2020-06-11
說起印尼有名的食品,大家都會不期然想起那家傳戶曉的印尼撈麵,但除了撈麵外,印尼還有不少好吃的菜色呢!這次來到位於銅鑼灣的印尼小店,這裡的食物款式比想像中要多,雞牛魚等等都有,最後點了幾款主食和小食。📌燒雞斑斕尖塔飯斑斕飯帶有陣陣椰香,非常開胃。燒雞份量都幾多,烤得外皮香脆,入面仍舊保留肉汁,香口惹味。📌原條魚花膠湯粉皮花膠湯骨膠原豐富所以湯汁比較濃稠,仲食到有大大塊花膠,真喺落足料去煲。粉皮吸收哂花膠雞湯精華,食落口滑滑的好入味。原條魚都幾大條,炸到外皮香脆,魚肉本身有用香料腌製過,食落又幾好味。📌沙嗲牛肉串燒完嘅牛肉好香口,肉質依然嫩滑唔會鞋。最鍾意呢到個沙嗲醬,除左好濃沙嗲味之外仲食到有少少青檸味,食落酸酸地好開胃。📌珍多冰椰汁味夠香濃,加埋底下口感煙韌的配料很好吃。📌牛油果沙冰嚟到嘅時候我地都嚇左一跳,沙冰堆得滿滿的份量好大杯。沙冰都有牛油果味,不過味道稍為甜左啲,飲落有點膩。
📌燒雞斑斕尖塔飯
📌原條魚花膠湯粉皮
📌沙嗲牛肉串
📌珍多冰
椰汁味夠香濃,加埋底下口感煙韌的配料很好吃。
📌牛油果沙冰