2019-11-26 177 浏览
十年都唔入屯門一次咁啱有野做入咗嚟又想搵下黃店懲罰吓一搵就搵到呢間由外黃到內嘅小店💛😛中午時間都有唔少人等位,又多學生哥,不過都好快有位😙店內嘅裝飾都好有特色好靚,陽光照射入嚟仲好寫意舒服😌食物方面都好有水準,嗌咗呢個全日早餐,大大碟又足料,有蘑菇,蕃茄,沙律,薯角,煙肉,是日生果,炒蛋同pancake👅💦友人嗌咗個黑椒雞扒撈丁,聞到都覺得好香,似秘製嘅味度,唔係一般喺街食嘅黑椒汁咁👅💦最重要係呢碟野$40左右,又食環境又食物又好食,完全物有所值🥰
十年都唔入屯門一次
咁啱有野做入咗嚟又想搵下黃店懲罰吓
一搵就搵到呢間由外黃到內嘅小店💛😛

中午時間都有唔少人等位,又多學生哥,不過都好快有位😙

店內嘅裝飾都好有特色好靚,陽光照射入嚟仲好寫意舒服😌

午餐
2019-11-06 196 浏览
第一次黎到呢個地方,黎試呢到既小店。晚上7點幾黎到,晚餐時間都幾多人等,人龍大概7-8個party. 不過turn over都好快,等左半個鐘就入得叫左兩個餐,其中一個加左$15要左個湯。首先講下個蒜蓉包,好香脆,蒜蓉味好濃,要黎點湯岩岩好。 食完個包,就飲湯,唔知係味蒜蓉包太濃味,顯得個湯好淡,不過都有菇味既,有進步空間。雙拼雞翼雞扒茄汁意粉,味道同茶餐廳既差不多。不過雞翼同雞扒都煎得幾香既。同埋$58有野飲有水果,都算抵食.All day breakfast,最特出係條熱狗腸唔會太咸,都煎得個皮幾香口,其他食物都不過不失。呢到既佈置都幾,係加分既地方。

磨菇湯

雙拼意炒

All  day  breakfast

呢到既佈置都幾,係加分既地方。
雙拼意炒
All  day  breakfast
2019-11-03 115 浏览
員工極唔精神 食物非常一般 五六十蚊價錢 街邊十零蚊小食水準 薯條翻炸/炸唔透 腸皮過厚 冇肉味目測應該冇煎/炸過 麵包冇翻熱透 用芝士汁扮mozzarella 真芝士得幾滴 凍咖啡冇咖啡味衰過雀記罐裝唔信嘅咪去試下
唔信嘅咪去試下
2019-11-03
2019-10-28 144 浏览
屯門近來人氣爆登的小店,門口人龍一直不散,等了約半小時才能入座。好豐盛的All day breakfast,比較特別的是配上了雜果沙律,剛好適合不愛吃沙律菜的我。大大條熱狗腸,薯角熱辣辣又香脆。加了$3轉炒蛋,滑溜溜的炒蛋味道香濃,配上多士吃得滋味。芝士咸牛肉蛋熱狗配料豐富,絕無欺場,咸牛肉非常惹味,配上香滑的炒蛋是很好的配搭。 特飲芒果冰冰很有驚喜,很有鮮果的味道,加上芒果和香橙粒粒,解渴又開胃。水蜜桃梳打也是不錯的選擇,滿滿的草莓和芒果粒鋪在上面,賣相吸引又好喝。食物性價比高,加上「米豬連」認証良心小店,難怪客似雲來呢,要加油呀。
All day breakfast

芝士咸牛肉蛋熱狗

All day breakfast
芝士咸牛肉蛋熱狗
我哋去嗰日係星期五晚,全店滿,有兩三枱客係出面面等緊,我哋大約等左半個鐘到就有得坐啦。啲食物好好味,又落足材料,特別係佢個蒜蓉包,好好味。仲有就係個雪糕華夫餅,足足厚出面嘅一倍,一個女仔隨時食唔晒!三個字:平靚正!
啲食物好好味,又落足材料,特別係佢個蒜蓉包,好好味。
三個字:平靚正!
全日早餐
蒜辣香蕃茄蝦意粉
是日例湯,蒜蓉包
鮮雜果粒粒窩夫
2019-10-27 984 浏览
係屯門探朋友接放工,發覺建生依個屋邨區都有唔少美食,唔少都係小店黎,近輕鐵站果邊,有間cafe近黎都幾多人食,所以想試下。店面幾有特色,有啲好細心既裝飾,有典型文青cafe既bar枱同埋手繪畫,好DIY!係門口睇下餐牌有咩食,都有唔同選選wor,有飯有意粉有扒有甜品!唔錯我地叫左個龍利柳飯配白汁,仲有西冷牛扒配薯角,加$15仲有白湯同蒜蓉包添,飲品方面我地叫左特飲:百香果汁,唔洗加錢嫁!首先先有湯同包,湯份量多,唔會太漏,幾清新,包都幾好味。等左一陣就有得食喇!每個set都係成盤上,唔怪得叫盤子工房。龍利柳飯+白汁:飯同魚份量都多,但個白汁出奇地少,唔夠撈飯。魚都幾入味,個texture唔錯。另外啲瓜有煎過,幾好味。西冷:西冷煎得幾好,入味之餘口感適中,薯菜新鮮,份量多。每個set都附送西瓜,做飯後果,幾特別。百香果飲品用個量杯裝住,幾特別,提提大家要搞一搞個底,先飲,如果唔係會無味。搞完之後,杯野飲味道適中,唔太甜,都ok,入面仲有啲蘋果粒。總結:依間餐廳係屋邨黎計算係清泉,雖然食物質素唔算超卓,但都幾好,有特色,環境也舒服,價錢相宜,可以一試。

首先先有湯同包,湯份量多,唔會太漏,幾清新,包都幾好味。

西冷:西冷煎得幾好,入味之餘口感適中,薯菜新鮮,份量多。

每個set都附送西瓜,做飯後果,幾特別。

2019-10-23 102 浏览
呢間餐廳我哋係特登想要試下嘅因為位置都近我哋住嘅附近 加上我哋最近都好鍾意食熱狗見佢呢度有好多唔同味道嘅熱狗大概中午時間都有唔少人喺度等緊位 餐廳裏面都坐滿曬 因為座位都唔係好多鍾意呢間餐廳因為佢哋係一個我認為係家庭式嘅小店 裏面嘅人都好忙都會有講有笑要左一份班戟早餐同埋一份番茄莎莎牛油果醬熱狗早餐set份量好多 班戟有兩塊又有煙肉蕃茄蘑菇雞炒蛋仲有邪惡薯條而呢個蕃茄莎莎牛油果醬熱狗我哋就真係好欣賞 嗰個醬汁好清新好適合朝早食用 唔會有好邪惡嘅感覺 食埋個沙律好飽好滿足仲要佢配埋一杯好大杯嘅是日特飲我哋嗰日就係金桔汁入面仲有蘋果粒好清新好夠凍 唔會好甜好好飲我想講呢間餐廳cp值真係超高 我哋喺元朗買個熱狗餐都要50蚊 佢呢度有得坐低埋都唔使呢個價錢 仲要小文青嘅環境坐得幾舒服 超級推介

都會有講有笑

要左一份班戟早餐同埋一份番茄莎莎牛油果醬熱狗

2019-10-23 77 浏览
今日收工去咗建生邨呢間盤子工房食飯 夜晚時間人算幾多全場滿座 餐廳裝修唔算華麗 比較貼近文青風嘅cafe 牆上好多乾花仲有壁畫 仲有我最愛嘅pepe同埋連豬 要等位都值得叫咗個三重芝士熱狗套餐 揀咗脆薯角熱狗幾大隻上面畀滿滿嘅芝士醬覆蓋住滋味十足 熱狗腸好大條好鹹香麵包鬆軟有學過夠誠意美中不足係熱度唔夠 薯角夠脆夠香口 正常發揮已經包咗嘢飲是日特飲係芒果汁 仲有提子粒粒喺入面 雖然唔係鮮拃 但一啲都唔淡另外叫多咗份水牛城雞翼 有三隻 係雞翼尖連雞中翼 微辣 惹味多汁推薦

叫咗個三重芝士熱狗套餐 揀咗脆薯角

2019-10-22 72 浏览
區內少數真。悠閑西式餐廳。喺屋邨好少可搵到隱世文青小店格局,好似咁無造作嘅感覺,坐落幾舒服,可惜坐坐下人多,無得 hea 足一個晚上。除咗佈置之外,食物擺盤睇得出有心思。靚。舖頭係熱狗專門店,同邨街坊都讚好食。可以單點,而連套餐點,有薯條/薯角伴碟同飲品。熱狗本身足料,熱狗唔算高技巧食物,所以已經夠,反而用手拎嚟食,啲料流出嚟,有啲尷尬,唯有用刀叉。但麵包略嫌太軟熟。薯格都夠脆。飲品就 er... 其實都無乜特別。

除咗佈置之外,食物擺盤睇得出有心思。靚。

薯格都夠脆。飲品就 er... 其實都無乜特別。

2019-10-19 75 浏览
真係超好食,野飲又大杯,d野係好創新。佢個d熱狗有好多味,仲要隻隻味都好好食,舊包仲好鬆軟。佢唔只有熱狗,仲有漢堡包同d粉面,非常之好食同多元化。我極力推薦嘅良心小店。
2019-10-18
  • 墨西哥莎莎醬熱狗
約朋友係假日去屯門食lunch,呢間鋪頭裝修風格行文青路線,主打各款熱狗。每個餐都用木托盤裝住,個賣相即刻提升~lunch hour好多人,想食就要早d去。搵咗位揀好餐,就去收銀落單,侍應會送上食物。墨西哥莎莎莎莎醬熱狗($37/set $44),加多幾蚊就變成set,多咗配菜及飲品,抵食。自家制莎莎醬主要用咗牛油果、蕃茄粒等食材,鋪滿係熱狗包上面,感覺健康咗。而且脆皮熱狗腸外皮脆卜卜,麵包內層軟,鍾意可以用手拎起咬,又或者用刀切都一樣好食。熱狗份量好大,好夠飽。配菜既薯角炸到夠脆,入面軟,雖然會熱氣,但莎莎醬感覺中和咗~是日特飲柑桔汁唔駛加錢,大熱天時飲杯,好解渴消暑。多重浴芝士熱狗($32/set $44),揀咗雜果沙律。芝士溶係熱狗腸上面,好邪惡。而且仲係熱辣辣既芝士,一流。不過芝士味道可以再重一dd,咁味道就會更突出。沙律醬唔會好膩,而且沙律材料大小切得均勻,方便食。亦都可以揀薯條/薯角。餐廳除左有lunch提供,仲有早餐、tea及晚餐,種類都會有dd唔同。更有飯麵可以揀,一定食到飽。

2019-10-19
2019-10-13 124 浏览
香港壓力大,得閒真係要去搵下好野食減下壓,今次番黎屯門搵好野食,係健生村竟然發現好餐廳,介紹下呢間叫盤子工房,餐廳裝潢別致,座位又鬆動唔會坐等唔舒服,由於晚餐肚餓就叫左個期間限定既辣雞芝士熱狗餐,上餐時候一個木盤搬上黎真係特別有格調,熱狗份量足夠加埋配菜可以揀薯條/薯角/意粉咁配搭一定夠飽!辣雞可揀香辣同魔鬼辣,我就香辣已經頂唔順,要配合埋餐飲既芒果汁,飲入口啖啖香芒果味配合橙肉去舒緩番。兩個人當然要叫多一個多重浴芝士熱狗,芝士控真係唔可以放過,入口配合熱狗簡直太好味,兩個餐可以飽住出門口!
2019-10-09 166 浏览
個名聽就聽得多 就系未的起心肝去試突然有日諗吳到食咩 個腦就閃過呢間野就擇日不如撞日即刻揸車去餐廳位於屋邨商場地下所以架車好自然就泊咗系屋邨停車場諗住泊完車就開個google map下間餐廳系邊邊知落到地下一轉個彎就見到一見到黑板個quote就好開心餐廳絕對系走文青風系平日既中午時分 嗯 大概系港人既早午餐時段 都keep住有人流 不過就不需要等位既 因為系open kitchen關系 廚房入面都見到十分忙碌 忙過不停 擺放材料整潔乾淨 一目了然店內亦有一塊黑板寫today special既特飲同湯方便餐廳更改小册子menu見距個signature多重芝士熱狗好吸引 同自選意粉可以揀咩都得 所以就試左同埋飲埋距個是日特飲多重浴芝士熱狗配薯角個包好軟熟 系有驚喜既 估距吳到咁好食 系將距焗到有少少外脆内軟而喜好芝士既我就當然就系幾多芝士對我黎講都系來者不拒既 好濃郁既芝士味 跟麵包同腸仔都很撘薯角就炸得岩岩好!炸雞脾煎蛋意粉配黑椒汁炸得金香可口既炸脾完全系我杯茶 入面仲好juicy 不會炸到乾爭爭 同埋而家已經好少地方有得食炸脾了 (脂肪爆棚)!!!!!!自己食完都好有罪惡感 但係絕對系
個名聽就聽得多 就系未的起心肝去試
突然有日諗吳到食咩 個腦就閃過呢間野
就擇日不如撞日即刻揸車去
餐廳位於屋邨商場地下
所以架車好自然就泊咗系屋邨停車場
諗住泊完車就開個google map下間餐廳系邊
邊知落到地下一轉個彎就見到

一見到黑板個quote就好開心
[i hope you always find the reason to smile]
餐廳絕對系走文青風

店內亦有一塊黑板寫today special既特飲同湯
方便餐廳更改

小册子menu
見距個signature多重芝士熱狗好吸引

同自選意粉可以揀咩都得 所以就試左

同埋飲埋距個是日特飲

多重浴芝士熱狗配薯角

薯角就炸得岩岩好!
炸脾煎蛋意粉

炸雞脾煎蛋意粉配黑椒汁
自己食完都好有罪惡感 但係絕對系出色既

再配埋隻煎得岩岩好既太陽蛋
再加埋黑椒汁撈埋意粉食!正呀!
不過以健康黎講 都不能經常食喔

蘋果汁  攪勻前
蘋果汁  攪勻後

蘋果汁
有粒粒橙既蘋果汁都不錯 吳太甜
不過啲粒粒橙我覺得可以再多啲
飲左幾啖就無了 可以不吝嗇多少少

-------------
小鋪有咁既質素 價錢又合理 真系撐呀!

2019-08-14
早餐
炸脾煎蛋意粉
2019-10-05 122 浏览
無聊之際上網搵下屯門有咩特色小餐廳諗住去試下,就俾我搵到位於建生既《盤子工房》。見到評論吾差,就相約朋友一齊去食個晚餐。因為吾熟個頭既路,都搵左陣,其實係輕鐵站附近而已。由於係平日所以都無乜人,成間鋪都係走文青風,都幾寬躺舒服。牆身都有乾花點綴,同埋有吾同既人手繪畫,幾有特式。睇睇個menu,都真係好多野擇。我地叫左個廚師推薦既曳姐雞翼($25),吾係好食到有咩味道,有淡淡既牛油味。之後叫左個安格斯西冷牛扒($128)配黑椒汁配薯條🍟,牛扒七成熟,食落吾太韌,亦都吾會過熟👍🏼略嫌個扒落得太多黑椒做料,有些少咸,薯條分量都多既。芝士肉醬配長通粉配熱狗腸($58),擺碟係happy face😊,我愛食腸仔,味道不過不失,勝在價錢夠平。晚市套餐可加($15)有是日餐湯 - 南瓜湯🎃配蒜蓉包條。我地叫左一份share食,個餐湯好飲,淡淡既南瓜味,飲完吾會話好膩。至於個蒜蓉包先出色,熱辣辣入口鬆軟,表面應該落左d糖去焗/烘,食落有啖啖口感。最後晚市套餐配茶/是日特飲/咖啡,我地都叫左佢個是日特飲係水蜜桃茶,幾香水蜜桃味🍑,吾會話好甜,仲會有些少果肉係底。最後張單發現寫住香港加油💪🏻 小店都要加油

因為吾熟個頭既路,都搵左陣,其實係輕鐵站附近而已。

睇睇個menu,都真係好多野擇。

最後張單發現寫住香港加油💪🏻 小店都要加油!
下次晏就試下佢地招牌既熱狗🌭️,再係度chill chill先

2019-09-26
2019-10-03 93 浏览
起身已經十二點,食早餐定午餐食好呢?過去屯門搵朋友食先,佢話建生多野食。食呢度都好喎。呢度主打食熱狗,仲有All day breakfast,啱晒!魔鬼辣雞芝心熱狗,熱狗包暖暖地,麵包皮有少少香脆,最精彩係個辣度,呢D先叫魔鬼辣,配上粒粒雞肉,一啖咬落去,香脆辣啖啖肉,口感極佳!跟餐可選沙律或薯角。班戟大早餐,真係超大大大,一次過食晒想食既野,炒蛋好滑好香,班戟軟綿綿好好味,仲有司華力腸啖啖肉,好飽好滿足。今日餐飲有芒果汁,甜甜地唔酸,仲有粒粒果肉,正!

食呢度都好喎。