2022-02-05
📍笑酤和味炭燒無得去旅行,放假唯有去遠啲搵返少少旅行感覺🥲今次就去左淺水灣the pulse一間用日本備長炭燒烤既餐廳,遠處已經聞到好香既燒烤味🌪今次坐左喺餐廳最出,對住太陽同沙灘食個午餐🍽👅M5和牛定食 $260和牛切開五份,肉質鮮嫩,牛味好濃,油脂分布平均,一啲都唔韌,點埋佢既燒汁,味道昇華去另一個層次👍今次定食揀咗烏冬底,烏冬好煙韌,亦都冇麵粉味。👅芝士鰻魚玉子燒 $138呢個推介大家一定要試吓。玉子燒好juicy,芝士做到拉絲效果,中間包住鰻魚,鰻魚完全冇骨,每一啖都好滿足,玉子燒既生熟亦都啱啱好👍👅小椰菜 $128細細粒嘅小椰菜好易入口,一啖一粒。用日式方法去烹調小椰菜,果然有另一種風味。小椰菜上面淋咗燒汁,亦都有炭燒味道,要食返啲蔬菜平衡返成餐飯嘅內疚感🙊👅串燒炭燒定食 $160串燒定食入面有牛舌,雞翼,豚肉腸,雞軟骨,豚腩同埋雞肉蔥。全部串燒都係啱啱燒出,仲出緊煙同充滿肉汁🤤👅燒綿花糖雪糕 $68當然要食返個甜品做總結,今次揀左呢個燒綿花糖雪糕,見佢幾特別😛餐廳將雪糕放入燒過既綿花糖中間,綿花糖仲係暖,一啖雪糕一啖綿花糖,好得意,完全未試過😍
👅M5和牛定食 $260
👅芝士鰻魚玉子燒 $138