天氣很好 想去海邊走走 就來到淺水灣泳灘大概5點多太陽就下山了有點冷 看到這裡有火鍋就進去了好肉者昆布清鍋包含蔬菜盤及肉盤 有M5和牛 博多雞肉 豬腩片昆布湯頭比較清淡 更能吃到每款肉類的鮮味M5澳洲和牛油花不算重 勝在肉味濃博多雞肉肉質有彈性吃完火鍋暖粒粒 湯頭也很好喝 可惜不可以追加配料 不然加個稻庭烏冬更完美炙燒左口魚邊壽司魚生比較厚 經過炙燒後魚油在口腔爆發入口即溶的口感 好想一吃再吃備長炭燒物(迷你小蕃薯/日本小青椒)第一次見這種小青椒吃起來不像平時吃到的青椒 味道比較甜鰻魚丼肥美厚肉的鰻魚整碗鋪得滿滿 魚皮味道帶點焦香沒有半點魚刺 口感嫩滑又油潤日本米有米香有咬口 加上偏甜的鰻魚汁 完美配搭
天氣很好 想去海邊走走

可惜不可以追加配料 不然加個稻庭烏冬更完美

炙燒左口魚邊壽司
魚生比較厚 經過炙燒後魚油在口腔爆發
入口即溶的口感 好想一吃再吃

備長炭燒物(迷你小蕃薯/日本小青椒)
第一次見這種小青椒
吃起來不像平時吃到的青椒 味道比較甜

鰻魚丼
肥美厚肉的鰻魚整碗鋪得滿滿
魚皮味道帶點焦香
沒有半點魚刺 口感嫩滑又油潤
日本米有米香有咬口 加上偏甜的鰻魚汁 完美配搭

2021-12-18 32 浏览
年尾清大假 喺香港周圍發掘好玩好食嘅地方今次去左淺水灣行下食下好西嚟到The Pulse嘅Shoku 好有聖誕氣氛又有備長炭燒烤就試下啦刺身蔬菜沙律本身以為係沙律加少少刺身 點知食到落底都仲有三文魚 吞拿魚 油甘魚角切 全部都好新鮮加埋沙律菜同特制沙律醋 好清新開胃芝士鰻魚玉子燒玉子燒超滑溜 蛋香十足仲有鰻魚嘅魚油香同炙燒過嘅沙律醬 好味火山卷超級邪惡超級浮誇嘅創意卷物將入面包住吉列豬扒嘅壽司卷切件炸再淋上少少辣嘅沙律醬 灑上蟹籽同菊花瓣口感層次豐富 有菊花嘅清香減退油膩感炭燒M5和牛呢度主打備長炭燒烤 梗係要試試啦師傅控制火侯功力十足 燒至5成熟啱啱好M5和牛牛肉味濃 燒完依然非常juicyLemonade Mojito總結價錢唔平 但食物同服務質素都唔錯放假冇得出國玩 去淺水灣chill下都幾好
年尾清大假 喺香港周圍發掘好玩好食嘅地方

Lemonade Mojito

總結價錢唔平 但食物同服務質素都唔錯
放假冇得出國玩 去淺水灣chill下都幾好
2021-12-18 32 浏览
周四夜晚的姐妹趴雖然在淺水灣但是從銅鑼灣小巴很快就到了,有一種從繁忙的都市生活瞬間穿越到海邊度假生活的感覺,非常神奇。餐廳坐落於商場外圍,開放式的座位空氣很好,視野也很開闊,海風輕拂,心情愉悅放鬆。小資的氛圍從閃閃發光的聖誕裝飾中就可以看出,門口的小信箱,吧檯的酒瓶,都被精心擺設過。食物整體來講走輕奢路綫,很適合紀念日或者周末的晚上和朋友們一起來。第一道牛油果沙律,量很大,四個人吃剛剛好,加了幾塊豆腐,讓沙律更有層次感。三味吞拿魚卷,剛上來的時候沒有看出三味,就小聲説了一句三味在哪裏,沒想到服務員折返回來給我解釋了一下是裏面包著三種不同的吞拿魚肉,果然,入口確實跟普通吞拿魚卷不太一樣,口感豐富。芝士鰻魚玉子燒大推,切開之後會流心,口感滑嫩,因爲有鰻魚,滑嫩之外還有鰻魚的鮮香迸發出來。今晚的大菜炭燒和牛,果然不錯,火候剛剛好,非常嫩,和牛,只要肉好,一定好吃。笑酤卷,天婦羅蝦和軟殼蟹卷,不會出錯。還點了燒鰻魚,肉質緊實鮮香。總之是一家非常有小資情調的小店,吃完去海邊散散步非常浪漫,强推
周四夜晚的姐妹趴
笑酤卷,天婦羅蝦和軟殼蟹卷,不會出錯。
還點了燒鰻魚,肉質緊實鮮香。
2021-12-17 22 浏览
快週末了放鬆一下,約了姐妹兒們來食淺水灣海灘旁的高質日料店。餐廳就在海灘旁,風景超棒,吃完了就可以去海邊走走,吹吹海風,散散步,別提多愜意了。店裡的裝飾已經有了聖誕氣息,還有美美的小吊燈,椅子都是軟座的或者是沙發,坐上去很舒服。推薦坐在最靠外的一排,涼風習習,溫度適宜,太適合聊天啦。每一樣食物都非常出色,果然貴是有個貴的道理~ 炭燒M5和牛300g:濃濃的和牛味,烤得十分鮮嫩,肉汁四溢,入口即化,什麼醬都不沾就很絕 鰻魚玉子燒:鰻魚和玉子給我鎖死,它倆一起吃簡直填上人間,鰻魚鮮掉了牙,雞蛋微微帶甜,兩個嫩嫩的東西一起咬下去,魚香和蛋香完美交融在一起~ 和牛烏冬:和牛有大大的四片,一點也不含糊,烏冬融合了和牛滲出來的汁,你還沒有意識到它是用來填飽肚子的主食就吃光了 笑酤卷:店家招牌的卷,裡面有炸得很香的天婦羅蝦,輕薄,又很脆 三色卷:三色指的是三色的魚生,非常新鮮,一點腥味都沒有 牛油果沙律:滿滿一大盆沙律,上面鋪了很多牛油果,店家很貼心地給了夾子,方便夾牛油果。青菜乾淨新鮮,脆脆的,琳了醋之後更加爽口開胃 鰻魚串:有喜馬拉雅海鹽和山椒可以選,超級鮮嫩,無法用語言形容,質素絕不是普通日料

三色卷:三色指的是三色的魚生,非常新鮮,一點腥味都沒有

鰻魚串:有喜馬拉雅海鹽和山椒可以選,超級鮮嫩,無法用語言形容,質素絕不是普通日料店的鰻魚可比

紫薯串:可可愛愛,軟糯彈牙,這家店就是連普通的紫薯都這麼好吃!

一定會回訪的一家店!
2021-12-16 23 浏览
聽說淺水灣有高質炭燒,且平日裡面人很少,今天叫上朋友放工之後一起過來,休閒一下下。感覺好像去了旅行,學會在繁忙中,找到樂趣,把小假期穿插在日常生活中,這樣就能work life balance, 真正享受每天的生活。 牛油果蔬菜沙律 168沙律超級新鮮,蔬菜也是同樣有營養,好像穿越去了歐洲旅行,坐在海邊吃飯的開心又回來啦。 原來富人區的餐飲也是超級上檔次的。笑酷卷 188日式的卷物,適合朋友分享,精緻但是價格合理。 三色拖羅卷 288剛好每人一個,三種不同的魚🐟肉,卷起來,大大一個,滿滿幸福感迷你蕃薯 48 炭燒和牛 680 和牛烏東超大一塊牛肉,超級有氛圍,烏東細膩,入味又有營養笑酤和味炭燒淺水灣海灘道28號The Pulse1樓109號舖

牛油果蔬菜沙律 168

笑酷卷 188
日式的卷物,適合朋友分享,精緻但是價格合理。

三色拖羅卷 288

迷你蕃薯 48

炭燒和牛 680

和牛烏東
超大一塊牛肉,超級有氛圍,烏東細膩,入味又有營養

笑酤和味炭燒
淺水灣海灘道28號The Pulse1樓109號舖
無得旅行✈️即係冇得返鄉下🇯🇵唯有Keep住捐窿捐罅搵日本菜食🤣今日就同🐢🍯黎到淺水灣Chill下😎難得入到黎梗係順便食埋飯先走啦🙌沙灘旁有一排餐廳選擇🍴我地就決定去呢間連個名都好特別既「笑酤和味炭燒」呢間燒烤居酒屋🏮食物分別有串燒🍢和食🍜壽司🍣及刺身種類豐富選擇多樣✨還有幾間Vip房適合多人聚餐的好地方🙌即叫即燒🔥嘅串燒一上桌就可立刻享用最好既口感🙌我地分別點左下面串燒及Sake邊食邊傾計 🥰🟣串燒牛小排🐮牛肉烤到外皮成金黃色吃起來彈牙有咬勁博多地雞翼🐥 肉質嫩滑雞肉皮燒到甘香酥脆😝鹽燒串烤鹹香味重🤩擠上檸檬汁食起來清爽不油膩😋雞軟骨🐥每次必點脆口又好味🤤送酒最夾😍鹽燒黑豚腩🐷豬腩肉烤到肥肉部分成金黃色☺️食起來彈牙有咬勁🤤燒茄子 🍆 面頭鋪左木魚既日本茄子厚肉多汁🤩🤗甲羅燒🦀熱辣辣既蟹蓋以芝士鋪面包住好多既蟹肉及蟹膏😍食到停唔到口呀😍鱈魚乾🐟燒到帶點燶燶地食落勁似薯片好脆香☺️小椰菜🥬烤過的小椰菜帶有師傅嘅醬汁🥳一口咬下去多汁而且非常爽口😍🍶美丈夫純米大吟釀 豐富的吟釀米香🥰帶有清爽口感😍邊飲邊食串燒真係唔錯🙌總結串燒味道好睇個人喜好😬但整體食物口感都不錯👍店員服務亦親切有禮🤗淺水灣餐廳

🟣串燒
牛小排🐮牛肉烤到外皮成金黃色吃起來彈牙有咬勁

雞軟骨🐥每次必點脆口又好味🤤送酒最夾😍

燒茄子 🍆 面頭鋪左木魚既日本茄子厚肉多汁🤩🤗

鱈魚乾🐟燒到帶點燶燶地食落勁似薯片好脆香☺️

🍶美丈夫純米大吟釀
豐富的吟釀米香🥰帶有清爽口感😍邊飲邊食串燒真係唔錯🙌

總結串燒味道好睇個人喜好😬但整體食物口感都不錯👍店員服務亦親切有禮🤗淺水灣餐廳基本價格都係屬於中上😂但食物質素與附近景致也算值回票價😝
  • 鱈魚干
  • 甲羅燒
2021-12-06 102 浏览
Shoku binchotan grill正正在淺水灣旁,開放式既環境,望住灣岸食野特別 chill, 餐廳用了備長炭,為食物帶入獨特香氣,而且 keep到食物既原本甘美多汁。所以來到不可錯過串燒呢!過程中還聞到陣陣既炭燒香味,超吸引。黑豚腩和牛舌串燒,熱夠辣上台!牛舌爽彈有咬口,香濃牛味滲出,黑豚腩夠嫩,唔會太膩!加上檸檬汁鮮味!笑酷卷,沙律醬帶點辣勁,幾惹味!軟殼蟹脆卜卜,壽司飯做得幾好,粒粒分明,醋味適中。麵豉蠔鍋,有8隻飽滿既蠔,多汁夠鮮,唔會太縮水,湯底帶蠔and麵豉香味,好鮮甜,再加上有菜,菇,豆腐!更有層次感"蝦天婦羅,粉漿夠薄帶香脆,唔會油膩,重點係個蘿蔔蓉汁醬,減低油膩感,整體好好食,好滿足。

黑豚腩和牛舌串燒,熱夠辣上台!

牛舌爽彈有咬口,

香濃牛味滲出,黑豚腩夠嫩,唔會太膩!加上檸檬汁鮮味!

笑酷卷,沙律醬帶點辣勁,幾惹味!

軟殼蟹脆卜卜,壽司飯做得幾好,粒粒分明,醋味適中。

麵豉蠔鍋,有8隻飽滿既蠔,

蝦天婦羅,粉漿夠薄帶香脆,唔會油膩,

重點係個蘿蔔蓉汁醬,減低油膩感,整體好好食,好滿足。
2021-12-05 79 浏览
一個可以話由細認識到大嘅多年朋友,一直都有同佢生日一齊食飯,但今年由於工作太忙都無同佢慶祝生日🎂,自己都有小小慚愧對呢位好朋友👭,因為咁多年都可以保持到知心❤️的好朋友實在好難得。而家好多話朋友,有飲有食就朋友,知心真係唔多。而我今日呢個朋友真係可以保持到今時今日成為知己,真係一個緣份,今日就當係同佢補祝生日🎂快樂🥰———————————一個咁靚嘅地方,環境靚、食物正、價錢仲要唔貴,就可以享受內雅緻和外的風景⋯⋯實在令人感到舒適的享受😎人生———————————可惜我這個好朋友一喝酒就睡覺😅所以今晚我就喝紅酒🍷⋯⋯而我朋友就喝特色的雞尾酒🍹⋯⋯😛想這些地方以為開一枝紅酒會很貴,但原來係估唔到只係幾百元咁抵,仲係我最愛的有份量法國🇫🇷紅酒🍷⋯⋯🍷紅酒入口醇、我喜歡喝較dry的紅酒,呢個啱哂我口味🍷——————————❤️牛油果🥑蔬菜🥬沙律:又健康又好味又新鮮的牛油果🥑蔬菜🥬沙律,清新怡人的,正好配合着這大自然的環境……….🏖🏝🏕——————————🧡佐賀豚肉腸:佐賀是日本的一個地方出產豚肉的地方,一說就知道是什麼來頭😋帶有煙勲的豚肉腸….吃得特別滋味😋——————————💛鹽燒黑豚腩:又是最

———————————
———————————
可惜我這個好朋友一喝酒就睡覺😅
所以今晚我就喝紅酒🍷⋯⋯
而我朋友就喝特色的雞尾酒🍹⋯⋯😛
🍷紅酒入口醇、我喜歡喝較dry的紅酒,呢個啱哂我口味🍷

❤️牛油果🥑蔬菜🥬沙律:

🧡佐賀豚肉腸:
佐賀是日本的一個地方出產豚肉的地方,一說就知道是什麼來頭😋
帶有煙勲的豚肉腸….吃得特別滋味😋

💛鹽燒黑豚腩:
又是最愛豬腩肉的時刻⋯⋯
厚切厚身爽口的豬腩肉………
鹽燒的香、鹽燒的好味道⋯⋯
💚牛舌串燒:
牛舌又是燒得很嫩滑⋯⋯
師傅燒的串燒確實燒得香且肉質嫩滑⋯⋯
夠熱夠香夠爽口,咬落又好juice的牛舌😋
🤎頂級草飼羊架:
靚的羊架吃落不會有「show冚冚」的味道⋯⋯😅
帶有羊的香嫩滑溜、黏著帶有小小又唔會太多且不肥膩的筋部位置就是最好吃的地方😋

————————-
💙笑酤卷:
(天婦羅蝦和炸軟殻蟹)
有蝦又有蟹…..開心時刻又開懷🤗
面頭脆卜卜
咬落又香脆
半蝦又半蟹
食完開心哂

—————————
💜甜品
蕨餅:食落口感煙煙靭靭的質感,像吃糯米糍的感覺⋯⋯好味道😋

————————-
環境靚,食物正……
暢談暢飲又一晚
其實開心🥳簡單就在你身邊.
食….拍…寫..已經成為我生活中的一部份
鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶🥰
2021-12-03 368 浏览
Happy Friday舊老闆同我食生日飯,今次大手筆帶我去淺水灣celebrate!餐廳喺淺水灣The Pulse嘅地下,餐廳裝潢以日式傳統格局,半開放式設計,加上望住個海食特別好味😋同特別舒服呢! menu主打用🔥”備長炭”嘅串燒同火鍋,仲有壽司、刺身丼飯、日式小食等,選擇都幾多!平日嘅晚飯時間淺水灣都唔算多人,而且泊車仲幾多鏢位🛻!我地點左🔥備長炭🔥嘅串燒有: 🍢牛小排🥩 $58 牛小排肉味香濃,肉質軟嫩仲保留豐富肉汁🍢雞肉大蔥串 🐓 $48大蔥燒到剛剛好, 雞肉嫩滑加上鮮甜醬汁!好味🍢雞全翼🐔 $48 : 平常串燒好少出現雞全翼嘅,燒得好甘香,皮薄肉嫩好Juicy!推介!👍👍🍢黑豚腩🐷 $42 肉質厚實嘅黑豚,肉味香濃,燒到焦香好惹味🍢佐賀豚肉腸🥓 $38 燒至外皮香脆嘅豚肉腸,外脆內軟!必點  🍢迷你甜薯🍠  $48 無得彈嘅小甜薯 ,燒到軟綿綿啱啱好 另外刺身壽司類🍣點左:🍱迷你笑酤特上海鮮丼🍣  $388 超靚嘅丼飯有:日本海膽味道香濃厚實,牡丹蝦鮮甜甘香,香蔥拖羅軟綿細滑、仲有鯛魚、三文魚等刺身,樣樣都新鮮高質!迷你丼飯量其實都唔算好迷你!超滿足💯 🍣碎蔥拖羅小卷 $1
Happy Friday舊老闆同我食生日飯,今次大手筆帶我去淺水灣celebrate!餐廳喺淺水灣The Pulse嘅地下,餐廳裝潢以日式傳統格局,半開放式設計,加上望住個海食特別好味😋同特別舒服呢! menu主打用🔥”備長炭”嘅串燒同火鍋,仲有壽司刺身丼飯、日式小食等,選擇都幾多!平日嘅晚飯時間淺水灣都唔算多人,而且泊車仲幾多鏢位🛻!
我地點左🔥備長炭🔥嘅串燒有:
🍢牛小排🥩 $58 牛小排肉味香濃,肉質軟嫩仲保留豐富肉汁

🍢迷你甜薯🍠  $48 無得彈嘅小甜薯 ,燒到軟綿綿啱啱好

另外刺身壽司類🍣點左:
🍱迷你笑酤特上海鮮丼🍣  $388

🍣碎蔥拖羅小卷 $108 粉紅色香蔥拖羅軟綿細滑 ,小卷一口份量啱啱好
🥟餃子🥟$58 :最後點了煎餃子,選用左柚子醬油更顯鮮味!

• 雞全翼
  • 黑豚腩
  • 迷你笑酤特上海鮮丼
  • 牛小排
2021-12-02 50 浏览
今個禮拜係同老婆嘅周年紀念,所以特登揀咗一個特別嘅地方好好享受一個晚上我哋揀咗淺水灣呢間餐廳,喺正海灘隔離,可以吹下海風,傾吓計,食好嘢,而且環境舒適安靜,非常不錯!一入到餐廳見到正中間係一個好大嘅開放式廚房,中間有個炭爐,呢度出名係用備長炭,咁就梗係試多啲燒物啦首先我哋叫咗客<和牛沙律>,酸酸甜甜好開胃,仲可以食埋燒和牛,肉味濃,但同埋沙律一齊食又唔會覺得好溜,做個開埸一流之後係串燒,我哋叫咗牛舌、牛小排、雞腎同雞翼,因為用備長炭燒嘅關係,溫度比較穩定,所以食物唔會咁易燒燶,而且較能鎖住肉汁,串燒燒得好香口最後主食我哋叫咗個<迷你笑酤特上海鮮丼>同<加州卷>,海鮮丼啲刺身新鮮鮮甜就基本啦,加埋個飽肚嘅加州卷,今餐非常滿足了臨走時見到其他客人叫原條嘅燒魚,好似好吸引,下次一定要再嚟試過

2021-11-24
2021-11-27 85 浏览
$98 菠菜沙律第一次食咁樣整法嘅菠菜沙律感覺好特別,佢係將啲菠菜切到細細條然後再將佢哋拍埋一齊食,切到短短地變咗好容易咬而且再加埋佢酸酸地嘅有少少似他他汁嘅醬汁味道。$288 三色拖羅卷$288 炙壽司拼盤六件呢款係性價比比較高嘅,同朋友兩個人share可以每人試咗幾樣唔同嘅壽司。$38 雞軟骨雞軟骨串燒冇特別加醬汁,感覺係純燒再配少少清清地嘅調味粉。$42 黑豚肉黑豚肉嘅肉質有脂肪分布,所以咬落去都幾脆口。$38 佐賀豚肉腸呢款腸佢嘅響肉係比較細條,細細啖咁食。$68 Rosated Marshmallow With Ice cream原來雪糕係可以加棉花糖食,呢個甜品食完之後令我好想自己買啲棉花糖同雪糕返屋企自己DIY$48 Warabi Mochi呢個好似一般平時食日本甜品嗰啲和果子或者茶果嘅質地,有少少似食緊軟綿綿嘅啫喱。

$98 菠菜沙律

$288 三色拖羅卷

$288 炙壽司拼盤六件

$38 雞軟骨
雞軟骨串燒冇特別加醬汁,感覺係純燒再配少少清清地嘅調味粉。

$42 黑豚肉
黑豚肉嘅肉質有脂肪分布,所以咬落去都幾脆口。

$38 佐賀豚肉腸
呢款腸佢嘅響肉係比較細條,細細啖咁食。

$48 Warabi Mochi
2021-11-24 97 浏览
高質日本居酒屋放假去淺水灣Chill下海邊飲下酒食日本野環境唔錯 好岩拍拖 一班人聚下chill下又得waiter好好service 又幾岩傾每款食物都有驚喜 想試哂menu既野會再約朋友聚下會 唔錯👍食完個飯落沙灘再行個圈 散下步
2021-11-20
刺身盛
水信玄餅
串燒
札幌生啤
第一次喺淺水灣食日本嘢知道佢哋嘅串燒係用備長炭當然是下佢嘅全消備長炭燒雞扒肉質均勻,食落口有炭嘅味道而且雞肉亦都好多汁和牛烏冬牛肉嘅份量都好多而且肉質好滑,肥瘦均勻,湯底好鮮甜辣三文魚親子卷飯卷好大一個,裏面有好豐富嘅牛油果而且辣三文魚旁邊加了三文魚子,好鮮甜,裏面仲加咗啲炸左嘅面粉脆脆,好特別,好開胃迷你海鮮丼海膽份量及魚生都好多,非常夠食而且亦都有一隻好大嘅牡丹蝦,好多蝦膏好鮮甜另外叫咗兩隻燒雞全翼雞翼燒得剛剛好,一啲都唔乾身金黃色的皮亦都很脆薄,好香
第一次喺淺水灣食日本嘢
知道佢哋嘅串燒係用備長炭
當然是下佢嘅全消

備長炭燒雞扒
肉質均勻,食落口有炭嘅味道
而且雞肉亦都好多汁

和牛烏冬
牛肉嘅份量都好多
而且肉質好滑,肥瘦均勻,湯底好鮮甜

辣三文魚親子卷
飯卷好大一個,裏面有好豐富嘅牛油果

迷你海鮮丼
海膽份量及魚生都好多,非常夠食
而且亦都有一隻好大嘅牡丹蝦,好多蝦膏好鮮甜

另外叫咗兩隻燒雞全翼
雞翼燒得剛剛好,一啲都唔乾身
金黃色的皮亦都很脆薄,好香

2021-11-24 62 浏览
依日天氣好好, 去咗淺水灣行下🥳喺沙灘旁邊嘅The Pulse入面,就有好多間食店🥳我哋去食日本嘢👍🏼 對住沙灘💗感覺真係chill。餐廳唔算好大,但係裝修都好精緻,中間係師傅炭燒嘅開放式廚房,呢度係用備長炭作燒烤💗平日午市有多款lunch set 選擇~🔶lunch set: 刺身丼$380雜錦刺身丼賣相好精緻🥳刺身大約有8款,件件都鮮甜肥美~當中我最鍾意海膽💗入口即化鮮味濃,套餐配埋好幼滑嘅薯仔沙律,仲有味噌湯~🔶lunch set: 備長炭M5和牛 $260和牛燒過後好嫩又juicy💗 入口有甘香~套餐有埋好新鮮嘅蔬菜沙律丶烏冬/饭丶味噌湯💗分量雖然唔算好大💗但係精緻又美味 🔶甲羅燒$168非常鮮甜的甲羅燒🥳我超喜歡喔💕 裏面有滿滿的蟹肉,入口香滑充滿鮮味。🔶燒飯糰 $58金黃色飯糰🍙燒得外脆內軟,入口有焦香。

🔶lunch set: 刺身丼$380

🔶lunch set: 備長炭M5和牛 $260

🔶甲羅燒$168

🔶燒飯糰 $58
金黃色飯糰🍙燒得外脆內軟,入口有焦香。

1K
放工有M佬私家車接送,佢仲落埋車幫我開門...um,呢個電視情節其實係無出現,佢係叫我「快啲上車,禁區嚟架」!之後,佢就話車我去拍拖,晒吓月光,行吓沙灘!夜媽媽拍拖嚟到淺水灣,就梗係要搵間餐廳chill吓,我哋就揀咗食日本野嘅笑酤和味炭燒,望住個大海食晚餐,真係好chill呀!串燒笑酤和味炭燒出名食串燒,所以我哋就叫咗牛舌串燒同鹽燒黑豚腩。我就非常推介鹽燒黑豚腩,一層肥一層瘦,而其實燒過嘅黑豚腩,油份被迫出,唔會太油膩,肉味濃郁,好juicy;至於牛舌經過炭火嘅燒烤,牛舌嘅肉汁被鎖住,肉質軟腍彈牙仲好有牛嘅香味,肉汁豐富濃厚!麵豉蠔鍋呢個麵豉蠔鍋超級抵食,入面有成8隻廣島蠔,粒粒都非常飽滿,大大隻勁爆汁,重點係好鮮甜呀!鍋底採用麵豉湯,非常濃香,配料有蛙蛙菜、金菇、蘿蔔等,全部都好鮮嫩,索晒湯汁,份量十足!迷你笑酤特上海鮮丼雖然話係迷你,但海鮮方面一啲都唔少,有海膽、赤海蝦、帆立貝、吞拿魚蓉、赤身、三文魚、油甘魚、三文魚籽。嘩!真係好豐富架!全部都好新鮮,特別鍾意海膽,餐廳夠晒大方,份量好多,海膽新鮮有光澤,鮮甜柔滑,入口一啲苦澀味都無;三文魚籽晶瑩剔透,粒粒飽滿口感一流;油甘魚魚油豐

串燒

麵豉蠔鍋

迷你笑酤特上海鮮丼
雖然話係迷你,但海鮮方面一啲都唔少,有海膽、赤海蝦、帆立貝、吞拿魚蓉、赤身、三文魚、油甘魚、三文魚籽。嘩!真係好豐富架!全部都好新鮮,特別鍾意海膽,餐廳夠晒大方,份量好多,海膽新鮮有光澤,鮮甜柔滑,入口一啲苦澀味都無;三文魚籽晶瑩剔透,粒粒飽滿口感一流;油甘魚魚油豐富,肉質好甘甜。
2021-11-17