2018-10-23 70 浏览
有位朋友非常之鍾意食牛,知道太子有一間食吉列牛嘅專門店。就book去食餐飯。味噌松葉蟹蓋$48味道好香,鹹味適中,調味做得唔錯,上面嘅黑色一粒粒非常爽口。宮崎冷蕃茄$38酸酸甜甜,是一個不錯的開胃菜。燒茄子$48呢個比較突出,因為平時出面食嗰啲通常都會好油,或者好乾身;但係呢一個就比較適中,不會油或者乾身,而且燒得好香。安格斯盛合$368牛舌、安格斯肩胛、和牛呢個牛仔套餐除咗吉列牛之外,仲有以上三款牛,所以食落去唔會悶,份量好豐富。吉列牛外皮香脆,中間鬆化有牛味。牛舌就爽口、安格斯脂肪分布平均咬落去好香嘅牛味同埋質感都好滑、和牛呢個就留返最後先食,因為脂肪比例係最靚,而且差不多入口即化,非常好吃😋鰻魚三品茶漬飯$158鰻魚飯可以有不同的食法,當中有三款配料可以自由配搭,鰻魚飯裏面本身的飯粒是珍珠米,已經有一些鰻魚汁,加上茶會更加香,食法較為特別。

宮崎冷蕃茄$38酸酸甜甜,是一個不錯的開胃菜。

安格斯盛合$368
牛舌、安格斯肩胛、和牛

吉列牛外皮香脆,中間鬆化有牛味。

牛舌就爽口、

鰻魚三品茶漬飯$158

鰻魚飯可以有不同的食法,當中有三款配料可以自由配搭,
2018-10-22 161 浏览
今日係太子周圍搵野食醫肚 😋見到呢間好似又唔錯,好多人食!我想食吉列牛好耐,咁岩見到呢間有,就入去食個lunch先!😃餐廳裝潢都好有日本feel, 又播住日文歌。好似去左日本咁✈佢有幾款既吉列牛選擇。我就揀左美國安格斯牛肉。呢個set 包左一碗味噌湯,同平時飲到既有點不同。除左昆布,仲落左啲菇。飲落會濃味啲!仲有温泉日本玉子,半熟蛋好滑溜,一啖啜落肚,蛋黃即刻流出,好滋味!🥚 三色野菜 :紫薯甜甜的🍠食之前職員會講解一下,吉列大約放係鐵板燒大概10-15秒就反下。😏好似好好玩咁!我就鐘意無咁生,等啲牛無咁”鞋”😍吉列牛真係幾好味,可以做到外皮咁脆身又唔會厚粉。而牛肉就好嫩滑,好重牛味!😊佢仲有三隻醬可沾。我就最鐘意佢個燒汁,令到牛肉既鮮味更能調出!好味呀!😋😋另外,叫左個$108 兩款迷你丼飯🍚胡麻醬沙律🥗開開胃。兩個迷你丼份量,食完岩岩好!滑蛋鰻魚丼飯 🍚鰻魚燒到好 juicy, 鰻魚醬夠多,令到鰻魚好香。滑蛋裡面有d洋葱,炒到更加香。撈埋個飯食。好滋味。海陸丼(燒牛肉,三文魚籽)呢個牛肉就已經燒熟左你食。所以無自己燒既咁生。但都唔會好韌,好好多肉汁。爽口既三文魚籽,不會太鹹味。撈
今日係太子周圍搵野食醫肚 😋見到呢間好似又唔錯,好多人食!
我想食吉列牛好耐,咁岩見到呢間有,就入去食個
lunch先!😃

佢有幾款既吉列牛選擇。我就揀左美國安格斯牛肉。

三色野菜 :紫薯甜甜的🍠

我就鐘意無咁生,等啲牛無咁”鞋”😍
吉列牛真係幾好味,可以做到外皮咁脆身又唔會厚粉。

另外,叫左個$108 兩款迷你丼飯🍚
胡麻醬沙律🥗開開胃。

兩個迷你丼份量,食完岩岩好!

滑蛋鰻魚丼飯 🍚
鰻魚燒到好 juicy, 鰻魚醬夠多,令到鰻魚好香。
滑蛋裡面有d洋葱,炒到更加香。撈埋個飯食。
好滋味。

海陸丼(燒牛肉,三文魚籽)
爽口既三文魚籽,不會太鹹味。撈勻飯食,好有口感!😍不錯
今日特登搵返系東京食過既吉列牛,店舖裝飾好有日本感覺。$108有2個mini丼飯。我地揀左1個滑蛋鰻魚丼,1個北海魚生丼鰻魚濕軟,入口溶化,配滑蛋,超惹味。雖然係迷你丼飯,但係其實好飽,好好味魚生丼飯有甜蝦,玉子,魚子,北寄貝。好鮮甜呀樣樣都,勁新鮮。👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻日本既珍珠米真系好好味🍚仲叫左個頂級安格斯牛肉吉列御膳🍱其實吉列牛系將牛肉沾上麵包糠,之後炸個外皮,入面係生既,之後有個爐,你想煎到幾成熟都冇問題。個皮都唔會散開,好有水準。油脂分佈得好平均,唔會太肥。職員好細心甘介紹前菜同醬料名。佢有3款醬汁,系燒肉燒汁,岩鹽,芥末醬牛味好濃,個溫泉蛋撈暈,再倒落D飯到一齊食,好滑好好味。🌟好高質,好好味🌟職員有禮貌🌟性價比高,唔貴

今日特登搵返系東京食過既吉列牛,店舖裝飾好有日本感覺。

$108有2個mini丼飯。
我地揀左1個滑蛋鰻魚丼,1個北海魚生丼

鰻魚濕軟,入口溶化,配滑蛋,超惹味。
雖然係迷你丼飯,但係其實好飽,好好味

魚生丼飯有甜蝦,玉子,魚子,北寄貝。
好鮮甜呀樣樣都,勁新鮮。👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
日本既珍珠米真系好好味🍚

仲叫左個頂級安格斯牛肉吉列御膳🍱

油脂分佈得好平均,唔會太肥。

職員好細心甘介紹前菜同醬料名。

佢有3款醬汁,系燒肉燒汁,岩鹽,芥末醬
牛味好濃,個溫泉蛋撈暈,再倒落D飯到一齊食,好滑好好味。

🌟好高質,好好味
🌟職員有禮貌
🌟性價比高,唔貴

2018-10-20
2018-10-21 72 浏览
今日放假出左黎剪頭髮 之後就約左個閨蜜👭去食下呢間之前經過開 但又未食過既日本燒牛🤤🤤佢門口已經吸引我地入去食 有時裝修好唔好都好影響個人胃口🙂內在裝飾已經好日式啦😍睇睇佢既餐牌 除左燒牛之外 原來仲有魚生飯 牛肉飯 🙂 $108 自選mini 飯 x 2另可以追加溫泉玉子/飲品/刺身燒牛有3款👇👇👇我地叫左$188個個既燒牛餐包左溫泉玉子、飯、味增湯味增湯-係完全係日本飲開既味道🤗牛肉外脆 內生所以係要自行燒一燒先食 按自己係喜好燒到7成熟 再點上有三種配料 調一調牛肉既鮮味👏另外我地仲叫左$108 兩個mini 飯北海道魚生飯蟹子蟹蓋飯 -當中有多多蟹膏 係好驚喜 超足料啊兩人食午餐 係超抵食而且份量係足料 雖說個飯係mini 但料係足😽 餐廳環境亦唔錯
佢門口已經吸引我地入去食 有時裝修好唔好都好影響個人胃口🙂

內在裝飾已經好日式啦😍

睇睇佢既餐牌 除左燒牛之外 原來仲有魚生飯 牛肉飯 🙂
$108 自選mini 飯 x 2
另可以追加溫泉玉子/飲品/刺身

燒牛有3款👇👇👇

我地叫左$188個個既燒牛餐

包左溫泉玉子、飯、味增湯
味增湯-係完全係日本飲開既味道🤗

另外我地仲叫左$108 兩個mini 飯

北海道魚生飯

蟹子蟹蓋飯 -當中有多多蟹膏 係好驚喜 超足料啊

2018-10-17 269 浏览
—一入到餐廳 已經聞到好香嘅烤肉味今日嘅前菜係洋蔥牛肉仲有d菇 入哂味好啱送飯味增松葉蟹蓋($48)滿滿嘅魚子醬鋪面 撈埋蟹膏蟹肉 鮮味突出明太子手羽燒($48/2隻)好鍾意食有stuffing嘅嘢脹卜卜嘅雞翼 輕輕一咬肉汁已經湧出明太子少少辣 食起嚟幾惹味白飯魚乾($68)脆卜卜 飲酒個陣可以做下酒菜燒茄子($48)每次見到餐牌有茄子就想嗌連皮都處理咗 淨返腍腍嘅茄子肉終於到今晚主打出場店員提醒大約每面燒15秒就可以食安格斯盛合($368)和牛油脂豐腴 嫩滑不再話下 安格斯牛相對肉味濃郁 牛舌較爽 有嚼勁 吉列牛 又係另一番風味 燒完仲係好多肉汁有芥末 鹽 燒汁蘸 不過我哋就鍾意食原味蔬菜類有蕃茄仔 甜番薯 南瓜片 蘆筍燒完和牛之後 滲出油份可以用嚟燒蔬菜冇咁易燶 同快d熟—————————————————————琥酌太子西洋菜北街159A號地舖

一入到餐廳 已經聞到好香嘅烤肉味
今日嘅前菜係洋蔥牛肉仲有d
入哂味好啱送飯
味增松葉蟹蓋
味增松葉蟹蓋($48)
滿滿嘅魚子醬鋪面
撈埋蟹膏蟹肉 鮮味突出
明太子手羽燒
明太子手羽燒($48/2隻)
好鍾意食有stuffing嘅嘢
脹卜卜嘅雞翼 輕輕一咬肉汁已經湧出
明太子少少辣 食起嚟幾惹味
白飯魚乾
白飯魚乾($68)
脆卜卜 飲酒個陣可以做下酒菜
燒茄子
燒茄子($48)
每次見到餐牌有茄子就想嗌
連皮都處理咗 淨返腍腍嘅茄子肉
安格斯盛合

終於到今晚主打出場
店員提醒大約每面燒15秒就可以食
安格斯盛合($368)
和牛油脂豐腴 嫩滑不再話下 安格斯牛相對肉味濃郁
味增松葉蟹蓋
明太子手羽燒
安格斯盛合
2018-10-17 358 浏览
相信吉列豬扒對香港人並不陌生,但吉列牛又有幾多人聽過?近年吉列牛由日本火紅傳入香港,有幸食過其中2間,而今餐正正是第3間。琥酌係香港首間以吉列牛為賣點居酒屋,吉列牛元祖!雖然琥酌一共有2間店,而我地選擇了比較方便太子店。門面有典型日式裝潢。入座後店員會送上前菜 – 蘿蔔牛腩牛腩同蘿蔔都煮得好淋好入味。清酒煮蜆呢道清酒煮蜆比平時日式餐廳食到嘅好唔同,清酒味道帶甜好易入口,而且蜆肉份量十足。味噌松業蟹蓋汁燒魷筒魷筒切為多件後再配上燒汁原隻上碟。值得一讚係魷魚入口爽而不韌,出色之處在於師傅火候控制同時間把握好。安格斯盛盒本來想點2份吉列牛,不過男友話想食多幾款唔同嘅牛所以叫左安格斯盛盒。除主打吉列牛外,盛盒有牛舌﹑安格斯牛及A5和牛。為配合燒牛肉,盛盒亦提供芥末﹑岩鹽及海鹽燒汁3種醬料。吉列牛做法係以麵包糠沾上牛肉後,再用高溫炸熟外皮鎖住肉汁。吉列牛 – 味道比較出眾,外邊鬆脆麵包糠再加上內里熟嫩牛肉口感一流!牛舌 – 雖然比較肥,但肉質爽口。安格斯 – 盛合當中,牛肉最厚。有別於其他在安格斯肉汁最多,個人覺得最正!A5和牛 – 因為和牛油脂分佈平均,放上爐上燒後變薄,入口即溶。作為香港元祖
相信吉列豬扒對香港人並不陌生,但吉列牛又有幾多人聽過?
琥酌係香港首間以吉列牛為賣點居酒屋,吉列牛元祖!
雖然琥酌一共有2間店,而我地選擇了比較方便太子店。
門面有典型日式裝潢。

入座後店員會送上前菜 – 蘿蔔牛腩
牛腩同蘿蔔都煮得好淋好入味。

汁燒魷筒
出色之處在於師傅火候控制同時間把握好。

安格斯盛盒
除主打吉列牛外,盛盒有牛舌﹑安格斯牛及A5和牛。
為配合燒牛肉,盛盒亦提供芥末﹑岩鹽及海鹽燒汁3種醬料。
吉列牛做法係以麵包糠沾上牛肉後,再用高溫炸熟外皮鎖住肉汁。
吉列牛
牛舌
牛舌 – 雖然比較肥,但肉質爽口。
安格斯
A5和牛

作為香港元祖店,整體都有着高水準表現!
2018-10-11
吉列牛
牛舌
安格斯
A5和牛
2018-10-16 168 浏览
係太子酒吧街附近有間食吉列牛既日本野一直都未試過,今日就專登黎試下喱間幾受歡迎的琥酌夜晚6點半都未夠,已經有兩枱客人燒緊佢地既吉列牛。睇睇餐牌,我地就叫左最普通既牛吉列御膳set,加d小食試一試佢。前菜係冰鎮蕃茄仔-宮崎冷蕃茄,食到有濃烈酒味,一咬落啲酒同蕃茄汁必晒出黎super甜甜的,好醒胃。前菜係有芝麻醬豆腐的芝麻醬真係好好味小食叫左明太子蛋卷+名古屋雞翼。明太子蛋卷都有5舊,起碼兩個人食。原來蛋卷同明太子都幾夾~名古屋雞翼有燒汁甜味,雞翼燒得岩岩好,雞肉保持到嫩滑,好味之後有一個焗雜菜,本來以為係普通蒜蓉牛油,原來仲加左明太子,令到喱個雜菜更加香,食落又惹味,以為普通既一道菜幾有驚喜,睇落普通,但香氣撲鼻,好值得叫主菜終於上了-牛吉列御膳一個吉列牛既set有:吉列牛,肉質視乎你叫既級數;另外會跟埋和牛、安格斯牛、牛舌,每款各4片,唔係吉列既;同埋少少南瓜、蕃薯仔、蕃茄仔。全部都係用黎燒既。燒既用具應該係一塊細鐵板黎,叫待應落少少油應該無咁易痴底~第一樣緊係試左吉列牛先,每面都係燒20秒左右,有三款醬汁:岩鹽、燒肉燒汁、Mustard。最普通既set牛肉肉質都安格斯牛(不過就唔清楚

super甜甜的,好醒胃。

前菜係有芝麻醬豆腐的
芝麻醬真係好好味

小食叫左明太子蛋卷+名古屋雞翼。
明太子蛋卷都有5舊,起碼兩個人食。原來蛋卷同明太子都幾夾~
名古屋雞翼有燒汁甜味,雞翼燒得岩岩好,雞肉保持到嫩滑,好味

主菜終於上了-牛吉列御膳

燒既用具應該係一塊細鐵板黎,叫待應落少少油應該無咁易痴底~

最普通既set牛肉肉質都安格斯牛(不過就唔清楚係咩部位),燒得岩時間就咁食都好正

咬落淋充滿油香;吉列炸得好脆,牛肉味夾落吉列原來都唔會好奇怪。個人認為吉列牛點mustard係最夾

之後就燒下其餘三款肉,和牛當然係充滿油香;牛舌厚薄岩岩好,唔燒太熟咬落都好淋,點d燒肉汁幾好;個人最鐘意係安格斯牛,肉味比和牛濃d,加岩鹽就最正

4種肉入面,當然吉列牛係最大亮點,如果個set有埋飯就更正。其餘三種肉雖然係喱到只係「配角」,事實上都係好高質

今次兩個人食一個set,其實唔係幾夠喉;如果對其他小食無咩興趣,一人一個set再share一個白飯,應該都夠飽

不過今次就無叫其他酒,下次黎會再試下其他吉列牛set
2018-10-14
2018-10-15 135 浏览
今日同男友去左試呢間好似幾有日本風格又有啲似居酒屋既日式餐廳😁$108可以揀兩款mini丼飯,仲送沙律同湯,好抵😯我哋叫咗一個吉列牛盛合同埋兩款迷你丼飯,包括 炙燒安格斯牛同埋滑蛋鰻魚😚吉列牛係由廚師微微炸過下,裡面仲係生嘅,另外有個細細既爐仔俾客人自己煎到想要幾熟😁 建議每邊燒幾秒就夠啦😋煎到直頭好似入口即溶咁😆😆佢有三款醬汁,我自己中意點一隻好似黑椒梅汁既醬,送白飯好正😋😋炙燒安格斯牛就由廚師燒得啱啱好, 夠juicy唔會韌, 個飯底有少少冬菇同洋蔥汁,好好味🙊🙊滑蛋鰻魚料都幾多,鰻魚唔腥, 個飯底有滑蛋鰻魚汁食下食下好快食左成碗🙈🙈呢間餐廳用料靚質素好,抵食唔貴,店員仲好有禮貌, 每次同佢講唔該佢都會覆番唔使客氣😂下次一定會再幫襯👍👏😍
$108可以揀兩款mini丼飯,仲送沙律同湯,好抵😯

迷你鰻魚丼飯
  • 滑蛋鰻魚
  • 安格斯牛
2018-10-15 92 浏览
不嬲都好鍾意食牛肉,所以午餐就揀左去食吉列牛🤡! 一見到個吉列牛裏面嘅肉係寶石紅色就已經好興奮😆 輕輕煎番香其餘兩面,就食得喇!仲有迷你野菜串燒可以燒黎食🥗安格斯牛肉鬆軟得黎有咬口,而且都香牛味!最值得讚嘅係外面嗰層脆漿脆得黎好薄,就算放耐左都keep到係脆👏🏻 而且有三款唔同配料可以點嚟食,最鍾意都係點岩鹽!😋 麵豉湯因為加咗雞皮去煮所以特別香濃~🐥 另外仲叫咗一個迷你松葉蟹蓋丼!🦀唔單只有好多蟹子,仲有蟹肉同埋蟹膏!用嚟撈飯食超正🤩朋友就叫咗個迷你牛肉丼,牛肉用汁煮過之後味道更濃郁!再加埋上撒左芝麻就更香~🍱.🎏:琥酌 (太子)太子西洋菜北街159A號地舖#吉列牛 #虎酌 #牛かつ #CutletBeef
輕輕煎番香其餘兩面,就食得喇!

仲有迷你野菜串燒可以燒黎食🥗

而且有三款唔同配料可以點嚟食,最鍾意都係點岩鹽!😋
麵豉湯因為加咗雞皮去煮所以特別香濃~🐥

另外仲叫咗一個迷你松葉蟹蓋丼!🦀
唔單只有好多蟹子,仲有蟹肉同埋蟹膏!用嚟撈飯食超正🤩

🎏:琥酌 (太子)
太子西洋菜北街159A號地舖

#吉列牛 #虎酌 #牛かつ #CutletBeef
  • 吉列牛
之前同媽咪食過尖沙咀嗰間琥酌 今次試吓太子呢間先😝 咁耐冇黎 又多咗嘢食喎😯😯 試多幾款先!😋小食我哋就叫咗個 1️⃣宮崎冷蕃茄 2️⃣名古屋雞翼 3️⃣清酒煮蜆1️⃣ 宮崎冷蕃茄 $38冷蕃茄中間軟淋淋 夠哂凍又fresh 食落原來有話梅味😯 有畫龍點睛嘅效果😯 好開胃嘅前菜!2️⃣ 名古屋雞翼 $68炸完都唔會太乾 表面仲有啲汁 味道甜甜地 就正常啦🤔3️⃣ 清酒煮蜆 $88呢個清酒味幾香喎煮得 個湯我哋都飲咗一半😋 蜆肉嘅份量都好多 亦唔會煮得過老 推薦!👍👍食完前菜 見到佢有個鹿兒島A5和牛盛合有和牛刺身 好似好正啊🤤🤤 不過要八百幾蚊👆 我地今晚都係食頂級安格斯牛吉列御膳先啦😛😛 個set有頂級安格斯牛 A5和牛同牛舌各四片 再有一客吉列安格斯牛 都係$368 cp值好似都幾高☺️👍醬汁有三款 左邊係鹽燒汁 中間係岩鹽 右邊係芥茉醬 最好食我就覺得係A5和牛啦 每邊燒15秒左右就食得😋 好有牛味又嫩滑😋 牛舌都唔錯!燒完仲好爽口!😝 最適合配少少岩鹽食!

宮崎冷蕃茄

2018-10-09
宮崎冷蕃茄
  • 安格斯牛吉列御膳
2018-10-12 129 浏览
之前去日本已經想試吉列牛,但係行程就唔到,唯有留返係香港試😆 一坐低已經會送上前菜,食落好似燜蘿蔔牛腩,入味而且煮到好冧宮崎冷蕃茄($38): 好鐘意!蕃茄好新鮮juicy,製作後有小小話梅香味,好好味,食完即刻好開胃到今晚既主角 - 安格斯盛盒($368)!份量比我想像中多,除左有吉列牛,仲有和牛、安格斯牛同牛舌各4塊!吉列外表薄得黎好香脆,一d都唔油!用小火爐每邊煎10秒就食得,一擺入口香脆得黎牛肉仲好柔軟,而且好多肉汁,有驚喜!側邊既和牛同安格斯牛都好高質!和牛差唔多做到入口即融,好香油香味;而安格斯牛就好重牛味,兩種都好正~我地仲叫左幾小食,擺碟靚,CP值高,味道中上日式炸豆腐($38)明太子玉子燒($48)燒多春魚($38)

一坐低已經會送上前菜,食落好似燜蘿蔔牛腩,入味而且煮到好冧

我地仲叫左幾小食,擺碟靚,CP值高,味道中上
日式炸豆腐($38)
明太子玉子燒($48)
燒多春魚($38)

2018-10-04 424 浏览
平日工作辛苦,假日要對自己好一點!吉列豬平時吃得多,今次終於可以一嚐吉列牛~我們初嚐牛吉列的餐廳是位於太子的「琥酌」店內裝潢擺設富有日本特式,環境很舒適。侍應會主動介紹餐廳受歡迎的餐點。知道我們目標是牛吉列後,還會詳細講解3款不同價格的牛肉分別,服務值得一讚!最後我們點了「頂級安格斯牛吉列御膳」和「特制鰻丼定食」。牛吉列外面包著薄薄一層麵包糠,炸至金黃香脆,但裡面肉質仍然保持濕潤。還可以清楚見到脂肪和肉紋的平均分佈,未吃已經知道一定非常美味!御膳會附有一個小鐵鍋,可以根據個人口味將牛肉兩邊煎香,然後再配以不同醬汁、岩鹽、蛋汁,各有風味!香煎過的牛吉列多了一種油脂香,有入口即溶的感口。我們點的是最便宜的牛吉列御膳,但已經十分驚喜,肉質柔軟,脂肪比例很好,不會滿口油脂而蓋過牛味。鰻魚燒得剛好,帶點焦香,加上微甜的鰻魚汁,配飯真是一絕!可惜當天的鰻魚不夠肥美,份量亦不多,少了些滿足感。總結:牛吉列的初體驗整體十分滿意,無論是服務、環境、味道都是一種享受。唯價錢稍高,但間中對自己好一點也是值得的!
平日工作辛苦,假日要對自己好一點!
吉列豬平時吃得多,今次終於可以一嚐吉列牛~

我們初嚐牛吉列的餐廳是位於太子的「琥酌」

店內裝潢擺設富有日本特式,環境很舒適。

侍應會主動介紹餐廳受歡迎的餐點。

最後我們點了「頂級安格斯牛吉列御膳」和「特制鰻丼定食」。

頂級安格斯牛吉列御膳

香煎過的牛吉列多了一種油脂香,有入口即溶的感口。

特制鰻丼定食

鰻魚燒得剛好,帶點焦香,加上微甜的鰻魚汁,配飯真是一絕!
可惜當天的鰻魚不夠肥美,份量亦不多,少了些滿足感。

總結:
唯價錢稍高,但間中對自己好一點也是值得的!

2018-09-25
午餐
特制鰻丼定食
  • 安格斯牛吉列御膳
2018-09-28 428 浏览
第一次試吉列牛Book左7:30 都要等10-15 分鐘,不過都算值得,兩人點左兩份牛吉列御膳,本來想點一份貴少少既牛,但聽到旁邊話兩個差唔多所以give up 左一上到黎已經覺得個吉列邊炸得好靚,然後放上個烤爐煮,幾好玩,但係時間要自己control好,因為個火都唔算細,如果唔係都好易overcook煮完再自己配醬汁,加溫泉蛋飯,當時冬天去食感得暖烘烘,加上好食,所以值得一試不過晚飯時間係幾多人,而且坐位都幾逼,所以不是坐低慢慢食既首選
第一次試吉列牛
Book左7:30 都要等10-15 分鐘,不過都算值得,

2017-12-03
  • 牛吉列御膳
2018-09-17 469 浏览
晚上到太子覓食,路過見到有間日本餐廳食牛牛的,看似頗有特色,便來試一下。由於時間尚早,店舖內只有一枱食客。餐牌上有幾種牛給你選擇,而我便選了吉列牛。正如照片所見,店員會先把所有食材整理好,才一次過上菜,賣相很美喔!有味噌湯,味道香濃;流心蛋整得剛剛好,很軟滑;飯是蜜桃小丸子最愛的紅米飯,感覺很健康呢;前菜有金菇,頗新鮮,醃得剛剛好不會太咸。至於主角牛牛,外邊有少少脆,要自己放上一個點了小蠟燭的窩子上烘烤,生熟度由自己控制,很好玩呢!肉的品質頗高,很香,好好味!惟一令蜜桃小丸子有顧慮的便是價錢,一客要三四百元,都頗昂貴,間中慰勞下自己便可以了。

最近工作順利,就安排同同事去太子食返餐好野慶祝一下因為太子有一間香港吉列牛嘅始祖,好耐之前開張嘅時候都食過亦都食過其他吉列牛,發現真係好大分別,呢度啲牛係好食好多!所以事隔接近年幾再嚟~前菜點了每人一份,露荀牛~賣相不錯,而且露荀已經設成一粒粒細小的,方便享用,上面的牛調味做得不錯,而且質感軟熟兩者配搭實屬吸引。芥末山藥秋葵$58鍾意食秋葵嘅我哋就叫一款秋葵嘅前菜,幾樣野嘅調味令到味道非常豐富但係又唔會太過濃郁,整體質感比較黏身,又有少少爽口,幾特別。和牛刺身真係超級正,表面已經有啲金萡,雖然食落去冇味但係影相好突出。同埋蝸牛刺身本身啲牛嘅雪花分布係非常平均,有接連不斷的脂肪,吃下去近乎入口即溶,有有香而且肥美。想味道層次多一點的話可以點上用多款配料攪拌而成的醬汁。安格斯盛盒$368好記得以前食吉列牛呢個套餐係咩都牛,有湯有前菜有飯,但係而家可能有啲人真係淨係鍾意食牛,所以套餐都變成全部都牛,但係就有多啲款式可以試晒。仲有不同汁~除咗有最基本嘅吉列牛之外、仲有和牛、安格斯牛肩胛同埋牛舌。總共四款不同的牛可以試勻~吉列牛表面比較香脆,裏面啲肉質都比較結實好強嘅牛肉味,唔能夠燒太耐,留返少

前菜點了每人一份,露荀牛~

芥末山藥秋葵$58

想味道層次多一點的話可以點上用多款配料攪拌而成的醬汁。

安格斯盛盒$368

吉列牛表面比較香脆,裏面啲肉質都比較結實好強嘅牛肉味,唔能夠燒太耐,留返少少紅色就最好食。

我就最鍾意食和牛,因為質感真係好肥美,脂肪比例好平均地多,而且接近有入口即溶嘅感覺

牛肩胛質感都係比起和牛結實得多,牛味就香啲,但係都唔會太硬,好易入口。

牛舌就比起其他肉更加爽口彈牙,時間處理妥當仲可以保留一定水份。

最得意嘅就係旁邊仲有一啲雜菜,包括番薯仔、南瓜、蔥等等,可以整熱少少食,令到唔會剩係得食肉咁Dry。