2017-12-28 4895 浏览
一個人的下午~係尖咀周圍行,行到累見到呢間吉列牛專門店就上左黎了!琥酌,名字好特別,唔知有咩特別意思呢~今日天氣唔太好,整日天陰陰,而且大風到gg,真係要食d熱野暖下胃先得餐廳入邊好多日式裝飾,牌匾旁邊既圓形紙扇好有和風feel另一邊放左好多日本酒,我最留意反而係旁邊既畫岩岩個張好似戰國既濃姬,呢張唔記得係邊個了,可能我打機打上腦餐廳既坐位都好鬆動,而且都係梳化凳,好好坐吉列牛!超吸引!岩岩係中環食過一間,好想比較下但天氣太凍都真係想悽d熱d既野,而我又未食過茶漬飯,所以最後都係揀左茶漬飯點左一份醬油吞拿魚漬, 睇賣相好吸引,餐廳將醬油整成啫喱去撈吞拿魚,我第一次見而黃色既我以為係薑絲類,點知係檸檬皮!!非常新穎既配搭吞拿魚上加上幾粒醬油漬,加少少檸檬皮,入口既味道真係難以想像!吞拿魚本身味道濃,但都會有少少既魚腥味,但加左檸檬皮有好香既檸檬味,同腥味中和左而醬油啫喱粒味道夠適中,唔會太咸,三樣野加埋一齊食好正慢慢品嚐完醬油吞拿魚漬,自家三品茶漬飯就到了!三款唔同種類既茶漬飯好吸引! 而且份量都好多,仲以為會好少,甩到都有d怕自己食唔哂仲有一份前菜同日式蒸蛋!蒸蛋好足料~有蟹肉,冬菇同

琥酌,名字好特別,唔知有咩特別意思呢~

餐廳入邊好多日式裝飾,牌匾旁邊既圓形紙扇好有和風feel

另一邊放左好多日本酒,我最留意反而係旁邊既畫

餐廳既坐位都好鬆動,而且都係梳化凳,好好坐
吉列牛!超吸引!岩岩係中環食過一間,好想比較下

而黃色既我以為係薑絲類,點知係檸檬皮!!非常新穎既配搭
而醬油啫喱粒味道夠適中,唔會太咸,三樣野加埋一齊食好正

慢慢品嚐完醬油吞拿魚漬,自家三品茶漬飯就到了!
仲有一份前菜同日式蒸蛋!

蒸蛋好足料~有蟹肉,冬菇同一塊五角型既秋葵

蛋蒸得好靚,好似布甸咁,實厚得黎好滑,而且味道清得黎有好甜既海鮮味
聽講茶漬茶都係以茶代湯,咁樣會食得健康D
而餐廳用既係透明既鏗魚湯,聞起魚味好香,飲落味道淡淡,好match日式既淡口味!

將魚湯倒入三文魚子飯入邊再將佢撈埋一齊就完成!
第一次冇放太多湯,怕放太多食到最後第三碗會冇湯

入口食到好香既鏗魚味,好正!
湯既溫度夠熱,魚子都變熟了,變到好似魚春咁
而飯入邊都好一D豆類同紅米,見到都覺得個飯好健康
呢個飯落左wasabi,但覺得唔落好食d,之後既兩個飯都冇落了~
食落都有魚子既甜味,好正

第二個係牛肉飯
牛肉煮好左,有少少牛肉汁,加入鏗魚湯
味道即刻變左一個牛肉湯!
暫時睇落三個飯都係一樣,飯入邊都加入左唔同類型既五谷,比較健康
雖然都係加入鏗魚湯,但唔同配料加湯,都會有唔同既味道,非常特別!

最後一份燒鰻魚飯! 因為本身有燒汁,所以味道都係最濃既一款
慢慢倒湯入去,見到燒汁慢慢被沖開再變成湯,好期待!!

呢份飯我可以話係暴風式攝入! 本身鏗魚湯夠香,加上燒汁既甜
呢份飯超好食! 係一份好鮮味既魚湯飯,而鰻魚又腍又香,好正

唔知呢份茶漬飯咁多,我仲點左一份和牛火山大蘑菇芝士燒!
又和牛又芝士一聽就知正,尤其係我好鍾意食燒菇,鍾意燒出黎個種juicy既蘑菇汁

店員係蘑菇上灑上酒就叫我準備好場相機了!
一點火個效果幾靚

整個菇都有芝士包住,切既時候d芝士好頑固,總有d切唔斷

有芝宜緊係要玩下拉絲

呢份菇好岩我口味,因為真係超多汁!!!
係一隻好juicy既菇黎,另外佢既和牛都好足料
似係一份和牛漢堡扒咁,入邊黑椒既比較好好,每一啖都有好香既黑椒味
大啖大啖咁將和牛同菇一齊食,非常滿足!
不過呢份野真係要快d食左先,凍左冇咁好食!

第一次食茶漬飯既體驗非常好!
 雖然大家都係加鏗魚湯,但唔係材料都有自己既味道,所以撈好之後,湯既味道都唔一樣,好正
  • 和牛火山大蘑菇芝士燒
  • 自家三品茶漬飯
  • 醬油吞拿魚漬
2017-12-27 54 浏览
位於尖沙咀的琥酌,是主打日式吉列牛的餐廳。這間已經是第二間分店,太子分店常常爆滿,是日便約朋友們去新分店吃吧。饅魚茶漬飯三品$168日本熟食丼飯中,我最愛饅魚丼,親子丼,炸豬扒丼。是日是Boxing Day,雖然已過聖誕節,但也是需要吃大餐的哦,所以便選擇一人一份饅魚三品。饅魚丼份量超多,呈上時心心眼要出現啦。每碗饅魚丼有二條大饅魚,每條饅魚約有六件,共十二件,真的是大滿足阿。饅魚可算上厚肉,勻無魚骨,黏性頗高,味道不錯,若燒香一點更好。米飯類似紅米飯,但白米飯粒也過硬,不是人人能接受,所以以茶漬方法進食較好哦。

饅魚茶漬飯三品$168

饅魚丼份量超多,呈上時心心眼要出現啦

米飯類似紅米飯,但白米飯粒也過硬
,不是人人能接受,所以以茶漬方法進食較好哦。
2017-12-26
2017-12-23 90 浏览
一直都好想試吓出名食吉列牛嘅《琥酌》,今次就去到尖沙咀嘅分店試吓。餐廳位於大廈上面,一出電梯已經係餐廳範圍,佔全層咁大,而且見到座位空間非常寬闊,坐得好舒服。店員招呼周到,隨即攞咗兩杯熱茶俾我哋,仲推介餐廳嘅吉列牛同埋其他小食,非常貼心嘅服務。見到其他客人每一台都叫左幾份吉列牛,當然我一坐低都急不及待叫左一份「牛吉列御膳」定食,定食更包括小食、麵鼓湯、蔬菜同埋白飯,更配以燒汁、和風芥末醬,岩鹽、柚子胡椒嘅醬汁用作點牛肉食用。平時好少煮嘢食嘅我,今次可以大顯身手,將外皮炸成脆卜卜嘅牛肉放上黑色鍋上面煎煮,隨即牛肉由紅色變成粉紅色,要幾成熟都可以自己控制。今次試吓要五成熟,估唔到食落去好爽口彈牙,有外脆內軟嘅口感,好新奇特別嘅食法。餐牌上仲有林林總總嘅食物,當然唔少得叫我最鍾意食嘅「味噌松葉蟹蓋」,蟹膏蟹肉全部係蓋入面,食落去熱辣辣,撈埋一齊食更加Creamy,重點係蟹肉蟹膏非常新鮮。除此之外,「芝士手羽燒」賣相脹卜卜,外皮金黃色,而且內饀非常足料,啖啖肉,芝士味道更非常濃郁。我最鍾意食雞蛋連埋鰻魚嘅「山椒鰻魚玉子燒」,鰻魚食落去無骨,真係好少有。之後再叫多左幾份小食,同樣地都一樣好味。最

之後再叫多左幾份小食,同樣地都一樣好味。

最後食咗咁多野,埋單都只係$500左右,價錢合理,而且食物有質素,仲食到咁靚嘅牛肉,牛魔王一定要黎試吓啦。

2017-12-23 51 浏览
一直都好想食下熱爆嘅吉列牛,終於叫到男朋友帶我嚟食好開心🍫🍬🍿 2個人決定嗌攰柚子波子汔水氣酒飲下,冇乜酒味嘅,但夠甜夠似汔水,非常適合女仔飲🥂🍻 小食揀左個味噌松葉蟹蓋($48)🦀🦀好多蟹膏😍😍上面有d黑魚子所以小小偏咸,但好滋味!口感非常豐富。另一個小食要左松露牛油菇($58)🤓好香松露味但又唔會遮度菇味,兩者perfect match 😋 吉列牛套餐要左188嘅😀牛肉已經炸過,但要再燒燒2面先再食,肉質幾嫩,易咬冇渣!特別鐘意柚子sauce🙆🏻‍♂️比較清新!温泉蛋都係重點!可以撈落飯食,完全係為個飯升級10萬倍❤️❤️

吉列牛套餐要左188嘅😀
牛肉已經炸過,但要再燒燒2面先再食,肉質幾嫩,易咬冇渣!
特別鐘意柚子sauce🙆🏻‍♂️比較清新!
2017-12-22 3091 浏览
草根於香港及韓國分別都有吃過吉列牛,感覺上牛味都不太濃,這次再到尖沙咀的琥酌試試會否不同。晚市只有3款牛定食可選,今草根今次先試試價格最便宜的套餐。吉列牛御膳($188)Augus Beef Katsu-Gyu Set定食除了吉列牛,還包了一碗十穀米,蔬菜,溫泉蛋,龍蝦薯仔沙律及麵豉湯。🐂吉列牛切得工整,同時中間仍保持嫰紅,看似不錯👍🏻。肉質還算柔軟,但牛肉味不濃,用小鐵板燒熱後🔥沾上旁邊的山葵、柚子胡椒和岩鹽一同食用較佳。龍蝦沙律味道不錯,溫泉蛋搞拌後其實可蘸著牛肉一同吃,但草根認為用以拌飯🍚更合適。用上十穀米感覺比較健康♥️另外還附上三款醬汁可隨食客口味自由添加,由於牛味比較淡,醬汁的作用於此顯得尤其重要,牛肉份量不多,以$188的價格而言,價性比較低。除了主吃外,與朋友點了3款小吃分享~冰鎮秋葵伴麥粒味噌($38)味道還不錯,只是秋葵獨有滑溜的口感不是人人喜歡。味噌松葉蟹蓋($48/個)蟹膏很濃味,同時還伴有大量黑魚子和蟹肉🦀,味道好得很呢😋!用以拌飯是一流之選🍚值得一吃❣️鹽味枝豆 ($38)草根姐姐不愛吃枝豆,同行的朋友幫手吃清光在港吃過2間吉列牛驚喜度也不大,希望2018會吃到

吉列牛御膳($188)
Augus Beef Katsu-Gyu Set

除了主吃外,與朋友點了3款小吃分享~

冰鎮秋葵伴麥粒味噌($38)

味道還不錯,只是秋葵獨有滑溜的口感不是人人喜歡。
冰鎮秋葵伴麥粒味噌

味噌松葉蟹蓋($48/個)

味噌松葉蟹蓋

鹽味枝豆 ($38)
草根姐姐不愛吃枝豆,同行的朋友幫手吃清光
鹽味枝豆

在港吃過2間吉列牛驚喜度也不大,希望2018會吃到更多餐廳的同類產品作比較
  • 吉列牛御膳
2017-12-21 35 浏览
今日再同朋友嚟食吉列牛,朋友係美國翻嚟冇乜機會食到所以就特登嚟啦🐮🐮 餐廳係tst a1出口附近,好易揾!先嗌左個磯煮鮑魚做小食,好有驚喜!鮑魚彈牙又鮮美,仲有煮過好入味😌 另一個小食要左玉子燒,玉子燒得剛好,唔會好熟,入面好似明太子咁嘅醬小小辣😉 主角要左188蚊嘅套餐❤️龍蝦沙律波好好食,入面龍蝦肉肉質彈牙! 而吉列牛要先係爐度煎一下,個人覺得每面5秒都好夠,咁肉先唔老同嫩口,之後再點一點燒汁或另外2款汁食,口感更上一層樓! 飲品嗌左支一代宗師手工啤,都幾重麥味🍺🍺

主角要左188蚊嘅套餐❤️
龍蝦沙律波好好食,入面龍蝦肉肉質彈牙!

飲品嗌左支一代宗師手工啤,都幾重麥味🍺🍺
2017-12-20 46 浏览
自從在日本吃過吉列牛後,便很難令人忘記,那脆皮的表皮,包上juicy感十足的和牛,而且有得食又有得玩,有誰不愛? 在網上得知尖沙咀開了一樣的吉列牛專門店,決定前來一試。餐廳位於海防道,位置還算方便,但由於是樓上店的緣故,不是一心前往,實在很難發現它的存在。以為樓上店人比較少,原來只要是食物夠好,有它我吸引人之處,還是會客似雲來的,大約7時到達餐廳,已經有9成滿座。細看餐牌,吉列牛以grading去分價錢,最貴的是A5黑毛和牛肩胛芯,售$498;而最親民的是美國安格斯牛,只需$188。另外還有各式小食可以揀選。食吉列牛,這個鐵的煎鍋是吉列牛燒的精髓。吉列牛的醬汁有三款,我覺得和風芥末最match。牛吉列御膳 $188吉列牛套餐都幾豐富,除佐有吉列牛外,還有椰菜絲沙律,溫泉玉子,味噌湯,龍蝦薯仔沙律,和菇菇。除佐3款醬汁外,有水晶岩鹽,柚子胡椒,和粗粒山葵去讓客人自行調味,一牛多食。雖然是餐廳最平的一款吉列牛,但味道一點也不差,牛味夠濃,食落很juicy,肥瘦度剛剛好。輕輕一煎,不用10秒已經食得,外脆內軟。溫泉玉子可以自行選擇食法,我自己就會將佢伴勻白飯去食,特別好味。這裡的吉列牛價錢不

另外還有各式小食可以揀選。

食吉列牛,這個鐵的煎鍋是吉列牛燒的精髓。

吉列牛的醬汁有三款,我覺得和風芥末最match。

牛吉列御膳 $188

輕輕一煎,不用10秒已經食得,外脆內軟。

這裡的吉列牛價錢不貴,又可以滿足掛念日本之苦,難怪平日既晚上也能座無虛席。
2017-11-28
2017-12-18 45 浏览
平時見到朋友係社交平台食吉列牛相片好吸引,今次約埋三五知己,兩個人去到尖沙咀《琥酌牛吉列居酒屋》試吓。上到去餐廳佔全層,環境都幾大,座位空間舒適,一出電梯就即刻有服務員招待,非常體貼。首先當然叫左幾款小食開下胃,包括有「芝士手羽燒兩隻」、「山椒鰻魚玉子燒」、「原隻日式磯煮鮑魚」同埋「味噌松葉蟹蓋」等等。當中嘅鮑魚係冷盤來的,食落去凍冰冰之餘又幾爽口,非常入味。鰻魚玉子燒熱辣辣趁熱食非常正,重點係鰻魚咬落去冇骨,雞蛋啖啖滑嫩。當然唔少得叫鎮店之寶「牛吉列御膳」,呢份定食嘅賣相非常吸引,連同一個黑色嘅鐵鍋,比客人將外脆內面係生嘅牛肉,放上煎鍋上面自己烹調熟透度,在點上配以嘅醬汁一齊食,果然冇得頂。定食非常豐富,除咗白飯之外,仲有餐前小食薯蓉、白色蘑菇同埋餐湯等等。最後叫個蔬菜清下腸胃,就係「黑松露牛油焗本菰」,一打開錫紙黑松露味道非常濃郁,而且咬落去蘑菇口感爽口,好味道。總括而言,朋友去過食果然冇介紹錯,下次會再約多幾個朋友一齊食多啲野食share。

當中嘅鮑魚係冷盤來的,食落去凍冰冰之餘又幾爽口,非常入味。

2017-12-15 2072 浏览
同朋友一早約好,去非常火熱既琥酌食晚餐!要早d訂位呀,晚市幾旺㗎!餐廳環境有日本feel,燈光帶點昏暗,有卡位!坐低之後望下餐牌,呢度主打吉列牛,套餐有三款:極上牛吉列御膳、霜降牛吉列御膳和牛吉列御膳。我地第一次嚟,所以揀咗個價位相宜d嘅牛吉列御膳$188,係美國安格斯肉眼!我地仲點咗少少前菜,有枝豆同味噌松葉蟹蓋!蟹蓋上面有好多蟹膏蟹肉,又有黑魚子,食落去有鹹香味!好鮮!我加少少白飯撈嚟食,超正呀!牛牛套餐到啦!有味僧湯、一隻溫泉蛋、白飯、漬物、龍蝦薯仔沙律同主角吉列牛!龍蝦薯仔沙律幾特別,咸咸地又有龍蝦肉!附有三種醬汁柚子,芥末,燒汁!另外仲有wasabi,岩鹽,柚子胡椒!一定有適合自己的口味!細細既鐵板仔,將炸咗半生熟嘅吉列牛自行燒一燒,店員介紹每邊燒20秒就食得,亦都可以自己掌握想食嘅熟度!加一隻日本溫泉雞蛋去配飯食,就咁食都得!個飯都幾特別,米入邊有d豆,感覺幾健康!牛本身牛味好重,牛嘅質素又唔錯,外脆內軟,肉質嫩滑!整體價錢合理,味道又好,可以一試啊!下次試下另外兩個set先!
同朋友一早約好,去非常火熱既琥酌食晚餐!
要早d訂位呀,晚市幾旺㗎!
餐廳環境有日本feel,燈光帶點昏暗,有卡位!

坐低之後望下餐牌,呢度主打吉列牛,套餐有三款:

極上牛吉列御膳、霜降牛吉列御膳和牛吉列御膳。
我地仲點咗少少前菜,有枝豆同味噌松葉蟹蓋!

龍蝦薯仔沙律幾特別,咸咸地又有龍蝦肉!
附有三種醬汁柚子,芥末,燒汁!
另外仲有wasabi,岩鹽,柚子胡椒!
一定有適合自己的口味!

加一隻日本溫泉雞蛋去配飯食,就咁食都得!
個飯都幾特別,米入邊有d豆,感覺幾健康!
牛本身牛味好重,牛嘅質素又唔錯,外脆內軟,肉質嫩滑!

2017-12-04
2017-12-13 42 浏览
今次去尖沙咀接老公係海防道派傳單時,收到張傳單。琥酌來自日本的牛吉列專門店。講得專門店當然較專業啦!店舖設有較高級和牛,還有牛不同部位,肉感也有不同。也有入門級美國安格斯牛肉選擇,價錢親民$188 ^_^ 選擇第一次來就點左意款牛吉列御膳。店舖以和式裝修設計,簡潔舒服,帶點居酒屋感覺,令人放鬆。牛吉列御膳是一款定食。還有石爐提供,可讓進食吉列牛前先煎熱再進食。還有前菜、湯、紅米飯及醬汁。吉列牛外層香脆,內層肉呈粉紅雪花色,暫時未能進食。進食前,先煎兩面十秒。變了色,就可以進食。肉質嫩滑多汁,外層香脆,一試難忘。紅米飯能減輕中和吉列牛的少許油膩感。^_^整個吉列牛定食。價錢環境食物質素,價格比較高,絕對會再來。

今次去尖沙咀接老公係海防道派傳單時,
收到張傳單。

琥酌來自日本的牛吉列專門店。
講得專門店當然較專業啦!

店舖設有較高級和牛,還有牛不同部位,
肉感也有不同。

也有入門級美國安格斯牛肉選擇,
價錢親民$188 ^_^ 選擇第一次來就點左意款
牛吉列御膳。

店舖以和式裝修設計,簡潔舒服,
帶點居酒屋感覺,令人放鬆。

牛吉列御膳是一款定食。
還有石爐提供,可讓進食吉列牛前先煎熱再進食。
還有前菜、湯、紅米飯及醬汁。

吉列牛外層香脆,內層肉呈粉紅雪花色,
暫時未能進食。

進食前,先煎兩面十秒。
變了色,就可以進食。
肉質嫩滑多汁,外層香脆,一試難忘。

紅米飯能減輕中和吉列牛的少許油膩感。^_^
整個吉列牛定食。
價錢環境食物質素,價格比較高,
絕對會再來。
2017-12-12 64 浏览
早排朋友介紹去尖沙咀食吉列牛, 今日正好同朋友搵個嘅地方靜靜地傾偈,所以去試下。餐廳環境舒服, 座位唔多但相當寬敞, 十分適合傾計朋友聚會。 今次小試牛刀叫咗個最平嘅吉列牛食, 每個定食都有溫泉蛋 菇,牛,飯 ,湯。 先試試過湯比較清同香。 冇好膩嘅感覺。 溫泉蛋真係好食到震, 蛋味濃, 質感好好,好滑, 爭啲食曬但係仲要留返啲嚟點牛, 吉烈牛需要放上去個爐度煎, 千嘅時候未到我香,但我鍾意比較食生所以轉咗30秒就攞上嚟, 牛肉中間好冧, 吉烈脆口, 配合得好好 我個人建議點蛋會帶出咗香味, 份量適中, 雖然只得牛一樣餸但係都好滿足。

2017-12-12 52 浏览
這天晚上約了朋友到尖沙咀吃晚餐,我們決定吃日本菜。人來人往的海防道,沒想到暗藏一間隱世日本餐廳,它就是「琥酌」。中達大廈地下乘電梯到11樓,一出lift門就是,整層都是餐廳。發光招牌非常搶眼:地方不算大,但也放下了不少桌椅:餐單印刷精美,上面有各種食物的圖片:決定好食物後,店員送上三款醬料:他簡單介紹了一下,從左至右分別好像是燒汁﹑和風芥末和柚子檸醋。三種的口味都非常不同,我個人最喜歡燒汁,朋友則喜歡和風芥末。味噌松葉蟹蓋 @$48從未吃過如此美味的蟹蓋!蟹肉獨有的鮮味發揮得很好,跟味噌互相輝映。上面黑色一顆顆的很彈牙。蟹肉咬下去隱約感受到有汁咇出來,很適量,不多也不少。口感和味道都很好,最難得是甘香獨特的味覺享受。冰鎮秋葵伴麥粒味噌 $38這是冷盤,很新奇的一種方法去品嚐秋葵。上面紅色一顆顆的味道像是味噌,遠看像是以前吃的茄汁豆。啡黃色的應該是木魚。秋葵口味清新,咬下去很涼很爽口,又能保留本身的滋味。塩味枝豆 $38端上來的時候是熱的,還在冒煙。枝豆營養十分豐富,除了含有人體所需的重要元素,還有一些特殊的養生保健成分。不算太硬,又有大量纖維,能平衡健康和味覺。牛吉列御膳 $188小食
這天晚上約了朋友到尖沙咀吃晚餐,我們決定吃日本菜。

發光招牌非常搶眼:

地方不算大,但也放下了不少桌椅:

餐單印刷精美,上面有各種食物的圖片:

決定好食物後,店員送上三款醬料:

味噌松葉蟹蓋 @$48
從未吃過如此美味的蟹蓋!
蟹肉獨有的鮮味發揮得很好,跟味噌互相輝映。
上面黑色一顆顆的很彈牙。
蟹肉咬下去隱約感受到有汁咇出來,很適量,不多也不少。
口感和味道都很好,最難得是甘香獨特的味覺享受。

冰鎮秋葵伴麥粒味噌 $38
這是冷盤,很新奇的一種方法去品嚐秋葵。
上面紅色一顆顆的味道像是味噌,遠看像是以前吃的茄汁豆。
啡黃色的應該是木魚。
秋葵口味清新,咬下去很涼很爽口,又能保留本身的滋味。

塩味枝豆 $38
端上來的時候是熱的,還在冒煙。
不算太硬,又有大量纖維,能平衡健康和味覺。

牛吉列御膳 $188
小食吃得七七八八,終於到主菜!
非常豐富,有龍蝦沙律﹑菇﹑露筍﹑珍珠茄﹑溫泉蛋﹑吉列牛﹑味噌湯和飯。
牛吉列御膳用了美國安格斯牛肉,肉質鮮嫩。
外面炸得很脆,裡面還未完全煮熟,要用爐再燒。

店員點火後,就可以開始燒了:
建議燒10-20秒,想熟一點的話,可以燒久一點。
裡面偏韌,肉汁豐富,吃後齒頰留香,但如果可以再切薄一點會更好。

飲品方面,我們主要喝餐廳提供的茶,很止渴﹑消滯。

埋單$603,平均每人$302,有加一服務費,以晚餐的價錢來說,算是可接受。

餐廳氣氛、食物和服務員質素都很高,我們有機會還要再來!
2017-12-07
2017-12-12 100 浏览
放工跟朋友約了在尖沙咀食飯,她帶我去了這間食吉列牛的專門店。餐廳是在尖沙咀海防道內。食物主要以吉列牛肉為主,還有小食等,主食由百多元至五百元,視乎你想要貴牛定普通級牛肉。兩個人一人點了一個主菜及小食。牛吉列御膳除了有美國安格斯的吉列牛外,還有蘆筍、番茄及本菰做的串燒,龍蝦薯仔沙律,麵豉湯及多色穀飯,十分豐富。吉列牛肉表面是整塊沾上麵包槺炸過後切開一片片,所以只有表面是熟,幾乎整塊都生,所以要煎一煎熟才能食,牛肉肉質不會太腍,有點咬口,有肉味亦不會太乾,點埋蛋漿口感更滑;串燒蔬菜新鮮爽口,減少油膩感,整體都非常飽肚。小食的原隻日式磯煮鮑魚,鮑魚煮得很入味,表面有少許沙律醬及秋葵做裝飾,鮑魚已經去除內臟,方便食用,鮑魚肉質軟腍彈牙,很有咬口,帶點燒汁的甜味。另一款小食松露牛油焗本菰,未食已經聞到松露香味,本菰每啖都有松露味,非常濃郁,而且不會太油膩。平時食開吉列豬扒,今次這個吉列牛肉幾特別,仲可以自己慢慢燒慢慢坐,店員唔會趕我地走,可以慢慢食同傾下計。

2017-12-11 100 浏览
之前睇電視介紹吉列牛肉,一直都想去試下,等到今日終於有機會一試。這間位於海防道九龍公園出口對面上樓的琥酌,餐廳裝潢簡單。食物方面,主推吉列牛系列,有幾個檔次,我就平平地試了個牛吉列御膳及兩款小食。牛吉列御膳美國安格斯牛肉每面煎十秒就可以食,牛肉外層有薄薄的炸粉漿,煎完很依然香脆,牛肉味道不算太濃郁,煎耐一點肉質反而會比較腍,細細個爐慢慢燒慢慢食,另一個特別之處是飯是用紅米、糙米、雜豆等煮成,很有咬口又健康。還配有點雜菜串好方便燒,有番茄、蘆筍及本菰。薯仔龍蝦沙律軟滑,吃到有幾粒龍蝦肉粒。明太子手羽燒雞翼表皮燒得香脆,一咬開中間全部都是明太子,咸香味十足,還有點點脆,雞翼嫩滑。味噌松葉蟹蓋有矜貴的黑魚子放在表面,松葉蟹鮮甜,有很多蟹肉及蟹膏,伴勻後食用,每啖都分別有蟹肉鮮味及黑魚子脆口質感,非常好味。總括而言,食物味道不俗,牛吉列份量十足,女仔自己係食唔哂整個,食到一半就已經飽飽地,小食類都很不錯,尤其是明太子雞翼是我至愛。

2017-12-11 1542 浏览
第一次食吉列牛係東京,當時覺得可以自己係鐵板煎到岩自己熟度的吉列牛呢個做法好好玩,香港對潮流呢樣野幾時都跟得好貼,特別係日本市場,琥酌都算係香港食吉列牛頭幾間開的鋪頭,第一次食琥酌係食太子店,今日就黎到較新的尖沙咀分店尖沙咀店係樓上鋪,唔算好大間,去到時都差不多坐滿晒黎得呢度相信大家都係想食吉列牛,牛有幾種價錢選擇,愈貴的當然牛種就愈靚每張檯一早已經擺左個燒爐係度,鐵板已經查好晒油,食物一到就可以即刻燒得鹽味枝豆 ($38)未食牛之前食住小食先,枝豆簡單灼熟,再灑上鹽,每次食枝豆總係一條接一條咁食,好似停唔到落黎咁味噌松葉蟹蓋 (每隻$48)正值秋冬,就最岩食蟹,松葉蟹本身已經好吸引,仲要淨係食佢D蟹膏,加左少少味噌,味道更加濃郁,仲有蟹肉同魚子,整件事實在太邪惡太美味牛吉列御膳 - 美國安格斯牛肉 ($188)整個御膳好豐富,有前菜龍蝦沙律,龍蝦沙律用薯蓉整成,有誠意的一道前菜,旁邊有WASABI、梅子鹽,連醬汁都有三款,食每一塊牛的時候都可以有不同的味道店員話隻蛋可以用黎送飯或者吉列牛沾蛋汁咁食,我就選擇左放落白飯度,成碗飯變左金黃色好吸引呀,另外想讚下碗飯唔係就咁用普通白米,係有
尖沙咀店係樓上鋪,唔算好大間,去到時都差不多坐滿晒
鹽味枝豆 ($38)
味噌松葉蟹蓋 (每隻$48)
牛吉列御膳 - 美國安格斯牛肉 ($188)

店員話隻蛋可以用黎送飯或者吉列牛沾蛋汁咁食,我就選擇左放落白飯度,成碗飯變左金黃色好吸引呀,另外想讚下碗飯唔係就咁用普通白米,係有加入其他穀物,迎上健康潮流

吉列牛本身只係輕輕炸過,連一成熟都未夠,只係將表面炸醬炸脆,所以就要靠自己將佢煎熟,我覺得每面大約煎10秒就岩岩好,鐵板一D都唔痴底,大家可以根據自己口味去煎不同的熟度,雖然我係ORDER最平的一款牛,但美國安格斯牛肉都好淋,牛味亦不俗,相信再高等級的牛肉一定更加好味

有一點好值得表揚的係店員非常醒目,我地個火爐燃料一熄火,已經有人即時發現到,主動過黎更換,服務值得一讚
2017-11-28