2018-11-10 2128 浏览
話說今日男友喺係太子附近做完辦完事、佢就吩咐我去接佢落堂直接去食午餐😂之前已經聽過朋友話附近間吉列牛🐮好正,所以仲唔畀我屈到佢請我食🥴到去餐廳門口發現推介自選二款丼丼飯,再包沙律同面豉湯,相當吸引。所以決定我就揀丼丼飯套餐,咁男友梗係食吉列牛啦😋👏🏼丼丼飯有本身都好多款,我揀左彩虹丼(+10蚊),有三塊海膽同埋三款魚子;另一個就揀左松葉蟹,有埋蟹膏同蟹籽🦀🦀🦀🦀🦀先黎左沙津同味噌湯,呢個味噌好濃啊🤤啱哂我,然後兩個迷你丼就分別黎啦先黎左個松葉蟹丼,嘩,原來用左個蟹蓋去裝啲蟹膏同蟹籽🤤啲蟹膏好甘香,易啲帶子就好香蟹味,好鮮甜!兩樣撈埋落啲煩到真係特別好食,從業蟹腳都啖啖肉,蟹味好香,唯一有少少可惜就係蟹肉有少少乾,但撈埋啲蟹膏一齊食就冇問題啦。彩虹🌈丼就係三種與子混合嘅丼物,仲有三粒海膽🥰不得不讚個海膽真係超新鮮😍本身已經好挺身、而且食落好甜好鮮味,咬落去又彈彈地!呢隻真係係我地喺香港食過最新鮮既海膽之一!👍🏼三色魚籽都好新鮮,如果啲飯係壽司🍣飯就會更好了🤪不過最期待既都係個吉列牛,只係黎左個爐都好興奮😍👏🏼份吉列牛定食好夠份量,有成11舊🤣👍🏼所以我地些牙都好夠食、而且仲有溫泉蛋🍳、粗

沙津、味噌湯

彩虹丼

美國安格斯吉列牛御膳

不過最期待既都係個吉列牛,只係黎左個爐都好興奮😍👏🏼份吉列牛定食好夠份量,有成11舊🤣👍🏼所以我地些牙都好夠食、而且仲有溫泉蛋🍳、粗鹽同芥末等。店員溫馨提示左我地每舊牛每邊都最少燒大幾10-12秒就食得,果然辣一辣佢放入口好甘好香、牛味都好鮮😍🥰👍🏼🎉真心好食!牛又冇筋,但又好有趙口,沾埋蛋汁送飯真係絕配💯

個吉列牛定食啲配菜都唔錯,有番茄仔、番薯同埋蘆筍。個子心番薯好甜,有煲到好林,好食!加埋要咗個碟豆花特飲,酸酸甜甜好清新,食咗個好滿足既weekend lunch 🥰
2018-11-10
沙津、味噌湯
彩虹丼
美國安格斯吉列牛御膳
  • 安格斯牛吉列御膳
2018-11-05 1549 浏览
早前香港掀起一股吉列牛風潮,不甚潮流的我至今仍未一嚐其滋味,故此今晚特意來太子這家琥酌試一試。餐廳主打吉列牛,有多個級別的牛肉選擇,另外亦有不同的小食及主食。前菜沙律奉送的沙律擺的漂亮有層次,擺上嫩滑豆腐,加入日式芝麻醬汁,沙律菜新鮮,味道清新可口,輕怡開胃。頂級安格斯牛吉列牛吉列一亮相便教人眼前一亮,紅肌白理,脂肪分佈勻稱,餐廳會提供熱石小火爐讓客人自行把半生的牛吉列烤至喜歡的生熟程度,一般每面烤10-12秒便可,入口外脆內嫩,肉味豐厚,酥香腴美,芳縈齒頰。日式炸豆腐看似平凡的炸豆腐,一入口卻令人驚喜萬分,裹住豆腐的一層脆漿厚薄得宜,鬆化香脆,入口不油不膩,豆腐件件口感外層爽脆且內裡軟嫩,配撘特製醬汁,惹味非常。芝士和牛吉列球用上和牛炸成吉列球,再加上芝士焗香,一咬外層焦香酥脆而內裡肉汁豐盈,甘腴可口。鰻魚三品茶漬飯鰻魚外皮烤的酥酥脆脆,裡面的魚肉卻依然細嫩肥美。第一品食是食原味,直接品嚐鰻魚飯以及醬汁的味道。第二品是加入佐料,加入青蔥、漬物及芥末的味覺刺激,偏清爽風格。第三品是加入暖暖的昆布湯汁,入口有齒頰留香、餘韻無窮的滿足感。

鰻魚三品茶漬飯
鰻魚外皮烤的酥酥脆脆,裡面的魚肉卻依然細嫩肥美。
第一品食是食原味,直接品嚐鰻魚飯以及醬汁的味道。
2018-11-05
2018-11-05 154 浏览
記得幾年前香港仍未興起吉列牛既時候,是這間餐廳作為先鋒將吉列牛帶入香港。當年食過覺得很出色,今天男友想食牛,突然想起這間餐廳便同佢黎食餐廳裝修得很像日本的居酒屋,擺滿日本酒的吧檯,掛了日本傘的天花,其實有時環境也是味道的一部分呢午市除了吉列牛之外,還有108自選午市丼飯套餐。迷你丼飯可以選擇兩個,滿足想一次試多些口味的貪心鬼(例如我)吉列牛我們選擇了$188的頂級吉列牛御膳,雖然是價錢較平的套餐,但是絕不馬虎,肉質也非常高質吉列牛的色澤非常美,可以看得出肉質很好由於鐵板夠熱,所以可以烤到表面微脆但內裏仍然半生,這是很多吉列牛店都做不到的牛肉咬落一點也不韌,而且非常多汁!此時的我很好奇更高級的牛會是多麼的好吃啊 ?半熟蛋淋上白飯,配上微微烤過的吉列牛食,幸福感100分另外還有一個自選迷你丼套餐,分別有沙律、赤味增湯和兩款丼飯。第一次喝赤味增湯,雖然比平常味增湯鹹但黃豆的風味更濃我們選了西京燒牛肉丼和滑蛋鰻魚丼。西京汁有點像甜甜的燒汁,不知不覺間會吃下很多白飯,好好食。滑蛋鰻魚的鰻魚很大塊厚肉,是肉質柔軟沒有骨的好鰻魚,好好吃這餐飯真的吃的很滿足

吉列牛的色澤非常美,可以看得出肉質很好

半熟蛋淋上白飯,配上微微烤過的吉列牛食,幸福感100分

第一次喝赤味增湯,雖然比平常味增湯鹹但黃豆的風味更濃

這餐飯真的吃的很滿足
2018-11-04 419 浏览
琥酌在太子地鐵站附近不難找,下午時段人流也很多。一進店內,就嗅到有香香的燒牛味,不禁說了幾次好香啊。餐廳很窩心,冷氣有不會吹到頭。頂級安格斯牛吉列御膳 $188,內有赤味噌汁、日本米飯、三色野菜盛合、溫泉玉子。吉列牛外層炸到脆脆的,再用小型烤爐按照自己喜歡的生熟程度去煎熟牛肉,熱辣辣的很好吃。$108自選mini 丼,有多款可選,我們選了北海魚生丼及松葉蟹丼,賣相太吸引,蟹蓋內放了兩款蟹籽,滿滿的味噌松葉蟹膏及蟹肉蟹柳,用來伴飯一絶。店舖很細心地將魚生丼的飯用醋飯,蟹丼則用白飯,我亂試將蟹膏配醋飯味道怪怪的,就知道原來飯的味道都是很重要,哈哈!香港的日本餐通常配白麵豉湯,比較少配赤麵豉湯,顏色比較深味道比較濃。用料新鮮,而且食得出每一個細節都是精心研究過,絕對值回票價。

餐廳很窩心,冷氣有不會吹到頭。

三色野菜盛合

北海魚生丼、松葉蟹丼
北海魚生丼

2018-11-03
三色野菜盛合
北海魚生丼、松葉蟹丼
北海魚生丼
2018-11-01 831 浏览
紀念日要好好慶祝一下, 當中一定唔少得一餐美味既晚餐。上網睇左好耐, 想搵間地點唔好太僻, 食物又有少少特別既餐廳......最後揀左呢間日式餐廳, 想試下佢既石燒牛有兩款牛吉列御膳, 分別係和牛同安格斯牛...日式小食....飯類同甜品..先上個餐前小食, 薯仔牛肉煮薯仔同牛肉都煮得好淋好入味精華係晒個汁道, 俾我飲埋呢宮崎冷蕃茄平時唔食生蕃茄既我都覺得唔錯, 酸酸甜甜, 感覺好fresh清酒煮蜆好大兜好多蜆喔!清酒濃度岩岩好, 除左食蜆之餘仲可以飲下鮮味清酒湯吉列安格斯牛份量都唔少, 可以happy share放係石燒道煎, 生熟度自己控制燒完之後外脆內軟, 牛肉好甘香肉質幼嫩個火都幾勁, 牛肉一放上去好快變色..鰻魚三品茶漬飯鰻魚好大塊喔, 已切件, 好方便食太好喇, 全塊鰻魚都冇骨, 而且燒得好香!第一份單食鰻魚飯, 品嚐佢原有既味道第二份加配料, 有4款呢 (飯素、蔥、山葵 & 黃瓜)第三份加清湯做茶漬飯三款唔同食法, 每樣都別有一番風味賣相唔錯, 好吸引丫!加清湯做茶漬飯...呢餐好滿意呀!!! 每上一道菜店員都會為你介紹,服務好好!!而且每款式都別出心裁,好有質素!值得推
紀念日要好好慶祝一下, 當中一定唔少得一餐美味既晚餐。
最後揀左呢間日式餐廳, 想試下佢既石燒牛

有兩款牛吉列御膳, 分別係和牛同安格斯牛...
日式小食....
飯類同甜品..

先上個餐前小食, 薯仔牛肉煮
薯仔同牛肉都煮得好淋好入味
精華係晒個汁道, 俾我飲埋呢

清酒煮蜆
好大兜好多蜆喔!
清酒濃度岩岩好, 除左食蜆之餘仲可以飲下鮮味清酒湯

吉列安格斯牛
份量都唔少, 可以happy share

放係石燒道煎, 生熟度自己控制
燒完之後外脆內軟, 牛肉好甘香肉質幼嫩

個火都幾勁, 牛肉一放上去好快變色..
鰻魚三品茶漬飯
鰻魚好大塊喔, 已切件, 好方便食
太好喇, 全塊鰻魚都冇骨, 而且燒得好香!
第一份單食鰻魚飯, 品嚐佢原有既味道
第二份加配料, 有4款呢 (飯素、蔥、山葵 & 黃瓜)
第三份加清湯做茶漬飯
三款唔同食法, 每樣都別有一番風味
賣相唔錯, 好吸引丫!
加清湯做茶漬飯...
呢餐好滿意呀!!!
每上一道菜店員都會為你介紹,服務好好!!
而且每款式都別出心裁,好有質素!
值得推介大家去食
纪念日
  • 鰻魚三品茶漬飯
  • 清酒煮蜆
2018-10-31 222 浏览
最近輕起食吉列牛襯今日有人生日同佢去食番餐😋😋😋6點左右去到鋪頭,時間尚早,一個客都無我地叫左一個和牛set再加其他小食落完單每人都有份小食個白蘿蔔炆得好入味(原來呢個係要收錢!小食費,食完先知🤷🏻‍♀️)明太子雞翼,幾脆一上台就勁香!好味啊!燒汁魷魚,兩個人食有d大份😂主角出場了👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻好食!!好滑又入口即溶既感覺太肥美,食多兩舊就覺得飽飽地個set唔跟飯~無飯下兩個人都食到好飽
最近輕起食吉列牛
襯今日有人生日同佢去食番餐😋😋😋
6點左右去到鋪頭,時間尚早,一個客都無
我地叫左一個和牛set再加其他小食
落完單每人都有份小食

個白蘿蔔炆得好入味
(原來呢個係要收錢!小食費,食完先知🤷🏻‍♀️)

明太子雞翼,幾脆

一上台就勁香!好味啊!

燒汁魷魚,兩個人食有d大份😂

主角出場了👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻
好食!!好滑又入口即溶既感覺
太肥美,食多兩舊就覺得飽飽地
個set唔跟飯~無飯下兩個人都食到好飽
2018-10-31
生日
2018-10-30 180 浏览
I’ve been searching for the best beef katsu gyu in Hong Kong. And today, I found it.The friendly stuff took us to our table, and started to walk us through the best in their menu.First, the braised beef and potato. The beef is braised for a long time that it makes itself very juicy and tender. It melt in your mouth. The potato soaked up all the flavor, very delightful.Second, crab shell stuffed with crab meat and miso. I prefer having this dish with rice. The crab and the miso complement each ot

Second, crab shell stuffed with crab meat and miso. I prefer having this dish with rice. The crab and the miso complement each other very well. Coupling with the rice this will blow your mind.

Third, Nagoya chicken wings. Nothing much to say about this. These wings are the best Yakiniku wings I’ve ever had in Hong Kong. Extremely delicious.

(Drumroll) The spotlight of the night, Angus beef Katsu-gyu. I’ve been to a couple places where they serve beef katsu, but none of those places is in the same league of this. The beef is perfectly fried, crispy on the outside, raw in the center. Angus beef is very high quality, exerting an intense beef flavor. After heating it on the stone, the flavor intensified, keeping its tender texture. If you order the set, it also comes with a small portion of A5 Wagyu, beef tongue and assorted vegetables.

Lastly, we had the toriyaki eel rice. With its amazing toriyaki sauce, the eel tastes amazing with the smoky flavor. Absolutely loving this.

So, there you have it. This has to be on your list. Let me know what you think.
2018-10-30 135 浏览
之前同老公去東京旅行,東京有一間好出名嘅吉列牛係必食㗎!而且二排隊嘅都係日本人,大排長龍!喺香港我哋真係未食過,想搵間香港最正宗嘅吉列牛食!雖然今日星期四係閒日,但係全場滿座!雖然位置都唔係喺鬧市,不過近地鐵站!內部裝修充滿日本風格而且好特別!前菜叫左羅白和牛,羅白好入味,和牛好林身~宮崎冷蕃茄:已去皮,入口好香甜但內裡一咬酸汁爆出黎,好特別,好好味👍🏼燒茄子已去皮,簡單又好味👍🏼叫左明太子雞翼同明太子蛋捲主菜安格斯盛合包括安格斯牛肉片+牛舌+日本A5和牛肩胛肉,吉列安格斯牛$368 再加上日本配菜有曰本南瓜,蕃茄同小蕃薯~燒物最佳配菜😁
內部裝修充滿日本風格而且好特別!
前菜叫左羅白和牛,羅白好入味,和牛好林身~
燒茄子已去皮,簡單又好味👍🏼
叫左明太子雞翼同明太子蛋捲
2018-10-29 267 浏览
第一次寫食評,大家多多包涵。今日出完糧,食lunch就緊係食豪d喇,所以同team同事就決定去食公司附近嘅好野,揀黎揀去都揀唔到,突然有個同事話不如食太子間吉列牛,之後我地就急急腳行過去喇。去到間餐廳好彩有張6人台埋緊單,我地淨係等左5分鐘就入去坐低。入到去大家都清一式叫最平果隻吉列牛餐,價錢大約係$200左右,傾傾下計,待應就幫我地set好位,放D調味同放個重點「火爐」落張台到。之後個吉列牛好快都上埋黎,我就最中意食呢d日本 1 set set嘅定食,次次食都感覺好舒服,可以同朋友食之餘又可以保持自己嘅私隱,想食咩先就食咩先。我本身想就咁食隻賣相咁靚溫泉蛋,但係食左一啖飯之後覺得個飯好dry,如果配埋吉列牛,食得好辛苦「所以我就果斷倒隻蛋落去個飯到,個吉列牛套餐即刻提升幾級。個吉列牛食法只係需要每邊燒十秒,再點小小汁就已經好好食,我最鍾意就係個海鹽,最能帶出個吉列牛味道。到最後食哂D吉列牛同飯,我就慢慢飲埋個麵豉湯作為呢餐嘅總結,麵豉湯個配料都幾多,我覺得係可以為呢餐做一個點綴。

2018-10-29
2018-10-28 153 浏览
其實這餐飯都已差不多3個月前了~ 現在才有空寫回~這晚是和男朋友, 約了媽媽,妹妹和妹夫一齊吃妹妹的生日飯~事前一早已問妹妹想食什麼~ 佢說讓我決定~剛好上OPENRICE見到港島有一間吉列牛餐廳~因為我們都沒嘗過, 就決定吃~打電話去BOOK位, 誰知已FULL。 然後再找, 就見到這間~就訂了這間~我們訂了7時的枱~ 那時都未算多人~我地一行人, 叫了一個特選A5黑毛和牛吉列御膳($568),一個頂級安格斯牛吉列御膳($368),一個一品琥酌炒飯($148), 和一個鰻三品茶漬飯($168)。最後還叫了2杯提子乳酸~提子乳酸挺好喝的~ 甜甜酸酸的~可是有點小杯了點~很快就喝了~價錢好像是$2X, 忘了~前菜是2個吉列牛御膳的前菜, 是菠菜~上面有點芝麻和魚鬆~挺開胃清新的~鰻三品茶漬飯 ($168)這個是媽媽叫的~ 媽媽說鰻魚也挺肥美的~醬汁也不錯~ 只是她不習慣吃茶漬飯, 最後都是當普通鰻魚飯一般吃了~一品琥酌炒飯 ($148)這個炒飯只是普通的一個日式炒飯~只是它配了一隻醬燒鮑魚和一粒珍寶帶子~味道都不錯~上: 特選A5黑毛和牛吉列御膳($568)下: 頂級安格斯牛吉列御膳($
其實這餐飯都已差不多3個月前了~ 現在才有空寫回~

這晚是和男朋友, 約了媽媽,妹妹和妹夫一齊吃妹妹的生日飯~
事前一早已問妹妹想食什麼~ 佢說讓我決定~
剛好上OPENRICE見到港島有一間吉列牛餐廳~
因為我們都沒嘗過, 就決定吃~
就訂了這間~

我們訂了7時的枱~ 那時都未算多人~
一個頂級安格斯牛吉列御膳($368),
最後還叫了2杯提子乳酸~

提子乳酸

挺好喝的~ 甜甜酸酸的~
可是有點小杯了點~
很快就喝了~
價錢好像是$2X, 忘了~
前菜

是2個吉列牛御膳的前菜, 是菠菜~
上面有點芝麻和魚鬆~
挺開胃清新的~
鰻三品茶漬飯
鰻三品茶漬飯 ($168)

這個是媽媽叫的~ 媽媽說鰻魚也挺肥美的~
醬汁也不錯~ 只是她不習慣吃茶漬飯,
最後都是當普通鰻魚飯一般吃了~
一品琥酌炒飯
一品琥酌炒飯 ($148)

這個炒飯只是普通的一個日式炒飯~
只是它配了一隻醬燒鮑魚和一粒珍寶帶子~
味道都不錯~
特選A5黑毛和牛吉列御膳
上: 特選A5黑毛和牛吉列御膳($568)
下: 頂級安格斯牛吉列御膳($368)

2個御膳, 其實都配有頂級美國安格斯牛肉片、
日本鹿兒島A5和牛肩胛片及嚴選牛舌芯(各四片)。
不同的地方在於吉列牛的選料~
特選A5黑毛和牛吉列御膳是選用A5黑毛和牛肩胛肉眼,
而頂級安格斯牛吉列御膳美國安格斯肩胛肉。
那當然, 是A5黑毛和牛比較好吃啦~ 入口即溶的感覺~
所以就那幾片吉列牛的分別, 就相差了$200了~

御膳提供了一個外觀典雅的明火鐵板爐讓客人烹調吉列牛~
其實每邊燒十多秒就夠了~
漂亮的牛, 生一點吃的比較好吃。

不過我個人認為吉列不吉列都沒大不了~
最緊要是牛肉要好, 這樣燒來吃就一定好吃!
2018-07-29
生日
鰻三品茶漬飯
一品琥酌炒飯
特選A5黑毛和牛吉列御膳
2018-10-27 1226 浏览
早排吉列牛傳到香港,一直心思思想試,喺朋友介紹下黎到太子呢間出名燒牛既琥酌。因為怕同人逼,所以揀開門時間正午12點去食晏,但都坐滿半席。黎到當然要試最多人推介既頂級安格斯牛吉列御膳果然係專食吉列牛既餐廳,隨餐仲配有岩鹽、芥末同燒牛汁三種醬汁俾客人自由選擇口味。燒牛汁香口惹味,芥末帶微甜同炸物極相配,而岩鹽則能提升牛既鮮味。"御膳"非常豐富,有溫泉蛋、味噌湯、各式配菜,好有置身日本既感覺吉列牛裹上薄薄炸粉炸至金黃,肉質鮮嫩,所選部位無多餘脂肪,即使經油炸後石燒亦唔會肥膩,店員建議可因應個人接受程度每面煎5-20秒。個人偏好生牛肉所以各煎5秒,入口軟熟帶嚼勁,配搭埋香脆既外皮口感非常豐富。溫泉蛋好大隻,生熟程度恰到好處,好好送飯。另外仲有$108套餐選擇,可以揀兩款迷你丼飯,試下唔同口味隨餐仲包味噌湯同沙律。朋友揀左柳川鰻魚丼同香蔥吞拿魚腩蓉丼。沙律好新鮮,份量多。味噌味道濃郁,真係有日本既味道鰻魚有三片,肥美肉厚,入口油香充足,滑蛋約八分熟,嫩身,但醬汁略嫌鹹左少少。吞拿魚腩蓉舖滿整碗飯,鮮味唔腥,口感綿綿,建議面頭既wasabii可以塗勻魚蓉再食,味道更佳。如果嫌唔夠濕仲可以撈生雞蛋液
黎到當然要試最多人推介既頂級安格斯牛吉列御膳

頂級安格斯牛吉列御膳

溫泉蛋好大隻,生熟程度恰到好處,好好送飯。
另外仲有$108套餐選擇,可以揀兩款迷你丼飯,試下唔同口味
隨餐仲包味噌湯同沙律。

朋友揀左柳川鰻魚丼香蔥吞拿魚腩蓉丼
沙律
沙律好新鮮,份量多。
赤味噌湯
味噌味道濃郁,真係有日本既味道

柳川鰻魚丼
香蔥吞拿魚腩蓉丼
吞拿魚腩蓉舖滿整碗飯,鮮味唔腥,口感綿綿建議面頭既wasabii可以塗勻魚蓉再食,味道更佳
如果嫌唔夠濕仲可以撈生雞蛋液,增加濕潤感。

話係迷你丼,但其實份量好足,女士唔係食量大既話一個已經夠飽,嗌一個套餐兩份食更划算,正常午餐價錢可以食到高質丼飯
2018-10-26
香蔥吞拿魚腩蓉丼
  • 安格斯牛吉列御膳
  • 香蔥吞拿魚腩蓉丼飯
2018-10-26 111 浏览
好想食肉,朋友介紹食呢間就即管試試!鹿兒島A5和牛盛會🤩$868加一包括鹿兒島A5吉烈牛,和牛三角肉,野菜😋同埋和牛刺生😋刺生油脂分佈平均,入口滿滿油香🤩吉烈牛,好林👍🏻整體尼講水準高,但食過一次就夠了😌
好想食肉,朋友介紹食呢間就即管試試!
鹿兒島A5和牛盛會🤩$868加一
包括鹿兒島A5吉烈牛,和牛三角肉,野菜😋
同埋和牛刺生😋
刺生油脂分佈平均,入口滿滿油香🤩

吉烈牛,好林👍🏻
整體尼講水準高,但食過一次就夠了😌

由於我住在太子的關係,每當太子開咗啲乜嘢新嘅餐廳我都會有衝動想去試😍我承認我係俾呢間餐廳嘅名字所吸引到,因為我好似識讀又好似唔識讀,哈哈我估應該係讀琥(虎)酌(雀)???如果有讀錯請糾正我,哈哈哈😂😂重點係就算知道個名點讀,都未必知佢入面食乜嘢於是我好奇想去上網睇吓,原來係食日本燒肉㗎!咦,我呢個食肉獸啱晒喎!所以前幾日就約埋個好朋友一齊過去食晚飯,睇吓佢啲野好唔好食😋佢啲食物感覺上都幾高級,而且有日本食飯嘅感覺,見佢所燒的肉由A5黑毛和牛,頂級安格斯牛,日本鹿兒島黃牛等等,款式都幾多花多眼亂🤩最後我哋揀咗一個$368的頂級安格斯牛吉列御膳,佢入面就會包左幾款唔同嘅牛肉同埋不同部位,另外佢仲有啲蔬菜包埋好似幾好咁👍,另外再叫咗幾款小食同埋前菜咁我哋就開餐啦😋前菜同埋小食上先,佢先上兩小碟嘅蘿蔔牛肉煮俾我哋,佢嘅蘿蔔煮得好入味牛肉亦都好林好鮮甜!😍我同朋友連湯都飲埋佢!之後佢上宮崎冷番茄🍅($38)有四小粒,睇似好矜貴得四粒擺響冰上面,原來每一粒都係精心傑作,蕃茄皮剝咗,再注入咗一定梅汁入去,成粒蕃茄都係青梅嘅味道!會爆汁㗎好似食緊分子料理!超開胃!👍然之後就係日式炸豆腐($38)同樣令

前菜蘿白牛肉煮

日式炸豆腐

然之後就係日式炸豆腐($38)同樣令人覺得好出色,出面有薄薄嘅粉漿,豆腐仍非常嫩滑,索左佢嘅醬汁,冇得彈!
清酒煮蜆

清酒煮蜆($88)是朋友話要點嘅,佢同一般日式餐廳唔同係佢呢度的蜆明顯大隻好多👍而且差唔多隻隻殼入面都有肉,佢個湯除咗有蜆肉嘅鮮甜,仲有淡淡酒香,講真我同朋友將個湯飲晒咁滯!真係好甜好好飲!😋👍
頂級安格斯牛吉列御膳

終於黎到重頭戲的頂級安格斯牛吉列御膳,佢嘅排場一啲都唔馬虎,首先店員會響你面前放個小火爐,在將御膳放到你面前,咁你自己可以一邊燒一邊食,幾好玩😋佢入面包左四款唔同嘅肉,佢仲有三款醬等你去點肉,鹽燒汁,岩鹽和沙律芥末醬😍
吉列頂級安格斯牛扒

首先當然有頂級安格斯牛吉列,呢塊吉列牛扒最大塊,切開足足有成八九件!我同朋友都覺得佢最有咬口,可能因為佢最厚切啖啖肉,呢個燒到五成熟,中間粉紅最正!👍我覺得呢款吉列牛配沙律芥末醬最夾!
安格斯牛肩胛

跟住我哋就放安格斯牛肩胛,脂肪比較少,較有咬口彈性😋牛味都比較濃,配岩鹽就最啱👍
A5鹿兒島和牛

日本A5鹿兒島和牛三角肉的肉質比較嫩滑,輕輕的燒兩面夾返上嚟就食得,係日本嗰陣時食頂級和牛嘅感覺,估唔到香港都食到😭淡淡地點鹽燒汁都已好正!
牛舌心

牛舌芯我哋都好意,薄薄的燒一下好快就食得,勁爽同埋一啲腥味都冇,反而食到牛嘅鮮甜😍令到我對牛脷改觀,平時我嫌牛舌核突唔食,今次真係俾佢的牛舌芯征服到🤩真心正!

成個月先仲會配埋一啲番薯仔番茄南瓜等蔬菜拼盤,不用只吃燒肉冇咁肥膩😆成餐飯都好有在日本餐廳食飯果種高質的感覺,如果係打返感受嘅話就係:覺得高級👍🤩

—————————————————
安格斯牛肩胛
A5鹿兒島和牛
牛舌心
2018-10-24 183 浏览
滋滋作響 一燒入魂前菜 麻醬豆腐 $10滑滑的豆腐配上麻醬是最佳拍檔!明太子玉子燒 $48明太子味道一向都有特別的感覺,難以由其他食材代替玉子燒以多層蛋漿而成,咬落感覺鬆軟旁邊有木魚絲,想不到加了在玉子燒的面可以這樣好吃!日式炸豆腐 $38豆腐一點也不容易散掉,豆腐外層炸至金黃,切開後可見滑嘟嘟的嫩豆腐,但又不易鬆散喜歡吃豆腐的我大愛這道菜終於到了我全晚最期待的餸菜了!店員準備好爐具及呈上調味料(芥末、岩鹽、鹽燒汁),等爐具慢慢發熱的時候,我一直在期待著牛的出現安格斯盛合 $368登登登凳!這款套餐包了四款肉和牛三角肉無可否認和牛三角肉比起另外的幾款肉脂肪量較多,吃起上來油花感較重,但又不至於膩不介意吃少少油脂的可以嘗試這一款安格斯肩胛肉感重,咬下去不會太硬不會太軟牛舌芯較薄切爽口,沒有很多多餘的油份吉列牛牛是生的,要再經過加熱才可食用但經過特別的製作方法,把外圍製作成吉列邊煎香後特別香口總覺得燒牛肉要配搭白飯才美味!一口牛肉一口飯 ❤
滋滋作響 一燒入魂

前菜 麻醬豆腐 $10
滑滑的豆腐配上麻醬是最佳拍檔!

明太子玉子燒 $48
明太子味道一向都有特別的感覺,難以由其他食材代替
玉子燒以多層蛋漿而成,咬落感覺鬆軟
旁邊有木魚絲,想不到加了在玉子燒的面可以這樣好吃!

日式炸豆腐 $38
喜歡吃豆腐的我大愛這道菜

終於到了我全晚最期待的餸菜了!

安格斯盛合 $368
登登登凳!
這款套餐包了四款肉

和牛三角肉
不介意吃少少油脂的可以嘗試這一款

安格斯肩胛
肉感重,咬下去不會太硬不會太軟

牛舌芯
較薄切爽口,沒有很多多餘的油份

吉列牛
牛是生的,要再經過加熱才可食用
但經過特別的製作方法,把外圍製作成吉列邊
煎香後特別香口

總覺得燒牛肉要配搭白飯才美味!
一口牛肉一口飯 ❤
2018-10-18
2018-10-24 145 浏览
星期六下午, 難得不用上大陸做野,約朋友 SHOPPING, 行到去太子,見到琥酌,就入去試下。入面感覺都幾日本feel,裝飾再加埋日文歌曲, 餐牌都幾多選擇,最後叫左個$108 兩個 MINI 飯 : 魚生飯配牛舌飯,再另加一個吉列牛。味噌湯,味道唔錯,同出面的比較,無甘咸。魚生飯,好多魚子,蝦大大隻,全部都好新鮮。牛舌飯,好耐無食到甘正的牛舌,肉質唔韌,燒得剛剛好。最後試吉列牛,真係要比個like佢,吉列粉唔會太多或油膩,皮剛剛好,自己動手燒, 好自娛!醬汁個人推薦芥末同岩鹽,芥末有小小辣,而岩鹽可以帶出牛肉味。

味噌湯,味道唔錯,同出面的比較,無甘咸。

魚生飯,好多魚子,蝦大大隻,全部都好新鮮。

牛舌飯,好耐無食到甘正的牛舌,肉質唔韌,燒得剛剛好。

2018-10-21