餐厅: 班蘭葉印尼餐廳
资讯:

2023-09-11 160 浏览
嚟到銅鑼灣 如果你想食得平靚正, 我會推介你嚟呢一間 喺銅鑼灣糖街的 班蘭葉印尼美食.呢度充滿地到特色的印尼美食, 餐廳內 大部分都係印尼員工 但係佢哋識聽廣東話.印尼花膠湯 班蘭雞 粉皮湯底用上花膠湯底 非常滋補身, 嫩滑的雞 配上班蘭 把 班蘭 的清香 混合在雞的身上 正宗係白雪雪滑捋捋. 一啖咬落去雞肉非常嫩口. 佢仲送多一件 嫩滑的豬扒. 黑糯米特飲, 又係 印尼 特色飲品 黑糯米 暖胃 透心涼的感覺墨魚丸沙嗲 三串, 醬料用上秘製印尼沙嗲醬 非常之野味醒胃 墨魚丸 咬落彈牙 值得推介

印尼花膠湯 班蘭雞 粉皮

2023-09-07 86 浏览
聽朋友介紹呢間野唔錯,咁岩要去睇舞台劇就黎食個晚飯先,由百德新街轉過黎幾步就到,門口細細,平時冇乜機會行過,行過都唔會留意到,但係入去就見到員工應該全部都係印尼人,E,有啲期望喇我即刻,話哂去過印尼食正宗印尼菜,店內環境一如外面係細既,不過裝潢有花過小心思,坐落唔會迫,坐卡位就更加有返D私隱度。黑糯米特飲$28梛汁溝黑糯米,兩者比例適中,梛汁香甜爽滑,配合黑糯米好似直接飲緊甜品咁,但佢又犀利在唔會過份甜WO,仲幾解渴tim,個人建議記得嗌少冰,感覺會更加試到個原味雞肉沙嗲串燒$48印尼菜又好, 星馬泰菜都好,我都幾在乎個串燒,特別係個醬,黃薑花生再有啲唔知咩野撈埋,將燒好既雞肉串點落去,醬蓋實哂舊雞咁入口,嘩,正到不得了,我想買個醬返屋企瘋狂點野食咸魚炒怡寶芽菜$68作為前菜做開胃,佢係一絕,咸魚既味帶出哂芽菜既蘇,呢度既芽菜比較漲卜卜更加有口感,唔同街巿買到果啲,佢仲有埋豆腐,單單呢個菜撈飯食已經可以好幾碗牛骨白鬚牛丸湯$88湯頭牛味濃厚,每一粒牛丸都鬼死咁彈牙,最特別係佢應該將牛丸既肉包住左舊牛骨一齊好似隻雞脾咁,啖啖靚肉既享受相信係男仔都鍾意燒雞班蘭尖塔飯$98半隻燒雞燒得幾好,
黑糯米特飲$28

雞肉沙嗲串燒$48

咸魚炒怡寶芽菜$68

牛骨白鬚牛丸湯$88

燒雞班蘭尖塔飯$98
半隻燒雞燒得幾好,做到外皮脆身入味,肉質未係最好,但點左個附送既辣豉油成個雞味昇華左去另一個層次,用最簡單既菜+醬就有好西, 認真唔錯, 綠色既尖塔飯入面有魚仔,班蘭味不太重

雜菜黃豆餅小食$48
黃豆餅原來就係類似荳品舖頭既煎豆腐,佢都幾似,整到外脆肉軟滑,呢個時候會好想有豆板醬點下,點知點落串燒個醬或者燒雞個醬都一樣好好味
2023-09-06
2023-09-04 187 浏览
📍銅鑼灣 班蘭葉印尼餐廳突然發覺除咗印尼撈麵我都未試過其他印尼嘢😂 今次一於就揀間印尼菜try try 佢🤓 我哋係星期日去,現場都好多印尼姐姐排隊,相信呢間都幾正宗啦😝 不過要特別留意,星期日佢哋唔提供炒飯炒麵❌ 啦斯啦媽班蘭飯 $88配料有好多,包括炸雞件,炸蛋🥚,辣椒魚仔,脆魚仔,花生,炸豆腐,炸天貝,青瓜同蕃茄🍅 班蘭飯好香班蘭味,食得出係用新鮮班蘭葉整嘅😍 炸雞超級juicy,比起一般連鎖店嘅炸雞更加多汁👍🏻 炸蛋係全熟蛋,原本以為會流心😂 炸天豆係一種炸嘅黃豆餅小食,同炸豆腐一樣本身無乜調味,係食返食材本身嘅味道👅 炸雞脾椰漿飯 $78配料都有唔少,包括炸雞髀🍗,辣椒魚仔,炸豆腐,炸天貝,青瓜同蕃茄🍅 椰漿飯食落比較濕潤,落咗椰漿,香茅,薑片去煮,所以比起一般椰漿飯呢度仲多咗股淡淡嘅香茅味👍🏻 辣椒魚仔送飯一流,食落甜甜辣辣,大約小辣程度🌶️ 炸脾炸到有少少乾身,個皮超級脆⭐️班蘭千層糕 $25煙韌控必嗌📢 超級香班蘭同椰汁味,又唔會好甜😋 越咬嗰2款材料嘅味就越出🤪 好食!
📍銅鑼灣 班蘭葉印尼餐廳

啦斯啦媽班蘭飯 $88

炸雞脾椰漿飯 $78
炸雞脾椰漿飯

班蘭千層糕 $25
班蘭千層糕

2023-08-09 81 浏览
Lasla Ma Pandan Rice:The pandan leaves infused a subtly sweet aroma that complemented the savory flavors of the accompanying dishes. The tender chunks of chicken in a rich coconut curry were an absolute delight, adding a creamy texture and a balanced spiciness that danced on my palate. This dish was a masterpiece of flavors and textures, offering a comforting yet exciting experience. Lamb Satay Three Skewers:The aroma was irresistible, a perfect blend of smokiness and the distinct fragrance of t
Lasla Ma Pandan Rice:
 Lamb Satay Three Skewers:
The aroma was irresistible, a perfect blend of smokiness and the distinct fragrance of the marinade. The meat practically melted in my mouth, tender and bursting with the flavors of lemongrass, turmeric, and a hint of cumin. The accompanying peanut sauce was a revelation, offering a creamy and nutty counterpart that enhanced the overall experience. Each bite was a harmonious play of textures and tastes that left me wanting more.
Patong Beef Rice:
 The beef was cooked to perfection – tender and well-seasoned, while the crispness of the vegetables added a refreshing touch. The dish had a balance of savory and slightly tangy notes that left a lingering and pleasant aftertaste.
2023-07-06
午餐
2023-08-03 114 浏览
班蘭葉印尼美食 (Pandan Leaf Indonesian Food) 位於銅鑼灣糖街1-5號銅鑼灣商業大廈地下B2舖。 這間餐廳位置方便易去,很近地鐵站。💗💗 半打羊沙嗲 Half dozen beef satay $108🩷🩷 這個串燒一共有六串,整到出嚟熱辣辣的,加少少沙嗲醬汁,超級好食,食落去味道好正宗。墨魚丸沙嗲 Beef ball satay $48🩷🩷這個墨魚丸沙嗲一共有三串,墨魚丸好大粒,份量一點也不少,沙嗲味好濃郁,食到香香嘅香料味道。烤柚子雞翼 Grapefruit chicken wings $58🩷🩷這個烤柚子雞翼超級好食,雞翼的柚子味好入味,食落去很香,食到食不停口。燒鴨飯 grilled duck with rice $88🩷🩷這個燒鴨飯好大份,他們的飯熱辣辣的,這個燒鴨食落去很新鮮,食落去啖啖肉的,醬汁嘅味道同燒鴨好夾。箭葉橙混吉蜜 Arrow fruit tangerine with honey $28🩷🩷至於他們的箭葉橙混吉蜜好大杯,成杯飲品熱辣辣的,飲得出好濃郁嘅橙及吉蜜味,一個字「正」。😚😋🩷

墨魚丸沙嗲 Beef ball satay $48🩷🩷

😚😋🩷
🇮🇩回憶中的印尼地道美食|班蘭葉印尼餐廳@pandanleafindonesiafood 自從啱啱去完印尼旅行返嚟,就一直心心念念,想再食返一啲地道嘅印尼美食🇮🇩終於俾我見到班蘭葉印尼餐廳,梗係要試吓啦!真係好地道,同我回憶中中喺印尼食嘅味道一模一樣😋必食‼️另外一提,餐廳無加一收費👍🏻全日正價餐牌🍽️人均:$100-$150🕰️時間:weekend lunch (⭕️walk in)🐟Mie Ikan Gurame Kuah Perut Ikan原條魚花膠湯粉皮 $108 原條魚勁大條又多魚肉😋煎得香香脆脆,配上清甜嘅花膠湯粉皮,好健康嘅感覺。粉皮係類似腸粉🙌🏻🍗Mie Ayarn Grepek Pedas Lblis炸碎雞撈麵 $68印尼撈麵,配上四至五隻無骨炸雞👍🏻餐廳會附上印尼撈麵,有嘅甜醬同辣醬,辣醬係好辣,大家小心調味啦🤣🍲Bakso Kecil細牛丸湯 $5印尼Bakso係我哋嘅至愛之一😋同我哋喺印尼食嘅味道差不多🙌🏻🍗1/2 Lusin Sate Ayam半打雞沙嗲 $88沙嗲雞就比我哋喺印尼食嘅大隻,但係沙嗲醬嘅味配上花生醬係一模一樣嘅味道,好地道!🍸Es serut tim
🇮🇩回憶中的印尼地道美食|班蘭葉印尼餐廳

半打雞沙嗲 $88

🍸Es serut timun limau
柑桔青瓜冰 $28

Bible rating: 9/10

📍地址:班蘭葉印尼餐廳 (銅鑼灣)
銅鑼灣糖街1-5號銅鑼灣商業大廈地下B2號舖

#香港美食 #香港好去處 #美食推薦 #美食日記 #foodbible #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkfood #foodiehk #hkfoodblogger #美食博主 #聚餐 #西餐 #朋友聚會 #香港餐廳 #餐廳推薦 #香港餐廳 #慶生 #生日 #香港打卡 #hkrestaurant #印尼菜 #印尼美食 #印尼撈麵 #indonesian #indonesianfood #斑斕 #pandan #銅鑼灣餐廳 #銅鑼灣美食 #印尼餐廳 #班蘭葉印尼餐廳 #pandanleaf
細牛丸湯
柑桔青瓜冰
細牛丸湯
柑桔青瓜冰
銅鑼灣糖街個邊有唔少嘅印尼餐廳、印尼雜貨鋪同埋換印尼盾嘅找換店,所以系個邊食印尼野都會比較正宗,今日就去左間小店「班蘭葉印尼美食」試試印尼菜。《牛骨白鬚牛丸湯》$88一上枱就覺得碗湯麵好大碗,細心d再睇睇,相當足料,有4粒正常size嘅牛丸,同埋1粒巨size嘅牛丸連牛骨。正常size嘅牛丸味道好唔錯,肥瘦適中,而且有彈牙。巨size牛丸連牛骨好得意,系一舊牛骨外層包住牛丸,有少少似炸蟹鉗,啖啖肉,可以滿足到食肉獸。《特色印尼炒飯》$88印尼除左撈麵,炒飯都好出名,通常都會有蝦片、雞串、同剪蛋配呢個炒飯。呢度炒飯隻蛋系我最愛嘅燶邊煎蛋,流心嘅蛋黃汁配埋用甜豉油、蝦米炒過嘅飯,非常之惹味。《大蘑菇沙嗲三吋》$58蘑菇燒得好Juice,加埋沙嗲醬食,估唔到都幾夾,而沙嗲醬都好特別,入面有少少香茅味,好有印尼嘅風味。《龍眼冰》$30 《箭葉果混吉蜜》(凍)$33龍眼冰好清甜滋潤,而且有唔少龍眼肉,可以食埋當飯後果解膩。箭葉果混吉蜜里面有唔同嘅檸檬、柑桔,酸酸甜甜,好岩夏天飲,消暑解渴。

《牛骨白鬚牛丸湯》$88

2023-07-27
大蘑菇沙嗲三吋
龍眼冰$30 箭葉果混吉蜜(凍)$33
2023-07-24 82 浏览
一直都想食印尼菜,終於係銅鑼灣搵到呢間班蘭葉印尼餐廳👍🏻餐廳坐位比較少,黎食要預早book位😃炸碎雞撈麵 $68見到好多人都叫呢個餐😆撈麵係印尼撈麵個種味道👅正!炸雞酥脆咬落juicy, 配埋辣椒魚仔好惹味蝦卷 $58外皮炸得酥脆,裡面嘅粉漿加埋蝦仁、蔬菜再配埋甜辣醬汁幾好食,值得一試半打雞沙嗲 $88雞肉用香料醃製後烤得外焦內嫩,咬落又多汁😍BBQ味好出,推介必叫🌟好好食芒果沙冰 $48沙冰整得好綿密,飲落好唔會好甜,又可以當係飯後甜品,仲要大大杯性價比高👍🏻好啱夏天飲椰青 $38椰青係新鮮斬開,椰青水多之餘口感清甜,消暑解渴一流😋整體黎講餐廳嘅印尼菜好正宗,但又迎合到香港人口味👍🏻想食印尼菜嘅話可以去呢間試下

炸碎雞撈麵 $68

蝦卷 $58

半打雞沙嗲 $88

芒果沙冰 $48

椰青 $38
椰青係新鮮斬開,椰青水多之餘口感清甜,消暑解渴一流😋

2023-07-22
2023-07-20 102 浏览
打完風之後約返朋友放工出街食🤣係銅鑼灣附近行開,見到呢間印尼風味餐廳門口好多小食,零食,好吸引,竟然挑起朋友們食印尼菜既癮😂😂入到去門口需然窄窄地,不過入到去都算寬敞,位置都坐得舒服👍🏻環境都好有印尼特色,美中不足係炎炎夏日下,冷氣可以凍少少。🤣既然冷氣唔夠凍,我地一於自己叫杯牛油果沙冰同原隻椰青黎解暑🤤杯沙冰好大杯!細食既女仔分分鐘飲完就飽😂之後叫佐個巴東牛肉班蘭塔尖飯,印尼炒麵同埋小食拼盤。先講拼盤,炸雞好嫩亦都保留到肉汁,其他炸物例如炸豆腐都炸得剛剛好,配上甜酸醬非常醒胃😋塔尖飯淨係造型都夠特色!加上超冧又入味既巴東牛肉,都係一個好選擇😋提外話,店員推介沙嗲串燒都,但係太飽了,唯有下次再試😫最後提提大家,餐廳係無豬食既~
最後提提大家,餐廳係無豬食既~
2023-07-16 114 浏览
第一次食印尼菜,都唔知道係咪正宗,但係就見到好多唔同國籍嘅人喺入面食,都幾多人。坐就唔係幾舒服,要搭枱,比較迫夾。叫咗個斑蘭雞飯,雞係滑,重雞味,不過就比較咸,跟咗兩個醬汁,一個係甜豉油,一個應該係印尼醬,酸酸辣辣。雞較咸,所以要跟飯食。另外,叫咗個沙爹豆卜串,可能因為塗咗醬,所以唔係脆嘅,但味道都唔錯,不過都係比較重口味啲。叫咗杯金桔青瓜冰,因為驚佢太甜,所以叫咗少甜,感覺都OK,都幾Fresh。埋單,$136 ,較貴。

坐就唔係幾舒服,要搭枱,比較迫夾。

埋單,$136 ,較貴。
2023-07-11 79 浏览
芝士炸碎雞撈麵$72 食到正宗印尼撈麵!加左芝士之後每一啖多左啲奶香,拉絲嘅芝士增加左creaminess。炸碎雞其實質係炸雞件。用左印尼嘅醃料,又醃得好入味,炸皮又夠薄。食完一啖又一啖。特色印尼炒飯$88 炒飯嘅飯粒粒粒分明。好香胡椒味,所以好惹味。隨餐仲有一大塊炸蝦片、兩串串燒同煎蛋。雞肉串燒嘅調味好特別,淡淡嘅叻沙香味,而又有好重嘅蜜糖。甜食嘅串燒都幾好味。炒飯有好重嘅胡椒味,因為有用蝦乾爆炒左先,所以好香口。石栗馬拉盞炒通菜$78 個菜好有鹹香,食到有蝦仔同魚茸。唔會太辣,微辣嘅點綴令到碟菜更上一層樓。個份量都唔細,好夠食!牛肉沙嗲串燒(三件)$56同雞肉串嘅醃法相似,叻沙嘅味道比其他餐廳淡。但係蜜糖嘅甜味就好明顯。餐廳仲有印尼花生醬比你伴串燒食。都係辣辣地,但係又係接受到嘅辣度。
芝士炸碎雞撈麵$72

特色印尼炒飯$88

石栗馬拉盞炒通菜$78

牛肉沙嗲串燒(三件)$56

2023-07-11 174 浏览
間唔中想食下啲特色菜,咁啱因為做嘢嘅緣故嚟到附近,就嚟咗呢一間由店面開始已經充滿着東南亞特色嘅印尼餐廳!🇮🇩炸魚三色飯 $158見到圖片已經忍唔住要叫!三色飯包括黃薑飯、斑蘭飯同埋椰汁飯,個人超好鍾意椰汁飯!甜甜地嘅奶味並唔會太膩,意外地同魚幾夾😌魚就炸得啱啱好,外脆內軟,每一塊魚肉調味適中偏咸,食落非常有特色,啱啱炸好嘅時候仲可以食埋啲細骨添🤣虎蝦花膠湯粉皮 $98本身諗住即管一試,睇吓$98嘅花膠湯麵係咩一回事,點知食落有意外驚喜!🤤湯底超濃郁,呈奶白色,飲落鮮味十足,相信湯底一定熬咗好耐!💕粉皮同虎蝦就相對失色,可能我哋掛住影相浸得耐,粉皮開始發脹,另外感覺虎蝦唔算太新鮮,食落有啲乾🥲柑桔青瓜冰 $28見到寫住必試就即管一試!成杯飲料由外表開始已經非常Fresh非常清爽,青瓜嘅味道非常出,所以好睇個人喜好🤔新鮮椰青 $38極度口渴嘅時候椰青水就不二之選,清新爽口,仲可以刮椰子肉食添😌班蘭千層糕 $25最後梗係唔少得最經典嘅印尼甜點千層糕!細細個工人姐姐成日整俾我食,依家食落回憶即刻翻返嚟!唔算太甜,滿口充滿着椰汁味,係回憶啊!🥹

炸魚三色飯 $158

虎蝦花膠湯粉皮 $98

柑桔青瓜冰 $28

新鮮椰青 $38

班蘭千層糕 $25
2023-07-10 233 浏览
放工約咗朋友去銅鑼灣行街食飯,意外發現呢間印尼小店餐廳門口係好似士多咁嘅印尼舖頭,買住各式各樣嘅印尼地道小食,加上餐廳入邊都好似好多人幫襯,所以同朋友決定入去一試店內裝飾,充滿印尼風味望完個Menu 覺得其實性價比都幾高,主菜平均都係70-80,又唔使加油,喺銅鑼灣來講算幾唔錯門口見到千層糕好得意,係雜錦口味,仲要淨係$25一盒,所以決定要買嚟食口感好煙韌,有芒果黑芝麻同埋斑斕味,同朋友兩份share就啱晒巴東四大天王飯,件雞其實好大件同幾滑,個人好鍾意佢嘅巴東牛腩,好大件同埋好入味香辣小魚都幾好味,不過唔太食得辣嘅朋友可能就要講返少少啦如果唔係就好似我咁一邊食一邊覺得好辣炸蝦卷,性價比都好高,係即叫即炸,一共有五條,仲要有埋特色泰式甜酸醬,食落口都係啖啖肉幾好味碎芝士炸雞,炸雞都係即叫即炸,上到枱仲熱辣辣,可以熱溶部份底部嘅芝士,如果可以除咗嘅狀態上到嚟就更好就會變咗好似炸雞配熱熔芝士咁,會更加match!最後係呢個鹹魷魚椰漿飯,超級充滿印尼風味,個人好鍾意個椰漿飯,魷魚嚟講就會偏向辣啲,唔太食得辣嘅朋友就要注意,魷魚都好香,攞嚟送飯啱晒成間舖頭都係超級地道嘅印尼風,喺香港可以食到咁
放工約咗朋友去銅鑼灣行街食飯,意外發現呢間印尼小店

店內裝飾,充滿印尼風味

千層糕

印尼四大天王

香辣小魚都幾好味,不過唔太食得辣嘅朋友可能就要講返少少啦
如果唔係就好似我咁一邊食一邊覺得好辣

炸蝦卷

幾好味
碎芝士炸雞

碎芝士炸雞炸雞都係即叫即炸,上到枱仲熱辣辣,可以熱溶部份底部嘅芝士,如果可以除咗嘅狀態上到嚟就更好
就會變咗好似炸雞配熱熔芝士咁,會更加match!
鹹魷魚飯

成間舖頭都係超級地道嘅印尼風,喺香港可以食到咁傳統嘅印尼小店都比較難得,大家有機會都可以試吓
2023-07-07
鹹魷魚飯
  • 珍多冰
  • 柑桔青瓜冰
2023-07-08 64 浏览
班蘭葉印尼美食 銅鑼灣糖街1-5號銅鑼灣商業大廈地下B2舖Shop B2, G/F, Causeway Bay Commercial Building, 1-5 Sugar Street, Causeway Bay假日行完街,好熱想搵室內地方坐底食飯。鹹蛋碎雞飯$98炸雞惹味, 原來鹹蛋是分開的,haha$68 鹹魚芽菜,幾得意呀,見到推介,加有豆卜同蕃茄,營養滿分。$78 牛仔骨飯,牛仔骨醃得夠入味,飯淡淡的椰香味。仲有炸豆腐炸天貝青瓜等等配菜印尼咖啡涼粉冰 $38 coffee jelly 加椰奶底,夏日消暑之作印尼味道, 假日見到有姐姐們幫襯。
班蘭葉印尼美食
銅鑼灣糖街1-5號銅鑼灣商業大廈地下B2舖

假日行完街,好熱想搵室內地方坐底食飯。

鹹蛋碎雞飯$98炸雞惹味, 原來鹹蛋是分開的,haha

印尼味道, 假日見到有姐姐們幫襯。
2023-07-08 57 浏览
今晚同朋友去中很大會堂演奏廳聽鋼琴音樂會, 聽之前去咗銅鑼灣一齊食晚飯, 今晚試下食印尼嘢地址喺銅鑼灣地鐵站E出口步行3分鐘到銅鑼灣糖街1-5號 銅鑼灣商業大廈地下B2舖.舖面擺設像雜貨有好多小食提供選擇入到後面係間餐廳地方唔算大.餐牌主要有飯類, 串燒類, 蔬菜類, 小食類, 花膠湯粉皮款, 各種特飲/飲品類, 主食類有(海鮮, 咖哩, 牛仔及炸乳鴿等等...叫咗兩客原條魚花膠湯粉皮 $216花膠size適中湯夠甜但條魚太過濃味, 條魚係炸的好脆口連粉皮食夠一個人份量.叫咗兩杯特飲一杯珍多冰及一杯綠豆冰各$28甜度適中好香椰汁味咸魚炒怡保牙菜 $28牙菜爽口咸魚惹味豆卜爽脆, 細細碟當飯前小吃唔錯.牛肉沙嗲$56沙嗲汁甜甜地唔算辣夠汁料, 牛肉有小小燶焦夠惹味亦比較濃味肉質如果再軟身d就更加好食.餐牌:

叫咗兩客原條魚花膠湯粉皮 $216

叫咗兩杯特飲一杯珍多冰及一杯綠豆冰各$28
甜度適中好香椰汁味

咸魚炒怡保牙菜 $28
牙菜爽口咸魚惹味豆卜爽脆, 細細碟當飯前小吃唔錯.

牛肉沙嗲$56
餐牌: