2019-05-06 96 浏览
位於尖沙咀天文臺道的秋田浜燒食堂,已經都食過兩三次,每次都是點了一些壽司及刺身丼飯,已經覺得不錯!😊今日有位好姊妹生日,決定試吓佢哋的二人前套餐。再食套餐之前店員遞上一碟蝦,給我們一手拿起,多少隻蝦就免費送給我們食😅!感覺幾特別👍赤蝦燒完後店員細心為我哋遞上,蝦肉非常鮮甜爽脆。五色刺身-有油甘魚、三文魚、甜蝦、池魚等......非常新鮮鮮甜👍青森殘酷網鮑-大大隻,超新鮮厚肉😋人氣蟹味噌甲羅燒-裏面有蟹膏、蟹肉、蟹子和鵪鶉蛋,加埋一齊食,口感非常豐富,超好味👍黑松露茸野菌箔燒-平時食開都係蒜蓉焗,今次第一次加入黑松露,味道香濃惹味,食唔停口👍築地海鮮雜炊-海鮮粥裏面加入一些紅蘿蔔鮮魷魚鮮蝦等材料,熱辣辣好滿足!最後甜品係我地最愛嘅綠茶雪糕😋😋😋
位於尖沙咀天文臺道的秋田浜燒食堂,已經都食過兩三次,每次都是點了一些壽司刺身丼飯,已經覺得不錯!😊
今日有位好姊妹生日,決定試吓佢哋的二人前套餐。

青森殘酷網鮑-大大隻,超新鮮厚肉😋
最後甜品係我地最愛嘅綠茶雪糕😋😋😋
自己生日當然要食餐好,所以我哋選擇咗黎秋田浜燒食堂,喜愛這裏有不同多款套餐,套餐包括有刺身及燒海鮮。我同老公點完餐之後,食完就拿了一盆赤海蝦給我們,只要一手拿到幾多就免費燒給我們食👍正!特上刺身拼盤五點,樣樣新鮮,魚肉鮮甜肥美😋漁獲濱燒包括有北寄貝、帆立貝及青森殘酷網鮑,鮑魚店員捧來的時候仲扎扎跳非常新鮮生猛,入口肉質新鮮爽脆。人氣蟹味增甲羅燒-蟹膏一啲都唔腥,蟹味濃郁配埋米通一齊食,正!清酒煮北海道帆立貝,帆立貝食落啖啖肉,非常鮮甜多汁。茶漬飯湯底非常鮮甜加入左少量葱已經提升到飯嘅味道,食到舔舔脷😋😋😋最後店員遞上一碟好清新的綠茶雪糕😋😋😋
外卖送餐
  • 人氣蟹味噌甲羅燒
  • 青森殘酷網鮑
  • 北寄貝
  • 一手赤蝦
2019-05-02 59 浏览
最近發現自己愛上咗浜燒,所以一知道有浜燒嘅地方都會去試一試,今日就食到去尖沙咀,秋田浜燒食堂,到天文台道行上斜路就到。今日人少少得兩個人,就叫個"盛"2人前。首先係河豚魚干,魚干燒到有一層薄薄嘅蜜餞,味道帶少少甜,配埋七味粉沙律醬食,就更加野味。刺身有油甘魚,三文魚,帶子,甜蝦,鮫蝶魚,鮫蝶魚食落口感煙韌,魚身充滿豐富嘅油份。好特別嘅一款刺身。因為叫咗個set,所以可以玩一手攞赤蝦嘅遊戲。又得玩又有得食。赤蝦嘅肉非常厚,隻隻都好大隻又多膏。海鮮盆非常吸引,有活南非鮑魚,活北寄貝,活元貝,甲羅燒。甲羅燒米通,嫩滑嘅鵪鶉蛋撈埋蟹籽蟹膏一齊燒,濃郁蟹膏遇上香脆米通。好味道~活北寄貝,用精酒鯖魚汁煮成,鮮味度超高,口感彈牙,爽口。活鮑魚浜燒,厚厚嘅鮑魚,燒到啱啱好,邊位嫩滑,中間位非常彈牙。活元貝,成隻手咁大,用燒到啱啱熟加少少調味,就已經將元貝嘅味道推到極致。當然最重要係啲貨源靚啦。京都海鮮湯茶漬飯,味道較為清,有淡淡嘅海鮮甜味。最後就係綠茶雪糕,呢個set兩個人啱啱好飽,滿足嘅一餐。

今日人少少得兩個人,就叫個"盛"2人前。

赤蝦嘅肉非常厚,隻隻都好大隻又多膏。

海鮮盆非常吸引,有活南非鮑魚,活北寄貝,活元貝,甲羅燒。

活北寄貝,用精酒鯖魚汁煮成,鮮味度超高,口感彈牙,爽口。

京都海鮮湯茶漬飯,味道較為清,有淡淡嘅海鮮甜味。

最後就係綠茶雪糕,呢個set兩個人啱啱好飽,滿足嘅一餐。
2019-04-29 60 浏览
呢間餐廳就好似,喺漆黑之中嘅螢火蟲一樣,雖然間鋪唔係喺大街大巷,但因為太出色,所以點我都要遇上!渣車人仕注意**呢間餐廳有代客泊車服務~可以玩一手夾大紅蝦。同太太揀咗呢個二人前盛。放題一手夾~精緻又新鮮嘅刺身,大家可以安心食用,三文魚新鮮肥美。帶子比平時食到嘅更加爽甜。好堅嘅刺身!嘩嘩嘩~巨型海鮮,隻活元貝仲大過我隻手,鮑魚都有半隻手大,幾百蚊竟然食到咁大隻嘅海鮮。抵我特登搵呢間餐廳清酒味香濃,肉厚鮮甜,燒得啱啱好燒鮑魚,新鮮嘅鮑魚嘅味,好易俾其他味道冚到,所以浜燒就最可以食到鮑魚嘅味。真係無得輸。將蟹膏/鵪鶉蛋/蟹籽燒過後更加濃郁,加埋脆卜卜嘅米通,一口咬落去,又真係好滿足。呢個海鮮粥係掂嘅,第一好足料鮮到暈,第二食落好綿~最後嚟個綠茶雪糕,今晚非常滿意,大滿足!

可以玩一手夾大紅蝦。

同太太揀咗呢個二人前盛。

放題一手夾~

精緻又新鮮嘅刺身,大家可以安心食用,三文魚新鮮肥美。

帶子比平時食到嘅更加爽甜。好堅嘅刺身!

清酒味香濃,肉厚鮮甜,燒得啱啱好

呢個海鮮粥係掂嘅,第一好足料鮮到暈,第二食落好綿~

最後嚟個綠茶雪糕,今晚非常滿意,大滿足!

2019-04-16 100 浏览
從日本旅行返港後一直掛念日本美食,於是決定晚餐要吃浜燒,大吃一頓。秋田浜燒食堂位於天文臺圍,我們六時半到達不用等位,可以立刻坐下點餐。我們花多眼亂,最後還是選了個二人餐。我們才剛下了單,店員就拿來一籃赤蝦,說有個期間限定小遊戲跟我們玩,只要我們一手拿到多少赤蝦,就送我們多少。最後我一手拿到6隻,店員隨即在我們面前燒製赤蝦,我們都很驚喜多了這額外的燒蝦。赤蝦屬於中size,因用燒的煮法特香,蝦肉爽而且鮮甜。講回那二人餐,前菜有燒河豚干。第一次食河豚,河豚干燒得甘香有咬頭,配上沙律醬很搭,很適合談天伴嘴。特上刺身拼盤刺身新鮮,有池魚、油甘魚、三文魚、帶子和赤嘏。其中我最鍾意帶子,鮮甜嫩滑。漁穫浜燒海鮮包括網鮑、原隻北寄貝、北海道帆立貝和甲羅燒。全部都是由廚師在我們面前炮製,可以一邊吃一邊看貝穀類海產卜卜打開的過程,還有一邊聞着燒海鮮的香氣也是一大享受。網鮑超新鮮,燒的時候但是活的,看着鮑魚在熱爐上捲動,真的有點殘酷,可是真的很好吃,肉質軟,鮮味。原隻北寄貝,肉質爽脆,很鮮甜,吃完連汁全喝光。北海道帆立貝,啖啖肉,很厚身,一隻切開有4件肉,鮮嫩,裙邊亦不靭。人氣蟹味噌甲羅燒蟹膏甘香鮮甜,混入

特上刺身拼盤

漁穫浜燒

原隻北寄貝,肉質爽脆,很鮮甜,吃完連汁全喝光。

人氣蟹味噌甲羅燒
蟹膏甘香鮮甜,混入蟹子、蟹肉和香蔥粒,味噌調味很香,配脆米餅吃,滋味無窮。

黑松露燒野菌
用鍚紙包裝著燒,一打開香氣四溢,松露加上牛油香,不得了。

明太子海鮮湯茶漬飯
我很喜歡茶漬飯,海鮮湯清爽但不會淡而無味,加入明太子撈均勻吃,少少辣,增添惹味。

築地海鮮雜炊
材料豐富,有北寄貝、帆立貝、魷魚等,鮮味十足。粥底因為是用珍珠米,很綿密,加入生菜絲,爽口又清新。

最後甜品是黑芝麻雪糕,芝麻幼細香濃,滿足地結束豐富晚餐。
2019-04-15 86 浏览
陪朋友到工會買完樂園門票後,到附近天文台圍食日式浜燒。地點幽靜,和風裝修,非常有特色。食物有散點,也有套餐。朋友選了「京都二人前」。開始前店員更送我倆一次「一手赤蝦」活動,抓了六隻大蝦。用海鹽燒烤,鹹香鮮味。套餐有多款食物,前菜河豚魚干,燒烤後煙韌香口,是不錯的下酒小食。特上刺身拼盤五點,有多款新鮮海鮮,更有配上特製醬汁的左口魚刺身。浜燒海鮮有大大隻北海道帆立貝,處理乾淨再加上清酒燒烤,鮮味到連汁也喝掉。再有個頭不小的青森網鮑,細心切成條狀,方便食用,肉質彈牙爽口。北寄貝也很鮮味。今次又食到甲羅燒的新配搭。先用鵪鶉蛋、味噌、香葱等燒烤,再配上脆卜卜米餅,甘香幼滑又有口感。再有野箘箔燒,加入黑松露,用鍚紙燒烤,打開後滿滿松露香味。套餐更包有美味茶漬飯和雪糕甜品。整體非常滿意,可以要再試試隔壁同一家鐵板燒餐廳。
陪朋友到工會買完樂園門票後,到附近天文台圍食日式浜燒。
地點幽靜,和風裝修,非常有特色。

食物有散點,也有套餐。朋友選了「京都二人前」。

再有野箘箔燒,加入黑松露,用鍚紙燒烤,打開後滿滿松露香味。

套餐更包有美味茶漬飯和雪糕甜品

整體非常滿意,可以要再試試隔壁同一家鐵板燒餐廳。

2019-04-15 76 浏览
呢一間位於尖沙咀天文台圍嘅日本《秋田浜燒食堂》 專食日本直送嘅水產, 除咗刺身食法之餘,亦提供咗浜燒。 浜燒嘅意思即係將新鮮釣到嘅海產即釣即燒, 保證食到個中嘅鮮和甜。餐廳裝修充滿和風, 唔講嘅話仲以為去咗日本走番轉。呢間餐廳最出名就係一手捉赤蝦遊戲, 只要你隻手夠大,一手攞到幾多隻蝦就係屬於你了。同行朋友手掌夠大, 一手捉到八隻赤蝦, 輕易成為當晚浜燒的海鮮之一。 赤蝦大大隻, 雖然唔識跳跳紮( 如果跳跳紮的話捉起來都頗嚇人), 但食落都尚算新鮮,以有得食有得玩黎講, 絕對收貨。今次食咗《京都二人前》,$498一位, 裏面包含咗前菜、刺身、燒海鮮、主食以及甜品。 以尖沙咀嚟講, 價錢相當公道。前菜小吃係雞泡魚乾, 雞泡魚乾食落暖笠笠,帶有魚乾嘅鮮和甜, 係一個非常好嘅佐酒小吃。刺身拼盤包含咗五種刺身, 有三文魚、油甘魚、章紅魚和甜蝦。 每款刺身都相當新鮮, 皆因廚師選取咗當天最當造嘅食材, 三文魚肥美, 油甘魚味道鮮甜, 章紅魚口感爽滑。如果唔識燒海鮮嘅話店員亦樂意出手相助,第一樣海鮮係青森網鮑, 燒鮑魚睇落帶點殘酷,皆因將生猛嘅鮑魚放喺網上燒, 鮑魚size相當大, 而且亦非常厚肉

餐廳裝修充滿和風, 唔講嘅話仲以為去咗日本走番轉。

如果唔識燒海鮮嘅話店員亦樂意出手相助,

第一樣海鮮係青森網鮑, 燒鮑魚睇落帶點殘酷,皆因將生猛嘅鮑魚放喺網上燒, 鮑魚size相當大, 而且亦非常厚肉。

燒好嘅鮑魚口感彈牙, 夠曬煙煙靭靭, 我最喜歡點柚子胡椒醬, 柚子嘅香氣

可以帶出鮑魚嘅鮮甜,讚。

第二樣海鮮係鮮北寄貝, 北寄貝最出名就係鮮和甜。 用網燒嘅方法可以令北寄貝嘅精華更加濃縮, 味道特別鮮甜, 亦帶有海水嘅鹹鮮味。

蟹味噌甲羅燒可以話係每次食浜燒嘅must點item, 甲羅燒裏面係香濃嘅蟹膏, 味道夠曬甘香, 撈埋蟹肉、香蔥同鵪鶉蛋一齊燒, 可以食到一梳梳嘅蟹肉, 鵪鶉蛋亦令甲羅燒更加滑溜, 每一口甲羅燒都令人回味十足, 難怪成為人氣之選。

澳洲頂級牛肋骨肉牛味香濃,近骨嘅位置牛味就最香, 牛肋骨肉燒起來嘅熟度剛剛好, 帶點juicy又唔乾, 比起海鮮絕對唔會遜色。

最後嘅食事可以選擇京都海鮮湯茶漬飯, 又或者係築地海鮮雜炊。 海鮮湯茶漬飯味道比較清甜, 加入咗脆米增加口感。海鮮雜炊即係海鮮粥,材料豐富,口感綿滑, 加入香蔥更是神來之筆, 整頓晚飯畫上完美句號。

整體而言,呢間餐廳嘅套餐物有所值,難怪吸引咗咁多食客黎支持。

2019-04-14 1974 浏览
今日與姐姐相聚,到這家吃浜燒的。我們二人選了一個二人餐,好豐富。下菜之後,員工遞上一碟滿滿的生赤蝦,說我們可以一手抓,抓到多少,全免費燒給我們,姐姐的手小都抓到6隻,很高興。蝦燒得很香,很有蝦味,很鮮甜,肉質爽。之後正式吃我們點的餐。雞泡魚干很甘香,有咬口,咸香亦不失鮮味,不錯的小吃。刺身拼盤有赤蝦、帶子、池魚、油甘魚、三文魚各兩件。全部都很新鮮,三文魚肥美,帶子很鮮味,赤蝦大大隻,蝦膏鮮甜。店員開始為我們燒海鮮,全部海鮮都很新鮮,鮑魚是活鮑魚,仍然在舞動。網鮑很爽滑,肉質淰滑,易咬開,鮮甜。原隻北寄貝肉質很爽脆,流出的鮮甜湯汁全部喝光。原隻帶子看着帶子在爐上由生變熟,帶子貝殼卜一聲爆開。帶子很大隻,店員將帶子肉切成細細件,方便食用,帶子肉質爽滑鮮甜,帶子裙邊爽脆一點也不韌。甲羅燒店員將蟹膏,配以蟹肉,蟹子及鵪鶉蛋混合來燒,很香。燒好後,濃厚的蟹膏,便放上脆脆的鍋巴上吃,很甘香,啖啖蟹膏,美味非常。海鮮雜炊粥煲得軟綿綿,裏面有細八爪魚及帶子,很鮮甜,配上少量蔥花及紅蘿蔔絲,很暖胃。明太子茶漬飯明太子甘香,泡飯配以脆米一起吃,很有口感,加上紫菜絲,味道簡單但很鮮。甜品是黑芝麻雪糕,黑芝麻

蝦燒得很香,很有蝦味,很鮮甜,肉質爽。

之後正式吃我們點的餐。
雞泡魚干
很甘香,有咬口,咸香亦不失鮮味,不錯的小吃。

刺身拼盤

網鮑
很爽滑,肉質淰滑,易咬開,鮮甜。

原隻北寄貝
肉質很爽脆,流出的鮮甜湯汁全部喝光。

原隻帶子

甲羅燒

海鮮雜炊
明太子茶漬飯

甜品
是黑芝麻雪糕,黑芝麻味很香濃,雪糕香滑。

總括而言,今餐非常滿足,全部海鮮都鮮甜美味。店員服務亦非常好,我們十分滿意。
2019-04-14 244 浏览
因為這個星期家裡沒得吃,我就約了好友吃飯。既然在外面吃,就吃我最愛的日本菜喔!由於有朋友說秋田浜燒食堂好吃,所以今晚我們就來了!我們點了京都兩人前 一手赤蝦 - 吃之前有遊戲玩,就是看看你一手可以拿多少。我一手拿了六隻呢 河豚魚干 - 很有咬口 特上刺身拼盤五點 - 有左口魚、花魚,油甘魚、甜蝦、三文魚刺身,全部都十分新鮮鮮甜。左口魚則配柚子汁,由於師傅說此魚比較淡味,芥茉會蓋過魚的鮮味。油甘魚跟三文魚則是厚切,三種魚都有不同口感。漁獲濱燒 - 有青森殘酷網鮑、北寄貝、北海道帆立貝、人氣蟹味噌甲羅燒青森殘酷網鮑 - 看著它活生生被燒,明白爲何菜名叫殘酷網鮑,鮑魚上掃了蒜蓉,好香,啖啖肉,超彈牙 北寄貝 - 燒得剛剛好,配上鯛魚汁,好惹味,我連汁都喝掉。北海道帆立貝 - 大大隻帆立貝,配上清酒跟鯛魚汁,超厚,又鮮!燒到剛剛好,一點都不韌,還有一點點清酒味,師傅功力真棒。人氣蟹味噌甲羅燒 - 將蟹肉絲,蔥,蟹籽,鵪鶉蛋,蟹膏混在一起,放在鍋巴上吃,很有層次感 山之惠黑松露茸野菌箔燒 - 尾聲來一個燒野菌,好juicy 的野菌京都海鮮湯茶漬飯 - 有明太子,鯛魚,鮭魚,好香呀築地海鮮雜炊 -

由於有朋友說秋田浜燒食堂好吃,所以今晚我們就來了!

我們點了京都兩人前

河豚魚干 - 很有咬口

漁獲濱燒

青森殘酷網鮑

北寄貝 - 燒得剛剛好,配上鯛魚汁,好惹味,我連汁都喝掉。

山之惠黑松露茸野菌箔燒

京都海鮮湯茶漬飯 - 有明太子,鯛魚,鮭魚,好香呀

京都海鮮湯茶漬飯

築地海鮮雜炊 - 不要看它一小碗,裏面有很多海鮮,這個海鮮粥「無得頂」

築地海鮮雜炊

最後以朱古力味雪糕作為甜品,今餐真的很豐富又很滿足,吃到一餐很有水準的日本料理,又吃得很飽飽的喔!
漁獲濱燒
山之惠黑松露茸野菌箔燒
2019-04-12 71 浏览
約了朋友食飯, 他book了一間位於尖沙咀的日本食肆,我們入到店內, 見到餐廳的裝飾十足十與我們在日本時旅行時見到的一模一樣, 仿佛我們真的處身於日本. 餐廳的menu都有好好多選擇, 仲有幾款套餐, 於是我們order了個二人用的京都套餐, 個套餐非常豐富, 有澳洲頂級牛胸肋骨肉, 特上刺身拼盤, 河豚魚干, 京都茶漬飯明太子及築地海鮮雜炊, 落咗order之後, 侍應便攞了個筲簊, 筲簊裡放滿了赤蝦, 侍應話餐廳做promotion, 食客可以一手抓幾多赤蝦, 便全部送給客人食, 餐廳叫這玩法叫”一手赤蝦”, 我們喜出望外, 朋友夠高大, 手掌也大, 他來抓這赤蝦實在是超級抵, 他一隻手竟然抓住了十隻赤蝦, 侍應便即時在我們旁邊的爐上燒這十隻肥厚的大赤蝦, 我們當然也是勁開心,又多了十隻蝦食. 首先上來特上刺身拼盤, 左口魚刺身超鮮甜, 三文魚刺身好肥美, 甜蝦也是非常的鮮甜, 食到我們舐舐脷, 之後上來的河豚魚干, 是我食過的最好食的魚干, 魚干並不硬, 食在口中, 甜甜地, 越嚼越香, 超好味! 牛胸肋骨肉好有牛味, 而且是純瘦牛肉, 但一D都唔鞋口, 燒到五成熟, 牛肉中間仲

首先上來特上刺身拼盤, 左口魚刺身超鮮甜, 三文魚刺身好肥美, 甜蝦也是非常的鮮甜, 食到我們舐舐脷, 之後上來的河豚魚干, 是我食過的最好食的魚干, 魚干並不硬, 食在口中, 甜甜地, 越嚼越香, 超好味! 牛胸肋骨肉好有牛味, 而且是純瘦牛肉, 但一D都唔鞋口, 燒到五成熟, 牛肉中間仲見到紅肉, 超好食, 牛肉味濃郁, 食完都齒頰留香, 令人回味! 最最要讚的是他們的築地海鮮雜炊, 海鮮有每人一隻青森殘酷網鮑及每人一隻北寄貝, 活生生的鮑魚及北寄貝拿給我們看, 然後在我們旁邊燒, 鮑魚的群邊仲不斷郁動, 超新鮮! 味道當然相當之唔錯, 鮑魚爽口清甜, 不用任何醬汁都已是非常美味, 有海水天然的咸味及鮑魚的清甜, 好食到無得頂! 北寄貝都是, 貝殼內加了些清酒煮, 無論是北寄貝肉及汁我都將它食到一干二淨, 這間日本餐廳真的將食材處理得非常好, 不但止新鮮, 原汁原味的料理手法真的令人回味!
有朋友介紹這裏的燒物很不錯,我和朋友都是日本菜的愛好者,當然不能錯過。來到尖沙咀天文臺道,要走上斜坡,餐廳就在右邊。走到門口,門面已經散發著濃濃的日本風,掛住一個個很亮的燈籠,室內也有,裝潢還很漂亮的。吃飯也有遊戲玩🎲🕹這個遊戲叫“一手赤蝦“,意思是在右邊的梢子放了一些蝦子,一手拿到多少放到左邊的碗裏,那就是你的㖿!我們的成績也不賴呀,有六隻🦐🦐🦐🦐🦐🦐請師傅幫我們燒吧!👏🏻👏🏻《河豚魚干》這個魚干很好吃,很香很有嚼勁,配點美奶滋層次又不同了。《特上刺身拼盤五點》分別有三文魚、甜蝦、油甘魚、花魚、佐口魚,肉質各有不同。由於佐口魚味道比較淡,如果沾普通日本醬油和芥末的話,魚的味道會被蓋過,所以師傅會給另外的醬汁,味道清新,像柚子醬油的味道。《青森殘酷網鮑》師傅先在網鮑上塗了些蒜蓉牛油再燒,令味道更有層次,口感非常彈牙,熟成剛剛好👍🏻《北寄貝》師傅會先清理內臟之後,再用鯛魚汁一齊燒,口感煙靭,味道鮮甜,我連那些“精華“湯汁都一併喝掉😋《北海道帆立貝》師傅已經清好內臟,將一大顆的剪成一粒粒方便我們吃。裏面除了加了鯛魚汁一齊燒之外,這次還加了日本清酒,師傅說味道會比北寄貝清淡,果然比較清,還有

《河豚魚干》
這個魚干很好吃,很香很有嚼勁,配點美奶滋層次又不同了。

《特上刺身拼盤五點》

《青森殘酷網鮑》

《北寄貝》

《北海道帆立貝》
師傅已經清好內臟,將一大顆的剪成一粒粒方便我們吃。裏面除了加了鯛魚汁一齊燒之外,這次還加了日本清酒,師傅說味道會比北寄貝清淡,果然比較清,還有清酒的甜味,很棒! 我自己會比較喜歡這個。還有肉質一點也不靭,煮得剛剛好,全靠師傅熟練精湛的手藝👍🏻👍🏻

《人氣蟹味噌甲羅燒》
這個甲羅燒的材料顏色很繽紛,有蟹肉、蔥花、蟹籽, 鵪鶉蛋和蟹膏。 因為加了味噌,如果單吃的話應該會覺得咸,那應該要配搭什麼一起吃呢?答案係:鍋巴!
鍋巴本身味道較淡,口感非常脆,用它來配甲羅燒就最好不過了😋😋

《山之惠黑松茸野菌箔燒》
用錫紙包裹着能鎖住水份,野菌吃起來很爽口juicy。
山之惠黑松茸野菌箔燒

《京都海鮮湯茶漬飯》茶漬飯很香,裏面有明太子、鯛魚、鮭魚。吃起來味道比較重,可能是因為明太子本身的咸味,再加上紫菜碎,令香味提升不少。
京都海鮮湯茶漬飯

《築地海鮮雜炊》這個粥的味道相對茶漬飯來說較為清淡,粥感綿,香菇有咬勁,蔥花令整碗粥錦上添花,增添香味。裏面的海鮮很足料,將鮮味帶到粥裏面。
築地海鮮雜炊

甜品是朱古力雪糕,就算已經覺得很飽,都有能容得下它位置😜
甜品

其實這裏除了吃物好吃之外,師傅都很好,會跟我們介紹每一道菜,還會跟我們聊天,去了那麼多日式餐廳吃飯,這經驗真的比較少,所以這晚都吃得很開心👍🏻
山之惠黑松茸野菌箔燒
2019-04-10 41 浏览
我們二人選了KYOTO SET。一手赤蝦, 店員給我們一盤蝦, 看可以抓到多少隻。我雙手較大隻, 我一手抓了6隻。然後店把6隻蝦濱燒過來。濱燒蝦鹹香,美味!河豚魚干咬落有嚼勁。配上蛋黃醬來吃, 十分惹味。特上刺身拼盤五點有左口魚,拖羅,三文魚,帆立貝,甜蝦。每種刺身皆新鮮, 拖羅,三文魚更是飽滿肥美。主角就是海鮮濱燒青森殘酷網鮑二個網鮑生猛,會動的。可見新鮮指數爆燈。鮑魚爽口彈牙,味道鮮甜。北寄貝一個北寄貝香甜北海道帆立貝二個帆立貝肉厚,爽彈又富鮮味。人氣蟹味噌甲羅燒甲羅燒配上米餅來吃, 鹹鹹香香。海鮮粥食完刺身, 濱燒, 再來碗海鮮粥,暖一暖胃真不錯。
我們二人選了KYOTO SET。

河豚魚干

咬落有嚼勁。配上蛋黃醬來吃, 十分惹味。

主角就是海鮮濱燒

青森殘酷網鮑二個

北寄貝一個

北寄貝香甜

北海道帆立貝二個

帆立貝肉厚,爽彈又富鮮味。

人氣蟹味噌甲羅燒

甲羅燒配上米餅來吃, 鹹鹹香香。

海鮮粥

食完刺身, 濱燒, 再來碗海鮮粥,暖一暖胃真不錯。
2019-04-09 47 浏览
今天是與內子的結婚週年紀念,特別訂了天文臺道的這一間日本餐廳,餐廳位置旺中帶靜,方便之餘亦有小店的寧靜感覺。選了京都二人前套餐,包括有河豚魚干,特上刺身併盤五點,浜燒網鮑,浜燒北寄貝,甲羅燒,還有澳洲頂級牛胸肋骨肉,黑松露蓉野菌,茶漬飯以及甜品,相當豐富。適逢餐廳舉辦了一個別開生面的遊戲活動,但凡惠顧滿300元,便可以一隻手拿起盤中大蝦,廚師會為你即席把所得的”蝦獲”浜燒,然後送上,大蝦隻隻個仔不少,只是加點海鹽作基本調味,經已十分美味。浜燒網鮑,網鮑是非常的生猛,放在爐上燒的時候在殼裏面鑽來鑽去,新鮮燒出來的味道果然不同凡響,是海洋嘅味道。浜燒北寄貝,入口鮮甜無比,口感極度爽脆。澳洲頂級牛胸肋骨肉,此道還沒端來便已嗅到陣陣的牛香,近骨的肉牛味特濃,咬下噴發出應有的肉汁;點一點隨附的醬汁,倍添滋味。茶漬飯,茶漬飯是今晚令人驚喜的一道,味道濃厚,面頭脆米倍添香口,個人覺不加wasabi風味更佳。甜品是黑芝麻雪糕,黑芝麻味道香濃而不太甜,為是夜畫上一個完滿的句號。

浜燒北寄貝,入口鮮甜無比,口感極度爽脆。

2019-04-06 37 浏览
好友早排話約我食好野帶左我來呢度哇呢度都幾少來個位置幾特別要好識窿路先會來我地叫左京都二人前$498 一位河豚魚干唔會太乾火候好夠特上刺身拼盤五點厚厚的刺身好新鮮人氣蟹味噌甲羅燒好多蟹膏加埋個鵪鶉蛋口感更香滑!青森殘酷網鮑鮑魚超新鮮(仲郁緊)最正係有專人幫你燒呢度服務超好安坐等食就ok北寄貝落左白酒燒好正個汁都可飲埋黑松露茸野菌箔燒打開香氣撲鼻黑松露好香👍鮑魚好爽口正!澳洲頂級牛胸肋骨肉燒得好香個汁好特別(唔食牛可選擇北海道帆立貝)鮮湯茶漬飯清清地唔錯築地海鮮什炊d料好足有大大隻帆立貝綠茶雪糕食埋個甜品好滿足

好友早排話約我食好野

火候好夠

厚厚的刺身

好新鮮

好多蟹膏
加埋個鵪鶉蛋口感更香滑!

鮑魚超新鮮

正!
澳洲頂級牛胸肋骨肉

燒得好香
個汁好特別

(唔食牛可選擇北海道帆立貝)

鮮湯茶漬飯

綠茶雪糕

食埋個甜品

好滿足
2019-04-02 36 浏览
今日同男朋友去左尖沙咀食飯,佢帶左我去食日本菜。餐廳主打浜燒料理,我地兩個好鐘意食海鮮,浜燒料理又對銅鑼灣一間日式餐廳特別喜歡。今晚黎到尖沙咀試試餐廳的水準先。我地叫左二人前,刺身非常驚喜高質素,入口鮮甜鮮美,刺身厚薄適中,入口肥美油香!一手赤蝦在手,感覺好有趣,見到師傅即燒,蝦肉入口爽口鮮甜,蝦肉彈牙。之後到主菜浜燒海鮮,蟹甲羅燒是我地必吃,蟹膏濃郁濃香,味道鮮甜香口,蟹味噌咸香不失鮮甜。鮑魚、貝類更加是新鮮,好喜歡爽嫩鮑魚。之後到黑松露野菌和牛胸肉,牛肉濃香唔會燒到好乾身,超喜歡充滿菌香的野菌。之後有茶漬飯和粥,非常豐富滿足。