2023-01-02 43 浏览
假期少不免周圍覓食,今次黎呢間想試左一段時間嘅申子,門口放左呢個牌,哈哈,大家咁話😆黎到居酒屋就想飲Sake,店員好細心同我地介紹左每支Sake嘅特色,最後揀呢枝都好唔錯,易入口,舊野好有型,一枝大約$700-800,3個人share都夠至於野食,由於每樣野份量好細,我哋都叫左唔少,喜歡食海膽所以叫左唔少有海膽嘅食,食落都好新鮮我好喜歡嘅左口魚裙邊,非常肥美!如果大份啲就好了海鮮餅燒物都唔錯唔夠飽可以加碗蝦烏冬,個湯好creamy同惹味令人好滿足唯一比較失望嘅係芝士炸豬扒,預左會好漏但係我expect個肉會厚身同juicy啲除咗炸豬,其他野食都好精緻好食,係份量較細所以價錢會高少少,係一個幾舒適嘅地方😊

我好喜歡嘅左口魚裙邊,非常肥美!如果大份啲就好了

海鮮餅

燒物都唔錯

唔夠飽可以加碗蝦烏冬,個湯好creamy同惹味令人好滿足

記得年幾前約過中同們去過旺角申子食生日飯😋 完sem見朋友當然都要食餐好,我地去左申子既銅鑼灣分店,辛苦佢專登就我過海啦😆➿ 和牛壽司 (*Free)( 預先經openrice book 18:30前/ 20:45後既枱就免費送💁🏽‍♀️ 我都強力建議大家要book位,因為我禮拜一去都full house! )輕輕炙燒過既和牛,雖然薄薄一片,但脂香豐富!見有期間限定既menu,我地就揀左幾款試👇🏽➿ 申子和牛燒 (鹿兒島A4) ($338) 望住店員用心製作我地指定生熟程度既和牛🐮 聞住木燻既味道🪵 係種享受😎和牛脂肪紋理細緻,五成熟既情況下,入口即溶,肉質細嫩,油脂四溢,重牛味😋 牛油封住蛋汁伴珍珠米,仲有少量既魚子醬平衡油脂感提提鮮🤤➿ 海苔拖羅赤膽壽司 ($198) 最和味的壽司🥇啖啖口感綿滑既拖羅蓉,加埋鮮味滿滿既三文魚籽,每一啖都係幸福既味道☺️另外仲有order👇🏽➿ 手作免治雞肉棒 ($68)雞肉棒點蛋黃食,好正宗既食法😀 坊間既免治雞肉棒都會混入唔少既軟骨,但呢度既唔會,雞肉成份高👍🏼 ➿ 軟芝士黑豚卷 ($38) Encore item📣 記得幾年前喺旺角分店食過😛 豬肉

➿ 和牛壽司 (*Free)
輕輕炙燒過既和牛,雖然薄薄一片,但脂香豐富!

見有期間限定既menu,我地就揀左幾款試👇🏽
➿ 申子和牛燒 (鹿兒島A4) ($338)

➿ 海苔拖羅赤膽壽司 ($198)

另外仲有order👇🏽
➿ 手作免治雞肉棒 ($68)

➿ 軟芝士黑豚卷 ($38)
Encore item📣 記得幾年前喺旺角分店食過😛 豬肉包豬屎🧀 芝士燒至軟心半溶狀態,好味呀!

➿ 汁煮鹿兒島豬軟骨 ($88)
豬軟骨炆煮得超軟腍同入味,湯汁都充滿肉香😋 蘿蔔清甜冇渣,如果再煮腍d會更好~

➿ 鮮蟹肉茶潰飯 ($98)
絲絲蟹肉🦀 配上相對味道清清淡淡的鰹魚茶湯也不錯喝的☺️
2022-12-30 51 浏览
友人從遠方回來,相約在一個可談心的地方共進晚餐!簡約裝修,微暗燈光,有浪漫的氛圍,好享受!👉🏻申子海膽和牛燒 $378一大片鹿兒島A4和牛,好薄身,紋理雪花分佈漂亮,油脂綿密!店員會問想要生熟度,我地揀左3成,然後即場用火槍燒,立時香氣四溢!燒至半生熟後,就會拌上生雞蛋、米飯同日式甜醬,再用和牛包起,切成兩份!和牛肉質真係好嫩好滑,完全入口即溶!珍珠米連蛋汁亦充滿油香,真係令人非常回味!👉🏻海苔拖羅赤膽壽司 $198赤膽好鮮,幼滑creamy,味道濃郁,完全唔使落豉油,加埋拖羅蓉口感飽滿!👉🏻拖羅蓉脆米餅 $98拖羅蓉好香好滑,脆米餅甜甜的,呢個組合好夾!👉🏻蟹肉蟹膏蟹甲燒 $148蟹肉好鮮,蟹膏份量多,原本係配白飯魚脆餅,可惜賣哂。最後配多士,都一樣好味!👉🏻和牛壽司Follow Ig就送和牛壽司,和牛好軟淋,亦好香,不過食完唔會太膩!👉🏻House sake $98中性 米甜,入口凍凍的,但飲落肚好暖胃,冬天飲一流!

友人從遠方回來,相約在一個可談心的地方共進晚餐!
簡約裝修,微暗燈光,有浪漫的氛圍,好享受!

👉🏻申子海膽和牛燒 $378

👉🏻海苔拖羅赤膽壽司 $198

👉🏻拖羅蓉脆米餅 $98
拖羅蓉好香好滑,脆米餅甜甜的,呢個組合好夾!

👉🏻蟹肉蟹膏蟹甲燒 $148

👉🏻和牛壽司

👉🏻House sake $98
中性 米甜,入口凍凍的,但飲落肚好暖胃,冬天飲一流!
2022-12-29 60 浏览
📍申子居酒屋💛 - #YFF銅鑼灣【每款食物都有驚喜⁉️ 必試人氣良心居酒屋🇯🇵🏮】申子的確係有種令人念念不忘嘅威力,食過一次之後真係會成日想翻啅(。ì _ í。)食物高質就不在話下,淨係睇環境裝修服務都已經知道好值得大家支持。呢間人氣居酒屋超級爆場,大家黎食之前記得book定位先~ 聽講依家晚市book枱加like埋佢地fb ig page仲有和牛壽司送!➤ 吉列三重芝士千層豚肉 ($248)餐廳人氣招牌菜式🥇 呢道菜無論賣相定係味道都好癲,有別於一般嘅吉列豬扒,店家以層層疊嘅方式將豚腩肉做成千層效果,內層包入三重芝士,再炸至金黃香脆。食落肉嫩味濃,加埋拉絲力十足嘅香濃芝士,無論味道定係口感都極為豐富,必試!➤ 火炙大蝦讚岐手打烏冬 ($168)賣相非常精緻吸睛,烏冬表面放滿炒香過嘅櫻花蝦,再放上一隻直徑長過隻碗嘅火炙開邊大蝦。烏冬口感煙韌有咬口,每條嘅表面都掛滿濃稠的蝦湯,整體味道非常鮮美。➤ 申子和牛燒 ($338)選用鹿兒島A4和牛,油脂分佈均勻。店員會即席用火槍輕輕炙燒和牛至客人所選嘅生熟度,再卷入日本珍珠米飯同埋蘭王蛋,再淋上燒汁調出味道。入口輕咬,和牛油脂溢出,飯粒吸盡牛味
📍申子居酒屋💛 - #YFF銅鑼灣
【每款食物都有驚喜⁉️ 必試人氣良心居酒屋🇯🇵🏮】

➤ 吉列三重芝士千層豚肉 ($248)

➤ 火炙大蝦讚岐手打烏冬 ($168)

➤ 申子和牛燒 ($338)
選用鹿兒島A4和牛,油脂分佈均勻。店員會即席用火槍輕輕炙燒和牛至客人所選嘅生熟度,再卷入日本珍珠米飯同埋蘭王蛋,再淋上燒汁調出味道。入口輕咬,和牛油脂溢出,飯粒吸盡牛味同埋蛋味,大滿足des(。ì _ í。) 不過呢個價錢黎講份量真係偏少。

➤ 蓬鬆玉子 ($98)
老實講,呢碟都算係我食過最好食嘅玉子燒之一。店家將雞蛋及香濃芝士融合其中,再慢慢推疊捲成蛋卷,配上沙律醬、燒汁同香蔥,入口「芝」味十足,而且蛋味香濃,口感超級蓬鬆柔軟,真係好似食緊棉花糖咁soft….
👉🏻 申子和牛燒(鹿兒島A4)💰HKD3️⃣3️⃣8️⃣呢個和牛燒真係唔試唔得😝第一次食鹿兒島嘅A4和牛就已經一試難忘一上枱已經見到塊薄切和牛平均分佈既油脂廚師仲要即場用火槍燒熟佢加埋隻半熟蛋黃,日本米同埋d 秘制醬汁唔使三秒呢舊和牛燒已經俾我忍唔住食曬😂真係好好味🥹🫶🏻👉🏻 明太子天婦羅💰HKD1️⃣2️⃣8️⃣平時食天婦羅都唔會揀明太子黎食🙊今次難得黎到居酒屋感覺要揀d 特別款黎試試佢haha呢款天婦羅除左有明太子之外仲有兩款菇做襯托🙆🏻‍♀️成舊明太子天婦羅味道都偏咸用黎送飯就啱曬🤪👉🏻 拖羅蓉脆米餅💰HKD8️⃣8️⃣呢個米餅又係一個驚喜之作一上碟賣相靚就不在話下個拖羅蓉都係超級鮮甜😍再加埋個甜味既脆米餅成件事入口超級有層次🤤👉🏻 吉列千層豚肉(三重芝士)💰HKD2️⃣4️⃣8️⃣相信好多朋友仔黎申子居酒屋都係俾呢個千層豚肉吸引上碟既時候熱辣辣🔥加埋拉絲既芝士🧀除左邪惡之外我暫時未諗到其他形容詞去講佢你地過黎食完就知我講咩😈👉🏻 醉人西尾抹茶雪糕(威土忌)💰HKD7️⃣0️⃣講到日本甜品一定唔少得抹茶雪糕不過呢個雪糕加上左威士忌同埋抹茶粉🍵係唔鍾意太甜既朋友都絕對會愛上既味道仲可以係食甜品既期間小酌一下添🤣加一服務費⭕️

👉🏻 申子和牛燒(鹿兒島A4)
💰HKD3️⃣3️⃣8️⃣
呢個和牛燒真係唔試唔得😝
第一次食鹿兒島嘅A4和牛就已經一試難忘
一上枱已經見到塊薄切和牛平均分佈既油脂
廚師仲要即場用火槍燒熟佢
加埋隻半熟蛋黃,日本米同埋d 秘制醬汁
唔使三秒呢舊和牛燒已經俾我忍唔住食曬😂

一上碟賣相靚就不在話下
個拖羅蓉都係超級鮮甜😍
再加埋個甜味既脆米餅
成件事入口超級有層次🤤

👉🏻 吉列千層豚肉(三重芝士)
💰HKD2️⃣4️⃣8️⃣
相信好多朋友仔黎申子居酒屋都係俾呢個千層豚肉吸引
上碟既時候熱辣辣🔥
加埋拉絲既芝士🧀
除左邪惡之外我暫時未諗到其他形容詞去講佢
你地過黎食完就知我講咩😈

👉🏻 醉人西尾抹茶雪糕(威土忌)
💰HKD7️⃣0️⃣
講到日本甜品一定唔少得抹茶雪糕
不過呢個雪糕加上左威士忌同埋抹茶粉🍵
係唔鍾意太甜既朋友都絕對會愛上既味道
仲可以係食甜品既期間小酌一下添🤣

加一服務費⭕️
😍手打墨魚棒(必點) (要趁熱食)😍極上蟹膏蟹肉燉飯(必點) (相機食先)😄廣島蠔鍋(份量足但不是我杯茶)😅豚肉金菇(要趁熱食)😘海苔拖羅赤膽壽司(必點)😘汁煮左口魚群邊(必點)(帶出不同層次的口感🤩) 整幅圖記念一下呢間餐廳好招待起菜快燈光恰當氣氛恰好飯檯有隔板環境雖少,服務員從後經過時(完全feel唔到腳步聲)會再幫襯
😍手打墨魚棒(必點) (要趁熱食)
😍極上蟹膏蟹肉燉飯(必點) (相機食先)
😄廣島蠔鍋(份量足但不是我杯茶)
😅豚肉金菇(要趁熱食)
😘海苔拖羅赤膽壽司(必點)

好招待
起菜快
燈光恰當
氣氛恰好
飯檯有隔板
環境雖少,服務員從後經過時(完全feel唔到腳步聲)

會再幫襯
手打墨魚棒
汁煮左口魚群邊
極上蟹膏蟹肉燉飯
  • 汁煮左口魚裙邊
爸媽好耐無食過日本野今日就趁媽媽生日加聖誕帶一家人食好西 食日本菜呢間keep住長期高人氣的居酒屋之前試過旺角店已經覺得一定要再黎最近聽朋友講佢地有個鹿兒島A4和牛燒超正今次就來到銅鑼灣會一會佢 🤩//明太子天婦羅 $128//明太子同天婦羅都是我其中最愛的日本食物明太子天婦羅用了紫穌葉盛載著大量明太子去炸每啖都係滿滿嘅明太子 明太子控大愛!!!脆漿炸到金黃 炸粉不會太厚 酥脆可口 本來已熟的明太子仍帶有原本既咸鮮味除此之外 仲有好多菇 最驚喜是金菇炸到成朵花咁炸到好乾身 食落好脆口點了天婦羅醬汁 簡單美味//申子和牛燒(鹿兒島A4) $338//用上鹿兒島A4和牛店員會即場係面前燒 視覺效果一流大概要3至4分鐘 好快就有得食店員非常貼心地問我們想要肉的生熟程度 而我們選擇了五成熟半生熟咬落有血有牛就是最佳口感和牛雪雪花紋路分明 和牛上舖有生蛋黃同白飯 淋上特製嘅和牛醬汁 邊燒邊卷入口甘香即溶 肉質超滑嫩 和牛油脂在口中散發另外和牛表層仲有魚子 非常惹味兩個人share岩岩好 好高質令人回味//蕃茄豚肉讚歧手打烏冬 $148//蕃茄湯底是以超多新鮮蕃茄烹調蕃茄湯不會太稀 令蕃茄的鮮甜味
爸媽好耐無食過日本野
今次就來到銅鑼灣會一會佢 🤩

//明太子天婦羅 $128//
明太子同天婦羅都是我其中最愛的日本食物
明太子天婦羅用了紫穌葉盛載著大量明太子去炸
每啖都係滿滿嘅明太子 明太子控大愛!!!
除此之外 仲有好多菇 最驚喜是金菇炸到成朵花咁

牛舌芯係牛舌最軟嫩嘅位置
一條牛舌只有好少部分是牛舌芯 是非常珍貴的
呢度嘅牛舌芯切成一粒粒一口牛嘅形狀
食落口感爽彈 一啲都唔韌
簡單配搭檸檬汁、海鹽、柚子胡椒
更能突顯牛香及油香
而且這個梅子醬酸酸甜甜的口感
更加令牛舌的味道昇華

//手作免治雞肉捧 $68//
軟滑雞肉棒結合雞肉的不同部位軟骨碎而成
外層微脆內裏軟嫩 口感更為豐富
附上最重點的蘭王雞蛋同醬油,味道更香濃滑溜

//和牛壽司2件 (免費送)//
  • 極上鹽燒牛舌芯
  • 明太子天婦羅
  • 手打免治雞肉棒
2022-12-23 54 浏览
地表世一黃店💛🍖.傳說中嘅申子終於試到,我諗無聽過佢嘅嘢食都有聽過佢個大名🫶🏻.1️⃣申子和牛燒(鹿児島A4)($338)佢一上盤係一塊好大嘅A4鹿児島和牛,有一個飯同生蛋黃喺上面。我哋揀咗5成熟,之後會有專人上前用火槍噴齊兩面,再搽燒汁,成件事香到不得了。最後佢會用和牛包住個飯再切成兩份,上面再加魚子醬,bravo🥸和牛入口即溶,同時油脂味唔會畀醬汁蛋汁搶咗,入面啲飯都好軟糯充滿蛋香,好回味.2️⃣明太子天婦羅($128)從來未聽過明太子可以炸嚟食,食落似多春魚,而獨立挑啲明太子籽先食到平時習慣嘅鹹鹹辣辣味,好新奇!配白飯食會好啲🐟下面仲有啲野菜做陪襯.3️⃣極上監燒牛舌芯($118)燒得非常非常爽口同焦香😍佢仲有唔同調味料畀你自由玩,有檸檬、鹽、香蔥、柚子胡椒。柚子胡椒簡直係靈魂,靈魂到我去日本旅行見到都買咗樽🥸必點嘅調味料!為食材帶嚟酸酸嘅鮮味又有少少辣辣地,高潮之菜.4️⃣手打墨魚棒($78)非常彈牙嘅墨魚棒,配生蛋醬油食,Umai.5️⃣雞胸軟骨($38)正常發揮,軟骨爽口香脆.6️⃣火炙大蝦讚岐手打烏冬($168)個湯好香濃嘅蝦味!唔止大蝦亦都有好多櫻花蝦,烏冬最適合埋尾填肚🥰.7️⃣巨峰highba
地表世一黃店💛🍖
1️⃣申子和牛燒(鹿児島A4)($338)
2️⃣明太子天婦羅($128)
3️⃣極上監燒牛舌芯($118)
4️⃣手打墨魚棒($78)
非常彈牙嘅墨魚棒,配生蛋醬油食,Umai
5️⃣雞胸軟骨($38)
正常發揮,軟骨爽口香脆
6️⃣火炙大蝦讚岐手打烏冬($168)
7️⃣巨峰highball($68)
大大杯好滿足!第一次飲highball覺得又唔係kung ,反而果香好濃,好啱配煎炸嘢!爽✌🏻
性價比:🌕🌕🌑🌑🌑
美味度:🌕🌕🌕🌕🌕
獨特性:🌕🌕🌕🌕🌖
@shinkohk #銅鑼灣黃店 #申子居酒屋
#黃店 #黃色經濟圈 #黃店推介 #美食推介 #良心小店 #香港好去處 #九龍好去處 #新界好去處 #性價比高 #香港美食指南 #852food #相機食先 #food #foodie #foodporn #foodiehk #hkfoodie #instafood #hongkong #hkfood #foodstagram #foodlover #食評 #食好西 #必食 #人氣美食 #銅鑼灣美食
2022-12-23 876 浏览
終於同朋友去試申子居酒屋,趁聖誕節一齊撐下黃店😍野食真係幾惹味,特別係個A4和牛燒油香四溢,難怪人氣高企,記得要預先book位,皆因訂位有得送和牛壽司🤭❀和牛壽司❀和牛牛味濃,唔太肥,賣相都幾精緻,免費黎講誠意十足。❀火炙大蝦讚岐手打烏冬❀呢款居然有驚喜,蝦肉彈牙,加左好多櫻花蝦,又靚又補鈣,烏冬可口滑溜,個汁濃郁鹹香,稀稠度好似芝士撈丁咁,好邪惡。❀海膽炒飯❀海膽入口即溶咁,多d就更好啦,加入大量蟹子+三文魚籽,視覺效果一流,味道都唔錯。❀燒油甘魚鮫❀油甘魚因為有豐富油脂,燒完後魚肉超嫩滑,滴少少檸檬汁就食到魚既鮮味。❀廣島蠔鍋❀大隻又肥美既廣島蠔,無論燒、生食、定整鍋物都咁好味,煮完後個湯好鮮甜,仲有好多菜+菇菇。❀申子和牛燒❀雪花狀既鹿兒島A4和牛,會用火槍逐面燒,再用和牛包住蛋黃同珍珠米,和牛既油脂香+濃郁蛋汁&煙韌珍珠米,用料高質,超級好食。靚仔店員哥哥好專業,知道我要影相仲好配合地就角度,影到d相好靚好開心🥳
終於同朋友去試申子居酒屋,
趁聖誕節一齊撐下黃店😍

野食真係幾惹味,
特別係個A4和牛燒油香四溢,
難怪人氣高企,記得要預先book位,
皆因訂位有得送和牛壽司🤭

❀和牛壽司
和牛牛味濃,唔太肥,
賣相都幾精緻,
免費黎講誠意十足。

❀火炙大蝦讚岐手打烏冬❀
呢款居然有驚喜,蝦肉彈牙,
加左好多櫻花蝦,又靚又補鈣,
烏冬可口滑溜,個汁濃郁鹹香,
稀稠度好似芝士撈丁咁,好邪惡。

❀海膽炒飯❀
海膽入口即溶咁,多d就更好啦,
加入大量蟹子+三文魚籽,
視覺效果一流,味道都唔錯。

❀燒油甘魚鮫❀
油甘魚因為有豐富油脂,
燒完後魚肉超嫩滑,
滴少少檸檬汁就食到魚既鮮味。

❀廣島蠔鍋❀
大隻又肥美既廣島蠔,
無論燒、生食、定整鍋物都咁好味,
煮完後個湯好鮮甜,仲有好多菜+菇菇。

❀申子和牛燒❀
雪花狀既鹿兒島A4和牛,
會用火槍逐面燒,
再用和牛包住蛋黃同珍珠米,
和牛既油脂香+濃郁蛋汁&煙韌珍珠米,
用料高質,超級好食。

靚仔店員哥哥好專業,
知道我要影相仲好配合地就角度,
影到d相好靚好開心🥳
  • 申子和牛燒
  • 和牛壽司
  • 火炙大蝦讚岐手打烏冬
餐廳燈光比較暗淡 可能想營造到一個舒服又可以relax暢談既地方 估唔到香港嘅居酒屋可以咁出色☺️和牛壽司(訂座就送)🍣好彩有預先book定位☺️ 和牛即刻燒炙完後會遞送到你前面香燒既牛肉香氣 食落和牛滑嫩又香軟😋廣島蠔鍋 $138 🦪配合多種蔬菜 湯水將蠔同蔬菜既水份都釋放出黎 令到湯底嘅味道超級鮮甜 尤其係足料肥大既廣島蠔 食落軟滑Creamy外 廣島蠔嘅數量都好多😋😋真係好想不斷食同不斷飲😚😚蕃茄豚肉讚岐手打烏冬 $148🐷懷疑廚師用超多蕃茄去煮 蕃茄湯底極濃厚😚食落去蕃茄湯甜之餘加埋烏冬彈牙 好暖身申子和牛燒(鹿兒島A4 )$338🐮師傅會問你想要幾成熟 我哋就要咗三成熟☺️佢會係你面前即場用火槍燒 除左牛油香氣撲鼻外視覺享受都超級讚嘆 望住和牛顏色微微轉變食落去肉質柔嫩 入口即溶 超滿足加埋包住既蛋同飯 味道層次真係超豐富🥰海膽炒飯 $238🍚好耐無食過海膽炒飯 聽講呢到既海膽炒飯係會加入海膽去炒上層鋪左海膽同三文魚子粒 每粒飯都係黃金色 粒粒分明飯既口感都好好 唔會過硬過軟😌申子居酒屋📍銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心9樓

和牛壽司(訂座就送)🍣

上層鋪左海膽同三文魚子粒 每粒飯都係黃金色 粒粒分明
飯既口感都好好 唔會過硬過軟😌

申子居酒屋
📍銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心9樓

閃光姐姐的升職餐意外俾我蹭到超回味嘅一餐🥰謝謝謝謝🥹~~~~~終於食到申子居酒屋🏮佢哋唔止係一間良心小店食物都係相當有質素盲點都唔會踩雷喔😝@shinkohk當日食咗壽司、串燒、鍋物、一品料理同令和生蠔🦪選擇品項超級多,花多眼亂呢先是海苔拖羅赤膽壽司($198)用分開上嘅海苔包住海膽吞拿魚蓉壽司一口吃下大滿足鮮味😚串燒當然要食焼き鳥🍢免治雞肉串($68)、手羽先($40)當然唔少得佢哋仲有手打墨魚串($78)點埋醬油蛋黃汁真係好邪惡好美味鍾意食雞內臟可以揀新鮮鳥內臟($78)一串有晒雞肝、雞心同雞腎呢貪心一串試晒真係好方便而最推介一定係黃金聖衣($45)‼️將雞皮攤開一片均勻咁燒得通透油份炸香雞皮再收乾做到薄薄一片脆卜卜又稍帶軟Q🤤另一樣汁燒活白鱔($78)同樣厲害👍🏻✨我未食過燒鱔食到脆過薯片嘅魚皮😮仲要魚肉飽滿肥美,封住魚脂同肉汁呢 個 一 定 要 食 ! ! ! 💕極上鹽燒牛舌芯($118)亦係招牌菜碟變四個角落分別放咗味鹽、柚子味噌、蔥花同檸檬我都係比較鍾意點鹽嚟食係最簡單最讚嘅食法牛舌芯用上最軟嫩嘅部位厚切粒粒爽口彈牙好有牛香🤭汁煮左口魚裙邊($138)都係一見到
閃光姐姐的升職餐
意外俾我蹭到超回味嘅一餐🥰
謝謝謝謝🥹~~~~~
終於食到申子居酒屋🏮
佢哋唔止係一間良心小店
食物都係相當有質素
盲點都唔會踩雷喔😝
@shinkohk

當日食咗壽司、串燒、鍋物、一品料理同令和生蠔🦪
選擇品項超級多,花多眼亂呢
先是海苔拖羅赤膽壽司($198)
用分開上嘅海苔包住海膽吞拿魚蓉壽司
一口吃下大滿足鮮味😚

串燒當然要食焼き鳥🍢
免治雞肉串($68)、手羽先($40)當然唔少得
佢哋仲有手打墨魚串($78)
點埋醬油蛋黃汁真係好邪惡好美味
免治雞肉串

鍾意食雞內臟可以揀新鮮鳥內臟($78)
一串有晒雞肝、雞心同雞腎呢
貪心一串試晒真係好方便

做到薄薄一片脆卜卜又稍帶軟Q🤤
黃金聖衣

另一樣汁燒活白鱔($78)同樣厲害👍🏻✨
我未食過燒鱔食到脆過薯片嘅魚皮😮
仲要魚肉飽滿肥美,封住魚脂同肉汁
呢 個 一 定 要 食 ! ! ! 💕

極上鹽燒牛舌芯($118)亦係招牌菜
碟變四個角落分別放咗
味鹽、柚子味噌、蔥花同檸檬
我都係比較鍾意點鹽嚟食

好精緻呢~~~˙˚ 𓆩 (*´▽`*)✿𓆪 ˚˙

最近天氣涼咗🍂🍂🍂
當然要叫一個鍋物暖下胃꒰ ✪ㅅ✪꒱✧︎
呢款廣島蠔鍋($138)真係令人好滿足同溫暖🪵
湯底係麵豉湯,蠔嘅鮮味完全融入
飲落又鮮又甜
連配菜都將所有精華吸收
蠔肉嘅份量幾多下,粒粒都好飽滿㗎✨
軟軟的蠔肚真的受不了🤤

店員見我哋有叫蠔嘅菜品
向我哋推介當日嘅令和生蠔刺身($128)
生蠔嘅尺寸差不多手掌大
咬落係脆口嘅,海水味唔會過喊,不錯喔

雖然整體價錢偏貴
但食物質素很好很值得啦
我們都好滿意呢🥰

🎍申子居酒屋
🏡地址: 銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心9樓
☎️電話: 5998 9108
🕙營業時間: 12:00-23:00 (Mon-Thu)/ 12:00-00:00 (Fri-Sun)
———————————————
🌿以上圖文由Bobowannaeat版權所有,轉發需授權喔
🌿鍾意我的分享請 ᴄᴏᴍᴍᴇɴᴛ, ʟɪᴋᴇ, ꜱʜᴀʀᴇ & ꜱᴀᴠᴇ ❤️
🌟繼續關注我的貼文請𝙁𝙤𝙡𝙡𝙤𝙬 @bobowannaeat (ㆁωㆁ*)
免治雞肉串
黃金聖衣
極上鹽燒牛舌芯
2022-12-16 50 浏览
申子居酒屋為咗要慶祝生日,前排就同朋友黎咗呢間居酒屋;呢間居酒屋極具人氣,一定要預先book 位,而且有好多特色日本料理,我同朋友對呢間居酒屋都有少少期望~蓬鬆玉子 HK$98呢個玉子燒同佢嗰名一樣,好蓬鬆,唔會似出面嘅玉子燒咁實;滑捋捋嘅蛋包住拉絲芝士,而且配埋玉子燒上面嘅醬汁,味道唔錯~極上蟹肉蟹膏燉飯 HK$288蟹蓋放咗係燉飯上面,賣相好吸睛;燉飯用咗龍蝦湯泡製而成,入面仲有蟹肉蟹膏,加埋粒粒蟹籽,食落好有口感~極上鹽燒牛舌芯 HK$118呢個牛舌芯個個都推介,我地都特登要一份;牛舌芯外面微微煎香過,食落去好有口感,有種好驚艷嘅感覺,我地個個搶住呢碟黎食,極度推薦!汁煮左口魚裙邊 HK$138呢碟左口魚整得好精緻,左口魚卷成一朵花咁,然後左口魚上面放住魚子同黑魚子,感覺好似好high class;醬汁微微帶酸,配埋爽口嘅左口魚裙邊一齊食,好食~黑松露雞肉芝士雜炊 HK$168呢個燴飯有雞肉同雜菌,加上可以拉絲嘅芝士,食落口好creamy;雖然有黑松露,但味道唔太重,屬於正常發揮~吉列千層豚肉 HK$228未去餐廳之前已經bookmark咗呢道菜!一片片豚肉包住拉絲芝士然後再拎去
申子居酒屋

蓬鬆玉子 HK$98

極上蟹肉蟹膏燉飯 HK$288

極上鹽燒牛舌芯 HK$118

汁煮左口魚裙邊 HK$138

黑松露雞肉芝士雜炊 HK$168

吉列千層豚肉 HK$228
未去餐廳之前已經bookmark咗呢道菜!一片片豚肉包住拉絲芝士然後再拎去炸,超級邪惡,味道亦都唔錯,推薦~

汁煮鹿兒島豬軟骨 HK$88
呢個豬軟骨好軟腍腍,仲要腌得好入味;旁邊加咗雜菌,味道都算唔錯~

和牛壽司 HK$0
呢個和牛壽司係訂座嘅優惠黎,和牛表面~微微燒過,配埋壽司飯啱啱好就平衡咗和牛嘅油膩感,如果和牛再燒得香啲就更加好啦~

整體感覺
呢間居酒屋啲野食真係幾唔錯,幾個朋友一齊食可以試到好多野食~略縑份量有啲少,平時四個人食可以食四五道菜,但今次我地嗌咗七道菜先夠飽,大食少少可能都真係要再嗌多啲先夠食~
2022-12-16 143 浏览
海葡萄冰菜沙律 冰菜原條上碟,有幾條至少有15cm長,好少海葡萄蟹飯 無海鮮蟹味,吉列蘋果豚肉卷 ,表面係吉列但入面一d都唔熱 豚肉無味雜錦天婦羅,天婦羅皮好硬 南瓜同金菇炸燶,蝦天婦羅連頭炸,望落去係靚,但處理去食既時間係有d尷尬除左牛舌芯,因為係即整,較熱較為好食上菜速度驚人蟹飯先上仲要係暖既之後到海葡萄冰菜沙律未食到兩條菜就上埋其他餸理解枱係唔大,但係碟碟都放係個客手邊要個客去搬位放新黎既食物 或者快d食埋比佢收碟無考慮過客人點用餐
蟹飯 無海鮮蟹味,
吉列蘋果豚肉卷 ,表面係吉列但入面一d都唔熱 豚肉無味
雜錦天婦羅,天婦羅皮好硬 南瓜同金菇炸燶
,蝦天婦羅連頭炸,望落去係靚,但處理去食既時間係有d尷尬
除左牛舌芯,因為係即整,較熱較為好食

上菜速度驚人
蟹飯先上仲要係暖既
之後到海葡萄冰菜沙律

未食到兩條菜就上埋其他餸
理解枱係唔大,但係碟碟都放係個客手邊
要個客去搬位放新黎既食物 或者快d食埋比佢收碟
無考慮過客人點用餐
2022-12-10
庆祝纪念
生日
申子一直都係我好鐘意既其中一間日式居酒屋🏮食物質素高、服務周到,今次黎左銅鑼灣分店食晚飯😋🔸申子和牛燒 選用鹿兒島A4和牛,店員即場用火槍燒至客人想要既生熟度,我地讓店員幫我地燒至最好食既狀態,大約五成熟吧。和牛包住蛋黃同珍珠米既配搭幾特別,和牛食落有油脂香、肉質極嫩滑,有少少入口即溶既口感,珍珠米大大粒撈上蛋黃好juicy。🔸海苔拖羅赤膽壽司 赤膽好新鮮,淡淡金黃色,味道帶濃郁既海膽味,口感豐厚飽滿;拖羅蓉香滑,唔需醬油已經好有味。🔸和牛壽司有炙燒過,和牛香濃,食落滿滿油脂!🔸汁煮左口魚裙邊賣相好靚,左口魚好鮮嫩,係我好中意既一道菜,醬汁調得酸酸甜甜好搭,配上三文魚籽、黑魚子一齊食,口感豐富。🔸海老天婦羅驚喜位係原條大蝦上😍蝦殼有清理過,再駁上蝦身炸至金黃色,酥脆而不油膩,蝦肉亦幾彈牙。仲有炸金菇、炸鴻喜菇,味道亦好鮮甜。我地都幾鐘意呢到既環境,簡約舒服。店員們都好有禮貌,招呼周到💛下次再訪!

🔸申子和牛燒

🔸海苔拖羅赤膽壽司

🔸和牛壽司
有炙燒過,和牛香濃,食落滿滿油脂!

🔸汁煮左口魚裙邊

🔸海老天婦羅
海老天婦羅

海老天婦羅
今次去銅鑼灣就一間人氣非常高嘅日本🇯🇵居酒屋🏮申子⛩️食啦!身邊朋友們都大力推介就去食啦!入到餐廳🍴裝修以和式配上偏暗燈光,原來有幅好大嘅獅子山點點燈畫加個大大個月亮🌕好靚!好多人影相打卡📸第一次嚟食當然就要點番d招牌菜式先啦!當晚我就點左以下意幾款啦^_^🔸極上鹽燒牛舌心💕必叫推介非常有驚喜😍👍🏻食落彈牙爽口!四邊燒得焦香,調味適中牛味香濃!更可配柚子胡椒、海鹽、檸檬蔥花進食添^_^🔸申子和牛燒用上日本鹿兒島A4和牛😍超吸精💕大大片油脂分佈很平均店員會席前烹調,好有儀式感🥳面層先放上了白飯和一隻生蛋黃🍳即場將用火槍🔥將和牛直接到火炙到五至七成熟將油脂逼出,再加上了燒汁然後將和牛包住篤穿既蛋黃同飯撈到平均再卷好後再係外層火炙一兩下最後加上幾粒魚子醬就食得啦!😋入口嫩滑,和牛外層微熟焦香,內層則半生熟食到淡淡的和牛嫩滑又不會過油膩👍🏻加上充滿蛋汁的飯粒滑中帶層次🔸汁煮左口魚裙邊裙邊位置是右口魚最肥美的部位😍平時用火炙處理做壽司刺身多,但汁煮就第一次食。都肉質嫩滑且入口即溶配上帶微酸魚汁能中和油膩感,不錯^_^ 🔸蓮松玉子內𥚃流心仲有拉絲芝士配香濃日本蛋🥚好邪惡但好好味🤤🔸海苔拖羅赤膽壽司邪
今次去銅鑼灣就一間人氣非常高嘅
日本🇯🇵居酒屋🏮申子⛩️食啦!
身邊朋友們都大力推介就去食啦!
入到餐廳🍴裝修以和式配上偏暗燈光,

第一次嚟食當然就要點番d招牌菜式先啦!
當晚我就點左以下意幾款啦^_^
🔸極上鹽燒牛舌心💕必叫推介
非常有驚喜😍👍🏻食落彈牙爽口!
四邊燒得焦香,調味適中牛味香濃!
更可配柚子胡椒、海鹽、檸檬蔥花進食添^_^

🔸申子和牛燒
用上日本鹿兒島A4和牛😍超吸精💕
大大片油脂分佈很平均
店員會席前烹調,好有儀式感🥳
面層先放上了白飯和一隻生蛋黃🍳
即場將用火槍🔥將和牛直接到火炙到五至七成熟
將油脂逼出,再加上了燒汁
然後將和牛包住篤穿既蛋黃同飯撈到平均
再卷好後再係外層火炙一兩下最後加上幾粒魚子醬就食得啦!

😋入口嫩滑,和牛外層微熟焦香,內層則半生熟

🔸汁煮左口魚裙邊
都肉質嫩滑且入口即溶
配上帶微酸魚汁能中和油膩感,不錯^_^
🔸蓮松玉子
內𥚃流心仲有拉絲芝士配香濃日本蛋🥚好邪惡但好好味🤤

🔸海苔拖羅赤膽壽司
邪惡感幸福感爆燈之物😏 赤膽入口即溶💕拖羅油潤甘香層次豐富😋

🆓經Openrice訂晚市18:30前或20:45後
訂座送和牛壽司
賣相味道不錯👍🏻火炙味濃

整體食物高質有驚喜,價錢中上^_^
環境服務都好好
值得再嚟🥰下次要食其他名物先得