2016-03-13 3705 浏览
幾個人食飯, 打算食放題開心d, 不過野食好一般...壽司同刺身都ok啦, 不過無咩味道, 但最少食完無肚痛。但值得一讚係有蒸氣鍋, 出面街最少都hk2xx一個人, 而家d度連放題一齊食到, 不過要3個人或以上先有一個鍋. 個粥底好甜, d蒸物都唔錯但其他熟食真係唔多掂, 款唔多之外, 食完都無咩講得出好食既, 連平時我最愛既日本甜蕃薯仔都整到好油咁...但d度坐得都幾舒服, 有d放題舖, 行都行唔到咁; 同埋食完吹水, 坐多幾個字先趕人走, 算係咁啦
幾個人食飯, 打算食放題開心d, 不過野食好一般...
壽司刺身都ok啦, 不過無咩味道, 但最少食完無肚痛。
2016-03-08
2016-03-11 3312 浏览
今日去呢間放題專門店。款式算少,呢間野有樣特別的野,有海鮮粥呀!上壽司的時侯唔需5分鐘,好快手!!!本人覺得每一件壽司份量太少,但材料、魚肉刺身等都很新鮮。另外,有粥係緣於有蒸鍋,上層俾人放食材,而下層就係粥;個粥係偏咸,但米仍然係粒狀,證明係用比較好的米 飲品方面: 如果飲酒就要落單,都幾好飲,好爽!其他飲品就要自己走去拎飲品。壽司方面: 我地點左鵝肝帶子壽司;我食到帶子無咩鮮味、而鵝肝的size 偏細,但就入口即溶,舊飯都夠酸好夾舊鵝肝;至於軟殻蟹壽司個軟殻蟹就好脆,好易咬開,5算好油,好明顯佢唔係炸完即熄火,如果即熄火就好油。
今日去呢間放題專門店。
款式算少,呢間野有樣特別的野,有海鮮粥呀!

壽司的時侯唔需5分鐘,好快手!!!
本人覺得每一件壽司份量太少,但材料、魚肉刺身等都很新鮮。

飲品方面: 如果飲酒就要落單,都幾好飲,好爽!
其他飲品就要自己走去拎飲品。

蒸煱下層的粥
2016-02-19
2016-03-10 4320 浏览
好久沒有跟姊妹們大吃大喝,這晚大姐大提議去吃放題,我們當然要吃到「番本」,結果就去了這間築地番本放題店。每次吃放題,我最關心的都是飲品。因為在其他餐廳有過多次不愉快經驗,要寫紙的常常上錯飲品,自助吧的飲品款式又超少。這裡的飲品是放在大雪櫃裡自取的,款式超多,連菓汁先生、鴻福堂飲品,甚至是Lotte Milkis都有供應,令我很開心。吃放題,相信不少香港人都會專攻刺身,以求回本。我們也毫不留情,叫了一大盆刺身,包羅萬有。不同種類的刺身都很鮮甜,而且非常新鮮,抵讚!除了刺身外,我們也點了不少食物,常見的壽司、天婦羅、炸物、串燒、日式佐餐小食、韓式人參雞湯等,我們都有品嚐。此外,我們也貪新鮮,試了這裡特色的蒸氣火鍋。這裡的蒸氣火鍋並不是人人都可叫的,要有三位起方可一試,食材同樣寫紙仔任叫。紙上每種食材旁都有提示,即使沒有煮食經驗都不用擔心。蒸氣火鍋不單能保存食物的營養和味道,而且較不熱氣外,最重要的還是好戲在後頭,就是有粥食!這鍋粥本來就是在蒸氣鍋的下面,當我們蒸煮食材時,帶有食物味道的蒸氣和水分就會進入粥內,令這鍋粥份外鮮甜好味。要吃蒸氣火鍋的朋友記得留肚品嚐這鍋粥唷!
此外,我們也貪新鮮,試了這裡特色的蒸氣火鍋

2016-03-01
  • 蒸氣火鍋
2016-03-02 3153 浏览
同友人gathering 第一次來吃 七點入座人並唔太多 飲品自取 種類還可 有雀巢雪糕任食 炸物幾好味 但刺身同冷盤感覺唔太新鮮 有待改進另外 第一次食蒸窩 係原味無乜調味 下面仲有粥 想試都可試試
  • 炸物
  • 天婦羅
2016-02-22 3800 浏览
放工去了女人街,吃這個有蒸氣海鮮及放題的餐廳。到達後不用等位,主要是想試試這個蒸海鮮鍋,它的配件也是任食的,種類有帶子,蜆肉,牛肉,雞肉,冬菇金菇等等蜆肉很鮮甜,帶子也很爽口,很新鮮。由於我們不斷點了很多海鮮在上邊,所以很多精華也流了下去,到最尾這碗粥真的是非常鮮甜!放題方面,刺身不算太新鮮,中規中矩,款式方面跟其他餐廳差不多。特別一提的是這裏的服務很好,服務員不斷給提示我們如何用這個蒸氣火鍋。最尾在甜品方面,吃了奶凍,很彈!真的不錯,奶味亦很濃!
2016-02-19 3256 浏览
有一段時間沒有吃放題,主要因為現在放題挺貴,一律是刺身壽司和一大堆不會點的炒飯、粉麵。前幾天舊朋友聚會,大部分是男士,所以選了任食,而這間有我想試的蒸氣海鮮,所以就訂位了(網上訂位真的很方便👍)店舖坐位有點擠迫,有時都不夠位置放食物有最愛的帶子味道不錯,漏單情況也沒有 蒸氣海鮮也是任食。最喜歡吃蜆,很鮮甜! 相反帆立貝太黏殼。值得一提,員工們都十分有禮 主動幫我們換爐,又詳細解釋蒸氣海鮮的吃法最後到吃粥時間,吸收了肉、菜、海鮮的精華後,很香惟有一點咸。埋單$208+10%, 覺得超值!!

店舖坐位有點擠迫,有時都不夠位置放食物
有最愛的帶子
味道不錯,漏單情況也沒有
蒸氣海鮮也是任食。最喜歡吃蜆,很鮮甜! 相反帆立貝太黏殼。

值得一提,員工們都十分有禮
主動幫我們換爐,又詳細解釋蒸氣海鮮的吃法
最後到吃粥時間,吸收了肉、菜、海鮮的精華後,很香
惟有一點咸。

埋單$208+10%, 覺得超值!!
2016-02-16
今日黎食 6:30-8:30時段 $208加一 不過不失的放題啦刺身第一round係幾新鮮肥美架不過第二round就水準下降左少少 有d參差而小食方面最好食係呢個芝士焗蠔 味道幾香 而且都幾大隻呢度主打呢個海鮮蒸鍋 比起其他放題有特式蒸令食材更健康~特別係個雞肉 蒸完非常滑溜~ 海鮮都幾新鮮呢個三色花之戀就麻麻地 樣就靚...服務就個別啦 有d員工好好態度有d就一般 地址:旺角通菜街1A-J號威達商業大廈Deli 2 一樓B室

味道幾香 而且都幾大隻

呢度主打呢個海鮮蒸鍋

海鮮都幾新鮮
呢個三色花之戀就麻麻地 樣就靚...

服務就個別啦 有d員工好好態度有d就一般

2016-02-13 3050 浏览
其實蒸氣火煱都hit左一排, 但食放題之餘仲包埋? 真係第一次聽難得剛剛有朋友生日, 而又非吃放題不可的情況下就揀左築地番本一般放題都是來來去去幾樣, 魚生, 刺身, 天婦羅.....etc不過最緊要係睇新唔新鮮以一向食開放題的朋友們都說只屬一般貨仔 相比大x屋就差左d另外如果想食紅蝦刺身, 就要LIKE佢地FB就可以一人送一隻(記得, 只係一LIKE一隻)係幾大隻, 口感都算爽甜ge....但就meet到隻蝦唔多靚仔囉至於呢個~配料原來冇咩野揀 (送的就算吧!只是gimmick野來)當晚有:海中蝦(都幾新鮮大隻, 食左2round)帆立貝(唔識講, 細到元貝咁細)白蜆(唔新鮮, 好沙ge)肥牛(不過不失啦~!)虫草雞(蒸左好耐都係粉紅色, 唔敢食)仲有少量蔬菜, 例如有冬菇金菇南瓜.....etc~職員溫馨提示不要忘記蒸氣火煱下面果層係一個粥來的~因大家太飽關係而差不多要交台(限時), 最終都沒有食到喔飲品目測都有6-7樣, 自助形式的(有我最愛的烏龍)甜品都有6-7款, 有自家製奶凍, 而牛記雪榚必定是坐上客吧!總括黎講, 未試過蒸氣火煱的朋友, 試下都無仿一個價錢可以試到兩種不同

難得剛剛有朋友生日, 而又非吃放題不可的情況下就揀左
築地番本
不過最緊要係睇新唔新鮮

以一向食開放題的朋友們都說只屬一般貨仔
相比大x屋就差左d
至於呢個~配料原來冇咩野揀
(送的就算吧!只是gimmick野來)
當晚有:
海中蝦(都幾新鮮大隻, 食左2round)
帆立貝(唔識講, 細到元貝咁細)
白蜆(唔新鮮, 好沙ge
肥牛(不過不失啦~!)
虫草雞(蒸左好耐都係粉紅色, 唔敢食)
仲有少量蔬菜, 例如有冬菇金菇南瓜.....etc~
職員溫馨提示不要忘記蒸氣火煱下面果層係一個粥來的~

因大家太飽關係而差不多要交台(限時), 最終都沒有食到喔
飲品目測都有6-7樣, 自助形式的(有我最愛的烏龍

總括黎講, 未試過蒸氣火煱的朋友, 試下都無仿
一個價錢可以試到兩種不同風味, 都算合格吧

题外话/补充资料: 。只有120分鐘時間, 要慢慢品嚐的朋友就留意啦! 。另外蒸氣火煱要3位以上先會送喔~除非醉翁之意不在酒啦 =] 。地板與凳腳無磨擦力,所以會周圍郁~大家一定要小心喔! 。門口比較難搵
2016-02-05
庆祝纪念
生日
2016-02-11 2781 浏览
放題停不了!喜歡任飲任食嘅我又比我發現好嘢!一次過滿足兩個要求!刺身任食,又有蒸氣火鍋 食物選擇超多!新鮮刺身係我的致愛鮮甜嘅甜蝦,又有大大隻嘅彈牙冰山貝,重有爽口螺片,加埋肥美嘅三文魚刺身!叫了兩三轉都回本啦! 壽司叫了柚子胡椒針魚壽司,味道都幾特別,另外玉子甜美,赤海老亦爽囗彈牙 創作卷物細細件,芝味牛肉卷、吞拿魚腩海膽卷、香芒黃金大蝦卷,入口各有特色,濃郁芝士味配合牛肉夠晒煙韌;肥美魚腩加鮮味海膽正!彈牙大蝦加甜芒好味! 實在太多食物都不能盡錄!重要同時處理蒸氣火鍋,火鍋食物選擇雖然不多,但已經有中蝦、大大隻帆立貝、白蜆、腌製入味嘅雞件、豚肉片、肥牛空間有限,要爭取時間,只點了一轉已經差不多吃飽了 中蝦爽口彈牙鮮味,帆立貝加埋蒜蓉一起蒸煮帶出帆立貝嘅鮮味! 雞件入味,蒸煮後軟熟好味最後,重有粥吃,味道一流! 吃完後感覺相當滿足!
放題停不了!

食物選擇超多!新鮮刺身係我的致愛

壽司叫了柚子胡椒針魚壽司,味道都幾特別,另外

玉子甜美,赤海老亦爽囗彈牙

實在太多食物都不能盡錄!重要同時處理蒸氣火鍋

空間有限,要爭取時間,只點了一轉已經差不多吃飽了

中蝦爽口彈牙鮮味,帆立貝加埋蒜蓉一起蒸煮帶出帆立貝嘅鮮味!

雞件入味,蒸煮後軟熟好味

最後,重有粥吃,味道一流!

吃完後感覺相當滿足!

2016-01-18
2016-02-08 2331 浏览
同朋友gathering 最好緊係食放題唔洗諗食咩諗得咁辛苦 今次有朋友提議食呢間不過都幾難搵,係女人街入面有蒸氣火鍋好吸引 $238 + 10%係無限時段嘅 可以有排傾 有一般放題嘅食物再加埋近期大熱嘅蒸氣火鍋. 火鍋有好多野都可以點 最吸引係蜆,帶子同生蠔 佢有教應該點食 又肉又菜勁多海鮮啊!最後個粥底勁鮮味勁正不過有d咸,要侍應哥哥加水再㷛  刺身都幾新鮮,款式都0k多 甜薯仔 必食, 不過無乜特別 牛脷? 燜到好淋 正!d侍應都快手 又主動教我地食蒸氣火鍋  抵讚  唯一唔好就係張枱有d細 放左個火鍋就無乜位放野食 搞到好迫 不過放題實迫爆 預在
同朋友gathering 最好緊係食放題

唔洗諗食咩諗得咁辛苦

今次有朋友提議食呢間
不過都幾難搵,係女人街入面
有蒸氣火鍋好吸引

$238 + 10%
係無限時段嘅 可以有排傾

有一般放題嘅食物再加埋近期大熱嘅蒸氣火鍋.

火鍋有好多野都可以點

最吸引係蜆,帶子同生蠔
佢有教應該點食
又肉又菜
勁多海鮮啊!

最後個粥底勁鮮味勁正不過有d咸,要侍應哥哥加水再㷛

刺身都幾新鮮,款式都0k多

甜薯仔

必食, 不過無乜特別
牛脷? 燜到好淋 正!
d侍應都快手
又主動教我地食蒸氣火鍋  抵讚

唯一唔好就係張枱有d細 放左個火鍋就無乜位放野食
搞到好迫 不過放題實迫爆 預在

题外话/补充资料: 去Facebook like個page有刺身送啊!!
2015-12-19
  • 刺身
  • 蒸氣火鍋
2016-02-04 3151 浏览
番本係我一直都想試既放題, 而呢期仲加入左好HIT既蒸氣火煱, 即一個價錢可以滿足晒兩個願望, 點忙都要抽一抽時間黎朝聖下啦...其實大鄉里既我係第一次試蒸氣火煱咋, 所以仍然有新鮮感...好期待呀~~ 呢度除左比其他放題餐廳多左蒸氣火煱物, 其他放題餐廳有既呢度基本也有, 選擇都不小呀!正!!好快待應就送上個煱同夾子來, 還有ORDER左既火煱物, 只可惜今晚無蠔, 唉~~蒸氣火煱既好處就是可保留食物原有既鮮味, 我就特別喜歡海中蝦, 又夠大隻又新鮮, 食落爽口又彈牙, 帆立貝也是不錯既選擇, 同樣都好新鮮, 又唔怕靭, 白蜆都鮮甜, 但就細左DD, 而肥牛還是用作打邊爐會好一點~~ 沒有蒸蠔, 唯有叫黃金焗蠔黎滿足返我想食蠔既瘾先, 蠔面層既芝士燒得又幾香, 低層就是千層醬, 但蠔又唔會燒得太乾,超好食, 已一叫再叫... 放題必食既當然係刺身啦!! 而刺身必食既當然係大大隻既紅隻同帆立貝啦!! 刺身有一定既水準, 肉質新鮮, 味道鮮甜, 前後食了兩轉刺身啦!! 另外只要LIKE一LIKE佢地FACEBOOK 既FANS PAGE就可以每人送上成隻手掌甘長既刺身紅蝦一隻, 份量十足
黃金焗蠔
紅蝦刺身
另外只要LIKE一LIKE佢地FACEBOOK 既FANS PAGE就可以每人送上成隻手掌甘長既刺身紅蝦一隻, 份量十足, 口感一流, 又勁彈牙, 勁想食埋朋友個隻呀, 哈哈~~
而熟食方面除焗蠔, 我就比較喜歡明太子醬焗帆立貝, 帆立貝混沙律醬加明太子又想不到如此夾, 小小辣, 食落幾特別, 唔錯唔錯!! 還有牛舌, 配合調味粉, 令牛舌食落特別野味, 以上已ENCORE兩三次了...

其實二百幾蚊可以食到放題加蒸氣火煱真的食到返番本了, 大滿足, 飽到行唔郁甘濟, 捧住個肚走...哈哈!!

黃金焗蠔
  • 牛舌
  • 明太子醬焗帆立貝
2016-02-03 2096 浏览
話說上兩個星期同一大班朋友去左旺角搵野食,經過銀城見到個好得意gei人扮公仔,走過去望下原來係宣傳緊蒸氣火鍋,覺得幾特別我地就走左上去試啦! 番本放題我以前成日去,但無為意到原來仲有另一分店。呢間築地番本位置o係銀城廣場後面,都算易搵。以前食番本放題係有得打邊爐,依家轉左蒸氣火鍋,個鍋底係熱辣辣gei粥來,本來食粥就唔係幾吸引,但呢碗粥一d都唔簡單,因為個蒸氣火鍋上面有個架比我地放食物落去蒸,蒸完之後碗粥吸收嘥d"日月精華",食落好鮮甜。蒸氣火鍋d料都算唔少,样样都叫d試下,我最鍾意係食海中蝦,因為大大隻,d肉質好鮮甜,口感夠爽!係咁encore。staff好細心,有提我地要留意烹調時間,食呢個真係要搵個細心gei朋友負責看爐同夾餸,好彩我地有個細心體貼gei組長,我淨係坐係度負責食,呵呵呵!呢度食物選擇算幾多,有好多野食,我地叫到成台都係,上菜速度都幾快,好快就有野食,而且無咩點漏單,抵讚!天婦羅好正,d粉唔會厚南瓜天婦羅好甜yummy[]炸物方面,最鍾意紫心香芋丸,呢個甜甜地,炸得好脆,入面軟滑,d香芋真係勁好食。燒烤類好多都燒得好好食,太子醬帆立貝幾特別,因為唔係度度有,個醬鹹鹹

好彩我地有個細心體貼gei組長,我淨係坐係度負責食,
呵呵呵!

天婦羅好正,d粉唔會厚
南瓜天婦羅好甜
yummy

燒烤類好多都燒得好好食,太子醬帆立貝幾特別,因為唔係度度有,個醬鹹鹹地好香。:yumm
:機菠蘿同汁燒翠玉瓜串,食落好juicy。
仲有鹽燒海老同青魚都好好食,燒得香但唔乾身,食得出材料好新鮮
:飲品都好多款,大大個飲品櫃,可以自己隨意攞,好方便!

呢度野食選擇多,價錢唔貴,我地八點之後來食,每人平均消費連加一約$220,如果早d來可以再平d。 個蒸氣火鍋幾有創意,可以一路蒸野食一路煲粥,真係一舉兩得。
  • 鹽燒青魚
  • 鹽燒海老
  • 北海道360奶凍
  • 烤有機菠蘿
  • 天婦羅
2016-01-31 2005 浏览
每頁紙嘅菜色幾乎都試齊,完全一般,唔係好值呢個價!可以讚嘅係,刺身算係新鮮,但係切得太厚。熟食方面,有部分食物上枱時係暖,唔係好夠熱。另有唔洗加錢有Asahi同清酒任飲,都抵嘅!坐位方面係完全唔掂,勁迫!
每頁紙嘅菜色幾乎都試齊,完全一般,唔係好值呢個價!

可以讚嘅係,刺身算係新鮮,但係切得太厚。

熟食方面,有部分食物上枱時係暖,唔係好夠熱。

另有唔洗加錢有Asahi同清酒任飲,都抵嘅!

坐位方面係完全唔掂,勁迫!
2016-01-29
2016-01-31 1413 浏览
我自問都食過唔小放題~大喜屋,滿屋,大瀛喜,吉壽,平成二十二,碗屋,組長等等...其實比得200蚊可以任食都無咩期望!其實兩年前都食過另一間番本總店同佢地既其中一個ABC老闆吹過水,知道佢係好有熱誠同好上心搞好佢!但今次黎到真心失望😂😂😂首先一入到黎,發現原來要三位先可以叫蒸汽火鍋,不過都無計已經上左賊船...第一點:到步時張檯係濕既,好明顯係上手食完翻檯無抹趕啦!第二點:Wasabi乾爭爭的,乾都綑住條黃邊,未開始食都已經食慾減半!第三點:刺身選擇都幾多款色可惜甜蝦係苦既,蝦頭仲要發黑,講句公道說話三文魚油甘魚係新鮮既不過d冰溶得太快,過一陣d魚生已經比冰水蓋過!第四點:壽司捲物都握唔實既,鵝肝帶子卷同海膽吞拿魚卷既鵝肝同海膽都小得可憐,連我四分之一塊指甲既然份量都無!第五點:同行既朋友係牛舌串燒上面發現左一條人類毛髮,嚇死佢啦,我只可以講果條肯定唔係頭髮,係咩毛就大家比d幻想空間啦!第六點:天婦羅炸物太油,唯一得個芝士春卷叫好小小啦!第七點:甜品選擇小,雪糕竟然係cheap cheap既雀巢雪糕,個奶凍重要係無咩味道!第八點:座位太逼,服務員不停鬧其他Staff同大叫,真心覺得依到
我自問都食過唔小放題

其實比得200蚊可以任食都無咩期望!

但今次黎到真心失望😂😂😂

第一點:到步時張檯係濕既,好明顯係上手食完翻檯無抹趕啦!

第六點:天婦羅炸物太油,唯一得個芝士春卷叫好小小啦!

第八點:座位太逼,服務員不停鬧其他Staff同大叫,真心覺得依到service重差過茶記!

第九點:姐姐們不斷推載滿垃圾,食物殘渣同用完碗碟既車仔巡遊,見到都無曬胃口啦!

第十點:上菜時不斷掉碟,真係有小小似獄卒派最後晚餐比犯人甘...

埋單198重要加一,真係唔值依個價...

連我平時唔寫食評都破例出山,佢應該係我依五年食過最差既放題(沒有之一),就係佢築地番本!
2016-01-30 1384 浏览
聽講築地番本係放題黎講都唔錯,今次就叫左班fd 去試下。我地叫左都幾多野食,今次就集中講幾樣。佢地d 刺身都幾新鮮,甜蝦隻隻都好爽口,一啖一隻好爽快。三文魚都幾厚身,食落幾有口感。帶子同希靈魚都唔錯。之後叫左d 卷物。左上係花之戀,兩舊魚生加埋d 蟹子好滑好鮮嫩,食完一件又想要多件。左下係芒果天婦羅卷,食落有d 酸酸地,脆脆地咁,感覺幾得意。右上係帶子鵝肝卷,呢個好睇你鐘唔鐘意鵝肝,鐘意既可以試下。最後有芝士牛肉卷,上面舊cheese 唔夠熱,如果熱熱地溶溶地咁就正喇。最後有蒸氣鍋煮扇貝。蒸氣鍋火力好集中,好快就有得食。食之前加番d 蒜蓉醬,非常惹味。扇貝d 鮮味全部帶哂出黎。真係叫完一round 又想黎多round
聽講築地番本係放題黎講都唔錯,今次就叫左班fd 去試下。

我地叫左都幾多野食,今次就集中講幾樣。