2017-11-17 116 浏览
之前係東京食過吉列牛,念念不忘!既然唔可以成日飛過去,就決心搵下香港有冇👀皇天不負有心人😁一於去頂頂癮先😋格局好日式,好有日本餐廳同居酒屋既feel😚淨係望住d酒都夠正啦!唔講咁多,即刻叫返個安格斯吉列牛黎試下先!唔講吉列牛住,講個小沙律先,用料好足,似足日本份量少少,但用料精心👍🏼👍🏼咪以為個菇就普通貨色呀,調味岩岩好,入晒味!配搭吉列牛仲有三款調味,仲有鹽😍😍😍今鋪真係啖啖食出好鮮味!睇到又點忍得到,即刻整兩塊黎食,首先淨係原味,牛肉外脆內軟,仲傳出陣陣牛香!一不離二,即刻試埋其他調味,個個味都好夾,食到停唔到口!😋講真,百幾蚊,物超所值,仲要有埋空閒傾下計,又唔限時,香港少有呀!👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼
皇天不負有心人😁一於去頂頂癮先😋
2017-11-16 1750 浏览
有名左好耐既燒一燒吉列牛既日本式食法。今日一行三個人嚟到食,終於不用點排隊就得到,好開心,閒日星期四嚟就有好處。一人一個set加個小菜!味噌松葉蟹蓋3大個勁正,可能因為當做蟹季!好濃厚蟹味,有黑魚子爽口,配蟹肉羹咁,好正!一口又一口,勁快食完,停唔到,好鮮。味噌不咸呀。汁煮小里芋,咸既芋頭第一次食,應該話醬油煮咁食第一次,有點太咸!但好彩芋頭不生無生水,係粉粉地。冰鎮秋葵麥粒味噌,有少少黃豆粒,有d小木魚。本身秋葵淡味,配點味噌就叫返起個味,幾健康既蔬菜。明太子玉子燒,暖暖熱,內面有點辣既紅黑子,幾過引。因為估唔到係辣既!都有蛋香,唔乾身嫁。主菜是牛吉列御膳,入面好多野!重點來了。赤味噌湯好少辣,開胃食啦大家。都幾有份量一碗。自家製漬物是小菇,有誠意,無乜青味同好掛汁,哈哈。岩清下牛肉油味。龍蝦薯仔沙律雖少但飽肚嫁,好精緻,好食有龍蝦肉嫁。椰菜絲沙律就係最fresh,乜都無!溫泉玉子配日本珍珠米一絕!珍珠米入邊有不同的豆類,例如扁豆 紅豆。咁食好似五榖米飯,好健康主意咁,中和返吉列既不健康呀。但其實叫十殼飯,好強喔。吉列牛可以點水晶岩鹽 粗粒山葵 柚子胡椒,仲有香濃燒汁 和風芥末 柚子

一人一個set加個小菜!
味噌松葉蟹蓋3大個勁正,可能因為當做蟹季!
味噌不咸呀。

吉列牛可以點水晶岩鹽 粗粒山葵 柚子胡椒,仲有香濃燒汁 和風芥末 柚子檸醋。每樣都不同風味,熟d就易咬,生d就重牛鮮味。我覺得水晶岩鹽最好食,簡單而不凸出牛依個主角既嫩or有口感,視乎煎幾耐喔。

依到味道唔太大,ok可接受,服務都不錯,可以下次再多d人一齊嚟食。
  • 味噌松葉蟹蓋
2017-11-14 183 浏览
吉列豬就食得多,吉列牛就未試過。呢間位於尖沙咀海防道嘅琥酌,定必對自己嘅食物非常有信心,唔係點敢自稱牛吉列專門店呢。地方唔算大,佈置以簡約為主。只有十多張檯,客人不多反而可以比人一種恬靜嘅感覺。呢個牌有簡介一下吉列牛的奧秘,用上優質牛肉加上即場切割及烹煮。配合計算好嘅烹煮時間就會得到高質素嘅吉列牛啦。有3款和式牛吉列御膳,第一次食我就揀左安格斯牛吉列啦。另外仲叫左兩款小食,先黎磯煮鮑魚。鮑魚質地夠爽口,而且鮮味十足。另一個就係味噌松葉蟹蓋,蟹膏同魚子份量都超多,而且鮮甜味美,滿足感爆燈。安格斯牛吉列御膳到啦,有齊味噌湯、珍珠飯、溫泉玉子、龍蝦薯仔沙律及自家制漬物等等。淨係牛吉列都有成十塊咁多,好豐富呀。店員提提我地,每一塊大概燒10秒左右就可以了。牛吉列用上精心鑽研嘅麵包粉可以鎖住肉汁,加上外脆內軟嘅口感,仲可以加埋特別配備嘅3款醬汁,柚子檸醋、和風芥末及燒汁,味覺真係一流,食到停唔到口,真係十塊都嫌少呀。如果以二百蚊左右嘅價錢,食到咁高質素嘅牛吉列,絕對係超值,一定要介紹比其他牛魔王朋友知道。
吉列豬就食得多,吉列牛就未試過。

呢間位於尖沙咀海防道嘅琥酌,定必對自己嘅食物非常有信心,
唔係點敢自稱牛吉列專門店呢。

配合計算好嘅烹煮時間就會得到高質素嘅吉列牛啦。

有3款和式牛吉列御膳,第一次食我就揀左安格斯牛吉列啦。

另外仲叫左兩款小食,先黎磯煮鮑魚。
鮑魚質地夠爽口,而且鮮味十足。

另一個就係味噌松葉蟹蓋,蟹膏同魚子份量都超多,
而且鮮甜味美,滿足感爆燈。

淨係牛吉列都有成十塊咁多,好豐富呀。

店員提提我地,每一塊大概燒10秒左右就可以了。
仲可以加埋特別配備嘅3款醬汁,柚子檸醋、和風芥末及燒汁,
味覺真係一流,食到停唔到口,真係十塊都嫌少呀。

如果以二百蚊左右嘅價錢,食到咁高質素嘅牛吉列,絕對係超值,
一定要介紹比其他牛魔王朋友知道。
2017-11-13 2050 浏览
吉列牛都係最近一個「潮流」,之前喺韓國食過一次,番到黎香港都食過幾間吉列牛,水準都差不多。今次我地去到尖沙咀嘅琥酌,位於一棟大廈11樓,餐廳地方唔算好大,大約見到有十零張枱,其中有啲大枱,可以容納多啲人。裝潢方面用上水泥牆、木枱,加上有啲掛畫,都幾日式風。今日反而未有試到吉列牛,反而試左呢set和牛燒,同樣地用上燒吉列牛果隻石爐去燒,另外叫左一個烏冬同幾樣小食。秋葵伴麥粒味噌:加入味噌醬汁,唔會話好清淡,秋葵入口新鮮。鐘意食秋葵嘅人好狂熱,我自己唔算係,但覺得食完肉再食秋葵都幾清新味噌松葉蟹蓋:蟹蓋上有大量蟹膏、蟹肉,面頭有啲蟹籽,蟹膏味超濃郁,而且有啲蟹肉夾雜,變相唔會話好單調,完全唔膩,將蟹嘅精華食哂落肚,鐘意食蟹膏嘅朋友不能錯過玉子燒:裡面加有明太子,口感脆脆地,厚燒甜甜地,作為餐前小食,不俗。原隻磯煮鮑魚:磯煮鮑魚,味道唔會太強烈,口感好腍,食一隻大滿足和牛盛:冇食吉列牛,因為見到呢份A5和牛燒定食,和牛油脂均勻,入口自動滲出油份,好香,而且完全唔膩另一款係安格斯牛肉,冇咁肥膩,肉質較結實,但牛味一樣係濃。配上味噌湯,唔係好鹹。溫泉玉子發勻點和牛食,會令牛肉更加滑身附上嘅飯係加

和牛盛:

附上嘅飯係加入左五殼米煮成,一睇就睇得出,口感豐富,飯粒軟腍,更加健康。伴碟嘅蕃茄、蘆筍、菇仔,可以燒埋,唔洗齋食牛咁寡。

燒雞扒烏冬:
一份雞扒切開六件左右,雞扒燒到金黃色,唔會好鹹,肉質唔鞋,燒得好。
烏冬好煙韌,係稻庭烏冬果種,軟硬適中,湯底有啲昆布咁,好清甜,呢份唔洗60蚊,推介呢

2017-11-12
1K
2017-11-13 1519 浏览
週日下雨天,天文台偶爾都交到功課,偏偏我地唔信佢(笑)。去到尖沙咀,落狗屎,隨便喺街邊檔買左把幾十蚊嘅縮骨遮,撐唔到幾耐,決定食個午餐先去血拼(去邊度,你懂的)。揀左呢間喺中達大廈嘅琥酌,正正係早輪好流行嘅吉列牛食店。假日午飯時間人流唔多,環境唔錯,雖然位置唔算多,但闊落唔逼狹,以木枱木櫈為主,裝潢富日式居酒屋味道。聽住熟悉嘅旋律,係耳熟能詳嘅經典日文歌,頗有味道落住大雨,睇唔到啲咩景色。餐牌供應吉列牛、小食、茶漬飯、烏冬等,價錢唔貴。特別係午市定食價錢相宜,由$58至$118。我地點左兩份定食同幾款小食,非常滿足。如果唔係大食嘅朋友,單食定食都夠,不過我地想試多幾款,所以額外加配小食。離開時大雨都緩和了點~琥酌和牛盛 $118比起吉列牛,個人更鐘情呢款和牛盛,價錢唔貴之餘又食到飽肚,牛嘅質素又唔錯。一份有兩款牛肉:A5和牛、頂級安格斯牛肉;因為係定食,所以有埋飯、溫泉玉子、味噌湯。味噌湯中有啊少菇菌,味道唔會太鹹,而且夠熱辣辣。店員都細心提醒我地要盡快飲用,以免放涼。溫泉玉子可以先攪拌,留待沾上燒好嘅和牛食,更加滋味每款牛有5片,份量大方。A5和牛嘅質素相當唔錯,入口即溶,輕輕翻兩翻

落住大雨,睇唔到啲咩景色。

琥酌和牛盛 $118
琥酌和牛盛

溫泉玉子可以先攪拌,留待沾上燒好嘅和牛食,更加滋味

每款牛有5片,份量大方。A5和牛嘅質素相當唔錯,入口即溶,輕輕翻兩翻已經食得,牛肉汁豐富,完全唔加調味料都好好食

安格斯牛肉明顯比和牛瘦啲,但肥脂分佈平均,入口唔老唔韌,而且帶嚼勁,牛味濃郁,都一樣美味。
一份定食試到兩款牛,性價比挺高啊。

調味料方面有柚子檸醋、和風芥茉、香濃燒汁,三款唔同口味,各有特色,個人就最喜歡和風芥茉醬。
伴碟嘅蕃茄粒、荀串、菇串一樣可以燒埋,大滿足。
佢地嘅石爐火力不俗,輕鬆燒熟和牛,亦都唔會好大陣味。
柚子檸醋、和風芥茉、香濃燒汁

琥酌和牛盛

雞扒照燒烏冬 $58
另一份我地選了烏冬,相當抵食啊。烏冬份量足,而且口感煙韌,簡單美味

湯底清香,冇加多餘調味,飲左好多口,唔會好鹹或者有味精感,加上兩條秋葵屬健康之選。
雞扒唔算好大塊,面頭燒至微脆,雞肉嫩腍,味道可好呢!

味噌松葉蟹蓋 $48/隻
蟹蓋肉多,而且味道鮮甜濃郁

原隻日式磯煮鮑魚 $38/隻
鮑魚唔算好入味,不過口感嫩腍,完全唔韌。

明太子玉子燒 $48
玉子燒新鮮熱辣上枱,玉子尚算滑溜,連埋明太子,口感豐富。

冰鎮秋葵伴麥粒味噌 $38
冰鎮秋葵伴麥粒味噌

總括黎講,雖然今次未有試到店方嘅招牌吉列牛,但兩款定食味道都唔錯啊,而且價錢合理,可以一試啊

順帶一提,店內嘅衛生間乾淨企理,「用」得放心。

餐牌:

2017-11-12
午餐
2017-11-11 161 浏览
好耐之前完全未聽過有生的吉列牛的定食,所以都幾好奇!我一來都覺得個價格都不便宜,但是朋友說在日本吃也要這個價錢😆所以就要左個最簡單的牛吉列御膳由於環境太暗,影出來的相麻麻地,但是他的炸翻真是做得很薄,所以承諾可以很容易品嚐到牛的肉汁,特別的就是他配有三種不同的調味料分別是芥末,玫瑰鹽和柚子鹽而且是把調味料放上牛肉一起煎!令到牛肉的味道更加豐富和不有不同的層次👍🏻另外他配有薯仔沙律十分之好吃!沙律醬和薯仔的比例配合得啱啱好!我亦配有一個生蛋可以撈飯喎點牛肉食,這個食法真是非常新穎和特別!整體來說這個假設能夠吃到一個咁特別的經驗,實在是難得!
好耐之前完全未聽過有生的吉列牛的定食,所以都幾好奇!我
一來都覺得個價格都不便宜,但是朋友說在日本吃也要這個價錢😆
所以就要左個最簡單的牛吉列御膳

整體來說這個假設能夠吃到一個咁特別的經驗,實在是難得!
2017-11-03
2017-11-09 1331 浏览
吉列牛早早已在日本吃過, 遇然便會想起, 回味, 琥酌是香港首家吉列牛店, 所以必定要前來試試, 找回日本的味道現在有質素的餐廳已經轉為樓上鋪, 想搵食必需找尋一翻吉列牛御膳套餐豐盛吸引 所以點了一份吉列牛御膳, 入門版 $188 下次再試高一級$398由於製作需時, 所以點了兩份餐前小食醫醫肚. 冰鎮秋葵伴麥味噌, 秋葵本是無味及帶有黏性的口感, 加上深啡色的麥味噌, 釀造出有麥香的味噌及木魚絲, 麵豉味道濃郁明太子玉子燒一客5件, 明太子辣辣地, 卜卜聲 有咬口, 蛋唔會太甜, 夠蛋香, 唔會煮到乾身, 雞蛋與明太子的比率是一比一餐前菜完畢, 店員會準備一個小火壚, 作用是將吉列牛兩邊自行烤熟不久後一份御膳出玩在眼前, 跟餐牌上一模一樣店員先講解食法及御膳內的食材吉列牛大概有10至11件, 被炸得外脆內嫩的安格斯牛只有2-3成, 所以店員告知可輕放烤爐上每邊煮10秒, 想生一點的約5秒便足夠吉列牛口感Juicy有牛味, 做到外脆內軟, 可以配三款醬汁, 以下是個人食後感香濃燒汁 - 配搭合宜的食法和風芥末 - 醬汁為杰身, 有點像沙律醬柚子檸檬醋 - 配旁邊的椰菜絲會比較合適滿滿的

現在有質素的餐廳已經轉為樓上鋪, 想搵食必需找尋一翻

吉列牛御膳套餐豐盛吸引
所以點了一份吉列牛御膳, 入門版 $188
下次再試高一級$398

由於製作需時, 所以點了兩份餐前小食醫醫肚.

明太子玉子燒

不久後一份御膳出玩在眼前, 跟餐牌上一模一樣
店員先講解食法及御膳內的食材
牛吉列御膳

吉列牛口感Juicy有牛味, 做到外脆內軟
, 可以配三款醬汁, 以下是個人食後感

香濃燒汁 - 配搭合宜的食法
和風芥末 - 醬汁為杰身, 有點像沙律醬
柚子檸檬醋 - 配旁邊的椰菜絲會比較合適

滿滿的白飯用上日本珍珠米, 加入了紅米及紅豆, 御膳內配上一隻溫泉玉子, 店員介紹可以配白飯或者弄成蛋汁把吉列牛沾上

御膳還會跟上自家製漬物及龍蝦沙律, 份量不大但剛好

碟邊跟上柚子胡椒, 玫瑰鹽及山葵, 每一塊加少許玫瑰鹽, 更美味

赤味增湯深啡色, 由於加入草菇, 所以菇味會較重但未算太濃 , 濕濕喉嚨最好不過
2017-11-06
2017-11-07 139 浏览
心血來潮又想吃炸炸炸,於是選了近期大熱琥酌吉列牛。點鋪不大,但入座率一般。太子店經常排滿人喔,可能尖沙咀店比較「隱蔽」,沒有太子店的人頭湧湧。極上牛吉列御膳,日本A5黑毛和牛肩胛芯,油花均勻,入口即溶,非常柔軟,但牛味不重,沒有齒頰流香的感覺。味道很好,但沒有令人驚喜的感覺,以$498價錢而言,試一次就好。外面炸得脆脆的,兩邊各燒10多秒即可。喜歡這種爐,很日式的感覺。漬物菇味道不算強烈,沒有深厚的「漬」味。岩鹽、柚子胡椒很讚,前者帶出牛的甜味,後者中和了油膩感。赤味噌湯味噌味特出,但湯底沒有肉/海鮮的不鮮濃,風味較單一。御飯日本米加上蛋,沒牛也是「餸飯一流」。明太子雞翼,雞翼釀滿了明太子,喜歡明太子的必吃。醬油吞拿魚漬,同樣,「漬」的傾向不明顯,吞拿魚肉質細緻無筋,有鮮味。清酒啤酒,兩者搭配得不算很好,既沒有啤酒的爽快感,也沒有清酒的深奧感。整體食物質素很不錯,但性價比一般。
心血來潮又想吃炸炸炸,於是選了近期大熱琥酌吉列牛。

外面炸得脆脆的,兩邊各燒10多秒即可。

喜歡這種爐,很日式的感覺。

御飯日本米加上蛋,沒牛也是「餸飯一流」。

明太子雞翼,雞翼釀滿了明太子,喜歡明太子的必吃。

整體食物質素很不錯
,但性價比一般。
2017-11-05
2017-11-07 104 浏览
聽朋友講來過琥酌牛吉列居酒屋食,佢推介和牛....,今日來尖沙咀店分店試試和牛係咪跟佢講的好味, 店令人有好自在感覺因見到客人都像好休閒坐著等食飯, 更係食物好吃才會有這氣氛, 而且店有清晰的日本裝飾, 令大家注意力去左和牛上.店員推介菜單時,指出好多套餐, 叫了牛吉列御膳, 是美國安格斯牛肉, 有味噌湯, 日本的溫泉蛋... 平日都好喜歡食吉列蠔,今次食到吉列和牛真是另一番食法, 原來佢外面一層是吉列,內裡是生牛,要自己將佢燒5成或7成熟.... 運用煎法令吉列和牛外脆, 表面有吉列味道再有和牛的香滑, 一面煎一面食,經常想試真 D個種吉列味,真是令人樂此不倦, 我終於明白點解佢值得店員推介. 將日本的溫泉蛋加堆飯一同食好正,不加蛋在和牛上了因想食儘原汁原味.

2017-11-07 91 浏览
在尖沙咀跟同事去午餐會周圍找野食, 今次在琥酌牛吉列居酒屋食,較早前睇到電視的飲食節目訪問呢間店的另一分店,於是開始留意在尖沙咀的分店試試,今日終於有機會來食飯。店內有大電視正在播出有名星電視的飲食節目訪問呢間店的另一分店,見節目介紹的食物再看餐牌,真令人特別期待食落口的滋味. 加上店看來好有日本格調,全得好舒服。叫左琥酌和牛盛午餐套餐, 店員比個器具我自己燒來食, 開始逐少逐次將A5和牛,頂級安格斯牛肉放上去煎, 當反轉煎時,牛的鮮嫩加上肉汁的香氣,一食落口咬住便感受到是廚師令食材的好質素出籠, 再一面食御飯,食得好快手.  溫泉玉子是日本生蛋, 和牛配上蛋汁同煎是令和牛更香口, 我又用飯混合蛋汁食都是很正,好快食完碗飯。

午餐
2017-11-07 1029 浏览
在日本食過吉列牛都對此念念不忘,香港最近引不了數間吉列牛餐廳,當然要逐一試試今日來到海防道的琥酌,一出𨋢已是餐廳了有十張二人枱,可搭成四人枱,八人卡位都有兩張,不論拍拖、聚會都適合窗邊面向九龍公園,眺望林境,風景優雅,讓眼睛精神都頓時放鬆👁原隻日式磯煮鮑魚,屬涼伴小食,陣陣清酒香味,肉質煙靱帶甜。配有輕量沙律醬,味道更香口味噌松葉蟹蓋 - 一絲絲松葉蟹肉,非常濃郁蟹膏香,黑魚籽入口卜卜聲,蟹膏帶點暖意,把所有攪勻後更可中和味道食完小食,店員隨即遞上石鍋、醬汁及期待已久的吉列牛套餐餐盤上放一排吉列牛、漬物、飯、麵豉湯等🍚日本珍珠米混入紅米及豆,不會太寡之餘又營養豐富🍵赤味噌湯顏色好深味道濃,內有小啡菇、豆腐卜、海帶🍄自家製漬物 🦐龍蝦薯仔沙律 - 內有爽口龍蝦仔肉,混入透明蝦籽,入口卜卜聲 ; 薯蓉亦有薯仔味,質感幼滑🥚溫泉蛋 - 大碼雞蛋,蛋黃好深色、非常蛋香濃郁,我會將蛋拌飯食🥗椰菜絲沙律 - 可配三隻醬汁伴食 (有芝麻的香濃燒汁、和風芥末、柚子檸醋)🐮一排11片,每片約0.5cm厚,店舖不建議即食,要放在石鍋鐵板上每邊燒 10-20 秒至五成熟就可以。因為石鍋中是用蠟來起火,所以燒

今日來到海防道的琥酌,一出𨋢已是餐廳了

味噌松葉蟹蓋

食完小食,店員隨即遞上石鍋、醬汁及期待已久的吉列牛套餐
吉列牛套餐

餐盤上放一排吉列牛、漬物、飯、麵豉湯等

🍚日本珍珠米混入紅米及豆,不會太寡之餘又營養豐富
🍵赤味噌湯顏色好深味道濃,內有小啡菇、豆腐卜、海帶
🍄自家製漬物

🐮一排11片,每片約0.5cm厚,店舖不建議即食,要放在石鍋鐵板上每邊燒 10-20 秒至五成熟就可以。因為石鍋中是用蠟來起火,所以燒完即放入口也不會"辣"口。
吉列層很薄身,肉質軟嫩帶甜,外脆內軟,非常juicy

吉列牛更可以沾岩鹽、山葵、柚子胡椒,味道層次各有不同,小弟就比較喜歡山葵

今次首次嚐試,所以點了最便宜套餐,意想不到的性價比高。餐牌中還有霜降及極上A5黑毛和牛選擇,雖然價錢略有差別但相信定是另一種非凡享受

2017-11-05
吉列牛套餐
2017-11-07 394 浏览
吉列豬扒食得多,吉列牛真的第一次吃,而且一試就愛上﹗要試當然來琥酌這間吉列牛始祖,位於尖沙咀旺中帶靜的地段,裝潢滿滿的日式風情,店內面積雖然不是很大,但座位及視野非常寬趟⋯餐牌簡潔,隨了幾款招牌和式牛吉列御膳外,還有各式小食,當然不能少的各式清酒和啤酒⋯原隻日式磯燒鮑魚,非常入味有咬口⋯味噌松葉蟹蓋有點像甲鑼燒,蟹肉鮮甜混合蟹膏和魚子,鮮味十足﹗主角牛吉列御膳登場,我們選了美國安格斯牛肉,整份御膳十分精緻,就連調味料的造型也花盡心思,確實貫徹日本人的創意與美感⋯每枱都有一個石爐,客人自行將牛吉列放於石爐上燒,店員會建議每邊燒十秒鐘,令牛肉不會過熟⋯我們依照店員的建議每邊燒十秒,表面上看似全熟,但內裡尚有生肉的口感,說到跟吉列豬扒最大的分別,在於麵包粉的比例與烹炸時間,可能豬肉必須全熟的關係,往往炸的時間太長,稍為控製不好就會太過乾身,而且吉列豬扒往往用上厚厚的一層麵包糠去炸,令吉列豬扒變得乾硬,我個人不太喜歡吉列豬扒,但牛吉列完全是另一種層次,外層沾上薄薄一層的麵包粉恰到好處,而且麵包粉較幼細,安格斯牛肉選了肩旁部位,沒有多餘的筋和肥肉,牛味香濃,炸的時間亦控製得宜,讓肉汁充分保留,然
吉列豬扒食得多,吉列牛真的第一次吃,而且一試就愛上﹗

原隻日式磯燒鮑魚
原隻日式磯燒鮑魚,非常入味有咬口⋯

牛吉列御膳

我們依照店員的建議每邊燒十秒,表面上看似全熟,但內裡尚有生肉的口感,說到跟吉列豬扒最大的分別,在於麵包粉的比例與烹炸時間,可能豬肉必須全熟的關係,往往炸的時間太長,稍為控製不好就會太過乾身,而且吉列豬扒往往用上厚厚的一層麵包糠去炸,令吉列豬扒變得乾硬,我個人不太喜歡吉列豬扒,但牛吉列完全是另一種層次,外層沾上薄薄一層的麵包粉恰到好處,而且麵包粉較幼細,安格斯牛肉選了肩旁部位,沒有多餘的筋和肥肉,牛味香濃,炸的時間亦控製得宜,讓肉汁充分保留,然後客人再按照個人喜好加以燒一燒再吃,令溫度和口感都能滿足各人⋯

每份御膳除了配備香濃燒汁、和風芥未醬和柚子檸醋外,還有造型精緻的水晶岩鹽、粗粒山葵及柚子胡椒(星型),每片牛肉沾上一款調味和醬汁,就可以享受6種不同的滋味⋯

另外龍蝦薯仔沙律亦令人大愛﹗

還有赤味噌湯和溫泉玉子,整份御膳內容也非常豐富﹗

第一次品嚐牛吉列後真的愛上這份滋味,製作用心,令人回味﹗
2017-11-02
原隻日式磯燒鮑魚
  • 原磯燒鮑魚
2017-11-06 60 浏览
這天和我的雙魚少女一起晚餐,最近太忙,小慶祝這天晚餐基本上也由她選,而這次她的選擇也還是一貫的用心,很有愛。這家店的裝潢頗有趣,像極了古色古香的日本小店,但又不失現代感。有好坐和有美感的傢具的確能令食客多座一會多,當然食物才是主導吧!餐牌也製作的相當精美!!講返重點,一個細細的爐頭已經放左喺每枱ge枱面上。我點了牛吉列御膳剛好能用上這個爐。御膳內容包括: 3款醬汁(燒汁芥末和檸醋),點著來吃,各有千秋。赤味噌湯,味道不錯,沒有過份的咸。自家製漬物,是帶點酸酸的菌類,非常開胃好吃。龍蝦薯仔沙律都幾好食,都係幾開胃的前菜。主菜就是安格斯吉列牛配珍珠米。安格斯吉列牛係生生地,所以可以先放上鐵板輕輕煎上5到8秒,可以配上沙律或山葵或岩鹽或柚子胡椒一起吃,口感更佳更特別。安格斯吉列牛的分量也適中,不會太少太多。只是也許是部位問題,有些牛肉塊會是無味,有點小可惜,但配上流上了溫泉蛋的珍珠米來吃,整體感覺也是好。而我也趁機送她禮物,令今晚更快樂!
御膳內容包括:
3款醬汁(燒汁芥末和檸醋),點著來吃,各有千秋。
赤味噌湯,味道不錯,沒有過份的咸。
自家製漬物,是帶點酸酸的菌類,非常開胃好吃。
龍蝦薯仔沙律都幾好食,都係幾開胃的前菜。
而我也趁機送她禮物,令今晚更快樂!
2017-09-23
2017-11-05 54 浏览
同同學上完堂,記得有一間好出名食吉列牛嘅餐廳喺附近,二話不說就決定了!一入到呢個環境都幾有日式的感覺... 你識煮菜之前,我叫左個松葉蟹蟹蓋。上面啲蟹子真係好好食,當混合下面啲蟹肉一齊食有另一個層次!唔知佢個係咪空運返嚟,但係真係好好食,很有日本吃蟹的感覺火爐開着左代表要食主菜啊😝😜解釋之前個侍應會講解一下有手邊的調味料應該點樣配搭,另外左手邊的醬汁就可以係煎完吉列牛之後用。味道方面,我覺得牛肉的肉汁非常新鮮,而且外面的炸粉有用心製作,吃得出炸油的味道。與出面吃牛扒的肉味相比,就有少少遜色。幸好有不同的調味料和醬汁作配搭,令牛肉的鮮味可以更突出。

一入到呢個環境都幾有日式的感覺...
唔知佢個係咪空運返嚟,但係真係好好食,很有日本吃蟹的感覺
火爐開着左代表要食主菜啊😝😜

2017-11-02
2017-11-04 59 浏览
日本料理往往貴精不貴多,通常一般食店只會買一至兩款食品,甚少好似香港咁一間鋪頭仔,產品卻包羅萬有,務求滿足所有客人口味。而今日同大家介紹嘅就係獨沽一味,以吉列牛排為主題嘅居酒屋-琥酌。話到明居酒屋緊係叫番啲酒先啦,雖然唔係好識飲酒,不過見到酒牌有唔同嘅特色啤酒,所以最後都嗌左清酒啤酒試一試。樽上嘅招紙其實幾得意,印上了一隻貓頭鷹,仲標明使用赤米,食店亦好有誠意,會提供一個同樣牌子的玻璃杯給你品嚐啤酒。基本上餐牌只有寥寥可數的食品可供選擇,而套餐的吉列牛扒,不同的地方就是肉質級數的選取有唔同,價錢亦有頗大分別,我選擇了最基本的來一事,但是已經非常美味!食每一啖牛扒都感受到料理呢啲食物嘅人非常有要求,因為要處理到外脆內軟係十分困難,而呢啲牛扒正正係脆得黎,有啲油膩嘅感覺都冇,但肉質依然保持得非常可口。第一次來食,我會極力推薦基本版的吉列牛扒,價錢雖然比較便宜,但食物竟然會比到你一個喜出望外嘅感覺。