2018-08-26 579 浏览
是日用openrice book左位,但去到因為前一枱人未走,都要等大概15分鐘先入得,但都ok,唔算好耐。地點都好方便,太子站A出口一出行兩步就到啦~一點完菜,佢會俾左果免費前菜先。我諗未必次次果前菜同一樣,而我今日係汁煮牛腩加白同紅蘿蔔。我同朋友每人都有兩舊牛腩,見其他枱都係甘上下。味道不過不失,偏鹹,同埋白蘿蔔好多根,咬唔爛。但免費既都有食下。甘叫左杯特飲,藍蝶花特飲。本來睇圖都期待左一下,以為會好靚。點知一黎就係一杯紫色野飲,好似同圖完全不符。。。不過老實講唔計令人失望既外觀,味道係唔差既。叫左兩個小食,其中一個係明太子玉子燒。甘擺得都幾靚,岩哂相機食先既我。圖片都見到佢啲明太子俾得都好大方,好足料,食落去係一半明太子一半蛋既程度,明太子味好出。蛋都整得岩岩好,唔會太老,配埋側邊柴魚鬆食,味道好夾好好食,推介大家點既小食!另一個叫左既小食係名古屋雞翼。其實唔計端爐燒,佢另一個餐牌上既雞翼小食係明太子雞翼,但果個得兩隻同埋我地玉子燒都係有明太子,免得太重複,就叫左呢個有4隻既名古屋雞翼。甘問左店員話係鹹鹹甜甜醬汁燒出黎既雞翼。食落係偏鹹多啲,燒得岩岩好,唔會好鞋口,汁都好惹味既。

前菜

藍蝶花特飲

明太子玉子燒

名古屋雞翼

甘食左幾款前菜,終於到我地今晚既主角,鐵板吉列牛!甘同我網上睇到既餐牌有啲唔同,佢得齋牛冇話跟飯既套餐。佢有3個牛既餐,一個$868,一個$598,另一就係我叫$398。甘佢除左吉列牛之外,仲有各4片既牛舌,安格斯同和牛,仲有少少伴菜。因為係韓國食完一次碳烤吉列牛之後,去親韓國都會突登去食,甘既然香港有當然要試試啦,雖然香港真係貴好多~ 先講吉列牛,雖然香港唔係碳爐,但就牛肉黎講比起韓國既肉質同牛味都較佳,記住唔好烤太耐,太耐老左就哂左舊牛啦!然後佢既牛舌比起坊間食到既,都算切得厚身,係圖既左手面果藍,食落爽口得黎牛味好濃,好食。而個安格斯肩胛同和牛係我覺得最好食既,睇圖會見到佢脂肪分布好平均,稍微燒一燒出左啲油花就食得,食落好嫩,牛味濃,推介!

$398牛套餐

至於餐廳服務黎講,不過不失,可能因為鋪仔細,枱細,侍應收碟既速度都幾快。整體黎講,中意食牛既朋友可以黎試試,雖然價錢係偏貴左啲,但牛既質素係唔差既。
2018-08-25
明太子玉子燒
名古屋雞翼
$398牛套餐
  • 美國安格斯牛肉
  • A5和牛
2018-08-22 345 浏览
介紹炒飯,名古屋雞翼,淮山山葵,多春魚,粟米,因為全部嘅食材都好新鮮!!!粟米,每一粒都好大粒同埋好有口感,好實在!雞翼每一隻都好大隻,絕對唔係雞翼仔,係大雞翼,而且燒嘅味道,亦都好好,鎖‘‘肉汁‘‘好成功! 淮山山葵,估唔到可以做到喺日本嘢食嘅水準,而且配合,再加埋 wasabi 絕配!炒飯好有驚喜!!! 因為炒飯初頭以為佢係好似福建炒飯咁,點知佢出到嚟係有鮑魚,勁大隻帶子,再加埋‘‘魚子‘‘? 總之,好驚喜! 同埋,賣相仲好,推介你一個炒飯可以試下!
粟米,每一粒都好大粒同埋好有口感,好實在!

2018-07-12
2018-08-20 244 浏览
星期五晚上去食,一定要book 位,因為坐位不多,好快就會full, 打電話book 位就唔洗驚冇得食啦~和式牛吉列御膳吉列牛🐮煮法:好簡單!!只要將吉列牛放喺鐵板,每邊燒大約10秒 就食得👍🏻 仲有肉汁!炸粉其實唔多,唔會覺得奇怪~ 推薦一試!!成個Set 有好多野食珍珠米🍚溫泉玉子🥚配菜都好味!🤤薯仔沙津🥔 椰菜絲沙津🥗自家制漬物🍽味噌湯🥄汁都有幾款揀:燒汁/芥末/柚子醋仲點左兩隻鮑魚幾新鮮鰻魚玉子當小食幾適合

和式牛吉列御膳

鮑魚
2018-03-10
鮑魚
2018-08-17 177 浏览
潮流吉列 - 琥酌·曾經係香港紅極一時既琥酌,係吉列牛界數一數二,開店時已經非常想試,但一直都未有機會,今日終於來到試下佢。叫左最平個個set試下佢。$368 吉列安格斯牛 + 12塊生牛肉薄片。個12塊薄片都係要燒一燒先食,味道唔錯,吉列牛就粉厚薄得宜,味道不錯。呢個set唔好處係無飯跟,食牛真係要配白飯先過癮。最好食既係和牛刺身,入口順滑,入口即溶。小食方面,炸豆腐都唔錯,豆腐好似玉子豆腐咁,唔錯。太子區其中一個唔錯既選擇,如果想食吉列牛,呢到真係一個好選擇。推薦各位來呢到試下
潮流吉列 - 琥酌
2018-08-15 132 浏览
朋友推介嘅一間吉列牛專門店 舖面細細但入面座無虛席 望一望周圍幾乎大家都係叫咗吉列牛set嚟食😆😆吉列牛有分唔同等級 我地叫咗個約$180嘅set嚟食 入面有十塊吉列牛、一個沙律、一碟細細碟嘅菇、一隻溫泉蛋同埋一碗飯。上餐嘅時候,店員姐姐會上埋一塊燒緊嘅鐵板,用嚟燒吉列牛;店員亦好細心介紹每一款前菜同醬料名稱同味道。輕輕燒一燒之後就開始食啦,吉列牛無論口感、味道定肉質都好正😍食緊嘅時候已經諗緊下次幾時再嚟食好!呢間琥酌除咗食物質素好之外,店員服務態度都非常之好,成餐飯食得好舒服😋
2018-08-11 210 浏览
位於太子的琥酌,鄰近地鐵站,位置易找,十分方便。可能用餐是閒日,所以店鋪人客並不多,十分寧靜,很適合我跟一年沒見的朋友好好聚聚。一坐下來打開餐牌一看,吉列和牛並沒有以套餐形式提供,不同級數的就只有三種選擇。我倆最終選擇了$598的霜降吉列和牛。除了吉列和牛外,還配有兩種不同位置的牛肉及牛舌,看餐牌以為份量不少,但上檯一看,份量其實不多,除牛肉外,還配有少量蔬菜,可平衡那些油份。是晚店鋪提供每位客人的前菜也是以牛為主,蘿蔔牛肉粒,味道不錯,牛肉粒很腍,牛味也重。牛肉自烤,店員提議吉列牛每面烤10秒左右,我們跟足建議,雖然選的是霜降牛肉,但入口並沒有即溶的感覺,未算是硬,但像是有根般,要咬一段時間才可吞下,而附上的三小碟牛品,也只是普通質素,牛味不足。全晚我最欣賞的反而是這碟燒河豚乾,醬汁鹹鹹甜甜,河豚乾燒得恰到好處,不會過乾,食到停不下來。假如此店於晚市也能提供套餐,相信會吸引多一點。是晚選擇比較少,而相對價錢亦高,質素未能如想像般好😔

2018-08-06
上次去日本無食到吉列牛,唯有係香港食住先!吉列牛盛宴上枱已經覺得超豐富!估唔到質素都唔錯,有成20塊牛肉分別係吉列牛、和牛、安格斯牛、牛舌油脂豐盈嘅牛肉放係石爐上煎15秒左右就食得睇下個人喜歡嘅熟成度,牛油被煎左出黎!入口依然多汁,牛味濃厚,好正喔!鰻魚三品都係另一推薦!和牛set無配飯點多個鰻魚飯or小食就啱曬!鰻魚有四大塊,肥美嫩滑嘅口感真係一絕鰻魚汁屬於咸香、唔係甜嗰種,食完唔膩!仲可以加上伴餐嘅配料同茶做茶漬飯~一開始加少少茶覺得幾好食,但後來加太多就沖淡曬啲味⋯建議用碗加少少試下啱唔啱口味先,有啲人唔鍾意嫁!我就鍾意就咁食加飯素,btw鰻魚四塊唔夠喉啊仲有個前菜蘿蔔炆牛腩都唔錯呢牛腩好淋!入口即溶咁制!

上次去日本無食到吉列牛,唯有係香港食住先!
吉列牛盛宴上枱已經覺得超豐富!
估唔到質素都唔錯,有成20塊牛肉
分別係吉列牛、和牛、安格斯牛、牛舌

油脂豐盈嘅牛肉放係石爐上煎15秒左右就食得
睇下個人喜歡嘅熟成度,牛油被煎左出黎!
入口依然多汁,牛味濃厚,好正喔!

鰻魚三品都係另一推薦!和牛set無配飯
點多個鰻魚飯or小食就啱曬!
鰻魚有四大塊,肥美嫩滑嘅口感真係一絕
鰻魚汁屬於咸香、唔係甜嗰種,食完唔膩!
仲可以加上伴餐嘅配料同茶做茶漬飯~

一開始加少少茶覺得幾好食,但後來加太多就沖淡曬啲味⋯
建議用碗加少少試下啱唔啱口味先,有啲人唔鍾意嫁!
我就鍾意就咁食加飯素,btw鰻魚四塊唔夠喉啊

仲有個前菜蘿蔔炆牛腩都唔錯呢
牛腩好淋!入口即溶咁制!
2018-07-25 449 浏览
本來跟同由籍外出工作為,打算忙裡偷閒一下。由觀塘出發到太子,找好吃的。本來是被吉列牛所吸引而來。沒想到原來午餐菜單沒有吉列牛的選擇。因此,只好要1份正價吉列牛和1份午餐和牛set。因為和牛遲一點來,而且不抱有期望,所以沒有為它拍照,很可惜。但是兩者比較之下,出乎意料,午餐的和牛set竟比正價的吉列牛好吃。慶幸跟同事分享著吃,下次便更懂選擇了。味道環境跟服務都很多,價位有一點點高,但各方面都能讓客人感到值得,整體是會希望再吃的。
本來跟同由籍外出工作為,打算忙裡偷閒一下。

2018-07-23
午餐
  • A5和牛
2018-07-13 389 浏览
喺西洋菜街搵到一間專食牛嘅“燒燒“ 即係要自己落手落腳燒熟啲牛"嘅餐廳。本來以為會食到一身牛肉味,但係餐廳嘅冷氣教到好大,所以都可以叫做吹得散啲肉味。不過就要留意唔好坐喺冷氣機底,因為會有滴水嘅情況出現。講返重點,成個晚餐只有三個燒牛肉嘅set。每一個set嘅side dishes全部一樣:有前菜,麵豉湯,沙律菜,白飯同埋一份因應牛肉質量而定價嘅吉烈牛,分別由198蚊嘅安格斯牛,上至498蚊嘅a5和牛。同朋友一行二人trytry佢嘅牛肉餐,叫咗一個最平嘅餐同最貴嘅餐做比較。 當然一分錢一分貨嘅定理係正確的A5牛入口似豆腐,好快溶化,完。唔需講太多。不過我建議店員可以多作講解所提供醬油嘅使用方式~
A5牛入口似豆腐,好快溶化,完。唔需講太多。

不過我建議店員可以多作講解所提供醬油嘅使用方式~
A5和牛set
2 dinner sets
2018-07-12
A5和牛set
2018-07-11 262 浏览
週末完結前,難得到處走黎到呢間琥酌試一下本來想試吉列牛但靚吉列牛比較貴所以今日簡左其他定食餐,有和牛燒肉食都一樣好環境舒服,價格中上靚吉列牛定食$188忘記名字既和牛燒肉定食 $118 ★★★★口感味道都係四粒星,只係望落去肉量不足,但女生份量係足夠既,男生可能稍為差一點,但還是比較膩,因為和牛較油,口感滑口貼心的放好石燒座,我們二人叫了兩個同樣的定食,醬料放好後店員亦為我倆介紹是什麼醬汁服務一樣值四星
週末完結前,難得到處走
黎到呢間琥酌試一下
本來想試吉列牛
但靚吉列牛比較貴
所以今日簡左其他定食餐,有和牛燒肉食都一樣好

環境舒服,價格中上
靚吉列牛定食$188

忘記名字既和牛燒肉定食 $118 ★★★★

服務一樣值四星
2018-07-07
2018-05-28 203 浏览
見香港越開越多吉列牛,下定決心要試曬佢!前排就去左位於太子既琥酌牛カツ居酒屋地理位置方面,近太子地鐵站,都幾方便!到野食方面喇,Menu有幾款牛比我地揀,價錢就由$188到$3XX左右啦今次就試左最平既安格斯吉列牛套餐 $188包小食、湯、沙律、白飯,麵豉湯都唔算貴!比起日本,呢間就肯定貴左少少同埋味道冇日本個啲咁正嫁喇但佢比起香港其他既吉列牛係仲keep到個種吉列脆皮同厚薄適中不過有幾件係特別多筋,冇咩牙力既我就要咬耐啲調味方面就比左柚子醋、芥末同燒汁,特別推介點呢個芥末醬同吉列牛出奇地夾整體黎講都ok!! 會再翻黎試下其他既吉列牛!!
見香港越開越多吉列牛,下定決心要試曬佢!

前排就去左位於太子既琥酌牛カツ居酒屋
地理位置方面,近太子地鐵站,都幾方便!

今次就試左最平既安格斯吉列牛套餐
 $188包小食、湯、沙律、白飯,麵豉湯都唔算貴!
比起日本,呢間就肯定貴左少少同埋味道冇日本個啲咁正嫁喇

不過有幾件係特別多筋,冇咩牙力既我就要咬耐啲

調味方面就比左柚子醋、芥末同燒汁,特別推介點呢個芥末醬
同吉列牛出奇地夾

整體黎講都ok!! 會再翻黎試下其他既吉列牛!!
安格斯吉列牛套餐
2018-05-21
安格斯吉列牛套餐
2018-05-24 175 浏览
👁‍🗨牛吉列御膳💲188大半年前去過尖沙咀分店食佢既會席料理,呢日一心諗住去太子分店試埋多人推介既鰻魚飯,點知原來太子分店夜晚冇鰻魚飯食😞咁就唯有叫番個吉列牛啦因為上次係食會席料理既關係,冇機會試倒牛吉列御膳既配菜,原來御膳除左有吉列牛同飯之外,會有一碗赤味噌湯,溫泉玉子,自家製漬物,椰菜絲沙律同埋龍蝦薯仔沙律😬個人幾鍾意佢既溫泉玉子,帶點柚子味,撈飯食一流😋龍蝦薯仔沙律亦都有驚喜,賣相吾會覺得佢係沙律,食落有好香既蛋黃醬味之餘,真係有龍蝦係入面😇至於吉列牛,就叫左係呢間店最平最普通果隻-美國安格斯牛肉🙃一如以往,牛肉有頗濃既牛味😋點燒都有肉汁😇吉列皮仍然保持倒水準,非常貼身,絕不鬆散🤡不過成個御膳既份量吾係太多,食完只係有七八成飽😳🔛 整體評分(7.5/10)
👁‍🗨牛吉列御膳💲188

不過成個御膳既份量吾係太多,食完只係有七八成飽😳

🔛 整體評分(7.5/10)
2018-05-19 202 浏览
受食評吸引而來......開飯訂座 星期六1:001) 環境: 旺區小店 ,坐位與坐位之間好近,上菜都唔太夠位,有點危險⚠️但個人坐位唔逼,都坐得舒服,補番數2) 服務: 其他都唔太多人,walk-in 都唔洗等,雖然我有訂位, 店員都有禮貌,很有誠意...上菜都會解釋汁醬👍👍👍 整體令人舒服3) 味道: 。豆付蟹肉 - 冷盤 味道很夾,豆付 中層蟹肉 底層木魚 和䓤⋯⋯幾好。明太子山藥芝士燒 - 唔系太夾口感,山藥爽脆,芝士好多,盐可能唔均勻,有時食到好咸。這個可以不食👎🏼👎🏼。吉列牛 $188 配 粉紅岩盐,柚子盐,wasabi , 燒汁,芝麻汁,柚子汁配菜 燴菇菇 龍蝦沙律球 菜絲 主角 吉列牛。用熱板燒燒兩邊,10 秒就夠,都好淋,只系有一條根仔,有點美中不足。牛肉味都唔穌,唔會好油。我本來唔食牛,但這個我都接受到.....幾好味咁多種汁......我最鐘意配 岩盐,原味,唔會搶過其他味。份量,真系被食評照片誤會,看似好大件,其實每舊都系一口......😂😂唔算太大份性價比: 雖然唔算好平,但味道算中上。兩個人。3樣野 $350.......性價值普通總括: 值得支持小店
受食評吸引而來......開飯訂座 星期六1:00

但個人坐位唔逼,都坐得舒服,補番數
3) 味道:
配菜 燴菇菇 龍蝦沙律球 菜絲

總括: 值得支持小店......好似尖沙咀新開多間
豆腐蟹肉
明太子山藥芝士燒
豆腐蟹肉
  • 美國安格斯牛肉
2018-04-27 178 浏览
由於訂了枱, 所以不用等待就入座了~~牛吉列是日本非常受歡迎的食材, 今天自己一個享受琥酌晚餐, 另有一番風味 , 首先店員向我介紹MENU的牛牛選擇.. 提供高品質的吉列和牛和一眾高人氣日本料理,舒適的用餐環境的確大滿足!!!全店除了有些小食外, 主打就是吉列和牛定食! 這店分了幾款平至貴的牛牛選擇, 我選了份中價around $300, 但其實已經好好味了, 自己放上燒, 想食幾多成都得, 外層係金黃吉列脆皮, 這樣的日式料理吸引, 值得一試定食, 除了主菜之外, 配菜也好好味, 有我鍾意的雞蛋沙律薯仔同已調味既白色菇!
由於訂了枱, 所以不用等待就入座了~~

2018-04-17
2018-04-21 142 浏览
Me and my partner came back from Japan recently and we wanted to see if Hong Kong had any good alternatives to the beef katsu we had there (which was 10/10 by the way).We came to this restaurant without booking and it was ok to just walk in and sit down, there wasn’t many people for 7pm. I would recommend booking if you’re eating with more people, however. The waiters were really friendly and the atmosphere was good and quiet. They have better service than most restaurants I have been to in HK,

The waiters were really friendly and the atmosphere was good and quiet. They have better service than most restaurants I have been to in HK, they even waited until everyone finished their meal before cleaning the table, which is really appreciated. They were also really quick with refilling my tea which was nice.

So, I had the beef salad and my partner had the wagu katsu. My salad was ok, I would have said that I would have liked more of a salad than what I got, it was quite a small portion but it could have been an appetiser, I wasn’t sure.
The hot plate that my partner used to cook his beef didn’t get very hot, but he complained a lot about the authenticity. I tried it and think that the wagu didn’t have much flavour, I didn’t really like it compared to what I’ve cooked at home before. The same goes for the beef in my salad, which was very thin slices of beef. It wasn’t bad but it wasn’t good either.

Overall I would say that the food is pretty unique for HK and an alternative who have tasted the real thing in Japan. However I would say the flavour isn’t really there in the beef, and because of that I would say it’s a bit too expensive for what you get.