餐厅: 百樂潮州酒樓
资讯:

2017-07-07 452 浏览
同朋友食飯,佢地最中意飲茶因為人多,今次食呢間,味道都唔錯服務好,出品正,要食多幾次先凍花蟹 - 24両(每両$50)潮式的凍花蟹,真係令人心心眼同朋友一起分享最實際,大隻厚肉又鮮甜浄滷水鵝片 - $188呢個係好下飯既潮州菜,必點滷水鵝片薄身入味又夠肉香,好多時都好考師傅同滷水之間既默契索汁的豆腐亦非常搶手,被掃光光豪華大拼盤有蝦棗、蟹棗、海蜇、滷水鵝片有人剛才食滷水鵝片未夠喉,我比較傾心蝦棗、蟹棗炸得外脆內香,出面少有杏汁白肺湯 - $150($60/位)杏汁湯唔係間間店子好飲,呢間做得乾淨飲落杏汁味好香濃,味道好之餘亦對身體好好要飲多幾碗!香煎蠔仔烙 - $108同台式的唔同,好有潮州的煙煙韌韌口感,別有一番風味準備左魚露同胡椒粉,齌加胡椒粉已夠香口沙爹炒牛河 - $90有鑊氣之外又夠多汁,牛肉嫩口,配上滑河粉同秘製沙爹醬仲食到粒粒花生,認真惹味反沙芋 - $108名菜要趁熱食先好味材料簡單,用芋頭與白糖製作,但非常花工夫要把握火候令糖漿變成一層白霜般包在芋頭外層入口熱辣辣,但係好味到震!
同朋友食飯,佢地最中意飲茶
因為人多,今次食呢間,味道都唔錯
服務好,出品正,要食多幾次先

凍花蟹 - 24両(每両$50)
潮式的凍花蟹,真係令人心心眼
同朋友一起分享最實際,大隻厚肉又鮮甜

浄滷水鵝片 - $188
呢個係好下飯既潮州菜,必點滷水鵝片
薄身入味又夠肉香,好多時都好考師傅同滷水之間既默契
索汁的豆腐亦非常搶手,被掃光光

豪華大拼盤
有蝦棗、蟹棗、海蜇、滷水鵝片
有人剛才食滷水鵝片未夠喉,我比較傾心蝦棗、蟹棗
炸得外脆內香,出面少有

杏汁白肺湯 - $150($60/位)
杏汁湯唔係間間店子好飲,呢間做得乾淨
飲落杏汁味好香濃,味道好之餘亦對身體好好
要飲多幾碗!

香煎蠔仔烙 - $108
同台式的唔同,好有潮州的煙煙韌韌口感,別有一番風味
準備左魚露同胡椒粉,齌加胡椒粉已夠香口

沙爹炒牛河 - $90
有鑊氣之外又夠多汁,牛肉嫩口,配上滑河粉同秘製沙爹醬
仲食到粒粒花生,認真惹味

反沙芋 - $108
名菜要趁熱食先好味
材料簡單,用芋頭與白糖製作,但非常花工夫
要把握火候令糖漿變成一層白霜般包在芋頭外層
入口熱辣辣,但係好味到震!
2017-07-01
2017-07-05 357 浏览
潮州菜,簡稱潮菜。潮州菜的特點有善烹海鮮、崇尚清淡等。近呢幾年其實我真係比較小食潮州菜, 但我對潮州菜的興趣其實真係非常之大,特別佢哋嘅海鮮菜式相當出色,但香港吃得正宗一點的潮州菜選擇也不算太多。所以難得朋友介紹這間百樂潮州酒樓,除咗地方舒適外,食物就更加出眾,所以今晚一定要試下啦。去到新世紀廣場之後去5樓已經好快到餐廳。同朋友一坐底,店員已經好快手放底功夫茶,非常貼心。爽滑鮮魚皮真係香港愈來愈少餐廳有的菜式,鮮魚皮爽脆,口感嫩滑,真係要一試。生醃螄蚶是潮菜中的代表之一,今次食嘅螄蚶亦非常乾淨,一口一隻,加上酸辣醬汁相當惹味。潮州凍花蟹花蟹好大隻,而且蟹肉鮮甜非常新鮮,肉蟹拑啖啖肉,真係唔錯。潮陽炸雙棗拼盤分別有:炸蝦棗、炸蟹棗、滷水鵝片 、海蜇,份量都算好多,而且味道亦唔錯。特別鍾意佢個炸蝦棗、炸蟹棗,香脆而不油膩,且內裡海鮮豐富彈牙。真係蝦有蝦味,蟹有蟹味。豉油皇煎鯧魚鯧魚表面煎得乾身,內裡魚肉鮮嫰,非常惹味反沙芋反沙芋係中國潮州的一道講究烹調功夫的甜點,把切成手指般大小的芋頭,加入沙糖炒勻至芋頭塊乾身及香脆。食果陣要趁熱食,而佢嘅甜度適中,中間部份亦非常「粉」。
潮州菜,簡稱潮菜。潮州菜的特點有善烹海鮮、崇尚清淡等。
去到新世紀廣場之後去5樓已經好快到餐廳。
同朋友一坐底,店員已經好快手放底功夫茶,非常貼心。
爽滑鮮魚皮真係香港愈來愈少餐廳有的菜式,
鮮魚皮爽脆,口感嫩滑,真係要一試。
生醃螄蚶是潮菜中的代表之一,今次食嘅螄蚶亦非常乾淨,
一口一隻,加上酸辣醬汁相當惹味。
潮州凍花蟹
花蟹好大隻,而且蟹肉鮮甜非常新鮮,
肉蟹拑啖啖肉,真係唔錯。
潮陽炸雙棗拼盤
分別有:炸蝦棗、炸蟹棗、滷水鵝片 、海蜇,
份量都算好多,而且味道亦唔錯。
特別鍾意佢個炸蝦棗、炸蟹棗,
香脆而不油膩,且內裡海鮮豐富彈牙。
真係蝦有蝦味,蟹有蟹味。
豉油皇煎鯧魚
鯧魚表面煎得乾身,
內裡魚肉鮮嫰,非常惹味
2017-07-04 1029 浏览
有食開潮州菜的朋友一定會留意到潮州菜館大多是小本經營,多數都沒有分店。以連鎖經營的百樂,融合酒樓同潮菜,在潮菜中都算是頗具規模。曾經到過元朗分店,當時已經有不錯的印象,所以絕對有再光顧的理由。這次來到旺角新世紀的分店,一貫酒樓的裝修,地方都幾大。餐牌上的潮菜都是熟悉的面孔,可惜今次晚飯人數不多,未能叫晒全部想食既食物。涼伴魚皮 $98作為魚皮的粉絲,經常都會食炸魚皮,但涼伴魚皮的確很少接觸。而我認為炸魚皮和涼伴魚皮絕對是兩個世界既人,炸魚皮香脆,涼伴魚皮爽滑。雖然如此,但我可以肯定既係兩者都一樣咁好食。涼伴魚皮醬汁酸酸辣辣,配上爽滑魚皮,食得非常開胃,絕對會令人愛上。凍花蟹 每両$50咁大隻既凍花蟹一般街市的確好難買到,因為多數已經預留左比餐廳食肆。完整的花蟹上枱時已經拆成小件,入口蟹味鮮甜又多肉。胡椒咸菜豬肚湯 $128豬肚清洗乾淨,再配以強勁胡椒味,完全感覺不到豬肚的腥味。湯中除了爽口豬肚,還有大量咸菜。沙爹牛肉炒芥蘭 $98沙爹味道香而不過份,不會太咸,與牛肉非常配合。牛肉本身又大塊又夠腍,而且份量夠多,加上清爽芥蘭,在沙爹醬的加持下十分惹味。香煎蠔仔烙 $108咁多蠔仔既蠔烙的
這次來到旺角新世紀的分店,一貫酒樓的裝修,地方都幾大。
1923 浏览
沙爹牛肉炒芥蘭
沙爹牛肉炒芥蘭 $98
香煎蠔仔烙
香煎蠔仔烙 $108
咁多蠔仔既蠔烙的確非常吸引,市面吃到的蠔烙大多是蛋多過蠔,而這裡就"蠔不吝嗇"。蠔仔烙入口煙煙韌韌,啖啖蠔仔肉,蘸一蘸醬汁,非常開胃。
反沙芋 $108
能吃到反沙芋的地方的確買少見少,因為製作絕不容易,是好考師傅手工的菜式。反沙芋的味道香,入口香脆,內裡夠粉。
水晶包
水晶包 $48半打
晶瑩的水晶包大約是乒乓球的大小。外層皮簿並透現出內裡的餡料,個人就比較喜歡紅豆蓉,香甜而不膩。記得襯熱食,因水晶包凍了會變硬,影響口感。

魚皮作為一樣不起眼不貴重的食物,的確好少發揮的空間。估唔到今晚係呢度可以食到炸魚皮以外的出色魚皮。
2017-07-03
涼伴魚皮
胡椒咸菜豬肚湯
沙爹牛肉炒芥蘭
香煎蠔仔烙
水晶包
Pak lok is my go to chiu chow restaurant everytime i return to hong kong. Must eat include marinated goose, fried shrimp and crab balls, squab and taro dessert. Walked in at 9pm and finished by 9:45. Speed and service is good. Like any good chiu chow place, it come with 功夫茶to end the meal. I dined at quite a few locations and quality has been consistent. (wish they have one in the sf bay area - will go all the time!)
2017-03-21
C+搵食團 || 簡單好味開年飯 - 百樂潮州酒樓 新年都係中國人 重要既日子 公司就好重視開年飯 希望新一年樣樣好 所以開年飯當然要食得好 -- 今年開年飯 公司就揀左去太子既 \\ 百樂潮州酒樓 原因係貪呢個位置方便 無論住香港九龍定新界既同事 交通方便 飲多左都知點回家 -- 食飯之前,先歎杯必備功夫茶 -- 人未齊 先黎幾個小食 \\ 雞絲水晶粉皮 - $98 粉皮係我的摯愛 呢到既雞絲水晶粉皮 勁多醬 -- 粉皮煙韌 唔會好似出面咁碎嚴嚴 配上香滑麻醬 唔會太膩 -- \\ 浄滷水鵝片 - $198 食潮洲菜 當然唔少得食 滷水野 鵝片當然係唔錯的選擇 好香的滷水味道 味道適中 唔會過濃 / 過咸 -- 鵝片既肥瘦適中 唔會太油膩 -- \\ 潮州凍花蟹 - $1728(36兩) 食潮州野 凍蟹當然唔少得 平時自己好少叫(因為價錢都幾貴) 難得開公數 當然即叫 上枱時已經拆件 -- 猜贏左有蟹鉗食 食落蟹肉好結實厚身 一般都會沾醋食 不過就咁食 食到蟹肉的鮮味 & 淡淡的咸味 咁都好正 -- \\ 潮陽炸雙棗 - $120 開年飯都要取d好意頭菜 潮陽炸雙
C+搵食團 || 簡單好味開年飯 - 百樂潮州酒樓

\\ 百樂潮州酒樓 原因係貪呢個位置方便

無論住香港九龍定新界既同事

交通方便

飲多左都知點回家

食飯之前,先歎杯必備功夫茶

人未齊

味道適中

唔會過濃 / 過咸

鵝片既肥瘦適中

唔會太油膩

\\ 潮州凍花蟹 - $1728(36兩)

食潮州野

凍蟹當然唔少得

平時自己好少叫(因為價錢都幾貴)

難得開公數

百樂潮州酒樓 旺角太子道西193號新世紀廣場5樓523號舖
2017-02-07
潮州蠔仔肉碎粥
2017-02-08 10102 浏览
自從新世紀廣場大裝修後很久未再來這裡吃飯了旺角雖然食肆林立,但往往都需要等位反而這邊裝修後食肆增多了不但不需要等太久,而且環境也更為寬敞就算要等位也更為舒適浄滷水鵝片 (HKD 198/ 例)切得很薄,所以就算吃上少許鵝皮也不會感到太肥膩鵝肉滷得很入味甘香,肉質鬆軟潮州凍花蟹 (HKD 2016/ 42両)蟹肉彈牙鮮甜,肉蟹拑啖啖都是肉豉油皇煎鯪魚球 (HKD 280/ 例)雖然外表看起來好像很乾但內裡魚肉鮮嫰,仍保留到魚汁而且收乾的豉油包裹住整塊魚肉,非常惹味香煎蘿蔔烙 (HKD 108/ 例)蘿蔔烙很薄,有各式配料,口感豐富胡椒咸菜豬肚湯 (HKD 128/ 例)豬肚湯很清,不會有很濃郁的豬肚味胡椒味也不會過濃過辣胡椒、咸菜、豬肚,三者的味道合而為一三者相輔相成,搭配得很合宜碧綠川椒雞球 (HKD 108/ 例)雞球切得細細塊,很是入味不過好辣的朋友,會感覺略為不夠辣沙爹牛肉炒芥蘭 (HKD 98/ 例)牛肉切得大而薄透每片牛肉都掛滿沙爹汁,香濃惹味方魚肉碎粥 (HKD 120/ 例)粥煮得粒粒分明,很有咬口配上方魚肉及其他配料口感豐富而味道鮮甜乾煎糖醋麵 (HKD 128/ 例)
自從新世紀廣場大裝修後

很久未再來這裡吃飯了

旺角雖然食肆林立,但往往都需要等位

反而這邊裝修後食肆增多了

不但不需要等太久,而且環境也更為寬敞

就算要等位也更為舒適
浄滷水鵝片 (HKD 198/ 例)
切得很薄,所以就算吃上少許鵝皮也不會感到太肥膩

鵝肉滷得很入味甘香,肉質鬆軟
潮州凍花蟹 (HKD 2016/ 42両)
蟹肉彈牙鮮甜,肉蟹拑啖啖都是肉
豉油皇煎鯪魚球 (HKD 280/ 例)
雖然外表看起來好像很乾

但內裡魚肉鮮嫰,仍保留到魚汁

而且收乾的豉油包裹住整塊魚肉,非常惹味
香煎蘿蔔烙 (HKD 108/ 例)
蘿蔔烙很薄,有各式配料,口感豐富
胡椒咸菜豬肚湯 (HKD 128/ 例)
豬肚湯很清,不會有很濃郁的豬肚味

胡椒味也不會過濃過辣

胡椒、咸菜、豬肚,三者的味道合而為一

三者相輔相成,搭配得很合宜
碧綠川椒雞球 (HKD 108/ 例)
雞球切得細細塊,很是入味

不過好辣的朋友,會感覺略為不夠辣
沙爹牛肉炒芥蘭 (HKD 98/ 例)
牛肉切得大而薄透

每片牛肉都掛滿沙爹汁,香濃惹味
方魚肉碎粥 (HKD 120/ 例)
粥煮得粒粒分明,很有咬口

配上方魚肉及其他配料

口感豐富而味道鮮甜
乾煎糖醋麵 (HKD 128/ 例)
麵砌成心型,非常有心思

兩面都煎得香脆,內裡則微濕

香口得來又不會過乾

而且還可以自行調節糖和醋的比例
鴛鴦水晶包 (HKD 48/ 半打)
水晶包皮薄餡多

黃奶及豆沙都不會過甜

口道軟糯,味道濃郁
反沙芋 (HKD 108/ 例)
食潮州菜又怎能少得反沙芋呢?!

薄脆的沙糖包裹住炸得香脆的芋頭

令人一食難忘
南瓜雪糕 (HKD 90)
雪糕充滿濃濃的南瓜味

口感軟綿細滑
2017-02-02 8666 浏览
今次嚟到百樂潮州搵食! 家族聚會越來越多人~要方便大家最好就係油尖旺區~今次屋企人就揀咗新世紀嘅百樂~百樂潮州嘅裝修同上次去嘅百樂小館非常唔同~比較走高級、貴氣路線~潮州凍花蟹 $2016(42両)有家人付錢~當然要食豪啲(笑)兩隻肉蟹加起來有42両~食起來啖啖肉~而且肉質鮮嫩~好味道!浄滷水鵝片 ($396)鵝片入味~但又不會太鹹~而且肥瘦分明~不吃肥的部分可輕易把它分割墊底的豆腐亦見滑溜~潮陽炸雙棗 ($120)看到菜名還以爲是炸紅棗之類的東西⋯原來是炸蝦球跟炸蟹球!蝦球味道比較濃~香脆不油膩!乾煎糖醋麵 ($256)潮洲菜中最最最愛就係糖醋麵!一上枱大家即刻蜂湧影相~竟然係煎成心形!!個麵外脆內少少軟~又可以加糖同醋調味~實在非常喜歡糖醋麵吃一口就可試到甜、酸、鹹之感覺!方魚肉碎粥 ($240)潮洲通常會將材料切得碎碎的~方魚即係大地魚~大地魚可以提鮮~而且仲有冬菇,冬菜、唐芹、芫荽頭,葱頭等帶起味道~不過因為怕芹菜味~所以只試了少少…反沙芋 ($216)反沙芋係將芋頭先切成條~後落油鑊炸~撈上來加糖~係一道非常考手工嘅菜色~百樂身為傳統餐廳~做法非常純正一口咬落去糖層亦唔會散
今次嚟到百樂潮州搵食!
家族聚會越來越多人~要方便大家最好就係油尖旺區~
今次屋企人就揀咗新世紀嘅百樂~
潮州凍花蟹 $2016(42両)
有家人付錢~當然要食豪啲(笑)
兩隻肉蟹加起來有42両~
食起來啖啖肉~而且肉質鮮嫩~好味道!
$2016
浄滷水鵝片 ($396)
鵝片入味~但又不會太鹹~
而且肥瘦分明~不吃肥的部分可輕易把它分割
墊底的豆腐亦見滑溜~
浄滷水鵝片
潮陽炸雙棗 ($120)
看到菜名還以爲是炸紅棗之類的東西⋯
原來是炸蝦球跟炸蟹球!
蝦球味道比較濃~香脆不油膩!
潮陽炸雙棗
乾煎糖醋麵 ($256)
潮洲菜中最最最愛就係糖醋麵!
一上枱大家即刻蜂湧影相~竟然係煎成心形!!
個麵外脆內少少軟~又可以加糖同醋調味~
實在非常喜歡糖醋麵吃一口就可試到甜、酸、鹹之感覺!
乾煎糖醋麵
方魚肉碎粥 ($240)
潮洲通常會將材料切得碎碎的~
方魚即係大地魚~大地魚可以提鮮~
而且仲有冬菇,冬菜、唐芹、芫荽頭,葱頭等帶起味道~
不過因為怕芹菜味~所以只試了少少…
方魚肉碎粥
反沙芋 ($216)
反沙芋係將芋頭先切成條~後落油鑊炸~
撈上來加糖~係一道非常考手工嘅菜色~
百樂身為傳統餐廳~做法非常純正
一口咬落去糖層亦唔會散開~
芋頭亦不太粉~
果然冇令我失望!
反沙芋
鴛鴦水晶包 ($144)
長輩喜愛的傳統潮式甜品
餡料有豆沙同奶黃~
只吃了奶黃~甜而不膩~
鴛鴦水晶包
柚子雪葩 ($45)
堂妹嚷著要食雪糕~我當然唔會放過呢個機會叫埋一份~
共有五款包括南瓜雪糕、椰子雪糕、柚子雪葩、芒果雪葩同香桃雪葩~
飽飽哋所以食比較酸嘅柚子
味道不會太酸~帶有新鮮柚子嘅香氣
甜味亦自然~好味道!
柚子雪葩
飲飽食醉~最後當然要飲杯功夫茶解解膩~
為美味的一餐畫上完美句號!
2016-10-17
$ 2016
柚子雪葩
2017-01-05 2115 浏览
年底要食好西,同屋企人去左百樂酒樓豪食一下。大大隻花蟹,凍食好有鮮味,多肉又多汁,幾甜下。 浄滷水鵝片大大片,每片大小相若,份量都十分充足,滷水味剛好,唔會太濃又唔會太淡。 滷水豬蹄跟拼掌翼,鴨掌好入味,煮得岩岩好,有D咬口,自己都食左好多。超級香口,大大舊魚肉,有D岩送酒,哈哈又一香口小菜,遠遠送過黎已經聞到香味,不過少少咸左D,但真係好好食。方魚肉碎粥,比較有粒粒米感覺,自己唔太喜歡,不過味道都算入味,可以煮到真粥咁就好啦好有心思,成大件心班上碟,心感非常脆,剪得好好,少少油但可接受,重點係好食。鴛鴦水晶包,成粒湯圓咁,足料但食完好口乾,食左1粒就冇食lu呢個甜品有睇頭,佢個雪糕都係用南瓜整成,仲要有限架,早D叫先有得食,佢個雪糕超級冰凍,唔算太甜同埋好香滑。
年底要食好西,同屋企人去左百樂酒樓豪食一下。
潮州凍花蟹
大大隻花蟹,凍食好有鮮味,多肉又多汁,幾甜下。
滷水豬蹄跟拼掌翼
豉油皇煎䱽魚球
超級香口,大大舊魚肉,有D岩送酒,哈哈
碧綠川椒雞球
碧綠川椒雞球
香煎蘿蔔烙
南瓜雪糕
2017-01-04 1167 浏览
阿嫲生日,一家人食飯慶祝。今次朋友介紹這間潮洲菜。凍花蟹 ,啖啖肉滷水鵝片 ,潮洲菜必叫之選,下面的豆腐最入味胡椒豬肚湯,這個湯胡椒味很濃,飲落辣辣的,很暖胃滷水豬蹄,這個都很入味,豬蹄不會太難咬開潮陽炸雙棗,味道像是炸墨魚丸和炸蟹球,炸蟹球好吃豉油皇煎倉魚球香煎蘿蔔烙,很特別的煮法,像薄餅一樣,香香脆脆的沙爹牛肉炒芥蘭,沙爹汁很濃,適合配飯配粥方魚肉碎粥糖醋麵,今日師傅整左個心型出黎,增添左幾分歡樂,糖醋麵又一潮州菜必點菜式,食過幾次,這間出品不過不失甜品 反沙芋,這個很好吃,真的外脆内軟最後,叫南瓜雪糕,是雲尼拿雪糕加入小南瓜內,外型很可愛,為晚餐劃上完美句號總括而言,我地一行12人都食得很飽,大夥人吃,絕對可以考慮這間潮菜
阿嫲生日,一家人食飯慶祝。今次朋友介紹這間潮洲菜。
凍花蟹 ,啖啖肉
滷水鵝片 ,潮洲菜必叫之選,下面的豆腐最入味
胡椒豬肚湯,這個湯胡椒味很濃,飲落辣辣的,很暖胃
滷水豬蹄,這個都很入味,豬蹄不會太難咬開
潮陽炸雙棗,味道像是炸墨魚丸和炸蟹球,炸蟹球好吃
豉油皇煎倉魚球
香煎蘿蔔烙,很特別的煮法,像薄餅一樣,香香脆脆的
沙爹牛肉炒芥蘭,沙爹汁很濃,適合配飯配粥
方魚肉碎粥
甜品 反沙芋,這個很好吃,真的外脆内軟

2016-12-10
  • 滷水鵝片拼豆腐
  • 反沙芋
  • 滷水鵝片
假期前夕,總是相約好友相聚的好時機,而今次,我們聚會的據點,便是位於旺角太子道西193號新世紀廣場 (MOKO) 的《百樂潮州》。 一班人相聚,中式餐館往往成為我們的首選,而這次所選的《百樂潮州》正是潮州菜餚的表表者。 店內的設計,屬中高檔的中式佈局,還設有不少格隔的位子,令私隱度大增。 甫坐下,店員便揣上數杯功夫茶,味道甘醇開餐前先喝杯,感覺蠻不錯! 最先上桌的,竟然是「潮州凍花蟹」,超級大隻,應該也有40両以上,肉厚且多,口感非常細嫩,而且鮮甜無比,不管是淨食或蘸點醋同吃,同樣滋味! 吃潮州菜,鵝片又怎可少,這碟「浄滷水鵝片」醃味剛剛好,不會過咸,加上肉嫩味美,當然不可少。 BeautySearch 是怕辣之人,看見「川椒雞球」這名字,當然難免卻步,誰料川椒並不是辣食,而且雞球相當滑溜,搭配川椒,更添惹味,加上伴隨而上的炸珍珠葉,香脆可口,令人吃不停口呢! 大大鍋的「方魚肉碎粥」,在這種天氣下品嚐,就份外窩心!平常,除了剌身,BeautySearch 較少吃魚,因為懼怕魚骨,而方魚就沒有這問題。加上粥內餡料無論是方魚還是肉碎,份量都非常豐富,因而份外叫人滿足。 糖醋麵竟然以心

糖醋麵竟然以心型造型上場,相當可愛,逗人喜歡。麵質外脆內軟,BeautySearch 最愛自行拌上砂糖及香醋,份量由自己控制,有時的確是一件樂事,加上很久沒有品嚐,因而份外覺得味美。

天氣雖然有點凍,但正好挑戰一下,來個冰凍的雪糕作結,感覺蠻不錯!這裡有數款生果雪糕/ 雪葩,用上生果本身的外皮作器皿,雪得冰凍,感覺很有趣。BeautySearch 選了「南瓜雪糕」,淡淡淡的南瓜香氣,融合在細滑的雪糕中,滋味可口,但可能天氣太凍了,雪糕上桌時有點硬,需待上一會才能進食。
第一次忍唔住要寫食評,呢間酒樓食物質素尚可,但佢哋嘅walkin 入座安排真係令人發火,以後都唔會再光顧! 帶位阿姐只會放人多嘅walkin 客先入!同樣係walkin 但因為係4人,等咗都冇十分鐘就可以入座,我哋因爲只得2個人,等成個鐘都冇檯入!帶位阿姐仲要話係訂檯(明明聽住佢比飛&叫號碼入座)😤!問帶位阿姐究竟舖內有幾多張兩位檯,佢答唔知!再問企喺附近嘅女經理(姓方),佢只懂答假日人多要再等下!我當然明白假日人多係要等耐啲,但都冇理由咁唔公平,2位客人唔係客咩?!如唔想做細檯,索性假日唔好比人walkin 2位檯吧!咁不公嘅帶位,以後人多/人少都唔會再光顧!!😡 完
2016-12-31
午餐
正所謂冬大過年,老媽千叮萬囑要早到,做孩子的又豈敢遲到呢今年冬至,一家就在百樂潮洲做冬啦講到潮洲菜必吃的當然是滷水食品啦淨滷水鵝片,片片皮肉均稱,肉質軟腍沾上滷水汁,更是精華所在另一必吃想必是潮洲的凍花蟹嫩白的蟹肉肉質扎實,而且鮮甜味美杏汁白肺湯是老媽和蝴蝶結姐姐姐姐的至愛要知道,清洗乾淨一個豬肺要多麼花功夫的這個白肺湯的杏仁味很香,白肺燉得軟稔沾點豉油,味道更突出乾煎糖醋麵,金黃的麵底,入口香脆淋上糖醋一起吃,酸酸甜甜,又不會好油膩甜品離不開反沙芋,每次吃潮洲菜,如果有的都會必點這個反沙芋有驚喜,不是誇張,是姐姐吃過目前最好吃的糖漿薄而脆,裹着的芋頭是很軟綿的姐姐好說得自己吃了三條!!冬至,至在一家人齊齊整整,溫暖在一起就好。
正所謂冬大過年,老媽千叮萬囑要早到,做孩子的又豈敢遲到呢

今年冬至,一家就在百樂潮洲做冬啦

講到潮洲菜必吃的當然是滷水食品啦

淨滷水鵝片,片片皮肉均稱,肉質軟腍

沾上滷水汁,更是精華所在
淨滷水鵝片
另一必吃想必是潮洲的凍花蟹

嫩白的蟹肉肉質扎實,而且鮮甜味美
杏汁白肺湯是老媽和蝴蝶結姐姐姐姐的至愛

要知道,清洗乾淨一個豬肺要多麼花功夫的

這個白肺湯的杏仁味很香,白肺燉得軟稔

沾點豉油,味道更突出
杏汁白肺湯
乾煎糖醋麵,金黃的麵底,入口香脆

淋上糖醋一起吃,酸酸甜甜,又不會好油膩
乾煎糖醋麵
甜品離不開反沙芋,每次吃潮洲菜,如果有的都會必點

這個反沙芋有驚喜,不是誇張,是姐姐吃過目前最好吃的

糖漿薄而脆,裹着的芋頭是很軟綿的

姐姐好說得自己吃了三條!!
反沙芋
冬至,至在一家人齊齊整整,溫暖在一起就好。
2016-12-21
淨滷水鵝片
2016-12-21 699 浏览
有屋企人生日所以食潮州菜慶祝想搵個舒舒服服嘅地方食所以揀咗呢間生日梗係要豪一豪佢點左個潮州凍花蟹食唔多地方有得食就算食都冇呢度質素咁好隻蟹好鮮甜同埋都算多肉天氣開始轉涼梗係唔少得點返個湯滋潤吓 呢個杏汁白肺湯 $168 都幾抵飲 分量足夠飲落去亦好滋潤 啲豬肺都洗得好乾淨 唔會有腥味跟住點咗個潮州豪仔肉碎粥$148平時啲潮州豪仔肉碎粥一係無咩好仔一係啲飯太硬好似湯同番分開咁但呢個恰到好處啲飯唔會太硬又唔會太林呢個豬耳小食好好味啲豬耳好爽口!加埋D用上湯餚制而成的啫喱
有屋企人生日

啲豬耳好爽口!

加埋D用上湯餚制而成的啫喱
2016-11-08
2016-11-13 6745 浏览
一班朋友食飯, 除了放題火鍋外, 中菜也是熱門選擇之一. 較早前便去了位於旺角的百樂潮州酒樓食晚飯. 來食潮州菜, 有些菜式可以話必點. 我地點了潮州凍花蟹. 花蟹都幾大隻, 色澤又靚. 蟹肉夠鮮甜, 顏色雪白, 而且又夠彈牙. 潮州炸雙棗. 當中包括蝦棗和蟹棗. 外層炸到金黃色, 夠鬆脆, 香口嘢最啱大家食. 而內裡的餡料幾豐富, 用料也不少. 不論蝦棗或蟹棗, 肉質也算爽口. 食中菜, 我最愛飲老火湯. 食完咁熱氣的食物, 最啱飲杏汁白肺湯滋潤一下. 處理豬肺的步驟同時間, 係好花師傅的心機, 絶對是手工菜. 奶白色的湯, 帶少許杰身, 入口帶有杏仁的香味, 而且肺清洗得好乾淨, 好味道. 豆醬龍崗雞煲. 打開後, 香味撲鼻. 雞肉幾嫩滑, 混入豆醬, 特別惹味和醒胃. 反沙芋. 又是一道手工菜. 這個記住要趁熱食. 一咬開, 內裡的芋頭. 入口夠鬆化, 軟硬度適中. 外層帶少少的脆口, 甜度適中. 有時間中食中菜感覺也是不錯, 有點家的感覺.
一班朋友食飯, 除了放題火鍋, 中菜也是熱門選擇之一. 較早前便去了位於旺角的百樂潮州酒樓食晚飯.

來食潮州菜, 有些菜式可以話必點.

我地點了潮州凍花蟹.

花蟹都幾大隻, 色澤又靚.

蟹肉夠鮮甜, 顏色雪白, 而且又夠彈牙.

潮州炸雙棗.

潮州炸雙棗
當中包括蝦棗和蟹棗.

外層炸到金黃色, 夠鬆脆, 香口嘢最啱大家食.

而內裡的餡料幾豐富, 用料也不少.

不論蝦棗或蟹棗, 肉質也算爽口.

食中菜, 我最愛飲老火湯.

食完咁熱氣的食物, 最啱飲杏汁白肺湯滋潤一下.

杏汁白肺湯
處理豬肺的步驟同時間, 係好花師傅的心機, 絶對是手工菜.

豆醬龍崗雞煲.

打開後, 香味撲鼻.

雞肉幾嫩滑, 混入豆醬, 特別惹味和醒胃.

反沙芋.

又是一道手工菜.

這個記住要趁熱食.

一咬開, 內裡的芋頭. 入口夠鬆化, 軟硬度適中.

外層帶少少的脆口, 甜度適中.

有時間中食中菜感覺也是不錯, 有點家的感覺.
潮州炸雙棗
2016-11-07 1511 浏览
有人想食點心但又話唔想食中式咁悶, 同事就建議上新世紀廣場百樂試下. 有驚喜!我見到呢個係第一個點的, 因唔係到到有得食. 要食都要諗佢乾唔乾淨. 點都係米芝蓮餐廳實信得過既, 即點! XDDDDD螄蚶螄蚶!!! 超鮮甜, 十級好味 涼碟仲有涼伴魚皮爽脆彈牙~~~哎吔吔~同事話要食點心, 不外乎蝦餃燒賣蘿白糕. 照點. 本來我炎悶唔食蝦餃的. 但同事A狂叫話好好食, 就試一只....頂, 我諗係我係香港食過最足料最好味既蝦餃 結果係點左兩籠XDDD清清地食左個菜膽煲, 好味~~清清甜甜再食潮洲菜必食鹵水鵝肝是我大愛, 這甘香是蓋不了. 好好食!!! 好想再比多五粒大皇牌本來已經好飽, 但因為見到D比較特別既甜品. 講講下又想試下點一般酒樓冇既. 其實我地點左三樣, 但有一個唔記得影相就食鬼左了影得兩個後上的, 共點了:  薑汁糕,椰汁雪糕和柚子雪葩大滿足大滿足!!! 可能太超出預期了. 99.9%都好滿意. 我本來好怕去飲茶, 聽到都會洒手擰頭. 今次係有同事家人試過話OK我先跟隊試下菜同平時去飲茶既中式酒樓真係有所不同, 要全統的中式點心有, 還要比全統的足料好味. 平時在外面餐廳點

生醃螄蚶

涼碟仲有涼伴魚皮爽脆彈牙
~~~哎吔吔~

結果係點左兩籠XDDD

清清地食左個菜膽煲, 好味~~清清甜甜

好想再比多五粒
大皇牌

點一般酒樓冇既.
其實我地點左三樣, 但有一個唔記得影相就食鬼左了
影得兩個後上的, 共點了:  薑汁糕,椰汁雪糕和柚子雪葩

同平時去飲茶既中式酒樓真係有所不同, 要全統的中式點心有, 還要比全統的足料好味. 平時在外面餐廳點不到的亦有. 對於個人來說真係好多又特別既選擇. 樣樣都好味, 大大大推介係蝦餃, 螄蚶, 魚皮和鵝肝
難怪同事們都話要再來, 下次再試多D其他野再加我必點既三樣至愛!
 定必ENCORE~~~~
2016-11-07
午餐