今次去銅鑼灣就一間人氣非常高嘅日本🇯🇵居酒屋🏮申子⛩️食啦!身邊朋友們都大力推介就去食啦!入到餐廳🍴裝修以和式配上偏暗燈光,原來有幅好大嘅獅子山點點燈畫加個大大個月亮🌕好靚!好多人影相打卡📸第一次嚟食當然就要點番d招牌菜式先啦!當晚我就點左以下意幾款啦^_^🔸極上鹽燒牛舌心💕必叫推介非常有驚喜😍👍🏻食落彈牙爽口!四邊燒得焦香,調味適中牛味香濃!更可配柚子胡椒、海鹽、檸檬蔥花進食添^_^🔸申子和牛燒用上日本鹿兒島A4和牛😍超吸精💕大大片油脂分佈很平均店員會席前烹調,好有儀式感🥳面層先放上了白飯和一隻生蛋黃🍳即場將用火槍🔥將和牛直接到火炙到五至七成熟將油脂逼出,再加上了燒汁然後將和牛包住篤穿既蛋黃同飯撈到平均再卷好後再係外層火炙一兩下最後加上幾粒魚子醬就食得啦!😋入口嫩滑,和牛外層微熟焦香,內層則半生熟食到淡淡的和牛嫩滑又不會過油膩👍🏻加上充滿蛋汁的飯粒滑中帶層次🔸汁煮左口魚裙邊裙邊位置是右口魚最肥美的部位😍平時用火炙處理做壽司刺身多,但汁煮就第一次食。都肉質嫩滑且入口即溶配上帶微酸魚汁能中和油膩感,不錯^_^ 🔸蓮松玉子內𥚃流心仲有拉絲芝士配香濃日本蛋🥚好邪惡但好好味🤤🔸海苔拖羅赤膽壽司邪
今次去銅鑼灣就一間人氣非常高嘅
日本🇯🇵居酒屋🏮申子⛩️食啦!
身邊朋友們都大力推介就去食啦!
入到餐廳🍴裝修以和式配上偏暗燈光,

第一次嚟食當然就要點番d招牌菜式先啦!
當晚我就點左以下意幾款啦^_^
🔸極上鹽燒牛舌心💕必叫推介
非常有驚喜😍👍🏻食落彈牙爽口!
四邊燒得焦香,調味適中牛味香濃!
更可配柚子胡椒、海鹽、檸檬蔥花進食添^_^

🔸申子和牛燒
用上日本鹿兒島A4和牛😍超吸精💕
大大片油脂分佈很平均
店員會席前烹調,好有儀式感🥳
面層先放上了白飯和一隻生蛋黃🍳
即場將用火槍🔥將和牛直接到火炙到五至七成熟
將油脂逼出,再加上了燒汁
然後將和牛包住篤穿既蛋黃同飯撈到平均
再卷好後再係外層火炙一兩下最後加上幾粒魚子醬就食得啦!

😋入口嫩滑,和牛外層微熟焦香,內層則半生熟

🔸汁煮左口魚裙邊
都肉質嫩滑且入口即溶
配上帶微酸魚汁能中和油膩感,不錯^_^
🔸蓮松玉子
內𥚃流心仲有拉絲芝士配香濃日本蛋🥚好邪惡但好好味🤤

🔸海苔拖羅赤膽壽司
邪惡感幸福感爆燈之物😏 赤膽入口即溶💕拖羅油潤甘香層次豐富😋

🆓經Openrice訂晚市18:30前或20:45後
訂座送和牛壽司
賣相味道不錯👍🏻火炙味濃

整體食物高質有驚喜,價錢中上^_^
環境服務都好好
值得再嚟🥰下次要食其他名物先得
2022-12-13 39 浏览
身邊有唔少fd子大推呢間居酒屋,今次終於有機會到訪啦~ 小店位於銅鑼灣,主打多款新鮮、創意又獨特嘅日式料理🇯🇵 店內燈光較陰,充滿著神秘感,整體食物質素甚高而且賣相一流,好推介大家嚟支持💗訂位會送和牛壽司,色澤均勻,肉質滑溜,飯粒飽滿,令人更加期待下落嚟嘅菜式🤤 和牛燒採用鹿兒島A4牛肉,店員會喺你面前用火槍燒,七成熟啱啱好,牛味濃郁,入口即化,油花滿佈~ 裏面包住蘭王蛋飯,上面放上少量黑魚子醬,好食到癲咗🥹明太子天婦羅都係第一次見,賣相100分,炸衣輕薄,香脆可口,味道鹹鮮,配上蘑菇令人感覺更加健康😚 鮮蟹肉粥份量十足,粥底綿滑,啖啖肉,清淡又開胃,配串燒一流😋大蔥黑豚燒要咗柚子味,肥瘦適中,油而不膩🐷 大蔥雞肉燒嫩滑多汁,搭配大蔥都幾match~ 梅子雞翼大大隻,肉質juicy,味道酸酸甜甜夠曬開胃~ 燒油楊腐皮比較特別,薄脆香口,配粥唔錯👍🏻

2022-12-13 34 浏览
係屬於香港人嘅居酒屋💛由佢喺yellow openrice被推介開始就一直處於長期book唔到位嘅狀態,估唔到直到今日都!係!咁!🤣星期四嘅夜晚八點去到都仲係好多人等緊,絕對係人流保證😂一坐低鋪頭已經同我哋推薦咗一個好抵玩嘅打卡優惠,只要喺6:30前同8:45後入座,兼喺社交平台打卡同tag埋,就可以有壽司/刺身一份😍當日送嘅係和牛壽司,雖然grading唔係頂級,但都食到濃郁嘅牛香同脂肪香,作為第一道菜都叫打響頭炮🥳🎉海苔拖羅赤膽壽司係新menu嘅items之一,鮮甜嘅海膽包住綿滑清香嘅拖羅蓉,再根據自行喜好配上海苔,係真係umami嘅感覺🙌🏻🙌🏻海膽炒飯叫得赤膽壽司又點會唔叫其他海膽菜式🤣呢個海膽炒飯粒粒分明,每粒都被蛋/海膽汁完美地包住,顏色勁金黃勁靚!面頭當然唔少得海膽,配埋櫻花蝦同三文魚子,令成個炒飯相當richy!手打墨魚捧係居酒屋必叫嘅items之一!墨魚滑打得好挺身爽口,唔會覺得入面全部都係粉,仲食到粒粒墨魚肉!佢仲燒到外皮脆脆的,配埋撈咗蛋汁嘅燒汁,令口感更滑身!汁煮左口魚裙邊輕輕燒過嘅左口魚裙邊配試中帶有酸醋嘅醬汁,可以吊起鮮味之餘仲可以消除油脂嘅肥膩,再配上鮮甜嘅

海膽炒飯

手打墨魚捧

汁煮左口魚裙邊
輕輕燒過嘅左口魚裙邊配試中帶有酸醋嘅醬汁,可以吊起鮮味之餘仲可以消除油脂嘅肥膩,再配上鮮甜嘅三文魚子,係一個送清酒一流嘅小菜!🥹

黑松露炒雜菌
同樣都係嚟到居酒屋必點,正常水平,不過牛油味好香🥰🥰

申子和牛燒
最後最後真係要推薦呢個和牛燒,係全晚嘅高潮🫣佢哋用嘅係鹿兒島A4和牛,會有店員連同飯同蛋拎過嚟喺客人面前燒(詳情可以睇圖九嘅time-lapse)。我哋揀咗五成熟,雖然望落去好似好生,但其實肉質來講係絕對剛剛好,否則只會浪費和牛本身嘅精髓🥹每邊剛好燒過嘅和牛包住配上燒汁同蛋漿嘅日本米(呢個要重申,只有日本米先做到呢個質感),食完幸幸福感up🥰🫶雖然係一人一半,但其實又牛又汁又飯係好飽的,絕對滿足🫰

成間舖頭擺設都好地道好特別㗎,香港人一定要嚟🖐️
2022-12-11 34 浏览
_____好味指數:🌟🌟🌟🌟🌟抵食指數:🤑🤑🤑🤑最近嚟咗呢間居酒屋🏮嘢食好食選擇又多,而且仲有好多特式和牛菜式添!✅和牛壽司訂座就送!和牛即刻燒炙熱辣辣上枱,滑嫩又軟熟😋✅芝士酒盗將海鮮內臟醃漬熟成後再放係cream cheese上面🧀齊集旨味、海鮮鹹味、同芝士甜味,送酒一流!✅蓬松玉子比一般玉子燒更軟熟,切開充滿蛋汁🥚芝士亦流心,口感好似炒蛋咁軟滑,再多一份空氣感,配埋燒汁更惹味✅明太子天婦羅炸衣輕薄酥脆,天婦羅炸得金黃酥脆,滿滿嘅明太子充滿鹹香味,再用紫蘇葉包住增添一份清新🌿旁邊仲有金菇和姬菇天婦羅,香脆又充滿口感🍄✅申子和牛燒(鹿兒島A4)餐廳特式菜!有專人幫我哋燒,會先問要幾成熟,然後概據要嘅熟度燒🔥牛中間有雞蛋同飯,師傅會將雞蛋拌勻,淋上醬汁再捲起,然後喺上面放上烏魚子,賣相十足✨和牛油脂豐富口感軟嫩🐮有種入口即化嘅感覺,配埋沾滿蛋液嘅米飯一齊食更加濃郁同有層次感🍚✅和風麻醬豆腐沙律點多咗個沙律清清味蕾🥗柔軟嘅豆腐配埋香濃嘅麻醬令沙律菜又清爽又鮮美,解膩一流✅Highball叫咗原味同巨峰提子Highball,甜甜地又唔重酒味,好啱chill drink🍻

_____
好味指數:🌟🌟🌟🌟🌟
抵食指數:🤑🤑🤑🤑

✅和牛壽司
訂座就送!和牛即刻燒炙熱辣辣上枱,滑嫩又軟熟😋

✅芝士酒盗

✅蓬松玉子

✅明太子天婦羅

✅申子和牛燒(鹿兒島A4)

✅和風麻醬豆腐沙律

✅Highball
申子和牛燒(鹿兒島A4)喺你面前即席烹調嘅和牛燒, 生熟度由你控制, 和牛香味直接撲鼻, 唔使喺你面前即場將和牛捲著日本煎蛋, 用火槍均勻咁燒, 入口即溶, 蛋汁味濃汁燒左口魚裙邊左口魚裙邊肉質嫩滑肥美, 放咗喺燒汁入邊, 加上三文魚子, 入口啪啪聲極上鹽燒牛舌心鹽燒過嘅牛舌芯, 熱辣辣, 入口軟淋淋, 而醃過嘅牛舌味道更出眾蓬鬆玉子新鮮日本雞蛋包住濃厚嘅芝士, 每一下入口都拉住絲咁, 既有蛋香,又有醬汁同芝士味燒汁蒜片牛柳粒蒜片香脆可口, 配合燒汁牛柳粒, 簡直係絕配, 牛柳粒肉汁飽滿, 啖啖都係肉大蔥黑豚燒 柚子大蔥黑豚串燒, 燒過後加上柚子汁, 酸酸甜甜又清新, 而且豚肉油香十足三文魚燒飯團三文魚飯團外脆內軟, 最鍾意就係食飯焦嘅我, 真係食到停唔到口, 加上內裏有三文魚, 令到燒過嘅飯糰內裏有魚香嘅味道

申子和牛燒(鹿兒島A4)

汁燒左口魚裙邊

極上鹽燒牛舌心

蓬鬆玉子

燒汁蒜片牛柳粒

大蔥黑豚燒 柚子

三文魚燒飯團
2022-12-06 78 浏览
呢間餐廳bookmark咗好耐,旺角都有分店,今次黎咗銅鑼灣食,環境都幾有日本居酒屋feel,而且餐牌睇得出餐廳都幾用心,啲野食都幾多款式同特別。明太子天婦羅 ($128)平時好鍾意食明太子手卷,見到明太子天婦羅呢個組合幾特別。一上枱真係幾驚喜,因為冇諗過除咗明太子,仲有好多菇,而金菇就炸到成朵花咁。炸粉都幾薄,本熟明太子就帶有原本既咸鮮味,我之後用黎撈個雜炊,一流👍🏼汁煮左口魚裙邊 ($138)炙燒左口魚係我摰愛😍,汁煮都忍唔住要試下。雖然係汁煮,但依然係掩蓋唔到左口魚本身嘅魚油,連埋魚籽,口感好豐富,而柚子汁亦岩岩好稍為解膩。手打墨魚棒 ($78)墨魚🦑好Q彈,沾埋日本蛋醬油,真係好好食,好滿足。吉列千層豚肉 ($248)都幾大件,食完會好漏,最好幾個人食既時候嗌。外層薄薄既吉列皮,再一層層豚肉包住流心芝士,一大啖咬落去既邪惡又滿足。呢個又係好好食!豚肉好滑,而且三重芝士既味道同吉列豚超夾🤤!🌟申子和牛燒 ($338)必嗌呀呢個,採用咗鹿兒島A4和牛,另外配有日本生蛋同飯。店員會係你面前用火槍燒再淋上醬汁,火光熊熊🔥捲埋一齊食,真係超正,和牛肉質柔嫩,油脂滿滿,果種味道依加打緊都想

明太子天婦羅 ($128)

汁煮左口魚裙邊 ($138)

手打墨魚棒 ($78)
墨魚🦑好Q彈,沾埋日本蛋醬油,真係好好食,好滿足。

吉列千層豚肉 ($248)

🌟申子和牛燒 ($338)
必嗌呀呢個,採用咗鹿兒島A4和牛,另外配有日本生蛋同飯。店員會係你面前用火槍燒再淋上醬汁,火光熊熊🔥捲埋一齊食,真係超正,和牛肉質柔嫩,油脂滿滿,果種味道依加打緊都想再食。

黑松露雞肉芝士雜炊 ($168)
黑松露同芝士味道濃郁,仲有好多日本本菇😛 呢個飯撈埋之前既明太子,咸鮮味更出,我覺得仲好食😬
2022-12-06 43 浏览
🎎終於黎到呢間人氣爆燈既良心日式居酒屋🏮餐廳環境好舒服 店員們都好有禮貌呀👍🏼一坐底店員就送左個優惠比我地只要like佢地既社交平台就可以送一客和牛壽司 🍣係和牛呀!!! 好好食!🤭🤭✨呢間最出名就係申子和牛燒 真係必試架💥和牛係用鹿兒島𝘈4級和牛 油脂比例完美分佈🤩🤩師傅會係你面前將和牛燒到岩岩好 然後將日本蛋漿加到白飯中 再用和牛包著最後加上少少黑魚子點綴 呢道美食真係一種藝術😌之後我地點左幾客壽司特別推介必食✨海苔拖羅赤膽壽司🍣一啖食到拖羅蓉加海膽同埋黑魚子🤤係好幸福既感覺 超級超級鐘意😍😍✨佢地既薘松玉子幾特別玉子既火喉拿捏得宜 呈半流心狀態內裏混合左一絲絲既芝士 滲有少少芝士味🧀表面淋上日式燒汁 好食😋😋😋✨當然都唔少得試下串燒啦我地叫左雞腎串、豚肉金菇卷同埋厚豆腐豚肉金菇卷真心好正好食🙌🏻燒物都係一樣咁高質! 一定要Bookmark定呢間🥳
🎎

玉子既火喉拿捏得宜 呈半流心狀態
內裏混合左一絲絲既芝士 滲有少少芝士味🧀
表面淋上日式燒汁 好食😋😋😋

✨當然都唔少得試下串燒啦
我地叫左雞腎串、豚肉金菇卷同埋厚豆腐
豚肉金菇卷真心好正好食🙌🏻
燒物都係一樣咁高質!
一定要Bookmark定呢間🥳
最近天氣轉涼,最啱就去居酒屋飲幾杯,一班人圍爐食吓嘢傾吓計,感覺特別溫暖。最近就去咗位於銅鑼灣嘅💛申子居酒屋💛 餐廳雖然係食日本菜,但每個角落都充滿香港特色。食物選擇唔算好多,但每款都好高質,餐廳會係你面前炮製和牛料理,大開眼界🤩𝗕𝘂𝗯𝘂推介🔥 👍 申子和牛燒餐廳嘅招牌菜式,員工會喺食客面前即席烹調。用上鹿兒島A4和牛,用火槍將佢燒至半熟,再包住日本七星米同新紀元蛋黃。每一啖都食到咁多種材料,濃香蛋黃同牛味完美配搭,牛味好濃又軟嫩。👍 廣島蠔鍋唔好睇佢鍋仔細細,竟然有勁多隻廣島蠔🦪 數埋可能有成十隻,配上蔬菜,唔怪得個湯咁鮮甜又濃蠔味。廣島蠔粒粒飽滿,肉厚又鮮甜,食落好滿足🤎📍申子居酒屋 銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心9樓

𝗕𝘂𝗯𝘂推介🔥

• 手打免治雞肉棒
  • 火炙大蝦讚岐手打烏冬
  • 廣島蠔鍋
2022-12-05 48 浏览
位於銅鑼灣的申子居酒屋是一間日式居酒屋,是繼旺角店後的第二間分店🏮⭐️ 餐廳主打日式丼飯、日式燒物和天婦羅等居酒屋小吃,而極上鹽燒牛舌芯、吉列千層芝士豚肉及申子飯更大受歡迎🥳 👏 餐廳裝修亦非常有格調,有光影設計的特色打卡位,打卡一流📸❤️🥓申子和牛燒店員首先會即席用火槍燒日本A4和牛,然後將和牛卷上蛋黃和飯,最後再加上蛋汁,非常邪惡🤤✨ 和牛肉質軟嫩,入口即溶,加上蛋香不但能令口感層次更加豐富,還可以中和了和牛的油膩感😋不愧是招牌菜式,必試🙊🦀 極上蟹膏蟹肉燉飯 燉飯賣相非常奪目,原隻蟹蓋放在碟上,色澤鮮明,一打開蟹蓋海量蟹肉更滿瀉,好正呀😍👍 燉飯質感煙韌,入口像意大利飯,不過個人略嫌飲味道較淡,如果可以掛滿蟹汁就好啦🙊

🥓申子和牛燒

🦀 極上蟹膏蟹肉燉飯
我哋嗌咗申子和牛燒($338)、極上蟹膏蟹肉燉飯($288)、極上鹽燒牛舌芯($118)同埋明太子芝士山藥($62)首先一定要講咗嗰個申子和牛燒先啦(上次喺旺角分店食唔到,所以就下定決心一定要去銅鑼灣分店食返‼️‼️)佢哋係用鹿兒島A4和牛而我哋揀咗要五成熟嗰個口感真係好高質😋😋因為嗰個和牛食落去真係好滑嫩而且仲係入口即化嘅完全做到油而不膩嗰種感覺❤️❤️配埋飯同埋蛋一齊食嗰種口感好豐富之後就講吓嗰個極上蟹膏蟹肉燉飯啦佢食落去都幾Creamy☺️☺️有少少淋之餘食落去又唔會冇曬口感而且蟹膏/蟹肉亦都比我想像中多👍👍鍾意食蟹嘅人一定要試吓呢個跟住就講埋嗰兩款小食啦牛舌芯食落去就真係好爽口🥰🥰完全係我想要嘅口感(而且我幾鍾意嘅係佢係切粒嘅,而唔係切薄片嘅)而且牛肉味真係好濃郁🤩🤩明太子芝士山藥就係出於好奇心之下嗌嘅(因為其實印象中我好似冇食過山藥)食落去都幾爽口🤔🤔再加埋明太子芝士一齊食就會更加有味道最後就講埋我哋揀咗咩嘢飲啦我朋友就揀咗飲波子汽水($32)而我就揀咗依個荔枝燒酌($78)咁落去味道嘅啱啱好🤩🤩有少少荔枝味之餘亦都有少少澀

首先一定要講咗嗰個申子和牛燒先啦

鍾意食蟹嘅人一定要試吓呢個

跟住就講埋嗰兩款小食啦
牛舌芯食落去就真係好爽口🥰🥰
完全係我想要嘅口感
(而且我幾鍾意嘅係佢係切粒嘅,而唔係切薄片嘅)
而且牛肉味真係好濃郁🤩🤩
明太子芝士山藥就係出於好奇心之下嗌嘅
(因為其實印象中我好似冇食過山藥)
食落去都幾爽口🤔🤔
再加埋明太子芝士一齊食就會更加有味道

最後就講埋我哋揀咗咩嘢飲啦
我朋友就揀咗飲波子汽水($32)
而我就揀咗依個荔枝燒酌($78)
咁落去味道嘅啱啱好🤩🤩
有少少荔枝味之餘亦都有少少澀
  • 極上蟹膏蟹肉燉飯
  • 極上鹽燒牛舌芯
2022-12-03 37 浏览
申子居酒屋出名高質好食刺身新鮮,串燒更加充滿驚喜 👍🏻值得一讚店員服務非常親切主動,加上店內環境舒服,卡位多,絕對係聚腳嘅首選!✦ 極上鹽燒牛舌心 (HK$118)全晚票選最出色!牛舌超厚爽口,最出色係每一粒都充滿油脂,一上枱已經聞到牛既香味,口感豐富,忍唔住一件接一件😜✦ 串燒鹽燒雞翼 (HK$40) 軟芝士黑豚卷 ($38)不得不讚廚師技術恰到好處,燒得岩岩好,雞翼皮脆肉嫩;黑豚卷肉汁滿滿加上軟芝士Q彈煙韌,出乎意料之外嘅好食😋✦ 日式鮮製鮑魚 ($278)鮑魚薄切爽口彈牙,配搭豉油令到鮑魚鮮甜更加突出,咬口十足!✦ 海苔拖羅赤膽壽司 ($198)無敵配搭❗️赤膽入口即溶,拖羅油潤甘香,層次豐富,絕對係黃金組合!一口一件,幸福感爆登🌟✦ 和牛壽司🍣只要follow 餐廳IG 更會額外送和牛壽司。和牛油脂平均而且即燒上碟,上枱仍然感覺到碟上餘溫。剛燒好嘅和牛配上壽司飯,完全係味蕾極級享受😎✦ 火炙大蝦讚岐手打烏冬賣相好吸晴,有極多櫻花蝦鋪滿烏冬面,湯底濃郁,好重鮮甜蝦味,火炙大蝦好彈牙,手打烏冬又好滑身申子居酒屋銅鑼灣、旺角都有分店。中上價位,食材非常新鮮,係獎勵自己嘅好地方!

✦ 極上鹽燒牛舌心 (HK$118)

✦ 串燒
鹽燒雞翼 (HK$40) 軟芝士黑豚卷 ($38)

✦ 日式鮮製鮑魚 ($278)
鮑魚薄切爽口彈牙,配搭豉油令到鮑魚鮮甜更加突出,咬口十足!

✦ 海苔拖羅赤膽壽司 ($198)

✦ 和牛壽司🍣

✦ 火炙大蝦讚岐手打烏冬

2022-12-03 97 浏览
呢間位於銅鑼灣嘅居酒屋長期都係咁多客人 因為好多人都係衝住佢嘅申子和牛燒而黎😝 有得睇師傅即席燒和牛 真係值回票價🙈申子和牛燒呢個係鹿兒島A4和牛 一上枱師傅問我地平時食牛食開幾多成熟🐮 非常貼心 師傅燒和牛嘅表演大概要3至4分鐘😺 好快就有得食喇👏🏼 入面再配埋特製嘅和牛醬油 甜甜地好易入口 和牛將蛋同飯包裹住 入口充滿油香 面頭嘅魚子更可以解膩 真係令人回味無窮🥰海苔拖羅赤膽壽司呢個亦屬於申子特撰上面嘅菜式 材料好新鮮 有拖羅 海膽同魚子喺入面 我哋冇點豉油 已經覺得好好食🤤 口感好豐富 用脆脆嘅紫菜包住就一啖可以食晒咁多種材料和牛壽司只要like 社交平台就可以獲得和牛壽司🍣 呢件和牛都係充滿油香 唔會有筋咬唔開 食落口又唔會太油膩火炙大蝦讚岐手打烏冬手打烏冬好掛湯 因為呢個湯係比較杰身 上面有大量櫻花蝦 再有一隻火炙過嘅大蝦🍤 濃郁嘅蝦湯好鮮味😋西尾抹茶熱鮮奶呢杯相當有驚喜 雖然冇拉花 但係抹茶味道非常濃郁🍵 好似喺日本飲抹茶一樣 後勁凌厲 有幾強嘅回甘蜜桃乳酸梳打店員有提醒要將底下嘅糖漿攪勻 喺坊間飲嘅乳酸梳打 通常都好甜 但係呢杯味道啱啱好🍑 我好鍾意呢個啊見到每枱都有嗌呢

火炙大蝦讚岐手打烏冬
火炙大蝦讚岐手打烏冬

西尾抹茶熱鮮奶
西尾抹茶熱鮮奶

蜜桃乳酸梳打
蜜桃乳酸梳打

見到每枱都有嗌呢個和牛燒😍 真係好推介大家嚟食 鍾意食和牛嘅朋友一定會好開心😉

2022-12-02 124 浏览
申子居酒屋一直都係我好想食嘅其中一間居酒屋🏮 算係中高檔次嘅日本菜 所以都係揀啲特別日子先去食☺️ 作為一間良心居酒屋 店內裝修都好用心個獅子山牆好靚 點亮整間餐廳💡餐牌種類都有好多 揀食咩都諗左好耐😂樣樣都想試 最近佢地有新Menu 當然要試下啦👍▫️申子和牛燒 ($338)師傅將和牛燒端到枱上 先詢問和牛熟度淋上醬油再以火槍燒 慢慢已經聞到香味再將蛋漿同珍珠米撈匀包上 作為第一道菜太誇張了🤤 和牛油脂滲入口腔 好出色▫️大葱雞肉燒 ($48)雞肉沾上少許芥末 肉質好Juicy ▫️極上鹽燒牛舌芯 ($118)厚切牛舌芯切成一口牛size 👍口感居然如此嫩滑 呢個必點!▫️海苔拖羅赤膽壽司 ($198)當拖羅遇上海膽😳 味蕾超衝擊😍 海膽鮮味爆棚 用海苔包住 一啖啪落口真係超滿足🤤 ▫️汁煮左口魚群邊 ($138)平時左口魚群邊多數食剌身 今次用左汁煮方法烹調 魚肉嫩滑 撈埋魚子一齊食 好特別▫️吉列三重芝士千層豚肉 ($248)最後都忍唔住叫左呢個邪惡野🤤芝士份量極多 一夾起拉絲再拉絲外皮好香脆 內面豚肉好多汁 配酒一流😍▫️蜜桃乳酸梳打 ($68)唔飲酒可以揀呢個 味道唔會好甜 又開胃▫️柚子Hi
所以都係揀啲特別日子先去食☺️
作為一間良心居酒屋 店內裝修都好用心
個獅子山牆好靚 點亮整間餐廳💡
餐牌種類都有好多 揀食咩都諗左好耐😂
樣樣都想試 最近佢地有新Menu
當然要試下啦👍
申子和牛燒

▫️申子和牛燒 ($338)
師傅將和牛燒端到枱上 先詢問和牛熟度
淋上醬油再以火槍燒 慢慢已經聞到香味
再將蛋漿同珍珠米撈匀包上 作為第一道菜
太誇張了🤤 和牛油脂滲入口腔 好出色
大葱雞肉燒

▫️大葱雞肉燒 ($48)
雞肉沾上少許芥末 肉質好Juicy
極上鹽燒牛舌芯

▫️極上鹽燒牛舌芯 ($118)
厚切牛舌芯切成一口牛size 👍
口感居然如此嫩滑 呢個必點!
海苔拖羅赤膽壽司

▫️海苔拖羅赤膽壽司 ($198)
當拖羅遇上海膽😳 味蕾超衝擊😍
海膽鮮味爆棚 用海苔包住 一啖啪落口
真係超滿足🤤
汁煮左口魚群邊

▫️汁煮左口魚群邊 ($138)
平時左口魚群邊多數食剌身
今次用左汁煮方法烹調 魚肉嫩滑
撈埋魚子一齊食 好特別
吉列三重芝士千層豚肉

▫️吉列三重芝士千層豚肉 ($248)
最後都忍唔住叫左呢個邪惡野🤤
芝士份量極多 一夾起拉絲再拉絲
外皮好香脆 內面豚肉好多汁 配酒一流😍

▫️蜜桃乳酸梳打 ($68)
唔飲酒可以揀呢個 味道唔會好甜 又開胃

▫️柚子Highball ($78)
喜歡Highball種whisky味道
配合柚子增添果味☺️
完美嘅一餐😍
大葱雞肉燒
極上鹽燒牛舌芯
汁煮左口魚群邊
吉列三重芝士千層豚肉
2022-12-01 99 浏览
近排食左一間好高質嘅日本居酒屋🏮,餐廳裝修走簡約風,佢哋嘅申子和牛燒一試難忘,用上鹿兒島A4和牛,職員會即場用火槍燒至客人想要嘅生熟度,比較建議5成熟,和牛油脂與嫩滑牛肉融合,入口有溶化嘅感覺,和牛包住生蛋黃與珍珠米食,好好嘅配搭,雖然價錢略貴,但非常值得一試。仲試咗極上蟹膏蟹肉燉飯,用日式style碗盛住,一開蓋有成個蟹蓋做親襯,蟹肉份量好足,蟹肉蟹膏都好新鮮,有鮮甜嘅味道,飯用上珍珠米,外觀圓潤,口感綿密富米香。去得居酒屋就一定要食埋串燒,叫咗豚肉鵪鶉蛋、豚肉香蔥卷、鹽燒雞翼、手作免治雞肉棒,每款串燒非常高質,火候剛好,豚肉串食到豚肉既油脂香係嘴裏面溶化,連埋鵪鶉蛋/蔥食中和返油膩感,而雞肉口感非常嫩滑。而家係Openrice book 位6:30pm或之前或者8:45pm後入座都會送一份和牛壽司🍣,和牛口感軟嫩無比,非常讚👍🏻

豚肉鵪鶉蛋、豚肉香蔥卷

手作免治雞肉棒
鹽燒雞翼
  • 手打免治雞肉棒
2022-11-29 33 浏览
之前網上經常睇到介紹申子居酒屋,在旺角時已好想試~~呢晚剛好到銅鑼灣就預先book 好位!早左半小時,眼見全院滿座,都要夠鐘先入到座~~幸好能安排到較光的小角落乳酸梳打 $62 (巨峰梳打)申子和牛燒 $338 (鹿兒島A4級)專人即席火燒及料理,再加上香氣洋溢魚子,入口即溶嘅和牛lv,一口濃郁版壽喜燒,超滿足!味增大蝦稻庭烏冬 $168$168味增蝦湯底好好味,讚岐烏冬好掛汁!厚豆腐 ( 2入) $38外皮像臭豆腐一樣酥脆~明太子天婦羅 $128作為一個明太子控,一定要試明太子天婦羅,有薄薄炸衣突顯明太子咸鮮味手打墨魚棒 $78 配月見汁超爽彈,配濃郁蛋汁~

早左半小時,眼見全院滿座,都要夠鐘先入到座~~

幸好能安排到較光的小角落

乳酸梳打 $62 (巨峰梳打)

申子和牛燒
$338 (鹿兒島A4級)

專人即席火燒及料理,再加上香氣洋溢魚子,
入口即溶嘅和牛lv,一口濃郁版壽喜燒,超滿足!

味增大蝦稻庭烏冬 $168
味增蝦湯底好好味,讚岐烏冬好掛汁!

厚豆腐 ( 2入) $38
外皮像臭豆腐一樣酥脆~

明太子天婦羅 $128

手打墨魚棒
$78 配月見汁
超爽彈,配濃郁蛋汁~
2022-11-16
  • 手打墨魚棒