2019-01-20 50 浏览
好懷念係日本食既吉列牛,於是係Openrice 搵下邊到有得食中午到達,出奇地人流不多。成間鋪好有日本居酒屋的味道假日午市set,我地叫左一個元祖牛吉列定食和頂級安格斯野菜鍋燒烏冬。前菜沙律店員說只需放上個爐燒10-12秒便可。有得食,又有得玩。生熟的程度自己控制有三個醬可以點,芥末,鹽同燒汁,我最喜歡點芥末醬,出奇地十分夾。呢個烏冬好味,勁彈牙!!而個湯都好鮮甜,牛肉肉味濃。另外,而家做緊promotion ,like fb and share有movenpick 送!好正牙!可惜晚市先有。

中午到達,出奇地人流不多。成間鋪好有日本居酒屋的味道

前菜沙律

店員說只需放上個爐燒10-12秒便可。

有得食,又有得玩。生熟的程度自己控制

呢個烏冬好味,勁彈牙!!而個湯都好鮮甜,牛肉肉味濃。

2019-01-20 28 浏览
呢間位於太子既琥酌係日式吉列牛既居酒屋餐廳既裝修好有日式既風味前菜-煮牛脷蘿蔔味道清甜,口感夠淋,牛脷夠入味,正👍🏻日式炸豆腐外層薄薄既炸粉,入面係軟滑既豆腐,兩種不同既口感配合埋,真係做得好唔錯!河豚乾每次去日式居酒屋,都一定係會點既!基本上都唔會有乜失手。和牛涮涮鍋和牛,果然係唔同啲!平時喺其他地方食既牛肉鍋,都係用普通肥牛,牛肉又肥又無乜牛味,呢度既牛就滑好多!牛味濃!真係同平時食既差好遠主打既吉列牛有日本既味道啊!將吉列牛放上鐵板上每邊燒15秒就食得!牛層脆,加埋燒完既牛肉香味,一流👍🏻仲有三款調味醬汁可以用
呢間位於太子既琥酌係日式吉列牛既居酒屋

餐廳既裝修好有日式既風味

前菜-煮牛脷
蘿蔔味道清甜,口感夠淋,牛脷夠入味,正👍🏻

日式炸豆腐

河豚乾
每次去日式居酒屋,都一定係會點既!基本上都唔會有乜失手。

和牛涮涮鍋

主打既吉列牛

有日本既味道啊!將吉列牛放上鐵板上每邊燒15秒就食得!
牛層脆,加埋燒完既牛肉香味,一流👍🏻

仲有三款調味醬汁可以用
2019-01-18 531 浏览
今日出糧,當然要帶屋企人去食好野啦經過太子條酒吧街,見到人山人海排野隊~~俾佢吸引住左~其實而間我之前都食過媽媽見愛回家d人介紹過佢又想走入去試 hahaha 牛舌炆蘿蔔前菜黎講相當不錯~蘿蔔十分入味清甜! 牛舌因爲我地好少食所以淺嚐左少少~但都唔差喔!河豚乾🐡 勁好味 味道鹽鹽地又甜甜地好得意點地d沙律醬 非常野味 yummy 送酒一流~明太子燒厚揚叫而個其實係因為自己超愛食明太子 ~一啖咬落去先知佢係豆腐豆腐超級滑反而係我覺得豆腐比明太子更出色和牛涮涮鍋和牛加埋生雞蛋真係見到都流哂口水啦生雞蛋🥚撈落d牛到令到d肉質勁滑 撈一陣d餘溫會令牛肉變熟牛味仲要好重而個真心要試試佢啦安格斯盛合 完全係為左佢而到訪果然係無失望既而個係又玩得之餘 又好味之餘仲可以呃like 添佢既生熟度可以按照自己喜歡而定仲有三種醬汁可以俾我地揀勁正唷!送飯食very good lalala 屋企人都覺得好滿意唷
今日出糧,當然要帶屋企人去食好野啦

經過太子條酒吧街,見到人山人海排野隊~~
俾佢吸引住左~其實而間我之前都食過

仲有三種醬汁可以俾我地揀
勁正唷!送飯食very good lalala

屋企人都覺得好滿意唷
2019-01-17 30 浏览
難得早放工又如約來吃一餐牛肉盛宴。應該是話一口一口牛的質感,同朋友選擇再三,決定這間琥酌。卡位不多,早早訂左一張卡台就坐。點餐當然是明太子優先。推薦雞翼是首選呢。

2019-01-15 55 浏览
今日難得兩個撐枱腳,決定食餐好D慰勞吓自己,其實想食吉列牛好耐,所以行過見到"和牛",自自然然吸咗我入去~店內以木系裝潢為主,雅緻得嚟又不失格調,我地較早入座,7:30可以避開咗晚上用餐高峰期,可以慢慢享受食物同環境連餐牌都有木系特色吉列牛有三款選擇,我地揀咗中上價錢嘅安格斯盛盒嚟試除吉列牛外,亦有其他和牛盛合可以選擇,用料矜貴上盛除平常座位同卡位,仲設有吧枱,另有一番風味前菜係胡麻醬凍豆腐沙律夠麻香又微酸帶甜,非常醒胃再嚟就係鐡板山賊汁和牛粒,個汁名好得意,配上原粒黑椒粒及洋蔥,清甜可口,一啖一粒。個汁同D黑椒又將和牛味道提升不小另外一個係吉列和牛Pizza,餠底又薄又脆,加上蕃茄醬同芝士,再放上吉列和牛同蛋黃醬,層次豐富等咗咁耐,終於等到我最期待嘅吉列牛,除牛外,仲有醬料比你煎好後佐牛食,蜜糖芥末,海鹽同鹽燒汁,而且師傅先將和牛面炸脆,再由客人自行放上燒爐煎熟。店員建議每面15秒就啱啱好,平時唔食帶粉紅牛扒的我,都接受到。入口即化,啱啱好,唔會老同鞋食咗幾樣較濃味食物後,食返個清小小嘅湯飯清一清,雖然話清,但用料一上都唔差,呢個野菜牛肉泡飯亦用上和牛嚟煮,既清又鮮,加埋隻旦、D葱花
連餐牌都有木系特色
吉列牛有三款選擇,我地揀咗中上價錢嘅安格斯盛盒嚟試
除吉列牛外,亦有其他和牛盛合可以選擇,用料矜貴上盛
除平常座位同卡位,仲設有吧枱,另有一番風味
前菜係胡麻醬凍豆腐沙律夠麻香又微酸帶甜,非常醒胃
安格斯盛盒
食咗幾樣較濃味食物後,食返個清小小嘅湯飯清一清,雖然話清,但用料一上都唔差,呢個野菜牛肉泡飯亦用上和牛嚟煮,既清又鮮,加埋隻旦、D葱花同紫菜就更提鮮~
安格斯盛盒
  • 前菜
2019-01-15 26 浏览
好耐無食過吉烈牛啦,於是根據朋友介紹,就決定試一試呢間,點知真係好有驚喜,成餐飯都好滿足阿🥰🥰一入到去已經覺得好靚,好日本風🇯🇵令到成餐飯都幾好feel😍😍首先,前菜就食左豆腐沙律🥗,酸酸地既汁配上新鮮既蔬菜好開胃,豆腐既豆味亦都好濃👍🏻👍🏻之後就叫左日式炸豆腐,炸完既豆腐放上咸咸地既湯汁上面,配搭得好好,即刻感覺無咁熱氣👍🏻👍🏻而豆腐上面都放左啲紫菜同木魚,為舊豆腐添上更多既味道同口感,yummy😋😋地獄蕃茄安格斯牛肉鍋🍅🐄🌶呢個鍋既牛肉上菜個陣係仲生生地,可以自己根據自己想食既熟度再決定啲牛肉係鍋既時間,而牛肉亦都好滑,牛味都夠濃👍🏻👍🏻湯底酸酸辣辣,令人愈飲愈想飲🥰🥰入面亦都有唔同既蔬菜,例如:白羅白、紅羅白、娃娃菜等配料,索曬個湯底好正😋😋鰻魚三品茶漬飯呢個飯一上枱個陣已經令我好驚喜,因為外觀真係好靚阿😍😍係未加茶當泡食前,我就咁試左一舊鰻魚同啲飯,已經覺得好好食👍🏻👍🏻之後我就加左茶、紫菜、同少少蔥再泡飯食,點知仲好食,濕濕地好似湯飯咁😍😍食極都仲好想食😋😋安格斯盛盒🐄🐄呢個吉烈牛絕對會係我再幫襯既原因😍😍牛肉好鮮嫩,亦都好重牛味,我比較中意加上海鹽黎食,少少既鹽已經好帶得出

地獄蕃茄安格斯牛肉鍋🍅🐄🌶

鰻魚三品茶漬飯

安格斯盛盒🐄🐄
呢個吉烈牛絕對會係我再幫襯既原因😍😍牛肉好鮮嫩,亦都好重牛味,我比較中意加上海鹽黎食,少少既鹽已經好帶得出牛肉既濃味,而且好juicy😋😋

2019-01-09 55 浏览
上次食完尖沙咀琥酌後直到而家,對佢嘅吉列牛同炒飯念念不忘🥰,已經打定心水要再食多次。而今日禁岩去太子聯合行街,行完就過太子既分店食,十分順路😆太子分店並非位於大街大巷,雖然靠近地鐵站,但係都比較隱蔽,不過驟眼睇整條街道之中,琥酌係最引人注目嘅一間店,門口裝飾簡單得黎俾人一種高雅利落嘅感覺👍🏻店內嘅佈置也別樹一格,好有特色好靚☺️日式風格比尖沙咀分店更強烈,令到用餐氣氛好好💕坐低之後店員就馬上為我地呈上前菜《牛舌》大部份餐廳既前菜都係沙律,冇諗過前菜都竟然可以食到牛舌☺️而且牛舌炆到好淋,易入口,配埋芝麻醬非常不錯👍🏻首先我哋帶咗兩個小食☺️🥚《明太子玉子燒》$48仔細睇玉子燒有非常多層,可見係用心之作,而且蛋香十足,重點係玉子十分軟熟,入口有種化開既感覺,中間既明太子有少少辣,增加左整體嘅口感同埋味道,兩者配搭起黎好夾,好好味😋🍘《日式炸豆腐》$38豆腐浸係甜甜地既日式醬汁之中,同時有大量既紫菜絲,充滿和風風味。豆腐口感好滑溜,不錯👍🏻不過整體就唔算好特別😅🐮《安格斯盛合》$368有十一小件既吉列牛,分量對於兩個人來講啱啱好😚對上一次係食和牛吉列牛,而今次食既係安格斯,口感雖然無禁好,會食到

首先我哋帶咗兩個小食☺️

🥚《明太子玉子燒》$48

🍘《日式炸豆腐》$38

🐮《安格斯盛合》$368
有十一小件既吉列牛,分量對於兩個人來講啱啱好😚對上一次係食和牛吉列牛,而今次食既係安格斯,口感雖然無禁好,會食到小小筋位同埋油脂無禁豐富,但係牛味就相對濃啲,仍算juicy,肉質都夠淋,食落反而無禁膩,各有好處👍🏻👍🏻

🍅《地獄番茄安格斯牛肉鍋》$118
同樣係安格斯牛肉,用鍋嘅熱力煮熟牛肉,所以牛肉既生熟程度剛剛好☺️好軟淋,而熱湯辣得黎又能飲到蕃茄既鮮甜味,可以解解膩,不錯👍🏻

🍕《吉列和牛薄餅》$98
呢個菜式十分新穎,聞所未聞,見所未見😱所以當然要試一試啦!首先薄餅係用蔥油餅嘅餅底,所以會比較淋。薄餅上嘅和牛不多,而其他配料即番茄洋蔥等等嘅份量卻好多,同時pizza表面又有好多嘅沙律醬,食既時候牛肉既味道被蓋過左,但係整體味道都唔錯,如果和牛嘅份量可以多番啲就更好啦👍🏻

整體來講,食物嘅擺設同配搭上十分用心,菜式對比起其他嘅日式餐廳多咗一份新鮮感,即使係普通嘅食物但出到嚟都唔會覺得單調👍🏻員工都好有禮貌服務好周到,會推薦比朋友💕👍🏻
2019-01-09 68 浏览
今日臨時同妹去行街,路過太子好耐無食一口牛,一開始是不太中意吉列味道的外層酥炸,因為這樣吃不到牛的味道。但成份300幾元擺上黎的時候,其他牛的口感已經可以概括。。。另外推薦呢個明太子雞翼。
今日臨時同妹去行街,
路過太子好耐無食一口牛,

另外推薦呢個明太子雞翼。

2019-01-07
2018-12-31 152 浏览
食完呢餐實在忍唔住要第一次寫食評,從網上見到吉列牛所以去到呢間餐廳試一試2個女仔嗌左以下呢個set , d食物到左我地要問侍應係咪無野食架啦?成$900一個set , 連一碗白飯都無要再另外叫,食完成set 好似食左空氣咁完全唔飽平心而論牛的質素非常普通,有筋,無牛味,同樣價錢我去食中上的日式燒肉店都綽綽有餘,真係唔會有下次。。。😰知道香港百物騰貴,但未免太過份了

2018-12-25 156 浏览
聖誕節期間兩個人去左試食下係唔係咁好食,點知俾近千蚊食D 咁既份量同質素,我寧願買機票去日本食好過🤣🤣。真心賺錢唔洗賺得咁盡...學下人地日本既餐廳提供既餐單啦。
啦。
2018-12-25 178 浏览
與友人星期六下午三點上到店內,很少客人,點了份吉列牛定食和鰻魚飯定食。吉列牛的確好好味,店員推薦兩面各煎10幾秒。小弟就跟足指示,放落石板即刻吱吱作響,早已引人垂涎三尺。一口咬落去, 牛肉的香味360度0.03秒無死角充斥整個口腔,完全無浮誇,再配搭上脆而不散的外層炸粉,唔,係愛呀,終於食到最無令人失望既吉列牛,感覺就好似置身於紐西蘭既大草原上,睇住幾十隻牛行下企下,悠悠閒閒。而另一份鰻魚飯,夠厚,夠肥美,但始終沒有炭燒香味同結實口感,中規中矩啦。敗筆是杯奶茶,難飲過涼茶。
敗筆是杯奶茶,難飲過涼茶。
吉列牛

2018-12-22
吉列牛
2018-12-23 120 浏览
今日和友人到太子琥酌食晚餐餐廳位於太子酒吧街附近由於是平日晚上,加上我地七點左右就到達,餐廳人流不多餐廳內部有居酒屋的感覺,燈光也適宜,幾適合傾計前菜係煮牛肉,煮得非常琳,幾乎入囗即融,我當時牙痛也能輕鬆地吃下第二味叫左明太子焗雜菜明太子加上西蘭花 翠玉瓜 紅蘿蔔 在一般日式餐廳很少見到,不過味道唔錯第三道菜叫左吉列和牛薄餅 薄餅底,中間有和牛, 加上洋蔥和蛋黃醬,感覺有點似大阪燒,味道都非常唔錯,但係和牛本身的味道就比蛋黃醬和薄餅看過了, 有點可惜!第四度菜係燒多春魚多春魚加上青檸汁後,雖然酸脆但略嫌普通第五度菜係明太子燒厚揚豆腐配上紫菜和明太子,外表吸引,不過味道較淡最後一道菜就係安格斯盛合我地可以以自己燒,上餐時店員非常細心,提醒我們要掌握燒的時間,各面只需燒十多秒,燒得太耐肉質會變硬,安格斯牛油份雖然不及和牛,但品質整體還是不俗,只要時間掌握得宜,也能有肉口即溶的感覺,吉列外層也十分鬆脆,非常滿足總結 餐廳食物種類豐富,fusion有創意,食物品質味還好,有機會的話會和朋友再來
今日和友人到太子琥酌食晚餐

餐廳位於太子酒吧街附近

由於是平日晚上,加上我地七點左右就到達,餐廳人流不多
餐廳內部有居酒屋的感覺,燈光也適宜,幾適合傾計

第二味叫左明太子焗雜菜

第三道菜叫左吉列和牛薄餅

第四度菜係燒多春魚
多春魚加上青檸汁後,雖然酸脆但略嫌普通

第五度菜係明太子燒厚揚
豆腐配上紫菜和明太子,外表吸引,不過味道較淡

最後一道菜就係安格斯盛合

2018-12-17
  • 安格斯盛合
2018-12-20 126 浏览
和牛餐須然是八百多元但是份量少得驚人!說是二人餐一人加上白飯也不飽,服務態度不佳!用餐時間只有一個小時十五分鐘,訂座時是不知道這樣少只是入座時才告訴用餐時間只得這麼少,已經兩個小食才勉強飽,說是A5和牛但是吃後不似是和牛!
2018-12-20
2018-12-20 101 浏览
大人帶我去食吉烈牛,佢話喺各大社交媒體都見到人哋post好想去試吓喎。首先環境裝修好日本,放咗好多唔同嘅日酒做裝飾,好有日本居酒屋feel. 食物方面呢,就有大人發板啦。日本番茄仔好開胃。。明太子雜菜,明太子嘅味道唔係好濃郁,有少少鹹香幾得意。安格斯牛肉鍋,牛肉質素高,加埋鮮甜嘅湯底同埋生雞蛋撈埋一齊食,正! 吉列和牛,外邊炸到脆脆的,𥚃面就自己燒到合心意嘅程度,我就比較鍾意生啲,所以我就燒到五成熟,入口即溶、外皮脆脆,又有咬口,雙重口感。 讚! 😋
食物方面呢,就有大人發板啦。
日本番茄仔好開胃。。
明太子雜菜,明太子嘅味道唔係好濃郁,有少少鹹香幾得意。
2018-12-18 2276 浏览
小時候未到過日本已愛吃日本菜,長大後出遊過日本更是愛得不能自拔。縱然在香港的日本菜餐廳定價偏高,但仍是無阻筆者覓食的決心。今晚來到位於太子的「琥酌」出席飯局,餐廳走日本居酒屋設計,非常雅緻。翻開餐牌看看,「琥酌」的重點推介顯然是吉列牛系列。不得不說的是,最近筆者留意到坊間出現越來越多吃吉列牛的日式餐廳,看來又是一波飲食新潮流的來襲。甫點餐不久,店員便親切的遞上圖中小碟,並表明這是前菜。筆者估計這應該是蘿蔔燜牛肉。蘿蔔入口清爽帶甜,有少許像關東煮的味道;牛肉亦燜得非常軟腍。雖然只是一碟普通的前菜,但餐廳也沒有馬虎。第二道菜是健康的明太子焗野菜。翻開錫紙,蔬菜包有著翠玉瓜、西芹、紅蘿蔔、西蘭花還有冬菇。蔬菜非常清甜,估計餐廳並沒有放過多調味料以為保存菜蔬的原汁原味。當中翠玉瓜和西芹頗為爽口。而明太子相信就是主調味料了。明太子的微辛感從菜蔬的鮮甜中慢慢散發出,2者頗為配搭。看似是大阪燒,原來是和牛薄餅。薄餅底塗上了茄膏,配以洋蔥粒;上面再舖了一塊和牛肉。但略嫌薄餅面放了太多沙律醬,賣相雖美,但沙律醬的味道已蓋過了其他食材,未能吃出牛肉的香味。燒多春魚惹味香口。隨碟附有一小塊青檸,把青檸汁榨出
。縱然在香港的日本菜餐廳定價偏高,但仍是無阻筆者覓食的決心

今晚來到位於太子的「琥酌」出席飯局
,餐廳走日本居酒屋設計,非常雅緻。

翻開餐牌看看,「琥酌」的重點推介顯然是吉列牛系列

前菜

甫點餐不久,店員便親切的遞上圖中小碟,並表明這是前菜。

第二道菜是健康的明太子焗野菜

明太子焗野菜

翻開錫紙,蔬菜包有著翠玉瓜、西芹、紅蘿蔔、西蘭花還有冬菇

蔬菜非常清甜
,估計餐廳並沒有放過多調味料以為保存菜蔬的原汁原味
。當中翠玉瓜和西芹頗為爽口。

吉列和牛薄餅

看似是大阪燒,原來是和牛薄餅

燒多春魚

燒多春魚惹味香口
。隨碟附有一小塊青檸,把青檸汁榨出,令多春魚在惹味中增添了一份酸酸的醒胃感

明太子燒厚揚

知識貧乏的筆者一度誤以為圖中是厚燒玉子,咬開一口才晃然大悟是燒豆腐

燒豆腐滑溜又有豆香
。明太子的辛辣味非但沒有搶去豆腐的原味道,反而改善了豆腐味淡的弊病

主角壓軸出場了
:吉列安格斯牛。
安格斯盛合

職員為燒爐開火後,細心叮囑每片吉列牛只需每面煎10-12秒即可
,燒的時間過久會影響牛肉肉質和口感。

安格斯牛油脂分佈頗為均勻,入口散出濃濃的牛肉香
。唯燒爐上的油份太少,煎到第2-3片時已有痴底情況出現。

身為居酒屋,酒類又怎會少?
「琥酌」供應的日本酒類繁多,點杯美酒配上述佳餚也是一個不錯的選擇
2018-12-17
前菜