2022-04-14
今日下午風和日麗,所以決定去淺水灣行下。喺沙灘旁邊有幾間餐廳,我哋見有日本餐就入去試下啦。Lunch set 有好多選擇,價錢唔算平,但喺淺水灣地段都合理。吉烈豬丼定食($128)- 份量好大,啲吉烈豬扒炸得好鬆脆,而肉質仲保持到juicy。加埋滑蛋同洋蔥,味道非常之夾。和牛烏冬、葱吞拿魚腩小卷、餃子($258)- 一次過滿足晒三個願望嘅套餐~和牛嘅牛脂味真係好濃郁,食落一啲都唔韌,而個烏冬都好爽滑。估唔到個葱吞拿魚腩小卷有六件咁多,吞拿魚腩仲好香滑同鮮甜。餃子就有三件,煎到表面微脆。我哋除咗嗌套餐,仲單點咗壽司同串燒。三文魚芝士卷($188)- 三文魚好新鮮,仲一啲渣都無。原來仲有牛油果係入面,好高質。燒海鰻($109)- 依一條嚟講真係有啲貴,不過有驚喜。本來以為會好似蒲燒鰻魚咁嘅狀態,點知原來係原始燒烤,更能食出鰻魚嘅原汁原味。雞軟骨($68)- 熱辣辣又脆口,真係好好食,加埋啲檸檬汁酸酸地更醒胃燒黑豚腩($68)- 唔會燒到乾曬,仲保留住juicySapporo生啤($88)炎炎夏日加上日本美食,當然要配杯生啤先爽啦。
和牛嘅牛脂味真係好濃郁,食落一啲都唔韌,而個烏冬都好爽滑。
估唔到個葱吞拿魚腩小卷有六件咁多,吞拿魚腩仲好香滑同鮮甜。
餃子就有三件,煎到表面微脆。
我哋除咗嗌套餐,仲單點咗壽司同串燒。
燒黑豚腩($68)- 唔會燒到乾曬,仲保留住juicy