2017-12-11 111 浏览
今天又與好友到尖咀逛~ 她說我每次到尖咀只挑西餐吃,於是拉我一起到樓上餐廳吃日式料理~客人不多,揀了窗邊位坐,望著九龍公園及藍天白雲的美景用餐,份外寫意~坐下時,侍應即奉上一杯熱玄米茶,有別於一般餐廳的綠茶,富濃濃的綠茶及糙米香,暖胃解渴~我點了琥酌和牛盛合: A5和牛,厚切的和牛油花滿佈,分佈均勻,燒過後肉質軟嫩,入口即化,滿嘴油香,回味無窮!頂級安格斯牛肉,肉嫩牛味濃,再蘸上日式燒汁/和風芥末/柚子醬醋,令牛肉口味更豐富!串燒日本白本菇/車厘茄/蘆筍,除了嚐到食材原汁原味,還有焦香味,簡單味美~御飯,採用十穀米,口感粗糙但營養價值高,與溫泉玉子拌勻吃,令飯粒皆充滿濃郁的鮮蛋香味,滋味十足!滑菇赤味噌湯,鹹淡得宜,富味噌/昆布/菇菌香味。朋友點了自家三品茶漬:賣相同樣帶點高級感,一次過可品嘗三款口味 (鰻魚/明太子/味噌牛肉)。 朋友讚十穀米淋上熱茶, 味道更添茶香,溫熱暖胃~原隻日式磯煮鮑魚,矜貴味美,鮮味十足!味噌松葉蟹蓋,蟹肉及蟹膏入口即化,蟹味濃郁,加上粒粒黑魚籽豐富口感,鹹香鮮美~明太子玉子燒,富濃厚的煎蛋香,鹹中帶明太子的微辣味。明太子手羽燒,雞肉嫩滑多汁,內釀飽滿的明太

玄米茶

我點了琥酌和牛盛合:
琥酌和牛盛合

滑菇赤味噌湯,鹹淡得宜,富味噌/昆布/菇菌香味。

朋友點了自家三品茶漬:
自家三品茶漬

原隻日式磯煮鮑魚
原隻日式磯煮鮑魚,矜貴味美,鮮味十足!

明太子玉子燒
明太子玉子燒,富濃厚的煎蛋香,鹹中帶明太子的微辣味。

明太子手羽燒
明太子手羽燒,雞肉嫩滑多汁,內釀飽滿的明太子,香口惹味~

每道菜皆充滿地道日本風味及滋味,連免費熱茶也用心製作,一絲不苟,價錢公道, 朋友果然沒介紹錯!
2017-12-03
午餐
玄米茶
琥酌和牛盛合
自家三品茶漬
2017-12-11 22 浏览
每次去完日本旅行都好懷念日本嘅美食,所以好想喺香港都食到近年日本大熱嘅日式吉列牛扒!尖沙咀就有間叫「琥酌」嘅居酒屋,主打吉列牛定食。牛吉列御膳($188)吉列牛嘅特色就係在於佢係半熟,怕太生?餐廳每檯都有個小爐比你再燒一燒,等牛扒再熟少少都得,完全由你話事。御膳定食仲有自家製漬物、溫泉玉子、赤味噌湯、日本珍珠米、龍蝦薯仔沙律(呢個大推!我仲好想添食添!)其次,仲有6種調味料,包括粗粒山葵、柚子胡椒、水晶岩鹽;柚子檸醋、香濃燒汁、同和風芥末。其中粗粒山葵同柚子胡椒都可以解膩,感覺冇咁熱氣。同埋將隻溫泉蛋同飯一齊食係好正架!亦好好撈飯!原隻日式磯煮鮑魚($38)鮑魚好入味喔明太子玉子燒($48)我最欣賞玉子燒嘅熱辣辣,同埋明太子嘅鹹香!

尖沙咀就有間叫「琥酌」嘅居酒屋,主打吉列牛定食。

牛吉列御膳($188)

其中粗粒山葵同柚子胡椒都可以解膩,感覺冇咁熱氣。

同埋將隻溫泉蛋同飯一齊食係好正架!亦好好撈飯!

原隻日式磯煮鮑魚($38)

鮑魚好入味喔

明太子玉子燒($48)

我最欣賞玉子燒嘅熱辣辣,同埋明太子嘅鹹香!

• 明太子玉子燒
  • 牛吉列御膳
2017-12-09 1031 浏览
九龍公園外的海防道前有一座名叫中達大廈的地方,若不是在尖沙咀工作的朋友約我來,我也不曉得這裡有吃的地方呢!這裡供應的不是普通的熱水或茶,應該是麥茶,茶香頗濃郁。先點了幾款小吃。枝豆送上來時冒著縷縷輕煙,十分誘人,豆味清甜。秋葵外面清爽,裡面餡足,加上味噌和木魚花,味道和口感更豐富和與別不同 ! 松葉蟹蓋,蟹味勁濃郁,蟹肉又滑又juicy,朋友勁 like ,於是我讓埋我果份比佢。御膳十分豐富又精緻,連碗碟也精緻非常,飯碗有兩隻可愛的小腳,碗裡還有幾片花瓣圖案,吃飯也變成一件賞心悅目的事情。御膳包括味噌湯,溫泉玉子,龍蝦薯仔沙律,菜,和珍珠飯等。味噌湯明顯不是外面那種求其的罐頭湯,裡面除了海帶之外還有小香菇等材料。像雪糕球似的龍蝦薯仔沙律很不錯,幼滑口感的薯蓉夾雜啖啖龍蝦肉 ! 珍珠飯誠意十足,不只有珍珠飯,還撒上了芝麻,紅米和豆等,又健康又特別 ! 安格斯牛肉肥美,而且鎖住肉汁,不錯。但如果吉列的部分有更多會更好。和風芥末醬不會太辣又 creamy ,很開胃,是三款醬中我最喜歡的。用剩的醬還可以用來撈飯吃。XD 另外還有柚子醬和芝麻燒汁。因為有爐的關係,不喜歡生的蛋,可以煮熟來吃,同樣

這裡供應的不是普通的熱水或茶,應該是麥茶,茶香頗濃郁。

先點了幾款小吃。

枝豆送上來時冒著縷縷輕煙,十分誘人,豆味清甜。

因為有爐的關係,不喜歡生的蛋,可以煮熟來吃,同樣嫩滑可口,蛋黃好大好挺。雖然店員說菜可以直接吃 ,但我們也覺得將這菇烤過之後,味道更惹味更佳。

2017-12-07
2017-12-08 30 浏览
牛癮又起,咁岩有個朋友話想試下呢間既吉列牛,所以就約左呢晚收工一齊去尖沙咀店試下先呢度大部份既檯櫃都用上木系既用材,加上擺放左不同類型既日式酒品,不難發現係一間日式餐店呢黎到呢度就當然要食吉列牛啦,當中有三個set可以揀,我同朋友都決定要個最基本既“牛吉列御膳”HKd$188+10%先除左每人一個御膳之外,我地仲額外要左兩款小食黎share share我地兩個都想食多啲蔬菜,所以就要左一碟“冰鎮秋葵伴麥粒味噌”HKd$38+10%冰涼既秋葵同味噌既味道都幾配合,加上當中既味噌既味道唔算太濃,清清地咁作為做餐前小食都唔錯而另一款小食就係“味噌松葉蟹蓋”HKd$48隻+10%,我地一人要左一隻蟹蓋入面有齊蟹膏、蟹肉同魚籽,混合一齊放入口,當中既咸鮮盡遍喺口腔之中,加上味道濃郁,仲可以配上御膳當中既米飯一齊食添個set黎之前,店員先呈上三款汁醬:柚子、燒汁同蜜糖芥末蛋黃醬跟住我地豐富個牛吉列御膳就黎到啦除左有一份多塊既吉列牛之外,仲有味噌湯、同樣可以擺喺鐵板上燒既蔬菜串同好好味既薯仔龍蝦沙律當中既温泉蛋、柚子胡椒、水晶岩鹽同山葵都可以為吉列牛調味我地所點既牛吉列係用上美國安格斯牛,放上鐵板大

跟住我地豐富個牛吉列御膳就黎到啦

當中既温泉蛋、柚子胡椒、水晶岩鹽同山葵都可以為吉列牛調味

我地所點既牛吉列係用上美國安格斯牛,放上鐵板大概十秒就食得啦

再配埋既健康又有咬口既十榖米就一定夠曬飽足啦

雖然我地今次點上既吉列牛質素唔算好好,只係不過不失,但當中既小食就令我地幾有驚喜,加上呢度既環境同服務都唔錯,所以當晚我地都食得開心,傾得暢快
2017-12-04
之前見過吉列牛好hit,一直都好想試,知道琥酌開了尖沙咀分店,所以朋友一齊去食!店外裝潢以木為主調,簡約風設計,座位不算好多,所以要訂位啊!店員服務好,有禮貌!這裡的晚市和式牛吉列御膳有三款,極上牛吉列御膳(日本A5黑毛和牛肩胛芯)、霜降牛吉列御膳(和牛肩胛肉眼)、牛吉列御膳(美國安格斯肉眼),分別是$498、$398、$188!我們選了比較經濟的美國安格斯肉眼!另外,我們點了些前菜和小吃!味噌松葉蟹盖好吸引!蟹殻裡有滿滿蟹膏,蟹肉好鮮味,好濃蟹味,有黑魚子,卜卜爽脆!冰鎮秋葵麥粒味增好特別,爽口冰涼的秋葵上面有黃豆粒和木魚絲的,層次豐富!主角到了,一人前分量都幾豐富!我們的牛吉列御膳美國安格斯肉眼!套餐有吉列牛、椰菜絲沙律、龍蝦薯仔沙律、溫泉玉子、味噌湯和飯!溫泉玉子可用到撈飯或者加熱來吃!龍蝦薯仔沙律好精緻,有龍蝦肉!安格斯牛肉是用麵包糠先炸一下,外層香脆!裡面的牛肉仍然保持半生!小小的圓型鐵爐,大概每邊燒20秒,我們都可以自行調節喜歡的生熟度!一邊燒,傳出陣陣肉香!調味品分別有岩鹽、柚子胡椒、芥末、柚子醋、芥末汁和燒汁!我比較喜歡芥末汁,有點甜,和牛肉好配!牛肉比較有咬口,濃郁牛

店員服務好,有禮貌!
我們選了比較經濟的美國安格斯肉眼!
另外,我們點了些前菜和小吃!

主角到了,一人前分量都幾豐富!

我們的牛吉列御膳美國安格斯肉眼!

溫泉玉子可用到撈飯或者加熱來吃!
龍蝦薯仔沙律好精緻,有龍蝦肉!

一邊燒,傳出陣陣肉香!
調味品分別有岩鹽、柚子胡椒、芥末、柚子醋、芥末汁和燒汁!

我比較喜歡芥末汁,有點甜,和牛肉好配!
牛肉比較有咬口,濃郁牛味,不會太油!
整體來說,無論味道和服務質素都不錯!
2017-11-30
2017-12-04 100 浏览
我挺喜歡來琥酌吃飯的,因為它的味道挺道地,所以我經常介紹朋友來試試。如果想用較便宜的價錢品嚐琥酌的日式風味,大家可以像我一樣惠顧午市套餐,將省下的錢來點小食,我經常用這策略啊。琥酌內裡走日式的簡約風格,其中一角還放滿日本酒瓶,感覺與店名互相呼應。琥酌的明太子料理絕對是首屈一指,尤其是明太子玉子燒與明太子手羽燒,都令我回味無窮。明太子玉子燒雞蛋非常綿密細緻,蛋卷包裹著微微香辣的明太子,玉子燒瞬間口感,味道層出不窮,混搭旁邊的木魚絲吃,倍添滋味。圓股股的明太子手羽燒在雞翼前方裡頭塞了滿滿的明太子,咬下手羽燒除了鮮嫩的雞肉,還有大量的明太子在嘴中啵啵作響,鮮辣香味不斷湧出口腔,我非常推薦,個人覺得不容錯過的必點小食。原隻日式磯煮鮑魚以日式風味醬汁磯煮,再將鮑魚沉浸在醬汁裡,讓鮑魚保有爽彈的特性,那微微冰涼的口感,醬汁韻味留香,邊咀嚼邊與牙齒碰撞著。冬天吃味噌松葉蟹蓋可是樂事,松葉蟹膏與蟹肉則非常濃郁好吃,尤其蟹肉很甜,混搭味噌和高雅的魚子,嘴裡慢慢咀嚼,人間極品,多麼享受。琥酌我一定叫朋友吃牛肉,這裡的牛肉有質素的保證,朋友聽了我的建議選吃琥酌和牛盛,有A5和牛與頂級安格斯牛肉嘛,還有他喜歡

明太子玉子燒,明太子手羽燒,味噌松葉蟹蓋

日式磯煮鮑魚

味噌松葉蟹蓋
琥酌我一定叫朋友吃牛肉,這裡的牛肉有質素的保證,朋友聽了我的建議選吃琥酌和牛盛,有A5和牛與頂級安格斯牛肉嘛,還有他喜歡的溫泉玉子。
琥酌和牛盛,自家三品茶漬飯
琥酌和牛盛

溫泉玉子既可以拌飯,也可以沾牛肉吃,隨自己喜好吃就好了。
琥酌和牛盛

A5和牛只需烤數十秒便可,經烤過的A5和牛溫潤的甜味夾雜著牛肉油脂的香氣,每一口都令人食髓知味。朋友最後選擇牛肉與飯拌上溫泉玉子,滑順入口的口感更能突顯其中的美味。
琥酌和牛盛

安格斯牛肉嚐到最純粹的牛肉風味,迷人肉香在口中久久不散,而且嚼勁十足,充分滿足愛嚐牛的朋友強烈慾望。如若想品嚐各式口味的話,可以沾點香濃燒汁,和風芥末及柚木檸醋,總會有款適合自己的口味。
琥酌和牛盛

赤味噌湯的味噌不會過於死鹹,很清爽,朋友說想不到味噌湯味道也可以拿捏得這麼好。
琥酌和牛盛
我則仍回味自家三品茶漬飯,一個套餐滿足我三種茶漬飯願望。鰻小茶漬飯,明太子小茶漬飯與味噌牛肉小茶漬飯每款都很想立即品嚐,內心掙扎一會後,我先吃明太子小茶漬飯吧。
自家三品茶漬飯

微辣橘紅的明太子倒上鮮美的海帶昆布,然後輕輕一拌,飯粒和明太子配上清新的湯頭,進入口裡鹹度恰恰好,還有旁邊的蔥花,整碗茶漬飯在熱湯泡浸之下散發出陣陣蔥香,味道更鮮明。
自家三品茶漬飯

味噌牛肉小茶漬飯那油脂豐美的牛肉,加上鹹香的味噌絕妙搭配,在嘴裡舞出一段美味旋律。這時候吃點醃漬蘿蔔,青瓜,爽脆牛蒡,為茶漬飯帶來酸酸的開胃,協調成怡人的奏鳴曲。
自家三品茶漬飯

鰻小茶漬飯鰻魚香濃馥郁,混合不刺鼻香味的芥末與鰻魚互相輝映,將鰻魚帶往另一個層次,倒入昆布湯,讓鰻魚的餘韻盡顯茶漬飯之中。
自家三品茶漬飯

茶碗蒸蛋綿滑細幼,用料很豐富,滿滿的蟹肉於茶碗蒸蛋中,吃到最尾還有一顆白果。茶碗蒸蛋如布丁般滑溜,入口即化,蟹肉鮮甜使茶碗蒸蛋的美味更上一層樓。
明太子玉子燒,明太子手羽燒,味噌松葉蟹蓋
日式磯煮鮑魚
琥酌和牛盛,自家三品茶漬飯
2017-12-04 41 浏览
星期日放工同朋友去咗尖沙咀食飯,朋友話想食日本野但係佢又話怕生泠野,於是我就帶咗佢去食吉列牛,入到去餐廳非常寬闊,服務員亦非常有禮貌,先安排我哋座位,我地叫左個188套餐,有吉列牛同埋其他小食鮑魚鮑魚食落去有口感鮮甜秋葵秋葵上放左類似豆瓣醬的東西,味道相當特別,我一個人食晒咁滯吉列牛套餐入邊有飯太陽蛋一碗湯同埋,一碟排滿哂既吉列牛餐廳職員有禮貌地介紹今年牛放上路上每邊燒3秒,就可以食,當然按照個人對生熟程度嘅要求可以燒耐d,我就聽職員講放3秒就食,牛肉好多時加上外層經事前先炸過,口感層次特別豐富

鮑魚
鮑魚食落去有口感鮮甜

秋葵
秋葵上放左類似豆瓣醬的東西,味道相當特別,我一個人食晒咁滯

吉列牛套餐入邊有飯太陽蛋一碗湯同埋,一碟排滿哂既吉列牛
2017-12-04 28 浏览
講左好耐話要試吉到牛,擇日不如撞日, 行開tst見到就即興上食,好在有位呂唔駛等!!吉列牛分3個檔次,今次我選左最平果隻~呢度d定需要唔太多選擇, 但價錢唔貴, 都係幾十至一百上下磯煮鮑魚爽口又唔UN , 淡淡的鮑魚鮮味 !味噌松葉蟹蓋蟹膏蟹肉好多, 加上味噌,好惹味 呀!!!足料 !!明太子雞翼包到佢脤卜卜 , 入面full of 明太子,雞皮又香又脆 , 正呀!同個FD叫左一人一個SET, ($188)豬左 ! 點解唔叫2個唔同等級既大家試下 ,宜家叫左2個一樣 ~ 下次啦!!!個SET有要煮煮既菇菇,同埋個好美味既龍蝦薯仔沙律,有隻半熟蛋 , 椰菜絲, 面豉湯,飯一碗.CLOSE UP下件牛先!溏沁甘款wor!把吉列牛片放係爐仔2邊煎下,要幾熟完全自己控制,當然唔好太熟啦, 如果唔係入面會冇甘JUICY架!吉列牛外酥內軟 , 肉味好甜,牛味好香, 唔知貴D果隻係咪仲好味呢!?點埋蛋汁夾埋D飯一齊食,冇得輸啦!
講左好耐話要試吉到牛,
擇日不如撞日,
行開tst見到就即興上食,
好在有位呂唔駛等!!

吉列牛分3個檔次,
今次我選左最平果隻~
呢度d定需要唔太多選擇,
但價錢唔貴, 都係幾十至一百上下

磯煮鮑魚
爽口又唔UN ,
淡淡的鮑魚鮮味 !

味噌松葉蟹蓋
蟹膏蟹肉好多, 加上味噌,好惹味 呀!!!
足料 !!

明太子雞翼
包到佢脤卜卜 , 入面full of 明太子,
雞皮又香又脆 , 正呀!

同個FD叫左一人一個SET, ($188)
豬左 ! 點解唔叫2個唔同等級既大家試下 ,
宜家叫左2個一樣 ~ 下次啦!!!
個SET有要煮煮既菇菇,
同埋個好美味既龍蝦薯仔沙律,
有隻半熟蛋 , 椰菜絲, 面豉湯,飯一碗.

CLOSE UP下件牛先!
溏沁甘款wor!

把吉列牛片放係爐仔2邊煎下,
要幾熟完全自己控制,
當然唔好太熟啦,
如果唔係入面會冇甘JUICY架!
吉列牛外酥內軟 , 肉味好甜,
牛味好香, 唔知貴D果隻係咪仲好味呢!?

點埋蛋汁夾埋D飯一齊食,
冇得輸啦!
2017-12-03 27 浏览
日本好hit嘅吉列牛排,而家香港都有得食喇!唔洗飛去日本,就喺尖沙咀就有間吉列牛居酒屋。主食部分牛吉列御膳($188),選用安格斯牛肉,定食仲有溫泉玉子、龍蝦薯仔沙律、赤味噌湯,蔬菜同各式沾醬。炸牛排本身半生,可以輕輕再放上鐵板煎大約30秒,牛肉由粉紅轉啡色,超嫩呢!小食部分明太子手羽燒($46/2隻),賣相咁飽滿,因為內裡有滿滿嘅明太子,辣辣地幾惹味喔!味噌松葉蟹蓋($48),黑魚子、松葉蟹肉、蟹膏,熱辣辣,有鹹香而且超鮮味!

主食部分

小食部分

• 牛吉列御膳
2017-12-03 22 浏览
每年去日本都會必定去食,日本限定既吉列牛扒,個種入口即溶啖啖肉香既感覺,諗起都回味。近年香港都唔少鋪頭推出吉列牛定食,但係都係食唔到個陣日式風味。餐廳位於尖沙咀 A出口一出5分鐘到就到,餐廳裝潢幾舒適,環境優美。我同朋友一齊點左一個招牌吉列牛套餐,和一個味噌秋葵做冷盤。 吉列牛套餐除左用返最地道煎爐之外,餐龐提供不少配料及醬料給客人選擇。店員遂一解釋食用方法及配搭。前菜味噌松葉蟹蓋蟹膏及蟹肉再加埋蟹子,混合味噌味道整個鮮味都十分突出吉列牛本身已有金黃炸皮,只需在煎爐再煎十秒,就已經食得。 牛既份量都唔少,而且比日本有更多既配料,我自己就非常喜歡芥末醬,令吉列牛更有特別風味。服務員態度非常好,經常問我地需唔需要加水,煎爐熄左立即上前更換,好細心。至於個冷盤都不錯,未試過咁樣嘅配搭。 秋葵本身無咩味,但係配咗味噌後, 為秋葵增添少少鹹味同埋口感,而且連秋葵本身滑潺潺嘅感覺都無埋。建議去嘅朋友,如果比較細食,可以好似我哋咁一齊 share 一個set,再點小食就可以試多d 啦!

我同朋友一齊點左一個招牌吉列牛套餐,和一個味噌秋葵做冷盤。
店員遂一解釋食用方法及配搭。

前菜
味噌松葉蟹蓋
蟹膏及蟹肉再加埋蟹子,混合味噌味道
整個鮮味都十分突出

吉列牛本身已有金黃炸皮,只需在煎爐再煎十秒,就已經食得。
牛既份量都唔少,而且比日本有更多既配料,
我自己就非常喜歡芥末醬,令吉列牛更有特別風味。
至於個冷盤都不錯,未試過咁樣嘅配搭。
秋葵本身無咩味,但係配咗味噌後,

2017-11-07
  • 吉列牛套餐
  • 味噌松葉蟹蓋
2017-12-02 578 浏览
吉列牛幾乎是每個香港人去日本必吃之名物🎌最近這股旋風吹到來香港, 而且仲愈開愈多。從來未食過吉列牛既我今日就去全香港首家引入吉列牛的琥酌試試看。難得唔洗ot, 今晚放工就約埋老友一齊去嘆吉列牛!琥酌位於海防道中達大廈11樓, 地鐵b2出口往habour city必經之路, 非常方便易揾到達11樓, 一開lift門全層和式裝潢便是琥酌了.當晚7點左右入座率不高, 但晚一點就開始坐滿人了坐下已經看到燒牛的瓷器 , 令人急不及待!!翻開menu, 有3款吉列牛供選擇🐮分別是A5黑毛和牛$498, 霜降和牛$398和安格斯牛$188人小小, 點了兩款小食,和一人一客安格斯吉列牛🐮日式璣煮飽魚 $38咬下不韌, 口感甚佳,帶淡淡鮑魚味明太子雞翼 $48雞翼燒得香脆, 呷下明太子毫無保留地爆出, 咸咸地幾惹味 安格斯吉列牛 $188套餐包括吉列牛、飯、溫泉蛋、麵豉湯和漬物而拌碟的調味料有水晶岩鹽、柚子胡椒、山葵、燒汁、柚子檸醋和風芥末等等...這裡的赤麵豉湯偏濃味,冬天飲暖笠笠☺️吉列牛可以拌温泉蛋來吃。而本人則較喜歡沾岩鹽,最簡單的就是最美味吉列牛輕輕一烤,肉質軟滑彈牙,而且十分juicy呷下牛肉
吉列牛幾乎是每個香港人去日本必吃之名物🎌
最近這股旋風吹到來香港, 而且仲愈開愈多。
難得唔洗ot, 今晚放工就約埋老友一齊去嘆吉列牛!

到達11樓, 一開lift門全層和式裝潢便是琥酌了.
當晚7點左右入座率不高, 但晚一點就開始坐滿人了

坐下已經看到燒牛的瓷器 , 令人急不及待!!

翻開menu, 有3款吉列牛供選擇🐮

人小小, 點了兩款小食,和一人一客安格斯吉列牛🐮
日式璣煮飽魚 $38
咬下不韌, 口感甚佳,帶淡淡鮑魚味

明太子雞翼 $48
雞翼燒得香脆, 呷下明太子毫無保留地爆出, 咸咸地幾惹味

牛吉列御膳

安格斯吉列牛 $188
套餐包括吉列牛、飯、溫泉蛋、麵豉湯和漬物

這裡的赤麵豉湯偏濃味,冬天飲暖笠笠☺️
吉列牛可以拌温泉蛋來吃。
而本人則較喜歡沾岩鹽,最簡單的就是最美味

吉列牛輕輕一烤,肉質軟滑彈牙,而且十分juicy

呷下牛肉的肉汁鎖在裏面,不會感到太乾,非常juicy喔!
如果不放心吃不熟的牛肉 , 也可把牛肉弄至全熟。
2017-11-22
牛吉列御膳
2017-11-30 67 浏览
我們在友人的推介下,共邀來到了尖沙咀海防道38號到40號中達大厦11樓全層的叫"琥酌"的曰本菜烤肉居酒屋的餐廳來樂嚐一一此香港吉列牛始祖之快的美食啊!👏👏一岀电梯,己是琥酌餐廳啦!装飾優雅別緻一番的👏啦!一眼望到牆壁上的老虎掛畫的啊!是那樣地威猛的啊!👍店員們也好好客的,有禮熱情的招待著我們,一邊作介紹那餐牌上的美食!😁👍一開始就嚟咗個蟹蓋,同埋我最鍾意食嘅秋葵,全部食落到去都好爽口,而蟹蓋上邊有好多蟹肉,又有黑松露,食落去鹹鹹地超級開胃呀!今次我哋就叫左一個典型嘅吉列牛御善,入面有自家製漬物,牛肉,赤味噌湯,仲有我最鍾意嘅日本珍珠米!我本人來講就真係好鍾意食龍蝦沙律,今次仲融合咗薯仔入去,個味道好夾好好食!食落去仲甜甜地添!最窩心嘅係牛肉,仲配左三種唔同嘅鹽俾我,當中有水晶岩鹽,粗粒山葵,每當燒完牛肉再點落去嗰種感覺真係好正,仲要入口即溶添!我本人鍾意嘅食法就係燒完牛肉幾十秒,之後首先再點距提供嘅醬汁,當中有,香濃燒汁,和風芥末同埋柚檸檬醋,全部點完之後再食落去酸酸甜甜,再搭一口飯,雖然話唔係正宗食法就係呢個方大家不妨一試!最後,我覺得呢種日本燒肉,燒嗰陣自己又有樂趣,味道又可以好好

最後,我覺得呢種日本燒肉,燒嗰陣自己又有樂趣,味道又可以好好味,時間亦都可以自己調節,啱晒鍾意食生七成熟定係三成熟既你🤪最主要係嘅佢油煙又唔多,最適合都鍾意食燒肉但係又驚成身都係一浸味嘅你!所以,如果你一直都未食過呢個日式吉烈牛,呢間都係一間唔錯嘅選擇,價錢平均,合理,環境都好正好適合同朋友一齊黎!
2017-11-22 140 浏览
老板今日萬歲請大家食飯, admin搵咗間靚嘢俾大家齊食,我自己都係真係第一次試。呢度個景都好靚可以望住個九龍公園食飯。我點左一個和牛set,再加多兩款小食。每人有一個小爐頭係度,等左冇幾耐我個餐就嚟啦。上面有A5和牛同埋安格斯牛肉,旁邊仲有味增湯,雞蛋係可以俾你點牛肉食,但我將雞蛋撈入飯中更好味牛肉放喺鐵板上面燒到吱吱聲,勁香牛肉味漂出來,但好快就要反轉個面,燒完之後見到牛肉表面有一層博博嘅油,食落好重牛味,我將去點左有芝麻嘅醬汁上面再配一口飯,正!小食都好出色,點樣兩個海鮮小食凍鮑魚,鮑魚好爽口彈牙,而且上面味道似可以幫鮑魚調味最好食嗰個一定係蟹殼,蟹膏蟹子同埋蟹肉溫埋一齊,撈埋左一齊之後,試咗一啖,勁重蟹味,我我將整個蟹肉撈入個飯入邊食,更加係最好享受。食完個lunch之後,真係唔想返工,好想直接放工啊!

我點左一個和牛set,再加多兩款小食。
每人有一個小爐頭係度,等左冇幾耐我個餐就嚟啦。

上面有A5和牛同埋安格斯牛肉,旁邊仲有味增湯,
雞蛋係可以俾你點牛肉食,
但我將雞蛋撈入飯中更好味

小食都好出色,點樣兩個海鮮小食

凍鮑魚,鮑魚好爽口彈牙,而且上面味道似可以幫鮑魚調味

食完個lunch之後,真係唔想返工,好想直接放工啊!
2017-11-21 122 浏览
朋友剛從日本回來, 話好掛住日本嘅吉列牛, 所以就帶咗我去食呢間元祖吉列牛。餐廳在九龍公園附近,樓上舖,地方闊落舒適, 好啱同朋友靜靜地 一邊食飯,一邊 傾下計。 我哋叫咗幾款小食再加一個吉列牛套餐, 諗住慢慢食。第一道上菜是磯煮鮑魚, 鮑魚本身味道偏淡,但係爽口彈牙,帶有一點點甜味。 值得一讚係松葉蟹蓋,蟹膏非常香口,配麵包或者飯吃就更好了。芝士燒大啡菇都非常好味。 我本身都好鍾意食菇類, 呢個啡菇上有滿滿嘅芝士同和牛。 一切開,上面嘅芝士都可以拉出一條條絲。 芝士嘅香加和牛嘅柔軟再加上啡菇簡直係三重享受。食完小菜,就上正餐。 雖然我哋只有兩個人, 但係鋪頭都貼心地每人準備了一個小火鍋, 俾你燒吉列牛。 整個套餐有好多配菜和醬料,店員都會逐一講解,服務好好。 我最愛的是蜜糖芥末醬,甜甜地但有芥末的刺激。吉列牛本身已經七成熟,所以每塊只需要燒十幾秒就可以拎起。牛肉 外面的炸衣香脆, 裏面的牛肉柔軟,很好下飯。 我和朋友吃到一半已經飽到不行了...下次不能再叫咁多菜了!!

2017-11-21 118 浏览
早前陣子,己有听說,尖沙咀海傍道己有間餐館是叫一一琥酌👍👍牛吉列居酒屋👍,此是香港吉列牛的始祖!👏餐館面積不算很大的,装飾也算是簡單的,而今,是環保的世界呵!👍👏😁餐館牆壁上掛畫的,那壁畫上的老虎還真虎虎如生地展現在客人們的面前!我們受到了店員們熱情有神地招待😁我們就開始樂享此的美味佳餚啊!👍😁😁味噌松葉蟹盖 $48圓一隻蟹肉鮮味極為濃郁,上面有魚籽帶著味噌的香丶鹹的同時也感蟹肉蓉惹味非常的!👍👍👍牛吉列御膳 $188圓一客主角來啦!👍😁😁配上了繁多的佐料品種的,再細細瞧瞧,樂享美食呀!😁😁😁配香濃燒汁,和风芥末及柚子檸醋赤味噌湯曰本珍珠米自家製漬物水晶岩鹽粗粒山葵柚子胡椒龍蝦薯仔沙律溫泉玉子椰菜絲沙律牛吉列,外层己有薄薄的應是面包糖粉炸掠過一陣子的吧?!😊內层那牛肉還是鮮得帶紅紅的,我們放在此小小的爐子上稍後煎煎的,那香味己是四溢的,香香噴噴的直往鼻子冲啊!😁👏👏珍珠米,內里己渗有十谷雜量煮成的啊!👍👍👍龍蝦薯仔沙律,有龍蝦及薯蓉嘅香味,雖然,份量只係一個小球,但好飽肚的呀!好味呀!👍😁😁溫泉玉子,滑嫩極的,夾块那牛吉列,沾上點儿此的溫泉玉子,那口感更為美妙夠好吃的啊!👍👍明太子玉子

味噌松葉蟹盖 $48圓一隻

牛吉列御膳 $188圓一客

配香濃燒汁,和风芥末及柚子檸醋
赤味噌湯
柚子胡椒
龍蝦薯仔沙律
溫泉玉子
椰菜絲沙律
珍珠米,內里己渗有十谷雜量煮成的啊!👍👍👍

明太子玉子燒$48圓

玉子燒,中間帶了叮點儿辣味的,不算很辣的,嚐進口中此玉子燒,滑嫩口感的同時還帶有Juicy感的,真無感干口的啦!👏👏👏

牛吉列御膳👍👍👍

汁煮小里芋$38 圓

小里芋,帶了點儿咸味的,小里芋是不會生水的,芋是粉粉的呀!好吃得很呀!👍😁😁

冰鎮秋葵麥粒味增$38圓

秋葵的上面帶有黃豆粒同木魚絲的,秋葵爽口,再加上冰鎮的感覺倍更爽口非常的呀!👏👏👏