台台都一定有趁未加湯先浸一件,嘩,真係不得了,外脆內鬆,惹味程度一百分哈哈蝦中寶$118非常非常足料!!粒粒都非常大粒,等如手打丸兩粒有多,每粒都包住好多隻蝦好大粒口感結實爽口又彈牙,一定要試!整體雞煲出色惹味,配料高質又新鮮
話呢道係最有情調既雞煲應該都唔會有錯
氣氛像吃西餐,橫裝有格調,天花既雲好靚
還有live聽,食雞煲都可以變得很浪漫

除左最出名既辣雞煲同芝士雞煲外,重有不少其他煲底選擇
下次想試一下冬蔭公海鮮煲,應該都好正🤤🤤

配料都有好多選擇,部份重可以叫半份

火焰雞煲(小辣)$168
小辣都好夠辣,而且越煲越辣,超級

啖啖肉,份量足,非常足料抵食

必點鮮炸響鈴$52
大大件,非常外脆鬆化
基本台台都一定有

趁未加湯先浸一件,嘩,真係不得了,外脆內鬆,惹味程度一百分

哈哈蝦中寶$118

好大粒

口感結實爽口又彈牙,一定要試!

整體雞煲出色惹味,配料高質又新鮮

2019-07-22
2019-07-23 177 浏览
觀塘出名多食店,一直都想試這家的人氣芝士雞煲,周日就相約朋友試試。一坐下來當然立刻點了我要吃的芝士雞煲。雖然我很愛芝士,但仍然很克制的只選了少量芝士,沒辦法啦怕肥。很快雞煲便拿來,枱面有教吃法,先用大火煮滾雞煲,再校小火溫著吃,不要攪拌芝士才好吃。我們跟着吃,芝士咸香,不太膩,要不是怕肥我一定選大量芝士。醬汁還有洋蔥及芫茜等調味,惹味非常。雞件大大件,啖啖肉,肉質爽,很滋味。食完雞煲,我們便開始打邊爐。可以選芝士湯底或清湯,我們選了清湯。因為吃過雞煲已飽了一半,火鍋配料方面我們只是選了三款。哈哈海中寶賣相很吸引,大大件蝦膠,上面鋪滿蟹子。煮熟後,一口咬下去,有驚喜,原來除了蝦膠外,裏面還有兩隻爽口原隻大蝦。調味方面亦適中,加入芹菜粒,更加香而且爽口。手打五寶拼盤手打丸有黑椒牛丸、墨魚丸、豬肉丸、鯪魚球和蝦丸。其中我最喜歡墨魚丸和鯪魚球。墨魚丸爽口,有粒粒墨魚肉,口感豐富。鯪魚球加入豆腐,口感彈牙軟滑,調味有陳皮粒,和蝦米小粒,味道討好。翡翠苗打邊爐當然要吃些蔬菜,我們選了翡翠苗。翡翠苗幼嫩,爽口,菜味濃,健康又好吃。最後值得一提的是這裏有live band,是晚有一位男歌手唱歌,打邊爐

哈哈海中寶

翡翠苗

最後值得一提的是這裏有live band,是晚有一位男歌手唱歌,打邊爐之餘有歌聽,很特別。
2019-07-23 116 浏览
一行三個朋友去食雞煲,book 左檯所以即刻有位。友人試過話麻辣湯底比芝士湯底好食,所以叫左麻辣湯底。雞肉一食落去就知值回票價了!因為真係好滑😭😭 三個人食雞都食飽左一半了。之後加湯打邊爐,我地鼓油加左花生醬,再配牛肉食,又係好好味🤤🤤 然後特別喜歡佢個麻辣湯底是帶甜的,所以配公仔面食同娃娃菜食真係好好味,特別入味🤤🤤最後每人食左三百蚊左右,唔算平,但食物質素高再加上環鏡舒服,仲要邊食邊有live聽,唱的都是文青歌,很享受!

2019-07-18
  • 麻辣雞煲