2020-01-26 1745 浏览
天氣凍凍地,放工之後,我同朋友打算去附近的火鍋店打邊爐。以前去過長沙灣嗰間米走雞覺得好好食所以就試吓觀塘呢間。這間咪走雞裝修比較西式,而且特別之處是有live Band,真係帶點浪漫,氣氛不錯。食物一如以往都非常好吃,和新鮮。如果想帶伴侶打邊爐,又想食物好,氣氛好,可以帶佢嚟呢度。最重要佢哋好細心,有半份叫。最啱食兩個人嘅份量。我們叫了以下的食物,每樣食物我們都覺得很滿意。火焰麻辣雞煲$168-火焰雞煲的雞肉很滑,而且辣味剛剛。特別的麻辣醬汁帶起了雞肉的鮮甜味,很好吃。手切新鮮牛肋骨(小)$228-牛肋骨的肉很鮮甜,肉質冧,而且牛肉味重。牛肉不會太薄,有少少厚度,很有𡁻口。肥肉的分布也相當適中,入口滑身,而且很有肉汁。手打五寶拼盤$88-全部的手打丸,也很新鮮,而且爽口。我最喜歡吃他們的手打豬肉丸,味道很獨特又美味。手打墨魚丸和蝦丸也非常彈牙和鮮甜。牛丸的牛肉也很香濃。翡翠苗(半份)$48-顏色翠綠,非常新鮮。沒有渣。鮮炸響鈴(半份)$28-自家製的響鈴炸得剛剛好,不油膩,而且非常脆。鮮製韭菜餃$78-我很喜歡吃這個韭菜餃。因為肉和韭菜都非常新鮮,韭菜味香,餃子皮薄,有趙口。油麥菜$2

手打五寶拼盤

翡翠苗(半份)$48-顏色翠綠,非常新鮮。沒有渣。
翡翠苗(半份)

鮮炸響鈴(半份)

鮮製韭菜餃

油麥菜$24 -非常新鮮和爽口
油麥菜
2020-01-08
翡翠苗(半份)
鮮炸響鈴(半份)
鮮製韭菜餃
油麥菜
2020-01-20 82 浏览
天氣凍就想食雞煲打邊爐,雞煲我第一時間都係諗起米走雞! 今次黎到呢間觀塘分店有啲唔同,就係有歌手係到唱下歌,可以邊食邊聽歌,幾特別!我地安排坐卡位,幾舒服可以慢慢食,食得開心啲!同朋友一致決定黃金芝士雞煲,大家都係芝士控,仲要揀激量芝士,夠晒芝味。雞煲面頭有好多芝士碎,等佢煲一煲芝士就慢慢溶化,食得既時候就有拉芝效果。雞肉好入味,而且有好多配料,有洋蔥,莞茜。雞肉食得七七八八就可以加湯落其他野打邊爐。我地叫左手切特級降霜和牛,牛肉好新鮮,雪花分布平均,比一般肥牛更加好味,食落滿口油脂,好正!肉類仲叫左豬頸肉,一黎到原來好大碟,而且好厚身好入味,食到呢到都飽飽地。仲有叫左竹笙同雜菇,竹笙都算大條,淥完之後吸晒啲芝士湯,好芝味。飲品就叫左樽竹蓆茅根,可以潤下降下火冇咁熱氣。

飲品就叫左樽竹蓆茅根,可以潤下降下火冇咁熱氣。
2020-01-20 53 浏览
食芝士雞煲緊係要黎米走雞!今次一行5人黎到觀塘既米走雞,特別既係餐廳有live,有歌手自彈自唱,食住野一邊聽live,真是一種享受!餐廳環境夠舒適,座位夠晒闊落,岩晒我地一班朋友仔傾計談心。芝士雞煲既size 有得揀大/細,我地5人就揀左大既。另外芝士份量都有得揀,我地當然揀左激量芝士啦!雞肉份量好多夠大件又嫩滑,加埋芝士一齊食,簡直係絕配!食完雞煲就可以加配料打邊爐,當然唔少得肥牛啦!手切特級霜降和牛牛肉油脂分布平均,肉質新鮮,入口即溶。淥幾秒就食得。手打五寶拼盤黎到當然要試下手打丸,五寶有牛肉丸、豬肉丸、墨魚丸,蝦丸同鯪魚丸,手打丸又晒彈牙,食落有口感,值得一值。鮮炸響鈴響鈴即叫即炸,夠新鮮而且非常大件,配埋芝士湯一流!

餐廳環境夠舒適,座位夠晒闊落,岩晒我地一班朋友仔傾計談心。

雞肉份量好多夠大件又嫩滑,加埋芝士一齊食,簡直係絕配!

食完雞煲就可以加配料打邊爐,當然唔少得肥牛啦!

手切特級霜降和牛
牛肉油脂分布平均,肉質新鮮,入口即溶。淥幾秒就食得。

鮮炸響鈴
響鈴即叫即炸,夠新鮮而且非常大件,配埋芝士湯一流!
2020-01-19 690 浏览
溫度稍為下降,成為大好原因去打邊爐。這晚去觀塘The Wave的米走雞。整個氣氛很有格調,當晚還有live show演唱,也有啤酒推廣員,加上全場滿座,場面熱鬧。火鍋之前,先調好醬料,共有六款選擇,收費按人頭計算。今晚想吃火鍋,揀了皮蛋芫茜湯底。用料十足,蔬菜好多,也有豆腐呢。涼拌粉皮 點餐時,侍應已經很貼心地提醒這是一道辣的菜,結果是名不虛傳的麻辣,味道麻多於辣,有愈食愈燙的感覺,好此道者不能錯過。炸魚皮既薄又脆,淡淡的鹹味,當作餐前小吃或者放進火鍋均很適合。日本廣島蠔六隻 上菜時是冰冰的,但放在火鍋旁邊一陣子,已經解凍成室溫。每隻也非常飽滿,經過火鍋煮熟後,也是圓咕碌的,口感一流,蠔的鮮味非常突出。花枝片 不需要淥太耐,否則口感會變得太硬。大小片片均勻,淥得恰到好處的話是彈牙可口。 而且還附有金菇!鮮蝦雲吞 一客共有八隻,內裏好多蝦,物有所值。豬頸肉 每片都非常之大,意料之外;肉質十分爽口,值回票價。清熱銀菊露 是個調和熱氣的飲品,味道比較清淡,無須擔心太多糖份。

火鍋之前,先調好醬料,共有六款選擇,收費按人頭計算。

涼拌粉皮

炸魚皮
既薄又脆,淡淡的鹹味,當作餐前小吃或者放進火鍋均很適合。

日本廣島蠔六隻

花枝片

鮮蝦雲吞
一客共有八隻,內裏好多蝦,物有所值。

豬頸肉
每片都非常之大,意料之外;肉質十分爽口,值回票價。

清熱銀菊露
是個調和熱氣的飲品,味道比較清淡,無須擔心太多糖份。

2020-01-17 697 浏览
天氣有涼意的晚上,大家意見一致,決定「打邊爐」,圍爐夜話拾吓拾吓,佳餚美食來送豬迎鼠!喜歡「皮蛋芫茜湯」,隨着滾起的上湯,芫茜的清清幽香撲鼻而至,與最佳拍檔的皮蛋,美味和下火呵!美味醬料中我選擇花生醬、香蒜和熟蒜,少許豉油。竹蔗茅根,是我們吃 火鍋不二之選的最佳飲品,清甜解膩兼下火。酥炸 響鈴半份,巨無霸的身形,剛剛好每位一件,我喜歡吃脆卜卜口感,所以一拖上湯就即食,除了吃到脆卜卜,還聽到脆卜卜的音效呵!醃過的五香鮮牛肉,特別有嫩滑口感,也不失鮮牛肉味道,是可取之選。竹笙墨魚滑給我美味的驚喜,爽彈鮮甜的墨魚滑釀在爽脆的竹笙,沾上火鍋上湯來吃,濃淡得宜的配合,十分愜意!滑雞片,很體貼的滑雞片,98%去雞皮,還有2%的有皮滑雞片,沒有令喜歡吃雞皮的朋友感到失望,滑雞片淡淡肉又有嫩滑口感,份量也不少,衹售$58,很抵食。棉花肚吸滿在滾動的美味上湯,可口又滋潤養顏,女人至愛!上海年糕為我們補充適宜的澱粉質,更喜歡是它的煙靭口感。很滿足的晚餐!明年再會!

皮蛋芫茜湯

美味醬料中我選擇花生醬、香蒜和熟蒜,少許豉油。
美味醬料

竹蔗茅根(壺 )

酥炸 響鈴半份

五香鮮牛肉

竹笙墨魚骨

滑雞片

棉花肚吸滿在滾動的美味上湯,可口又滋潤養顏,女人至愛!
棉花肚

上海年糕為我們補充適宜的澱粉質,更喜歡是它的煙靭口感。
上海年糕

很滿足的晚餐!明年再會!
2020-01-15
美味醬料
竹蔗茅根(壺 )
酥炸 響鈴半份
五香鮮牛肉
竹笙墨魚骨
滑雞片
棉花肚
上海年糕
2020-01-16 70 浏览
觀塘The Wave.高質雞煲雖然Mandy好鐘意打邊爐, 但我甚少出post介紹一黎我嫌麻煩啦,二黎無咩特別又唔想寫啦🙈所以呢間係真心喜歡先會分享比大家🥰呢間《米走雞Live》位於觀塘工業區The Wave, 地方好大好寬敞,裝修亦都算新潮有卡位亦有方桌,最鐘意牆上的「There is XXXX」又幾岩打卡🙈呢間分店叫得做”Live”, 顧名思義是有Live Band表演,當晚Mandy臨走時就見到有表演者正在準備樂器🙈真心♥️食雞煲有Live聽,的確幾夠新潮!講返個主角雞煲同我推介既配料比大家先🥰。🐔雞煲可選芝士雞煲 或 獨家秘製火焰麻辣雞煲🌟獨家秘製火焰麻辣雞煲(自選辣度: 🌶,$168細 2-3人)👉🏻食之前會有職員幫你加配菜同辣椒烹調,滾左就食得!湯料超香,雞件又大又嫩!最鐘意醬汁辣得剛好,口中留一點麻辣味,卻不會要你辣到狂飲水!呢種辣度對Mandy黎講係最完美~真心高質😍😍♥️Mandy是晚配料♥️- 蟹子鮮蝦滑 $88 🌟- 手打豬肉丸 $68 🌟- 蜂巢冰豆腐半份 $24- 鮮炸響鈴半份 $28 🌟- 廚師腸半份 $22- 午
觀塘The Wave.高質雞煲

雖然Mandy好鐘意打邊爐, 但我甚少出post介紹
一黎我嫌麻煩啦,二黎無咩特別又唔想寫啦🙈
所以呢間係真心喜歡先會分享比大家🥰

呢間《米走雞Live》位於觀塘工業區The Wave,
地方好大好寬敞,裝修亦都算新潮
有卡位亦有方桌,最鐘意牆上的「There is XXXX」
又幾岩打卡🙈呢間分店叫得做”Live”,

講返個主角雞煲同我推介既配料比大家先🥰

- 廚師腸半份 $22
- 午餐肉半份 $24
- 雞脾菇半份 $34
- 竹蔗矛根一壺 $68 🌟

打左🌟係我最愛!原因蝦滑真材實料、肉丸爽口彈牙、響鈴新鮮又大又脆、竹蔗矛根清甜解辣!

總括:呢間雞煲每一樣食物都係用心準備!同有質素~真係好小食到一間咁滿意既邊爐了🙈同埋呢到環境真係好好,岩晒一班朋友!仲有啤酒飲~服務員又殷勤,會成日幫忙收碗碟!👍🏻加分☺️☺️

大家得閒可以考慮下呢到😻😋

📍 米走雞Live (觀塘)
觀塘興業街4號The Wave 3樓

2020-01-13 111 浏览
又到了同閨蜜去食飯嘅時候喇! 今次佢哋揀咗呢間雞煲, 我初時冇為意個live字, 坐咗落去就好開心有個live字環境舒適優雅裝修豪華, 同朋友談心嘅好去處原來多個live字就係現場有歌手在唱歌, 今次係自彈自唱, 好有氣氛餐牌如下:2020酒逢知己千杯少, 開瓶費收50元, 開咗一支靚酒就覺得好超值雞煲是閨蜜的至愛, 她先要求來個火焰麻辣雞煲, 由於我只能吃小辣, 一聽到這個食品名稱, 馬上要求有沒有小辣的? 還好是真的小辣及配菜薑,蔥,洋蔥等味道濃郁, 滑雞的美味封存得好, 滑而不膩!特級雪花肥牛肉我這個牛魔王, 必定要叫特級牛肉! 雪花牛肉的肉及脂肪比例均, 以牛肉切出來的厚度, 大概用十秒時間中猛火滾, 質感咬落爽口而內帶軟腍, 鮮甜👍手打鮮蝦丸肉質爽滑, 蝦肉鮮甜, 我的至愛! 必食新鮮油麥菜, 還未來得及影相他們已經把部分 女人恩物放進了鍋裏冰豆腐是我每次吃火鍋必選, 但未必是家家火鍋店都有的💖其中一個閨蜜一定要食 餐肉公仔麵由於怕肥的我只吃了一小注麵及半塊餐肉, 不知是否太耐沒有吃, 竟然覺得超級香味, 肉香 軟麵滑溜一邊嘆著紅酒一邊聽歌, 這餐真是賞心悅目!

環境舒適優雅裝修豪華, 同朋友談心嘅好去處

餐牌如下:

特級雪花肥牛肉
我這個牛魔王, 必定要叫特級牛肉!

手打鮮蝦丸
肉質爽滑, 蝦肉鮮甜, 我的至愛! 必食

冰豆腐是我每次吃火鍋必選, 但未必是家家火鍋店都有的💖

其中一個閨蜜一定要食 餐肉公仔麵

一邊嘆著紅酒一邊聽歌, 這餐真是賞心悅目!
  • 特級雪花肥牛
之前食過幾次米走雞,都係咁有質素。難得約到大肚婆食飯,最好梗係打邊爐。鍾意食乜就食乜,冇咁多禁忌。咪以為食雞煲就只可以揀麻辣雞煲或者芝士雞煲鍋。蕃茄薯仔湯底都好足料好夠味。 直情可以當湯飲。手切新鮮牛頸脊 刀工厲害片片都差唔多厚。牛肉味重,新鮮,點烚都唔會韌。 真係食唔停口。手打五寶丸分別係牛丸,豬肉丸,鯪魚丸,墨魚丸同蝦丸。 每款都好獨特,鮮味同彈牙。特別喜愛蝦丸同鯪魚丸。蝦丸成隻蝦都突埋出黎。鯪魚丸內裏竟然還有蝦米,好香口。很特別沒有試過。日本廣島蠔維持一貫水準,大隻,鮮,烚完都唔點縮水日本帶子 嘩好大碟呀,好鮮好肥美。無雪藏味。 仲有啲金菇同埋粉絲。蜂巢冰豆腐超抵食咁大碟都係24蚊。 最緊要可以索曬湯底嘅精華。

手切新鮮牛頸脊

手打五寶丸

日本廣島蠔
維持一貫水準,大隻,鮮,烚完都唔點縮水

日本帶子
嘩好大碟呀,好鮮好肥美。無雪藏味。 仲有啲金菇同埋粉絲。

蜂巢冰豆腐
超抵食咁大碟都係24蚊。 最緊要可以索曬湯底嘅精華。
  • 手打五寶拼盤
  • 蜂巢冰豆腐
  • 手切新鮮牛頸脊
2020-01-12 36 浏览
天氣轉涼,當然是吃雞煲的好時候啦。呢日收工後就約左朋友去THE WAVE 的米走雞吃熱辣辣雞煲。鋪頭是在工廠區,鋪面相當闊落,舒適。而且呢晚仲有小哥哥唱LIVE, 非常有氣氛!我地叫左個最小辣度的火焰麻辣雞煲(2-3人份量),兩個人吃,好足夠。而且侍應姐姐仲會幫手落醬炒下d肉,真係香味撲鼻!雞肉非常入味,也都好嫩滑,吃到錦上下就可以接住打邊爐。手打五寶丸 – 真是大推薦,非常彈牙,足料,特別是蝦丸,是可以看到有原隻蝦,驚喜十足!響鈴 – 自家製,比平時吃開的大好多,好滿足!紅薯粉 - 非常煙韌,估5到同打邊爐非常夾,吃到好爽!
天氣轉涼,當然是吃雞煲的好時候啦。

雞肉非常入味,也都好嫩滑,吃到錦上下就可以接住打邊爐。
響鈴 – 自家製,比平時吃開的大好多,好滿足!
紅薯粉 - 非常煙韌,估5到同打邊爐非常夾,吃到好爽!
2020-01-11 57 浏览
之前未食過芝士雞煲,便嘗試一下。環境:座位大小適中,有一點點擁擠。全場爆滿的時候應該會有點嘈。現場玩即席音樂表演。食物:芝士雞煲雞肉很多,雖然是冰鮮雞肉,但仍可接受。淨雞煲都會飽。味道可以接受,但不特別。當中介紹的芝士雞煲撈公仔麵配搭得不錯。另外要介紹的是脆肉脘魚,非常新鮮,絕對唔會令你失望。
之前未食過芝士雞煲,便嘗試一下。

2020-01-11 39 浏览
未遇過一間服務咁差食店, 叫侍應加湯就會答你又加湯,明白2個鐘頭要交枱係應該,但唔會到時十分鐘才提示食客,跟住用超冇禮貌答你地打包啲野食走啦😠😠😠,一定唔會再去
2020-01-09 49 浏览
我嘅朋友知道我好鍾意打邊爐,所以介紹咗呢間餐廳比我,呢度叫做米走雞,咁啱地點又係觀塘,我放工係九龍灣過去都好方便。入到去環境好大好寬敞,地方大到嚇我一跳,當日上到去多人爆曬棚!真係唔係嚇你,依個時勢仲要等位!我地叫咗個皮蛋芫茜湯底既鍋,味道相當之清甜,好肚餓唔理三七二十一嗱嗱聲叫我最鍾意食嘅手切牛頸脊同鮮打牛丸,兩樣牛都非常有濃厚嘅牛味,正呀👍🏻鮮腐竹更加係一絕,同我喺深水埗買出名嘅腐竹味道不相伯仲!話時話出去打邊爐有冇試過一路打邊爐一路有現場歌手唱歌俾你聽,呢間米走雞就有喇,當晚老闆好有心思安排左一位年青歌手喺度唱歌,等我首次嘗試到一路打邊爐一路聽歌嘅滋味,食都食得多啲。如果下次我諗起要打邊爐,米走雞一定係我嘅首選。
鮮腐竹更加係一絕,同我喺深水埗買出名嘅腐竹味道不相伯仲!
如果下次我諗起要打邊爐,米走雞一定係我嘅首選。
2020-01-07 137 浏览
收藏左好耐既店,今日終於都嚟試但係無點芝士雞煲,因為朋友之前食過話到後面會覺得漏😂😂因為我唔係好食得辣,所以點左辣度最細,對於我嚟講呢種辣就啱啱好辣醬係雞煲上左之後再幫你倒落去炒,雞肉嫩滑,入味。好多人推薦既手打五寶丸,有鯪魚,豬,牛,蝦,墨魚丸,每款味道都唔錯,蝦丸同墨魚丸夠彈牙。響鈴配合湯底好味!
收藏左好耐既店,今日終於都嚟試
但係無點芝士雞煲,因為朋友之前食過話到後面會覺得漏😂😂
2020-01-06 68 浏览
之前同朋友已經食過米走雞,印象唔錯,今日同女朋友行開觀塘,天氣又凍凍地,梗係要再嚟打個靚邊爐!我哋唔係好食得辣,同埋上次已經食過芝士雞煲,所天今次我哋決定食蕃茄粟米湯底($78),清清地,入面啲粟米好甜!先嚟自己混個醬,醬料選擇都幾多,任混唔嬲($14/位):因為我哋得兩個人,我哋主力叫啲拼盤,貪佢每樣嘢都可以試少少,我哋叫咗手打五寶拼盤($88)、鮮製四拼餃($88)同雜菇拼盤($44):其他嘢都可以半份半份咁叫,兩個人食份量啱啱好!我哋叫咗半份油麥菜($24)、半份蜂巢冰豆腐($24)同稻庭烏冬($21):嘢飲有涼水竹蔗茅根($68/樽)飲,打邊爐都唔怕熱氣:另外一提係米走雞有live music!一路打邊爐一路聽住歌,別有一番風味

嘢飲有涼水竹蔗茅根($68/樽)飲,打邊爐都唔怕熱氣:

2019-12-21 288 浏览
今個冬天食我第一個火鍋,就係到觀塘「米走雞Live」,記得上年食過呢間,材料夠新鮮,地方偌大,坐得舒適,同時可以一邊食一邊聽live唱歌, 所以一想起食就再來烚吓烚吓啦!果然保持水準!皮蛋芫茜湯鍋內材料非常豐富,有皮蛋芫茜外,還有甜粟米,爽馬蹄,滑荳腐,紅蘿蔔。蜂巢冰豆腐上枱時冰凍硬淨,放入湯後變鬆軟,吸收火鍋湯的精華,味道美味!特級雪花肥牛(大)火鍋食牛是必選食材,烚一烚就可入口,牛香軟嫩,唔叫大碟真係唔夠我 - 牛魔王食呀😋😋😋!再叫其他款式,有生菜及油麥菜,魚蛋,烏冬及可樂,有菜有肉,食得均衡,又唔會太油膩!在冬天,食個火鍋都可以食得好健康嫁🤗🤗🤗!

蜂巢冰豆腐
蜂巢冰荳腐

特級雪花肥牛(大)

在冬天,食個火鍋都可以食得好健康嫁🤗🤗🤗!
生菜及油麥菜各半份

魚蛋半份