2022-04-09 39 浏览
無得飛✈️,放大假都要去戶外鬆一鬆chill下😚好耐無去沙灘🏖️啦,就去咗淺水灣輕鬆吓,雖然沙灘關閉咗,但周圍環境都好舒服,午餐去咗淺水灣呢間@shokuhongkong 笑酤和味炭燒餐廳。餐廳喺淺水灣The Pulse 地下,餐廳以日式風格裝潢,加上半開放式廚房設計,可以欣賞師傅燒物風采,仲會聞到燒物傳來嘅陣陣香味,令人食指大動🤤🤤🤤加上無敵大海景超級舒服😌🔥餐廳主打炭燒食物,用上日本嘅備長炭配埋全港最大規模嘅備長炭燒烤爐,睇住師傅即叫即燒😍呢種燒法不單止保留燒物嘅肉汁同營養,仲可以為食物注入香氣,當然一定要試吓啦😆🌟午市套餐包埋蔬菜沙律🥗味增湯🥣白飯或者烏冬🍜,性價比都算高🤟🏻 🌸備長炭串燒拼盤定食 $160~ 串燒拼盤有番薯🍠雞翼🐣雞軟骨🐓牛舌🐮豚腩🥓豚肉腸🐷串燒拼盤即叫即燒,上枱香噴噴、熱辣辣、太耐無燒嘢食啦🤣 特別欣賞番薯🍠仔,一口一件,非常鮮甜,入口即溶😍 平時我都好少食牛舌,但呢個炭燒牛舌好厚身,又彈牙好多肉汁,超級好食😋另外雞翼、雞軟骨、豚腩、豚肉腸都燒得非常香口,簡簡單單用鹽燒已經帶出食物的鮮味😚🌸天丼 $138~ 天丼有蝦🍤南瓜🎃番薯🍠茄子🍆冬菇🍄的天婦羅。天婦羅都係即
無得飛✈️,放大假都要去戶外鬆一鬆chill下😚

🌸備長炭串燒拼盤定食 $160
~ 串燒拼盤有番薯🍠雞翼🐣雞軟骨🐓牛舌🐮豚腩🥓豚肉腸🐷

🌸天丼 $138
~ 天丼有蝦🍤南瓜🎃番薯🍠茄子🍆冬菇🍄的天婦羅。天婦羅都係即叫即炸,炸粉薄薄一層,炸到金黃色,熱辣辣。炸蝦新鮮彈牙,其他炸物都非常有水準👍🏻米用上日本米,少少軟糯嘅感覺,配埋天婦羅一齊食,正😆

🌸刺身丼 $380
刺身丼揀左配彈牙手打烏冬
有拖羅、三文魚、油金魚、吞拿魚和牡丹蝦。件件都非常厚切,非常新鮮,肉質彈牙鮮甜😍

🌸炭燒珍寶棉花糖配雪糕 $68
~ 食完飯點少得甜品呢🤣 棉花糖炭燒過之後外面脆脆地,裡面流心,配埋至愛抹茶雪糕冇得頂

🌸水果雪粑 $68
~ 雪粑用上梨汁製成,非常清甜透心涼,解晒之前嘅油膩感,夏天食一流😍

📍笑酤和味炭燒 (淺水灣)
淺水灣海灘道28號The Pulse1樓109號舖