2016-09-24 391 浏览
這一間是番本的新分店,又之前食過舊番本覺得很不錯,見到他們打著3位以上可享用篜海鮮,試試新店吧!打去訂位時刻意問得很清楚,接線職員很確實的告訴我午、晚市食物是一樣,我訂午市178大人6位,收缐時再確認3位以上有䒱海鮮安排!怎知道去到坐底後才説蒸海鮮是晩市,而且食物種類也差很遠,甜品連榴蓮雪條也沒有!真的生氣到極點!馬上找店長,我要找出騙我的人!又話該同事是接缐生,這樣真的不能接受!我不是那種搞事取著數的人,但落差實在實在太遠,而且食物質素與舊番本也差太遠太遠!店長見我🔥燒上身,過來送我們榴蓮雪條示歉!我明白錯不在她,但今天的生日飯局我選址失當,令所有人都大失所望!大失所望
2016-09-19 3266 浏览
今晚跟好友相聚,最合適的地方莫過於放題,氣氛熱鬧,而且各人可以點自己喜歡吃的。不過選這家不單是為了放題,還是因為3位以上送蒸氣火鍋這優惠的原故啊!一次可以滿足兩個願望!不過相對一般的放題,這裡的食物選擇比較平實穩重,都是一些基本的款式,沒有花巧的如蟹粥、壽喜燒等等。不過當然守中堅位置的沙律、刺身、壽司、燒物、炸物是少不了的。壽司當中不乏自創款式,比如說鵝肝帶子卷就較為獨特,鵝肝細細,但跟帶子配起來又頗為突出。刺身是最期待亦是較失望的,因為魚生未完全解凍,放了好一陣子都是冰冰的,根本吃不出甚麼味道。炸物當中令人停不了口的,一定是炸蕃薯條及炸香芋球!!炸香芋球外脆內煙韌,芋泥餡香甜,非常吸引!另外炸蕃薯條的甜味天然,炸得比較乾身,不覺油膩。鰻魚手卷的鰻魚量偏少,不過紫菜仍是脆的。再講講蒸氣火鍋,主要都是牛、豬、帶子、菜的選擇,其實選擇不多。帶子亦挺細小,未能令人滿足。不過,蒸氣火鍋的重點,從來都是粥底!粥底煮了近2小時,已經非常細綿,而且蒸海鮮的過程亦可看到帶子的精華一直滴滴滴到底下的粥裡去,所以這個粥雖然沒加甚麼豬肉、南瓜等去調味,但味道都很鮮的!最後一提,這裡的飲品及甜品都是自助的。自

不過相對一般的放題,這裡的食物選擇比較平實穩重,都是一些基本的款式,沒有花巧的如蟹粥、壽喜燒等等。不過當然守中堅位置的沙律、刺身壽司、燒物、炸物是少不了的。
鰻魚手卷的鰻魚量偏少,不過紫菜仍是脆的。
最後一提,這裡的飲品及甜品都是自助的。自家製的布甸、奶凍色澤偏淡,不太吸引,所以我還是選了雪條。
這裡有榴槤及大樹菠蘿雪條,適合我這種重口味人士!不過亦有普通的雀巢雪糕、雪米糍供非重口味人士選擇。
2016-09-18 2913 浏览
唔知係幾時開始,旺角女人街多左呢幢野,入面有好多食肆進駐左,多左好多選擇,亦因為咁,短短一個月裡面,我已經黎左呢到3次食唔同既餐廳,一間係食西餐既,係妹記隔離,另一間係成日都好多人等位既妹記。今次決定試埋築地番本日式放題。其實要算放題,真係係旺角隨便講都有大把。今次決定試呢間,係因為朋友食完,佢話呢到餐廳夠大,夠寬落,最重要係唔使點等位。最最最重要係,餐廳識得最近既精靈熱潮,推出訓練員優惠,只要出示捉到既精靈再係餐廳既fb打卡就有88折 約7點左右入座,可能係平日關係,餐廳未咁快full,仲有好多位剩。一坐底,度員就同我地講飲品可以出去飲品櫃到拎。飲管痴左係飲品櫃隔離。仲有甜品櫃,不過可惜今日戰鬥力不佳,所以無品嚐。無條件先點刺身。三文魚唔錯,都幾新鮮,而且切得夠厚切。甜蝦亦都好鮮甜,不過唔知帶子係雪過龍,未黎得切解凍,定係品種問題,一D都唔彈牙,好硬。下面呢盤係再encore點既,繼續三文魚+甜蝦。就算之後人流開始多,水準依然keep到。需要既數量都上得好足,同埋無漏單。點左幾款壽司試下,size細細舊,無論係下面舊壽司飯定係上面個料,都係一啖就食得哂,而且味道都唔錯。不過壽命呢類始

飲管痴左係飲品櫃隔離。
仲有甜品櫃,不過可惜今日戰鬥力不佳,所以無品嚐。
點左幾款壽司試下,size細細舊,無論係下面舊壽司飯定係上面個料,都係一啖就食得哂,而且味道都唔錯。不過壽命呢類始終都係會易飽肚既野,都係叫一次就OK XD
三色花之戀 - 用鯛魚、三文魚,再係上面放D魚子,賣相唔錯。
軟殼蟹手卷 -  好鐘意食軟殼蟹手卷 ,不過入面既軟殼蟹略厭少左D,同埋紫菜唔夠脆。
炸鷄軟軟骨 - 香口又唔會飽肚,上枱果陣仲係熱辣辣,而且一兜唔會太多,叫多幾次都仲得
2016-08-04
2016-09-17 1759 浏览
平時食開放題只是些日式食品,朋友介紹這間放題3位以上惠顧還有近年盛行的蒸氣火鍋,今晚就來這裏試試。店內的座位有點狹窄,但職員的服務相當友善,上食物時態度也很好。這間餐廳所有的飲品和甜品都是自助的,很多款選擇,甜品有自家製的,雪條,雪糕等.這裏日式的食物有很多款式,有11張的選擇. 每張都有多款食物,我們當然叫了刺身,天婦羅和一些燒物. 刺身~~我不是太吃生食物但見到冰山貝,帶子,三文魚都很新鮮,所以我只是食了甜蝦,甜蝦雖然不是太大隻,但食落都好鮮美.這個香芒黃金大蝦卷,值得推介.蝦炸得很脆口,芒果是季節,所以很甜,每件又不是太大件,正可以試多啲大根煮牛腩,很少在放題食這個菜,牛腩不會太少,而且很淋,入味.但蘿蔔就好像有點碎.因有蒸氣火鍋,所以便主要叫這些食物未試過用這種方法食火鍋,火鍋食物有10款不是太多,點菜紙上寫著每款食物所需的時間,很細心.帆立貝,海中蝦,南瓜片, 肥牛片,沙白蜆.海中蝦是必食的,蒸蒸熟後,吃到了蝦,帆立貝的鮮美,清甜,比起只是食日式放題來說,沒有那麼濃味,又是另一個很好的配搭.我和友人將近吃完時,店員告知我們原來火鍋底是有粥在內的.餐廳用了筲箕來載著米,以防燶底

刺身~~
原隻甜蝦刺身
香芒黃金大蝦卷
香芒黃金大蝦卷
大根煮牛腩
因有蒸氣火鍋,所以便主要叫這些食物

帆立貝,海中蝦,南瓜片, 肥牛片,沙白蜆.
蒸氣火鍋食物
海中蝦是必食的,蒸
海中蝦
蒸熟後,吃到了蝦,帆立貝的鮮美,清甜,比起只是食日式放題來說,沒有那麼濃味,又是另一個很好的配搭.我和友人將近吃完時,店員告知我們原來火鍋底是有粥在內的.餐廳用了筲箕來載著米,以防燶底.
我們己經很飽,但見到軟綿綿的粥底,都忍唔住要吃了數啖.果然很甜,很香的海鮮味,而且還很有很多份量,4個人都吃不完.

雖然很飽,但甜品總是可以再吃的,我吃了支雪條
榴槤雪條,好creamy ,好香榴槤味,意外的驚喜.

這裏限時2個鐘,有兩種不同任食的選擇,都是200多元,都很抵食.
2016-09-11 478 浏览
今日約左班中學同班黎呢度食飯聚一聚,貪呢度比較熱鬧,成班人大笑起上黎都唔會嘈到其他人。野飲同甜品都係自己出去拎既,除左放題會有既刺身、壽司,呢度仲會有蒸氣火鍋添,所以計返都幾抵食!刺身方面,呢度有除左有三文魚、蝦、帶子等等既基本野之外,仲連油甘魚同鯛魚都有!不過味道都唔太有脂香,好一般。壽司方面,除左普通三文魚、吞拿魚壽司之外,仲有d創意壽司既,例如係花之戀、鵝肝帶子等等既壽司卷。醋飯既味道都幾唔錯喎!中華沙律幾爽口,唔會太多“根“痴住晒d牙,都唔錯既!呢d係叫黎蒸既火鍋料,主要都係肥牛、豬肉、帶子同蜆,有叫到菜既,不過唔知點解冇黎到。燒蠔係呢度人人都會叫既食物!上面有d沙律醬、芝士、煙肉,同隻蠔好夾啊,仲燒得好juicy添!最後重點都係蒸氣鍋個粥!我地知道個粥先係精華,所以都特登留肚,唔敢食太多其他野,驚食唔落個粥啊嘛!個粥到最後就煮到好綿╴仲吸晒頭先蒸過既海鮮既精華,好有鮮味!雖然就冇咩配料係入面,但都已經好夠味啦!
野飲同甜品都係自己出去拎既,除左放題會有既刺身壽司,呢度仲會有蒸氣火鍋添,所以計返都幾抵食!

中華沙律幾爽口,唔會太多“根“痴住晒d牙,都唔錯既!
2016-09-10 460 浏览
旺角最近新開左間日式放題,餐廳坐位闊落,有空間感,坐低後餐具整齊排放,感覺清潔衛生。看看餐牌有不同的選擇,魚生刺身,天婦羅,壽司,油炸熟食等隨意選擇。飲品方面是自取的,種類不少,大多數是一般人的口味。刺身滿有新鮮,色澤誘人,三文魚脂肪文分配平均,厚切爽口。芝士焗蠔非常好吃,芝士味不會太濃,蠔肉也彈牙,令人更想食多隻既感覺。油炸熟食方面,個人推介芝士丸和芋頭味丸,味道不會太油膩,太黏口,反而味道適宜,十分開胃。
刺身滿有新鮮,色澤誘人,三文魚脂肪文分配平均,厚切爽口。
2016-09-08
2016-09-09 421 浏览
今晚同老婆仔去旺角食放題,見一街都放題😩好難選擇,見個名築地咁日本不防試試,未夠晚上十時上到去門外,門面幾好,決定試試在門外等店員帶位,裏面唔太多人本以為應該好快有位,但企在店外近十分鐘冇人理(有店員曾經外出亦不理會)哇!劉華都講到爛(今時今日咁嘅服務態度唔得𠺢)估唔到旺角仲有D咁嘅鋪,所以小弟決定放棄唔食,改去食盛八
2016-09-09 426 浏览
5月份果陣第一次食,覺得好好味!刺身新鮮又大碟,上菜快,又有個海鮮窩。今次再encore,覺得差左好多帆立貝係粒狀,細細粒好似個5毫子咁大,無帆立貝味道,我覺得直情可以取消呢個刺身反正係無咩味,個樣又唔討好。係個冰盤度成堆野咁~三文魚仍然好味,總共叫左兩次,第二次上既時間唔知點解切到係一個長方型粗體,口感好奇怪同埋好"un"。甜蝦都可以,好味!另外嗌左d燒物,都唔錯既,符合期望。燒菠蘿好好味,好甜,但細塊左好多。燒海蝦最好味,好大隻仲有叫左個咩麻辣粉,d粉好似係韓式粉絲,好難咬得開,好煙UN個湯底就。。好麻麻,食左幾啖已經無食。浪費左食物今次我同朋友兩個食,要3位或以上先有海鮮窩,所以今次無食食下覺得無咩好食,食左1個鐘零45分鐘已經走了總括黎講,如果有3位或以上都可以去試下既,有個海鮮窩~我就會試其他放題鋪頭^^今次係平日晚上,價錢$208 +10%
5月份果陣第一次食,覺得好好味!刺身新鮮又大碟,

上菜快,又有個海鮮窩。

今次再encore,覺得差左好多

反正係無咩味,個樣又唔討好。係個冰盤度成堆野咁~

甜蝦都可以,好味!

燒海蝦最好味,好大隻

個湯底就。。好麻麻,食左幾啖已經無食。浪費左食物

今次我同朋友兩個食,要3位或以上先有海鮮窩,所以今次無

食食下覺得無咩好食,食左1個鐘零45分鐘已經走了

總括黎講,如果有3位或以上都可以去試下既,有個海鮮窩~

我就會試其他放題鋪頭^^

今次係平日晚上,價錢$208 +10%
2016-09-06
  • 燒海蝦
2016-09-05 431 浏览
見呢到個個都話好食又有蒸海鮮就去左訂, 星期日繁忙時段去到得一半人都知大鑊...無計坐低左, 都差唔多叫哂佢張紙上既野! 點知無樣得刺身極唔新鮮, 連d 小食e.g 沙律, 帶子邊都完全唔得...好灰 唯一可取既係d 飲品好多選擇同員工有善! 但D 野食真係完全唔得, 比得呢個價$200+ 10% 唔知食左D 咩仲要早走...無心抹黑 但係咁樣質素做放題 認真趕客! 老闆認真要諗諗計相都無影, 影唔落手....
相都無影, 影唔落手....
2016-09-04
庆祝纪念
纪念日
2016-08-29 3506 浏览
我唔太鍾意食放題, 一嚟眼闊肚窄, 二嚟總覺得任食質素比較差。但屋企人偏偏鍾意任食, 呢晚唯有同佢地嚟番本食個夠本。一嚟到覺得餐廳幾大幾舒適, 冇乜壓迫感, 食物種類都多, 仲有蒸氣火鍋。出面亦有甜品同飲品任攞!中華沙律帶點辣, 爽口開胃! 毛豆夠稔, 我食左唔少。蘿蔔炆牛腩就一般, 冇乜牛鮮味, 而且牛腩有啲韌。之後當然要食刺身回本! 刺身種類多, 除左三文魚、鱲魚, 仲有甜蝦同北寄貝, 各樣都新鮮, 唔錯。呢個時候火鍋水滾啦, 打開蓋, 就可以放野上去蒸, 唔同平日放落水咁。帶子同蝦都好新鮮, 我食左好多! 肥牛就脂肪太多, 食落太肥膩。之後就食左芝士燒蠔同燒帶子, 芝士連埋沙律醬, 酸酸地好惹味。燒鯖魚夠juicy, 肉質有咬口, 唔錯。最後梗系唔少得甜品。奶凍好滑但甜左少少, 焦糖燉蛋就好嚡, 都系雪米糍好食d! 唔鍾意食榴槤既我大膽試左啖榴槤雪條, 好濃既榴槤味好似食緊榴槤咁, 如果鍾意食榴槤既話應該好鍾意呢。呢間放題店種類多, 仲有蒸氣火鍋, 甜品任食, CP值幾高!

2016-08-29 439 浏览
番本日式放題,位於旺角跟油麻地中間,離地鐵站約七八分鐘路程。午市人流不算太旺;座位之間不會太迫,有一定距離;店員傳菜收碟的服務亦不錯。先來飲料,先座飲品區有兩三個大雪櫃,飲料款式很多,罐裝、紙包、樽裝也有,食客可以慢慢挑選。飲品區旁邊是甜品區,有奶凍、雪糕供應,吃得太飽沒有試嚕。食物選擇的總數比其他放題店略少,但應有的種類絕對不缺,有小食沙律、刺身、壽司、手卷、炸物、天婦羅、燒物、熟食、拉麵、清酒等等,而菜單是圖文並茂!第一輪先點刺身,選擇不太特別。每樣點了一些,有三文魚、油甘魚、八瓜魚、榮螺片、冰山貝、帶子、甜蝦等等。刺身質素不錯,但稱不上十分鮮甜。當中以三文魚比較出色,十分肥美;冰山貝還是第一次吃到,像北寄貝跟象拔蚌的混合體。刺身過後,繼續壽司。鵝肝帶子卷、築地吞拿魚腩海膽卷鵝肝跟帶子的配搭頗為新穎,可惜的是鵝肝香味不夠突出;帶子不夠鮮甜,有改善空間。吞拿魚腩海膽卷亦是新穎的配搭,吞拿魚味道相對淡,反而襯托出海膽的海水味。前菜小食點了中華沙律及海膽豆腐。中華沙律水準正常,調味質感不錯,十分開胃。海膽豆腐頗為新穎,兩者意想不到的配合,淡淡的豆香配上微微的海水味,十分清新,但豆腐略嫌不

食物選擇的總數比其他放題店略少,但應有的種類絕對不缺,有小食沙律、刺身壽司、手卷、炸物、天婦羅、燒物、熟食、拉麵、清酒等等,而菜單是圖文並茂!

刺身過後,繼續壽司

鵝肝帶子卷、築地吞拿魚腩海膽卷

前菜小食點了中華沙律及海膽豆腐。中華沙律水準正常,調味質感不錯,十分開胃。海膽豆腐頗為新穎,兩者意想不到的配合,淡淡的豆香配上微微的海水味,十分清新,但豆腐略嫌不夠滑身。

帶子群邊沙律

預製的沙律小食從來很少失手,帶子爽口有咬口,酸酸甜甜的非常開胃。

牛油炒雜菌、五目炒墨魚仔

炒雜菌的牛油味很香,雜菌炒得軟身,吸滿了醬汁,又不會過濕。墨魚仔略小,如指頭般大,爽口彈牙,加入紅椒、黃椒,味道酸辣醒胃。

接著來了一些燒物、烤物。

虎蝦天婦羅、黃金焗蠔、芝士醬焗帆立貝、一口芝士豆腐

天虎羅蝦炸得鬆軟,虎蝦彈牙,炸粉略厚。黃金焗蠔味道非常豐富,面習的沙律芝士醬配上煙肉粒,十分香口。帆立貝稍為細粒,只有五毫硬幣般大,芝士醬野味。芝士豆腐的質感有點像魚腐,軟軟的,中間芝士流心,芝士味香。

繼續燒物!有鹽燒牛舌、鹽燒黑豚肉串、鹽燒雞中翼、紫心香芋丸、芝士春卷... 牛舌及黑豚肉串都燒得非常香口,調味出色,十分野味,肉質亦彈牙有咬口。雞中翼燒得香口,仍保持嫩滑。紫心香芋丸外脆內軟,煙煙韌韌,味道帶甜,是不錯的小食。

吃得飽飽,最後連甜品也放不下了。
2016-08-13
2016-08-26 478 浏览
呢度環境幾大幾舒適, 食物種類同一般放題店差唔多, 特別在多左蒸氣火鍋, 食下凍野又可以食返啲熱野暖胃, 夠哂貼心。刺身款式多, 三文魚比較瘦, 甜蝦鮮甜, 帶子就比較淡口, 但整體都幾新鮮。燒物中虎蝦同翠肉瓜都唔錯。蝦肉彈牙, 翠肉瓜多汁甜美。清酒煮蜆就一般, 無乜鮮味, 而且有啲腥。白酒蕃茄夠哂特別, 好濃酒味, 食完好似有啲醉。蒸氣火鍋食材選擇唔多, 但蝦同帶子都唔錯, 有鮮味。蟲草花蒸雞都夠嫩滑。最後點少得甜品! 除左奶凍, 仲有綠茶雪米糍、荔枝雪米糍、雪糕杯同雪條! 最愛既系綠茶雪米糍, 唔太甜仲有淡淡茶香。呢度食物種類多, 環境舒適, 價錢又唔太貴, 難怪經常都座無虛席!
燒物中虎蝦同翠肉瓜都唔錯。蝦肉彈牙, 翠肉瓜多汁甜美。
清酒煮蜆就一般, 無乜鮮味, 而且有啲腥。
白酒蕃茄夠哂特別, 好濃酒味, 食完好似有啲醉。
今日組大隊成班人去搵放題食,攪手既我黎到發現呢度係同mk嗰間番本應該同老闆既,因為d點餐紙一樣的。黎放題,當然唔少得我的最愛,大點特點我個中華沙律,加賣無得輸既芝麻仔,自然爽口脆身好味道。刺身主要要點回本之作,帶子三文魚希靈魚甜蝦唔洗講啦,整体質素唔曳嫁,魚切得夠厚,唔係濕濕碎碎慘不忍睹既切工,甜蝦亦不細,呢度有d驚喜位,取而代之無雪味又色澤ok,狂食反本有take two.各式壽司都唔錯,呢度無得點普通嗰隻花之戀,所以就點左三色花之戀喇,其實黑魚子同樣爽口好味的,加賣大喜bb沙律旦黃醬去同三文卷成一齊,天衣無逢既襯組合,食食食食唔停。當然係狂點啦。。。帆立貝加左蟹子幾惹味,雖然肉不帶卻幾嫩呀。鹽燒牛舌又係去到邊都實叫既牛舌,有點鞋口唔多入味。芝士春卷芝士味不太覺有,未受滿足,炸得太油膩,雖然係幾脆。綠茶雪米池雖然係來貨不是自家制,但甜品唔整翻幾粒唔對住自己,綠茶味無乜,但色靚甜甜地ok提子汁竟然有粒粒,記得呢個樽裝比較貴,估唔到會有,今日可以一試。果汁先生鍾意呢度多飲品同雪糕簡,雖然係市面普通的紙包樽裝飲,但有橙汁呀,覺比叫的那種特飲更快靚正,都在雪櫃任拎唔嬲半自助Good!食後感:
帆立貝加左蟹子幾惹味,雖然肉不帶卻幾嫩呀。
鹽燒牛舌
又係去到邊都實叫既牛舌,有點鞋口唔多入味。
芝士春卷
芝士味不太覺有,未受滿足,炸得太油膩,雖然係幾脆。
綠茶雪米池

提子汁
竟然有粒粒,記得呢個樽裝比較貴,估唔到會有,今日可以一試。
果汁先生
食後感:同是番本集團吧,相對出品如飲料等更優質多選擇。
2016-08-23 1208 浏览
話說...有日約好姊妹食飯,諗咗好耐食咩好?大家想食放題又想打邊爐,我就諗起...築地番本嘞🤗其實我想試蒸氣火煱好耐喇,上openrice見到可以訂位,當然即刻訂位啦~我哋當日係星期五,不過可能食晚上9點場,唔係好full,上菜速度好快,唔洗等好耐,食物有驚喜,款款都好味又新鮮,呢度仲有日本啤酒,梅酒同清酒比妳飲,最期待嘅蒸氣火煱上場...好玩又好食,食到最後個粥底,非食不可...好鮮甜,連我平時唔鐘意食粥嘅人,都忍唔住食咗3碗,價錢都ok,除開每人230蚊,好抵,下次一定再去食,推介推介🤗🤗🤗
2016-08-19
  • 和風牛肉粒
  • 刺身拼盤
  • 牛油炒雜菌
2016-08-18 418 浏览
返工時同朋友whatsapp好耐無放題,一班食貨即刻有回應,即刻上openrice搵食🙈搵到呢間評價不錯,加上朋友都有話值得一試,收工即刻上嚟食啦😂地方算大,坐得都幾舒服,入座起2.5鐘,可以慢慢食啦!呢間放題好正係有宜家好興嘅蒸氣火鍋,,而且食材都幾新鮮,必食嘅係白貝同蝦,係好鮮甜👍🏻魚生方面也是不失水凖,三文魚也很新鮮,切得大大塊,一點也不吝嗇!甜蝦也是每次放題必點,呢度甜蝦好大隻,啖啖肉,也很鮮甜👍🏻有失水凖的是吞拿魚壽司,很腥,咬落去感覺不太新鮮。值得推薦的還有芝士焗蠔,雖然蠔不太大,但也足夠了,芝士味濃郁。總體嚟講,這也是不錯的放題,值得一試的!
地方算大,坐得都幾舒服,入座起2.5鐘,可以慢慢食啦!
甜蝦也是每次放題必點,呢度甜蝦好大隻,啖啖肉,也很鮮甜👍🏻

有失水凖的是吞拿魚壽司,很腥,咬落去感覺不太新鮮。

總體嚟講,這也是不錯的放題,值得一試的!
2016-05-19